Bäst i test: Bästa UV-tältet 2021

Ett UV-tält skyddar dig och dina barn från för mycket sol under de härliga sommarmånaderna. Tältet är perfekt för en lång stranddag när du vill ha lite extra skydd och skugga. Barn och bebisar är särskilt känsliga för solens UV-strålar och behöver extra skydd vid längre tid i solen. För att du ska kunna köpa det bästa UV-tältet så har vi sammanställt en köpguide samt testat flera olika UV-tält och utsett Deryan Pop-up UV Tält till testvinnare.

Vilket UV-tält är bäst?

UV-tält ger inte bara skydd mot UV-strålar, de ger också en behaglig skugga och ett skydd från vind och sand. UV-tält är perfekta att ha både på stranden eller vid poolen. De bästa tälten ska absolut vara av popup-design, alltså lätta att montera upp och ner. De ska också ha en skyddsfaktor på minst SPF30 men gärna upp till SPF50 för att säkerställa att barnen får ett bra skydd.

Ventilationen är en viktig faktor för att tältet inte ska bli som en bastu de varmaste sommardagarna, tält som blir varma har inte kvalat in på vår lista. Förvaringsfack och insektsnät är bra tillägg, men inga måsten. Det är smidigt att kunna förvara småsaker i fickor inne i tältet och insektsskydd gör ju att du kan sitta i tältet även på kvällen när krypen börjar komma fram.

 1. 1. Deryan Pop-up UV Tält
  9,4/10
  Deryan Pop-up UV Tält
  Bäst i test
  Solskyddsfaktor
  50+
  Montering
  Pop-up
  Storlek
  120 x 70 x 80 cm
  Till Butik
  499 kr
 2. 2. Swimpy UV-tält
  9,2/10
  Swimpy UV-tält XL med förvaringsväska
  Solskyddsfaktor
  30
  Montering
  Pop-up
  Storlek
  210 x 115 x 115 cm
  Till Butik
  239 kr
 3. 3. iPlay UV-tält
  9,2/10
  UV-tält Ljusblå
  Solskyddsfaktor
  40
  Montering
  Pop-up
  Storlek
  220 x 110 x 110 cm
  Till Butik
  99 kr
 4. 4. Swimpy UV-tält
  9,0/10
  Swimpy UV-tält med ventilation
  Solskyddsfaktor
  50+
  Montering
  Pop-up
  Storlek
  147 x 87 x 122 cm
  Till Butik
  299 kr
 5. 5. Splash Waterfun UV-tält
  8,7/10
  Pop-Up Strandtält (Blå)
  Solskyddsfaktor
  30
  Montering
  Pop-up
  Storlek
  220 x 120 x 100 cm
  Till Butik
  369 kr

baby sittet i talt

Din köpguide till det bästa UV-tältet

UV-tält är en smart uppfinning för att skydda barn som badar och sänker effekten av solkrämen och för att förlänga tiden man kan vara ute en solig dag. Bebisar är väldigt känsliga när det kommer till solljus och har lätt för att bränna sig. Det är alltid bättre att ta det säkra före det osäkra när det kommer till solljus och inte riskera att sin bebis bränner sig. De viktigaste faktorerna när det kommer till UV-tält är en hög solskyddsfaktor och god ventilation. Det finns ytterligare egenskaper som kännetecknar det bästa UV-tältet. Nedan har vi listat det man bör tänka på vid köp av UV-tält.

 • UV skydd

  Solskyddsfaktor 

  Den viktigaste egenskapen hos UV-tält är givetvis solskyddsfaktorn. Ett tält utan skydd kommer snarare att fungera som ett växthus där det bara blir varmare och varmare, samtidigt som både du och din bebis riskerar att bränna er. När det kommer till UV-tält är det bättre med en hög solskyddsfaktor än en låg. Skulle man vilja ha mer sol går det alltid bra att bara ta en sväng utanför tältet.
 • storlek4

  Storlek & vikt 

  Ett UV-tält behöver inte bara användas av barn, utan givetvis också av vuxna! Det gäller att köpa ett lagom stort UV-tält för att alla ska få plats, eller om man har flera barn och samtidigt ska få plats själv. UV-tälten som vi har testat har alla varit lätta till vikten oavsett storlek, och i genomsnitt vägt under 1 kg. Vikten kommer alltså inte att ändras nämnvärt om man väljer att satsa på ett större tält som alla får plats i.
 • ventilation

  Ventilation & insektsnät 

  Ett UV-tält med dålig ventilation kommer inte att användas mer än en gång. Man inser snabbt att har man dålig ventilation i tältet kommer det att bli tungt att andas relativt omgående. Tält som är väldigt omslutande är i stort behov av insektsnät eller liknande på sidorna för att kunna få korsdrag. En del UV-tält kommer också med nät för att kunna försluta hela tältet och på så sätt motverka att insekter kan komma in.
 • montering3

  Montering 

  Majoriteten av UV-tälten kommer med så kallad pop-up-montering. Det innebär att tältet är lättmonterat, du behöver bara trä i tältpinnar så ställer sig tältet upp av sig självt. Pop-up-tält tar mycket lite plats när de är nedmonterade och går snabbt att sätta upp. De väger också lite och kan enkelt flyttas.

 

Vanliga frågor om UV-tält

Vad är ett UV-tält och hur fungerar det?

Ett UV-tält är som ett öppet tält som släpper igenom en del solljus, och reflekterar bort eller absorberar resten. På så sätt blir det ljust inne i tältet samtidigt som man inte bränner sig. Att tälten är öppna hjälper till med att luften byts och att det inte blir för svettigt eller för varmt.

Hur monterar man ett UV-tält?

Moderna UV-tält kommer med så kallad pop-up montering. Det betyder att inget egentligen behöver monteras. Tack vare böjbara pinnar och ett smart sätt att rulla ihop duken tar det oftast bara sekunder att fälla upp, och packa ihop tälten.

Skyddar UV-tält mot solljus?

Ja! Det är därför som tälten just kallas UV-tält. Vid köp av UV-tält framgår det alltid vilken skyddsnivå man erhåller med tältet. Har man ett väldigt gammalt tält är det möjligt att det inte längre skyddar riktigt lika bra som det gjorde när det var nytt.

Hur hög solskyddsfaktor ska man ha på tältet?

För att minimera risker brukar vi alltid rekommendera ett högre skydd istället för ett lågt skydd. Ett UV-tält med solskyddsfaktor 50 ger ett utmärkt skydd. Vid lägre skydd får man hålla ett noggrannare öga på sitt barn för att undvika brännskador.

Vilket UV-tält är det bästa?

Efter att ha testat flera olika modeller har vi kommit fram till att Deryan Pop-up UV Tält är det bästa UV-tältet. Deryan Pop-up UV Tält ger ett starkt skydd samtidigt som luftflödet säkerställer att man inte blir lika svettig som man blir med andra modeller.  

Testvinnare - Bäst UV-tält

 • Deryan Pop-up UV Tält
 • Swimpy UV-tält XL med förvaringsväska
 • UV-tält Ljusblå
 • Swimpy UV-tält med ventilation
 • Pop-Up Strandtält (Blå)
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
31 röster, Genomsnitt: 4.4 / 5
Senast Uppdaterad: 2021-03-31 13:47:01