Bäst i test: Bästa proteinpulver 2021

Proteinpulver är ett av de mest grundläggande kosttillskotten för dig som vill bättra på din fysik. Med tillskott är det mycket enklare att nå de nivåer du behöver för att säkerställa att kroppen har tillräckligt mycket protein för att bygga muskler. Det rekommenderas att du intar runt 50-70 gram protein per dag, men du bör ligga på nästan det dubbla om du effektivt vill bygga muskler och förvissa dig om att din träning inte går förlorad. Vi har därför testat de mest populära proteinpulvren för att ta reda på vilka som presterar bäst och som samtidigt har ett bra pris.

Vilket proteinpulver är bäst?

Proteinpulver kan variera väldigt mycket från smak och konsistens till proteinhalt och -källa. Om du är intresserad av att verkligen optimera din träning så finns det mycket att läsa och sätta dig in i, men om du är vardagsmotionär så räcker det gott med att proteinpulvret smakar gott och tillför extra protein i din kost. Vinnaren i vårt test är Core Whey Protein med hög proteinhalt och till ett bra pris samt flera goda smaker. Vi har testat proteinpulvren under flera veckors tid och betygsatt produkterna enligt följande punkter:

Smak - Smaken är så klart väldigt personlig, men för de flesta gäller att smaken inte ska vara för artificiell eller sliskig och inte heller smaklös eller blaskig.

Blandning - Proteinpulver idag är ofta väldigt lättblandade. Med en shaker blandar sig nästan alla pulver bra, men sen finns det produkter som klumpar sig lite för mycket och andra som nästan löses upp utan att du behöver skaka. Ett lättblandat proteinpulver är alltid ett stort plus.

Skonsam - Vissa proteinpulver har en tendens att göra magen upprörd. Det är ohållbart att må dåligt efter varje shake.

 1. 1. Core Whey Protein
  9,7/10
  Core Whey Protein
  Bäst i test
  Proteinhalt
  80 %
  Pris / kg
  159 kr
  Protein g / kr
  5,03
  Proteintyp
  Vassle
  Till Butik
  159 kr
 2. 2. Micro Whey Active
  9,5/10
  Micro Whey Active
  Proteinhalt
  84 %
  Pris / kg
  120 kr
  Protein g / kr
  7,01
  Proteintyp
  Vassle
  Till Butik
  479 kr
 3. 3. GAAM 100% Whey Premium
  9,4/10
  GAAM 100% Whey Premium, 1 kg
  Proteinhalt
  74 %
  Pris / kg
  159 kr
  Protein g / kr
  4,65
  Proteintyp
  Vassle
  Till Butik
  159 kr
 4. 4. Core Casein
  9,1/10
  Core Casein
  Proteinhalt
  80 %
  Pris / kg
  265 kr
  Protein g / kr
  3,02
  Proteintyp
  Kasein
  Till Butik
  199 kr
 5. 5. Body science Whey 100%
  8,8/10
  Body science Whey 100%
  Proteinhalt
  77 %
  Pris / kg
  159 kr
  Protein g / kr
  4,84
  Proteintyp
  Vassle
  Till Butik
  159 kr

proteinpulver skopar

Proteinpulver Guide

Proteinpulver är en given del av de flesta gymbesökares träningsrutiner, och en viktig del i återhämtningen, bevarandet och uppbyggnaden av muskelmassa. Proteinpulver är ett kosttillskott och kan ses som en proteinrik måltid mat i vätskeformat. Det finns flera olika typer av proteinpulver men de flesta är gjorda av vassle, eller whey, vilket är ett mjölkprotein och en biprodukt i ostproduktion. Det finns även pulver gjorda på kasesin-, soja- och ärtprotein om man t.ex. på grund av allergier eller kosthållning inte kan eller vill konsumera mejeriprotein. Om så är fallet finns det många veganska proteinpulver att tillgå.

 • protein shake

  Proteinpulvers nytta i kroppen

  Proteinpulver i sig gör inte dina muskler större eller starkare, det kan endast träning göra. Vad proteinpulver gör är att stimulera kroppens omsättning av protein. När du styrketränar ökar kroppens proteinomsättning och för att ny muskelmassa ska kunna bildas och musklerna återhämta sig måste protein finnas tillgängligt. Processen där ny muskelmassa bildas i kroppen kallas proteinsyntes. Att inta protein i anslutning till träning gör detta möjligt, och maximerar därför resultatet av din träning. Proteinpulver är ett bra sätt att få i sig den nödvändiga mängden protein.
 • protein shake 1Billigt och behändigt

  Proteinpulver absorberas snabbt av kroppen och du kan enkelt få i dig den mängd protein du behöver efter träning. Kroppen uppskattas behöva ungefär 20 gram högkvalitativt protein för att maximera proteinsyntesen. Att snabbt kunna få i sig en proteinpulvershake är både enklare och mer kostnadseffektivt än att ta med sig en stor köttbit eller 20 bananer. En shaker med lite proteinpulver och vätska är betydligt enklare att ta med än samma mängd protein från vanligt livsmedel och dessutom enklare att konsumera. Proteinpulver är även alltid billigare sett till mängden protein per 100 gram.
 • weight lossViktminskning

  Eftersom proteinpulver kan ses som en måltid där majoriteten av fetter, kolhydrater och socker bortfiltrerats kan det även användas som ett nyttigt mellanmål och vara en del i en kaloriräknande diet. Protein saktar ner matsmältningsprocessen i kroppen och ökar därför mättnadskänslor och man känner sig även mätt över en längre tid. Proteinpulver är därför ett bra alternativ för att öka sitt proteinintag samtidigt som kalorierna hålls nere, vilket är väsentligt ifall du vill gå ner i vikt.
 • wheyDosering 

  Eftersom kroppen maximerar proteinsyntesen runt 20 gram protein så brukar doseringen följa därefter. 3dl vätska och mellan 0.75-1dl proteinpulver. Ökar du doseringen så kommer kroppen givetvis ta upp detta med men överflödet bidrar då inte till muskeluppbyggnad utan är bara mer energi och näring till kroppen. Därför behöver inte dosering av proteinpulver överskrida 0.75-1 dl om det ska användas i syfte att maximera träning. Däremot kan man efter några timmar ta ytterligare protein när kroppen har hunnit utnyttja den första dosen.

Vanliga frågor om proteinpulver

Finns det proteinpulver för veganer?

Ja, och utbudet blir bara större och större. Veganskt proteinpulver kan bestå av flera olika ingredienser som ärtor, majs eller hampa.

Går man upp i vikt av proteinpulver?

Proteinpulver i sig innehåller väldigt få kalorier och kommer inte leda till att din kaloribalans rubbas nämnvärt. Protein tillsammans med rätt kost hållning underlättar en hälsosam viktuppgång och muskeltillväxt.

Kan man gå ner i vikt med proteinpulver?

Proteinpulver har ett lågt energiinnehåll och lämpar sig därför utmärkt som mellanmål om du försöker gå ner i vikt. Proteintillskott gör också att du lättare behåller muskelmassan om du vill gå ner i vikt utan att tappa muskler. Men det är din övriga kosthållning och dina träningsvanor som avgör om du lyckas med din viktnedgång, sätt inte för stor tilltro till enskilda produkter.

Kan jag ta proteinpulver som gravid?

Proteinpulver är ett tillskott med protein och kan absolut ingå i en allsidig kost som lämpar sig för gravida och ammande. Ingen forskning tyder på att det finns risker med ett normalt intag av proteinpulver i samband med graviditet.

När ska jag ta proteinpulver?

Ta en portion efter träning, då behöver kroppen fylla på med snabb och bra energi. Men du kan också ta proteinpulver när som helst under dagen. Blanda lite i frukostgröten, eller mellanmålssmoothien eller drick som den är på eftermiddagen. Försök nå 1.5-2 g protein per kg kroppsmassa (cirka 100 gram protein per dag om du väger 70 kg). 

Hur mycket proteinpulver ska jag ta?

Runt 1.5-2 g protein per kg kroppsmassa är ett bra mått om du vill bygga muskler. Du kan ligga något högre men helst inte lägre. Om du får i dig tillräckligt med protein genom kosten så behöver du inte ta proteintillskott regelbundet.

Kan proteinpulver vara skadligt?

Proteinpulver har inte visat sig ha negativa effekter på hälsan. Men ett överskott leda till att du får för mycket socker i kroppen som sedan lagras som fett och därmed går upp i vikt på ett ohälsosamt sätt.

Vassleprotein som koncentrat, hydrolysat eller isolat?

Koncentrat är det billigaste alternativet men innehåller mer fett och socker, ofta kallat whey-80. Isolat innehåller mest protein och väldigt lite fett och socker, kallas för whey-100. Hydrolysat är ett delvis nedbrutet proteinpulver som snabbt tas upp av kroppen, generellt lägre proteininnehåll än whey-100 men också billigare.

 

Testvinnare - Bäst Proteinpulver

 • Core Whey Protein
 • Micro Whey Active
 • GAAM 100% Whey Premium, 1 kg
 • Core Casein
 • Body science Whey 100%
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
25 röster, Genomsnitt: 4.6 / 5
Senast Uppdaterad: 2021-03-26 12:48:53