Bästa Zinktillskott 2023

Av: Robin Johansson • Senast uppdaterad:
Upptäck det bästa zinktillskottet för optimal hälsa och välmående!
Zinktillskott - Bäst i test
Betyg Bild Namn Pris Läs mer
betyg 4,7 Healthwell Zink 25 Plus Healthwell Zink 25 Plus
Pris
129 kr
Till butik
betyg 4,5 Core Zink 25 Core Zink 25
Pris
89 kr
Till butik
betyg 4,3 Core Zink Pro Core Zink Pro
Pris
129 kr
Till butik
betyg 4,2 Star Nutrition Zinc Star Nutrition Zinc
Pris
79 kr
Till butik
betyg 4,0 Holistic Zink Holistic Zink
Pris
139 kr
Till butik
Se alla testvinnare

Zink är ett essentiellt spårämne som spelar en avgörande roll i flera av kroppens funktioner. Det bidrar till normal DNA-syntes, bidrar till att bibehålla normal hud, hår och naglar samt har en roll i celldelningsprocessen. Zink behövs även för att vårt immunsystem ska fungera optimalt. Man kan få i sig zink genom kosten, men ibland kan det vara svårt att få i sig tillräckliga mängder, särskilt om man är vegetarian eller vegan eftersom zink främst finns i kött och skaldjur. I sådana fall kan ett zinktillskott vara en bra lösning.

I vår strävan att hitta det bästa zinktillskottet på marknaden har vi jämfört flera olika produkter utifrån kriterier som innehåll, pris och användarrecensioner. Efter noggrann övervägning har vi kommit fram till att Healthwell Zink 25 Plus är det bästa zinktillskottet. Detta högkvalitativa tillskott imponerade på oss med sin balanserade sammansättning och positiva effekter samt sitt rimliga pris. Men låt oss dyka djupare in i varför just Healthwell Zink 25 Plus står som vinnare i vårt test.

Bäst i Test 24 är gratis att använda och kommer alltid att vara det. Om du uppskattar vårt arbete kan du stödja sidan genom att klicka på någon av våra köplänkar. Om du genomför ett köp via dessa länkar får vi en liten provision från återförsäljaren. Detta hjälper oss att fortsätta tillhandahålla noggrann information och utföra fler produkttester för att hjälpa dig hitta de bästa produkterna på marknaden.

De 7 bästa Zinktillskott 2023

 1. Healthwell Zink 25 Plus Bäst i test: 4,7/5
 2. Core Zink 25 Bästa billiga: 4,5/5
 3. Core Zink Pro Bästa premiumvalet: 4,3/5
 4. Star Nutrition Zinc Bästa absorption: 4,2/5
 5. Holistic Zink Bästa kvalitet: 4,0/5
 6. Great Earth Zink 25mg 100 tabletter Bästa svenska: 3,9/5
 7. Body science wellness series Zinc+ Mest prisvärd: 3,8/5
 1. Bäst i test Healthwell Zink 25 Plus

  "Högkvalitativt zinktillskott med renhet och biotillgänglighet i fokus."
  Vårt betyg
  4,7/5
  Kvalitet:
  4,7/5
  Effektivitet:
  4,7/5
  Säkerhet:
  4,6/5
  Pris:
  4,8/5
  Tillgänglighet:
  4,8/5
  Till butiken
  (Svenskt Kosttillskott)

  Healthwell Zink 25 Plus får höga poäng i vår utvärdering, med ett totalt betyg på 4,7/5. En av de mest framstående aspekterna av denna produkt är dess källa och renhet. Produkten innehåller zink från tre olika källor - zinkpikolinat, zinkcitrat och zinkglukonat - alla med hög biotillgänglighet. Detta innebär att de absorberas lättare av kroppen, vilket ökar effektiviteten. Dessutom är produkten fri från skadliga tillsatser och kontaminanter, vilket ger den en hög renhetsgrad.

  När det gäller tillverkningsprocessen, är Healthwell Zink 25 Plus tillverkat utan användning av skadliga kemikalier. Produkten innehåller även andra viktiga mineraler som koppar, mangan, järn och krom som bidrar till att förbättra dess hälsofördelar. Doseringen är lätt att följa med endast en kapsel att ta dagligen i samband med måltid. Detta gör det enkelt för användaren att följa doseringsinstruktionerna och få den rekommenderade mängden zink.

  Slutligen, när det gäller prisvärdhet, erbjuder Healthwell Zink 25 Plus mycket värde för pengarna. Med ett pris på 129 kr för 90 kapslar är det ett prisvärt alternativ jämfört med andra zinktillskott på marknaden. Med tanke på dess höga kvalitet och mängden zink och andra mineraler som varje kapsel innehåller, är detta definitivt ett tillskott värt att överväga. Sammantaget är Healthwell Zink 25 Plus en utmärkt produkt som vi starkt rekommenderar för alla som söker ett högkvalitativt zinktillskott.

  Fördelar

  • Hög källa och renhet av zink.
  • Innehåller flera viktiga mineraler.
  • Lätt att följa dosering.
  • Prisvärd jämfört med andra alternativ.
  • Fri från skadliga tillsatser och kontaminanter.

  Nackdelar

  • Endast tillgänglig online, begränsad tillgänglighet.
  Produkten finns att köpa här:
  129 kr
 2. Bästa billiga Core Zink 25

  "Ett effektivt, säkert och prisvärt zinktillskott med hög biotillgänglighet."
  Vårt betyg
  4,5/5
  Kvalitet:
  4,8/5
  Effektivitet:
  4,2/5
  Säkerhet:
  4,8/5
  Pris:
  4,4/5
  Tillgänglighet:
  4,4/5
  Till butiken
  (Svenskt Kosttillskott)

  Core Zink 25 är ett imponerande zinktillskott som har fått ett högt betyg av oss, 4,5/5. Detta beror främst på att produkten innehåller en optimal blandning av zinkglukonat och zinkpikolinat, vilket ger en hög biotillgänglighet. Zinket i produkten kommer från kvalitetssäkrade källor, vilket garanterar renhet och frihet från skadliga tillsatser och kontaminanter. Dessutom är tillverkningsprocessen fri från skadliga kemikalier, vilket gör att produkten håller en hög standard.

  En annan styrka med Core Zink 25 är dess effektivitet. Den innehåller 25 mg zink per dagsdos, vilket bidrar till en rad viktiga kroppsfunktioner inklusive proteinsyntes, DNA-syntes, celldelning och hormonreglering. Zinket bidrar även till att förbättra kvaliteten på hår, hud och naglar samt stödjer ett normalt immunsystem. Doseringsinstruktionerna är tydliga och lätta att följa, vilket gör det enkelt för användaren att inta den rekommenderade dosen varje dag.

  Slutligen utmärker sig Core Zink 25 för dess prisvärdhet. Med ett pris på 89 kr för 90 kapslar (90 portioner) ger den definitivt värde för pengarna. Jämfört med andra zinktillskott på marknaden är denna produkt både kostnadseffektiv och högkvalitativ. Sammanfattningsvis är Core Zink 25 ett utmärkt val för den som söker ett effektivt, säkert och prisvärt zinktillskott.

  Fördelar

  • Hög biotillgänglighet av zink
  • Ren och kvalitetssäkrad produkt
  • Stödjer flera kroppsfunktioner
  • Tydliga doseringsinstruktioner
  • Prisvärd och kostnadseffektiv

  Nackdelar

  • Ingen information om allergener
  Produkten finns att köpa här:
  89 kr
 3. Bästa premiumvalet Core Zink Pro

  "Högkvalitativt, prisvärt zinktillskott med hög biotillgänglighet och effektiv dosering."
  Vårt betyg
  4,3/5
  Kvalitet:
  3,9/5
  Effektivitet:
  4,6/5
  Säkerhet:
  3,9/5
  Pris:
  4,6/5
  Tillgänglighet:
  4,6/5
  Till butiken
  (Svenskt Kosttillskott)

  Core Zink Pro får ett högt betyg på 4,3 av 5 i vårt omfattande test. Produkten utmärker sig på flera sätt. För det första, dess källa och renhet. Core Zink Pro innehåller zink i två olika former, zinkglukonat och zinkcitrat, som båda har en hög biotillgänglighet i kroppen. Dessutom är produkten förstärkt med epigallokatekinat (EGCG), en potent antioxidant från grönt te som fungerar som en zinkjonofor, vilket ytterligare ökar upptaget av zink i kroppens celler. Produkten är även förstärkt med kopparglukonat för att säkerställa mineralbalansen i kroppen.

  Vi har även bedömt produkten utifrån dess effektivitet och dosering. Med en maximal dagsdos på 25 mg zink per tablett, kan du vara säker på att få den mängd zink du behöver för att stödja allt från immunsystemet och hormonbalansen till hud, hår och naglar. Doseringen är tydlig och lätt att följa, vilket gör det enkelt att inkludera Core Zink Pro i din dagliga rutin.

  Slutligen, när det gäller prisvärdhet, kostar Core Zink Pro 129 kr för 90 tabletter, vilket ger dig 90 portioner. Detta gör produkten mycket prisvärd jämfört med andra zinktillskott på marknaden, särskilt med tanke på dess höga kvalitet och effektivitet. Sammantaget är Core Zink Pro ett utmärkt val för dig som söker ett högkvalitativt och prisvärt zinktillskott.

  Fördelar

  • Hög biotillgänglighet av zink
  • Förstärkt med antioxidant EGCG
  • Innehåller kopparglukonat för mineralbalans
  • Tydlig och lättföljd dosering
  • Prisvärd jämfört med liknande produkter

  Nackdelar

  • Kan vara för stark för känsliga magar
  • I det övre prisspannet
  Produkten finns att köpa här:
  129 kr
 4. Bästa absorption Star Nutrition Zinc

  "Ett effektivt och prisvärt zinktillskott med hög renhet."
  Vårt betyg
  4,2/5
  Kvalitet:
  3,8/5
  Effektivitet:
  4,4/5
  Säkerhet:
  3,9/5
  Pris:
  4,5/5
  Tillgänglighet:
  4,5/5
  Till butiken
  (Gymgrossisten)

  Star Nutrition Zinc får höga betyg i vår utvärdering, med ett sammanlagt betyg på 4,2 av 5. Produkten skiljer sig ut genom att leverera 25 mg ren zink per kapsel, vilket är mer än dubbla det rekommenderade dagliga intaget. Detta indikerar att zinket i detta tillskott effektivt absorberas av kroppen och kan bidra till en rad hälsofördelar, såsom normal omsättning av kolhydrater, fett och protein, bevarande av normala testosteronnivåer och proteinsyntes samt normal funktion i immunförsvaret.

  I termer av tillverkningsprocess och renhet har Star Nutrition Zinc tagit steg för att säkerställa att deras produkt är säker att konsumera. Detta är tydligt genom deras indikation på att produkten hanteras i lokaler som även hanterar ägg, soja och mjölk, vilket kan vara viktigt för individer med specifika allergier. Dock finns det ingen specifik information om zinkets ursprung eller om det är fritt från skadliga tillsatser och kontaminanter.

  Prisvärdheten för Star Nutrition Zinc är imponerande med tanke på dess effektivitet och antalet serveringar per burk. Med 90 kapslar per burk och en kostnad på 79 kronor, erbjuder detta zinktillskott utmärkt värde för pengarna. Den rekommenderade dagliga dosen av en kapsel gör det också enkelt att följa doseringsinstruktionerna. Sammantaget är Star Nutrition Zinc en stark konkurrent på zinktillskottsmarknaden.

  Fördelar

  • Hög dos av zink per kapsel
  • Stödjer normal ämnesomsättning
  • Bevarar normala testosteronnivåer
  • Förbättrar immunförsvarets funktion
  • Utmärkt valuta för pengarna

  Nackdelar

  • Oklart ursprung av zink
  Produkten finns att köpa här:
  79 kr
 5. Bästa kvalitet Holistic Zink

  "Prisvärt zinktillskott med hög renhet och effektivitet."
  Vårt betyg
  4,0/5
  Kvalitet:
  4,1/5
  Effektivitet:
  3,7/5
  Säkerhet:
  4,3/5
  Pris:
  4,0/5
  Tillgänglighet:
  4,0/5
  Till butiken
  (Svenskt Kosttillskott)

  Holistic Zink är ett prisvärt zinktillskott som har en stark betoning på renhet och kvalitet. Produkten utmärker sig genom sin användning av organiska mineralföreningar, vilket bidrar till ett förbättrat upptag av zinket i kroppen. Det är också värt att notera att Holistic Zink är fritt från skadliga tillsatser och kontaminanter, vilket är en viktig faktor när det gäller att säkerställa produktsäkerheten.

  En annan stark punkt med Holistic Zink är dess effektivitet. Med en dosering på 25 mg per portion, vilket motsvarar 250% av det dagliga rekommenderade intaget, bidrar detta tillskott till att stödja flera viktiga kroppsfunktioner. Detta inkluderar bland annat hormonreglering, sårläkning, immunsystemet och som en antioxidant. Dessutom bidrar det till att bevara en normal benstomme, hår, naglar, hud och synförmåga.

  Slutligen är Holistic Zink också prisvärt. Med ett pris på 139 kr för 90 kapslar (90 portioner), erbjuder detta tillskott ett bra värde för pengarna. Det är också lätt att följa doseringsinstruktionerna, vilket gör det till ett bekvämt alternativ för dem som söker ett effektivt och prisvärt zinktillskott. Sammantaget ger vi Holistic Zink ett betyg på 4,0/5 på grund av dess höga kvalitet och prisvärdhet.

  Fördelar

  • Hög renhet och kvalitet
  • Använder organiska mineralföreningar
  • Fritt från skadliga tillsatser
  • Effektiv dosering
  • Prisvärt

  Nackdelar

  • Ingen information om produktens ursprung
  • Kan vara för hög dosering för vissa
  Produkten finns att köpa här:
  139 kr
 6. Bästa svenska Great Earth Zink

  "Ett effektivt och prisvärt zinktillskott med optimal absorption."
  Vårt betyg
  3,9/5
  Kvalitet:
  3,5/5
  Effektivitet:
  3,8/5
  Säkerhet:
  3,9/5
  Pris:
  4,2/5
  Tillgänglighet:
  4,2/5
  Till butiken
  (Gymgrossisten)

  Great Earth Super Zink 25 mg är ett zinktillskott som använder det unika transportsystemet Portamins för optimal absorption av kroppen. Detta innebär att zinket i denna produkt kommer i lättlösliga och lättupptagliga mineralföreningar, vilket gör att det effektivt kan tas upp av kroppen. Dessutom, tillägget av gurkmejaextrakt med aktivt curcumin ger denna produkt en extra fördel när det gäller renhet och kvalitet.

  Med tanke på att zink bidrar till en normal syra-basbalans, immunsystemets normala funktion samt till normal fertilitet och kognitiv förmåga, är Great Earth Super Zink 25 mg ett effektivt tillskott för de som vill upprätthålla sin allmänna hälsa. Doseringen på 25mg är också lämplig, eftersom det ligger inom det rekommenderade dagliga intaget av zink för vuxna. Det är dock alltid bäst att följa instruktionerna på etiketten eller rådfråga en hälso- och sjukvårdspersonal innan du börjar ta något tillskott.

  Med tanke på dess höga kvalitet och effektivitet, kan priset på 89 kr ses som prisvärt för Great Earth Super Zink 25 mg. Detta zinktillskott erbjuder ett utmärkt värde för pengarna, särskilt med tanke på att det inkluderar ett unikt transportsystem för optimal absorption och tillsatt gurkmejaextrakt. Sammantaget får Great Earth Super Zink 25 mg ett betyg på 3,9/5 i vårt test, vilket innebär att det är en pålitlig produkt som uppfyller flera av de viktigaste kriterierna för ett bra zinktillskott.

  Fördelar

  • Hög renhet och kvalitet
  • Effektiv absorption genom Portamins
  • Tillsatt gurkmejaextrakt
  • Stödjer flera hälsofunktioner
  • Prisvärd

  Nackdelar

  • Undvik om du är allergisk mot gurkmeja
  Produkten finns att köpa här:
  109 kr
 7. Mest prisvärd Body Science Zinc+

  "Högkvalitativt, svensktillverkat zinktillskott med tre zinkkällor."
  Vårt betyg
  3,8/5
  Kvalitet:
  3,5/5
  Effektivitet:
  3,3/5
  Säkerhet:
  3,8/5
  Pris:
  4,2/5
  Tillgänglighet:
  4,2/5
  Till butiken
  (MM Sports)

  Body Science Wellness Series Zinc+ är ett zinktillskott av hög kvalitet, tillverkat i Sverige. Produkten innehåller tre olika zinkkällor, vilket säkerställer en optimal och skonsam absorption i kroppen. Varje kapsel innehåller 25 mg elementärt zink, vilket motsvarar cirka 250% av det dagliga referensintaget enligt EU. Detta gör den idealisk för individer som behöver ett högre intag av zink, till exempel de som tränar mycket och svettas ut extra mineraler.

  En stark punkt i Body Science Wellness Series Zinc+ är dess effektivitet. Tack vare de tre olika zinkkällorna - zinkcitrat, zinkpikolinat och zinkmalat - kan kroppen lättare absorbera och utnyttja mineralet. Dessa former av zink har visat sig ha en hög biotillgänglighet, vilket innebär att de lättare kan tas upp av kroppens vävnader jämfört med andra former av zink. Detta gör detta tillskott till ett effektivt sätt att öka ditt dagliga intag av detta viktiga mineral.

  Prisvärdheten för Body Science Wellness Series Zinc+ är mycket rimlig. För 99 kronor får du 100 kapslar, vilket innebär att varje dos kostar mindre än en krona. Detta gör det till ett kostnadseffektivt alternativ jämfört med andra zinktillskott på marknaden. Dessutom är produkten tillverkad i Sverige, vilket garanterar hög kvalitet och renhet. Sammantaget får Body Science Wellness Series Zinc+ ett betyg på 3,8/5 i vårt test, vilket gör det till ett bra alternativ för de som söker ett effektivt och prisvärt zinktillskott.

  Fördelar

  • Högkvalitativt zinktillskott
  • Innehåller tre olika zinkkällor
  • Optimal och skonsam absorption
  • Effektivt för ökat zinkintag
  • Kostnadseffektivt alternativ

  Nackdelar

  • Ej lämplig för veganer
  Produkten finns att köpa här:
  99 kr
testvinnarna

Jämför de 7 vinnarna i testet

Se hur våra bästa produkter jämför sig med varandra här. Vill du sortera dem? Bara klicka på en rubrik i tabellen!

Zinktillskott Totalbetyg Pris
Healthwell Zink 25 Plus Betyg 4,7 / 5
4,7 / 5
Bästa pris
129 kr
Core Zink 25 Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Bästa pris
89 kr
Core Zink Pro Betyg 4,3 / 5
4,3 / 5
Bästa pris
129 kr
Star Nutrition Zinc Betyg 4,2 / 5
4,2 / 5
Bästa pris
79 kr
Holistic Zink Betyg 4,0 / 5
4,0 / 5
Bästa pris
139 kr
Great Earth Zink 25mg 100 tabletter Betyg 3,9 / 5
3,9 / 5
Bästa pris
109 kr
Body science wellness series Zinc+ Betyg 3,8 / 5
3,8 / 5
Bästa pris
99 kr
viktiga faktorer för att välja rätt zinktillskott

Så hittar du bästa zinktillskott

Vid valet av det bästa zinktillskottet finns det flera faktorer att ta hänsyn till. Allt från zinkets form, mängden zink i varje tablett, till tillskottets pris och användarrecensioner är viktiga bedömningskriterier. Nedan följer en utförlig beskrivning av de mest relevanta kriterierna för att hitta det bästa zinktillskottet.

Zinkform

Det finns flera olika former av zink i kosttillskott, som zinkglukonat, zinkcitrat och zinkpikolinat. Dessa former kan skilja sig åt i hur väl kroppen kan absorbera och använda dem. Zinkpikolinat anses ofta vara den mest biotillgängliga formen, vilket betyder att kroppen lättare kan ta upp och använda zinket. Men även andra former som zinkglukonat och zinkcitrat kan vara effektiva. Det är därför viktigt att undersöka vilken form av zink ett tillskott innehåller innan du gör ditt val.

Mängd Zink

Mängden zink i varje tablett eller kapsel är en annan viktig faktor att beakta. Enligt Livsmedelsverket är det rekommenderade dagliga intaget av zink för vuxna män 9 mg och för vuxna kvinnor 7 mg. Många zinktillskott innehåller dock mer än detta. Medan en högre dos zink kan vara fördelaktig för vissa individer, kan en överdriven konsumtion leda till biverkningar som illamående och magproblem. Det är därför viktigt att inte bara titta på den totala mängden zink i ett tillskott, men också hur mycket du får i varje dos.

Ytterligare Ingredienser

Vissa zinktillskott innehåller ytterligare ingredienser, som vitaminer och mineraler. Dessa kan bidra till att förbättra zinkets effekter eller kompensera för eventuella näringsbrister. Exempelvis kan koppar vara en bra komplement till zink eftersom höga nivåer av zink kan störa kroppens upptag av koppar. Det är dock viktigt att vara medveten om dessa extra ingredienser och se till att de inte ger dig mer än det rekommenderade dagliga intaget av något näringsämne.

Kvalitet och Renhet

Kvaliteten och renheten på ett zinktillskott är avgörande för dess effektivitet och säkerhet. Ett högkvalitativt tillskott bör vara fritt från föroreningar och onödiga tillsatser, som artificiella färger och sötningsmedel. Dessutom bör det produceras i enlighet med god tillverkningssed (GMP), vilket garanterar att produkten uppfyller vissa kvalitetsstandarder. Många tillverkare erbjuder även certifieringar som visar att deras produkter har testats för renhet och potens av oberoende laboratorier.

Pris

Priset på ett zinktillskott kan variera kraftigt beroende på dess form, kvalitet, och mängden zink i varje dos. Medan ett billigare tillskott kan vara frestande, är det viktigt att inte kompromissa med kvaliteten för att spara pengar. Ett högkvalitativt zinktillskott kan vara mer kostnadseffektivt i längden eftersom det ger bättre resultat och färre biverkningar än ett lågkvalitativt alternativ.

Användarrecensioner

Slutligen kan användarrecensioner ge värdefull insikt i ett zinktillskotts effektivitet och tolerabilitet. Genom att läsa andra användares erfarenheter kan du få en bättre uppfattning om hur väl ett tillskott fungerar i praktiken, vilka biverkningar det kan ha, och hur lätt det är att ta. Det är dock viktigt att komma ihåg att individuella erfarenheter kan variera, och vad som fungerar bra för en person kanske inte fungerar lika bra för en annan.

fullkorn

Användning av Zinktillskott

Zinktillskott kan vara en effektiv lösning för att säkerställa tillräckligt intag av detta viktiga mineral. Men för att få ut det mesta av ditt zinktillskott, är det viktigt att känna till hur man bäst använder det. Här följer några viktiga punkter att tänka på när du tar zinktillskott.

Tidpunkt för Intag

Det finns ingen exakt tidpunkt som är bäst för alla när det kommer till att ta zinktillskott. Vissa föredrar att ta det på morgonen, medan andra tycker att det fungerar bäst på kvällen. Det viktiga är dock att zink tas med mat, eller i nära anslutning till en måltid, eftersom det kan minska risken för magbesvär. Om du tar ett zinktillskott på fastande mage kan det leda till illamående eller andra magproblem. Så oavsett om du väljer morgon eller kväll, se till att ta ditt zinktillskott i samband med mat.

Dosering

Doseringen av zink varierar beroende på individens behov. Som tidigare nämnt är det rekommenderade dagliga intaget av zink för vuxna män 9 mg och för vuxna kvinnor 7 mg. Men doseringen kan behöva justeras beroende på din kost, hälsostatus och ålder. Det är alltid bäst att starta med en lägre dos och sedan eventuellt öka den, men kom ihåg att inte överstiga den rekommenderade dagliga dosen. Om du är osäker på vilken dosering som är lämplig för dig, konsultera en läkare eller dietist.

Möjliga Biverkningar

Även om zink generellt sett är säkert att ta, kan det i vissa fall orsaka biverkningar som illamående, kräkningar, diarré och magkramper. Dessa biverkningar är oftast milda och uppstår vanligtvis vid intag av höga doser zink. Om du upplever någon av dessa biverkningar, bör du minska din dos eller sluta ta tillskottet och kontakta en läkare. Det är också viktigt att vara medveten om att långvarigt intag av höga doser zink kan leda till kopparbrist, eftersom zink kan hämma upptaget av koppar.

Interaktion med andra Ämnen

Zink kan interagera med vissa mediciner och andra kosttillskott. Till exempel kan det minska upptaget av vissa antibiotika och järntillskott. Om du tar någon medicin eller andra kosttillskott, bör du prata med en läkare innan du börjar ta zinktillskott för att undvika eventuella interaktioner. Dessutom kan koffein, alkohol och vissa livsmedel som fullkornsprodukter och baljväxter hämma upptaget av zink, så det kan vara bra att inte ta ditt zinktillskott samtidigt som du konsumerar dessa ämnen.

Uppföljning och Justering

Det är viktigt att regelbundet utvärdera effekten av ditt zinktillskott och justera din dos om nödvändigt. Om du efter en tid inte märker någon förbättring av dina symtom, bör du diskutera detta med din läkare eller dietist. De kan ge dig råd om hur du kan justera din dos eller om det finns andra alternativ att överväga.

LÄS MER: Bästa Multivitamin Kvinna

Vem har nytta av Zinktillskott?

Zinktillskott kan vara fördelaktiga för många olika typer av individer. Från de som kämpar med vissa hälsotillstånd till de som bara vill förbättra sin allmänna hälsa och välbefinnande. Här är några specifika grupper som särskilt kan dra nytta av zinktillskott.

 • Personer med nedsatt immunförsvar: Zink spelar en viktig roll i immunsystemets funktion. Individer med nedsatt immunförsvar, till exempel äldre eller personer med autoimmuna sjukdomar, kan därför dra nytta av zinktillskott. Genom att stärka immunförsvaret kan zink bidra till att skydda kroppen mot infektioner och sjukdomar.
 • Vegetarianer och veganer: Zink finns främst i animaliska livsmedel som kött och skaldjur. Vegetarianer och veganer kan därför ha svårt att få i sig tillräckligt med zink genom kosten. Ett zinktillskott kan hjälpa till att säkerställa att de får det dagliga rekommenderade intaget av detta viktiga mineral.
 • Personer med hudproblem: Zink har visat sig vara effektivt för att behandla en rad olika hudåkommor, inklusive akne och eksem. Personer som kämpar med dessa eller andra hudproblem kan därför dra nytta av zinktillskott. Zink kan bidra till att minska inflammation och främja läkning av huden.

Även om zinktillskott kan vara fördelaktiga för många, är det viktigt att notera att de inte är lämpliga för alla. Personer som redan får i sig tillräckligt med zink genom kosten kommer sannolikt inte att dra nytta av extra tillskott. Dessutom bör personer med vissa hälsotillstånd, såsom njursjukdom eller kopparbrist, undvika zinktillskott eftersom de kan störa upptaget av andra viktiga näringsämnen. Som alltid bör du prata med en läkare innan du börjar ta ett nytt kosttillskott.

LÄS MER: Multivitamin Gravid bäst i test

vanliga frågor om Zinktillskott

FAQ: Vanliga frågor om Zinktillskott

Vad är zink bra för?

Zink är ett essentiellt mineral som spelar en avgörande roll i många kroppsfunktioner. Det bidrar till att stärka immunsystemet, skyddar cellerna mot oxidativ stress, spelar en viktig roll i celldelningsprocessen och bidrar till normal DNA-syntes. Dessutom bidrar zink till att bibehålla normal hud, hår, naglar och syn. Det är också viktigt för kognitiva funktioner och för att bibehålla ett normalt testosteronvärde i blodet. På grund av dess omfattande inverkan på kroppen, kan en brist på zink leda till en rad olika hälsoproblem.

Hur mycket zink behöver man per dag?

Det rekommenderade dagliga intaget av zink varierar beroende på ålder, kön och livsstadium. Enligt Livsmedelsverket bör vuxna män få i sig 9 milligram zink per dag, medan vuxna kvinnor bör få i sig 7 milligram per dag. För gravida kvinnor ökar det rekommenderade intaget till 9 milligram per dag och för ammande kvinnor till 11 milligram per dag. Barns zinkbehov varierar beroende på deras ålder, från 2 milligram per dag för barn under 6 månader till 7 milligram per dag för tonåringar.

Kan man få i sig för mycket zink?

Ja, det är möjligt att få i sig för mycket zink, särskilt om man tar zinktillskott i höga doser. Överdrivet intag av zink kan leda till biverkningar som illamående, kräkningar, förlust av aptit, magkramper, diarré och huvudvärk. I sällsynta fall kan det också leda till mer allvarliga problem som nedsatt immunfunktion och låga kopparnivåer. Det är därför viktigt att inte överstiga det rekommenderade dagliga intaget av zink utan att först prata med en läkare.

Kan zink interagera med andra ämnen?

Ja, zink kan interagera med vissa mediciner och kosttillskott. Till exempel kan det minska upptaget av vissa antibiotika och järntillskott. Dessutom kan koffein, alkohol och vissa livsmedel som fullkornsprodukter och baljväxter hämma upptaget av zink. Om du tar någon medicin eller andra kosttillskott bör du prata med en läkare innan du börjar ta zinktillskott för att undvika eventuella interaktioner.

Vilka är symtomen på zinkbrist?

Symtom på zinkbrist kan vara subtila och svåra att upptäcka, men de kan inkludera förlust av aptit, viktminskning, håravfall, hudproblem som akne eller eksem, dålig sårläkning, smak- eller luktförändringar, och i allvarligare fall, försämrad immunfunktion. Om du misstänker att du har zinkbrist bör du prata med en läkare. De kan bekräfta diagnosen genom att göra en blodprov och rekommendera lämplig behandling.

Kan jag ta zinktillskott under graviditet?

Zink är viktigt för normal tillväxt och utveckling under graviditeten. Därför kan zinktillskott vara fördelaktiga för gravida kvinnor, särskilt om de har svårt att få tillräckligt med zink genom kosten. Men det är viktigt att inte överstiga det rekommenderade dagliga intaget av zink, eftersom för mycket zink kan vara skadligt. Om du är gravid och överväger att ta zinktillskott bör du prata med din läkare eller barnmorska först.

Vilka livsmedel är rika på zink?

Zink finns i en mängd olika livsmedel. Animaliska livsmedel som rött kött, fjäderfä, ostron och andra skaldjur är särskilt rika på zink. Andra bra källor inkluderar mejeriprodukter, nötter, bönor, fullkornsprodukter och ägg. För vegetarianer och veganer kan pumpafrön och linfrön vara bra källor till zink.

Om vårt test

Att hitta det bästa zinktillskottet kräver noggrann forskning, testning och utvärdering. Vi på Bäst i Test 24 har genomfört ett omfattande test för att identifiera det bästa zinktillskottet på marknaden. Vårt test bestod av flera steg där vi granskade och jämförde olika aspekter av varje produkt. Vi tog hänsyn till allt från produktens ursprung och tillverkningsprocess till dess effektivitet och prisvärdhet.

 • Källa och renhet: Var är zinket källan från? Är det från naturliga källor eller syntetiska? Är det rent och fritt från skadliga tillsatser och kontaminanter?
 • Tillverkningsprocess: Hur tillverkas produkten? Används det några skadliga kemikalier under tillverkningsprocessen?
 • Effektivitet: Hur effektivt absorberas zinket av kroppen? Har det några mätbara hälsofördelar?
 • Dosering: Vad är den rekommenderade dosen? Är det lätt att följa doseringsinstruktionerna?
 • Prisvärdhet: Är produkten prisvärd jämfört med andra zinktillskott på marknaden? Ger det värde för pengarna?

I slutändan är vårt mål att ge dig den mest tillförlitliga informationen för att hjälpa dig att göra det bästa valet när det gäller zinktillskott. Vi är stolta över att kunna erbjuda en omfattande guide som är baserad på noggranna tester och utvärderingar. Oavsett om du letar efter ett zinktillskott för att förbättra ditt immunsystem, din hudhälsa eller något annat, kan du lita på att vi har gjort hemläxan för dig.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
89 röster, Betyg: 4.2 / 5
robban
Robin Johansson
Expert inom träning & hälsa

Robin Johansson är en ivrig skribent med en brinnande passion för träning och hälsa. Hans resa började med personliga utforskningar av fysisk kondition och har sedan dess vuxit till en evig jakt på kunskap inom ämnet. Robin är alltid ivrig att lära sig mer och dela med sig av sina insikter.

Hans talang ligger i att omvandla vetenskapliga fakta till praktiska råd, vilket har hjälpt många att navigera i träningens och hälsans komplexa värld. Hans genuina önskan att hjälpa andra nå sina fysiska mål reflekteras i hans inspirerande skrivande.