Bästa Jodtillskottet 2024

Av: Robin Johansson • Senast uppdaterad:
Optimera din hälsa med det bästa jod-tillskottet på marknaden.
Jod - Bäst i test
Betyg Bild Namn Pris Läs mer
betyg 4,7 Healthwell Jod Kelp 200 Healthwell Jod Kelp 200
Pris
149 kr
Till butik
betyg 4,5 Better You Jod Better You Jod
Pris
99 kr
Till butik
betyg 4,3 Alpha Plus Jod Alpha Plus Jod
Pris
119 kr
Till butik
betyg 4,2 WellAware Jod Minitabletter WellAware Jod Minitabletter
Pris
129 kr
Till butik
betyg 4,0 Närokällan Jod Eko Närokällan Jod Eko
Pris
179 kr
Till butik
Se alla testvinnare

Jod är ett essentiellt spårämne som spelar en viktig roll i kroppens normala funktion. Det är mest känt för sin inverkan på sköldkörteln, där det bidrar till produktionen av sköldkörtelhormoner som reglerar vår ämnesomsättning. Jod har även en betydelsefull roll i hjärnans utveckling och funktion, och är särskilt viktigt för gravida och ammande kvinnor för att säkerställa optimal hjärnutveckling hos barnet. Jodbrist kan leda till olika hälsoproblem, såsom förstorad sköldkörtel (struma), trötthet, viktökning och i allvarliga fall mental retardation. Därför är det viktigt att vi får i oss tillräckligt med jod genom kosten eller via kosttillskott.

I jakten på det bästa jod-tillskottet på marknaden, har vi genomfört omfattande tester och jämförelser. Efter att ha granskat en rad produkter och deras innehåll, kvalitet, prisvärdhet och användarrecensioner, kan vi stolt presentera att Healthwell Jod Kelp 200 är det bästa jod-tillskottet. Vi kommer i fortsättningen av denna artikel att djupdyka i varför just detta tillskott står ut från mängden och hur det kan bidra till att optimera din hälsa.

Bäst i Test 24 är gratis att använda och kommer alltid att vara det. Om du uppskattar vårt arbete kan du stödja sidan genom att klicka på någon av våra köplänkar. Om du genomför ett köp via dessa länkar får vi en liten provision från återförsäljaren. Detta hjälper oss att fortsätta tillhandahålla noggrann information och utföra fler produkttester för att hjälpa dig hitta de bästa produkterna på marknaden.

De 7 bästa Jodtillskotten 2024

 1. Healthwell Jod Kelp 200 Bäst i test: 4,7/5
 2. Better You Jod Bästa billiga: 4,5/5
 3. Alpha Plus Jod 300 µg 120 tabletter Bästa användarvänliga: 4,3/5
 4. WellAware Jod 200ug 120 Minitabletter Bästa minitabletter: 4,2/5
 5. Närokällan Jod EKO Bästa ekologiska: 4,0/5
 6. Helhetshälsa Eko-Jod Bästa algbaserade: 3,9/5
 7. Healthwell Jod+Tyrosin Bästa kombination: 3,8/5
 1. Bäst i test Healthwell Jod Kelp 200

  "Högkvalitativt, prisvärt jodtillskott från kelp, med skonsam tillverkningsprocess."
  Vårt betyg
  4,7/5
  Kvalitet:
  4,2/5
  Effektivitet:
  4,7/5
  Säkerhet:
  4,8/5
  Hållbarhet:
  4,9/5
  Pris:
  4,9/5
  Till butiken
  (Svenskt Kosttillskott)

  Healthwell Jod Kelp 200 är ett kosttillskott av hög kvalitet som vi ger betyget 4.7/5. Det är framtaget ur algen kelp, känd för sitt naturliga rika innehåll av mineralet jod, vilket gör produkten till en ren och naturlig källa till jod. Dessutom är produkten veganvänlig, vilket gör den tillgänglig för en bredare målgrupp. Tillverkningsprocessen med skonsam kallpressning garanterar att mineralet inte tar skada, vilket ytterligare höjer produktens kvalitet.

  När det kommer till användarvänlighet är Healthwell Jod Kelp 200 mycket lätt att använda med tydliga instruktioner. Man behöver endast ta en tablett dagligen i samband med en måltid, vilket gör det lätt att införliva i sin dagliga rutin. Dessutom är tabletterna tillverkade av vegetabiliska ingredienser som cellulosa och kokosolja, vilket gör dem lätta att svälja.

  Prisvärdheten för denna produkt är utmärkt. Med 200 tabletter per förpackning, vilket motsvarar 200 portioner, får man mycket för pengarna. Jämfört med andra jodtillskott på marknaden, är detta ett mycket prisvärt alternativ. Dessutom är effektiviteten av produkten bekräftad av många positiva recensioner från nöjda kunder. Jod bidrar till sköldkörtelns normala funktion och en normal energiomsättning, vilket gör denna produkt till en effektiv lösning för de som behöver komplettera sin jodnivå.

  Fördelar

  • Högkvalitativt kosttillskott
  • Ren och naturlig jodkälla
  • Veganvänlig produkt
  • Lätt att använda
  • Prisvärd och effektiv

  Nackdelar

  • Kan vara svår att svälja för vissa
  Produkten finns att köpa här:
  149 kr
 2. Bästa billiga Better You Jod

  "Högkvalitativt, effektivt och prisvärt jodtillskott för dagligt bruk."
  Vårt betyg
  4,5/5
  Kvalitet:
  4,7/5
  Effektivitet:
  4,4/5
  Säkerhet:
  4,9/5
  Hållbarhet:
  4,3/5
  Pris:
  4,3/5
  Till butiken
  (Svenskt Kosttillskott)

  Better You Jod är ett utmärkt kosttillskott, med stor vikt lagd på kvalitet. Med 250 mcg jod per kapsel, erbjuder produkten en stark dosering som kan bidra till att stödja kroppens olika funktioner, särskilt sköldkörtelns normala funktion och energiomsättning. Det är också värt att notera att produkten är vegetabilisk, vilket gör den lämplig för de som följer en vegetarisk eller vegansk kost. Dessutom, med tanke på att den kommer i kapslar, är det inga oönskade tillsatser eller ingredienser att oroa sig för.

  Användarvänligheten för Better You Jod är också imponerande. Med en dosering på endast en kapsel per dag, är det enkelt och bekvämt att införliva detta tillskott i din dagliga rutin. Produkten kommer med tydliga instruktioner om hur och när den ska tas, vilket gör det ännu lättare för användaren. Dessutom kommer produkten i en förpackning som innehåller 120 tabletter, vilket ger en god leverans som varar i flera månader.

  Prisvärdheten hos Better You Jod är också ett stort plus. För endast 99 kr får du 120 portioner, vilket innebär att varje portion kostar mindre än 1 kr. Detta ger utmärkt värde för pengarna, särskilt med tanke på produktens höga kvalitet och effektivitet. Sammantaget, med sin höga kvalitet, användarvänlighet, och prisvärdhet, är Better You Jod definitivt ett kosttillskott att överväga för de som söker ett pålitligt och effektivt jodtillskott.

  Fördelar

  • Hög kvalitet och stark dosering
  • Lämplig för vegetarianer och veganer
  • Enkel och bekväm dosering
  • Tydliga instruktioner för användning
  • Prisvärd och kostnadseffektiv

  Nackdelar

  • Ingen smaksättning kan vara tråkig
  • Kan vara stor för vissa att svälja
  Produkten finns att köpa här:
  99 kr
 3. Bästa användarvänliga Alpha Plus Jod

  "Högkvalitativt, prisvärt och användarvänligt jodtillskott för optimal hälsa."
  Vårt betyg
  4,3/5
  Kvalitet:
  3,9/5
  Effektivitet:
  4,0/5
  Säkerhet:
  4,6/5
  Hållbarhet:
  4,5/5
  Pris:
  4,5/5
  Till butiken
  (Gymgrossisten)

  Alpha Plus Jod 300 µg är en produkt som verkligen står ut när det kommer till kvalitet. Jodet är fritt från andra aktiva ingredienser och erbjuder en ren produkt som är fokuserad på att ge användaren optimala hälsofördelar. Det bidrar till normal sköldkörtelfunktion och bidrar även till normal energiomsättning, normal kognitiv funktion samt till nervsystemets normala funktion. Detta gör Alpha Plus Jod 300 µg till ett pålitligt val för alla som vill förbättra sin hälsa genom att säkerställa att de får tillräckligt med jod.

  Användarvänligheten hos Alpha Plus Jod 300 µg är också imponerande. Med bara en tablett per dag, är det enkelt att införliva detta kosttillskott i din dagliga rutin. Dessutom kommer produkten med 120 tabletter, vilket innebär att du får en fyra månaders leverans i en enda förpackning. Detta är inte bara praktiskt utan också effektivt, eftersom du inte behöver oroa dig för att ständigt behöva köpa mer.

  Prisvärdheten hos Alpha Plus Jod 300 µg är också värd att notera. För endast 89 kr får du ett högkvalitativt kosttillskott som varar i upp till fyra månader. Detta ger en utmärkt valuta för pengarna, särskilt med tanke på de betydande hälsofördelarna som jod kan erbjuda. Sammantaget är Alpha Plus Jod 300 µg ett kostnadseffektivt, högkvalitativt och användarvänligt kosttillskott som vi starkt rekommenderar.

  Fördelar

  • Hög kvalitet på jod
  • Stödjer sköldkörtelfunktion och energiomsättning
  • Användarvänlig med en tablett per dag
  • 120 tabletter per förpackning
  • Kostnadseffektivt pris

  Nackdelar

  • Ingen variation i styrka eller dosering
  • Inga andra aktiva ingredienser inkluderade
  Produkten finns att köpa här:
  119 kr
 4. Bästa minitabletter WellAware Jod Minitabletter

  "Högkvalitativt, prisvärt och effektivt jodtillskott med lättanvända minitabletter."
  Vårt betyg
  4,2/5
  Kvalitet:
  4,1/5
  Effektivitet:
  4,4/5
  Säkerhet:
  4,5/5
  Hållbarhet:
  4,0/5
  Pris:
  4,0/5
  Till butiken
  (Gymgrossisten)

  WellAware Jod Minitabletter är en högkvalitativ produkt som erbjuder en lättanvänd och effektiv lösning för de som söker ett jodtillskott. Kvaliteten på detta jodtillskott är imponerande, med 200 µg jod per tablett, vilket motsvarar 133 % av det rekommenderade dagliga intaget. Detta garanterar att kroppen får den mängd jod den behöver för en normal sköldkörtelfunktion. Tabletterna är också extra små, vilket gör dem lätta att svälja, vilket ökar användarvänligheten.

  Prisvärdheten hos WellAware Jod Minitabletter är också ett stort plus. För endast 129 kr får du en förpackning som räcker i hela 120 dagar. Detta gör det till ett mycket prisvärt alternativ jämfört med andra jodtillskott på marknaden. Dessutom är det bekvämt att bara behöva ta en tablett per dag, vilket gör det lätt att komma ihåg och hålla koll på ditt intag.

  Effektiviteten hos WellAware Jod Minitabletter kan inte ifrågasättas. Eftersom jod är nödvändigt för sköldkörtelns normala funktion, och detta tillskott ger mer än det rekommenderade dagliga intaget, kan vi vara säkra på att det levererar de förväntade resultaten. Sammantaget ger kvaliteten, användarvänligheten, prisvärdheten och effektiviteten hos WellAware Jod Minitabletter produkten ett högt betyg på 4,2 av 5. Detta är definitivt ett jodtillskott som vi rekommenderar.

  Fördelar

  • Högkvalitativ produkt
  • 200 µg jod per tablett
  • Extra små tabletter
  • Prisvärt alternativ
  • En tablett per dag

  Nackdelar

  • Inga smakalternativ
  • Kan vara svårt att hitta i butik
  Produkten finns att köpa här:
  129 kr
 5. Bästa ekologiska Närokällan Jod Eko

  "Ekologiskt jodtillskott från sjögräs med hög kvalitet och effektivitet."
  Vårt betyg
  4,0/5
  Kvalitet:
  3,6/5
  Effektivitet:
  3,7/5
  Säkerhet:
  4,3/5
  Hållbarhet:
  4,2/5
  Pris:
  4,2/5
  Till butiken
  (Svenskt Kosttillskott)

  Närokällan Jod EKO är ett kvalitativt tillskott som levererar 375 mikrogram jod per dos, vilket bidrar till normal kognitiv och sköldkörtelfunktion. Detta tillskott kommer från ekologiskt sjögräs skördad utanför Skottland, vilket ger det en naturlig och ren kvalitet. Vi uppskattar också att varje odling kontrolleras noggrant för att analysera halten av toxicitet, vilket ger extra förtroende för produkten. De vegetabiliska kapslarna är fritt från bindemedel, vilket gör dem lättare att svälja och mer naturliga.

  När det gäller användarvänlighet är Närokällan Jod EKO mycket enkelt att använda med tydliga instruktioner för dosering - endast en kapsel per dag behövs. Den vegetabiliska kapseln är lätt att svälja och gör det till ett bra val för de som kanske har svårt med större piller. Förpackningen innehåller 90 kapslar, vilket räcker i tre månader vid rekommenderad dosering, vilket gör det till ett praktiskt alternativ för långvarig användning.

  Med tanke på priset på 179 kr för 90 kapslar, anser vi att Närokällan Jod EKO erbjuder bra värde för pengarna. Detta jodtillskott är inte bara prisvärt utan också högkvalitativt och effektivt. Dessutom, med tanke på att det är ekologiskt och naturligt, tror vi att det ger extra värde för de som prioriterar renhet och hållbarhet i sina kosttillskott. Med ett betyg på 4.0/5, rekommenderar vi definitivt Närokällan Jod EKO för de som söker ett pålitligt och ekonomiskt jodtillskott.

  Fördelar

  • 375 mikrogram jod per dos
  • Ekologiskt och naturligt sjögräs
  • Vegetabiliska kapslar utan bindemedel
  • Lätt att svälja
  • Räcker i tre månader vid rekommenderad dosering

  Nackdelar

  • Kan vara dyr för vissa användare
  • Inga andra smakalternativ tillgängliga
  Produkten finns att köpa här:
  179 kr
 6. Bästa algbaserade Helhetshälsa EKO-Jod

  "Ekologiskt jodtillskott från alger i kapselform för dagligt intag."
  Vårt betyg
  3,9/5
  Kvalitet:
  4,3/5
  Effektivitet:
  4,3/5
  Säkerhet:
  3,6/5
  Hållbarhet:
  3,7/5
  Pris:
  3,7/5
  Till butiken
  (Svenskt Kosttillskott)

  Helhetshälsa EKO-Jod är ett jodtillskott som kommer från ekologiska alger, specifikt chlorella och knöltång. I termer av kvalitet, är det en högkvalitativ produkt med tanke på att hela algen används i produktionen och att produkten är fritt från tillsatser. Dessutom, eftersom det är ett whole food-produkt, kan vi vara säkra på att svinnet är minimalt vilket gör produkten mer miljövänlig. Dock, trots dess ekologiska ursprung och höga renhet, saknas det vetenskapligt stöd för att jod från alger skulle vara överlägset jämfört med andra källor.

  Produkten kommer i kapselform vilket gör den mycket användarvänlig. Det rekommenderade doseringsförslaget är en kapsel per dag som kan tas vid mat, vilket innebär att det är enkelt att inkorporera i din dagliga rutin. En nackdel kan vara att för personer som har svårt att svälja kapslar kan produkten vara mindre tilltalande. I övrigt, kommer produkten med tydliga instruktioner och den vegetabiliska kapseln gör den lämplig även för veganer.

  Prisvärdheten för denna produkt är något blandad. Å ena sidan får du 100 portioner för 155 kr vilket innebär att kostnaden per portion blir relativt låg. Å andra sidan kan priset fortfarande uppfattas som högt jämfört med andra jodtillskott på marknaden. Effektiviteten är svår att bedöma eftersom det beror på individens specifika behov och hur väl de absorberar jod från denna specifika källa. Sammantaget, med ett betyg på 3,9, är Helhetshälsa EKO-Jod en solid produkt men kanske inte det bästa valet för alla.

  Fördelar

  • Högkvalitativ produkt från ekologiska alger
  • Fritt från tillsatser
  • Minimalt svinn, vilket gör den miljövänlig
  • Användarvänlig kapselform
  • Lämplig för veganer

  Nackdelar

  • Saknar vetenskapligt stöd för överlägsenhet
  • Kan upplevas som dyrt jämfört med andra jodtillskott
  Produkten finns att köpa här:
  155 kr
 7. Bästa kombination Healthwell Jod + Tyrosin

  "Ett veganskt tillskott för bättre sköldkörtelfunktion."
  Vårt betyg
  3,8/5
  Kvalitet:
  3,8/5
  Effektivitet:
  3,5/5
  Säkerhet:
  4,0/5
  Hållbarhet:
  3,9/5
  Pris:
  3,9/5
  Till butiken
  (Svenskt Kosttillskott)

  Healthwell Jod + Tyrosin är ett tillskott som ger en bra kombination av jod och tyrosin, två viktiga ämnen för sköldkörtelns normala funktion. Varje kapsel innehåller 200 mcg jod och 500 mg tyrosin, vilket är en tillräcklig dos för att ge de önskade effekterna. Produkten är också helt vegansk, vilket gör den tillgänglig för en bred publik.

  Produkten uppfyller kvalitetskriteriet genom att erbjuda rena och effektiva ingredienser. Användarvänligheten är också bra, med tydliga instruktioner för dosering och användning. Dock, priset på 199 kr för en burk med 60 kapslar kan kännas något högt jämfört med andra liknande produkter på marknaden, vilket påverkar produktens prisvärdhet.

  När det gäller effektivitet, verkar Healthwell Jod + Tyrosin fungera väl för många användare baserat på recensioner. Men det är viktigt att komma ihåg att individuella resultat kan variera. Överlag, trots det något höga priset, tycker vi att Healthwell Jod + Tyrosin är ett kvalitativt tillskott som kan bidra till en bättre sköldkörtelfunktion. Vårt betyg blir därför 3,8 av 5.

  Fördelar

  • Bra kombination av jod och tyrosin
  • Helt vegansk produkt
  • Uppfyller kvalitetskriterier
  • Användarvänlig med tydliga instruktioner
  • Effektiv baserat på recensioner

  Nackdelar

  • Något högt pris
  • Individuella resultat kan variera
  Produkten finns att köpa här:
  199 kr
testvinnarna

Jämför de 7 vinnarna i testet

Se hur våra bästa produkter jämför sig med varandra här. Vill du sortera dem? Bara klicka på en rubrik i tabellen!

Jod Kvalitet Effektivitet Säkerhet Hållbarhet Pris Totalbetyg Pris
Healthwell Jod Kelp 200 4,2/5 4,7/5 4,8/5 4,9/5 4,9/5 Betyg 4,7 / 5
4,7 / 5
Bästa pris
149 kr
Better You Jod 4,7/5 4,4/5 4,9/5 4,3/5 4,3/5 Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Bästa pris
99 kr
Alpha Plus Jod 300 µg 120 tabletter 3,9/5 4,0/5 4,6/5 4,5/5 4,5/5 Betyg 4,3 / 5
4,3 / 5
Bästa pris
119 kr
WellAware Jod 200ug 120 Minitabletter 4,1/5 4,4/5 4,5/5 4,0/5 4,0/5 Betyg 4,2 / 5
4,2 / 5
Bästa pris
129 kr
Närokällan Jod EKO 3,6/5 3,7/5 4,3/5 4,2/5 4,2/5 Betyg 4,0 / 5
4,0 / 5
Bästa pris
179 kr
Helhetshälsa Eko-Jod 4,3/5 4,3/5 3,6/5 3,7/5 3,7/5 Betyg 3,9 / 5
3,9 / 5
Bästa pris
155 kr
Healthwell Jod+Tyrosin 3,8/5 3,5/5 4,0/5 3,9/5 3,9/5 Betyg 3,8 / 5
3,8 / 5
Bästa pris
199 kr
viktiga faktorer för att välja rätt jod

Så hittar du bästa jod

Att hitta det bästa jod-tillskottet kan vara en utmaning, speciellt med tanke på att marknaden är fylld med olika alternativ. Det finns dock några kriterier som kan användas för att avgöra vilket jod-tillskott som är bäst för dig. Dessa inkluderar kvaliteten på jodkällan, mängden jod per portion, eventuell tillsats av andra näringsämnen, prisvärdhet, tillverkarens rykte och användarrecensioner. Låt oss nu granska dessa kriterier i detalj.

Kvaliteten på jodkällan

En av de viktigaste faktorerna att överväga när du väljer ett jod-tillskott är kvaliteten på jodkällan. Jod kan härstamma från olika källor, inklusive alger (som kelp), skaldjur, mejeriprodukter och syntetiska källor. Det är viktigt att välja ett tillskott från en ren och säker källa. För vissa människor kan organiska källor som alger vara ett bättre alternativ eftersom de också innehåller andra näringsämnen. Men dessa källor kan också vara förorenade med tungmetaller, så det är viktigt att välja produkter från pålitliga tillverkare som testar sina produkter för föroreningar.

Mängden jod per portion

En annan viktig faktor att överväga är mängden jod per portion. Det rekommenderade dagliga intaget av jod varierar beroende på ålder och kön, men för vuxna är det generellt omkring 150 mikrogram per dag. Vissa jod-tillskott kan innehålla mycket mer än detta, vilket kan leda till en risk för jodförgiftning om de tas regelbundet. Därför är det viktigt att välja ett tillskott med en passande dosering.

Tillsats av andra näringsämnen

Vissa jod-tillskott kan också innehålla andra näringsämnen, som selen och zink, som också är viktiga för sköldkörtelfunktionen. Dessa kan vara fördelaktiga för vissa människor, men det är också viktigt att inte överdosera dessa mineraler. Därför bör du överväga ditt totala intag av dessa näringsämnen från alla källor innan du väljer ett tillskott.

Prisvärdhet

Priset på jod-tillskott kan variera mycket. Generellt sett är syntetiska källor billigare än naturliga källor som alger. Men det är också viktigt att överväga kvaliteten och säkerheten hos produkten. Det kan vara värt att betala lite mer för ett högkvalitativt tillskott från en pålitlig tillverkare.

Tillverkarens rykte

Tillverkarens rykte är också en viktig faktor att överväga. Det är alltid bäst att välja produkter från välkända och pålitliga tillverkare som har en lång historia av att producera högkvalitativa kosttillskott. Dessa tillverkare har oftast strikta kvalitetskontrollprocesser på plats och testar regelbundet sina produkter för föroreningar och potens.

Användarrecensioner

Slutligen kan användarrecensioner ge värdefull information om en produkts effektivitet och eventuella biverkningar. Även om individuella erfarenheter kan variera, kan en produkt med övervägande positiva recensioner vara ett tecken på att den fungerar bra för många människor. Men det är också viktigt att vara kritisk till recensioner och att inte helt lita på dem utan att också överväga de andra kriterierna som nämnts ovan.

jod guide

Hur använder man jod-tillskott?

Att ta jod-tillskott kan vara en enkel och effektiv metod för att säkerställa att du får i dig tillräckligt med detta viktiga spårämne. Men det är viktigt att använda jod-tillskott på rätt sätt för att få bästa möjliga effekt och för att undvika eventuella biverkningar. Här följer några viktiga punkter att tänka på när du använder jod-tillskott.

Ta rätt dos

Den rekommenderade dagliga dosen av jod för vuxna är 150 mikrogram. Vissa jod-tillskott kan innehålla mycket mer än detta, så det är viktigt att du följer doseringsanvisningarna på etiketten. Att ta för mycket jod kan leda till biverkningar som hjärtklappning, svettningar, nervositet och diarré. Om du är osäker på hur mycket jod du behöver, bör du rådfråga en läkare eller nutritionist.

Ta tillskottet med mat

För bästa upptag bör jod-tillskott tas tillsammans med mat. Detta hjälper till att skydda magen från eventuell irritation och underlättar absorptionen av jod i kroppen. Dessutom kan vissa näringsämnen, som vitamin C och selen, hjälpa till att öka upptaget av jod. Därför kan det vara en bra idé att ta ditt jod-tillskott med en måltid som innehåller dessa näringsämnen.

Var uppmärksam på eventuella biverkningar

Även om jod-tillskott generellt sett är säkra för de flesta människor, kan de orsaka biverkningar hos vissa individer. Dessa kan inkludera milda symtom som metallisk smak i munnen, huvudvärk och magbesvär, men även mer allvarliga symtom som svullnad i ansiktet och halsen, svårigheter att andas och bröstsmärtor. Om du upplever några av dessa symtom bör du sluta ta tillskottet och kontakta en läkare.

Se över ditt totala jodintag

Det är viktigt att tänka på att du också får i dig jod från kosten, särskilt om du äter mycket fisk, skaldjur och mejeriprodukter. Om du tar ett jod-tillskott kan det vara en bra idé att se över ditt totala jodintag för att undvika att få i dig för mycket. Om du är osäker kan det vara en bra idé att rådfråga en läkare eller nutritionist.

Var försiktig om du har en sköldkörtelsjukdom

Om du har en sköldkörtelsjukdom, som hypotyreos eller Hashimotos sjukdom, bör du vara extra försiktig med jod-tillskott. För mycket jod kan förvärra dessa tillstånd och orsaka symtom som trötthet, viktökning och depression. Om du har en sköldkörtelsjukdom bör du alltid rådfråga en läkare innan du börjar ta ett jod-tillskott.

Vem har nytta av jod-tillskott?

Jod är ett essentiellt spårämne som spelar en viktig roll i många av kroppens funktioner. Trots att det finns i många livsmedel, finns det vissa grupper av människor som kan ha särskild nytta av att ta jod-tillskott. Här listar vi några av dessa grupper.

 • Gravida och ammande kvinnor: Under graviditet och amning ökar kroppens behov av jod, eftersom fostret eller det ammande barnet är beroende av moderns jodintag för sin egen tillväxt och utveckling. En brist på jod under denna period kan leda till allvarliga neurologiska skador hos barnet och kan även påverka moderns hälsa. Därför rekommenderas gravida och ammande kvinnor ofta att ta ett jod-tillskott.
 • Personer med sköldkörtelproblem: Eftersom jod är nödvändigt för produktionen av sköldkörtelhormoner, kan personer med sköldkörtelproblem, såsom hypotyreos, ha nytta av att ta ett jod-tillskott. Dock bör detta alltid göras under övervakning av en läkare, eftersom för mycket jod kan förvärra vissa sköldkörtelproblem.
 • Vegetarianer och veganer: Eftersom de bästa källorna till jod ofta är animaliska produkter, som fisk och mejeriprodukter, kan vegetarianer och veganer ha svårare att få i sig tillräckligt med jod genom kosten. Ett jod-tillskott kan därför vara ett bra komplement för dessa grupper.

Även om jod-tillskott kan vara fördelaktiga för vissa grupper, är det viktigt att komma ihåg att inte alla behöver dem. Personer som får i sig tillräckligt med jod genom kosten, och som inte har några särskilda hälsotillstånd som ökar deras behov av jod, har sannolikt inte nytta av att ta ett jod-tillskott. Dessutom kan för mycket jod leda till hälsoproblem, inklusive sköldkörtelproblem. Därför bör du alltid rådfråga en läkare eller nutritionist innan du börjar ta ett nytt kosttillskott.

vanliga frågor om Jod

FAQ: Vanliga frågor om Jod

Kan man få i sig för mycket jod?

Ja, det är möjligt att få i sig för mycket jod, särskilt om man tar jod-tillskott i höga doser. För mycket jod kan leda till en rad hälsoproblem, inklusive goiter (förstorad sköldkörtel), hypotyreos (underaktiv sköldkörtel), hyperthyreos (överaktiv sköldkörtel) och i sällsynta fall, sköldkörtelcancer. Symtom på för mycket jod kan inkludera metallisk smak i munnen, ökad törst och urinering, magbesvär, svettningar, nervositet och hjärtklappning. Om du misstänker att du har fått i dig för mycket jod bör du omedelbart kontakta en läkare.

Är alla former av jod lika bra?

Nej, alla former av jod är inte lika bra. Jod finns i flera olika former, inklusive kaliumjodid, natriumjodid och molekylärt jod. Kaliumjodid är den form som oftast används i kosttillskott eftersom den är stabil och lätt att absorbera. Molekylärt jod kan också absorberas väl, men det är mindre stabilt och kan därför vara svårare att inkludera i kosttillskott. Natriumjodid absorberas inte lika effektivt som de andra två formerna.

Kan jod-tillskott orsaka allergiska reaktioner?

Även om det är ovanligt, kan vissa människor vara allergiska mot jod. Symtom på en jodallergi kan inkludera hudutslag, klåda, svullnad i ansiktet eller halsen, svårigheter att andas och i allvarliga fall, anafylaktisk chock. Om du upplever några av dessa symtom efter att ha tagit ett jod-tillskott bör du omedelbart upphöra med användningen och söka medicinsk hjälp.

Är jod-tillskott säkra för barn?

Jod är ett viktigt näringsämne för barns tillväxt och utveckling, särskilt för utvecklingen av hjärnan. Men precis som hos vuxna kan för mycket jod leda till hälsoproblem hos barn. Därför är det viktigt att inte ge barn jod-tillskott utan att först rådfråga en läkare eller nutritionist.

Behöver jag ta ett jod-tillskott om jag äter en balanserad kost?

Om du äter en balanserad kost som inkluderar livsmedel som är rika på jod, som fisk, skaldjur och mejeriprodukter, får du troligtvis i dig tillräckligt med jod och behöver inte ta ett tillskott. Men om du är vegetarian eller vegan, gravid eller ammande, eller har en sköldkörtelsjukdom, kan du ha ett ökat behov av jod och kan därför ha nytta av ett tillskott. Du bör dock alltid rådfråga en läkare eller nutritionist innan du börjar ta ett nytt kosttillskott.

Kan jod-tillskott interagera med andra mediciner?

Ja, jod-tillskott kan interagera med vissa mediciner, inklusive litium, blodtrycksmediciner och vissa typer av sköldkörtelmedicin. Om du tar någon av dessa mediciner bör du rådfråga en läkare innan du börjar ta ett jod-tillskott.

Är det säkert att ta jod-tillskott under graviditet?

Under graviditet ökar kroppens behov av jod och därför rekommenderas gravida kvinnor ofta att ta ett jod-tillskott. Men det är viktigt att inte ta för mycket jod under graviditeten, eftersom detta kan leda till hälsoproblem för både modern och barnet. Om du är gravid bör du alltid rådfråga en läkare innan du börjar ta ett nytt kosttillskott.

Vad händer om jag missar en dos av mitt jod-tillskott?

Om du missar en dos av ditt jod-tillskott, ska du bara ta nästa planerade dos. Du bör inte fördubbla dosen för att kompensera för den missade dosen. Att ta för mycket jod på en gång kan leda till biverkningar, inklusive hjärtklappning, svettningar, nervositet och diarré.

Vilka produkter är relaterade till Jod och vad används de till?

Jod är ett viktigt mineral som kroppen behöver för att producera sköldkörtelhormoner. Det finns flera produkter som är relaterade till jod och som kan vara användbara för att säkerställa att du får tillräckligt med detta viktiga näringsämne. Här är några av de mest relaterade produkterna:

 • Kalcium: Precis som jod är kalcium ett viktigt mineral som kroppen behöver för att fungera korrekt. Kalcium är nödvändigt för att bygga och underhålla starka ben och tänder. Du kan läsa mer om kalcium i vår utförliga jämförelse av kalciumtillskott.
 • Biotin: Biotin, även känt som vitamin B7, är ett vattenlösligt vitamin som kroppen behöver för att omvandla vissa näringsämnen till energi. Det är också viktigt för hälsan i hår, hud och naglar. Vi har en omfattande recension av biotintillskott tillgänglig på vår hemsida.
 • Hyaluronsyra: Hyaluronsyra är en typ av molekyl som finns naturligt i kroppen. Den är viktig för att hålla huden hydratiserad och för att smörja lederna. Du kan läsa mer om hyaluronsyra i vår recension av hyaluronsyratillskott.
 • Tranbärstillskott: Tranbär är rika på antioxidanter och kan bidra till att förhindra urinvägsinfektioner. Om du är intresserad av att lära dig mer om fördelarna med tranbär kan du läsa vår jämförelse av tranbärstillskott.
 • NAD+ tillskott: NAD+ är en koenzym som spelar en viktig roll i energiproduktionen i kroppens celler. Det har också visat sig ha anti-aging egenskaper. Du kan läsa mer om NAD+ i vår recension av NAD+ tillskott.
Förutom dessa produkter finns det också andra tillskott som kan vara fördelaktiga för din hälsa, såsom E-vitamin, C-vitamin och Omega-3. Dock skriver vi inte om dessa på vår hemsida.

Om vårt test

Att hitta det bästa Jodet är ingen enkel uppgift. Det är en process som kräver noggrannhet, precision och tid. Vi har utvecklat en metod för att säkerställa att vi testar varje produkt på rätt sätt, och att vi kan jämföra dem på ett rättvist sätt. Vi har tagit hänsyn till allt från pris och kvalitet till användarvänlighet och tillverkares rykte. Här är vår process:

 • Pris: Är produkten prisvärd? Hur mycket kostar det i jämförelse med andra produkter på marknaden? Är priset rimligt med tanke på kvaliteten?
 • Kvalitet: Hur hög är kvaliteten på produkten? Är den gjord av hållbara material? Har den en lång livslängd?
 • Användarvänlighet: Är produkten lätt att använda? Är instruktionerna klara och lätta att följa? Hur bekväm är produkten att använda?
 • Tillverkares rykte: Vad säger andra kunder om tillverkaren? Har de ett gott rykte? Har de varit i branschen länge?

I slutändan är vårt mål att hitta det bästa Jodet som ger mest värde för pengarna. Vi strävar efter att ge en objektiv bedömning av varje produkt, och vi hoppas att våra tester och utvärderingar kommer att hjälpa dig att göra ett informerat köpbeslut.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
28 röster, Betyg: 4.5 / 5
robban
Robin Johansson
Expert inom träning & hälsa

Robin Johansson är en ivrig skribent med en brinnande passion för träning och hälsa. Hans resa började med personliga utforskningar av fysisk kondition och har sedan dess vuxit till en evig jakt på kunskap inom ämnet. Robin är alltid ivrig att lära sig mer och dela med sig av sina insikter.

Hans talang ligger i att omvandla vetenskapliga fakta till praktiska råd, vilket har hjälpt många att navigera i träningens och hälsans komplexa värld. Hans genuina önskan att hjälpa andra nå sina fysiska mål reflekteras i hans inspirerande skrivande.