Bäst i test: Bäst jodtillskott 2023

Uppdaterad 2 mars 2023

Jod är ett viktigt mineral för flera funktioner i kroppen. Brist på ämnet kan leda till trötthet, håravfall och viktuppgång. Jod behövs för att kroppen ska kunna skapa sköldkörtelhormon, ett hormon som bland annat reglerar ämnesomsättningen. Jodtillskott är ett smidigt sätt för att vid behov få i sig extra jod. Vi har testat flera olika tillskott och utsett Healthwell Jod Kelp 200 till bäst i test. Du kan läsa mer om produkterna och om hälsofördelarna med jod nedan.

Testvinnare - Bästa Jod 2023

Här får du en snabb överblick över de bästa Jodtillskotten 2023:

 • Bäst i test: Healthwell Jod Kelp 200
 • Great Earth Everyday med jod
 • Bästa billiga: Better You Jod
 • Bästa premiumvalet: Thorne Jod & Tyrosin
 • Core Vitamins med jod

De 5 bästa Jodtillskotten i September 2023

 1. 1. Healthwell Jod Kelp 200- Bäst i test

  9,6/10
  "Väldoserat jodtillskott till mycket bra pris".
  Healthwell Jod Kelp 200
  Bäst i test
  Antal port
  200 port
  Jod / port
  200 µg
  Pris / port
  0,75 kr
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Högt innehåll av jod
  • Högsta prisvärdhet
  • Naturligt innehåll av jod
  • Mycket lättsvalda tabletter
  Nackdelar
  • Används försiktigt under graviditet och vid amning

  Recension

  Förutsatt att du främst är ute efter ett kosttillskott med jod, så är Healthwell Jod Kelp 200 det mest prisvärda alternativet vi hittat. Varje tablett innehåller 133 % av det dagliga rekommenderade intaget av jod. Mineralet i tillskottet kommer från kelp, en havsväxande (eller odlad) alg. Kelp innehåller naturligt jod och därtill andra mineraler och vitaminer som kroppen behöver. Den som vill komplettera sitt dagliga, eller veckovisa, intag av jod gör det både billigt och effektivt med Healthwell Jod Kelp 200.

  Nackdelen med produkten är att gravida och ammande bör vara försiktiga med jodtillskott överlag. Det gäller speciellt de som har en högre koncentration. Fördelen är annars att tabletterna är mycket lätta att svälja och att du kan få en större dos av dem med burkarna på 200, 400 eller 600 tabletter. Ju större burk du köper, desto lägre blir priset per tablett.

 2. 2. Great Earth Everyday med jod

  9,5/10
  "Ett rikt innehåll med jod från kelp".
  Great Earth Everyday
  Antal port
  60 port
  Jod / port
  150 µg
  Pris / port
  3,08 kr
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Högt innehåll av jod och vitaminer
  • Utmärkt kombination av ämnen
  • Veganvänligt
  Nackdelar
  • Något lägre innehåll av vissa mineraler

  Recension

  Great earth everyday innehåller 150 µg, vilket är den rekommenderade mängden att få i sig per dag för en vuxen person. Utöver detta mineral innehåller kapslarna en större mängd andra mineraler och även flera vitaminer i högre doser. Det räcker alltså med att du tar en kapsel om dagen tillsammans med måltid. Om du tar mer än så, till exempel för att få i sig mer jod, finns risken att du överdoserar. Detta kan leda till en motsatt reaktion mot vad du vill uppnå. Fördelen med tillskottet är att det har ett rikt innehåll av ämnen som vissa kan ha delvis brist på.

  Biotillgängligheten av ämnena i kapslarna uppfattade vi vara hög. Flera av föreningarna är i glycinat-, glukonat- eller citrat-form, vilket brukar innebära ett bra upptag i kroppen. Priset är fullt rimligt sett till vad du får och kapslarna i sig är lätta att svälja med exempelvis ett halvt glas vatten till maten.

 3. 3. Better You Jod- Bästa billiga

  9,4/10
  "Mest jod för pengarna".
  Better You Jod
  Bästa billiga
  Antal port
  120 port
  Jod / port
  250 µg
  Pris / port
  0,83 kr
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Tabletter som är lätta att svälja
  • Högsta innehåll av jod
  • Mycket prisvärda
  Nackdelar
  • Risk för överdosering om du inte håller dig rätt dos

  Recension

  Om du bara är ute efter ett högt innehåll av jod i ett kosttillskott och dessutom till ett lågt pris, så är Better You Jod rätt val. Innehållet av jod ligger på 250 µg per portion, vilket motsvarar 166 % av det dagliga rekommenderade intaget. Någon risk för jodbrist kommer du knappast att drabbas av med detta kosttillskott. Däremot bör du vara försiktig med att överdosera eftersom för mycket jod kan leda till negativa effekter i kroppen, till exempel för sköldkörteln.

  Tabletterna är mycket lätta att svälja och du ska alltid ta dem tillsammans med en måltid. Fördelen med dem är att de är vegetabiliska och jodet i dem är också i kaliumjodid-form. Denna form har en hög tillgänglighet i kroppen och absorberas snabbt.

 4. 4. Thorne Jod & Tyrosin- Bästa premiumvalet

  9,2/10
  "Högdoserat jodtillskott till något högre pris".
  Thorne Jod & Tyrosin
  Bästa premiumvalet
  Antal port
  60 port
  Jod / port
  225 µg
  Pris / port
  3,82 kr
  Fri frakt över 199 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Hög biotillgänglighet med kaliumjodid
  • Innehåller en lagom extrados L-tyrosin
  • Vegetabilisk kapsel
  Nackdelar
  • Högre pris

  Recension

  För att både stötta sköldkörteln och få i sig en högre dos jod, har Thorne Research tagit fram detta tillskott som innehåller både jod och L-tyrosin. Jodet i kapslarna är i formen kaliumjodid och koncentrationen är 225 µg, eller 150 % av DRI (dagligt intag). Tyrosin är en aminosyra som hjälper till att reglera och eventuellt höja din energi samt bidra att nervsystemet fungerar som det ska. Dosen tyrosin i kapslarna ligger på 500 mg, vilket också är den rekommenderade dagligdosen för en vuxen person.

  Intaget av kapslarna bör vara två gånger per dag, en kapsel åt gången. Överdosera inte detta tillskott eftersom innehållet av jod är högre. Det kan räcka med att ta det då och då och ändå märka effekt. Vi tog det varannan dag i cirka tre veckor och märkte främst en skillnad i energinivåerna, vi blev piggare.

 5. 5. Core Vitamins med jod

  9,0/10
  "Rik på jod och flera andra vitaminer och mineraler".
  Core Vitamins
  Antal port
  60 port
  Jod / port
  150 µg
  Pris / port
  1,65 kr
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Hög prisvärdhet
  • Innehåller flera ämnen som samverkar med jod
  • Bra storlek på kapslarna
  Nackdelar
  • Inte något för den som endast vill ha jodtillskott
  • Bovint gelatin i kapslarna

  Recension

  Core vitamins med jod finns i burkar om 60, 120 eller 180 kapslar. Innehållet av jod i kapslarna är 150 µg per kapsel. Det motsvarar 100 % av den rekommenderade dagligdosen för en vuxen person. Utöver Jod innehåller kapslarna flera vitaminer och mineraler i i doser om 100 % av DRI (dagligt rekommenderat intag) eller mer för att kompensera eventuella brister. Fördelen med ett ett multivitamin- och multimineraltillskott är att flera olika ämnen samverkar för att ge en bättre effekt.

  Vi uppskattade att kapslarna var lättsvalda och att innehållet är så pass varierat, till ett lågt pris. Nackdelen är att detta inte är ett kosttillskott för den som endast vill ha jod och inget mer i kapslarna. Kapslarna är också i gelatin från nötkreatur. Överlag ser vi detta som ett potent och välbalanserat tillskott som är svårt att överdosera, om du håller dig till den rekommenderade dosen.

jod guide

Köpguide: hitta rätt jodtillskott

Jod är ett livsnödvändigt mineral som ofta återfinns i animaliska produkter. Jod tas upp av sköldkörteln som produceras två olika hormon; tyroxin och trijodotyronin. Dessa hormon används i lång rad olika funktioner i kroppen. Idag är jod ofta tillsatt i bordssalt, detta har gjort i Sverige sedan 30-talet för att undvika jodbrist. Jodbrist för mig sig flera konsekvenser och kan vara väldigt allvarligt, framför allt i utvecklingsåren hos barn. Om du behöver extra tillskott av jod så finns det idag många bra produkter att välja mellan.

Innehåll i jodtillskott

Innehållet i olika jodtillskott kan variera ganska mycket. De kan innehålla 100 % jod, eller vara del av ett multivitamintillskott. Om du väljer ett rent jodtillskott så är mängden jod generellt sett något högre, uppåt 200 µg. Medan halten i multivitamintillskott ligger runt 150 µg. Detta kan jämföras med halten som oftast återfinns i salt, som ligger på 50 µg per gram salt. Det jod som återfinns i tillskott kommer oftast från alger. De brunalger som används att göra tillskott av är naturligt rika på jod.

Välj ett tillskott med så få tillsatser som möjligt. Det är onödigt för både kroppen och plånboken att få i sig ämnen du inte behöver. Ett jodtillskott innehåller i regel jod samt ett eller ett par andra ämnen. Dessa ämnen kan till exempel vara tyrosin (ett protein som stimulerar tyroxinproduktionen) eller mineraler som selen. Selen tros ha en synergistisk effekt med jod, de förstärker varandras upptagning i kroppen. 

Undvik överdosering

Det genomsnittliga jodtillskottet innehåller 150-200 µg jod, 150 µg är livsmedelsverkets rekommendation på dagligt intag för vuxna. Om du använd jodberikat salt så ska du vara vaksam på dina jodnivåer. Jodberikat salt förekommer också ofta i halvfabrikat och färdigmat. Om du tar jodtillskott bör du därför överväga att sluta med jodberikat salt. Höga doser av jod har kopplats ihop med vissa autoimmuna sjukdomar. Rådgör därför med din läkare om du funderar på att börja ta jodtillskott.

Vårt test av jodtillskott

Jodtillskott kan variera en hel del. En del tillskott innehåller 100 % jod medan andra innehåller flera olika vitaminer och mineraler. Jod är vanligt förekommande i olika multivitamintillskott och dessa är oftast billigast sett till vad du får för priset. I vårt test undersökte vi bland annat varifrån mineralet kommer, hur tillskottet tillverkas och hur priset förhåller sig till innehållet och kvaliteten. Vi tar även i beaktande hur tabletterna är att ta, hur många du behöver ta per dag och om någon effekt märks. Sammanfattningsvis tittar vi på följande punkter:

 • Koncentration - Hur hög koncentration av jod och andra mineraler och vitaminer innehåller produkten? Finns det risk att överdosera? 
 • Innehåll - Innehåller tillskottet något annat än jod? Finns det tillsatser eller färgämnen i produkten?
 • Prisvärdhet - Motsvarar priset kvaliteten på tillskottet och innehållet? 

Vanliga frågor om jod

Hjälper jod mot strålning?

Både ja och nej. Det som sker vid en kärnteknisk händelse är att radioaktivt jod kan spridas. Jod tas upp av sköldkörteln och eftersom kroppen inte gör någon skillnad på radioaktivt och icke-radioaktivt jod så tas det radioaktiva mineralet upp av sköldkörteln. Detta leder till en ökad risk för cancer. Tillskott av jod inför en sådan händelse mättar kroppen på jod vilket leder till att sköldkörteln tar upp betydligt mindre radioaktivt jod. 

Tillskottet i sig skyddar dig alltså inte, men det kan motverka att strålningsrelaterad cancer utvecklas i sköldkörteln. 

Vilken kost är rik på jod?

Jod förekommer rikligt i saltvattenfisk, skaldjur och vissa mejeriprodukter. Detta innebär att du som vegan eller vegetarian kan vara i behov av tillskott av jod. Men det finns vegetariska alternativ också, jod förekommer nämligen i alger som kelp och chlorella. 

Hur upptäcker jag jodbrist?

Symtom på jodbrist kan vara trötthet och viktuppgång. Men även struma, alltså förstorad sköldkörtel. Jodbrist är ett utbrett problem i världen, men inte i Sverige. En varierar kost och mat från havet säkerställer i regel ditt dagliga behov av jod. Jod är mycket viktigt för småbarn, där brist kan innebära allvarliga brister i utvecklingen.

När ska jag ta jodtillskott?

Vid misstänkt jodbrist är tillskott ett bra alternativ. Rådgör alltid med din läkare innan du börjar ta ett nytt tillskott, och framför all om du misstänker jodbrist.

Ta inte jodtillskott som skydd mot kärnvapenkrig, följ myndigheternas rekommendationer och undvik att hamstra tillskott som kan komma andra till större nytta. Om du är över 40 år så löper du inte längre förhöjd risk för sköldkörtelcancer till följd av strålning, då behöver du alltså inte jodtillskott.

Har jod några biverkningar?

Överdriven konsumtion av jod kan ha allt från milda till allvarliga biverkningar. Ett högt intag av jod kan påverka din fettförbränning medan ett alltför högt intag av mineralet kan ha en allvarlig påverkan på din sköldkörtel och dess funktion. Om du följer rekommenderade doser så föreligger ingen risk för biverkningar. 

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
19 röster, Genomsnitt: 4.3 / 5