Bäst i test: Bäst järntabletter 2021

Järn bidrar till produktionen av hemoglobin, en normal hud- och hårhälsa och en rad andra viktiga funktioner i kroppen. Järnbrist är relativt vanligt och leder till trötthet, blekhet och mottagligheten för sjukdomar ökar. Som tur är finns det flera bra tillskott som förser dig med det järn du behöver. Järntillskott är idag mycket populära och kan köpas billigt från flera olika butiker. I vårt test blev Healthwell Järn Vital testvinnare men vi rekommenderar alla 5 järntillskott på vår lista om du vill förvissa dig om stabila järnnivåer i kroppen.

Vilket järntillskott är bäst?

Vegetarianer, veganer, gravida och menstruerande kvinnor samt hårt tränande är grupper som kan behöva ta tillskott av järn. För att fastställa vilka tillskott med järn som är bäst har vi undersökt flera olika produkter från olika tillverkare. Vi har tittat närmre på följande punkter:

 • Formen – Järn binds i föreningar för att lättare tas upp av kroppen. Järnfumarat är en vanlig form som också har god upptagningsförmåga av kroppen. Järnoxid ska du undvika eftersom det nästan inte har någon upptagningsförmåga alls.
 • Mängden – Mer är inte bättre när det kommer till järn. Faktum är att du kan få flera allvarliga symtom av järnöverskott. När kroppen är mättad på järn så stiger halten med fritt järn i kroppen, och fritt järn påverkar flera organ negativt. Vi undviker därför tillskott med för höga halter järn per kapsel.
 • Övrigt – Vi tittar också närmre på övrigt innehåll som kan vara andra mineraler eller vitaminer och olika ämnen som ökar upptagningsförmågan eller bidrar med andra positiva effekter. Priset tar vi också i beaktande när vi betygsätter, likaså tillverkningsprocessen som gärna ska vara hållbar.

 1. 1. Healthwell Järn Vital
  9,4/10
  Healthwell Järn Vital
  Bäst i test
  Typ
  Kapsel
  Mängd
  90 kapslar
  Pris / portion
  1,21 kr
  Järn / portion
  20 mg
  Till Butik
  109 kr
 2. 2. Core Iron Caps+
  9,2/10
  Core Iron Caps+
  Typ
  Kapsel
  Mängd
  90 kapslar
  Pris / portion
  0,88 kr
  Järn / portion
  20 mg
  Till Butik
  79 kr
 3. 3. Vitaprana Iron
  9,1/10
  Vitaprana Iron
  Typ
  Kapsel
  Mängd
  100 kapslar
  Pris / portion
  0,99 kr
  Järn / portion
  20 mg
  Till Butik
  99 kr
 4. 4. Thorne Research Inc. Iron Bisglycinate
  8,8/10
  Thorne Research Inc. Iron Bisglycinate
  Typ
  Kapsel
  Mängd
  60 kapslar
  Pris / portion
  2,65 kr
  Järn / portion
  25 mg
  Till Butik
  159 kr
 5. 5. Better You Premium Järn
  8,4/10
  Better You Premium Järn
  Typ
  Kapsel
  Mängd
  60 kapslar
  Pris / portion
  2,15 kr
  Järn / portion
  25 mg
  Till Butik
  129 kr

jarntillskott guide

Köpguide Järntillskott

Järn är nödvändigt för blodets förmåga att effektivt transportera syre i kroppen. Järn har även en positiv inverkan på vår hy, hår och våra naglar. Om man misstänker att ens diet inte tillför tillräckligt med järn är det därför viktigt med ett tillskott. Nedan följer några tips på vad du kan tänka på när du ska välja ett järntillskott.

 • ironUpptagningsförmåga
  När du ska köpa ett järntillskott så är det bra att se över vilket slags järn tillskottet innehåller. Du vill gärna se att det på innehållsförteckningen står järnfumarat eller järnbisglycinat som är organiskt bundet och har väldigt god upptagningsförmåga i kroppen. Något som också ökar upptagningsförmågan av järn är C-vitamin, så innehållsförteckningen borde även indikera att det innehåller någon form av detta vitamin.
 • satisfactionBetyg & kundrecensioner
  Järntillskott är inte de mest recenserade tillskotten på marknaden. Om någon lagt tid på att gå tillbaka till en produkt för att betygsätta och kommentera den, på både gott och ont, är det ändå en indikator på hur effektiv eller ineffektiv den varit. Att titta vad andra konsumenter tycker om produkten är något vi alltid gör och rekommenderar att andra gör innan ett köp.
 • manufacturingÅterförsäljare & tillverkare
  Vill du ha en snabb leverans och känna dig säker i att det du konsumerar håller hög kvalitet, så kan det vara bra att göra efterforskningar i vilka som producerat tillskottet och vilken återförsäljaren är. Vi rekommenderar väl etablerade producenter och återförsäljare såsom Healthwell och Svenskt kosttillskott. I dessa två får du tillverkare och återförsäljare i ett eftersom de går under samma företag och dessutom ligger i framkanten när det kommer till kosttillskott på den svenska marknaden.
 • questionBehöver du järn?
  Om du t.ex. är vegan, vegetarian, gravid, äldre eller tränar hårt är risken för att du har järnunderskott större. Om du lider av järnunderskott finns det ganska många symptom men du kan bland annat märka det på att du ofta känner dig trött, att håret känns matt eller lossnar, att dina naglar är spröda, tunna och spricker lätt, att du ofta och snabbt blir andfådd, eller att din hy känns blek. Upplever du något eller några av dessa symptom kan ett järntillskott vara att rekommendera.

Vanliga frågor om järntillskott

Vilket är det bästa järntillskottet?

Vi rekommenderar Healthwell Järn Vital för att på ett effektivt sätt få i sig järn. Tillskottet ger ett bra förhållande mellan prisvärdhet och mängd, och har god upptagningsförmåga av kroppen.

Har järntillskott några biverkningar?

Om du följer doseringsanvisningarna är risken låg för biverkningar. Om du dock redan har väldigt mycket järn i din diet och dessutom tar järntillskott, kan du få biverkningar. Vanliga biverkningar är: magont, diarré och kräkningar. Upplever du dessa symptom sluta ta järntillskott. För höga ansamlingar av järn i kroppen är giftigt.

Kan jag ta järntillskott om jag är gravid?

Ja, gravida kvinnor lider faktiskt ofta av järnbrist och kan behöva ett tillskott. Kolla med din barnmorska eller läkare huruvida de rekommenderar dig att ta järntillskott.

Varför är järn i kroppen viktigt?

Järn ser till att blodet effektivt kan transportera syret från lungorna till hjärnan och musklerna. Järn används också för att kroppen ska kunna skapa hemoglobin. Har man för lite järn kommer kroppen få problem med att producera blod vilket i sin tur leder till blodbrist.

Testvinnare - Bäst Järntillskott

 • Healthwell Järn Vital
 • Core Iron Caps+
 • Vitaprana Iron
 • Thorne Research Inc. Iron Bisglycinate
 • Better You Premium Järn
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
26 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5
Senast Uppdaterad: 2021-03-29 11:56:48