Bäst i test: Bästa UV-tältet 2022

Uppdaterad mars 2022

Ett UV-tält skyddar dig och dina barn från för mycket sol under de härliga sommarmånaderna. Tältet är perfekt för en lång stranddag när du vill ha lite extra skydd och skugga. Barn och bebisar är särskilt känsliga för solens UV-strålar och behöver extra skydd vid längre tid i solen. För att du ska kunna köpa det bästa UV-tältet så har vi sammanställt en köpguide samt testat flera olika UV-tält och utsett Swimpy Babblarna UV-tält till testvinnare.

Vårt test av UV-tält

UV-tält ger inte bara skydd mot UV-strålar, de ger också en behaglig skugga och ett skydd från vind och sand. UV-tält är perfekta att ha både på stranden eller vid poolen. I vårt test av UV-tält har vi tittat närmre på följande faktorer:

 • Design - De allra flesta UV-tält kommer i så kallad pop-up-design, de är lätta att montera upp och ner samt bära med sig. Pop-up-designen är överlägset den bästa. I övrigt ska väggarna vara robusta och tåla vind, öppningen bred och lättillgänglig och smart finesser som fickor och förvaringsutrymmen är ett plus.
 • Solskydd - UV-tältet är ju till för att skydda barnen från solens strålar. Skyddsfaktorn på tältet ska vara så hög som möjligt, gärna SPF 50 och inte under 30. Solljus hinner barnen få oavsett, så i tältet är det viktigt att fokus ligger på att undvika solljuset.
 • Ventilation - Ventilationen är viktig. Ett strandtält som är dålig ventilerat blir outhärdligt varmt en sommardag. Ventilation uppnås bäst genom öppningsbara flikar, eller insektsnätade fönster. 
 • Förvaring - Tältet ska ta upp mycket lite plats när det väl är hopvikt. Att ha ytterligare saker att bära på när familjen ska till stranden är aldrig önskvärt, att tältet går ner smidigt i fikapåsen eller ryggsäcken med handdukar är viktigt för oss.

 1. Swimpy Babblarna UV-tält

  9,6/10
  "Stort UV-tält med motiv av Babblarna".
  Swimpy Babblarna UV-tält
  Bäst i test
  Solskyddsfaktor
  50+
  Montering
  Pop-up
  Storlek
  155 x 100 x 75 cm
  Ventilation
  Mycket god
  Fri frakt över 1 000 kr
  365 dagars öppet köp
  2-4 dagars leverans
  Gratis frakt
  365 dagars öppet köp
  1-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Enkel montering
  • Mycket rymligt
  • Flexibel stomme i glasfiber
  Nackdelar
  • Inga fästpinnar ingår

  Recension

  Swimpys UV-tält är ett rymligt tält som går snabbt och lätt att sätta upp. Solskyddsfaktorn på UPF50+ räcker bra för en heldag på stranden när solen skiner som mest. Stommen som tältet har är töjbart och håller även för högre påfrestningar, såsom att barnet ramlar på eller i tältet. Tältduken skyddar främst mot solen, men ger även ett visst vindskydd. Regn kommer dock att gå igenom den ganska snabbt.

  Vi betraktar denna modell som ett prisvärt UV-tält med härliga motiv av Babblarna, som de flesta barn känner igen. Tältet passar barn från 18 månader och vikten ligger på 0,25 kg.

  Läs mer
 2. Babymoov Aquani Anti UV-tält

  9,5/10
  "Fint tält med hög solskyddsfaktor och flera unika egenskaper".
  Babymoov Aquani Anti UV-tält
  Bästa premiumvalet
  Solskyddsfaktor
  50+
  Montering
  Tältpinnar
  Storlek
  94 x 60 x 94 cm
  Ventilation
  God
  Fri frakt över 1 000 kr
  365 dagars öppet köp
  2-4 dagars leverans
  Fördelar
  • Prisvärt och funktionellt
  • Flera praktiska tillbehör
  • Härlig och skön madrass
  Nackdelar
  • Tar lite tid att montera
  • Otympligt

  Recension

  Om du är på jakt efter ett UV-tält som har flera bra funktioner, är Babymoov Aquani ett utmärkt val. Utöver en relativt slittålig tältduk i polyester med 50+ i solskyddsfaktor, finns det myggnät, en vadderad madrass som fungerar som en hage och två hängleksaker.

  Monteringen av tältet är lite omständlig, men när du väl har fått allt på plats, är det stabilt och ger bra skydd mot vinden. Vid hårdare vind rekommenderar vi att du tar bort tältduken för att den inte ska skadas. Lekhagen som följer med är skönt madrasserad, vilket minskar risken för olyckor. Fördelen med konstruktionen är att barnet kan lämnas utan uppsikt lite längre än med ett traditionellt UV-tält. En annan del vi uppskattar är att det ingår myggnät. Genom att detta finns går det också att använda tältet senare på eftermiddagen när myggen är mer aktiv, utan att riskera några stick.

  Babymoov Aquani är alltså ett stimulerande och funktionellt UV-tält för barn som är värt pengarna, förutsatt att man uppskattar designen. Den rekommenderade åldern är från 6 månader.

  Läs mer
 3. Deryan Pop-up UV Tält

  9,2/10
  ”Mysigt litet välskyddande tält av hög kvalitet med tillhörande myggnät”.
  Deryan Pop-up UV Tält
  Solskyddsfaktor
  50+
  Montering
  Pop-up
  Storlek
  120 x 70 x 80 cm
  Ventilation
  Mycket god
  Gratis frakt
  365 dagars öppet köp
  1-2 dagars leverans
  Frakt från 29 kr
  14 dagars öppet köp
  2-4 dagars leverans
  Fördelar
  • Högt solskydd
  • Insektsnät
  • Ventilerande
  Nackdelar
  • Litet dyrare alternativ
  • Kunde ha varit större sett till priset

  Recension

  I detta UV-tält får barnet maximalt skydd från solen med ett 50+ UV-skydd. Det håller samtidigt insekter och andra objudna gäster ute med ett tillhörande mygg- och insektsnät. Tältet är även utrustad med ”fönster”, även dessa i nätformat, som tillåter luft att strömma igenom. På så sätt undviks det att det blir för varmt.

  En nackdel med modellen är att det är relativt litet, sett till andra varianter av UV-tält som vi testat. Modellen passar ändå barn upp till cirka fyra års ålder. Fördelen med Deryan Pop-up UV-tält är att det har en slittålig tältduk av hög kvalitet och att det går lätt att packa upp och ned. Tältet kommer även med en smidig förvaringsväska.

  Läs mer
 4. Swimpy UV-tält

  9,1/10
  ”Praktiskt UV-tält i smidigt format”.
  Swimpy UV-tält med nät
  Solskyddsfaktor
  50+
  Montering
  Pop-up
  Storlek
  147 x 87 x 122 cm
  Ventilation
  Mycket god
  Fri frakt över 1 000 kr
  365 dagars öppet köp
  2-4 dagars leverans
  Gratis frakt
  365 dagars öppet köp
  1-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Högt solskydd
  • Snabb & smidig uppfällning
  • Sittplats framför tältet
  Nackdelar
  • Saknar viss stadga

  Recension

  Swimpy UV-tält är ett mysigt litet tält, med högt solskydd på 50+ som skyddar ditt barn från solens farliga UV-strålar. Tältet är även ventilerat och släpper igenom luft så att det inte blir för varmt. Med detta tält behöver du varken oroa dig för solens strålar eller hetta.

  När det kommer till monteringen är detta inget man behöver fundera så mycket över. UV-tältet har pop-up-montering som de flesta andra populära modeller. Du behöver bara plocka fram tältet så kommer det att veckla ut sig självt. När det ska packas ned, viker man enkelt ihop det. Nackdelen med tältet är att det kan sjunka ihop om man inte är noggrann med monteringen.

  Barnet får gott om plats i tältet och det finns även en sittplats framför tältduken. Där kan exempelvis en förälder sitta utan att behöva tänka på takhöjden. Tältduken i sig är i nylon, som är både slit- och vädertåligt.

  Den smidiga förvaringsväska som ingår gör det enkelt att förvara och transportera tältet när du exempelvis ska till stranden.

  Läs mer
 5. Swimpy UV-tält XL

  9,0/10
  ”Rymligt tält, främst för de lite äldre barnen”.
  Swimpy UV-tält XL med förvaringsväska
  Solskyddsfaktor
  30+
  Montering
  Tältpinnar
  Storlek
  210 x 115 x 115 cm
  Ventilation
  God
  Fri frakt över 499 kr
  365 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fri frakt över 199 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Rymligt & stort
  • Passar lite äldre barn
  • Fästpinnar ingår
  Nackdelar
  • Något sämre solskydd än andra UV-tält

  Recension

  Swimpy UV-tält XL är ett rymligt tält där både barn och en sittande förälder får plats. Det tältet har i utrymme saknar det dock lite i skydd eftersom det är relativt genomsläppligt. Med ett UV-skydd på 30+ rekommenderar vi främst detta tält till de lite äldre barnen som inte är lika känsliga för solen som de allra minsta. Tältet passar också bra under dagar då solen inte är som starkast.

  Tältet monteras med tre tältpinnar som träs igenom längre öglor längst tältets baksida. Processen är enkel och sker utan krångel. Om du använder tältet under blåsigare dagar på stranden, bör du tänka på att det kan vara ett stort vindfång. Se i sådana fall till att fästa det ordentligt i marken med de fyra fästpinnarna som ingår. Det som även ingår i detta tältpaket är en påse med handtag som du kan packa ihop och förvara tältet i. 

  Vi anser att Swimpy UV-tält XL är ett en perfekt tillflyktsplats när solen gassar på i trädgården eller på stranden.

  Läs mer
 6. UV-tält

  8,7/10
  "UV-tält med rymlig sittdel som är enkelt att montera".
  UV-tält
  Solskyddsfaktor
  30+
  Montering
  Pop-up
  Storlek
  165 x 150 x 100 cm
  Ventilation
  Medelgod
  Gratis frakt
  365 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Gratis frakt
  365 dagars öppet köp
  1-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Mycket rymligt
  • Ger bra med skugga
  • Lättmonterat
  Nackdelar
  • Något sämre kvalitet på tältduken

  Recension

  När du ska skydda ditt barn från solens strålar är ett UV-tält ett perfekt alternativ. UV-protection UV-tält ger ett solskydd som ligger på 30+, vilket ger dit ett fullt tillräckligt skydd även när solen står som högst på himlen. Eftersom modellen är så stor, ger den bra med utrymme och förser ditt barn med en svalkande skugga. Fördelen med tältet är också att det går snabbt att montera upp och ned. När du ska transportera tältet är det bara att packa ned det i bärväskan som följer med. En nackdel är att kvaliteten på tältduken kunde vara bättre och ventilationen är måttligt bra, enligt vår uppfattning.

  Läs mer
Se alla produkter

baby sittet i talt

Din köpguide till det bästa UV-tältet

UV-tält är en smart uppfinning för att skydda barn som till exempel badat och tappat effekt från solkrämen och förlänger tiden man kan vara ute en solig dag. Bebisar är väldigt känsliga när det kommer till solljus och har lätt för att bränna sig. Det är alltid bättre att ta det säkra före det osäkra när det kommer till solljus och inte riskera att sin bebis bränner sig. De viktigaste faktorerna när det kommer till UV-tält är en hög solskyddsfaktor och god ventilation. Det finns ytterligare egenskaper som kännetecknar det bästa UV-tältet. Nedan har vi listat det man bör tänka på vid köp av UV-tält.

 • UV skydd

  Solskyddsfaktor 

  Den viktigaste egenskapen hos UV-tält är givetvis solskyddsfaktorn. Ett tält utan skydd kommer snarare att fungera som ett växthus där det bara blir varmare och varmare, samtidigt som både du och din bebis riskerar att bränna er. När det kommer till UV-tält är det bättre med en hög solskyddsfaktor än en låg. Skulle man vilja ha mer sol går det alltid bra att bara ta en sväng utanför tältet.
 • storlek4

  Storlek & vikt 

  Ett UV-tält behöver inte bara användas av barn, utan givetvis också av vuxna! Det gäller att köpa ett lagom stort UV-tält för att alla ska få plats, eller om man har flera barn och samtidigt ska få plats själv. UV-tälten som vi har testat har alla varit lätta till vikten oavsett storlek, och i genomsnitt vägt under 1 kg. Vikten kommer alltså inte att ändras nämnvärt om man väljer att satsa på ett större tält som alla får plats i.
 • ventilation

  Ventilation & insektsnät 

  Ett UV-tält med dålig ventilation kommer inte att användas mer än en gång. Man inser snabbt att om man har dålig ventilation i tältet kommer det att bli varmt relativt omgående. Tält som är väldigt omslutande är i stort behov av insektsnät eller liknande på sidorna för att kunna få korsdrag. En del UV-tält kommer också med nät för att kunna försluta hela tältet och på så sätt motverka att insekter kan komma in.
 • montering3

  Montering 

  Majoriteten av UV-tälten kommer med så kallad pop-up-montering. Det innebär att tältet är lättmonterat, tältet monterar (poppar upp) av sig självt när man tar fram det ur förvaringsväskan. Pop-up-tält tar upp mycket lite plats när de är nedmonterade. De väger också lite och kan enkelt flyttas. Andra tält kräver tältpinnar men UV-tält är ofta enkla konstruktioner som kräver få pinnar som enkelt träs in och sätts upp.

Vanliga frågor om UV-tält

Vad är ett UV-tält och hur fungerar det?

Ett UV-tält är som ett öppet tält som släpper igenom en del solljus, och reflekterar bort eller absorberar resten. På så sätt blir det ljust inne i tältet samtidigt som man inte bränner sig. Att tälten är öppna hjälper till med att luften byts och att det inte blir för svettigt eller för varmt.

Hur monterar man ett UV-tält?

Moderna UV-tält kommer med så kallad pop-up montering. Det betyder att inget egentligen behöver monteras. Tack vare böjbara pinnar och ett smart sätt att rulla ihop duken tar det oftast bara sekunder att fälla upp, och packa ihop tälten.

Skyddar UV-tält mot solljus?

Ja! Det är därför som tälten just kallas UV-tält. Vid köp av UV-tält framgår det alltid vilken skyddsnivå man erhåller med tältet. Har man ett väldigt gammalt tält är det möjligt att det inte längre skyddar riktigt lika bra som det gjorde när det var nytt.

Hur hög solskyddsfaktor ska man ha på tältet?

För att minimera risker brukar vi alltid rekommendera ett högre skydd istället för ett lågt skydd. Ett UV-tält med solskyddsfaktor 50 ger ett utmärkt skydd. Vid lägre skydd får man hålla ett noggrannare öga på sitt barn för att undvika brännskador.

Vilket UV-tält är det bästa?

Efter att ha testat flera olika modeller har vi kommit fram till att Swimpy Babblarna UV-tält är det bästa UV-tältet. Swimpy Babblarna UV-tält ger ett starkt skydd samtidigt som luftflödet säkerställer att man inte blir lika svettig som man blir med andra modeller.  

Testvinnare - Bäst UV-tält

 • Swimpy Babblarna UV-tält
 • Babymoov Aquani Anti UV-tält
 • Deryan Pop-up UV Tält
 • Swimpy UV-tält
 • Swimpy UV-tält XL
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
78 röster, Genomsnitt: 4.6 / 5