Bäst i test: Bästa sommardäck 2022

Uppdaterad februari 2022

Kvaliteterna på ett bra sommardäck styrs av flera olika faktorer. Bland annat behöver man ta hänsyn till väggreppet, bullernivån och bränslepåverkan. Kombinationen av de olika faktorerna styr hur prisvärt däcket är. Att välja rätt är alltså inte alltid helt lätt. Vi har därför testat 5 toppmodeller av sommardäck och rangordnat dessa i vår topplista. Bästa sommardäck i år blev Michelin Primacy 4+. Recensionen av däcket och ytterligare information hittar du nedan.

Vårt test av sommardäck

Ett bra sommardäck ska bidra till låg bränslepåverkan och hålla hög slittålighet samt vara säkert. När vi testade olika modeller av sommardäck gjorde vi detta med punkterna och frågorna nedan som utgångspunkt. Kombinationen av hur bra varje däcktyp presterade på de olika punkterna avgjorde slutomdömet. Testet av greppet på våt körbana gjordes när vägen var täckt av 0,5 – 1,5 mm vatten.

 • Grepp – Hur bra grepp hade däcket på våta respektive torra vägar? Var greppet bra sett till vilket hastighetsindex som det hade?
 • Säkerhet – Upplevdes däcket bidra till hög eller låg säkerhet på vägen? Hur lång var bromssträckan med däcket?
 • Övrig prestanda – Hade däcket en hög bullernivå? Hur snabbt slits däcket vid normal användning? Vilken bränslepåvekran hade däcket?
 • Prisvärdhet – Vi tittar efter sommardäck som inte är för dyra i relation till prestandan. För en hög prisvärdhet ska priset vara rimligt i förhållande till vad du får.

 1. Michelin Primacy 4+

  9,4/10
  "Michelin Primacy ger dig ett högkvalitativt däck med lång livslängd".
  MICHELIN PRIMACY 4+
  Bäst i test
  Grepp torr väg
  Mycket bra
  Grepp våt väg
  Mycket bra (A - B)
  Ljudnivå
  Låg (ca 69 dB)
  Bränsleeffektivitet
  Mycket hög (A - C)
  Frakt från 59 kr
  30 dagars öppet köp
  5-7 dagars leveranstid
  Frakt från 236 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Mycket bra livslängd
  • Låg bränslepåverkan
  • Låg bullernivå
  Nackdelar
  • Låter mer på vissa typer av asfalt

  Recension

  Primacy 4+ är den senaste generationen sommardäck från Michelin. Upplagan kan bland annat stoltsera med att vara mer bränslesnål än tidigare versioner och ha 20 % längre körsträcka. Denna modell däck har fått en kvalitetshöjning som både ger en låg vikt och en längre livslängd än tidigare. Det område som Primacy 4+ är bäst inom är greppet på vägbanan. Både på torr och våt väg märkte vi av däckets mycket goda egenskaper. Detta kan vi förmodligen tacka EverGrip-tekniken som används i däcken. När vi testade denna modell fick vi till exempel aldrig någon vattenplaning och även slitstyrkan i däcken höll måttet. EverGrip-tekniken gör att mönstret är grövre och ger 22 % mer utrymme för att avleda vatten, jämfört med Primacy 3.

  Under körtestet kunde vi ta ut svängarna ganska ordentligt och vi upplevde inte att däcken var någon faktor till osäkerhetskänslor på vägen. Enda nackdelen vi upplevde med däcken var att visst underlag, såsom grövre eller äldre asfalt, gav ett högre ljud än vad vi räknade med. Tänk på att däcket har något mindre mönsterdjup än vissa andra typer av däck, cirka 2 mm. Detta verkar dock inte påverka däckets köregenskaper, utan designen och gummiblandningen gör modellen pålitlig. När det gäller rullmotståndet, så är det lågt eftersom friktionen mot vägbanan i sig är låg.

  Läs mer
 2. Nokian Hakka Blue 2

  9,3/10
  "Ett perfekt däck med hög körkomfort, välanpassat till nordiskt klimat".
  NOKIAN HAKKA BLUE 2
  Bästa premiumvalet
  Grepp torr väg
  Mycket bra
  Grepp våt väg
  Mycket bra (A)
  Ljudnivå
  Låg (ca 69 dB)
  Bränsleeffektivitet
  Hög (B - C)
  Frakt från 236 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Effektiv avledning av vatten till däckets mittspår
  • Mycket hög slittålighet
  • Sköna att köra med
  Nackdelar
  • Kunde vara mer bränslesnåla
  • Relativt dyra

  Recension

  Ett dyrare däck som hör hemma i premiumsegmentet är Nokian Hakka Blue 2. Däcket har vunnit flera test-utmärkelser de senaste åren och vi förstod snabbt varför när vi själva testkörde denna däckmodell.

  Till att börja med motverkat däckets design effektivt vattenplaning tack vare avrinningsspåret i mitten av däcket. Greppet på vät vägbana är alltså utmärkt. Designen på Hakka Blue 2 gör även att ljudnivån minskar avsevärt. I däcket finns det små "hål" eller fickor som reglerar luftflödet och modellen är utformad för att minska vibrationerna när du kör. Denna innovativa teknik bidrar till att ljudet blir lägre, både när du sitter i kupén och när du hör bilen komma förbi dig. Tekniken minskar dessutom luftmotståndet och ökar hållbarheten på däcket. Bränsle- och däckekonomin blir alltså bättre tack vare denna nya design.

  I vårt körtest uppfattade vi att däcket bidrog till ökad körglädje genom att det både drog ned ljudnivån och kändes mycket stabilt på vägbanan, även på vått underlag. Sett till att du betalar ett relativt högt pris per däck, kommer denna modell dock att löna sig mest för den som kör mer och behöver extra kvalitet på sina däck.

  Läs mer
 3. Goodyear Efficient Grip Performance 2

  9,1/10
  "Utmärkta köregenskaper & nedkortad bromssträcka".
  Goodyear EfficientGrip Performance 2
  Grepp torr väg
  Bra
  Grepp våt väg
  Mycket bra (A)
  Ljudnivå
  Låg (ca 70 dB)
  Bränsleeffektivitet
  Hög (B)
  Frakt från 236 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Frakt från 59 kr
  30 dagars öppet köp
  5-7 dagars leveranstid
  Fördelar
  • Kort bromssträcka med ActiveBraking-teknik
  • Bra våtgrepp även vid lägre mönsterdjup
  • Lågt rullmotstånd
  Nackdelar
  • Kunde vara bättre grepp på torr väg

  Recension

  Med bättre grepp och nedkortad bromssträcka jämfört med den tidigare modellen av samma däck, blir Efficient Grip Performance 2 från Goodyear ett både prisvärt och pålitligt sommardäck. Denna däckmodell fick också goda omdömen av Vi Bilägare i deras test 2019.

  I vårt eget test av däcket märkte vi framför allt av de goda köregenskaperna på våt vägbana. Däcken är också A-klassade när det gäller greppet på våt väg. En faktor som hjälper till att öka greppet och förkorta bromssträckan är ActiveBraking-tekniken. Denna ökar kontakten mellan däcket och vägbanan. Överlag kortar detta ned sträckan med två meter, eller 8 % på våt väg och 3 % på torr yta.

  En annan uppdatering för detta däcket är att materialet, gummiblandningen, har förbättrats för att minska energiförlusten när du kör med det. Rullmotståndet är 18 % lägre än tidigare. 

  Efficient Grip Performance 2 bidrar alltså till en bättre bränsleekonomi, ökad säkerhet och goda köregenskaper. Nackdelen med modellen är möjligen att greppet på torra vägar kunde vara ännu bättre. Vi betraktar dock inte detta som någon större brist.

  Läs mer
 4. Bridgestone Ecopia EP150

  8,9/10
  "Miljövänliga däck med lågt rullmotstånd".
  Bridgestone Ecopia EP150
  Grepp torr väg
  Mycket bra
  Grepp våt väg
  Bra (B)
  Ljudnivå
  Låg (ca 71 dB)
  Bränsleeffektivitet
  Hög (B - C)
  Frakt från 236 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Frakt från 59 kr
  30 dagars öppet köp
  5-7 dagars leveranstid
  Fördelar
  • Lätt att hantera
  • Lågt rullmotstånd
  • Låg bullernivå
  • Hög kvalitet på gummiblandningen
  Nackdelar
  • Inte bästa grepp på våt väg

  Recension

  Japanska Bridgestone tillverkar däck som är kända för sin höga kvalitet. Man levererar bland annat däck till Formel 1-bilar. Den egenskap som vi väljer att framhålla med Ecopia EP 150 är dess låga rullmotstånd. Bränsleförbrukningen är som en följd av detta låg och vi märkte en skillnad i hur bränsleåtgången blev lägre, speciellt på bättre asfalt. Trots att däcken är något dyrare kan alltså dess egenskaper göra att de snabbt betalar av sig, jämfört med billigare modeller.

  När vi testkörde däcket uppfattade vi att greppet på våt vägbana kunde vara något bättre. Säkerheten överlag känns dock hög och köregenskaperna är goda. Tack vare det låga rullmotståndet är också ljudnivån låg. Kör du dessutom en bil som är välisolerad mot vägbanans ljud, blir ljudet till och med mycket lågt. Materialtekniken och -valet i däcket förbättrar både egenskaperna på vägen och de gör dessutom denna däckmodell mer miljövänlig.

  Läs mer
 5. Bridgestone Turanza T005

  8,7/10
  "Bränslesnåla däck med goda egenskaper".
  BRIDGESTONE TURANZA T005
  Mest Prisvärd
  Grepp torr väg
  Mycket bra
  Grepp våt väg
  Mycket bra (A)
  Ljudnivå
  Låg (ca 72 dB)
  Bränsleeffektivitet
  Hög (B - C)
  Frakt från 236 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Frakt från 59 kr
  30 dagars öppet köp
  5-7 dagars leveranstid
  Fördelar
  • Mycket tåliga
  • Lågt rullmotstånd
  • Sparade in på våra bränslekostnader
  Nackdelar
  • Högre ljudnivå

  Recension

  Bridgestone Turanza T005 är ett däck med både bra våtprestanda och hög slittålighet. Modellen är dock inte det tystaste på marknaden, men onekligen ett av de mer bränslebesparande. Rullmotståndet har sänkts tack vare en ny design förstärkt med stål och hård polyester. De breda skårorna som löper längs däcket transporterar också bort vatten på ett effektivt sätt. Egenskaperna på våt vägbana är utmärkta och även sådant som en kort bromssträcka och bra köregenskaper på slingriga landsvägar bidrar till att Turanza T005 är en av våra favoriter. 

  Nackdelen med däcket är att ljudnivån är något högre än för andra modeller av däck som vi testat. Skillnaden är dock inte tillräckligt påtaglig för att vi ska se ljudnivån som något tydligt sänke för helhetsomdömet. Vi är sammantaget nöjda med denna modell, inte minst eftersom priset är lågt sett till kvaliteterna. 

  Läs mer

road forest

Köpguide: Hitta rätt sommardäck

Genom att skaffa dig kunskap om vad ett däckinköp faktiskt innebär, blir det lättare att veta vad du ska hålla utkik efter. Det blir på så vis också lättare att välja rätt och bäst sommardäck för just ditt behov. Läs alltså gärna igenom vår köpguide för att få en bra överblick av vad det innebär att skaffa nya sommardäck.

 • Grepp på torra vägar 

  Sommardäck är designade för att ha ett bra grepp på torra vägar. Ett sommardäck med högre friktion och bättre grepp kan dock avge ett högre ljud. Greppet och körförmågan styrs även av hur välbalanserat däcket är. Överlag ska fordonet rulla lätt och bromssträckan vara så kort som möjligt. En kortare bromssträcka och ett bättre grepp får du med ett mönsterdjup som inte är för lågt. Kvaliteten på gummiblandningen är en av faktorerna som spelar in här.
 • Grepp på våta & hala vägar 

  När du kör på vått eller halt underlag blir greppet extra viktigt. Det är i synnerhet dessa ytor som kommer att testa förmågan hos sommardäcket. Fordonet ska kännas och vara stabilt och säkerhet, även i skarpare kurvor och du ska inte riskera att få sladd. Här blir det intressant att titta på mönsterdjupet och formen på mönstret. Sedan 2012 finns det en EU-beteckning för däckgreppet i vått väglag. Här står A för bäst grepp och E för sämst. Använd helst däck med C eller högre. När du bromsar med bilen ska den inte glida på underlaget. Vid tvärnit i en hastighet på 90 km/h på halt underlag ska bilen inte rulla längre än 150 meter med sommardäck.
 • Belastningsindex 

  Belastningsindex  eller lastindex, förkortat LI-värde, anger vilken belastning som däcket maximalt får utsättas för. Om du överskrider denna gräns kan du riskera att skada däcket och i värsta fall råka ut för en olycka. Kapaciteten som däcket har styrs även av trycket i däcket och av hastigheten du kör i. Vilket LI-värde som sommardäcket har anges på däcket. 90 står exempelvis för 600 kg per däck och 130 för 1900 kg per däck. När du lastar fordonet bör du ta hänsyn till indexet eftersom fördelningen av lasten kommer att påverka däcken.
 • Hastighetsindex 

  Hastighetsindexet är ett index för den rekommenderade maxhastigheten som däcket tål. Beteckningen hittar du på sidan av däcket. Där står det exempelvis 205/55-R16 H. H är hastighetsindex och i detta fall står bokstaven för en maxhastighet på 210 km/h. Andra beteckningar som finns är M som är lika med 130 km/h och P som ger en maxhastighet på 150 km/h. När du skaffar nya däck bör dessa ha minst samma beteckning som de gamla.
 • Bullernivå 

  Alla däck håller en viss nivå av buller när du kör fordonet. Nivån påverkas bland annat av typen av asfalt och dess grovhet. Äldre asfalt som är mer sliten låter också mer än nylagd asfalt. Bullernivån påverkas även av hur väl isolerad bilen är och givetvis vilka däck du har. När man mäter bullernivån från däcken gör man detta i decibel (dB). På skalan indikerar till exempel 3+ dB i 100 % högre eller lägre ljudnivå. 3- indikerar 50 % lägre ljudnivå. Detta beror på att decibelskalan är logaritmisk, den ökar inte linjärt, utan är tilltagande.
 • Bränslepåverkan 

  Det finns olika faktorer som styr vilken bränslepåverkan däcket har. Främst är det däckets friktion, rullmotståndet och däcktrycket som spelar roll. Däck med hög friktion ger ett bra grepp, men också en högre bränslepåverkan. Detta beror på att rullmotståndet ökar. Enligt EU-direktiv finns det en märkning på däcken, från A till E, som indikerar hur däcken påverkar bränsleåtgången. Det bästa är att välja sommardäck som är designade med bra grepp och låg bränslepåverkan. Till exempel spelar gummiblandningen och mönsterdjupet roll.
 • Däckets dimensioner 

  För att ta reda på vilka dimensioner som sommardäcket ska ha, tittar du i registreringsbeviset. Där står det exempelvis 165/65 R 13. De första siffrorna, i det här fallet 165, indikerar bredden på däcket i millimeter. 65 står för höjden på däcket som andel av bredden och R står för radialdäck. De sista två siffrorna, 13, indikerar fälgens diameter i tum. Om du är osäker på vad du ska välja kan du många gånger skriva in din bils registreringsnummer på återförsäljarnas hemsidor, för att se vilken däckdimension som passar. Glöm inte att ett för lågt värde, i relation till vad bilen är konstruerad för, kommer att resultera i ett däck som inte passar.

Vanliga frågor om sommardäck

När ska jag använda sommardäck?

Från och med 1 april till den 30 november ska du ha sommardäck på bilen, om inte vinterväglag råder.

När ska jag skaffa nya sommardäck?

Det minsta tillåtna mönsterdjupet du får ha ligger på 1,6 mm. När ditt däck slitits ned till 3 mm är det dock dags att byta till nya sommardäck.

Hur mycket kostar sommardäck?

Priset på sommardäck varierar relativt mycket. De billigaste ligger runt 500 eller 600 kr per däck och de dyrare runt 1500 eller 2000 kr per däck.

Lönar det sig att köpa dyra sommardäck?

Oftast lönar det sig att köpa dyrare sommardäck. Kvaliteten och förmågan på vägen som däcken ger återspeglas många gånger i priset. Detta är dock inte samma sak som att dyrare däck är mer prisvärda. Ett bra däck i mittensegmentet kan exempelvis ha en mycket hög prisvärdhet, med goda vägegenskaper och hög slittålighet. En rekommendation är att köpa däck från pålitliga tillverkare, som inte är alltför billiga.

Testvinnare - Bäst Sommardäck

 • Michelin Primacy 4+
 • Nokian Hakka Blue 2
 • Goodyear Efficient Grip Performance 2
 • Bridgestone Ecopia EP150
 • Bridgestone Turanza T005
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
10 röster, Genomsnitt: 4.8 / 5