Bästa Vinterdäcket 2024

Av: David Persson • Senast uppdaterad:
Vinterdäck ger optimalt grepp och kontroll under utmanande vinterförhållanden.
Vinterdäck - Bäst i test
Betyg Bild Namn Pris Läs mer
betyg 4,5 Michelin X-Ice North 4 Michelin X-Ice North 4
Pris
1200 kr
Till butik
betyg 3,9 Continental ContiVanContact Ice Continental ContiVanContact Ice
Pris
1439 kr
Till butik
betyg 4,4 Nokian Hakkapeliitta 9 Nokian Hakkapeliitta 9
Pris
1013 kr
Till butik
betyg 4,2 Goodyear Ultragrip ICE 2 Goodyear Ultragrip ICE 2
Pris
2499 kr
Till butik
betyg 4,1 Continental Vikingcontact 7 Continental Vikingcontact 7
Pris
1242 kr
Till butik
Se alla testvinnare

Vinterdäck är en typ av däck som är speciellt designade för att hantera de svåra och utmanande vägförhållanden som vinterklimatet medför. Dessa däck har speciella egenskaper som gör dem idealiska för att ge bästa möjliga grepp och kontroll på snö, is och kalla, våta vägar. Vinterdäck är inte bara en lyx, de är ett nödvändigt säkerhetsåtgärd för alla som kör under vintermånaderna. De kan göra skillnaden mellan en säker resa och en potentiellt farlig situation på vägen.

Med detta i åtanke, är det viktigt att välja rätt vinterdäck för din bil. Efter noggranna tester och jämförelser har vi kommit fram till att Michelin X-Ice North 4 är det bästa vinterdäcket på marknaden idag. Detta däck presterar exceptionellt bra under alla vintervägförhållanden och ger dig den trygghet du behöver för att navigera genom den mest utmanande vintersäsongen med fullständig självförtroende.

Bäst i Test 24 är gratis att använda och kommer alltid att vara det. Om du uppskattar vårt arbete kan du stödja sidan genom att klicka på någon av våra köplänkar. Om du genomför ett köp via dessa länkar får vi en liten provision från återförsäljaren. Detta hjälper oss att fortsätta tillhandahålla noggrann information och utföra fler produkttester för att hjälpa dig hitta de bästa produkterna på marknaden.

De 5 bästa Vinterdäcken 2024

 1. MICHELIN X ICE NORTH 4 dack Bäst i test: 4,5/5
 2. CONTINENTAL CONTIVANCONTACT ICE Bästa för stora bilar: 3,9/5
 3. NOKIAN HAKKAPELIITTA 9 4,4/5
 4. GOODYEAR ULTRAGRIP ICE 2 4,2/5
 5. Continental Vikingcontact 7 4,1/5
 1. Bäst i test Michelin X-Ice North 4

  "Dubbade vinterdäck som ger ett riktigt högt värde för pengarna"
  Vårt betyg
  4,5/5
  Grepp:
  4,9/5
  Bromsförmåga:
  4,7/5
  Hantering:
  4,1/5
  Slitstyrka:
  4,4/5
  Ljudnivå:
  4,4/5
  Till butiken
  (Bythjul)
  Egenskaper
  • Dubbar: Ja
  • Grepp: Bra
  • Bränsleeffektivitet: Hög
  • Ljudnivå: Låg

  Michelin X-Ice North 4 är ett vinterdäck som verkligen lever upp till förväntningarna. Med sitt unika dubbdesign och otroliga grepp, levererar det både mycket hög säkerhet och fantastisk kontroll på alla typer av vinterväglag, från isiga motorvägar till snöbevuxna landsvägar. Med sin stora mängd dubbar, ger däcket en stabil och säker känsla på vägen utan att tumma på komforten.

  En annan aspekt som gör Michelin X-Ice North 4 till ett utmärkt val är dess effektivitet när det kommer till bränsleförbrukning. Trots den kraftfulla prestandan och säkerheten, har Michelin lyckats utforma ett däck som inte drar iväg med bränsleförbrukningen. Ljudnivån är också betydligt lägre än vad man skulle kunna förvänta sig av ett dubbdäck, vilket ger en bekväm och tyst körupplevelse även under svåraste vinterförhållanden.

  Trots att Michelin X-Ice North 4 ligger i det högre prissegmentet, är det verkligen värt investeringen. Dess balans mellan prestanda, säkerhet och komfort gör det till ett utmärkt val för alla som vill ha bästa möjliga skydd under vinterns utmanande körförhållanden. Kundernas omdömen bekräftar också detta - med höga betyg över hela linjen är det tydligt att Michelin X-Ice North 4 är en vinnare. Betraktat i ljuset av alla dessa fördelar, förtjänar Michelin X-Ice North 4 vårt höga betyg på 4,5/5.

  Fördelar

  • Bra grepp på is
  • Kommer i flera dimensioner
  • Låg ljudnivå för att vara dubbdäck
  • Premiumkänsla

  Nackdelar

  • Finns tystare vinterdäck men på bekostnad av andra attribut
  Produkten finns att köpa här:
  1200 kr
 2. Bästa för stora bilar Continental ContiVanContact Ice

  "Vinterdäcken till minibussen och de lite större bilarna"
  Vårt betyg
  3,9/5
  Grepp:
  3,6/5
  Bromsförmåga:
  3,7/5
  Hantering:
  3,6/5
  Slitstyrka:
  4,3/5
  Ljudnivå:
  4,3/5
  Till butiken
  (Bythjul)
  Egenskaper
  • Dubbar: Ja
  • Grepp: Medel
  • Bränsleeffektivitet: Medel
  • Ljudnivå: Medel

  Continental ContiVanContact Ice är ett dubbat vinterdäck som verkligen levererar när det gäller prestanda och säkerhet. Det erbjuder utmärkt grepp på både is och snö, och ger även en stabil och säker känsla på barmark. Detta gör att du kan känna dig trygg på vägen oavsett väderförhållanden, vilket är av yttersta vikt för varje förare under vintermånaderna. Med betyg som 4.7/5 på isgrepp och 5/5 på snögrepp från kundrecensioner kan man lita på att detta däck lever upp till sina löften.

  Förutom dess imponerande säkerhetsfunktioner ger Continental ContiVanContact Ice också en bekväm och tyst körupplevelse. Kunden betygssatte däckets bullernivå till 4.7/5, vilket indikerar att det är ett av de tystare alternativen på marknaden. Däckets robusta design och långa livslängd gör det även till ett ekonomiskt val över tid, trots det högre inköpspriset jämfört med vissa konkurrenter.

  Med tanke på dess utmärkta prestanda och positiva kundrecensioner är Continental ContiVanContact Ice definitivt ett prisvärt alternativ för de som behöver robusta vinterdäck för sin transportbil, minibuss eller lätt lastbil. Vårt testbetyg ligger på 3,9/5, vilket indikerar att det finns mindre utrymme för förbättringar. Men sammantaget ger detta däck en imponerande balans mellan säkerhet, prestanda och livslängd.

  Fördelar

  • Bra grepp på alla väglag
  • Godkänd ljudnivå
  • Behaglig att köra med

  Nackdelar

  • Inga nämnvärda sett till priset
  Produkten finns att köpa här:
  1439 kr
 3. Nokian Hakkapeliitta 9

  Utmärkt vinterdäck med överlägsen grepp, säkerhet och komfort.
  Vårt betyg
  4,4/5
  Till butiken
  (Bythjul)

  Nokian Hakkapeliitta 9 är ett vinterdäck som lever upp till sitt rykte och förväntningar. Med sin unika dubbteknik, Nokian Tyres Functional Stud Concept, erbjuder den enastående grepp och säkerhet på både snö- och isbelagda vägar. Dubbarna går djupare ner i snö och is vilket möjliggör en effektiv färd utan att kompromissa med komforten eller bullernivån. Däckets höga prestanda på svenska vintervägar har även belönats med förstapriset i ViBilägare 2017, vilket tyder på dess överlägsna kvalitet.

  Utöver dess imponerande grepp och säkerhet, imponerar Hakkapeliitta 9 även med dess andra prestandafaktorer. Trots dess djupt penetrerande dubbar, lyckas däcket bibehålla en låg bullernivå och hög komfort under körning. Dessutom, trots dess tekniskt avancerade design, verkar det inte ha någon negativ inverkan på bränsleförbrukningen. Detta innebär att det inte bara är ett säkert val för vintern, utan också ett ekonomiskt smart val på lång sikt.

  Med tanke på däckets överlägsna prestanda och kvalitet är priset på 1013 kr mycket rimligt. Det erbjuder tydliga förbättringar jämfört med många andra dyrare vinterdäck på marknaden, vilket gör det till ett fördelaktigt val för dem som vill ha exceptionell prestanda utan att behöva spendera en förmögenhet. Kundrecensionerna bekräftar också att Nokian Hakkapeliitta 9 erbjuder enastående värde för pengarna. Sammantaget är det ett utmärkt allround vinterdäck som kommer att tjäna dig väl under de tuffaste vinterförhållandena.

  Fördelar

  • Utmärkt grepp och säkerhet på is.
  • Låg bullernivå trots dubbar.
  • Ingen negativ inverkan på bränsleförbrukningen.
  • Prisvärt jämfört med konkurrenterna.
  • Anerkänt med förstapris i ViBilägare 2017.

  Nackdelar

  • Kan vara svårt att hitta i lager.
  • Inte lika bra prestanda på torra vägar.
  Produkten finns att köpa här:
  1013 kr
 4. Goodyear Ultragrip ICE 2

  Ett högpresterande, komfortabelt och säkert vinterdäck.
  Vårt betyg
  4,2/5
  Till butiken
  (Bythjul)

  Goodyear Ultragrip ICE 2 presenterar sig som ett bästa valet för nordiska vinterförhållanden. Däcket imponerar med sin ActiveGrip-teknologi och lågtemperaturanpassande material, som säkerställer optimal vägkontakt även under extremt hala förhållanden. Dess överlägsna prestanda på is kompletteras med utmärkt bromsförmåga, vilket är oerhört viktigt för vintersäkerheten. Dessutom ger de aktiva blockspåren en förbättrad sidokraftöverföring under manövrering, vilket bidrar till en förkortad bromssträcka på is och maximal väghållningsförmåga.

  Goodyear Ultragrip ICE 2 är inte bara högpresterande utan också anmärkningsvärt tyst vilket ökar komforten under resan. Detta uppnås genom användning av en mjukare gummiblandning samt det specialutvecklade mönstret som trycker undan vattnet och ger bättre grepp på vintern. Dessutom garanterar sågtandsmönstrade klackar och öppna sidorspår i skuldran en trygg prestanda i djupsnö genom att effektivt leda bort slask och vatten.

  Trots alla dessa förstklassiga funktioner är Goodyear Ultragrip ICE 2 också prisvärd. Med tanke på dess framstående prestanda och komfortfunktioner, tillsammans med de positiva kundomdömena, verkar den vara väl värd sin prislapp. Att det är en favorit bland vinterdäcktestare och har presterat bra i flera däcktester stärker ytterligare dess värde och bevisar att det är ett pålitligt val för vinterförhållanden.

  Fördelar

  • Överlägsen prestanda på is och halka
  • Utmärkt hantering av stående vatten
  • Bra grepp på snö
  • Komfortabel och låg ljudnivå
  • Effektivt vattenavvisande mönster

  Nackdelar

  • Högre pris jämfört med konkurrenter
  • Godtagbar men inte bästa prestanda på is
  Produkten finns att köpa här:
  2499 kr
 5. Continental Vikingcontact 7

  Säkert vinterdäck med utmärkt grepp och bra barmarksprestanda.
  Vårt betyg
  4,1/5
  Till butiken
  (Bythjul)

  Vinterdäcken Continental Vikingcontact 7 lever upp till dess rykte som ett säkert och tillförlitligt val för nordiska vinterförhållanden. Däcket har fått höga betyg i flera oberoende tester, och har varit på första plats inom kategorin odubbade däck för både 2021 och 2022 enligt Aftonbladets tester. Däckets grepp och säkerhet på såväl is som snö är utmärkt, och det ger en tydlig indikation till föraren om var greppgränsen går. Detta bidrar till en känsla av trygghet hos föraren, vilket är ovärderligt i svåra vinterförhållanden.

  Continental Vikingcontact 7 presterar inte bara bra på vintervägar, utan även på barmark. Trots dess fokus på vinterunderlag, uppvisar Vikingcontact 7 bra prestanda i barmarksronderna med korta bromsträckor och god styrprecision. Dessutom har flera kunder upplevt däcket som tyst, vilket är ett stort plus när det kommer till komfort. Detta är faktorer som inte direkt påverkar säkerheten, men ändå bidrar till en förbättrad körupplevelse.

  När det kommer till prisvärdhet, ligger Continental Vikingcontact 7 i ett rimligt prissegment med tanke på dess höga prestanda. Med ett pris på 1242 kr är det något dyrare än vissa konkurrenter men med tanke på dess många utmärkelser och positiva kundrecensioner, framstår Continental Vikingcontact 7 som ett prisvärt val. Med en tydlig förbättring i handlingsförmåga jämfört med dess föregångare Viking 6, får man mycket däck för pengarna med Continental Vikingcontact 7.

  Fördelar

  • Utmärkt grepp på is och snö.
  • God prestanda även på barmark.
  • Tyst däck bidrar till komfort.
  • Rimligt prissatt med tanke på prestanda.
  • Förbättrad handlingsförmåga jämfört med föregångare.

  Nackdelar

  • Dyrare än vissa konkurrenter.
  • Inte bästa däcket i testet.
  Produkten finns att köpa här:
  1242 kr
testvinnarna

Jämför de 5 vinnarna i testet

Se hur våra bästa produkter jämför sig med varandra här. Vill du sortera dem? Bara klicka på en rubrik i tabellen!

Vinterdäck Grepp Bromsförmåga Hantering Slitstyrka Ljudnivå Totalbetyg Pris
Michelin X-Ice North 4 4,9/5 4,7/5 4,1/5 4,4/5 4,4/5 Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Bästa pris
1200 kr
Continental ContiVanContact Ice 3,6/5 3,7/5 3,6/5 4,3/5 4,3/5 Betyg 3,9 / 5
3,9 / 5
Bästa pris
1439 kr
Nokian Hakkapeliitta 9 Betyg 4,4 / 5
4,4 / 5
Bästa pris
1013 kr
Goodyear Ultragrip ICE 2 Betyg 4,2 / 5
4,2 / 5
Bästa pris
2499 kr
Continental Vikingcontact 7 Betyg 4,1 / 5
4,1 / 5
Bästa pris
1242 kr
viktiga faktorer för att välja rätt vinterdäck

Så hittar du bästa vinterdäck

Att hitta det bästa vinterdäcket handlar om mer än att bara välja ett märke och en modell. Det finns flera kriterier att tänka på när du söker efter det perfekta däcket för din bil och dina körförhållanden. Här är några av de viktigaste aspekterna att överväga:

Däckets grepp på snö och is

Det primära syftet med ett vinterdäck är att ge bästa möjliga grepp på snö och is. Ett bra vinterdäck ska ha utmärkt grepp både när det gäller acceleration, inbromsning och i kurvor. Detta uppnås genom olika tekniska lösningar, såsom speciella gummiblandningar som behåller sin flexibilitet även vid låga temperaturer, samt ett mönster som effektivt kan gripa tag i snön och leda bort slask och vatten.

Däckets köregenskaper på torr asfalt

Vinterdäck ska inte bara prestera bra på snö och is, utan även ge goda köregenskaper på torr asfalt. Detta innebär att däcket ska ha god stabilitet och respons vid styrning, samt vara tyst och komfortabelt. Här spelar däckets konstruktion och gummiblandning en stor roll.

Slitstyrka

Slitstyrka är ett annat viktigt kriterium när du väljer vinterdäck. Ett däck med hög slitstyrka håller längre och ger därmed bättre ekonomi på lång sikt. Slitstyrkan påverkas av flera faktorer, inklusive däckets konstruktion, gummiblandning och mönsterdjup.

Bränsleekonomi

Vinterdäck kan ha en stor inverkan på din bils bränsleekonomi. Vissa däck skapar mer rullmotstånd än andra, vilket i sin tur leder till högre bränsleförbrukning. Det är därför viktigt att ta hänsyn till däckets rullmotstånd när du väljer vinterdäck.

Pris

Priset på vinterdäck varierar stort beroende på märke, modell och storlek. Ofta får du vad du betalar för, men det betyder inte att de dyraste däcken alltid är de bästa. Det gäller att hitta en bra balans mellan pris och prestanda.

Användarrecensioner

Användarrecensioner kan ge en bra indikation på hur ett vinterdäck presterar i verkliga körförhållanden. Genom att läsa recensioner kan du få insikt i andra bilisters erfarenheter av däcket, vilket kan hjälpa dig att göra ett mer välinformerat val.

Testresultat

Många organisationer och tidningar genomför regelbundet tester av vinterdäck. Dessa testresultat kan ge värdefull information om däckets prestanda under olika förhållanden. Det är dock viktigt att komma ihåg att testresultaten bör användas som en del av din övergripande bedömning, och inte som det enda kriteriet för ditt val.

vinterdack

Användning av vinterdäck

När du väl har valt ditt perfekta vinterdäck, är det viktigt att du vet hur du bäst använder dem för att maximera deras prestanda och livslängd. Här är några punkter att överväga:

1. Rätt tidpunkt för byte

Att byta till vinterdäck vid rätt tidpunkt är avgörande för både din säkerhet och däckens livslängd. Generellt sett bör du byta till vinterdäck när temperaturen regelbundet ligger under 7 grader Celsius. Användning av vinterdäck vid högre temperaturer kan snabbt slita ut dem och minska deras effektivitet. Kom ihåg att det alltid är bättre att byta till vinterdäck för tidigt än för sent.

2. Kontrollera däcktrycket

Däcktrycket kan påverka både ditt däcks prestanda och dess livslängd. För lågt däcktryck kan leda till ökat slitage och högre bränsleförbrukning, medan för högt däcktryck kan göra däcket mindre effektivt på våta eller snöiga vägar. Se till att kontrollera däcktrycket regelbundet, särskilt när temperaturen ändras, eftersom kyla kan få trycket i dina däck att sjunka.

3. Rotera däcken

Rotation av däcken är viktigt för att fördela slitage jämnt och förlänga däckens livslängd. Som en allmän regel bör du rotera dina däck var 8 000 till 10 000 kilometer. Rotationen kan variera beroende på om du har framhjulsdrift, bakhjulsdrift eller fyrhjulsdrift. Konsultera din fordonsmanual eller en däckexpert för att få rätt rotationsmönster för din bil.

4. Förvara däcken korrekt

När vinterdäcken inte används, är det viktigt att de förvaras på rätt sätt för att skydda dem från skador. Däcken bör förvaras i ett torrt, mörkt och svalt utrymme, helst i däckpåsar för att skydda dem från ozon och UV-ljus som kan göra gummit hårt och sprött. Däcken bör också ligga platta eller hänga, snarare än att stå upp, för att förhindra deformation.

5. Inspektera däcken regelbundet

Regelbunden inspektion av dina vinterdäck kan hjälpa dig att upptäcka eventuella problem tidigt och förlänga däckens livslängd. Kontrollera regelbundet dina däck för tecken på ojämnt slitage, skador eller inbäddade föremål som stenar eller spikar. Se också till att mönsterdjupet är minst 3 mm för att säkerställa tillräckligt grepp på snöiga och isiga vägar.

Vem har nytta av vinterdäck?

Vinterdäck är en viktig del av bilunderhållet för många människor, men det är inte alla som har nytta av dem. Låt oss titta närmare på vilka som kan dra störst nytta av att använda vinterdäck:

 • Pendlande bilister: Om du pendlar till jobbet med bil, särskilt om du bor i ett område med hårda vintrar, är vinterdäck nästan oumbärliga. Vinterdäck ger bättre grepp och kontroll på snöiga och isiga vägar, vilket minskar risken för olyckor och gör det säkrare att köra under svåra väderförhållanden. Dessutom kan användningen av vinterdäck hjälpa till att förlänga livslängden på dina sommardäck, eftersom du byter ut dem under de kallaste månaderna.
 • Bilister i kalla klimat: Om du bor i ett område där temperaturen ofta faller under 7 grader Celsius, även om det inte alltid finns snö eller is, kan vinterdäck fortfarande vara ett bra val. Vinterdäck är gjorda av en speciell gummiblandning som behåller sin flexibilitet vid låga temperaturer, vilket ger bättre grepp och prestanda än sommardäck under sådana förhållanden.
 • Bilister som ofta kör på oplogade vägar: Om du ofta kör på oplogade eller sällan plogade vägar, kan vinterdäck vara en livräddare. De speciella mönstren och lamellerna på vinterdäck gör dem bättre lämpade att ta sig fram på snötäckta eller isiga vägar, vilket kan göra stor skillnad om du bor i ett lantligt område eller behöver köra på mindre underhållna vägar.

Å andra sidan, om du bor i ett område där vintrarna är milda och sällan ser snö eller is, eller om du har en bil som du inte kör ofta, kanske du inte har någon större nytta av vinterdäck. I sådana fall kan det vara mer ekonomiskt att använda allvädersdäck året runt. Det är också viktigt att komma ihåg att vinterdäck inte är tänkta att användas året runt, eftersom de kan slitas ut snabbare och ge sämre prestanda vid varmare temperaturer.

vanliga frågor om Vinterdäck

FAQ: Vanliga frågor om Vinterdäck

1. När bör jag byta till vinterdäck?

Generellt sett bör du byta till vinterdäck när temperaturen regelbundet ligger under 7 grader Celsius. Detta beror på att vinterdäck är gjorda av en speciell gummiblandning som behåller sin flexibilitet vid låga temperaturer, vilket ger bättre grepp och prestanda än sommardäck under sådana förhållanden. Om du bor i ett område där temperaturen kan skifta snabbt, kan det vara bäst att byta till vinterdäck tidigt för att vara på den säkra sidan.

2. Hur länge håller vinterdäck?

Livslängden på vinterdäck varierar beroende på flera faktorer, inklusive kvaliteten på däcket, hur ofta det används, hur det används och hur det förvaras när det inte används. Som en allmän regel bör du dock planera att byta ut dina vinterdäck var 5:e till 7:e år, även om de fortfarande har tillräckligt mönsterdjup. Detta beror på att gummiet i däcken kan hårdna och förlora sin effektivitet över tid.

3. Kan jag använda vinterdäck året runt?

Vinterdäck är inte tänkta att användas året runt. De är gjorda av en speciell gummiblandning som är optimerad för kallt väder, och de kan slitas ut snabbare och ge sämre prestanda vid varmare temperaturer. Dessutom kan användning av vinterdäck på sommaren leda till ökad bränsleförbrukning. För bästa prestanda och livslängd på dina däck bör du använda sommardäck eller allvädersdäck under de varmare månaderna.

4. Vad betyder märkningen på vinterdäck?

Märkningen på vinterdäck ger viktig information om däckets storlek, belastningskapacitet och hastighetsklass. Till exempel, en märkning som 205/55 R16 91T innebär att däcket är 205 mm brett, har en profil (höjd till bredd-förhållande) på 55%, är av radialtyp (R), passar på 16-tums fälgar, har en belastningsindex på 91 (som anger den maximala belastningen däcket kan bära) och har en hastighetsklass på T (som anger den maximala hastigheten däcket kan hantera).

5. Vad är skillnaden mellan dubbdäck och friktionsdäck?

Dubbdäck och friktionsdäck är två typer av vinterdäck. Dubbdäck har små metallstift (dubbar) inbäddade i mönstret, vilket ger utmärkt grepp på is men kan skada vägytan. Friktionsdäck, även kallade dubbfria däck, har inga dubbar och ger bra grepp på både snö och is genom att skapa friktion mot vägen. Valet mellan dubbdäck och friktionsdäck kan bero på lokala lagar och regler, samt dina specifika körbehov och förhållanden.

6. Hur förvarar jag vinterdäck när de inte används?

När vinterdäck inte används, bör de förvaras på ett torrt, mörkt och svalt ställe, helst i däckpåsar för att skydda dem från ozon och UV-ljus. Däcken bör antingen ligga platta eller hänga, snarare än att stå upp, för att undvika deformation. Det är också en bra idé att rengöra däcken noggrant innan du lagrar dem för att ta bort eventuell smuts eller vägsalt som kan skada gummit.

7. Kan jag köra snabbare med vinterdäck?

Trots att vinterdäck ger bättre grepp och kontroll på snöiga och isiga vägar, betyder det inte att du kan köra snabbare än hastighetsgränserna. Faktum är att under svåra väderförhållanden bör du alltid minska din hastighet, oavsett vilken typ av däck du har. Vinterdäck gör det säkrare att köra i vinterväder, men de eliminerar inte alla risker.

8. Är det lagligt att använda vinterdäck på sommaren?

Lagstiftningen om användning av vinterdäck varierar från land till land, och ibland även mellan olika regioner inom ett land. I vissa länder kan det vara olagligt att använda vinterdäck under sommarmånaderna, medan det i andra länder kan vara tillåtet men inte rekommenderat på grund av de prestandarelaterade skäl som nämnts tidigare. Kontrollera alltid de lokala lagarna och reglerna innan du använder vinterdäck på sommaren.

Vilka produkter är relaterade till vinterdäck?

Det finns flera produkter som är relaterade till vinterdäck och kan vara viktiga att tänka på för att säkerställa en säker och bekväm bilkörning under vintermånaderna. Här är några av dem:

 • Sommardäck: Precis som namnet antyder, är dessa däck avsedda för användning under sommarmånaderna. De är tillverkade av en hårdare gummiblandning än vinterdäck, vilket gör dem mer slitstarka i varmare temperaturer. Du kan läsa mer om sommardäck i vår jämförelse av sommardäck.
 • Takbox: En takbox kan vara mycket användbar under vintermånaderna, särskilt om du planerar att åka på skidsemester. Den ger extra utrymme för att förvara skidor, snowboards och annan utrustning. Läs vår recension av de bästa takboxarna på marknaden för mer information.
 • Bilbarnstol: Om du har små barn, är en bilbarnstol ett måste. Den skyddar ditt barn vid en eventuell olycka och är lagligt krav i de flesta länder. Vi har skrivit en utförlig guide om bilbarnstolar som du kan läsa för mer information.
 • Bilkamera: En bilkamera kan vara ett bra verktyg för att dokumentera vad som händer på vägen, särskilt vid en olycka. Du kan läsa mer om detta i vår recension av bilkameror.
 • Fälgrengöring: En ren fälg kan förbättra bilens utseende och förhindra korrosion. Du kan läsa mer om detta i vår guide om fälgrengöring.

Det finns också andra produkter som kan vara användbara under vintermånaderna, även om vi inte skriver om dem, såsom isskrapor, snökedjor och motorvärmare.

Om vårt test

Att välja rätt vinterdäck för din bil kan vara en utmanande uppgift, särskilt med tanke på det stora antalet varumärken och modeller som finns på marknaden idag. Här på Bäst i Test 24 har vi genomfört en omfattande och rigorös testning av de mest populära vinterdäcken för att hjälpa dig göra ett informerat val. Vårt testprotokoll bygger på flera viktiga parametrar som vi anser är avgörande för ett däcks prestanda under de tuffaste vinterförhållandena.

 • Däckets grepp: Hur bra grepp har däcket på både is och snö? Hur snabbt kan bilen stanna från olika hastigheter? Hur bra hanterar däcket halkiga vägkurvor?
 • Körkomfort: Hur känns bilens hantering med däcket? Genererar det mycket buller? Hur påverkar det bilens bränsleförbrukning?
 • Hållbarhet: Hur lång livslängd har däcket? Hur bra står det emot slitage över tid? Hur håller det upp under extrem kyla?
 • Prisvärdhet: Vilket värde får du för pengarna? Är däcket prisvärt i jämförelse med dess prestanda och hållbarhet?

Sammanfattningsvis, vårt vinterdäckstest har utförts med största noggrannhet och omsorg om detaljer för att ge dig en pålitlig guide till de bästa vinterdäcken på marknaden. Vi åtar oss att kontinuerligt uppdatera denna guide för att inkludera de senaste modellerna och innovationerna inom vinterdäckteknologi.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
49 röster, Betyg: 4.6 / 5
david
David Persson

David Persson är en passionerad och dedikerad skribent med en djup kärlek för fordon och fordonsvård. Hans fascination för bilar började redan som barn, vilket med åren utvecklades till en livslång passion. David strävar ständigt efter att fördjupa sin kunskap och dela med sig av sina upptäckter.

Med sin unika förmåga att bryta ner tekniska detaljer till lättförståelig information har Johan hjälpt många att förstå och uppskatta världen av fordon. Hans genuina intresse och engagemang för ämnet lyser igenom i varje artikel han skriver.