Bäst i test: Bästa proteinpulvret 2023

Uppdaterad 2 mars 2023

Proteinpulver är ett av de mest grundläggande kosttillskotten för dig som vill bättra på din fysik. Med tillskott är det mycket enklare att nå de nivåer du behöver för att säkerställa att kroppen har tillräckligt mycket protein för att bygga muskler. Det rekommenderas att du intar runt 50-70 gram protein per dag, men du bör ligga på nästan det dubbla om du effektivt vill bygga muskler och förvissa dig om att din träning inte går förlorad. Vi har därför testat de mest populära proteinpulvren för att ta reda på vilka som presterar bäst och som samtidigt har ett bra pris.

Testvinnare - Bästa Proteinpulver 2023

Här får du en snabb överblick över de bästa Proteinpulvren 2023:

 • Bäst i test: Aware Whey Protein
 • Bästa billiga: Core Whey Protein
 • Bästa premiumvalet: Core Protein Pro
 • GAAM 100% Whey Premium
 • Womens Best Fit Pro Whey Protein 1 kg Vassleprotein
 • Micro Whey Active

De 6 bästa Proteinpulvren i September 2023

 1. 1. Aware Whey Protein- Bäst i test

  9,7/10
  Bäst i test proteinpulver.
  Aware Whey Protein
  Bäst i test
  Proteinhalt
  72 %
  Pris / kg
  310 kr
  Protein g / kr
  2,32
  Proteintyp
  Vasslekoncentrat
  Fri frakt över 500 kr
  14 dagars öppet köp
  2-5 dagars leverans
  Fördelar
  • Svenska råvaror
  • Oslagbara smaker
  • Mycket snålt kolhydrat- och fettinnehåll
  Nackdelar
  • Något låg proteinhalt

  Recension

  Aware Whey Protein från Aware Nutrition är ett ultrafiltrerat vassleproteinkoncentrat. Med råvaror från Sverige och fokus på ett fåtal verkansfulla ingredienser levererar Aware Nutrition ett proteinpulver i en klass för sig. En portion innehåller 22 gram protein, varav 5 gram grenade aminosyror för optimal återhämtning. Det finns i dagsläget sex olika smaker, inte det största utbudet på marknaden men smakkvaliteten är hög. Smakerna inkluderar tidlösa klassiker som choklad och vanilj och karamell, men även jordgubbsshake, päron och pepparkaka. Sötman är påtaglig men inte påträngande och alla smaker är runda och fylliga utan att lämna en dålig känsla i varken mage eller mun.

  En shake innehåller endast 4 % kolhydrater och 5 % fett vilket gör att den passar i matlagning, som mellanmål eller påfyllnad efter träningspasset utan att kalorierna springer i väg. Proteinhalten är något låg men är gott och väl tillräcklig sett till portionsstorleken. Pulvret löser sig enkelt och behöver knappt skakas för att blandas väl. Det blandar sig även väl i gröt utan att klumpa sig. Priset ligger något högre än de billigaste pulvren på marknaden men utan att springa iväg till premiumsegmentet. Näringsriktigt och effektivt innehåll av svenska råvaror och fantastiska smaker till ett balanserat pris gör Aware Whey Protein till en vinnare.

 2. 2. Core Whey Protein- Bästa billiga

  9,6/10
  Bästa billiga proteinpulver.
  Core Whey Protein
  Bästa billiga
  Proteinhalt
  80 %
  Pris / kg
  259 kr
  Protein g / kr
  3,09
  Proteintyp
  Vasslekoncentrat
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Perfekt balans mellan pris, smak och innehåll
  • Bra aminosyraprofil
  • Mycket lättdrucken
  Nackdelar
  • Neutrala smaker, inget för dig som vill ha mycket sötma

  Recension

  Core Whey Protein från Svenskt Kosttillskott är enligt oss det bästa proteinpulvret på marknaden idag. Det är ett vasslekoncentrat med fullvärdig aminosyraprofil som är snabbupptagligt för kroppen. Proteinhalten är på 80 % och fett- och kolhydrathalterna är låga vilket gör att Core Whey Protein lämpar sig vid både viktupp- och nedgång. Trots att proteinet kommer från vassle så är laktoshalten låg och Core Whey Protein lämpar sig även för laktosintoleranta.

  Balansen mellan proteinhalt och pris är något som utmärker Core Whey Protein. Priset är det bästa sett till proteinhalten, även om det finns mer proteinrika pulver så är priset högre och vice versa. När det kommer till smak och konsistens så briljerar Svenskt Kosttillskott. Det finns ett stort utbud av smaker där du hittar söta alternativ som jordgubb milkshake, päron vanilj split och choklad banan split men även osötade alternativ och mer neutrala som kaffe latte. Pulvret löser sig omedelbart och blandas med bara några få shakes, samtliga smaker som vi testat är helt klumpfria.

 3. 3. Core Protein Pro- Bästa premiumvalet

  9,4/10
  Bästa premium proteinpulver.
  Core Protein Pro
  Bästa premiumvalet
  Proteinhalt
  90 %
  Pris / kg
  499 kr
  Protein g / kr
  1,80
  Proteintyp
  Vasslekomplex
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Mycket hög proteinhalt
  • Kalorisnål
  • Perfekt som komplement
  Nackdelar
  • Dyrt alternativ

  Recension

  Core Protein Pro vinner premiumkategorier med råge. Fenomenalt innehåll till ett förvånansvärt bra pris. Men 90 % vassleproteinhydrolysat utmärker sig Core Protein Pro i både proteinhalt och kvalitet. Du kan välja mellan fem olika smaker samt naturell. Alla smaker innehåller mindre än 2 % kolhydrater och knappt 2 % fett, ett mycket kalorisnålt proteinpulver med andra ord. 

  Hydrolyserat protein är, enkelt sammanfattat, halvt nedbrutet protein som snabbt och effektivt tas om hand om i kroppen. Med det är inte bara upptagningsförmågan som är bättre, hydrolyserat protein innehåller även en högre halt av leucin, aminosyran som ansvarar för att dra igång proteinsyntesen. Proteinet är även snällare mot magen eftersom kroppen inte behöver jobba lika mycket med den redan nedbrutna produkten. 

  Denna form av protein är tveklöst den bästa när det kommer till upptagningsförmåga och aminosyraprofil, men priset springer iväg litegrann. Om du vill ha det bästa proteinet oavsett pris så ska du välja Core Protein Pro. Men om priset är en faktor så finns det proteinpulver med utmärkta egenskaper i lägre prisklasser. Vi rekommenderar starkt att testa Core Protein Pro för dess fantastiska egenskaper, till exempel som komplement till ett annat protein, som du kan ta innan träning för förhöjd träningsprestation.

 4. 4. GAAM 100% Whey Premium

  9,1/10
  Bästa smakrika proteinpulver.
  GAAM 100% Whey Premium 1 kg Vassleprotein
  Proteinhalt
  74 %
  Pris / kg
  209 kr
  Protein g / kr
  3,54
  Proteintyp
  Vasslekoncentrat
  Fri frakt över 499 kr
  30 dagars öppet köpt
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Bäst smak
  • Mycket bra pris
  • Naturliga ingredienser (förutom vissa smaker)
  Nackdelar
  • 11 % kolhydrater
  • Mindre protein än andra märken

  Recension

  GAAM Whey Premium är ett svensktillverkat proteinpulver som vunnit flera trogna konsumenter tack vare sin goda smak. Smaken och priset är vad som lyfter Whey Premium. Priset är svårslaget och smaken är fantastiskt naturtrogen. För den som har svårt för artificiella smaker eller söt-sliskiga proteinpulver så är GAAM Whey Premium perfekt. Produkten hade fått toppbetyg av oss om det inte vore för det höga kolhydratinnehållet. 11 % kolhydrater är ganska högt för ett proteinpulver, särskilt om du är ute efter en slimmad produkt som kan hjälpa dig att antingen gå ner i vikt eller lägga på din ren muskelmassa. Däremot är kolhydraterna perfekta för dig som har svårt att lägga på dig några kilon, då är alla kalorier välkomna! 

  Pulvret är lätt att blanda och smaktesterna var bland de bästa vi gjort. Varken illamående under eller efter intag, bara goda smaker! Och vilket utbud, du kan träna i flera år och alltid ha en ny smak att upptäcka. Det är svårt att rekommendera smaker då det är så pass individuellt men de olika chokladsmakerna ser vi som absoluta vinnare. En äkta chokladsmak är väldigt ovanligt att få i sin shake, men GAAM har lyckats!

 5. 5. Womens Best Fit Pro Whey Protein 1 kg Vassleprotein

  8,7/10
  Bästa proteinpulver för kvinnor.
  Womens Best Fit Pro Whey Protein 1 kg Vassleprotein
  Proteinhalt
  82 %
  Pris / kg
  339 kr
  Protein g / kr
  2,42
  Proteintyp
  Vasslekomplex
  Fri frakt över 499 kr
  30 dagars öppet köpt
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Bäst vaniljsmak på marknaden
  • Lättlösligt pulver
  • Minimalt med kolhydrater
  Nackdelar
  • Högt pris

  Recension

  Womens Best vassleprotein är ett fullvärdigt proteintillskott som till stor del består av vassleisolat, alltså isolerat protein från mjölk utan restprodukter från det ursprungliga livsmedlet. Kolhydrat- och fettinnehållet är mycket lågt, på bara strax över en procent. Det gör att Fit Pro Whey Protein ger dig ett mycket kalorisnål och högkoncentrerad portion av protein. Aminosyraprofilen är komplett och innehåller höga andelar av både grenade och essentiella aminosyror. Proteinpulvret innehåller flera naturliga alternativ till förtjockningsmedel och aromämnen vilket vi tycker är positivt, dock innehåller det som nästan alla kosttillskottprodukter artificiella sötningsmedel (acesulfam K).

  Det finns ett stort utbud av smaker som håller hög nivå. De är ofta åt det lite sötare håller men utan att smaka arificiellt sliskigt. Vi anser att Womens Best till exempel har den bästa vaniljsmaken på marknaden, en ren och god vaniljsmak som inte blir för söt. Pulvret blandar sig väl i alla typer av vätskor. Priset är produktens enda egentliga baksida, den har ett högt kilopris och du får betala mycket per gram protein jämfört med övriga produkter på listan.

  Att produkten marknadsförs mot kvinnor beror på att varumärket "Womens Best" tillverkar kosttillskott som ska lämpa sig särskilt väl för kvinnor. Men i detta fall är det ingen skillnad på ett "kvinnligt" och "manligt" proteinpulver.

 6. 6. Micro Whey Active

  8,5/10
  "Högt proteininnehåll, framträdande smaker och snäll mot magen".
  Micro Whey Active
  Proteinhalt
  84 %
  Pris / kg
  100 kr
  Protein g / kr
  8,42
  Proteintyp
  Vassleisolat
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fri frakt över 499 kr
  30 dagars öppet köpt
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Rik på aminosyror
  • Hög proteinhalt
  • Många goda smaker
  Nackdelar
  • Skummar en del vid blandning
  • Innehåller flera artificiella tillsatser

  Recension

  Self Omninutrition är ett svenskt företag som säljer produkter inom träning och kosttillskott. Deras produkter är kvalitetssäkrade genom HACCP och GMP (internationella riktlinjer för korrekt och giftfri livsmedelsproduktion). Deras proteinpulver Micro Whey Active har sedan många år sålts i flera kosttillskottsbutiken och är ett populärt proteinpulver som återkommande får goda omdömen och kundbetyg. Det innehåller 84 % protein och har en rik aminosyraprofil. Priset är bland det bästa du kan hitta sett till den höga proteinhalten.

  Du kan köpa Micro Whey Active i sex olika smaker som alla är ganska söta och framträdande. Det gör att du får mycket smak om du använder pulvret till matlagning som pannkakor, smoothies eller gröt. Pulvret löser sig relativt lätt, du behöver skaka lite extra jämfört med andra märken men det ger en len konsistens utan klumpar. Vi rekommenderar choklad, skogsbär och päron/vanilj, de smakerna levererade bäst i vårt smaktest. Jordgubb smakar ganska artificiellt men kan passa dig som gillar extra söta proteinpulver. 

scoop whey protein surface sport nutrition

Din köpguide till bästa proteinpulvret

När du väljer proteinpulver ska du främst titta på följande punkter: Typ av protein, pris och kundnöjdhet. Alla stora märken idag är relativt likvärdiga, de innehåller alla runt 80 % protein, kostar ungefär lika mycket och har en komplett aminosyraprofil. Om du tränar professionellt eller flera gånger i veckan, blir det extra viktigt att välja rätt och bäst proteinpulver. Nedan går vi igenom olika faktorer som är viktiga att känna till för att göra ett så bra val som möjligt.

Proteinhalt

Proteinhalten ligger nästan alltid runt 75-80 %. I regel gäller att ju högre proteinhalt desto högre pris, men så är inte alltid fallet. En hög proteinhalt är givetvis fördelaktigt, men du får utan tvekan lika goda resultat av 75 % protein som 85 %. En billigare produkt kan du ju dricka mer av också så att du i slutändan får i dig mer protein per krona ändå. Om proteinhalten och priset är likvärdiga så avgör smaken vilken produkt som är bäst.

Smak och konsistens 

Det kommer ständigt nya smaker och det finns många att välja mellan. Beroende på vad du föredrar så finns allt mellan godissmaker och helt naturella pulver. Choklad och vanilj brukar vara bra alternativ om du är ovan vid att använda proteinpulver. De går lätt att dricka och har en tilltalande smak. Neutrala smaker har fördelen att de lätt går att smaksätta på annat sätt, till exempel genom att göra en god fruktshake med dem. Vi föredrar smaker som är mer naturliga och inte artificiella. Detta är dock upp till var och en. En mer artificiell smak på proteinpulvret behöver inte betyda att pulvret i sig är sämre. Tänk på att det kan skilja mycket mellan olika märken även om smaken har samma namn. 

Konsistensen på de mer högkvalitativa proteinpulvren idag är mycket bra. Tidigare var klumpar och svårlösliga pulver vanligare. Nu löser sig nästan allt proteinpulver bara du tillsätter vätska och skakar shaken några gånger. Konsistensen kan dock skilja sig åt mellan märkena och typen av protein.

Olika konsistenser

 • Vassleprotein har en tunnare konsistens.

 • Äggprotein är krämigare än vasslepulvret och har en bättre mättande effekt.

 • Sojaprotein är relativt tjockt och ganska mjöligt.

 • Kaseinet är bland de mest krämiga.

 • Blandprotein är en kombination beroende på innehåll.

Aminosyraprofil

Aminosyraprofil är ett begrepp man ser då och då inom kosttillskottsvärlden. Det är en beteckning på aminosyrainnehållet i en specifik produkt. Oftast står den listad i andel per hundra gram, exempelvis L-leucin 11.4 g / 100 g protein. Aminosyror delas i tillskottssammanhang in i essentiella (EAA), grenade (BCAA) och övriga. De essentiella består av nio aminosyror som måste tillföras genom kosten, kroppen kan inte producera dessa själv. De grenade har fått stor uppmärksamhet inom träning och muskelbyggande då de förbättrar muskelåterhämtning och påskyndar muskeluppbyggnaden. De grenade aminosyrorna heter leucin, isoleucin och valin och skrivs ofta som l-leucin, l-isoleucin och l-valin vilket betyder att de är i fri form som lätt tas upp av kroppen.

Upptag i kroppen

I punktlistan ser du hur snabbt olika typer av proteinpulver tas upp i kroppen.

 • Vassleprotein - Har ett mycket snabbt upptag.

 • Äggprotein - Detta pulver går relativt snabbt för kroppen att ta upp.

 • Sojaprotein - Det skiljer inte mycket mellan äggproteinet och sojan när det gäller upptaget. Det går medelsnabbt.

 • Kasein - Har ett långsamt upptag i kroppen. Ger en god effekt över tid som varar länge.

 • Blandprotein - Upptagningshastigheten i kroppen varierar beroende på blandningen och fördelningen. Vissa blandningar kan ge synergieffekter, det vill säga effekter som kompletterar och stärker varandra.

Tänk på att kroppen uppskattas behöva ungefär 20 gram högkvalitativt protein om dagen för att maximera proteinsyntesen.

Formen på proteinet 

Protein kommer i tre olika former: koncentrat, isolat och hydrolysat. Skillnaden ligger i hur proteinet har framställts från det ursprungliga livsmedlet. Proteinhalten avser dock alltid rent protein i produkten, så 80 % protein är 80 % protein oavsett om det är isolat, koncentrat eller hydrolysat.

 • Koncentrat är koncentrerat protein som inte har skilts från det ursprungliga livsmedlet, det innehåller alltså delar av livsmedlet det kom från. Det betyder att koncentrat inte är rent protein och kan innehålla exempelvis laktos och det är ett vassleprotein. Koncentrat är vanligt förekommande och billigt.

 • Isolat är isolerat protein. Proteinet har då isolerats från det ursprungliga livsmedlet och är i sin renaste form. Till exempel innehåller ett vassleisolat minimalt med restprodukter från mjölk och fungerar därför ofta väldigt bra för laktosintoleranta. Isolat är också vanligt förekommande men dyrare, upptagningsförmågan är enligt flera studier bättre jämfört med koncentrat.

 • Hydrolysat är så kallat förspjälkat isolat, det betyder att proteinet delvis har brutits ner på förhand. Det gör att kroppen ännu snabbare kan ta hand om proteinet och omsätta det till muskler. Hydrolysat är för dig som tar träningen på största allvar, det är både dyrare och ganska ovanligt.

Whey 80 eller 100?

Här ger vi dig en snabb översikt över vilken form som är bäst när det gäller whey-protein, eller vassleproteinet som det heter.

 • Whey 100 - Om du vill ha en hög proteinhalt och mycket få kalorier är vassle 100 bäst. Det är även bra om du är laktosintolerant. 

 • Whey 80 - Detta vasslekoncentrat har fler kalorier än whey 100 och en lägre halt protein. Laktoshalten är också högre. Detta protein är billigare än whey 100. 
proteinpulver skopar

Vilken typ av protein ska jag välja?

Proteinpulver kommer i olika former och smaker och källan till proteinet kan variera. Vanligast är vassle, kasein, ägg och biff och nu på senare tid olika veganska alternativ.

 • vassleVassle – Vassle är en restprodukt vid mjölkframställning och står för cirka 20 % av det protein som finns i mjölk. Det är den vanligaste källan till protein när det kommer till proteinpulver, både billigt och lättupptagligt för kroppen. Om du är laktosintolerant så ska du välja vassleisolat. Vassle innehåller mest aminosyror och tas snabbast upp av kroppen. Ett bra valet för de flesta.
 • kaseinKasein – Kasein är resterande 80 % av proteinet i mjölken. Det är en restprodukt vid osttillverkning och den största skillnaden jämfört med vassle är upptagningshastigheten. Kasein stannar kvar längre i magsäcken och ger kroppen en låg men långvarig koncentration av protein. Kasein tas därför ofta innan läggdags för att ge kroppen bra förutsättningar att återhämta sig under natten. Kasein är främst till dig som vill satsa lite extra på träningen.
 • äggÄgg – Ägg har blivit en populär proteinkälla för laktosintoleranta som har problem även med vassleisolat. Äggprotein finns i heläggsprotein och äggviteprotein och passar utmärkt till matlagning och bakning om du vill höja proteinhalten.
 • biffBiff – Biffprotein är en nyhet sedan några år. Det är baserat på nötkött och innehåller därmed en komplett aminosyraprofil med flera grenade aminosyror och mycket kreatin. Det här är ett dyrt proteinpulver men helt fritt från laktos och tas enkelt upp av kroppen.
 • vegansktVeganska alternativ – Veganska alternativ blir allt mer populära. De är både miljömässigt hållbara och laktosfria. De består ofta av ärta, havre, hampa eller soja, antingen med en proteinkälla eller en blandning av flera. Smaken har länge varit ganska tråkigt men blir allt bättre och idag finns det många bra alternativ. Du kan läsa mer om veganska proteinpulver här.

Vårt test av proteinpulver

Proteinpulver kan variera väldigt mycket från smak och konsistens till proteinhalt och -källa. Om du är intresserad av att verkligen optimera din träning så finns det mycket att läsa och sätta dig in i, men om du är vardagsmotionär så räcker det gott med att proteinpulvret smakar gott och tillför extra protein i din kost. Vinnaren i vårt test är Aware Whey Protein med hög proteinhalt och till ett bra pris samt flera goda smaker. Vi har testat proteinpulvren under flera veckors tid och betygsatt produkterna enligt följande punkter:

 • Proteinhalt & prisvärdhet - De flesta proteinpulver innehåller ca 80 % protein, men när halten börjar närma sig 75 % samtidigt som priset går upp blir kvoten mellan pris och protein märkbart sämre. Vilka alternativ ger mest protein för pengen och med vilka resultat som följd?
 • Smak - Smaken är så klart väldigt personlig, men för de flesta gäller att smaken inte ska vara för artificiell eller sliskig och inte heller smaklös eller blaskig.
 • Blandning - Proteinpulver idag är ofta väldigt lättblandade. Med en shaker blandar sig nästan alla pulver bra, men sen finns det produkter som klumpar sig lite för mycket och andra som nästan löses upp utan att du behöver skaka. Ett lättblandat proteinpulver är alltid ett stort plus.
 • Skonsam - Vissa proteinpulver har en tendens att göra magen upprörd. Det är ohållbart att må dåligt efter varje shake.

Vanliga frågor om proteinpulver

Går man upp i vikt av proteinpulver?

Proteinpulver i sig innehåller väldigt få kalorier och kommer inte leda till att din kaloribalans rubbas nämnvärt. Protein tillsammans med rätt kost hållning underlättar en hälsosam viktuppgång och muskeltillväxt.

Kan man gå ner i vikt med proteinpulver?

Proteinpulver har ett lågt energiinnehåll och lämpar sig därför utmärkt som mellanmål om du försöker gå ner i vikt. Proteintillskott gör också att du lättare behåller muskelmassan om du vill gå ner i vikt utan att tappa muskler. Men det är din övriga kosthållning och dina träningsvanor som avgör om du lyckas med din viktnedgång, sätt inte för stor tilltro till enskilda produkter.

Kan jag ta proteinpulver som gravid?

Proteinpulver är ett tillskott med protein och kan absolut ingå i en allsidig kost som lämpar sig för gravida och ammande. Ingen forskning tyder på att det finns risker med ett normalt intag av proteinpulver i samband med graviditet.

När ska jag ta proteinpulver?

Ta en portion efter träning, då behöver kroppen fylla på med snabb och bra energi. Men du kan också ta proteinpulver när som helst under dagen. Blanda lite i frukostgröten, eller mellanmåls-smoothien eller drick som den är på eftermiddagen. Försök att nå 1.5-2 g protein per kg kroppsmassa (cirka 100 gram protein per dag om du väger 70 kg). 

Hur mycket proteinpulver ska jag ta?

Runt 1.5-2 g protein per kg kroppsmassa är ett bra mått om du vill bygga muskler. Du kan ligga något högre men helst inte lägre. Om du får i dig tillräckligt med protein genom kosten så behöver du inte ta proteintillskott regelbundet.

Kan proteinpulver vara skadligt?

Proteinpulver har inte visat sig ha negativa effekter på hälsan. Ett överskott kan däremot leda till att du får för mycket socker i kroppen. Detta lagras sedan som fett och du går därmed upp i vikt på ett ohälsosamt sätt.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
12 röster, Genomsnitt: 4.4 / 5