Bästa Proteinpulvret 2024

Av: Robin Johansson • Senast uppdaterad:
"Upptäck det bästa proteinpulvret för optimal muskelåterhämtning och prestation."
Proteinpulver - Bäst i test
Betyg Bild Namn Pris Läs mer
betyg 4,7 Core Protein Pro Core Protein Pro
Pris
399 kr
Till butik
betyg 4,5 Micro Whey Active Micro Whey Active
Pris
399 kr
Till butik
betyg 4,3 Core Whey Protein Core Whey Protein
Pris
259 kr
Till butik
betyg 4,2 Holistic Vassleprotein Holistic Vassleprotein
Pris
1849 kr
Till butik
betyg 4,0 RAW Extreme Protein RAW Extreme Protein
Pris
314 kr
Till butik
Se alla testvinnare

Proteinpulver är ett kosttillskott som ofta används av individer som vill öka sitt dagliga proteinintag. Det är utvunnet från olika källor, men de vanligaste är mjölk, ägg och soja. Proteinpulver kan vara ett praktiskt alternativ för de som har svårt att få i sig tillräckligt med protein via kosten, exempelvis vid hård fysisk träning, vid viktminskning eller för att stödja muskelåterhämtning. Att välja rätt proteinpulver kan dock vara en utmaning, då marknaden översvämmas av olika märken, smaker och ingredienser.

I vår strävan att hitta det bästa proteinpulvret har vi testat flera populära produkter på marknaden. I vårt test har vi tagit hänsyn till faktorer som näringsinnehåll, smak, löslighet och pris. Efter noggranna överväganden och tester har vi kommit till slutsatsen att Core Protein Pro är det bästa proteinpulvret. Detta proteinpulver erbjuder en optimal balans mellan högkvalitativt protein, god smak och ett konkurrenskraftigt pris. Vi kommer nu att djupdyka in i varför just Core Protein Pro står som den oomtvistade vinnaren i vårt test.

Bäst i Test 24 är gratis att använda och kommer alltid att vara det. Om du uppskattar vårt arbete kan du stödja sidan genom att klicka på någon av våra köplänkar. Om du genomför ett köp via dessa länkar får vi en liten provision från återförsäljaren. Detta hjälper oss att fortsätta tillhandahålla noggrann information och utföra fler produkttester för att hjälpa dig hitta de bästa produkterna på marknaden.

De 7 bästa Proteinpulvren 2024

 1. Core Protein Pro Bäst i test: 4,7/5
 2. Micro Whey Active Bästa premiumvalet: 4,5/5
 3. Core Whey Protein Bästa billiga: 4,3/5
 4. Holistic Vassleprotein Bästa naturliga: 4,2/5
 5. RAW Extreme Protein Mest proteintät: 4,0/5
 6. GAAM 100% Whey Premium 1 kg Vassleprotein Allergivänligaste valet: 3,9/5
 7. Xlnt sports Premium Protein Mest magvänliga: 3,8/5
 1. Bäst i test Core Protein Pro

  Högkvalitativt proteinpulver med snabbt upptag och ren ingredienslista.
  Vårt betyg
  4,7/5
  Kvalitet:
  4,5/5
  Smak:
  4,5/5
  Upptagbarhet:
  4,8/5
  Innehåll:
  4,9/5
  Pris:
  4,9/5
  Till butiken
  (Svenskt Kosttillskott)

  Core Protein Pro får högsta betyg i vårt test med en total poäng på 4,7 av 5. Det utmärker sig för sin kvalitativa proteinkälla, nämligen vassleprotein av isolat och hydrolysat. Detta proteinpulver innehåller upp till 91% protein vilket är mycket imponerande. Dessutom har det ett mycket snabbt upptag i kroppen som bidrar till snabbare muskelåterhämtning och tillväxt.

  När det gäller ingredienser, har Core Protein Pro en ren profil med få tillsatser och inget onödigt socker. Det är även låglaktos, vilket gör det lättare att tolerera för individer med laktoskänslighet. Smaken är god och pulver löses lätt i vätska, vilket gör det till ett bekvämt alternativ att ta både före och efter träningen.

  Även om priset för Core Protein Pro är något högre än genomsnittet, anser vi att det är prisvärt med tanke på den höga proteinkvaliteten och den rena ingredienslistan. Dessutom erbjuder produkten mycket god smak och löslighet, vilket gör den till en utmärkt investering för de som tar sin träning seriöst. Vi rekommenderar starkt Core Protein Pro till alla som söker ett högkvalitativt proteinpulver.

  Fördelar

  • Högkvalitativ proteinkälla
  • Snabbt upptag i kroppen
  • Rena ingredienser, låglaktos
  • God smak och bra löslighet
  • Prisvärt för kvaliteten

  Nackdelar

  • Något högre pris än genomsnittet
  • Kan vara för stark smak för vissa
  Produkten finns att köpa här:
  399 kr
 2. Bästa premiumvalet Micro Whey Active

  Högkvalitativt, lättblandat proteinpulver med lågt kolhydrat- och fettinnehåll.
  Vårt betyg
  4,5/5
  Kvalitet:
  4,5/5
  Smak:
  4,5/5
  Upptagbarhet:
  4,4/5
  Innehåll:
  4,6/5
  Pris:
  4,6/5
  Till butiken
  (Svenskt Kosttillskott)

  Micro Whey Active imponerar med sin höga proteinhalt och låga innehåll av både kolhydrater och fett. Med 25 gram protein per portion, blir detta proteinpulver ett effektivt komplement till din träningsrutin, oavsett om du vill bygga muskelmassa eller bara hålla din vikt under kontroll. Det är också värt att nämna att detta proteinpulver är gjort av 100% vassleproteinisolat, vilket är en högkvalitativ proteinkälla som snabbt absorberas av kroppen.

  En annan fördel med Micro Whey Active är dess lätta blandbarhet. Att det kan blandas lätt med vatten eller mjölk gör det lättare att förbereda och konsumera. Dessutom innehåller detta proteinpulver inga onödiga tillsatser eller konstgjorda ingredienser, vilket innebär att du får en ren proteinkälla utan några oönskade ämnen. Smaken av choklad är också ett plus för dem som föredrar något sötare.

  Trots dessa positiva aspekter, ligger priset för Micro Whey Active i det högre intervallet jämfört med andra proteinpulver på marknaden. Du betalar 399 kr för 1 kg, vilket är relativt dyrt. Men med tanke på den höga kvaliteten och proteinhalten, kan detta prisanspråk vara berättigat. I allmänhet får Micro Whey Active ett högt betyg av 4,5/5 i vårt test. Om du är villig att betala lite extra för en högkvalitativ, lättblandad proteinkälla med god smak, är Micro Whey Active definitivt värt att överväga.

  Fördelar

  • Hög proteinhalt
  • Lågt innehåll av kolhydrater och fett
  • 100% vassleproteinisolat
  • Lätt att blanda
  • Inga onödiga tillsatser

  Nackdelar

  • Högt pris jämfört med andra proteinpulver
  • Kan upplevas som för söt för vissa
  Produkten finns att köpa här:
  399 kr
 3. Bästa billiga Core Whey Protein

  Högkvalitativt, lättlösligt proteinpulver med flera smakalternativ och lågt laktosinnehåll.
  Vårt betyg
  4,3/5
  Kvalitet:
  4,5/5
  Smak:
  4,3/5
  Upptagbarhet:
  4,3/5
  Innehåll:
  4,2/5
  Pris:
  4,2/5
  Till butiken
  (Svenskt Kosttillskott)

  Core Whey Protein får höga betyg i vår utvärdering, med ett totalbetyg på 4,3 av 5. Detta proteinpulver, som är svensktillverkat, tillhandahåller högkvalitativt vassleprotein med en proteinhalt på 75-80 % beroende på smak. Dessutom är det framtaget för att vara lättlösligt och snabbupptagligt av kroppen. Det innehåller låga halter av fett och kolhydrater och har även låglaktos vassleprotein, vilket gör det till ett utmärkt val för de som vill minimera laktosintag. Dessutom är det prisvärt med tanke på kvaliteten och mängden protein per portion.

  När det gäller smaken finns Core Whey Protein i flera alternativ, inklusive fruktiga smaker och choklad- eller vaniljsmaker. Dessutom finns det lättsötade varianter och en neutral version utan sötning för de som föredrar det. Användare har uppskattat pulvrets goda smak samt dess lätta löslighet i vätska, vilket gör att det inte bildar klumpar när det blandas till en dryck.

  Slutligen, en stor fördel med Core Whey Protein är dess flexibilitet. Det är lämpligt för alla livsstilar och sporter och kan drickas upp till tre gånger dagligen som ett mellanmål eller efter träning för att stödja återhämtning och muskeluppbyggnad. Med tanke på dess höga proteinhalt, goda smakalternativ och prisvärda kostnad per portion, är Core Whey Protein ett utmärkt val för de som söker ett högkvalitativt proteinpulver.

  Fördelar

  • Högkvalitativt vassleprotein
  • Låg laktoshalt
  • Prisvärt
  • God smak och lättlösligt
  • Flexibelt för olika livsstilar och sporter

  Nackdelar

  • Proteinhalten varierar mellan smakerna
  • Ingen specifik information om aminosyraprofilen
  Produkten finns att köpa här:
  259 kr
 4. Bästa naturliga Holistic Vassleprotein

  Högkvalitativt proteinpulver med ren ingredienslista och naturlig vaniljsmak.
  Vårt betyg
  4,2/5
  Kvalitet:
  4,1/5
  Smak:
  4,5/5
  Upptagbarhet:
  4,7/5
  Innehåll:
  3,9/5
  Pris:
  3,9/5
  Till butiken
  (Svenskt Kosttillskott)

  Holistic Vassleprotein är ett kvalitetsproteinpulver som imponerar med sin omfattande aminosyraprofil och höga proteininnehåll på 22,6 gram per portion. Pulvret är baserat på ultrafiltrerat vassleproteinkoncentrat, känt för sin snabba absorptionshastighet och effektivitet i att stödja muskelåterhämtning och tillväxt. Intressant nog har Holistic även tillsatt matsmältningsenzymer i sin produkt, vilket kan bidra till en bättre absorption och utnyttjande av proteinet.

  Ingredienslistan är ren och enkel, med fokus på kvalitetsprotein och minimala tillsatser. Det finns inget tillsatt socker eller sötningsmedel, vilket är ett plus för de som försöker minimera konsumtionen av dessa. Istället har Holistic valt att smaksätta sitt proteinpulver med äkta vanilj, vilket ger en naturlig och behaglig smak som fungerar bra både på egen hand och blandat i smoothies eller andra recept. Lösligheten av pulvret är också bra, utan tendens att bilda klumpar.

  När det kommer till kostnaden är Holistic Vassleprotein definitivt på den högre änden av spektrumet med ett pris på 1849 kr per 5 kg. Men med tanke på kvaliteten och mängden protein du får per portion, samt det faktum att produkten kommer från kor på nordiska gårdar, kan detta pris vara berättigat. Sammantaget ger vi Holistic Vassleprotein ett betyg på 4,2 av 5 för dess höga kvalitet, renhet av ingredienser och god smak.

  Fördelar

  • Hög proteinhalt per portion
  • Innehåller matsmältningsenzymer
  • Inget tillsatt socker eller sötningsmedel
  • Smaksatt med naturlig vanilj
  • Bra löslighet, bildar inte klumpar

  Nackdelar

  • Hög kostnad jämfört med andra produkter
  Produkten finns att köpa här:
  1849 kr
 5. Mest proteintät RAW Extreme Protein

  Högkvalitativt proteinpulver med flera proteinkällor och extra aminosyror.
  Vårt betyg
  4,0/5
  Kvalitet:
  3,4/5
  Smak:
  4,2/5
  Upptagbarhet:
  4,0/5
  Innehåll:
  4,2/5
  Pris:
  4,2/5
  Till butiken
  (Svenskt Kosttillskott)

  RAW Extreme Protein är en produkt som imponerar med sin varierade och högkvalitativa proteinkällor. En blandning av hydrolyserat vassleprotein, biffprotein, äggviteprotein och sju andra proteinkällor ger ett proteinpulver med mycket högt biologiskt värde. Detta innebär att kroppen på ett effektivt sätt kan ta upp och använda proteinet. Med 35 gram protein per portion täcker RAW Extreme Protein stora delar av det dagliga proteinbehovet för en aktiv person.

  Produkten innehåller även tillsatta aminosyror som l-karnitin, l-glutamin och l-arginin som stimulerar muskelåterhämtning och tillväxt ytterligare. Pulvret löser sig väl i vätska utan att bilda klumpar, vilket gör det enkelt att konsumera utan oönskad textur. Smaken anges som Chocolate Brownie, en smak som bör tilltala många. Dock finns det alltid en subjektiv bedömning när det kommer till smak, och vad en person tycker är gott kan en annan person tycka är mindre gott.

  RAW Extreme Protein hamnar lite högre i prisklassen med 349 kr per påse, men med tanke på kvaliteten och mängden protein man får per portion samt de extra aminosyrorna är det förståeligt. Dessutom finns en stor mängd portioner i varje påse vilket gör att produkten räcker länge. Sammantaget får RAW Extreme Protein helt klart godkänt i vårt test med betyget 4,0/5.

  Fördelar

  • Varierade och högkvalitativa proteinkällor.
  • 35 gram protein per portion.
  • Innehåller tillsatta aminosyror.
  • Löser sig väl i vätska.
  • Långvarig produkt med många portioner.

  Nackdelar

  • Högre prisklass.
  • Smak kan vara subjektivt.
  Produkten finns att köpa här:
  314 kr
 6. Allergivänligaste valet GAAM 100% Whey Protein

  Högkvalitativt, allergivänligt proteinpulver med stor smakvariation och bra prisvärdhet.
  Vårt betyg
  3,9/5
  Kvalitet:
  4,2/5
  Smak:
  3,6/5
  Upptagbarhet:
  3,7/5
  Innehåll:
  4,0/5
  Pris:
  4,0/5
  Till butiken
  (Proteinbolaget)

  GAAM 100% Whey Protein är ett svenskt proteinpulver som erbjuder en hög koncentration av protein, med 25g högvärdigt protein per portion. Det innehåller också minimala mängder fett och kolhydrater, vilket gör det till ett bra val för dem som försöker minska på dessa näringsämnen. Dessutom är det fri från ägg, gelatin, gluten, nötter, palmolja och soja, vilket gör det till ett bra alternativ för dem med allergier eller intolerans mot dessa ingredienser. Dock får produkten endast 3,9/5 i vårt betyg, vilket tyder på att den har några begränsningar.

  En av största fördelarna med GAAM 100% Whey Protein är dess variation av smaker. Med allt från banan till choklad kokos och kanel, finns det en smak för alla. Detta bidrar till att göra proteinpulvret mer njutbart att konsumera regelbundet. Pulvret löser sig också lätt i vätska, vilket innebär att du inte behöver oroa dig för klumpar i din shake. Dock kan smaken vara subjektiv och vissa användare kanske inte tycker om alla smaker.

  När det gäller kostnad är GAAM 100% Whey Protein prisvärt i jämförelse med andra proteinpulver på marknaden. Med ett pris på 209 kr för 1000g (30 portioner), får du mycket protein för pengarna. Detta gör det till ett ekonomiskt val för dem som letar efter ett högkvalitativt proteinpulver utan att bryta banken. Dock är det viktigt att notera att produktens kvalitet inte alltid matchar dess pris, och det finns andra proteinpulver med högre betyg i vårt test som kan vara mer kostnadseffektiva om du letar efter det allra bästa.

  Fördelar

  • Hög koncentration av protein
  • Fri från allergener som ägg, gluten, nötter
  • Stort smakutbud
  • Lättlösligt i vätska
  • Prisvärt

  Nackdelar

  • Smak kan vara subjektiv
  • Kvaliteten matchar inte alltid priset
  Produkten finns att köpa här:
  259 kr
 7. Mest magvänliga XLNT Sports Premium

  Proteinrikt pulver med god smak, snabb upptag och laktasenzym.
  Vårt betyg
  3,8/5
  Kvalitet:
  3,6/5
  Smak:
  3,8/5
  Upptagbarhet:
  3,8/5
  Innehåll:
  3,9/5
  Pris:
  3,9/5
  Till butiken
  (MM Sports)

  XLNT Sports Premium är ett proteinpulver med imponerande proteinhalt på mellan 80-85 procent, beroende på smak. Det använder tre sorters vassle, vilket ger en snabbare upptag och bättre effekt än många andra proteinpulver på marknaden. Dessutom har det berikats med laktasenzym, vilket gör det mer magvänligt och lättabsorberat av kroppen, även för personer med laktosintolerans. Detta gynnar dess protein-kvalitet betydligt.

  En av de mest anmärkningsvärda aspekterna av XLNT Sports Premium är dess smak. Med tre fantastiska alternativ - choklad, vanilj och äppelpaj - är det både gott att dricka ensamt och i kombination med andra ingredienser. Det löser sig också väl i vätska, utan klumpar. Detta bidrar till en trevlig användarupplevelse som många andra proteinpulver saknar.

  Med en kostnad på 319 kr för 900 gram ligger XLNT Sports Premium i det högre prissegmentet jämfört med andra jämförbara produkter på marknaden. Men med tanke på dess höga kvalitet och positiva återkoppling från användare, kan många anse att det är prisvärt. I sin helhet får XLNT Sports Premium ett bra betyg av 3,8/5 baserat på dess exceptionella protein-kvalitet, goda smak och löslighet, samt ganska rimligt pris.

  Fördelar

  • Hög proteinhalt (80-85%)
  • Snabb upptag av protein
  • Laktasenzym för bättre magvänlighet
  • God smak och bra löslighet
  • Positiva återkopplingar från användare

  Nackdelar

  • Högre pris jämfört med andra produkter
  Produkten finns att köpa här:
  319 kr
testvinnarna

Jämför de 7 vinnarna i testet

Se hur våra bästa produkter jämför sig med varandra här. Vill du sortera dem? Bara klicka på en rubrik i tabellen!

Proteinpulver Kvalitet Smak Upptagbarhet Innehåll Pris Totalbetyg Pris
Core Protein Pro 4,5/5 4,5/5 4,8/5 4,9/5 4,9/5 Betyg 4,7 / 5
4,7 / 5
Bästa pris
399 kr
Micro Whey Active 4,5/5 4,5/5 4,4/5 4,6/5 4,6/5 Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Bästa pris
399 kr
Core Whey Protein 4,5/5 4,3/5 4,3/5 4,2/5 4,2/5 Betyg 4,3 / 5
4,3 / 5
Bästa pris
259 kr
Holistic Vassleprotein 4,1/5 4,5/5 4,7/5 3,9/5 3,9/5 Betyg 4,2 / 5
4,2 / 5
Bästa pris
1849 kr
RAW Extreme Protein 3,4/5 4,2/5 4,0/5 4,2/5 4,2/5 Betyg 4,0 / 5
4,0 / 5
Bästa pris
314 kr
GAAM 100% Whey Premium 1 kg Vassleprotein 4,2/5 3,6/5 3,7/5 4,0/5 4,0/5 Betyg 3,9 / 5
3,9 / 5
Bästa pris
259 kr
Xlnt sports Premium Protein 3,6/5 3,8/5 3,8/5 3,9/5 3,9/5 Betyg 3,8 / 5
3,8 / 5
Bästa pris
319 kr
viktiga faktorer för att välja rätt proteinpulver

Så hittar du bästa proteinpulver

För att hitta det bästa proteinpulvret är det viktigt att ta hänsyn till flera kriterier. Detta inkluderar inte bara produktens proteininnehåll och näringsprofil, utan även andra faktorer som smak, pris och användarrecensioner. Nedan följer en mer detaljerad genomgång av de viktigaste kriterierna att tänka på när du väljer proteinpulver.

Proteininnehåll

Det första och mest uppenbara kriteriet att titta på är proteininnehållet. Ett högkvalitativt proteinpulver bör innehålla minst 20 gram protein per portion. Detta kommer att hjälpa till att säkerställa att du får i dig tillräckligt med protein för att stödja muskeluppbyggnad och återhämtning. Du bör också titta på vilken typ av protein som används. Vissa proteintyper, som vassle och kasein, har visat sig vara mer effektiva för muskeluppbyggnad än andra.

Näringsprofil

Näringsprofilen för ett proteinpulver är också viktigt att överväga. Förutom protein vill du kanske ha ett pulver som även innehåller andra nyttiga näringsämnen, som vitaminer och mineraler. Vissa proteinpulver kan även innehålla tillsatta ingredienser som kan bidra till bättre återhämtning, som BCAA (grenkedjiga aminosyror) och glutamin.

Smak och löslighet

Smaken av proteinpulvret och hur bra det löser upp sig i vätska är också viktiga faktorer att tänka på. Ett proteinpulver som smakar illa eller som klumpar sig när det blandas kan vara svårt att konsumera regelbundet. Det är därför viktigt att hitta ett proteinpulver som både smakar bra och blandar sig väl.

Pris

Priset på proteinpulvret är naturligtvis också en viktig faktor att ta hänsyn till. Medan du kanske vill ha det bästa proteinpulvret på marknaden, kan det vara orealistiskt om det är för dyrt. Det är viktigt att hitta en balans mellan kvalitet och pris. Kom ihåg att ett högre pris inte alltid innebär bättre kvalitet.

Ingredienslista

Ingredienslistan kan ge mycket information om kvaliteten på ett proteinpulver. Du bör försöka hitta ett proteinpulver som har en kort ingredienslista med ingredienser som du känner igen. Undvik proteinpulver med en lång lista av konstgjorda tillsatser och sötningsmedel.

Allergener och kostrestriktioner

Allergener och kostrestriktioner är också viktiga att tänka på när du väljer proteinpulver. Om du är laktosintolerant, till exempel, bör du välja ett proteinpulver som är laktosfritt. Om du följer en vegansk kost bör du leta efter ett proteinpulver som är baserat på växtprotein.

Användarrecensioner

Slutligen kan användarrecensioner ge dig en bra uppfattning om hur väl ett proteinpulver fungerar i praktiken. Även om det är viktigt att inte lita blint på användarrecensioner, kan de ge dig en bra indikation på produkternas smak, löslighet och andra faktorer som kan vara svåra att bedöma genom att bara titta på produktinformationen.

proteinpulver skopar

Hur använder man proteinpulver?

Att använda proteinpulver är relativt enkelt, men det finns några viktiga saker att tänka på för att maximera dess fördelar. Nedan följer några nyckelpunkter att tänka på när du använder proteinpulver.

Dosering

En av de viktigaste sakerna att tänka på när man använder proteinpulver är doseringen. För mycket protein kan vara belastande för njurarna och inte ge några extra fördelar, medan för lite kanske inte ger de resultat du hoppas på. En allmän rekommendation är att konsumera omkring 1,2 till 2,0 gram protein per kilo kroppsvikt per dag, beroende på din aktivitetsnivå och specifika mål. Det är också viktigt att sprida ut ditt proteinintag under dagen för optimal absorption.

Tidpunkt

När du tar ditt proteinpulver kan också spela en roll för dess effektivitet. Många tror att det är bäst att konsumera protein direkt efter träning för att maximera muskelåterhämtning och uppbyggnad. Medan det definitivt kan vara fördelaktigt att konsumera protein efter träning, visar forskning att så länge du får i dig tillräckligt med protein under hela dagen spelar tidpunkten mindre roll.

Blandning

De flesta proteinpulver kan blandas med antingen vatten, mjölk eller andra vätskor. Vilken typ av vätska du väljer kan påverka både smak och näringsinnehåll. Mjölk kan till exempel ge en krämigare konsistens och extra protein, men det kan också lägga till extra kalorier. Vatten är ett kalorifritt alternativ som kan vara bra om du försöker minska ditt kaloriintag.

Kosttillskott, inte ersättning

Det är viktigt att komma ihåg att proteinpulver är ett kosttillskott och inte är tänkt att ersätta en balanserad kost. Även om det kan vara ett praktiskt sätt att öka ditt proteinintag, bör det inte vara din huvudkälla till protein. En varierad kost med hela livsmedel kommer att ge dig en bredare rad av näringsämnen och bidra till en övergripande hälsosam livsstil.

Användning i recept

Slutligen, proteinpulver behöver inte bara blandas med vätska och drickas. Det kan också användas i olika recept för att öka proteininnehållet. Du kan till exempel lägga till proteinpulver i smoothies, gröt, pannkakssmet eller bakverk. Detta kan vara ett roligt och gott sätt att få i dig mer protein.

scoop whey protein surface sport nutrition

Vem har nytta av proteinpulver?

Proteinpulver kan vara ett användbart tillskott för många olika grupper av människor. Nedan följer några exempel på personer som kan dra nytta av att inkludera proteinpulver i sin kost.

 • Aktiva individer och idrottare: Personer som regelbundet tränar, speciellt styrketräning, kan ha en högre proteinbehov än genomsnittet. Protein är nödvändigt för att reparera och bygga muskler efter träning, och proteinpulver kan vara ett praktiskt sätt att säkerställa att man får i sig tillräckligt.
 • Personer som försöker gå ner i vikt: Protein är känt för att bidra till mättnad, vilket kan hjälpa till att minska kaloriintaget och främja viktminskning. Dessutom kan ökat proteinintag hjälpa till att bevara muskelmassa under en viktminskningsprocess, vilket kan bidra till en mer framgångsrik och hållbar viktminskning. Om du försöker gå ner i vikt finns det speciella proteinpulver för viktminskning.
 • Vegetarianer och veganer: För de som inte äter kött eller andra animaliska produkter kan det ibland vara svårt att få i sig tillräckligt med protein. Växtbaserade proteinpulver kan hjälpa till att komplettera deras kost och säkerställa att de får i sig tillräckligt med detta viktiga näringsämne.
 • Äldre: Med åldern kan muskelmassan och muskelstyrkan minska, ett fenomen som kallas sarkopeni. Detta kan leda till svaghet och ökad risk för fall. Ett adekvat proteinintag är viktigt för att upprätthålla muskelmassa och styrka hos äldre. Protein kan hjälpa till att bromsa nedbrytningen av muskelvävnad och främja muskeltillväxt, särskilt när det kombineras med regelbunden fysisk aktivitet som styrketräning. Äldre individer har ofta ett högre proteinbehov än yngre vuxna. Därför har vi tagit fram en separat lista med våra bästa proteinpulver för äldre.

Det är viktigt att notera att inte alla behöver proteinpulver. För de flesta människor som äter en balanserad kost med tillräckligt med proteinrika livsmedel, kan intag av proteinpulver vara onödigt. Dessutom bör personer med vissa hälsotillstånd, till exempel njursjukdom, undvika högt proteinintag och därmed undvika proteinpulver. Som alltid bör du diskutera eventuella kosttillskott med din läkare eller en registrerad dietist innan du börjar ta dem.

Vem har nytta av proteinpulver?

Proteinpulver kan vara ett användbart tillskott för många olika grupper av människor. Nedan följer några exempel på personer som kan dra nytta av att inkludera proteinpulver i sin kost.

 • Aktiva individer och idrottare: Personer som regelbundet tränar, speciellt styrketräning, kan ha en högre proteinbehov än genomsnittet. Protein är nödvändigt för att reparera och bygga muskler efter träning, och proteinpulver kan vara ett praktiskt sätt att säkerställa att man får i sig tillräckligt.
 • Personer som försöker gå ner i vikt: Protein är känt för att bidra till mättnad, vilket kan hjälpa till att minska kaloriintaget och främja viktminskning. Dessutom kan ökat proteinintag hjälpa till att bevara muskelmassa under en viktminskningsprocess, vilket kan bidra till en mer framgångsrik och hållbar viktminskning. Om du försöker gå ner i vikt finns det speciella proteinpulver för viktminskning.
 • Vegetarianer och veganer: För de som inte äter kött eller andra animaliska produkter kan det ibland vara svårt att få i sig tillräckligt med protein. Växtbaserade proteinpulver kan hjälpa till att komplettera deras kost och säkerställa att de får i sig tillräckligt med detta viktiga näringsämne.

Det är viktigt att notera att inte alla behöver proteinpulver. För de flesta människor som äter en balanserad kost med tillräckligt med proteinrika livsmedel, kan intag av proteinpulver vara onödigt. Dessutom bör personer med vissa hälsotillstånd, till exempel njursjukdom, undvika högt proteinintag och därmed undvika proteinpulver. Som alltid bör du diskutera eventuella kosttillskott med din läkare eller en registrerad dietist innan du börjar ta dem.

vanliga frågor om Proteinpulver

FAQ: Vanliga frågor om Proteinpulver

Är proteinpulver nödvändigt för att bygga muskler?

Protein är en viktig byggsten för musklerna, men det är inte nödvändigt att ta proteinpulver för att bygga muskler. Det är fullt möjligt att få i sig tillräckligt med protein genom kosten. Proteinpulver kan dock vara ett praktiskt verktyg för dem som har svårt att få i sig tillräckligt med protein genom kosten, till exempel vid intensiv träning eller om man följer en vegetarisk eller vegansk kost.

Kan jag använda proteinpulver för att gå ner i vikt?

Proteinpulver kan vara ett hjälpmedel vid viktminskning eftersom protein bidrar till mättnad och kan hjälpa till att minska totalt kaloriintag. Dessutom kan ökat proteinintag hjälpa till att bevara muskelmassa under viktminskning, vilket kan bidra till en mer framgångsrik och hållbar viktminskning. Det är dock viktigt att komma ihåg att proteinpulver inte är en magisk lösning för viktminskning - det bör användas som en del av en balanserad kost och hälsosam livsstil.

Är det säkert att konsumera proteinpulver dagligen?

För de flesta människor är det säkert att konsumera proteinpulver dagligen, så länge det inte leder till ett överdrivet proteinintag. Det rekommenderade dagliga intaget av protein varierar beroende på faktorer som ålder, kön, vikt och aktivitetsnivå, men en allmän rekommendation är 0,8 gram protein per kilo kroppsvikt. Personer med vissa hälsotillstånd, som njursjukdom, bör dock undvika högt proteinintag.

Vilken typ av proteinpulver är bäst?

Det finns inget absolut svar på vilken typ av proteinpulver som är bäst eftersom det beror på individuella behov och preferenser. Vassleprotein är en populär typ av proteinpulver eftersom det absorberas snabbt i kroppen och innehåller alla essentiella aminosyror. Soja- och ärtproteinpulver är bra alternativ för veganer och de som är laktosintoleranta. Det finns också speciella varianter som inriktar sig mot en speciell målgrupp som till exempel proteinpulver för tjejer.

Kan jag ta proteinpulver om jag inte tränar?

Ja, det går bra att ta proteinpulver även om du inte tränar. Protein är ett viktigt näringsämne som behövs för en rad kroppsfunktioner, inte bara för muskeluppbyggnad. Men om du äter en balanserad kost med tillräckligt med proteinrika livsmedel, kan intag av proteinpulver vara onödigt.

Kan proteinpulver orsaka njurskador?

För friska individer finns det inga bevis för att normalt intag av proteinpulver skulle skada njurarna. Men om du redan har njurproblem, kan ett högt proteinintag belasta njurarna ytterligare. Om du har njursjukdom eller andra hälsoproblem bör du prata med din läkare innan du börjar ta proteinpulver.

Är det okej att dricka proteinpulver före sänggåendet?

Ja, det kan faktiskt vara fördelaktigt att dricka proteinpulver före sänggåendet, särskilt om det är kaseinprotein. Kasein absorberas långsamt av kroppen, vilket innebär att det kan hjälpa till att hålla musklerna matade med aminosyror under natten och stödja muskelåterhämtning och tillväxt.

Kan jag använda proteinpulver om jag är gravid?

Om du är gravid bör du prata med din läkare eller en registrerad dietist innan du tar några kosttillskott, inklusive proteinpulver. Även om protein är viktigt under graviditeten, kan vissa proteinpulver innehålla tillsatser eller ingredienser som kanske inte är säkra att konsumera under graviditeten.

Är kollagen ett slags proteinpulver?

Ja, kollagen kan betraktas som en typ av proteinpulver. Det är ett protein som extraheras från djurkällor och processas till ett pulverformat, likt andra proteinpulver. Kollagenpulver är särskilt känt för sin unika aminosyraprofil som skiljer sig från andra proteinpulver och är främst inriktat på att stödja hud, hår, naglar och ledhälsa.

Vilka är de mest relaterade produkterna till proteinpulver?

Proteinpulver är en populär produkt för de som vill öka sitt proteinintag, men det finns även andra relaterade produkter som kan vara av intresse. Här är några exempel:

 • Kreatin: Detta är ett ämne som naturligt finns i våra muskler och hjälper till att producera energi under tunga lyft eller högintensiv träning. Du kan läsa mer om detta i vår jämförelse av kreatin kapslar.
 • BCAA: Dessa aminosyror är viktiga för muskelåterhämtning och tillväxt. Vi har en recension av BCAA där du kan läsa mer.
 • Måltidsersättning: Om du har svårt att få i dig tillräckligt med kalorier eller bara letar efter ett snabbt och enkelt alternativ till en hel måltid, kan måltidsersättningar vara ett bra alternativ. Vi har skrivit en recension om laktosfria måltidsersättningar som du kan kolla in.
 • Vitaminer och mineraler: För att säkerställa att du får i dig alla nödvändiga näringsämnen kan det vara bra att komplettera med vitaminer och mineraler. Vi har bland annat skrivit om Vitamin D3 + K2 och Multivitamin för kvinnor.
 • Omega-3: Dessa fettsyror är viktiga för hjärnhälsa och inflammation. Du kan läsa mer om detta i vår recension av Omega-3 för barn.

Det finns även andra produkter som kan vara av intresse för de som tränar mycket och vill optimera sin hälsa och prestation, som till exempel pulsklockor för löpning, pulsklockor för damer och pulsklockor med EKG.

Om vårt test

När vi testar proteinpulver är vårt mål att hitta det bästa alternativet som ger mest värde för pengarna. Vi tar hänsyn till flera olika faktorer, inklusive näringsinnehåll, smak, löslighet och pris. Vi testar varje produkt noggrant för att säkerställa att vi ger våra läsare den mest tillförlitliga informationen.
 • Näringsinnehåll: Hur mycket protein innehåller produkten per portion? Finns det andra näringsämnen som vitaminer och mineraler? Hur mycket socker finns det?
 • Smak: Hur smakar proteinpulvret? Är det sött, salt eller neutralt? Har det en konstgjord eller naturlig smak?
 • Löslighet: Hur bra löser sig proteinpulvret i vätska? Bildas det klumpar eller blandas det jämnt?
 • Pris: Vad kostar proteinpulvret per portion? Är det prisvärt med tanke på kvalitet och mängd protein?

Att hitta rätt proteinpulver kan vara en utmaning med tanke på alla alternativ som finns på marknaden. Vårt test hjälper dig att navigera i djungeln av produkter och hitta det bästa alternativet som passar just dina behov och preferenser. Oavsett om du letar efter ett proteinpulver för återhämtning efter träning, för att komplettera din kost eller bara som ett praktiskt mellanmål, är vi säkra på att vårt test kan hjälpa dig att göra ett informerat val.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
29 röster, Betyg: 4.5 / 5
robban
Robin Johansson
Expert inom träning & hälsa

Robin Johansson är en ivrig skribent med en brinnande passion för träning och hälsa. Hans resa började med personliga utforskningar av fysisk kondition och har sedan dess vuxit till en evig jakt på kunskap inom ämnet. Robin är alltid ivrig att lära sig mer och dela med sig av sina insikter.

Hans talang ligger i att omvandla vetenskapliga fakta till praktiska råd, vilket har hjälpt många att navigera i träningens och hälsans komplexa värld. Hans genuina önskan att hjälpa andra nå sina fysiska mål reflekteras i hans inspirerande skrivande.