Vårt arbete finansieras av våra läsare. Genom affiliate-samarbeten erhåller vi en provision på vissa köp som görs via länkar på sidan.

Bäst i test: Bästa proteinpulver 2021

Proteinpulver är ett av de mest grundläggande kosttillskotten för dig som vill bättra på din fysik. Med tillskott är det mycket enklare att nå de nivåer du behöver för att säkerställa att kroppen har tillräckligt mycket protein för att bygga muskler. Det rekommenderas att du intar runt 50-70 gram protein per dag, men du bör ligga på nästan det dubbla om du effektivt vill bygga muskler och förvissa dig om att din träning inte går förlorad. Vi har därför testat de mest populära proteinpulvren för att ta reda på vilka som presterar bäst och som samtidigt har ett bra pris.

Vilket proteinpulver är bäst?

Proteinpulver kan variera väldigt mycket från smak och konsistens till proteinhalt och -källa. Om du är intresserad av att verkligen optimera din träning så finns det mycket att läsa och sätta dig in i, men om du är vardagsmotionär så räcker det gott med att proteinpulvret smakar gott och tillför extra protein i din kost. Vinnaren i vårt test är Core Whey Protein med hög proteinhalt och till ett bra pris samt flera goda smaker. Vi har testat proteinpulvren under flera veckors tid och betygsatt produkterna enligt följande punkter:

Smak - Smaken är så klart väldigt personlig, men för de flesta gäller att smaken inte ska vara för artificiell eller sliskig och inte heller smaklös eller blaskig.

Blandning - Proteinpulver idag är ofta väldigt lättblandade. Med en shaker blandar sig nästan alla pulver bra, men sen finns det produkter som klumpar sig lite för mycket och andra som nästan löses upp utan att du behöver skaka. Ett lättblandat proteinpulver är alltid ett stort plus.

Skonsam - Vissa proteinpulver har en tendens att göra magen upprörd. Det är ohållbart att må dåligt efter varje shake.

 1. 1. Core Whey Protein
  9,7/10
  "Core Whey Protein erbjuder bäst smak och pris"
  Core Whey Protein
  Bäst i test
  Proteinhalt
  80 %
  Pris / kg
  159 kr
  Protein g / kr
  5,03
  Proteintyp
  Vassle
  Till Butik
  159 kr
  Läs mer
  Fördelar
  • Perfekt balans mellan pris, smak och innehåll
  • Bra aminosyraprofil
  • Mycket lättdrucken
  Nackdelar
  • Neutrala smaker, inget för dig som vill ha mycket sötma

  Core Whey Protein från Svenskt Kosttillskott är enligt oss det bästa proteinpulvret på marknaden idag. Det är ett vasslekoncentrat med fullvärdig aminosyraprofil som är snabbupptagligt för kroppen. Proteinhalten är på 80 % och fett- och kolhydrathalterna är låga vilket gör att Core Whey Protein lämpar sig vid både viktupp- och nedgång. Trots att proteinet kommer från vassle så är laktoshalten låg och Core Whey Protein lämpar sig även för laktosintroleranta.

  Balansen mellan proteinhalt och pris är något som utmärker Core Whey Protein. Priset är det bästa sett till proteinhalten, även om det finns mer proteinrika pulver så är priset högre och vice versa. När det kommer till smak och konsistens så briljerar Svenskt Kosttillskott. Det finns ett stort utbud av smaker där du hittar söta alternativ som jordgubb milkshake, päron vanilj split och choklad banan split men även osötade alternativ och mer neutrala som kaffe latte. Pulvret löser sig omedelbart och blandas med bara några få shakes, samtliga smaker som vi testat är helt klumpfria.

  Läs mer
 2. 2. Micro Whey Active
  9,5/10
  "Högt proteininnehåll, framträdande smaker och snäll mot magen"
  Micro Whey Active
  Bästa premiumvalet
  Proteinhalt
  84 %
  Pris / kg
  215 kr
  Protein g / kr
  3,91
  Proteintyp
  Vassle
  Till Butik
  859 kr
  Läs mer
  Fördelar
  • Rik på aminosyror
  • Hög proteinhalt
  • Många goda smaker
  Nackdelar
  • Skummar en del vid blandning
  • Innehåller flera artificiella tillsatser

  Self Omninutrition är ett svenskt företag som säljer produkter inom träning och kosttillskott. Deras produkter är kvalitetssäkrade genom HACCP och GMP (internationella riktlinjer för korrekt och giftfri livsmedelsproduktion). Deras proteinpulver Micro Whey Active har sedan många år sålts i flera kosttillskottsbutiken och är ett populärt proteinpulver som återkommande får goda omdömen och kundbetyg. Det innehåller 84 % protein och har en rik aminosyraprofil. Priset är bland det bästa du kan hitta sett till den höga proteinhalten.

  Du kan köpa Micro Whey Active i sex olika smaker som alla är ganska söta och framträdande. Det gör att du får mycket smak om du använder pulvret till matlagning som pannkakor, smoothies eller gröt. Pulvret löser sig relativt lätt, du behöver skaka lite extra jämfört med andra märken men det ger en len konsistens utan klumpar. Vi rekommenderar choklad, skogsbär och päron/vanilj, de smakerna levererade bäst i vårt smaktest. Jordgubb smakar ganska artificiellt men kan passa dig som gillar extra söta proteinpulver. 

  Läs mer
 3. 3. GAAM 100% Whey Premium
  9,4/10
  "Mycket imponerande i smak, men en något hög kolhydrathalt"
  GAAM 100% Whey Premium, 1 kg
  Proteinhalt
  74 %
  Pris / kg
  129 kr
  Protein g / kr
  5,74
  Proteintyp
  Vassle
  Till Butik
  129 kr
  Läs mer
  Fördelar
  • Bäst smak
  • Mycket bra pris
  • Naturliga ingredienser (förutom vissa smaker)
  Nackdelar
  • 11 % kolhydrater
  • Mindre protein än andra märken

  GAAM Whey Premium är ett svensktillverkat proteinpulver som vunnit flera trogna konsumenter tack vare sin goda smak. Smaken och priset är vad som lyfter Whey Premium. Priset är svårslaget och smaken är fantastiskt naturtrogen. För den som har svårt för artificiella smaker eller söt-sliskiga proteinpulver så är GAAM Whey Premium perfekt. Produkten hade fått toppbetyg av oss om det inte vore för det höga kolhydratinnehållet. 11 % kolhydrater är ganska högt för ett proteinpulver, särskilt om du är ute efter en slimmad produkt som kan hjälpa dig att antingen gå ner i vikt eller lägga på din ren muskelmassa. Däremot är kolhydraterna perfekta för dig som har svårt att lägga på dig några kilon, då är alla kalorier välkomna! 

  Pulvret är lätt att blanda och smaktesterna var bland de bästa vi gjort. Varken illamående under eller efter intag, bara goda smaker! Och vilket utbud, du kan träna i flera år och alltid ha en ny smak att upptäcka. Det är svårt att rekommendera smaker då det är så pass individuellt men de olika chokladsmakerna ser vi som absoluta vinnare. En äkta chokladsmak är väldigt ovanligt att få i sin shake, men GAAM har lyckats!

  Läs mer
 4. 4. Core Casein
  9,1/10
  "Bäst kasein-protein när det kommer till innehåll och pris"
  Core Casein
  Proteinhalt
  80 %
  Pris / kg
  265 kr
  Protein g / kr
  3,02
  Proteintyp
  Kasein
  Till Butik
  199 kr
  Läs mer
  Fördelar
  • Hög proteinhalt
  • Bra konsistens för en kaseinprodukt
  • Stort urval av smaker
  Nackdelar
  • Aningen sträva smaker
  • "Nötkräm" får underkänt av testpanelen

  Kasein är  protein från mjölk, precis som vassle, med den stora fördelen att det tas upp långsamt av kroppen. Det betyder att kasein är ett utmärkt alternativ till vassle, men gör sig bäst som ett komplement till det snabbverkande vassleproteinet. Core Casein håller en hög kvalitet när det kommer till både näringsvärden och smak. En proteinhalt på 80 % och bara 3.4 % kolhydrater gör Core Casein till en perfekt produkt för dig som vill lägga på dig ren muskelmassa. Vi rekommenderar att du tar Core Casein innan läggdags för att kroppen ska få tillgång till protein under många timmar.

  Smaken är inte lika bra som Core Whey Protein men står sig ändå väl mot övriga produkter på marknaden. Konsistensen är len och blir inte mjölig som vissa kaseinprodukter kan bli. Core Casein gör sig bäst i mjölk eller vatten men behöver skakas lite extra. När vi provade pulvret i gröt och matlagning så blev den lite klumpig och behövde mixas för att bli helt len. Chokladsmakerna har inte lika tydlig chokladkaraktär som andra proteinpulver men är ändå god och fullt drickbar.

  Läs mer
 5. 5. Womens Best Fit Pro Whey Protein, 1 kg
  8,7/10
  "Innehåller mycket EAA och BCAA, men priset är dessvärre ganska högt"
  Womens Best Fit Pro Whey Protein, 1 kg
  Proteinhalt
  82 %
  Pris / kg
  349 kr
  Protein g / kr
  2,35
  Proteintyp
  Vassle
  Till Butik
  349 kr
  Läs mer
  Fördelar
  • Bäst vaniljsmak på marknaden
  • Lättlösligt pulver
  • Minimalt med kolhydrater
  Nackdelar
  • Högt pris

  Womens Best vassleprotein är ett fullvärdigt proteintillskott som till stor del består av vassleisolat, alltså isolerat protein från mjölk utan restprodukter från det ursprungliga livsmedlet. Kolhydrat- och fettinnehållet är mycket lågt, på bara strax över en procent. Det gör att Fit Pro Whey Protein ger dig ett mycket kalorisnål och högkoncentrerad portion av protein. Aminosyraprofilen är komplett och innehåller höga andelar av både grenade och essentiella aminosyror. Proteinpulvret innehåller flera naturliga alternativ till förtjockningsmedel och aromämnen vilket vi tycker är positivt, dock innehåller det som nästan alla kosttillskottprodukter artificiella sötningsmedel (acesulfam K).

  Det finns ett stort utbud av smaker som håller hög nivå. De är ofta åt det lite sötare håller men utan att smaka arificiellt sliskigt. Vi anser att Womens Best till exempel har den bästa vaniljsmaken på marknaden, en ren och god vaniljsmak som inte blir för söt. Pulvret blandar sig väl i alla typer av vätskor. Priset är produktens enda egentliga baksida, den har ett högt kilopris och du får betala mycket per gram protein jämfört med övriga produkter på listan.

  Att produkten marknadsförs mot kvinnor beror på att varumärket "Womens Best" tillverkar kosttillskott som ska lämpa sig särskilt väl för kvinnor. Men i detta fall är det ingen skillnad på ett "kvinnligt" och "manligt" proteinpulver.

  Läs mer

scoop whey protein surface sport nutrition

Din köpguide till rätt proteinpulver

När du väljer proteinpulver så ska du titta på följande punkter: typ av protein, pris och kundnöjdheten. Alla stora märken idag är mycket likvärdiga, de innehåller alla runt 80 % protein, kostar ungefär lika mycket och har en komplett aminosyraprofil. Om du inte tränar professionellt så kan du köpa i princip vilket proteinpulver som helst, du kommer inte att se några skillnader på dina träningsresultat. Om du köper från någon av de stora butikerna (Svenskt Kosttillskott, MM Sports, Gymgrossisten etc.) så är det egentligen bara pris och smak som spelar roll. Men vi går nedan in lite djupare på olika faktorer för att du ska kunna göra ett så bra val som möjligt.

Smak och konsistens 

Det kommer ständigt nya smaker och idag finns det säkert ett hundratal smaker att välja mellan. Alltifrån söta milkshakes till helt naturella pulver. Choklad och vanilj brukar vara bra alternativ om du är ny till proteinpulver. Läs kundomdömen och recensioner för att ta reda på om vissa märken är mer åt det söta eller neutrala hållet och om de smakar artificiellt eller naturligt. Det kan skilja mycket mellan olika märken även om smaken har samma namn. Konsistensen är idag mycket bra, för tio år sedan var klumpar och svårlösligt pulver något man fick räkna med. Men idag löser sig nästan allt proteinpulver bara du tillsätter vätska och skakar shaken några gånger.

Aminosyraprofil

Aminosyraprofil är ett begrepp man ser då och då inom kosttillskottsvärlden. Det är en beteckning på aminosyrainnehållet i en specifik produkt. Oftast står den listad i andel per hundra gram, exempelvis L-leucin 11.4 g / 100 g protein. Aminosyror delas i tillskottssammanhang in i essentiella (EAA), grenade (BCAA) och övriga. De essentiella består av nio aminosyror som måste tillföras genom kosten, kroppen kan inte producera dessa själv. De grenade har fått stor uppmärksamhet inom träning och muskelbyggande då de förbättrar muskelåterhämtning och påskyndar muskeluppbyggnaden. De grenade aminosyrorna heter leucin, isoleucin och valin och skrivs ofta som l-leucin, l-isoleucin och l-valin vilket betyder att de är i fri form som lätt tas upp av kroppen.

Formen på proteinet 

Protein kommer i tre olika former: koncentrat, isolat och hydrolysat. Skillnaden ligger i hur proteinet har framställts från det ursprungliga livsmedlet. Proteinhalten avser dock alltid rent protein i produkten, så 80 % protein är 80 % protein oavsett om det är isolat, koncentrat eller hydrolysat.

 • Koncentrat är koncentrerat protein som inte har skilts från det ursprungliga livsmedlet, det innehåller alltså delar av livsmedlet det kom från. Det betyder att koncentrat inte är rent protein och kan innehålla exempelvis laktos och det är ett vassleprotein. Koncentrat är vanligt förekommande och billigt.
 • Isolat är isolerat protein. Proteinet har då isolerats från det ursprungliga livsmedlet och är i sin renaste form. Till exempel innehåller ett vassleisolat minimalt med restprodukter från mjölk och fungerar därför ofta väldigt bra för laktosintoleranta. Isolat är också vanligt förekommande men dyrare, upptagningsförmågan är enligt flera studier bättre jämfört med koncentrat.
 • Hydrolysat är så kallat förspjälkat isolat, det betyder att proteinet delvis har brutits ner på förhand. Det gör att kroppen ännu snabbare kan ta hand om proteinet och omsätta det till muskler. Hydrolysat är för dig som tar träningen på största allvar, det är både dyrare och ganska ovanligt.

Typen av protein

Sist men inte minst har vi typen av protein. Proteinpulver kommer ju i olika former och smaker men källan till proteinet kan såklart också variera. Vanligast är vassle, kasein, ägg och biff och nu på senare tid olika veganska alternativ.

 • vassleVassle – Vassle är en restprodukt vid mjölkframställning och står för cirka 20 % av det protein som finns i mjölk. Det är den vanligaste källan till protein när det kommer till proteinpulver, både billigt och lättupptagligt för kroppen. Om du är laktosintoleranta så ska du välja vassleisolat. Vassle innehåller mest aminosyror och tas snabbast upp av kroppen. Det bästa valet för de flesta!
 • kaseinKasein – Kasein är resterande 80 % protein i mjölk. Kasein är restprodukten vid osttillverkning och den största skillnaden jämfört med vassle är upptagningshastigheten. Kasein stannar kvar längre i magsäcken och ger kroppen en låg men långvarig koncentration av protein. Kasein tas därför ofta innan läggdags för att ge kroppen bra förutsättningar att återhämta sig under natten. Kasein är främst till dig som vill satsa lite extra på träningen.
 • äggÄgg – Ägg har blivit en populär proteinkälla för laktosintoleranta som har problem även med vassleisolat. Äggprotein finns i heläggsprotein och äggviteprotein och passar utmärkt till matlagning och bakning om du vill höja proteinhalten.
 • biffBiff – Biffprotein är en nyhet sedan några år. Det är baserat på nötkött och innehåller därmed en komplett aminosyraprofil med mycket grenade aminosyror samt mycket kreatin. Det här är ett dyrt proteinpulver men helt fritt från laktos och tas enkelt upp av kroppen.
 • vegansktVeganska alternativ – Veganska alternativ blir allt mer populära. De är både miljömässigt hållbara och laktosfria. De består ofta av ärta, havre, hampa eller soja, antingen med en proteinkälla eller en blandning av flera. Smaken har länge varit ganska tråkigt men blir allt bättre och idag finns det många bra alternativ. Du kan läsa mer om veganska proteinpulver här.
proteinpulver skopar

Fördelar med proteinpulver

Proteinpulver är en given del av de flesta gymbesökares träningsrutiner, och en viktig del av återhämtningen. Protein är essentiellt för bevarandet och uppbyggnaden av muskelmassa. Proteinpulver är ett kosttillskott och kan ses som en proteinrik måltid mat i vätskeformat. Proteinpulver är ett väldigt hälsosäkert tillskott som har studerats extensivt och lämpar sig för alla som motionerar, oavsett nivå. Men kom ihåg att bäst grund lägger du med en korrekt och näringsriktig kost.

 • protein shake

  Proteinpulvers nytta i kroppen

  Proteinpulver i sig gör inte dina muskler större eller starkare, det kan endast träning göra. Vad proteinpulver gör är att stimulera kroppens omsättning av protein. När du styrketränar ökar kroppens proteinomsättning och för att ny muskelmassa ska kunna bildas och musklerna återhämta sig måste protein finnas tillgängligt. Processen där ny muskelmassa bildas i kroppen kallas proteinsyntes. Att inta protein i anslutning till träning gör detta möjligt, och maximerar därför resultatet av din träning. Proteinpulver är ett bra sätt att få i sig extra mängden protein och aminosyror.
 • protein shake 1Billigt och behändigt

  Proteinpulver absorberas snabbt av kroppen och du kan enkelt få i dig den mängd protein du behöver efter träning. Kroppen uppskattas behöva ungefär 20 gram högkvalitativt protein för att maximera proteinsyntesen. Att snabbt kunna få i sig en proteinpulvershake är både enklare och mer kostnadseffektivt än att ta med sig en stor köttbit eller motsvarande 10 bananer. En shaker med lite proteinpulver och vätska är betydligt enklare att ta med än samma mängd protein från vanligt livsmedel och dessutom enklare att konsumera. Proteinpulver är även billigt sett till mängden protein per 100 gram.
 • weight lossViktminskning

  Eftersom proteinpulver kan ses som en måltid där majoriteten av fetter, kolhydrater och socker bortfiltrerats kan det även användas som ett nyttigt mellanmål och vara en del i en kalorisnål diet. Protein saktar ner matsmältningsprocessen i kroppen och ökar därför mättnadskänslor och man känner sig även mätt över en längre tid. Proteinpulver är därför ett bra alternativ för att öka sitt proteinintag samtidigt som kalorierna hålls nere, vilket är väsentligt ifall du vill gå ner i vikt.
 • wheyDosering 

  Eftersom kroppen maximerar proteinsyntesen runt 20 gram protein så brukar doseringen följa därefter. 3dl vätska och mellan 0.75-1dl proteinpulver. Ökar du doseringen så kommer kroppen givetvis ta upp detta med men överflödet bidrar då inte till muskeluppbyggnad utan är bara mer energi och näring till kroppen. Därför behöver inte dosering av proteinpulver överskrida 0.75-1 dl om det ska användas i syfte att maximera träning. Däremot kan man efter några timmar ta ytterligare protein när kroppen har hunnit utnyttja den första dosen. Två till fyra portioner per dag är en bra riktlinje om du vill maxa dina möjligheter, eller beräkna 2 gram protein per kilo kroppsmassa.

Vanliga frågor om proteinpulver

Finns det proteinpulver för veganer?

Ja, och utbudet blir bara större och större. Veganskt proteinpulver kan bestå av flera olika ingredienser som ärtor, majs eller hampa.

Går man upp i vikt av proteinpulver?

Proteinpulver i sig innehåller väldigt få kalorier och kommer inte leda till att din kaloribalans rubbas nämnvärt. Protein tillsammans med rätt kost hållning underlättar en hälsosam viktuppgång och muskeltillväxt.

Kan man gå ner i vikt med proteinpulver?

Proteinpulver har ett lågt energiinnehåll och lämpar sig därför utmärkt som mellanmål om du försöker gå ner i vikt. Proteintillskott gör också att du lättare behåller muskelmassan om du vill gå ner i vikt utan att tappa muskler. Men det är din övriga kosthållning och dina träningsvanor som avgör om du lyckas med din viktnedgång, sätt inte för stor tilltro till enskilda produkter.

Kan jag ta proteinpulver som gravid?

Proteinpulver är ett tillskott med protein och kan absolut ingå i en allsidig kost som lämpar sig för gravida och ammande. Ingen forskning tyder på att det finns risker med ett normalt intag av proteinpulver i samband med graviditet.

När ska jag ta proteinpulver?

Ta en portion efter träning, då behöver kroppen fylla på med snabb och bra energi. Men du kan också ta proteinpulver när som helst under dagen. Blanda lite i frukostgröten, eller mellanmålssmoothien eller drick som den är på eftermiddagen. Försök nå 1.5-2 g protein per kg kroppsmassa (cirka 100 gram protein per dag om du väger 70 kg). 

Hur mycket proteinpulver ska jag ta?

Runt 1.5-2 g protein per kg kroppsmassa är ett bra mått om du vill bygga muskler. Du kan ligga något högre men helst inte lägre. Om du får i dig tillräckligt med protein genom kosten så behöver du inte ta proteintillskott regelbundet.

Kan proteinpulver vara skadligt?

Proteinpulver har inte visat sig ha negativa effekter på hälsan. Men ett överskott leda till att du får för mycket socker i kroppen som sedan lagras som fett och därmed går upp i vikt på ett ohälsosamt sätt.

Vassleprotein som koncentrat, hydrolysat eller isolat?

Koncentrat är det billigaste alternativet men innehåller mer fett och socker, ofta kallat whey-80. Isolat innehåller mest protein och väldigt lite fett och socker, kallas för whey-100. Hydrolysat är ett delvis nedbrutet proteinpulver som snabbt tas upp av kroppen, generellt lägre proteininnehåll än whey-100 men också billigare.

 

Testvinnare - Bäst Proteinpulver

 • Core Whey Protein
 • Micro Whey Active
 • GAAM 100% Whey Premium
 • Core Casein
 • Womens Best Fit Pro Whey Protein, 1 kg
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
54 röster, Genomsnitt: 4.6 / 5
Senast Uppdaterad: 2021-05-17 16:17:45