Bäst i test: Bästa kasein 2023

Uppdaterad 2 mars 2023

Kasein eller vassle? Vassle efter gymmet och kasein på kvällen sägs vara det bästa upplägget, men varför då? Och vilket kasein ska du köpa, eller behöver du ens kasein? Vi svarar i artikeln på frågorna kring kasein och reder ut vilka produkter som vi tycker är bäst just nu sett till pris, innehåller och kvalitet!

Testvinnare - Bästa Kasein 2023

Här får du en snabb överblick över de bästa Kaseinpulvren 2023:

 • Bäst i test: Aware Casein
 • Bästa billiga: Core Casein
 • GAAM Casein Premium
 • Star Nutrition Supreme Casein
 • Optimum Nutrition Casein Gold Standard
 • Body Science Casein

De 6 bästa Kaseinpulvren i September 2023

 1. 1. Aware Casein- Bäst i test

  9,5/10
  Aware Casein
  Bäst i test
  Proteinhalt
  72 %
  Pris / kg
  358,67 kr
  Storlek
  750 g
  Fri frakt över 500 kr
  14 dagars öppet köp
  2-5 dagars leverans
  Fördelar
  • 72 % protein
  • Låg kolhydrathalt
  • Svensk produkt
  Nackdelar
  • Något högt pris

  Recension

  Kaseinproteinet från Aware Nutrition utmärker sig med sin fantastiska smak. Aware Casein kommer i två utmärkta smaker; Cookies and Cream samt Toffee Chocolate. Båda är lätta att blanda ut i valfri dryck. Pulvret löser sig lätt och varken klumpar eller skummar. Kaseinpulver har en tendens att skumma mer än proteinpulver vilket gör det lite mer svårdrucket men så är inte fallet med Aware Casein. Smakerna är lagom söta och gräddigt lena utan att vara mastiga eller sliskiga. Perfekta att dricka som de är eller blanda ner i en kvällssmoothie.

  Leveransen är mycket snabb och servicen på topp, därtill förekommer ofta mängdrabatter som sänker priset ytterligare. Proteinhalten är något lägre än andra märken, men definitivt tillräckligt hög för att ge kroppen den extra proteinboosten den behöver vid hård träning. Varje portion ger cirka 21 g, vilken är den mängden som kroppen optimalt kan ta hand om vid ett enskilt tillfälle.

 2. 2. Core Casein- Bästa billiga

  9,4/10
  "Välsmakande kasein med riktigt bra innehåll".
  Core Casein
  Bästa billiga
  Proteinhalt
  80 %
  Pris / kg
  305,33 kr
  Storlek
  750 g
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Högt proteininnehåll
  • Lågt laktosinnehåll
  • Goda smaker
  Nackdelar
  • Inga nämnvärda nackdelar

  Recension

  Core Casein innehåller 80 % kaseinprotein, runt 5 % kolhydrater och 1.5 % fett. Det gör innehållet i Core Casein fenomenalt; näringsvärdet är högt och råvarorna håller en hög kvalitet. Kaseinpulvret går att köpa i flera olika fylliga smaker som ständigt förnyas. Smakerna är alla välbalanserade och kompetent sammansatta, du slipper bismaker och starka toner av artificiellt sötningsämne. Du kan även köpa pulvret helt naturellt om du föredrar det i till exempel matlagning och bakning.

  Pulvret är lätt att blanda ut i shakern, även om kasein generellt kräver lite mer shake än vassle. Core Casein bildar en del skum när du skakar det så låt shaken stå en kort stund då får du en len och fin drink. Proteinet utsöndras under en lång tid vilket bidrar till en mättnadskänsla som kan liknas vid en gainer. 

 3. 3. GAAM Casein Premium

  9,2/10
  GAAM 100% Casein Premium 750 g Kaseinprotein
  Proteinhalt
  77 %
  Pris / kg
  238,67 kr
  Storlek
  750 g
  Fri frakt över 499 kr
  30 dagars öppet köpt
  1-3 dagars leverans

  Recension

  Proteinbolagets egna kasein "GAAM Casein Premium" är ett ganska standardkasein när det kommer till innehållet, men utmärker sig framförallt när det kommer till de många smakerna. Produkten finns att köpa i 11 olika smaker där de klassiska vanilj, choklad och jordgubb ingår, men även mer exotiska alternativ som Cookie Dough och Raspberry & White Chocolate. Casein Premium innehåller en blandning av micellärt kasein och kalciumkaseinat, samt skummjölkspulver och tillsatser för smak, sötning och klumpförebyggande.

  Vi tycker att GAAM Casein Premium är det bästa kaseinet när det kommer till smaken. Vi har testat choklad, jordgubb, vanilj och salted caramel och allihop var riktigt goda, även om salted caramel var det som stack ut som allra godast. Det smakar allra bäst om man blandar det i mjölk, men vatten eller mjölksubstitut funkar också riktigt bra. Vad gäller frakt och leverans finns det absolut inget att klaga på då vi hade paketet hemma redan nästa dag.

 4. 4. Star Nutrition Supreme Casein

  9,1/10
  "Billigt kasein i många smaker".
  Star Nutrition Supreme Casein
  Proteinhalt
  80 %
  Pris / kg
  305,33 kr
  Storlek
  750 g
  Fri frakt över 99 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fri frakt över 499 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Lågt pris
  • Stort utbud på smaker
  • Låglaktos
  • Hög proteinhalt
  Nackdelar
  • Något högt kolhydratinnehåll

  Recension

  Star Nutrition erbjuder ett billigt och gott kasein. Smakutbudet är stort och innehåller allt från choklad och jordgubb till päron och kanelbulle. Kaseinet går även att köpa helt utan sötningsmedel. Tack vare fina råvaror och avsaknad av biprodukter så är proteinhalten på hela 80 %. Högre än så är svårt att nå bland kaseinprodukter. Fettinnehållet är mycket lågt men kolhydraterna ligger något högre än andra produkter. 

  Star Nutrition Supreme Casein är lätt att blanda och den ger snabbt en len och fyllig shake utan skum och klumpar. Kaseinet från Star Nutrition mättar länge och passar utmärkt som mellanmål eller kvällsmål för att ge kroppen protein och näring under en lång period. Kaseinet passar även bra för laktosintoleranta.

 5. 5. Optimum Nutrition Casein Gold Standard

  8,5/10
  "Välsmakande, populärt kasein av god kvalitet".
  Optimum Nutrition Gold Standard 100% Casein, 908 gram
  Proteinhalt
  75 %
  Pris / kg
  400,88 kr
  Storlek
  908 g
  Fri frakt över 499 kr
  30 dagars öppet köp
  1-4 dagars leverans
  Fri frakt över 499 kr
  30 dagars öppet köpt
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Micellärt kasein
  • Låg fetthalt
  • Internationellt erkänd tillverkare
  Nackdelar
  • Hög kolhydrathalt
  • Något dyr

  Recension

  Optimum Nutrition Gold Standard är ett riktigt krämigt och gott kasein. Priset är något högre men kaseinet håller hög kvalitet. Proteinhalten ligger på runt 75 % beroende på smak. Fettinnehållet är mycket lågt, endast 1.4 % men dessvärre springer kolhydraterna iväg till 10 %. Optimum Nutritions kasein framställs genom ultrafiltrering, en kostsam process som innebär att kaseinet skiljs från vasslet utan användning av kemikalier. Det är en ren process som bibehåller det naturliga kaseinet utan att tillsätta biprodukter. Flera av Optimum Nutritions produkter har vunnit flera priser för sin goda kvalitet. 

  Smakerna håller hög nivå och kaseinet blandas enkelt ut med vatten eller mjölk efter preferens. 

 6. 6. Body Science Casein

  8,3/10
  "Underbart gott kasein som är rikt på mineraler och vitaminer".
  Body science Casein ‐ perfekt för nyttig proteinpudding
  Proteinhalt
  73 %
  Pris / kg
  305,33 kr
  Storlek
  750 g
  Fri frakt över 499 kr
  30 dagars öppet köp
  1-4 dagars leverans
  Fördelar
  • Bäst smaker i testet
  • Mycket stort smakutbud
  Nackdelar
  • Endast 80 % kasein
  • Ganska högt kolhydratinnehåll

  Recension

  Kaseinet från Body Science vann vårt smaktest. Double Chocolate och Chocolate Peanut är fantastiskt krämiga och fylliga. Kaseinet passar perfekt att laga mat eller att baka med, till exempel pannkakor eller att blanda ut i gröten. Även om kasein vanligtvis tas kvällstid så är Body Science Casein så god att den gör sig utmärkt som mellanmål. 

  Proteinhalten ligger på strax över 70 %, inte den högsta men gott och väl tillräckligt. Protein är till 80 % kasein och 20 % vassle. Kolhydrathalten är något hög men fetthalten är låg och per portion rör det sig endast om knappt 3 g kolhydrater. Kaseinet är också väldigt rikt på mineraler och vitaminer vilket är perfekt för den långa återhämtningen under natten.

kasein guide

Köpguide: vassle eller kasein?

Kaseinprotein kommer, likt vassle, från mjölk. Det är en restprodukt vid ostproduktion som kan tas om hand om och göras till proteinpulver. Kasein är fullvärdigt, det innehåller alltså alla aminosyror som kroppen själv inte kan producera och är mycket likt vassleprotein. Den stora skillnaden är upptagningshastigheten. Kasein stannar kvar längre i magsäcken och utsöndras över tid till tunntarmen vilket medför att kroppen tillgodogör sig proteinet succesivt. Det finns för- och nackdelar med detta.

Efter ett gympass vill du få igång proteinsyntesen så snart som möjligt, då gäller vassleprotein. Vassleprotein innehåller dels mer leucin och lämnar snabbare magsäcken för att sedan tas upp i tunntarmen. Leucin är den aminosyra som  signalerar till kroppen att starta proteinsyntesen. Kort och gott: en hög mängd leucin sänder en stark signal till kroppen att börja reparera och bygga upp starkare och större muskler. Men när kvällen kommer och en runt åtta timmar lång nattfasta väntar så är det bättre att ha protein i sig som utsöndras långsammare. Kasein innan sänggående ger kroppen lägre doser leucin över längre tid och tros därför hjälpa kroppen att återhämta sig under natten.

Sammanfattning: Vassle är klart bäst under dagen, som mellanmål eller efter träningspass, men kasein gör sig bäst på kvällen innan nattfastan. Vassle tar dig långt som enda proteinpulver, men om du vill satsa extra hårt under en period så är kasein ett riktigt bra verktyg!


Så väljer du rätt produkt

Dags att välja produkt, antingen gör du det lätt för dig och väljer en från topplistan ovan, de är alla bra och prisvärda produkter. Eller så läser du lite till och gör ett eget, välinformerat val! Följande aspekter tittar vi på när vi jämför produkterna:

 • Kalorier i förhållande till protein

  Du vill få ut så mycket protein som möjligt av ditt proteintillskott! Det är inte bara proteinhalten som är intressant dock, utan kalorimängden också. Proteinpulver ska vara ett tillskott för en fettsnål viktuppgång, och bör därför inte innehålla så mycket fett och kalorier. En portion proteinpulver på runt 20 g protein ska inte innehålla mer än 100 kalorier. Runt 4-5 kalorier per gram protein är ett bra riktvärde.
 • Pris i förhållande till protein

  Titta inte på pris per portion när det kommer till proteinpulver. Det säger ingenting om innehållet och kilopris är bara en jämförelsesiffra. Det intressanta värdet är hur mycket protein du får per spenderad krona. Kasein är lite dyrare än vassle, så räkna med runt 3 gram protein per krona, mer är riktigt bra, men oftast får du mindre. Med gram protein per krona och antal kalorier per gram protein så kan du snabbt jämföra och hitta en riktigt bra produkt.
 • Smak och konsistens

  Smak och konsistens är minst lika viktigt som pris och innehåll. En produkt som är svår att få i sig kommer inte till användning oavsett hur bra och billig den är. Produkter med många smaker är alltid kul, då kan man ofta köpa flera mindre förpackningar i olika smaker, och mängdrabatt finns nästan alltid hos de stora återförsäljarna! Läs kundomdömen och försök bilda dig en uppfattning om hur smaken, det är ju svårt att veta på förhand. Choklad och vanilj brukar vara ganska trygga val, medan säsongs- och specialsmaker kan vara en riktig hit or miss.
 • Övrigt innehåll

  Läs alltid innehållsförteckningen och dra öronen åt dig om något märkligt dyker upp. Det är mycket ovanligt att svenskt proteinpulver innehåller något som är dåligt eller onödigt, men det skadar aldrig att undersöka. Om du vill undvika gluten, artificiella smakämnen, eller letar efter något vegetariskt så finns det ganska många produkter att välja mellan.

Vårt test av kasein

Aware Casein blev bäst i vår jämförelse av kaseinprotein. Vi letar efter billiga, högkvalitativa produkter som passar såväl den genomsnittliga gymmaren som den mer seriösa muskelbyggaren. Kasein är perfekt att ta på kvällen för att ge kroppen protein att jobba med under natten, det ger dig bättre återhämtning och snabbare resultat. Vi har testat och undersökt följande:

 • Smak & konsistens - Smakar kaseinet bra? Är några smaker att rekommendera respektive inte att rekommendera. Är konsistensen len och fin eller för tjock och svårupplöst?
 • Innehåll - Hur ser innehållet ut? Vilken form har proteinet, återfinns utfyllnadsämnen? Vilken proteinhalt har kaseinet?
 • Effekt - Kan någon effekt märkas, som snabbare återhämtning eller mer energi?

Vanliga frågor om kasein

Kan jag ta kasein om jag är laktosintolerant?

Kaseinprotein innehåller oftast väldigt lite laktos och det är därmed osannolikt att du kommer att reagera på det. Men om du skulle reagera på kaseinprotein så rekommenderar vi att du väljer ett laktosfritt proteinpulver.

Finns det veganskt kaseinprotein?

Kasein kommer från mjölkproduktionen och är enbart animaliskt, det finns inga veganska kaseinpulver.

Vad är skillnaden på kasein- och vassleprotein?

Kasein och vassle innehåller i princip samma protein men omsätts av kroppen i olika hastighet. Vassle tas upp snabbt och kasein mer långsamt, därför tas vassle oftast efter träning och kasein på kvällen.

Vad är skillnaden på billigt och dyrt kaseinprotein?

I regel innehåller billiga produkter mer kalorier, helt enkelt utfyllnadsämnen som inte är protein i form av kolhydrater eller fett. Kvaliteten på proteinet kan också variera, billigare protein som alanin kan ibland hittas som ersättare för de aminosyror du vill komma åt, som leucin.

Har kasein några biverkningar?

Om du är allergisk mot kasein så kan du reagera med kräkning, illamående eller diarré. I övrigt föreligger ingen specifik risk för biverkningar. Däremot är kasein kopplat till samma möjliga risker som överdriven konsumtion av mjölkprodukter.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
30 röster, Genomsnitt: 4.8 / 5