Bäst i test: Bästa magnesium 2023

Uppdaterad 30 april 2022

Magnesium är en livsviktig mineral som påverkar många olika funktioner i kroppen, bland annat muskel- och nervfunktionen, blodtryck och immunförsvaret. Det är ett tillskott som är särskilt viktigt för dig som tränar hårt och belastar muskler och nerver. Magnesium förekommer i en mängd olika livsmedel men för att säkerställa en tillräcklig nivå kan du ta tillskott. Magnesiumtillskott är idag väldigt vanligt och säljs av många butiker och apotek. Vi har därför testat marknadens utbud för att se vem som erbjuder det bästa magnesiumtillskottet.

Testvinnare - Bästa Magnesium 2023

Här får du en snabb överblick över de bästa Magnesium 2023:

 • Healthwell Trippel Magnesium - Bäst i test
 • Core Magnesium Citrat - Bästa billiga
 • Healthwell Kalcium/Magnesium
 • Star Nutrition Ultimate Magnesium
 • Great Earth Magnesium

De 5 bästa Magnesium i Juni 2023

 1. 1. Healthwell Trippel Magnesium- Bäst i test

  9,5/10
  "Hög halt magnesium i tre former ger mycket värde för pengarna".
  Healthwell Trippel Magnesium
  Bäst i test
  Antal kaps
  100 kaps
  Pris / port
  1,43 kr
  Magnesium DRI / port
  64 %
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Bra för kramper
  • Hög biotillgänglighet
  • Vegetarisk kapsel
  Nackdelar
  • Något högt pris

  Recension

  Healthwells Super Magnesium är ett perfekt magnesiumtillskott. Det innehåller en hög halt magnesium i tre olika former; citrat, glukonat och bisglycinat. Alla tre har god upptagningsförmåga och kombinationen av olika magnesiumtyper både ökar biotillgängligheten och minskar eventuella biverkningar. Magnesiumbisglycinat är särskilt bra vid kramper och passar dig som har känslig mage. Kapseln är tillverkad av cellulosa och därmed helt vegetarisk.

 2. 2. Core Magnesium Citrat- Bästa billiga

  9,4/10
  "Basic men billig, innehåller magnesiumcitrat och -glukonat".
  Core Magnesium Citrat
  Bästa billiga
  Antal kaps
  100 kaps
  Pris / port
  0,99 kr
  Magnesium DRI / port
  37 %
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Mycket bra pris
  • Snäll mot magen
  • Bra biotillgänglighet
  Nackdelar
  • Ganska låg halt elementärt magnesium

  Recension

  Core Magnesium Citrat+ innehåller magnesiumcitrat och –glukonat, två former av magnesium som kroppen lätt kan tillgodogöra sig. Mängden elementärt magnesium är relativt låg men priset är mycket bra. Produkten har genomgående bra recensioner från kunder och även om den innehåller magnesiumcitrat (som kan ha laxerande effekt) så är den snäll mot magen.

 3. 3. Healthwell Kalcium/Magnesium

  9,1/10
  "Kalcium, magnesium och vitamin D i ett och samma tillskott".
  Healthwell Kalcium/Magnesium
  Antal kaps
  120 kaps
  Pris / port
  2,15 kr
  Magnesium DRI / port
  47 %
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Innehåller vitamin D och kalcium
  • Lättsvalda & vegetariska kapslar
  Nackdelar
  • 2 kapslar / portion

  Recension

  Healthwell Kalcium/Magnesium innehåller goda mängder av de viktiga mineralerna kalcium och magnesium. Båda mineralerna är i bra och lättupptagliga former (-citrat resp. -karbonat) och med två kapslar om dagen tillgodoser du kroppens behov av båda ämnena. Kapslarna är lätta att svälja och ingen i testgruppen upplevde några bieffekter under testperioden. Tillskottet är berikat med vitamin D som ökar absorberingen av kalcium i kroppen.

 4. 4. Star Nutrition Ultimate Magnesium

  8,7/10
  "Två bra former av magnesium men ganska få portioner".
  Star Nutrition Ultimate Magnesium
  Antal kaps
  90 kaps
  Pris / port
  2,20 kr
  Magnesium DRI / port
  62.7 %
  Fri frakt över 99 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fri frakt över 499 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Hög halt elementärt magnesium
  • Rätt form av magnesium
  Nackdelar
  • Högt portionspris
  • Ganska få portioner

  Recension

  Star Nutrition Ultimate Magnesium innehåller en hög halt av magnesium men tyvärr ganska få portioner. Mineralet kommer i citrat och bisglycinat som båda tas om hand väl av kroppen. Magnesiumcitrat har rykte om sig att kunna ställa till det för den som har känslig mage, men blandat med bisglycinat så minskar den risken.

 5. 5. Great Earth Magnesium

  8,3/10
  "Berikad med gurkmeja, piperin och B6 men innehåller magnesiumoxid".
  Great Earth Magnesium
  Antal kaps
  100 kaps
  Pris / port
  0,96 kr
  Magnesium DRI / port
  100 %
  Fri frakt över 199 kr
  14 dagars öppet köp
  1-2 dagars leverans
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Berikad med vitaminer
  • Hög halt elementärt magnesium
  Nackdelar
  • Innehåller magnesiumoxid

  Recension

  Great Earth Super Magnesium innehåller ett flertal ämnen som underlättar mineralupptagningen i kroppen. Svartpeppar, gurkmeja med kurkumin och vitamin B6 höjer på olika sätt absorberingen av magnesiumet i kroppen.  Magnesiumet i sin tur är i ett stort antal olika former, däribland magnesiumoxid som tyvärr har en sämre upptagningsförmåga i kroppen. Kapslarna i sig är något stora och upplevdes i testet som svårsvalda.  

magnesium guide2

Köpguide: välj rätt magnesiumtillskott

Magnesium är en otroligt viktig mineral. Magnesium behövs bland annat för normal muskel- och nervfunktion, reglera blodsockret samt för hjärthälsan. För låga nivåer av magnesium kan resultera i huvudvärk och orkeslöshet. Om du tränar hårt så kan tillskott av magnesium hjälpa dig att hålla energinivån uppe hela dagen. Magnesium återfinns i både animaliska och vegetabiliska produkter och du får i regel i dig tillräckliga nivåer genom vanlig kost, men ett tillskott kan behövs vid särskilda dieter eller om du tränar mycket. När du väljer magnesiumtillskott så finns det några saker att tänka på:

 • Undvik onödiga tillsatser som konserveringsmedel, färg- och smakämnen. De fyller ingen funktion och kostar bara pengar i onödan.
 • Välj kapslar, de gör att magnesiumet lättare tas upp av kroppen än pulver.
 • Jämför pris per kapsel för att hitta en prisvärd produkt.

Formen av magnesium

När det kommer till mineraltillskott så är det alltid relevant att undersöka vilken form av mineralet som återfinns i tillskottet. Du kan tyda detta genom att titta på suffixet (magnesiumcitrat). Huruvida en viss form är bra eller dålig är desto svårare att ta reda på, vi har sammanställt en lista över några vanliga former som är bra och en som du ska undvika:

 • checkedAspartat och glycin

  Magnesiumaspartat och magnesiumbiglycinat är former av magnesium som bundits till aminosyrorna asparagin respektive glycin. Båda tas upp väl av kroppen och då kroppen identifierar aminosyrorna och tar hand om det på bästa sätt, magnesiumet förblir också intakt vilket ytterligare höjer biotillgängligheten.
 • checked2Citrat och malat

  Citrat och malat är magnesium bundet till citronsyra respektive äppelsyra. Det finns goda vetenskapliga belägg för att även dessa former tas upp enkelt och snabbt av kroppen. Båda formerna är vanligt förekommande inom tillskott (till exempel järncitrat eller zinkcitrat). Malat är att föredra om du upplever att vissa kosttillskott har en laxerande effekt.
 • naKlorid

  Magnesiumklorid är ett salt som har fått stor uppmärksamhet för sina hälsofördelar. Saltet sägs vara bra för blodet, njurarna, hjärnan och musklerna. Magnesiumklorid tas inte upp lika bra som de bundna till citrat, malat eller aminosyror men är desto billigare och kan ofta köpas i bulkform som vanligt salt. Vissa upplever att magnesiumklorid har laxerande effekter.
 • crossedOxid

  Magnesiumoxid är en kombination av magnesium och syre och förekommer i naturen. Magnesiumoxid används i vissa läkemedel mot förstoppning men har minskat i popularitet som kosttillskott efter som alltmer forskning tyder på att oxider tas upp sämre av kroppen. Undvik därför magnesiumoxid i kosttillskott.

Vårt test av magnesium

Alla stora kosttillskottstillverkare har magnesiumtillskott i sitt sortiment. När vi jämför och testar tillskotten tittar vi på andelen elementärt magnesium samt vilken form magnesiumet är i. Magnesium binds till andra ämnen för att kunna tas upp av kroppen på bästa sätt, vanligtvis olika syror som malat (äppelsyra) eller citrat (citronsyra). Elementärt magnesium är mängden rent magnesium i tillskottet, borträknat syran. Oxid- och karbonatföreningar ska du generellt sett välja bort. Kroppen har nämligen väldigt svårt för att ta upp magnesium i oxid- och karbonatföreningar. Betygsättningen har utgått från tillskottets:

 • Biotillgänglighet – Magnesiumets form och mängd som beskrivits ovan.
 • Innehåll – Vissa magnesiumtillskott innehåller andra hälsosamma och viktiga mineraler samt ämnen som skyndar på upptagningen i kroppen.
 • Övrigt – Vi undersöker också produktens kundmottagande, tar del av externa tester och tittar såklart också på priset.

Vanliga frågor om magnesiumtillskott

Hur mycket magnesium behöver jag?

Får vuxna behövs 280 mg magnesium om du är kvinna och 350 mg om du är man. Det är ovanligt med magnesiumbrist men många upplever att extra tillfört magnesium hjälp mot flera olika åkommor som kramp, domningar och smärta.

Vilka biverkningar har magnesium?

Magnesium i sig är inte farligt, det är ytterst svårt att överdosera. Större doser än rekommenderat kan ge magproblem som diarré och vid extrema doser hjärtproblem.

Vilken kost innehåller magnesium?

Magnesium återfinns främst i baljväxter, fullkorn, kött och fisk. Även nötter och frön innehåller magnesium samt grönsaker som spenat och broccoli. Även vanligt dricksvatten innehåller magnesium. En sund och balanserad kost täcker ditt dagliga magnesiumbehov.

Vilket magnesium är bäst?

Vi har utsett Healthwell Trippel Magnesium till testvinnare. En prisvärd produkt med rätt form av magnesium som kommer kroppen till nytta i stor grad.

Vad betyder "elementärt magnesium"?

Elementärt är en beteckning som ibland återfinns på innehållsdeklarationer på olika mineraltillskott. Eftersom många mineraler är bundna till olika ämnen, till exempel citronsyra som i fallet magnesiumcitrat, så avser andelen elementärt magnesium halten av faktiskt magnesium. Exempel: 800 mg magnesiumcitrat innehåller 240 mg faktiskt magnesium, som då skrivs som 240 mg elementärt magnesium.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
84 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5