Bäst i Test: Bästa matkassen 2022

Uppdaterad april 2022

Att laga mat är inte alltid det roligaste och även om man tycker det är roligt kan handlandet och inspirationen vara svår. Matkassar har på senare år blivit ett otroligt populärt alternativ till att handla i affären. Du får istället maten hemskickad, packad och klar och redo att tillagas. Med inspirerande recept och varierande maträtter är varje matkasse unik. Idag finns det ett stort utbud av leverantörer och typer av matkasse, vi har därför testat och bedömt vilken matkasse som presterar bäst. Marley Spoon är utsedd till bäst i test 2022.

Vårt test av matkasse

Tack vare matkassen så slipper du handla, tänka på vilken mat som ska lagas och vad som är gott och nyttigt. Vardagen kan vara nog så stressande ändå så att få en matkasse hemlevererad är väldigt bekvämt. I vårt test har vi provat några olika varianter från flera olika leverantörer över några veckors tid. Det är familjer, sambos och ensamstående som har testat matkassarna, främst under vardagar när tiden är knapp och kreativiteten inte alltid är på topp. I betygsättningen fokuserades det främst på följande punkter:

 • Tillagning & smakupplevelsen – Denna punkt berör främst recept, resultat och smak. Matkassar är väldigt varierande och ingen vecka är exakt likadan men man får ändå en uppfattning av resultaten och huruvida recepten är enkla att följa eller komplexa och hur goda maträtterna är. Hela matlagningsupplevelsen är självklart en av de viktigaste aspekterna.
 • Valmöjligheter – Punkten berör främst vad företaget ger dig för valmöjligheter och flexibilitet. Erbjuds till exempel vegan, vegetarian, fleixtarian, barnanpassad eller liknande alternativ? Hur många portioner och antal middagar kan man välja mellan? Vad som erbjuds och hur flexibelt det är att välja är väldigt viktigt.
 • Pris & leverans – Levererar de i hela Sverige? Vad kostar de olika alternativen? Hur är priset i jämförelse med vad man får för varor? Hur fungerar hemleverans och när kommer den? Eller hämtas kassen upp? Kan man på kort tid beställa en kasse? Ingår allt eller måste man ha vissa basvaror själv? Frågor kring pris och leverans är en viktig del för helhetsupplevelsen och givetvis hur prisvärd kassen är.

 1. Marley Spoon

  9,8/10
  "Marley Spoon erbjuder stor variation med många valmöjligheter till ett lågt pris".
  Marley Spoon
  Bäst i test
  Variation
  Mycket hög
  Skräddarsy matkassen
  Ja
  Antal portioner
  2-4
  Antal måltider
  2-4
  Allergi / specialkost
  Visst utbud
  Leverans
  Veckovis
  Leveransområde
  13 tätorter
  Tidsåtgång
  Kort
  Fördelar
  • 30 recept varje vecka
  • Stor valfrihet
  • Pausa och hoppa över veckor som du vill
  • Fokus på hållbarhet
  • Kompetent sammansatta recept
  Nackdelar
  • Saknar allergianpassning

  Recension

  Marley Spoon är en ny aktör på matkassemarknaden. Internationellt har företaget levererat mat sedan 2014 och har snabbt gjort sig kända för både kreativa och nyttiga matkassar. Marley Spoon erbjuder ett stort utbud för både paret och familjen. Matkassarna kan kombineras på mängder av olika sätt; från vegetarisk eller barnvänlig till snabblagat eller hälsosamt.

  Du återfinner allt möjligt på menyn, från grillad kyckling till portabelloburgare. Alla noga komponerade och smakfullt sammansatta. Tidsåtgången på tillagningen är låg och recepten är mycket enkla att följa, allt är noga förberett för att matlagningen ska gå så smidigt som möjligt.

  Valmöjligheter

  Varje vecka tar kockarna på Marley Spoon fram över 30 recept för dig att välja mellan. Det är en stor variation mellan recepten och det är svårt att klaga på bristen på kreativitet. Valmöjligheterna är också många. Du kan pausa när du vill och variera antalet portioner från vecka till vecka, och eftersom valet av recept är så pass stort så kan du välja vegetariskt ena veckan för att köra på blandat nästa.

  Du väljer mellan två, tre eller fyra måltider som kan anpassas till två eller fyra portioner. Specifika allergier tillgodoses inte överlag, men varje vecka finns det rätter utan gluten respektive laktos.

  Pris & leverans

  Väljer du fyra portioner av fyra måltider så kostar varje portion strax under 30 kronor, ett svårslaget pris även om du handlar själv! Som dyrast landar det på drygt 35 kronor per portion.

  Leveransen är gratis och erbjuds till 13 tätorter med omnejd i Sverige. Men området växer allteftersom och vi hoppas se Marley Spoon leverera till fler områden i framtiden. Du kan välja mellan att få maten på söndag eller måndag, med viss variation i tider beroende dag.

  Slutsats

  Goda och näringsriktiga recept i stor variation som kan kombineras hur du vill gör Marley Spoon till en toppleverantör av matkassar. Därtill kan du pausa eller avsluta prenumerationen när du vill. Matkassen från Marley Spoon passar både den som vill spara tid i vardagen såväl som för den matintresserade. Recepten är innovativa och smakfullt sammansatta vilket gör matlagningen rolig och god!

  Läs mer
 2. Hello Fresh

  9,7/10
  "Populär, prisvärd och innovativ matkasse som väcker matlagningsglädje".
  Hello Fresh
  Variation
  Mycket hög
  Skräddarsy matkassen
  Ja
  Antal portioner
  2-4
  Antal måltider
  3-5
  Allergi / specialkost
  Visst utbud
  Leverans
  Veckovis
  Leveransområde
  Stora delar av landet
  Tidsåtgång
  Kort
  Fördelar
  • Stor variation & valmöjligheter
  • Minimalt matsvinn
  • Inga tillköp behövs
  • Generösa rabatter
  Nackdelar
  • Kan ej se menyn innan beställning är lagd

  Recension

  Hello Fresh erbjuder en stor variation av recept och råvaror. Från enkla till lite mer komplexa rätter passar Hello Fresh de flesta. Valmöjligheterna är många och matkassen från Hello Fresh går att anpassa efter egna smakpreferenser. Matlagningsupplevelsen är fantastiskt enkel och smidig. Allting ingår och du kan laga alla rätter direkt från kassen. Fräschör, enkelhet och innovativitet präglar matkassen från Hello Fresh.

  Valmöjligheter

  Hello Fresh ger dig många val. Det finns sex stycken kategorier; Kött & grönt, Familjevänligt, Vegetariskt, Snabbt & enkelt, Kalorismart och Fisk & grönsaker. Du kan välja fritt från dessa kategorier som tillsammans erbjuder 18 olika recept varje vecka. Det gör att du kan välja fritt mellan olika typer av rätter, eller hålla dig till beprövade favoriter. Utöver de val du gör veckovis så är valmöjligheterna begränsade, när det kommer till allergier finns det tyvärr inget utrymme till att anpassa matkassen.

  Pris & leverans

  Matkassen från Hello Fresh är en av de billigaste som erbjuds just nu, sett till mängd och kvalitet. Med olika rabatter som prova-på-pris och mängdrabatt kan du få en riktigt billiga matkasse de första veckorna. Matkassen levereras över stora delar av landet, från norr till söder. Leveransdatumen är väldigt flexibla och du kan få hem maten efter egna preferenser; från måndag till söndag, morgon, middag eller kväll.

  Slutsats

  Hello Fresh är prisvärt, gott, flexibelt, och kräver inga extra tillköp; allt du vill ha i en matkasse. Välj mellan 18+ recept varje vecka och skräddarsy din meny efter behov och preferenser.

  Läs mer
 3. Linas Matkasse

  9,6/10
  "Klassisk matkasse som ständigt förnyas och erbjuder stora valmöjligheter".
  Linas Matkasse
  Bästa premiumvalet
  Variation
  Mycket hög
  Skräddarsy matkassen
  Ja
  Antal portioner
  2-4
  Antal måltider
  3-5
  Allergi / specialkost
  Stort utbud
  Leverans
  Veckovis
  Leveransområde
  Stora delar av landet
  Tidsåtgång
  Mellan
  Fördelar
  • Mycket flexibel matkasse
  • Stort utbud på rätter
  • Lång erfarenhet inom matkasseindustrin
  • Bra prova-på-rabatter
  Nackdelar
  • Tillköp kan behövas

  Recension

  Linas matkasse är klassikern som behåller kvalitet och nytänkande. Matkassen går att skräddarsy i stor utsträckning och recepten är enkla att följa och har mycket tydliga instruktioner. Priset är mycket bra och du erbjuds som ny kund generösa rabatter. En del basvaror behöver man har hemma sedan innan men den informationen får man inför varje val av matkasse. Ibland kan listan vara lite längre, och ibland enbart salt och peppar.

  Valmöjligheter

  Linas Matkasse erbjuder flest recept att välja mellan av alla matkassar. Det finns över 80 recept från 13 olika kategorier som uppdateras varje vecka. Om du är sugen på något nytt så är Linas Matkasse det bästa alternativet, utbudet är stort och recepten är välkomponerade. Jämte inspirerande rätter från andra kulturer finner du såklart även klassiker som köttbullar och potatis eller hamburgare. Linas Matkasse utmärker sig även när det kommer till allergivänliga alternativ. Det finns gott om laktos- och glutenfria alternativ. Om du inte vill välja alternativ varje vecka så finns det färdiga matkassar.

  Pris & leverans

  Linas Matkasse ligger bra till i pris. Rabatterna du får som ny kund är mycket förmånliga, och priset därefter är låga sett till valmöjligheterna du får. Leveransområdet är mycket stort och de kör ut till flest städer och områden av alla matkassar vi testat. Matkassen levereras bara kvällstid på söndagar och måndagar. Avslut och paus kan göras när som helst under din prenumeration.

  Slutsats

  Linas Matkasse ger dig stor valmöjlighet och levererar till nästan hela landet. Kvaliteten är hög och maten god. Vilka matpreferenser du än har så kommer du att hitta många alternativ i den över 80 recept stora katalogen.

  Läs mer
 4. Betterfeast

  9,5/10
  "Unikt koncept med mat för hela dagen i lådor som du bara behöver värma".
  Betterfeast
  Variation
  Hög
  Skräddarsy matkassen
  Nej
  Antal portioner
  1-5
  Antal måltider
  3-5
  Allergi / specialkost
  Visst utbud
  Leverans
  Veckovis
  Leveransområde
  Stora delar av landet
  Tidsåtgång
  Mycket kort
  Fördelar
  • Hela dagens måltider
  • Goda valmöjligheter
  • Förlagad mat som bara behöver värmas
  • Mycket välsmakande och innovativa recept
  Nackdelar
  • Begränsade leveranstider

  Recension

  Betterfeast är en ny leverantör av matkassar. Det är ett danskt företag som framgångsrikt har etablerat sig i Sverige. De erbjuder vardagsmat och viktminskning samt hälsokost. Deras koncept går ut på att de förlagar maten så att du endast behöver sammanställa den och flera av deras matkassar innehåller även hela dagens måltider, något som är väldigt unikt.

  Valmöjligheter

  Hos Betterfeast erbjuds fyra olika matkassar; familjelådan, vardagslådan, bootcamp och viktminskning. Familjelådan är en matkasse med mat för hela familjen, enkla och traditionella rätter som lämpar sig för alla. Vardagslådan passar den ensamstående eller till par. Den innehåller mat för fem dagar och du väljer vilket måltider du vill få med, från middag och lunch till frukost och mellanmål. Bootcamp innehåller samma rätter som viktminskningspaketet inklusive Betterfeasts populära juicekur. Viktminskningspaketet är framtaget med ett kalorisnålt fokus, runt 1700 kalorier för män och 1200 kalorier för kvinnor. Det innehåller frukost, lunch, middag samt mellanmål. En matkasse som ger dig fantastiska förutsättningar att lyckas med ditt viktmål.

  Fisk, kött och kyckling varvas i alla lådor och samtliga rätter blir klara på runt 20 minuter i ugnen eller några minuter i mikron. Förlagad mat innebär ju såklart också att du slipper ha koll på att ha eventuella ingredienser hemma. Det är bara värma maten och äta!

  Pris och leverans

  Priset är högre än traditionella matkassar. Men då får du också färdiglagad mat samt mat för hela dagen, inte bara middagarna. Betterfeasts billigaste alternativ är familjelådan, den kostar 599 kr och ger dig middag för två i tre dagar. Lite högre upp hittar du vardagslådan som ger dig alla dagens måltider, fem dagar i veckan för runt 1000 kr. Det är alltså väldigt rimliga priser och ibland billigare än traditionella matkassar.

  Matkassen levereras direkt till dörren. Leverans sker till nästan alla städer i Sverige, du kan enkelt kolla upp om de levererar till dig på deras hemsida. Leverans sker enbart måndagar kl 17-22.

  Slutsats

  Betterfeast har ett unikt utbud på matkassar där alla dagens måltider ingår, från frukost till middag inklusive mellanmål. Det är ett perfekt alternativ som vill ha maximal smidighet i vardagen. Deras leveranstider är något begränsade och priset något högre. Det saknas även alternativ för allergiker. Maten håller mycket hög kvalitet och är otroligt enkel att förbereda, minimal tidsåtgång och ingen disk! Vi rekommenderar Betterfeast varmt.

  Läs mer
 5. Middagsfrid

  9,3/10
  "Snabbt och enkelt rakt igenom".
  Middagsfrid
  Variation
  Hög
  Skräddarsy matkassen
  Nej
  Antal portioner
  2-4
  Antal måltider
  3-5
  Allergi / specialkost
  Visst utbud
  Leverans
  Veckovis
  Leveransområde
  Södra Sverige
  Tidsåtgång
  Mellan
  Fördelar
  • Sex kategorier att välja från
  • Inga tidskrävande val
  • Goda recept som är lätta att följa
  Nackdelar
  • Inga möjligheter att påverka kassens innehåll
  • Tillköp kan krävas

  Recension

  Middagsfrid erbjuder snabblagade och enkla recept. Du får stor variation mellan de olika matkassarna, från vego-kassen till barnkassen. Recepten är mycket enkla att laga och passar utmärkt till vardags. Du behöver vissa basvaror som pasta och ris hemma, så helt komplett är matkassen inte. Rätterna förnyas varje vecka och har en stor variation, varje dag är unik.

  Valmöjligheter

  Du väljer matkasse från en av sex kategorier; original, barn, vego, lättlagat, flexitarian och supersnabbt. Två kategorier handlar alltså om snabbhet och enkelhet. Och det präglar hela Middagsfrids utbud. Det är nerskalat och med få valmöjligheter, vilket underlättar om du vill att allt ska gå undan och bara få en näringsriktig, lättlagad och god måltid på bordet.

  Pris & leverans

  Priset ligger i linje med de flesta matkassar. En originalkasse som räcker en arbetsvecka till en familj ligger på runt 1000 kronor. Leveransen sker till de flesta större städer i södra Sverige. Datum och tidsintervall varierar med leveransort, men utbudet är stort och det är lätt att få en tid som passar. Prova-på-rabatten är ganska låg, 100 kr på de första tre kassarna. Men i längden gör den initiala rabatten varken till eller från.

  Slutsats

  En matkasse som verkligen underlättar dina middagsval i vardagen men har ett något slimmat leveransområde. Välj mellan 6 olika kassar beroende på preferens och det är i stort sett allt du behöver göra.

  Läs mer
 6. Simple Feast

  9,0/10
  ”Miljövänligt, grönt och gott; Simple Feast minskar vardagsstress och klimatångest”.
  Simple Feast
  Klimatsmart
  Variation
  Medel
  Skräddarsy matkassen
  Nej
  Antal portioner
  2-5
  Antal måltider
  3
  Allergi / specialkost
  Inget utbud
  Leverans
  Veckovis
  Leveransområde
  Södra Sverige
  Tidsåtgång
  Mycket kort
  Fördelar
  • Stort fokus på hållbarhet
  • 100 % ekologiskt
  • Delvis färdiglagade recept
  Nackdelar
  • Få valmöjligheter

  Recension

  Simple Feast erbjuder en ekologisk, vegetarisk och lyxig matkasse. Deras rätter är till viss del färdiglagade och du behöver bara sammanställa det sista. Maten lagas av 100 % ekologiska råvaror och av kockar som gör allt från grunden. Så det är inte tal om några halvfabrikat här. Variationen är stor och passar utmärkt för vegetarianer och dig som vill prova riktigt bra växtbaserad mat. Tillagningen är hur enkel som helst och allt är färdigt inom 15 minuter.

  Valmöjligheter

  Valmöjligheterna är ganska få vilket gör valet av mat ännu snabbare. Varje vecka erbjuds du fem rätter och du väljer tre av dessa. Sen väljer du antal portioner, från två till fem per rätt. Variationen mellan de olika rätterna är stor och varje rätt känns väldigt unik och spännande, framför allt om du inte har ätit så mycket vegetariskt tidigare. Du kan tyvärr inte anpassa matkassen efter allergier eller specialkost.

  Pris & leverans

  Kassen är lite dyrare än övriga matkassar. Men sen är maten också lagad av michelinkockar och 100 % ekologisk, och det märks verkligen på kvaliteten. Det är därför en ganska dyr kasse att köpa regelbundet, men passar utmärkt att ta varannan vecka eller lite mer sällan. Leveransområdet är de flesta större städer och många mindre orter i södra Sverige.

  Slutsats

  Inspirerade och goda vegorätter med högt miljötänk. Kassen, recepten och ingredienserna är markerade och uppdelade i olika låder vilket gör förberedelsen och tillagningen mycket effektiv. Få valmöjligheter men god kvalitet.

  Läs mer
 7. Matkomfort

  8,8/10
  "Premiumkasse för vardagslyx, ganska stor variation på både kassar och pris".
  Matkomfort
  Variation
  Medel
  Skräddarsy matkassen
  Nej
  Antal portioner
  1-8
  Antal måltider
  3-4
  Allergi / specialkost
  Litet utbud
  Leverans
  Veckovis
  Leveransområde
  Södra Sverige
  Tidsåtgång
  Mycket kort
  Fördelar
  • Högkvalitativa råvaror
  • Kockförberedd mat lagad från grunden
  • I stor utsträckning ekologiska råvaror
  Nackdelar
  • Litet leveransområde
  • Ganska högt pris

  Recension

  Matkomfort är en matkasse med premiumrätter. Maten är väldigt välkomponerad och råvarorna är av högsta kvalitet. Allt är inkluderat i matkassen och maten är till stor del förberedd av erfarna kockar. Till exempel kan grytor och såser komma färdiga och bara behövs värmas på. Detta innebär att du får kocklagad, högkvalitativ mat direkt till middagsbordet.

  Valmöjligheter

  Valmöjligheten ligger i vilken kasse du väljer. Du kan välja mellan, Premium, Vego, Sthlmslådan, Familjefavoriter och Vrooom. Premiumkassen innehåller förstaklassiga råvaror och erbjuder en riktigt vardagslyx, men kostar mer än vanliga matkassar. Vego erbjuder tre premiumrätter som är vegetariska, smakrika och innovativa. Sthlmslådan är tre måltider på fågel, fisk eller vego. Familjefavoriter innehåller fyra klassiker med lite twist som går hem hos hela familjen. Vroom är Matkomforts snabblagade och billigare alternativ. Du kan välja antal portioner per kasse, men längre än så sträcker sig inte dina valmöjligheter. Det finns inget utrymme att anpassa en kasses rätter efter allergier eller preferenser.

  Pris & leverans

  De flesta kassarna är ganska dyra, premiumkassen kostar runt 1400 om du vill ha mat för fyra personer i fyra dagar. Samma mängd kostar strax under tusenlappen om du väljer den mer ekonomiska kassen Vrooom. Leveransområdet har varit begränsat till Mälardalen, men sträcker sig nu till Jönköpingstrakten, delar av Småland, Blekinge och Skåne. Förhoppningsvis får vi se Matkomfort i fler områden framöver. Det är en populär kasse som växer snabbt. Leverans sker på söndagkvällar.

  Slutsats

  Mycket goda kockförberedda matkassar av högsta kvalitet. Rätterna är genomtänkta och välkomponerade. Den förberedda maten går väldigt snabbt att färdigställa, utan att kvaliteten på råvarorna försämras. Begränsade valmöjligheter följer dessvärre av kockförberedda recept.

  Läs mer
Se alla produkter

matkasse kopguide

Din köpguide till bästa matkassen

Det finns faktiskt förvånansvärt många matkassar att välja mellan och nästan varje märke har en stor variation på både kassar, antal måltider och portioner. Det är inte lätt att navigera så vi har gjort en köpguide för att på så sätt kunna underlätta ditt val i djungeln av matkassar med punkter som är viktiga att fundera över innan man genomför ett köp.

 • Leveransområde

  Leveransområdet varierar kraftigt mellan olika aktörer, en del levererar bara inom Stockholmsområdet medan andra levererar till nästan hela Sverige. Det brukar vara väldigt enkelt att ta reda på om en viss aktör levererar till dig, den informationen hittar du på deras hemsida. Ibland erbjuds upphämtning hos ombud där leverans inte sker. Om du inte hittar någon aktör som levererar till dig så kan du kolla med de stora matbutikerna och deras möjligheter till att erbjuda färdigpackade matkassar för upphämtning. Det blir inte riktigt samma sak, med det underlättar verkligen.
 • Pris

  Priserna kan skilja sig rätt mycket mellan olika kassar och företag. Det finns många matkassar i alla prisnivåer så jämför mellan de olika leverantörerna. Ofta är det de stora återförsäljarna som erbjuder de mer prisvärda alternativen. Portionspriset kan verkligen skilja sig mycket mellan kassar och märken så kolla alltid hur prislappen ändras beroende på antal portioner. Fler portioner blir billigare och du får också matlådor över om du inte äter upp allt. Dock finns det många märken som erbjuder prova-på-priser så att du kan testa några kassar till väldigt bra pris och på så sätt få en känsla för om du gillar kassen eller inte, till kraftigt rabatterat pris.
 • Valmöjligheter

  Hur många kassar finns det att välja på? Finns det du är ute efter? Om du till exempel är vegan, så behöver du förvissa dig om att det finns en vegankasse. Har du familj så kanske det är en barnvänlig eller snabblagad kasse du behöver, för att underlätta i vardagen. Även valmöjligheter från vecka till vecka tycker vi är viktig, så att du efter prenumeration kan ändra vissa val för att göra anpassningar till din matkasse. Det är också värt att undersöka huruvida det går att anpassa matkassen till preferenser och eventuella allergier.
 • Matvariation

  Ta dig en titt på om det skiljer sig mellan kassarna och huruvida recepten som erbjuds i kassarna verkar variera. En anledning till att välja en matkasse i stället för att själv laga mat är för att slippa tvinga fram inspirationen och välja olika recept; matkassen ska göra detta åt dig. Variation är skönt, speciellt när det kommer till specialkassar som är inriktade mot barn eller vaganer vars recept riskerar att bli enformiga; du vill inte bara se pasta till barnen eller sallader om du är vegetarian. Kolla om variationen verkar stor, det en en tydlig indikation på tanke bakom matkassens koncept. Ofta kan man kolla några veckor framåt i tiden om man vill ha en bättre helhetsbild.
 • Beställning

  Se över hur beställningarna ser ut. Hur tidigt måste man bestämma sig för en kasse? Vissa leverantörer behöver veta en vecka innan om du ska ha kasse nästkommande vecka eller inte. Andra har bara några dagars beställnignstid. Undersök även om man kan prenumerera eller göra en beställning varje vecka. Nästan alla matkassar har en prenumeration som löper ett givet antal veckor eller tills dess att du avslutar den. Det är även bra att kolla upp hur tätt inpå du kan avbeställa en matkasse eller avsluta en prenumeration.
 • Leverans

  Nästan alla matkassar har hemleverans eftersom de flesta är fristående företag utan att vara återförsäljare av matvaror i butik. Hos matvaruhandlare såsom ICA, COOP och City Gross kan man välja att hämta upp maten själv vilket nästan är nödvändigt om du bor på landet där valmöjligheterna är färre och hemleveranser oftast inte erbjuds. Dock ska du alltid kolla huruvida hemleverans finns som möjlighet och vad den innebär. Vilken tid och vilken dag det levereras är viktigt att veta om man vill ha möjligheten att plocka varorna direkt. Det är också bra att veta var de kommer ställa varorna.
 • Antal måltider

  Kolla hur många måltider som företaget erbjuder och hur det skiljer sig mellan olika kassar. Det kan vara stor skillnad mellan både de olika företagen och de olika kassarna. Antalet måltider säger helt enkelt hur många dagar i veckan som kassen kommer räcka. Väljer man 5 måltider så har du alla vardagar klara, väljer du 3 så får man välja vilka tre som gäller. Detta är viktigt att tänka på eftersom det har stor inverkan på priset.
 • Antal portioner

  Antalet portioner kan variera ganska mycket mellan leverantörer och kassar. Har du en stor familj så är det viktigt att alla ska bli mätta och belåtna, då passar inte alla kassar eller företag lika bra. Vanligtvis är maxgränsen på 6 portioner per måltid, men ibland färre. Lägsta antalet portioner är nästan alltid 2, men om du bor själv så får du ju matlådor att spara och kan klara nästan en hel vecka på bara 3 måltider med 2 portioner vardera!
 • Vad ingår?

  Det är ganska vanligt att vissa basvaror inte ingår, till exempel kryddor, olja och smör. Var däremot vaksam på om mer ovanligt ingredienser som vissa typer av buljong eller ovanliga kryddor inte ingår. Att få hem sin matkasse utan att kunna laga recepten är minst sagt enerverande. Vissa leverantörer går tydligt ut med vad som behövs förutom innehållet i kassen, men andra är lite vagare. Dubbelkolla detta så du slipper stå där med ett halvt recept.

Vanliga frågor om Matkassar

Vilken matkasse är bäst?

I vårt test vann Marley Spoon eftersom det ger dig bra med valmöjligheter, goda recept, prisvärda kassar och finns tillgänglig i stora delar av Sverige. Är du osäker på vad du letar efter i en matkasse så kan du läsa igenom vår köpguide för att få en bättre överblick i vad som kan vara viktigt att tänka på när man ska beställa en matkasse.

Är det prisvärt med matkasse?

Många undersökningar har påvisat att matkassar är mycket prisvärda alternativ och till och med billigare än vanlig handling, men det beror också på vilken kasse du väljer. Det finns budgetkassar och rena lyxkassar, alltifrån vardagsmiddagen till söndagslyxet. Att matkassen också spar tid är något som bör räknas in i hur prisvärt det är.

Vad är fördelarna med matkasse?

Du sparar massvis med tid och drar därmed ner på vardagsstressen. Det blir mindre planering kring allt vad mat innebär och du slipper själva inspirera dig när det kommer till recept och detta leder oftast till en mer varierad diet och ork i vardagen. Fördelarna är många och ofta är matkassar till och med billigare än att handla själv.

Var levereras matkassar?

Detta beror på leverantören. Större städer har såklart bäst möjligheter att få hemleverans och ett större utbud. Ju längre bort från en stad du bor, och ju längre norröver du bort, desto sämre täckning har matkassarnas hemleverans. Om du inte kan få hemleverans så erbjuder flera leverantörer upphämtning på olika platser. Ett annat alternativ är att se vad de stora matbutikerna i närheten erbjuder, ibland kan de erbjuda färdiga matkassar eller åtminstone att du hämtar upp en färdigpackad matkasse som du själv har komponerat.

Testvinnare - Bäst Matkasse

 • Marley Spoon
 • Hello Fresh
 • Linas Matkasse
 • Betterfeast
 • Middagsfrid
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
9 röster, Genomsnitt: 4.7 / 5