Bäst i test: Bäst zink 2021

Zink är en livsviktig mineral som bidrar till en normal muskeluppbyggnad, sårläkning samt hud- och hårhälsa. Zink har också en väldigt stor inverkan på vårt immunförsvar. I vårt test har vi undersökt flera olika former av tillskott; tabletter, pulver och zink i flytande form. Vi har valt ut 5 testvinnare som du kan läsa mer om nedan.

Vilket zink är bäst?

Zink får du naturligt i dig från många olika livsmedel, både animaliska och vegetabiliska. Men om du vill säkerställa att du ligger på en bra nivå eller om du har zinkbrist så är tillskott är bra lösning. För att hitta det bästa zinktillskottet har vi noga undersökt vilken form av zink tillskottet innehåller för optimal upptagning av kroppen. Vi har också tittat närmre på mängden zink per portion. Det är viktigt att inte överskrida vissa gränsvärden som ligger runt 30 mg per dag. Det kan leda till olika symtom som du kan läsa mer om längre ner på sidan.

 1. 1. Core Zink
  9,7/10
  Core Zink
  Bäst i test
  Typ
  Kapsel
  Mängd
  100 kapslar
  Pris / portion
  0,79 kr
  Zink / portion
  25 mg
  Till Butik
  79 kr
 2. 2. Helhetshälsa ZinkStatus
  9,5/10
  Helhetshälsa ZinkStatus
  Typ
  Flytande
  Mängd
  250 ml
  Pris / portion
  9,31 kr
  Zink / portion
  18.5 mg
  Till Butik
  149 kr
 3. 3. Thorne Zinkpikolinat
  9,4/10
  Thorne Zinkpikolinat
  Typ
  Kapsel
  Mängd
  60 kapslar
  Pris / portion
  2,48 kr
  Zink / portion
  15 mg
  Till Butik
  149 kr
 4. 4. Healthwell Zink
  9,1/10
  Healthwell Zink
  Typ
  Kapsel
  Mängd
  100 kapslar
  Pris / portion
  0,69 kr
  Zink / portion
  20 mg
  Till Butik
  69 kr
 5. 5. Holistic Zink
  8,8/10
  Holistic Zink 25 mg
  Typ
  Kapsel
  Mängd
  100 kapslar
  Pris / portion
  1,14 kr
  Zink / portion
  25 mg
  Till Butik
  114 kr

fullkorn

Information för bäst effekt från zinktillskott

Det finns aldrig något som är helt och hållet perfekt. Med sunt förnuft kan man enkelt få ett flertal fördelar och undvika nackdelarna, detta gäller även zink och zinktillskott.

Fördelar & dosering av zink

Hur mycket zink man behöver få i sig dagligen varierar beroende på om man är man eller kvinna. Rekommenderat dagligt intag för vuxna män ligger på 9 milligram, och 7 milligram för kvinnor. Fördelarna med zink uppnås när man följer dessa riktlinjer eller doseringsanvisningarna på förpackningen hos tillskottet. När ett hälsosamt zinkintag efterföljs hjälper zink till med saker som:

 • Normaliserar immunförsvarets funktioner
 • Normaliserar testosteronnivåer
 • Normaliserar kvaliteten på naglar, hår och hud
 • Normaliserar protein- och DNA-tillverkningen i kroppen
 • Normaliserar ämnesomsättningen

Nackdelar, zinkbrist & upptagningsförmåga av zink

Som med många andra tillskott är nackdelarna eller bieffekterna få eller inga så länge doseringsanvisningarna följs. Äter man väldigt mycket zinkberikad kost eller får i sig zink via flera olika kosttillskott kan man få i sig för mycket zink, men generellt sett är det få som får i sig för mycket zink om doseringsanvisningar följs och man äter en normal kost. Skulle man ändå få i sig för mycket zink kan bieffekter yttra sig enligt nedan:

 • Magont och uppsvälld mage
 • Kräkningar
 • Diarré

Att få i sig för mycket av något är sällan bra. Ovan nämnda symptom är relativt tydliga att någonting i kroppen inte står rätt till. Får man däremot kontinuerligt i sig för lite zink till den grad att man får zinkbrist kan även det yttra sig på olika sätt. Zinkbrist kan yttra sig på följande sätt:

 • Försvagat immunförsvar. Man blir lättare sjuk och återhämtar sig långsammare
 • Män får minskade testosteronnivåer vilket påverkar en rad olika funktioner inklusive träning och muskeluppbyggnad
 • Man lägger lättare på sig vikt trots minskad hunger
 • Långsammare sårläkning samt lägre kvalitet på naglar, hår och hud

Zinktillskott kan komma i olika format som exempelvis piller och kapslar som är det vanligaste formatet, men zink kan också fås i flytande form. Även om mängden zink kan vara samma per dosering mellan två tillskott kan upptagningsförmågan från kroppens sida variera. Det innebär att ett tillskott som har lägre mängd zink per portion kan ge kroppen mer zink jämfört med en produkt som har högre mängder zink per portion. För en hög upptagningsförmåga från kroppens sida vill man se till att zinket är kelaterat. Det betyder att zinket är bundet till en aminosyra som underlättar upptagningen. För god upptagningsförmåga kan man försöka se om zinket är i form av zinkpikolinat eller zinkglukonat.

Zink i livsmedel & kosthållning

Det bästa sättet att få i sig det kroppen behöver är alltid genom livsmedel. Om man föredrar att få i sig zink på ett mer naturligt sätt är fullkorns- och mejeriprodukter, kött, ost och nötter goda källor till zink. Vill man även förbättra upptagningsförmågan på ett naturligt sätt är det animaliska proteiner man vill komma åt.

Beroende på kosthållningen kan det både underlätta och försvåra att få i sig mängden zink som behövs. Personer som håller en mer vegetarisk eller vegansk diet kommer att ha färre källor till zink än en person inte håller en sådan diet. Vet man med sig att kosten eliminerar en hel del källor till zink och man inte riktigt får i sig de övriga livsmedlen som innehåller zink kommer zinktillskott väl till användning.

Vanliga frågor om zinktillskott

Vilket zinktillskott är bäst?

Det bästa zinktillskottet 2021 är Core Zink. Tillskottet ger ett högt värde för pengarna samtidigt som upptagningsförmågan är god. Ett gott förhållande mellan zink per portion och antalet portioner gör detta zinktillskott till bäst i test.

Hur mycket zink behöver man?

Beroende på ålder och kön varierar mängden zink som man behöver få i sig. Flickor över 10 år behöver ca 8 mg dagligen medan pojkar behöver ca 11 mg. En vuxen kvinna behöver ca 7 mg och en vuxen man behöver ca 9 mg dagligen.

Vilka behöver zinktillskott?

Alla behöver zink i lagom dos. I Sverige är det ovanligt med zinkunderskott om man håller en balanserad kost, men gör man inte det och har börjat känna av symptom på zinkbrist kan ett tillskott vara att rekommendera.

Finns det några biverkningar med zinktillskott?

Så länge man följer doseringsanvisningar och inte har ett överdrivet intag av livsmedel som innehåller mycket zink, eller blandar flera olika tillskott som alla innehåller zink är risen för biverkningar låga. Får man ändå i sig för mycket zink kan biverkningar yttra sig i form av kräkningar, diarré, och olika magbekymmer. 

Testvinnare - Bäst Zinktillskott

 • Core Zink
 • Helhetshälsa ZinkStatus
 • Thorne Zinkpikolinat
 • Healthwell Zink
 • Holistic Zink 25 mg
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
24 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5
Senast Uppdaterad: 2021-03-31 10:07:52