Vårt arbete finansieras av våra läsare. Genom affiliate-samarbeten erhåller vi en provision på vissa köp som görs via länkar på sidan.

Bäst i test: Bäst kasein 2022

Uppdaterad augusti 2021

Kasein eller vassle? Vassle efter gymmet och kasein på kvällen sägs vara det bästa upplägget, men varför då? Och vilket kasein ska du köpa, eller behöver du ens kasein? Vi svarar i artikeln på frågorna kring kasein och reder ut vilka produkter som vi tycker är bäst just nu sett till pris, innehåller och kvalitet!

Vilket kasein är bäst?

Core Casein blev bäst i vår jämförelse av kaseinprotein. Vi har testat smaker, konsistens och jämfört priser och innehållsförteckningar. Vi letar efter billiga, högkvalitativa produkter som passar såväl den genomsnittliga gymmaren som den mer seriösa muskelbyggaren. Kasein är perfekt att ta på kvällen för att ge kroppen protein att jobba med under natten, det ger dig bättre återhämtning och snabbare resultat!

 1. Core Casein

  9,4/10
  Core Casein
  Bäst i test
  Proteinhalt
  80 %
  Pris / kg
  265,33 kr
  Storlek
  750 g
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
 2. Star Nutrition Supreme Casein

  9,1/10
  Star Nutrition Supreme Casein
  Proteinhalt
  80 %
  Pris / kg
  212,00 kr
  Storlek
  750 g
  Fri frakt över 499 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
 3. GAAM Casein Premium

  8,9/10
  GAAM 100% Casein Premium 750 g
  Proteinhalt
  77 %
  Pris / kg
  212,00 kr
  Storlek
  750 g
  Fri frakt över 499 kr
  30 dagars öppet köpt
  1-3 dagars leverans
 4. Optimum Nutrition Casein Gold Standard

  8,5/10
  Optimum Nutrition 100% Casein Gold Standard 908 g
  Proteinhalt
  75 %
  Pris / kg
  417,40 kr
  Storlek
  908 g
  Fri frakt över 499 kr
  30 dagars öppet köpt
  1-3 dagars leverans
 5. Body Science Casein

  8,3/10
  Body science Casein ‐ perfekt för nyttig proteinpudding
  Proteinhalt
  73 %
  Pris / kg
  265,33 kr
  Storlek
  750 g
  Fri frakt över 499 kr
  30 dagars öppet köp
  1-4 dagars leverans

kasein guide

Köpguide: vassle eller kasein?

Kaseinprotein kommer, likt vassle, från mjölk. Det är en restprodukt vid ostproduktion som kan tas om hand om och göras till proteinpulver. Kasein är fullvärdigt, det innehåller alltså alla aminosyror som kroppen själv inte kan producera och är mycket likt vassleprotein. Den stora skillnaden är upptagningshastigheten. Kasein stannar kvar längre i magsäcken och utsöndras över tid till tunntarmen vilket medför att kroppen tillgodogör sig proteinet succesivt. Det finns för- och nackdelar med detta.

Efter ett gympass vill du få igång proteinsyntesen så snart som möjligt, då gäller vassleprotein. Vassleprotein innehåller dels mer leucin och lämnar snabbare magsäcken för att sedan tas upp i tunntarmen. Leucin är den aminosyra som  signalerar till kroppen att starta proteinsyntesen. Kort och gott: en hög mängd leucin sänder en stark signal till kroppen att börja reparera och bygga upp starkare och större muskler. Men när kvällen kommer och en runt åtta timmar lång nattfasta väntar så är det bättre att ha protein i sig som utsöndras långsammare. Kasein innan sänggående ger kroppen lägre doser leucin över längre tid och tros därför hjälpa kroppen att återhämta sig under natten.

Sammanfattning: Vassle är klart bäst under dagen, som mellanmål eller efter träningspass, men kasein gör sig bäst på kvällen innan nattfastan. Vassle tar dig långt som enda proteinpulver, men om du vill satsa extra hårt under en period så är kasein ett riktigt bra verktyg!


Så väljer du rätt produkt

Dags att välja produkt, antingen gör du det lätt för dig och väljer en från topplistan ovan, de är alla bra och prisvärda produkter. Eller så läser du lite till och gör ett eget, välinformerat val! Följande aspekter tittar vi på när vi jämför produkterna:

 • Kalorier i förhållande till protein

  Du vill få ut så mycket protein som möjligt av ditt proteintillskott! Det är inte bara proteinhalten som är intressant dock, utan kalorimängden också. Proteinpulver ska vara ett tillskott för en fettsnål viktuppgång, och bör därför inte innehålla så mycket fett och kalorier. En portion proteinpulver på runt 20 g protein ska inte innehålla mer än 100 kalorier. Runt 4-5 kalorier per gram protein är ett bra riktvärde.
 • Pris i förhållande till protein

  Titta inte på pris per portion när det kommer till proteinpulver. Det säger ingenting om innehållet och kilopris är bara en jämförelsesiffra. Det intressanta värdet är hur mycket protein du får per spenderad krona. Kasein är lite dyrare än vassle, så räkna med runt 3 gram protein per krona, mer är riktigt bra, men oftast får du mindre. Med gram protein per krona och antal kalorier per gram protein så kan du snabbt jämföra och hitta en riktigt bra produkt.
 • Smak och konsistens

  Smak och konsistens är minst lika viktigt som pris och innehåll. En produkt som är svår att få i sig kommer inte till användning oavsett hur bra och billig den är. Produkter med många smaker är alltid kul, då kan man ofta köpa flera mindre förpackningar i olika smaker, och mängdrabatt finns nästan alltid hos de stora återförsäljarna! Läs kundomdömen och försök bilda dig en uppfattning om hur smaken, det är ju svårt att veta på förhand. Choklad och vanilj brukar vara ganska trygga val, medan säsongs- och specialsmaker kan vara en riktig hit or miss.
 • Övrigt innehåll

  Läs alltid innehållsförteckningen och dra öronen åt dig om något märkligt dyker upp. Det är mycket ovanligt att svenskt proteinpulver innehåller något som är dåligt eller onödigt, men det skadar aldrig att undersöka. Om du vill undvika gluten, artificiella smakämnen, eller letar efter något vegetariskt så finns det ganska många produkter att välja mellan.

Vanliga frågor om kasein

Kan jag ta kasein om jag är laktosintolerant?

Kaseinprotein innehåller oftast väldigt lite laktos och det är därmed osannolikt att du kommer att reagera på det. Men om du skulle reagera på kaseinprotein så rekommenderar vi att du väljer ett laktosfritt proteinpulver.

Finns det veganskt kaseinprotein?

Kasein kommer från mjölkproduktionen och är enbart animaliskt, det finns inga veganska kaseinpulver.

Vad är skillnaden på kasein- och vassleprotein?

Kasein och vassle innehåller i princip samma protein men omsätts av kroppen i olika hastighet. Vassle tas upp snabbt och kasein mer långsamt, därför tas vassle oftast efter träning och kasein på kvällen.

Vad är skillnaden på billigt och dyrt kaseinprotein?

I regel innehåller billiga produkter mer kalorier, helt enkelt utfyllnadsämnen som inte är protein i form av kolhydrater eller fett. Kvaliteten på proteinet kan också variera, billigare protein som alanin kan ibland hittas som ersättare för de aminosyror du vill komma åt, som leucin.

Testvinnare - Bäst Kasein

 • Core Casein
 • Star Nutrition Supreme Casein
 • GAAM Casein Premium
 • Optimum Nutrition Casein Gold Standard
 • Body Science Casein
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
20 röster, Genomsnitt: 4.8 / 5