Bäst i test: Bästa kreatinet 2023

Uppdaterad 2 mars 2023

Kreatin är det tillskott som är mest vetenskapligt studerat i form av naturlig prestationshöjare. Kreatin är därför tillsammans med proteinpulver de mest grundläggande kosttillskotten att ha hemma om du tränar. Dessa två räcker väldigt långt och du behöver sällan komplettera med fler tillskott. Kreatin är ett helt naturligt ämne som kroppen själv producerar och som du får i dig genom kosten. Men för att säkerställa att du ligger på en optimal nivå så behöver du ta kreatintillskott. Som tur är så är kreatintillskott både billiga och finns i stort urval. Hitta din nya favorit bland våra 5 testvinnare.

Testvinnare - Bästa Kreatin 2023

Här får du en snabb överblick över de bästa Kreatin 2023:

 • Bäst i test: Core Creatine
 • GAAM Creatine Monohydrate
 • Bästa premiumvalet: Core Creatine Pro
 • Star Nutrition Kreatinmonohydrat 500 g
 • Core Kre-Alkalyn

De 5 bästa Kreatin i September 2023

 1. 1. Core Creatine- Bäst i test

  9,6/10
  "100 % kreatinmonohydrat till marknadens bästa pris".
  Core Creatine
  Bäst i test
  Pris / port
  1,59 kr
  Storlek
  500 g
  Portioner
  100 port
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Mycket prisvärd
  • Bra konsistens
  • Rent kreatinmonohydrat
  Nackdelar
  • Inga nämnvärda nackdelar

  Recension

  Core Creatine från Svenskt Kosttillskott är ett 100 % rent kreatintillskott. Det innehåller bara kreatinmonohydrat vilket är den mest populära formen av kreatin idag. Monohydrat är både billigt och noga studerat i flera studier. Core är Svenskt Kosttillskotts egna produktserie med produkter som riktar sig till den vardagliga motionären såväl som elitatleten, produkterna har ett innehåll som är rent och noga utvalt för sin effekt, utan att innehålla onödigt utfyllnadsämnen.

  Core Creatine är det mest prisvärda kreatinet på marknaden enligt oss. Det är lättlösligt och smakar ingenting vilket gör det lätt att ta kreatinet precis som det är eller tillsammans med din gainer- eller proteinshake. 

 2. 2. GAAM Creatine Monohydrate

  9,5/10
  "Billigt kreatinmonohydrat i snygg förpackning".
  GAAM Creatine Monohydrate 500 g
  Pris / port
  1,99 kr
  Storlek
  500 g
  Portioner
  100 port
  Fri frakt över 499 kr
  30 dagars öppet köpt
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Bra pris
  • 100 % kreatin
  • Mycket bra kundomdömen
  Nackdelar
  • Uppladdningsfas rekommenderas

  Recension

  GAAM Creatine Monohydrate innehåller likt de flesta andra kreatintillskott enbart rent kreatinmonohydrat. Mikroniserat och enkelt att inta, drick det som det är med lite vatten eller blanda ner i smoothien eller shakern innan träning eller varje dag.

  GAAM är ett svenskt varumärke som gjort sig kända för sina goda smaker och bra priser. Det finns egentligen inga nackdelar med GAAM:s kreatin, rättvist pris, bra innehåll och bra konsistens, till och med förpackningen är snygg.

 3. 3. Core Creatine Pro- Bästa premiumvalet

  9,4/10
  "Premiumprodukt som kombinerar förstklassigt kreatin med magnesium och aminosyror".
  Core Creatine Pro
  Bästa premiumvalet
  Pris / port
  9,65 kr
  Storlek
  340 g
  Portioner
  31 port
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Svensk premiumprodukt
  • Kreatinbisglycinat (mg + kreatin)
  • Innehåller citrullin och magnesium
  • Mycket bra smak
  Nackdelar
  • Högt pris
  • Lite kreatin per krona

  Recension

  Core Creatine Pro är en premiumprodukt för dig som vill ha extra boost till träningen. Kreatinet i Creatine Pro är kreatinbisglycinat vilket är en sammansättning av kreatin och magnesium som verkar symbiotiskt i kroppen för att förbättra muskelfunktionen och nervsystemet. Kreatinet i sig är i monohydrat-form som är lättupptagligt för kroppen. Utöver kreatin innehåller Creatine Pro också aminosyran citrullin som visat sig ha en positiv inverkar på muskelpumpen och uthålligheten. 

  Creatine Pro får av oss ett högt betyg då den innehåller en intressant blandning av kreatin, magnesium och aminosyror vilka alla bidrar till en extra energikick. Produkten är perfekt att ta en stund innan träning, till exempel i kombination med PWO eller BCAA/EAA. Prismässigt ligger Creatine Pro högt, framförallt om du letar efter helt vanligt kreatin, men sett till kombinationen av kreatintillskott och enklare PWO så är priset bra. Creatine Pro innehåller smak-, färg- och klumpförebyggande ämnen varav alla förutom sötningsmedlet är naturligt och lätt för kroppen att ta hand om. Sötningsmedlet som används är aspartam och acesulfam-K (båda godkända av Livsmedelsverket men framställs på artificiell väg).

 4. 4. Star Nutrition Kreatinmonohydrat 500 g

  9,2/10
  "Rent kreatinmonohydrat och rätt pris men aningen grynig".
  Star Nutrition Kreatinmonohydrat 500 g
  Pris / port
  2,49 kr
  Storlek
  500 g
  Portioner
  100 port
  Fri frakt över 499 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Billigt kreatin
  • 100 % kreatinmonohydrat
  • Inga tillsatser
  Nackdelar
  • Kornig konsistens

  Recension

  Star Nutritions Creatine Monohydrate är en mycket bra kreatinprodukt, med 100 % kreatinmonohydrat till ett konkurrenskraftigt pris. Star Nutrition har funnits länge på den svenska marknaden och är ett av de mest sålda kosttillskottsvarumärkena i Sverige. Creatine Monohydrate är, precis som andra kreatintillskott, nästan helt smaklös och diskret vilket gör den enkel att blanda med i till exempel proteinshaken. Men kreatinet är något kornigare och har lite grynig konsistens om det dricks som det är.

 5. 5. Core Kre-Alkalyn

  8,8/10
  "Bra alternativ kreatin-produkt du är känslig för vanligt kreatin".
  Core Kre-Alkalyn
  Pris / port
  4,98 kr
  Storlek
  120 kaps
  Portioner
  60 port
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Högt ph-värde
  • Kan vara snällare för magen
  • Smidigt doserade kapslar
  Nackdelar
  • Dyr produkt
  • Saknar vetenskapliga belägg

  Recension

  Kre-alkalyn är buffrat kreatinmonohydrat, det betyder att kreatinet har ett högre ph-värde. Tanken är att det ska vara lättare för kroppen att ta upp (högt ph ska bidra till bättre resistans mot magsyrorna och att kreatinet alltså i större mängd kommer ut till musklerna) och att mindre vätska ska bindas i kroppen. Forskningen bakom är dock bristfällig och de studier som har utförts har inte funnit någon väsentlig skillnad mellan kreatinmonohydrat och buffrat kreatinmonohydrat. Inte heller i våra test har vi upplevt någon skillnad mellan vanliga monohydrat och kre-alkalyn.

  Vissa personer vittnar om att magbesvär som uppstått vid intag av vanligt kreatin inte uppstod vid intag av kre-alkalyn, men det är inget som är befäst i varken forskning eller som vi själva har upplevt. Kre-alkalyn kan vara värt att testa om du inte får någon effekt av vanligt kreatin, eller om du får besvär av "obuffrat" kreatin. Men produkten är betydligt dyrare och får därför ett lägre betyg av oss.

kreatin guide

Köpguide: Hitta rätt kreatin till dig

Kreatin är bland de mest välstuderade preparaten i världen och fördelarna är många. Kreatin är en aminosyra i musklerna och hjärnan som kroppen själv tillverkar, och bidrar med energi och återhämtning. Genom att tillföra extra kreatin till kroppen tillför du även extra energi och återhämtning till dina muskler. Nedan kommer en enkel guide med viktiga saker att veta och att tänka på när det gäller kreatintillskott.

Kreatinets primära kroppsliga fördelar

Kreatin har ett flertal studerade effekter på kroppen. Bland annat fungerar det som en antioxidant och har i studier visat ha positiva kardiovaskulära och mentala hälsoeffekter. Dess primära användningsområde är ändå för träning och de effekter du får genom att ge kroppen extra kreatin är:

 • lightingExtra energi. Kreatin förstärker kroppens energidepåer vilket gör att du kan träna längre, hårdare och mer explosivt. När kroppen snabbt behöver använda energi förlitar den sig på en nukleoid som kallas ATP eller adenosintrifosfat. På ett tiotal sekunder används ATP upp av kroppen. Kreatin hjälper till att återställa ATP nivåerna så att du med mindre vila kan träna hårt igen.
 • musclesMuskelvolym. Kreatin ökar volymen på dina muskler och förstärker muskelcellerna. Detta i sin tur gör dina muskler större och mer definierade, men framförallt så gör detta att du blir starkare och orkar mer.
 • lactic acidMjölksyra. Kreatin fungerar som en buffert mot mjölksyra vilket gör att det tar längre tid för dig att tröttna och påverkas av mjölksyra. Det vill säga att du kan träna tyngre och längre.
 • proteinstrangProteinsyntesen. Kreatin stimulerar proteinsyntesen i kroppens muskler, en process som bygger muskelmassa.

Dosering och användning 

Rekommenderad dosering av kreatin är ofta runt 5 gram kreatin dagligen och om det är träningsdag kan du även dosera 5 gram till utöver den dagliga dosen runt en timme innan du börjar passet. Det finns flera olika sätt att dosera kreatin. Ofta pratas det om cykler och uppladdningsperioder där du börjar med att ta större doser kreatin och går över till mindre efter några dagar eller tvärtom. Du kan också köra i cykler där du tar kreatin i till exempel 4 veckor för att sedan avstå i 4 veckor, och sedan upprepa processen. Det finns flera olika sätt att ta kreatin, men det finns inte mycket belägg för att detta skulle vara mer effektivt eller resultatgivande än att köra en 5 grams dosering om dagen.

Ofta rekommenderas kreatin att tas på morgonen, då kan du välja att blanda ner kreatinet i t.ex. morgonjuicen. När det ska tas innan träningen kan du välja att blanda ner det tillsammans med proteinpulvret eller ta det i samband med en PWO. Med proteinpulver så hjälper kreatinet att maximera återhämtning och att effektivisera träningen. Fördelen med att blanda med en PWO är att många pre workouts ökar mängden kväveoxider i kroppen och kreatin i kombination med kväveoxid gör att du får bättre pump och energitillförsel till musklerna. Är du i behov av proteinpulver eller PWO så har vi gjort tester på dessa produkter med.

Att tänka på vid köp

 • low pricePris är nästan a och o när det kommer till kreatin, det du är ute efter är rent kreatin och det behövs inte massa onödiga tillsatser. Därför skiljer sig produkterna inte ofta åt om det inte gäller vilket sorts kreatin det handlar om. Hur som helst, eftersom produkterna är nästan helt oberoende desamma är priset den viktigaste variabeln, speciellt eftersom kreatin bör användas dagligen. Vår testvinnare Core Creatine valdes bland annat för att den är väldigt kostnadseffektiv. 
 • tastingSmak är ofta något man vill ha tillagt på många tillskott för att de annars smakar dåligt, för att de tas i stora portioner och lätt tar över andra smaker. Det bästa med kreatin är att det tas i små doser, är nästan helt smaklöst och därmed enkelt blandas in i andra drycker. Du kan välja smaksatta kreatinprodukter men vi rekommenderar att du struntar i det och fokuserar på vad du ska blanda produkten med istället.

Vårt test av kreatin

Det bästa kreatinet för de flesta är kreatinmonohydrat. Monohydrat har starka vetenskapliga belägg för att vara både säkert och effektivt, och det är den typ av kreatin som är billigast. Vissa individer har tidigare reagerat dåligt på monohydrat produkter då de ofta innehöll ämnen som var svåra att bryta ner för kroppen vilket ledde till magbesvär.

Moderna monohydrater har inte längre dessa biprodukter och kommer i pulverform som är 20 gånger mindre än tidigare (mikroniserat), vilket har eliminerat magbesvären. Är du ändå osäker på monohydrat finns kreatin i många andra former. Då kanske en produkt med kreatinetylester är att föredra. Det är den senaste formen av kreatin och är näst mest populär efter monohydrat eftersom den tas snabbare upp i kroppen och kan lättare passera cellmembran än andra kreatinprodukter. Vi har ändå lagt vårt fokus på monohydrater då de är de mest prisvärda, studerade och använda produkterna på marknaden. När vår testpanel betygsatte produkterna undersöktes främst följande punkter:

 • Innehåll - Innehållet i ett kreatintillskott ska helst vara 100 % kreatin. Ibland kan tillskottet innehålla smak- och färgämnen eller olika ingredienser som ökar biotillgängligheten eller gör produkten lättare att blanda. Vi föredrar i regel 100-procentiga kreatintillskott. Kreatin i sig smakar nästan ingenting och är lätt att inta.
 • Pris - Priset är sällan högt på kreatin, runt 200 kr för ett kilo bör inte överstigas.
 • Smak och blandning - Smaken ska helst vara helt neutral, kreatin smakar inte mycket och smaksättning kan därför anses vara relativt onödig tillsats och produkten ska vara lätt att lösa upp.

Vanliga frågor om kreatin

Vad är kreatin?

Kreatin är ett ämne som finns naturligt i din kropp och muskler och hjälper att konvertera lagrad energi till rörelseenergi. Det har flera dokumenterade fördelar med att förse kroppen med kreatin, du kan läsa mer om dessa i vår kreatin guide ovan.

Vilket är det bästa kreatinet?

Det finns flera olika varianter av kreatinprodukter, men i slutändan blir de alla samma slutprodukt i musklerna, skillnaderna är upptagningsförmåga i musklerna och hur de bryts ner.
Vi rekommenderar monohydrat som är det vanligaste och bland det renaste kreatinprodukterna på marknaden som dessutom snabbt absorberas av kroppen. Pris är också viktigt när det kommer till kreatin, därför anser vi att Core Creatine är bland de bästa kreatinprodukterna på marknaden.

Är kreatin farligt?

Det enkla svaret är nej! Det finns i kliniska studier inga dokumenterade biverkningar till och med i studier där deltagarna tagit över 20 gram om dagen har inga påvisats. Det finns hypoteser om att kontinuerligt bruk ska kunna påverka njurarna men inga har kunnat bevisas. Vissa personer med känsliga magar kan uppleva magproblem med monohydratprodukter, men då är enklaste lösningen att byta till t.ex. etylester kreatin.

Går man upp i vikt att Kreatin?

Ja, trots att kreatin är kopplad till fettförbränning så ökar man ofta i vikt på grund av att musklerna binder mer vätska till sig. Du ökar alltså i muskelmassa och därmed vikt, ett ofta önskat resultat!

Kan jag ta kreatin om jag är vegan?

Du borde alltid kolla innehållsförteckning för att undvika spår av animaliska produkter. Annars är kreatin till och med ett bra tillskott i en vegansk diet då kreatinrika livsmedel tenderar att vara animaliska.

Hur mycket kreatin ska man ta?

Daglig dosering ligger på runt 5 gram kreatin. Du kan läsa mer i vår kreatin guide ovanför detta avsnitt.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
86 röster, Genomsnitt: 4.6 / 5