Vårt arbete finansieras av våra läsare. Genom affiliate-samarbeten erhåller vi en provision på vissa köp som görs via länkar på sidan.

Bäst i test: Bästa UV-tältet 2022

Uppdaterad december 2021

Ett UV-tält skyddar dig och dina barn från för mycket sol under de härliga sommarmånaderna. Tältet är perfekt för en lång stranddag när du vill ha lite extra skydd och skugga. Barn och bebisar är särskilt känsliga för solens UV-strålar och behöver extra skydd vid längre tid i solen. För att du ska kunna köpa det bästa UV-tältet så har vi sammanställt en köpguide samt testat flera olika UV-tält och utsett Swimpy UV-tält till testvinnare.

Vilket UV-tält är bäst?

UV-tält ger inte bara skydd mot UV-strålar, de ger också en behaglig skugga och ett skydd från vind och sand. UV-tält är perfekta att ha både på stranden eller vid poolen. I vårt test av UV-tält har vi tittat närmre på följande faktorer:

 • Design - De allra flesta UV-tält kommer i så kallad pop-up-design, de är lätta att montera upp och ner samt bära med sig. Pop-up-designen är överlägset den bästa. I övrigt ska väggarna vara robusta och tåla vind, öppningen bred och lättillgänglig och smart finesser som fickor och förvaringsutrymmen är ett plus.
 • Solskydd - UV-tältet är ju till för att skydda barnen från solens strålar. Skyddsfaktorn på tältet ska vara så hög som möjligt, gärna SPF 50 och inte under 30. Solljus hinner barnen få oavsett, så i tältet är det viktigt att fokus ligger på att undvika solljuset.
 • Ventilation - Ventilationen är viktig, ett strandtält som är dålig ventilerat blir outhärdligt varmt en sommardag. Ventilation uppnås bäst genom öppningsbara flikar, eller insektsnätade fönster. 
 • Förvaring - Tältet ska ta upp mycket lite plats när det väl är ihopvikt. Att ha ytterligare saker att bära på när familjen ska till stranden är aldrig önskvärt, att tältet går ner smidigt i fikapåsen eller ryggsäcken med handdukar är viktigt för oss.

 1. Swimpy UV-tält

  9,4/10
  ”Praktiskt, ventilerat & välskyddande UV-tält”
  Swimpy UV-tält med ventilation
  Bäst i test
  Solskyddsfaktor
  50+
  Montering
  Pop-up
  Storlek
  147 x 87 x 122 cm
  Ventilation
  Mycket god
  Fri frakt över 499 kr
  365 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Högt solskydd
  • Ventilerat
  • Sittplats framför tältet
  • Snabb & smidig uppfällning
  Nackdelar
  • Inga nämnvärda

  Recension

  Ett mysigt litet tält, med högt solskydd på 50+ som skyddar ditt barn från solens farliga uv-strålar. Tältet är även ventilerat och släpper igenom luft så att det inte blir för varmt. Med detta tält behöver du varken oroa dig för solens strålar eller hetta.

  Barnet får gott om plats i tältet och det finns även en bra sittplats framför, där förälder får plats utan att behöva tänka på takhöjd. Den kommer dessutom med en smidig förvaringsväska så att det är enkelt att förvara och transportera.

  Läs mer
 2. Deryan Pop-up UV Tält

  9,2/10
  ”Mysigt litet välskyddande tält med tillkommande myggnät”
  Deryan Pop-up UV Tält
  Bästa premiumvalet
  Solskyddsfaktor
  50+
  Montering
  Pop-up
  Storlek
  120 x 70 x 80 cm
  Ventilation
  Mycket god
  Gratis frakt
  365 dagars öppet köp
  1-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Högt solskydd
  • Insektsnät
  • Ventilerande
  Nackdelar
  • Litet dyrare alternativ
  • Kunde ha varit större sett till priset

  Recension

  Här får barnet maximalt skydd från solen med ett 50+ UV-skydd samtidigt som man kan hålla insekter och andra objudna gäster ute med ett tillhörande mygg/insektsnät. Tältet är även utrustad med ”fönster” (också i nätformat) som tillåter att luft att gå igenom och men undviker på så sätt att det blir för varmt.

  Det är inte det största tältet så det är lite otympligt om man vill sitta med barnet i det, men det är inga större svårigheter att sitta utanför och fortfarande känna att man når. Tältet kommer även med en smidig förvaringsväska.

  Läs mer
 3. iPlay UV-tält

  9,2/10
  ”Ett större tält för både stora och små”
  UV-tält Ljusblått
  Mest Prisvärd
  Solskyddsfaktor
  40+
  Montering
  Tältpinnar
  Storlek
  220 x 110 x 110 cm
  Ventilation
  God
  Frakt från 49 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Rymligt & stort
  • Prisvärt
  Nackdelar
  • Snäppet sämre solskydd än andra tält

  Recension

  Ett större tält för både bäbisar och barn, eller varför inte en förälder som vill sitta med. Dessutom är det till ett väldigt förmånligt pris. Solskyddet är 40+, i stället för 50+ som vissa av våra andra testade produkter, men detta är fortfarande ett väldigt skyddande tält.

  Uppsättningen är inte pop-up så det krävs lite montering. Det är dock endast 3 pinnar/stänger som enkelt träs in och sätts på plats. Tältet är rymligt och öppet, i jämförelse med andra produkter har de inte någon nätad del av insidan så det går till exempel inte att se in från sidorna och luft kan inte heller passera igenom tältet på samma sätt, men eftersom tältet är så pass öppet gör det inte någon större skillnad. Tältet är även utrustat med små förvaringsfickor där leksaker eller annat kan läggas.

  Läs mer
 4. Swimpy UV-tält XL

  9,0/10
  ”Rymligt tält, främst för de lite äldre barnen”
  Swimpy UV-tält XL med förvaringsväska
  Solskyddsfaktor
  30+
  Montering
  Tältpinnar
  Storlek
  210 x 115 x 115 cm
  Ventilation
  God
  Fri frakt över 499 kr
  365 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Rymligt & stort
  • Passar lite äldre barn
  Nackdelar
  • Något sämre solskydd än andra testade produkter

  Recension

  Väldigt rymligt tält där både barn och sittande förälder får plats. Det tältet har i utrymme saknar den dock lite i skydd, med ett (ändå dugligt skydd) på UV30+ är det så att vi främst skulle rekommendera detta tält till de lite äldre barnen och inte till de allra minsta bäbisarna, de har ju ändå inte samma användning av utrymmet i vilket fall som helst. Utrymmet är trots allt det främsta säljargumentet för detta tält.

  Tältet monteras med 3 tältpinnar som träs igenom längre öglor längst tältets baksida. Inte ett dugg krångligt och går väldigt snabbt och enkelt. En perfekt tillflyktsplats när solen gassar på i trädgården eller på stranden.

  Läs mer
 5. Splash Waterfun UV-tält

  8,7/10
  "Skyddande tält med inbyggd mini-pool"
  Pop-Up Strandtält (Rosa)
  Solskyddsfaktor
  50+
  Montering
  Pop-up
  Storlek
  120 x 80 x 80 cm
  Ventilation
  Bristande
  Gratis frakt
  365 dagars öppet köp
  1-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Inbyggd plaskpool
  • Bra solskydd
  Nackdelar
  • Passar bäst på stranden

  Recension

  Ett skyddande och strandkompatibelt tält! Har en botten som går att gräva ett hål under för att på så sätt skapa en liten plaskpool direkt i tältet. Barnet kan därför både få solskydd och badstund på en och samma gång. Se alltid till att ha uppsyn över barnet om ’poolen’ är fylld.

  Tältet är ett pop-up tält så det är bara att ta ur förpackningen och woops så har man ett tält redo att användas. Om plaskpoolen ska kunna nyttjas så rekommenderar vi att en hink tas med, annars kan det bli svårt att få vattnet till tältet. Passar tyvärr inte lika bra i trädgården då det extra tyget till plaskpoolen kan verka lite i vägen men det är väl mer en petitess än ett direkt problem.

  Läs mer

baby sittet i talt

Din köpguide till det bästa UV-tältet

UV-tält är en smart uppfinning för att skydda barn som till exempel badat och tappat effekt från solkrämen och förlänger tiden man kan vara ute en solig dag. Bebisar är väldigt känsliga när det kommer till solljus och har lätt för att bränna sig. Det är alltid bättre att ta det säkra före det osäkra när det kommer till solljus och inte riskera att sin bebis bränner sig. De viktigaste faktorerna när det kommer till UV-tält är en hög solskyddsfaktor och god ventilation. Det finns ytterligare egenskaper som kännetecknar det bästa UV-tältet. Nedan har vi listat det man bör tänka på vid köp av UV-tält.

 • UV skydd

  Solskyddsfaktor 

  Den viktigaste egenskapen hos UV-tält är givetvis solskyddsfaktorn. Ett tält utan skydd kommer snarare att fungera som ett växthus där det bara blir varmare och varmare, samtidigt som både du och din bebis riskerar att bränna er. När det kommer till UV-tält är det bättre med en hög solskyddsfaktor än en låg. Skulle man vilja ha mer sol går det alltid bra att bara ta en sväng utanför tältet.
 • storlek4

  Storlek & vikt 

  Ett UV-tält behöver inte bara användas av barn, utan givetvis också av vuxna! Det gäller att köpa ett lagom stort UV-tält för att alla ska få plats, eller om man har flera barn och samtidigt ska få plats själv. UV-tälten som vi har testat har alla varit lätta till vikten oavsett storlek, och i genomsnitt vägt under 1 kg. Vikten kommer alltså inte att ändras nämnvärt om man väljer att satsa på ett större tält som alla får plats i.
 • ventilation

  Ventilation & insektsnät 

  Ett UV-tält med dålig ventilation kommer inte att användas mer än en gång. Man inser snabbt att om man har dålig ventilation i tältet kommer det att bli varmt relativt omgående. Tält som är väldigt omslutande är i stort behov av insektsnät eller liknande på sidorna för att kunna få korsdrag. En del UV-tält kommer också med nät för att kunna försluta hela tältet och på så sätt motverka att insekter kan komma in.
 • montering3

  Montering 

  Majoriteten av UV-tälten kommer med så kallad pop-up-montering. Det innebär att tältet är lättmonterat, tältet monterar (poppar upp) av sig självt när man tar fram det ur förvaringsväskan. Pop-up-tält tar upp mycket lite plats när de är nedmonterade. De väger också lite och kan enkelt flyttas. Andra tält kräver tältpinnar men UV-tält är ofta enkla konstruktioner som kräver få pinnar som enkelt träs in och sätts upp.

Vanliga frågor om UV-tält

Vad är ett UV-tält och hur fungerar det?

Ett UV-tält är som ett öppet tält som släpper igenom en del solljus, och reflekterar bort eller absorberar resten. På så sätt blir det ljust inne i tältet samtidigt som man inte bränner sig. Att tälten är öppna hjälper till med att luften byts och att det inte blir för svettigt eller för varmt.

Hur monterar man ett UV-tält?

Moderna UV-tält kommer med så kallad pop-up montering. Det betyder att inget egentligen behöver monteras. Tack vare böjbara pinnar och ett smart sätt att rulla ihop duken tar det oftast bara sekunder att fälla upp, och packa ihop tälten.

Skyddar UV-tält mot solljus?

Ja! Det är därför som tälten just kallas UV-tält. Vid köp av UV-tält framgår det alltid vilken skyddsnivå man erhåller med tältet. Har man ett väldigt gammalt tält är det möjligt att det inte längre skyddar riktigt lika bra som det gjorde när det var nytt.

Hur hög solskyddsfaktor ska man ha på tältet?

För att minimera risker brukar vi alltid rekommendera ett högre skydd istället för ett lågt skydd. Ett UV-tält med solskyddsfaktor 50 ger ett utmärkt skydd. Vid lägre skydd får man hålla ett noggrannare öga på sitt barn för att undvika brännskador.

Vilket UV-tält är det bästa?

Efter att ha testat flera olika modeller har vi kommit fram till att Swimpy UV-tält är det bästa UV-tältet. Swimpy UV-tält ger ett starkt skydd samtidigt som luftflödet säkerställer att man inte blir lika svettig som man blir med andra modeller.  

Testvinnare - Bäst UV-tält

 • Swimpy UV-tält
 • Deryan Pop-up UV Tält
 • iPlay UV-tält
 • Swimpy UV-tält XL
 • Splash Waterfun UV-tält
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
77 röster, Genomsnitt: 4.6 / 5