Bästa Sommardäcket 2024

Av: David Persson • Senast uppdaterad:
Upptäck det ultimata sommardäcket för säker och komfortabel körning i värme.
Sommardäck - Bäst i test
Betyg Bild Namn Pris Läs mer
betyg 4,4 Michelin Primacy 4+ Michelin Primacy 4+
Pris
1016 kr
Till butik
betyg 4,3 Nokian Hakka Blue 2 Nokian Hakka Blue 2
Pris
1356 kr
Till butik
betyg 4,1 Goodyear Efficient Grip Performance 2 Goodyear Efficient Grip Performance 2
Pris
709 kr
Till butik
betyg 3,9 Bridgestone Ecopia EP150 Bridgestone Ecopia EP150
Pris
828 kr
Till butik
betyg 3,7 Bridgestone Turanza T005 Bridgestone Turanza T005
Pris
736 kr
Till butik
Se alla testvinnare

Vi alla vet hur viktigt det är att ha rätt däck på bilen för säker körning, men vad exakt är sommardäck och varför behöver vi dem? Sommardäck, som namnet antyder, är däck som är speciellt designade för att användas under de varma månaderna. När temperaturen stiger över 7 grader Celsius, blir vinterdäckens gummiblandning hård och förlorar greppet på vägen. Det är då sommardäcken kommer in i bilden. Dessa däck har en speciell gummiblandning som behåller sin elasticitet även vid höga temperaturer, vilket ger optimalt grepp och kortare bromssträcka på både torr och våt vägbana. Dessutom har de ett mönster som effektivt leder bort vatten från däckets kontaktyta, vilket minskar risken för vattenplaning.

Efter noggranna tester och jämförelser av ett flertal olika märken och modeller, kan vi stolt presentera att Michelin Primacy 4+ är det bästa sommardäcket på marknaden idag. Detta däck levererar exceptionell prestanda på alla fronter, från väggrepp och bromssträcka till komfort och livslängd. Om du letar efter det perfekta sommardäcket som kan ta dig tryggt genom de varma månaderna, så har du hittat det i Michelin Primacy 4+. Läs vidare för att upptäcka mer om varför detta däck är vår oomtvistade vinnare.

Bäst i Test 24 är gratis att använda och kommer alltid att vara det. Om du uppskattar vårt arbete kan du stödja sidan genom att klicka på någon av våra köplänkar. Om du genomför ett köp via dessa länkar får vi en liten provision från återförsäljaren. Detta hjälper oss att fortsätta tillhandahålla noggrann information och utföra fler produkttester för att hjälpa dig hitta de bästa produkterna på marknaden.
sommardck 07ffe6804f60179c1

De 5 bästa Sommardäcken 2024

 1. MICHELIN PRIMACY 4 195 Bäst i test: 4,4/5
 2. NOKIAN HAKKA BLUE 2 Bästa premiumvalet: 4,3/5
 3. Goodyear EfficientGrip Performance 2 Bästa Grepp: 4,1/5
 4. Bridgestone Ecopia EP150 Bästa Ekologiska: 3,9/5
 5. Bridgestone Turanza T005 Bästa billiga: 3,7/5
 1. Bäst i test Michelin Primacy 4+

  Högpresterande sommardäck med utmärkt grepp och lång livslängd.
  Vårt betyg
  4,4/5
  Grip:
  4,2/5
  Livslängd:
  4,4/5
  Ljudnivå:
  4,6/5
  Till butiken
  (Bythjul)
  Egenskaper
  • Grepp torr väg: Mycket bra
  • Grepp våt väg: Mycket bra (A - B)
  • Ljudnivå: Låg (ca 69 dB)
  • Bränsleeffektivitet: Mycket hög (A - C)

  Michelin Primacy 4+ har visat sig vara ett utmärkt val för sommardäck, och det är ingen överraskning att det hamnar på första platsen i vårt test. Detta däck imponerar på flera punkter, den mest framstående är dess prestanda på våta ytor. Tack vare Michelin EverGrip-tekniken ger däcket ett utmärkt grepp, vilket resulterar i en imponerande kort bromssträcka på blött underlag. På torr asfalt presterar däcket också bra, och bilen känns stabil även vid högre hastigheter.

  Michelin Primacy 4+ presterar även starkt när det kommer till komfort och bränsleförbrukning. Däcket är lugnt och komfortabelt och ger en mjuk körning. Vidare noterade vi ingen betydande ökning i bränsleförbrukningen när vi testade däcket, vilket gör det till ett ekonomiskt val för dem som kör mycket. Däckets livslängd är också imponerande med sin högkvalitativa gummiblandning som gör att däcket håller bra prestanda även när det börjar bli slitet.

  Slutligen vill vi nämna att Michelin Primacy 4+ erbjuder enastående värde för pengarna. Med priset på 1016 kr levererar däcket hög prestanda och hållbarhet till ett mycket rimligt pris jämfört med andra däck vi testade. Sammantaget är Michelin Primacy 4+ ett utmärkt val för dig som söker nya sommardäck med enastående grepp, bekväm körning och lång livslängd.

  Fördelar

  • Utmärkt grepp på våta ytor.
  • Stabil prestanda på torr asfalt.
  • Komfortabel och lugn körning.
  • Lågt bränsleförbrukning.
  • Lång livslängd.

  Nackdelar

  • Kan vara pricy jämfört med budgetalternativ.
  • Prestanda kan minska vid mycket slitage.
  Produkten finns att köpa här:
  1016 kr
 2. Bästa Nordiska Nokian Hakka Blue 2

  Högkvalitativt sommardäck med stark prestanda och bränsleeffektivitet.
  Vårt betyg
  4,3/5
  Grip:
  4,5/5
  Livslängd:
  4,0/5
  Ljudnivå:
  4,4/5
  Till butiken
  (Bythjul)
  Egenskaper
  • Grepp torr väg: Mycket bra
  • Grepp våt väg: Mycket bra (A)
  • Ljudnivå: Låg (ca 69 dB)
  • Bränsleeffektivitet: Hög (B - C)

  Nokian Hakka Blue 2 är ett sommardäck av hög kvalitet som har visat sig presterar utomordentligt bra på både våta och torra ytor. Däckets unika Dry Touch-teknologi bidrar till att bilen kan stoppa snabbt och säkert på våta vägar, vilket skapar en känsla av trygghet under regniga månader. På torr asfalt presterar däcket lika starkt, med ett stabilt grepp även vid högre hastigheter.

  Däcket erbjuder även en mycket komfortabel körupplevelse tack vare dess avancerade design som reducerar buller. Med hjälp av dess Silent Groove Design och Silent Sidewall-teknologier, minskas både det vinande ljudet utifrån och vibrationer från slitbanan. Resultatet är en behaglig resa fri från störande däckljud. Denna teknik bidrar även till att kyla ner slitbanan, vilket hjälper till att förlänga däckets livslängd.

  Prisvärdheten för Nokian Hakka Blue 2 är hög trots dess något högre pris i jämförelse med andra sommardäck på marknaden. Detta beror på däckets hållbarhet och bränsleeffektivitet, två faktorer som kan resultera i långsiktiga besparingar. Dessutom har däcket visat sig prestera starkt i olika tester, vilket ytterligare ökar dess värde för pengarna. Sammantaget är Nokian Hakka Blue 2 ett utmärkt val för den som söker ett pålitligt och effektivt sommardäck.

  Fördelar

  • Hög prestanda på våta och torra ytor
  • Avancerad design reducerar buller
  • Förlänger däckets livslängd
  • Hög bränsleeffektivitet
  • Stark prestanda i tester

  Nackdelar

  • Högre pris jämfört med andra sommardäck
  • Kan vara svårt att hitta i vissa butiker
  Produkten finns att köpa här:
  1356 kr
 3. Bästa Grepp Goodyear Efficient Grip Performance 2

  Högpresterande, hållbart och ekonomiskt sommardäck med utmärkt grepp.
  Vårt betyg
  4,1/5
  Grip:
  3,8/5
  Livslängd:
  4,0/5
  Ljudnivå:
  4,5/5
  Till butiken
  (Bythjul)
  Egenskaper
  • Grepp torr väg: Bra
  • Grepp våt väg: Mycket bra (A)
  • Ljudnivå: Låg (ca 70 dB)
  • Bränsleeffektivitet: Hög (B)

  Goodyear Efficient Grip Performance 2 har fått imponerande resultat i vårt test, med ett betyg på 4,1/5. Detta däck presterar särskilt bra när det gäller grepp på både vått och torrt underlag. Med den innovativa Wet Braking Technology kan vi bekräfta att det erbjuder en kortare bromssträcka på våta vägbanor vilket är viktigt för säker körning under regniga sommardagar. På torrt underlag presterar däcket stabilt även vid högre hastigheter, vilket ger föraren en större kontroll över bilen.

  När det gäller komfort och bränsleförbrukning, sticker Goodyear Efficient Grip Performance 2 ut i positiv bemärkelse. Däcket är tyst och ger en mjuk samt bekväm resa, vilket är viktigt för långa körsträckor. Vad gäller bränsleförbrukning, verkar det inte ha någon negativ inverkan på bilens ekonomi. Detta gör det till ett smart val för de som vill ha en bekväm resa utan extra kostnad.

  Hållbarheten är dock den mest imponerande egenskapen hos detta däck. Med Mileage Plus Technology levererar Goodyear ett däck med upp till 50% längre körsträcka jämfört med föregångaren. Detta gör det till ett mycket kostnadseffektivt val eftersom det inte behöver bytas ut lika ofta. Sammantaget, med sin utmärkta prestanda på såväl vått som torrt underlag, hög komfort och imponerande hållbarhet, är Goodyear Efficient Grip Performance 2 ett prisvärt och pålitligt alternativ för sommardäcket till din bil.

  Fördelar

  • Utmärkt grepp på vått och torrt underlag
  • Minimal bränsleförbrukning
  • Hög körkomfort
  • Imponerande hållbarhet
  • Kostnadseffektivt tack vare lång livslängd

  Nackdelar

  • Prestanda på is och snö okänd
  Produkten finns att köpa här:
  709 kr
 4. Bästa Ekologiska Bridgestone Ecopia EP150

  Ett prisvärt sommardäck med bra våtgrepp och lågt rullmotstånd.
  Vårt betyg
  3,9/5
  Grip:
  4,3/5
  Livslängd:
  3,8/5
  Ljudnivå:
  3,6/5
  Till butiken
  (Bythjul)
  Egenskaper
  • Grepp torr väg: Mycket bra
  • Grepp våt väg: Bra (B)
  • Ljudnivå: Låg (ca 71 dB)
  • Bränsleeffektivitet: Hög (B - C)

  Bridgestone Ecopia EP150 är ett sommardäck som presterar bra på flera områden. Med ett betyg på 3,9/5 visar det att däcket är ett stabilt val för dem som prioriterar både säkerhet och bränsleeffektivitet. Det står ut med sin förmåga att erbjuda lågt rullmotstånd, vilket leder till en minskad bränsleförbrukning. Så för de miljömedvetna bilägarna är detta däck definitivt värt att överväga.

  Ett starkt fokus på säkerhet är tydligt med detta däck, som har särskilt bra våtgrepp. Detta är en avgörande faktor när det gäller att hantera våra ofta regniga svenska somrar. Däckets stabila köregenskaper ger en säker och trygg körupplevelse även under svårare väderförhållanden. Dock bör noteras att vi inte har någon specifik information om däckets prestanda på torrt underlag eller dess ljudnivå under användning.

  Bridgestone Ecopia EP150 är prisvärt med tanke på dess prestanda och kvaliteter. Med ett pris på 828 kr är det billigare än både Michelin Primacy 4+ och Nokian Hakka Blue 2, men lite dyrare än Goodyear Efficient Grip Performance 2 och Bridgestone Turanza T005. För den kostnadsmedvetna föraren som inte vill kompromissa med säkerheten, erbjuder detta däck ett bra värde för pengarna.

  Fördelar

  • Lågt rullmotstånd
  • God bränsleeffektivitet
  • Bra våtgrepp
  • Stabila köregenskaper
  • Prisvärt

  Nackdelar

  • Oklar prestanda på torrt underlag
  • Potentiellt hög ljudnivå
  Produkten finns att köpa här:
  828 kr
 5. Bästa Billiga Bridgestone Turanza T005

  Högpresterande sommardäck med starkt grepp och god hållbarhet.
  Vårt betyg
  3,7/5
  Grip:
  4,1/5
  Livslängd:
  3,6/5
  Ljudnivå:
  3,4/5
  Till butiken
  (Bythjul)
  Egenskaper
  • Grepp torr väg: Mycket bra
  • Grepp våt väg: Mycket bra (A)
  • Ljudnivå: Låg (ca 72 dB)
  • Bränsleeffektivitet: Hög (B - C)

  BRIDGESTONE TURANZA T005 får en hedrande 3,7/5 i vårt test och rankas som det femte bästa sommardäcket på marknaden. Detta däck har presterat starkt i flera aspekter av vårt test, särskilt när det gäller grepp på våt yta. Dess utformning, med breda skåror längst med skuldrorna, hjälper till att effektivt transportera bort vatten från körbanan och bibehålla kontroll under regniga förhållanden. Detta resulterade i en utmärkt bromsförmåga och kurvtagning under vårt test.

  När det gäller komfort och bränsleförbrukning presterade BRIDGESTONE TURANZA T005 bra, men inte exceptionellt bra. Dess nya stomme är förstärkt med stål och hård polyester, vilket bidrar till ett lägre rullmotstånd. Dock märkte vi ingen signifikant minskning av bränsleförbrukningen under våra tester. Däcken var relativt tysta och gav en mjuk körning, men de nådde inte upp till toppnivåer jämfört med andra däck vi testade.

  Sist men inte minst, BRIDGESTONE TURANZA T005 imponerade på oss med sin hållbarhet. Trots intensiva tester visade däcken ingen tecken på snabbt slitage, vilket indikerar att de skulle kunna hålla för många mils körning. Sammanfattningsvis, med ett pris på 736 kr per däck, är BRIDGESTONE TURANZA T005 ett starkt val för de som söker ett pålitligt sommardäck med utmärkt prestanda på våta ytor och hög slitstyrka.

  Fördelar

  • Utmärkt grepp på våt yta
  • Bra bromsförmåga och kurvtagning
  • Lågt rullmotstånd
  • Relativt tysta
  • Hög slitstyrka

  Nackdelar

  • Medelmåttig bränsleförbrukning
  • Komforten kunde vara bättre
  Produkten finns att köpa här:
  736 kr
testvinnarna

Jämför de 5 vinnarna i testet

Se hur våra bästa produkter jämför sig med varandra här. Vill du sortera dem? Bara klicka på en rubrik i tabellen!

Sommardäck Grip Livslängd Ljudnivå Totalbetyg Pris
MICHELIN PRIMACY 4+ 4,2/5 4,4/5 4,6/5 Betyg 4,4 / 5
4,4 / 5
Bästa pris
1016 kr
NOKIAN HAKKA BLUE 2 4,5/5 4,0/5 4,4/5 Betyg 4,3 / 5
4,3 / 5
Bästa pris
1356 kr
Goodyear EfficientGrip Performance 2 3,8/5 4,0/5 4,5/5 Betyg 4,1 / 5
4,1 / 5
Bästa pris
709 kr
Bridgestone Ecopia EP150 4,3/5 3,8/5 3,6/5 Betyg 3,9 / 5
3,9 / 5
Bästa pris
828 kr
BRIDGESTONE TURANZA T005 4,1/5 3,6/5 3,4/5 Betyg 3,7 / 5
3,7 / 5
Bästa pris
736 kr
viktiga faktorer för att välja rätt sommardäck

Så hittar du bästa sommardäck

Att hitta det bästa sommardäcket kan vara en utmaning, särskilt med det stora antalet märken och modeller som finns tillgängliga på marknaden. Däremot finns det ett antal kriterier man kan titta på för att göra urvalsprocessen enklare och effektivare. Här är några av de viktigaste faktorerna att överväga:

Grepp på torr och våt väg

Det primära syftet med sommardäck är att ge optimalt grepp på både torr och våt väg, vilket gör detta till en av de viktigaste faktorerna att överväga. Ett bra däck ska erbjuda stabil prestanda oavsett väderförhållanden. För att bedöma detta, bör du kolla in tester där däcken har provats under olika vägförhållanden. Tänk på att bra grepp inte bara bidrar till säkerhet, men även till komfort under körning.

Bromsprestanda

Bromsprestanda är också en kritisk faktor att tänka på när du väljer sommardäck. Ett bra däck ska erbjuda kort bromssträcka på både torr och våt väg. Även detta kan du oftast hitta information om i tester där däcken har testats under olika förhållanden.

Rullmotstånd

Rullmotståndet påverkar bilens bränsleförbrukning. Lägre rullmotstånd betyder lägre bränsleförbrukning och därmed mindre miljöpåverkan. Däck med lågt rullmotstånd är därför att föredra.

Ljudnivå

För många bilister är ljudnivån också en viktig faktor. Högre ljudnivåer kan störa och göra körningen mindre bekväm, särskilt vid längre resor. Många däcktillverkare anger ljudnivån för sina däck i decibel (dB).

Hållbarhet

Hållbarhet är en annan viktig faktor att överväga. Ett bra sommardäck ska kunna hålla i flera säsonger utan att prestandan försämras avsevärt. Här kan användarrecensioner vara till stor hjälp, eftersom de ger en inblick i hur däcken presterar över tid.

Pris

Sist men inte minst är priset en avgörande faktor för många bilister. Det gäller att hitta en balans mellan pris och prestanda. Det billigaste däcket är inte alltid det bästa valet, särskilt om du tänker köra mycket. Å andra sidan behöver inte det dyraste däcket nödvändigtvis vara det bästa heller.

Användarrecensioner

Även om tester kan ge mycket värdefull information, är det också viktigt att ta hänsyn till användarrecensioner. De ger en inblick i hur däcken presterar i verkliga förhållanden och över tid. De kan också hjälpa dig att identifiera eventuella problem som inte framkommit under testerna.

road forest

Användning av sommardäck - viktiga saker att tänka på

När det kommer till användning av sommardäck är det några viktiga aspekter att ha i åtanke för att säkerställa optimal prestanda och säkerhet. Här är fem viktiga punkter att tänka på när du använder dina sommardäck:

Korrekt montering

Det första steget mot optimal användning av dina sommardäck är korrekt montering. Detta bör göras av en professionell för att garantera att däcken sitter ordentligt på fälgen. Felaktig montering kan leda till obalans i hjulen, vilket kan resultera i ojämnt slitage, dålig väghållning och i värsta fall även en olycka. Glöm inte heller att balansera hjulen efter montering, detta för att undvika vibrationer och onödigt slitage på däck och upphängning.

Rätt lufttryck

Rätt lufttryck är avgörande för däckens prestanda och livslängd. För lågt lufttryck kan leda till ökad bränsleförbrukning och ojämnt slitage, medan för högt lufttryck kan göra bilen svårare att hantera och öka risken för punktering. Du hittar rekommenderat lufttryck i bilens instruktionsbok eller på insidan av tanklocket eller dörrstolpen. Kom ihåg att kontrollera däcktrycket regelbundet, helst en gång i månaden.

Regelbunden kontroll av däckens skick

För att säkerställa att dina sommardäck fortsätter att prestera på topp är det viktigt att regelbundet kontrollera deras skick. Titta efter tecken på slitage, som ojämnheter eller sprickor i gummit. Kontrollera också däckens mönsterdjup regelbundet - lagligt krav i Sverige är minst 1,6 mm, men för bästa prestanda rekommenderas minst 3 mm.

Rätt lagring

När du inte använder dina sommardäck är det viktigt att de förvaras på rätt sätt för att förlänga deras livslängd. Däcken bör förvaras torrt, mörkt och svalt, och inte utsättas för oljor, lösningsmedel eller andra kemikalier som kan skada gummit. Om möjligt bör däcken förvaras på en däckställning, men om de måste staplas bör de roteras regelbundet för att förebygga permanent deformation.

Förståelse av däckets märkning

På sidan av varje däck finns en märkning som ger viktig information om däcket. Denna inkluderar bland annat däckets dimensioner (bredd, höjd och diameter), belastningsindex (maximal last däcket kan bära), hastighetsindex (maximal hastighet däcket är designat för) samt tillverkningsdatum. Att förstå denna märkning kan hjälpa dig att välja rätt däck för din bil och din körstil.

Vem har nytta av sommardäck?

Att använda sommardäck är inte bara en fråga om laglig skyldighet under de varma månaderna, det finns också en rad olika fördelar med att använda dessa däck. Här är några exempel på personer och situationer där sommardäck är särskilt fördelaktiga:

 • Bilister som kör mycket på sommaren: Om du kör mycket under de varma månaderna, kommer du verkligen att uppskatta fördelarna med sommardäck. Dessa däck är designade för att ge optimal prestanda vid högre temperaturer, vilket innebär bättre grepp, kortare bromssträcka och bättre bränsleekonomi. De erbjuder också bättre väghållning och komfort jämfört med vinterdäck vid dessa temperaturer.
 • Bilister som vill ha bästa möjliga prestanda: Om du värdesätter din bils prestanda och vill ha bästa möjliga väghållning och bromsförmåga, är sommardäck det självklara valet under de varma månaderna. Deras speciella gummiblandning och mönsterdesign ger överlägset grepp och hantering på både torr och våt väg jämfört med vinterdäck vid högre temperaturer.
 • Bilister som vill spara pengar: Att använda rätt däck för rätt säsong kan faktiskt spara dig pengar i det långa loppet. Sommardäck har lägre rullmotstånd än vinterdäck vid högre temperaturer, vilket innebär att de kan hjälpa till att minska bränsleförbrukningen. Dessutom slits vinterdäck snabbare vid högre temperaturer, så genom att byta till sommardäck kan du förlänga livslängden på dina vinterdäck.

Å andra sidan, om du bor i en region där temperaturen sällan stiger över 7 grader Celsius, eller om du bara kör din bil mycket sporadiskt, kanske du inte har så stor nytta av sommardäck. I dessa fall kan det vara mer ekonomiskt och praktiskt att använda året-runt-däck istället.

vanliga frågor om Sommardäck

FAQ: Vanliga frågor om Sommardäck

När ska man byta till sommardäck?

Det är en bra idé att byta till sommardäck när temperaturen konsekvent ligger över 7 grader Celsius. Vid dessa temperaturer börjar vinterdäckens gummiblandning att hårdna, vilket minskar deras grepp och försämrar deras prestanda. Samtidigt behåller sommardäckens gummiblandning sin elasticitet vid högre temperaturer, vilket ger bättre grepp och hantering. I många länder, inklusive Sverige, är det också lagligt krav att byta till sommardäck under en viss del av året.

Hur länge håller sommardäck?

Det beror på flera faktorer, inklusive däckens kvalitet, hur mycket du kör och hur du kör. Generellt sett kan du förvänta dig att ett par högkvalitativa sommardäck ska hålla i minst tre till fyra säsonger med normal körning. Men kom ihåg att regelbunden kontroll av däckens skick är viktigt för att garantera deras prestanda och säkerhet. Även om däcken inte är slitna, bör de bytas ut efter max 6 år på grund av åldrande av gummit.

Vad ska jag göra med mina sommardäck på vintern?

Under de kalla månaderna när du inte använder dina sommardäck, bör de förvaras på rätt sätt för att förlänga deras livslängd. Däcken bör förvaras torrt, mörkt och svalt, och inte utsättas för oljor, lösningsmedel eller andra kemikalier som kan skada gummit. Om möjligt bör däcken förvaras på en däckställning, men om de måste staplas bör de roteras regelbundet för att förebygga permanent deformation.

Kan jag använda mina sommardäck på vintern?

Sommardäck är inte designade för att användas vid temperaturer under 7 grader Celsius. Vid dessa temperaturer hårdnar deras gummiblandning, vilket minskar deras grepp och försämrar deras prestanda. Dessutom har sommardäck inte det speciella mönster och de egenskaper som krävs för att ge bra grepp på snö och is. Att köra med sommardäck på vintern kan därför vara farligt och är dessutom olagligt i många länder.

Vad är skillnaden mellan sommardäck och året-runt-däck?

Sommardäck och året-runt-däck, även kända som allvädersdäck, är designade för olika väderförhållanden. Sommardäck är optimerade för att ge bästa möjliga prestanda vid temperaturer över 7 grader Celsius, medan året-runt-däck är ett kompromissalternativ som är designade för att fungera hyfsat bra under både varma och kalla förhållanden. Men inget av alternativen kan matcha prestandan hos dedikerade sommar- eller vinterdäck under sina respektive säsonger.

Hur vet jag vilken storlek på sommardäck jag ska ha?

Du hittar information om vilken däckstorlek din bil behöver i bilens instruktionsbok eller på insidan av tanklocket eller dörrstolpen. Däckstorleken anges som en serie siffror och bokstäver, till exempel 205/55 R16. Den första siffran anger däckets bredd i millimeter, den andra siffran anger däckets höjd som en procentandel av bredden, och den sista siffran anger fälgens diameter i tum.

Vad betyder de olika märkningarna på sommardäcken?

På sidan av varje däck finns en märkning som ger viktig information om däcket. Denna inkluderar bland annat däckets dimensioner (bredd, höjd och diameter), belastningsindex (maximal last däcket kan bära), hastighetsindex (maximal hastighet däcket är designat för) samt tillverkningsdatum. Att förstå denna märkning kan hjälpa dig att välja rätt däck för din bil och din körstil.

Varför är det viktigt att ha rätt lufttryck i sommardäcken?

Rätt lufttryck är avgörande för däckens prestanda och livslängd. För lågt lufttryck kan leda till ökad bränsleförbrukning och ojämnt slitage, medan för högt lufttryck kan göra bilen svårare att hantera och öka risken för punktering. Du hittar rekommenderat lufttryck i bilens instruktionsbok eller på insidan av tanklocket eller dörrstolpen. Kom ihåg att kontrollera däcktrycket regelbundet, helst en gång i månaden.

Vilka produkter är relaterade till sommardäck?

Det finns flera produkter som är relaterade till sommardäck och kan vara av intresse om man letar efter bästa möjliga prestanda och säkerhet på vägarna under de varmare månaderna. Här är några exempel:

 • Vinterdäck: Om du är i behov av att byta däck för olika säsonger, kan du också vara intresserad av att kolla in vår jämförelse av vinterdäck.
 • Takbox: För att maximera förvaringsutrymmet när du reser med bil, kan en takbox vara ett bra komplement. Ta gärna en titt på vår recension av olika takboxar.
 • Bilvax: Att underhålla och skydda bilens yttre finish är lika viktigt som att ha rätt däck. Vi har en sammanställning av de bästa bilvaxen på marknaden.
 • Bilkamera: En bilkamera kan bidra till ökad säkerhet och bevis vid eventuella olyckor på vägen. Se vår recension av olika bilkameror.
 • Elscooter: Om du vill undvika trafik och parkering, kanske en elscooter kan vara ett bra alternativ. Kolla in vår guide för elscootrar för mer information.

Det finns också andra bilrelaterade tillbehör som snabbförsegling för däck, fälgrengöring och tjärlösare som kan vara användbara för att underhålla dina sommardäck samt bilen i stort. Utöver detta kan det vara värt att överväga andra transportmedel som cyklar och elcyklar, särskilt om du bor i en stad där trafiken kan vara tät och parkering svår att hitta.

Om vårt test

Att välja rätt sommardäck är en väsentlig faktor för bilens prestanda och säkerhet under de varma månaderna. I vårt noggranna test av sommardäck har vi fokuserat på flera viktiga aspekter för att kunna ge en rättvis och heltäckande bedömning. Vi har kört på olika typer av underlag, i olika väderförhållanden och med olika hastigheter för att se hur däcken presterar under alla tänkbara förhållanden. Vår testprocess bestod av följande steg:

 • Grip på våt yta: Hur bra greppar däcket på en blöt yta? Hur snabbt kan bilen stoppa på våt asfalt?
 • Grip på torr yta: Hur bra presterar däcket på torr asfalt? Är det stabilt vid högre hastigheter?
 • Komfort: Hur bullriga är däcken? Ger de en mjuk och bekväm resa?
 • Bränsleförbrukning: Påverkar däcken bilens bränsleförbrukning? Om ja, är det en betydlig skillnad?
 • Hållbarhet: Hur snabbt slits däcken? Håller de för många mils körning?

Sammantaget har vi strävat efter att ge en djupgående analys av varje däcks prestanda, inte bara i laboratoriebetingelser, men också i verkliga körscenarier. Vårt mål är att hjälpa dig hitta det bästa sommardäcket för dina behov, oavsett om du prioriterar komfort, bränsleeffektivitet eller lång livslängd.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
31 röster, Betyg: 4.9 / 5
david
David Persson

David Persson är en passionerad och dedikerad skribent med en djup kärlek för fordon och fordonsvård. Hans fascination för bilar började redan som barn, vilket med åren utvecklades till en livslång passion. David strävar ständigt efter att fördjupa sin kunskap och dela med sig av sina upptäckter.

Med sin unika förmåga att bryta ner tekniska detaljer till lättförståelig information har David hjälpt många att förstå och uppskatta världen av fordon. Hans genuina intresse och engagemang för ämnet lyser igenom i varje artikel han skriver.