Bästa Balsamet 2024

Av: Karin Svensson • Senast uppdaterad:
Upptäck det bästa balsamet för alla hårtyper och behov i vårt test!
Balsam - Bäst i test
Betyg Bild Namn Pris Läs mer
betyg 4,7 Olaplex No. 5 Bond Olaplex No. 5 Bond
Pris
349 kr
Till butik
betyg 4,5 Redken All Soft Conditioner Redken All Soft Conditioner
Pris
217 kr
Till butik
betyg 4,3 Lanza Keratin Healing Oil Balsam Lanza Keratin Healing Oil Balsam
Pris
329 kr
Till butik
betyg 4,2 Kérastase Genesis Fondant Renforçateur Kérastase Genesis Fondant Renforçateur
Pris
332 kr
Till butik
betyg 4,0 C/OGerd Deep Impact Conditioner C/OGerd Deep Impact Conditioner
Pris
349 kr
Till butik
Se alla testvinnare

Balsam är en viktig del i hårvårdsrutinen som bidrar till att skydda och återfukta hårstråna efter schamponering. Det fungerar som en slags hälsodryck för ditt hår, hjälper till att släta ut och återställa hårets ytskikt, gör det mer hanterbart och minskar risken för skador. Oavsett om ditt hår är torrt, skadat, färgat eller bara i behov av lite extra kärlek, kan ett bra balsam göra underverk. Det är därför viktigt att välja rätt balsam som passar just ditt hårs specifika behov och kvalitet.

I vår strävan att hitta det bästa balsamet har vi noggrant testat och granskat olika produkter på marknaden. Efter noggrant övervägande och jämförelse av de olika egenskaperna hos varje produkt, har vi kommit fram till att Olaplex No. 5 Bond överglänser alla andra när det gäller resultat och prestanda. Med sin unika teknologi och högkvalitativa ingredienser levererar detta balsam exceptionella resultat för alla hårtyper. Olaplex No. 5 Bond är utan tvekan det bästa balsamet i vårt test.

Bäst i Test 24 är gratis att använda och kommer alltid att vara det. Om du uppskattar vårt arbete kan du stödja sidan genom att klicka på någon av våra köplänkar. Om du genomför ett köp via dessa länkar får vi en liten provision från återförsäljaren. Detta hjälper oss att fortsätta tillhandahålla noggrann information och utföra fler produkttester för att hjälpa dig hitta de bästa produkterna på marknaden.

De 7 bästa Balsamen 2024

 1. OlaplexNo. 5 Bond Maintenance Conditioner 250ml No. 5 Bond Maintenance Conditioner 250ml Bäst i test: 4,7/5
 2. RedkenAll Soft Conditioner 500ml All Soft Conditioner 500ml Bästa premiumvalet: 4,5/5
 3. LanzaKeratin Healing Oil Balsam 250ml Keratin Healing Oil Balsam 250ml Bästa lyxvalet: 4,3/5
 4. KérastaseGenesis Fondant Renforçateur Conditioner 200ml Genesis Fondant Renforçateur Conditioner 200ml Bästa stärkande: 4,2/5
 5. c/o Gerd Deep Impact Conditioner 500 ml Bästa ekologiska: 4,0/5
 6. Ida Warg Cure Conditioner Bästa veganska: 3,9/5
 7. SebastianProfessional Hydre Conditioner 1000 ml Professional Hydre Conditioner 1000 ml Bästa billiga: 3,8/5
 1. Bäst i test Olaplex No. 5 Bond

  Olaplex No. 5 Bond
  Vårt betyg
  4,7/5
  Konsistens:
  4,5/5
  Doft:
  4,5/5
  Effekt:
  4,9/5
  Hållbarhet:
  4,8/5
  Pris:
  4,8/5
  Till butiken
  (Cocopanda)

  Olaplex No. 5 Bond balsam är utan tvekan en högkvalitativ produkt, och det är tydligt i hur smidigt och återfuktat håret känns efter användning. Det har en fantastisk förmåga att reda ut tovor och göra håret mjukt och hanterbart, vilket är ett stort plus för de med tunt eller skadat hår. Dessutom har balsamet en behaglig doft som varar länge, vilket ger en känsla av fräschhet och renhet.

  När det gäller balsamets konsistens och lätthanterlighet, är Olaplex No. 5 Bond balsam lätt att fördela i håret utan att vara för tjockt eller rinnigt. Detta gör att du kan använda balsamet effektivt och få en enhetlig täckning över hela håret. Dessutom är förpackningen praktisk och attraktiv, med fokus på minimalism och hållbarhet vilket gör det till ett utmärkt val för de som värderar miljövänliga produkter.

  Med tanke på prisvärdheten är Olaplex No. 5 Bond balsam inte det billigaste alternativet på marknaden, men det kompenserar för det med sin höga kvalitet och effektivitet. Dessutom krävs det endast en liten mängd balsam per användning, så trots dess högre prispoäng kommer produkten att räcka under en lång tid, vilket ger god valuta för pengarna. Sammantaget är Olaplex No. 5 Bond balsam en utmärkt investering för de som söker ett kvalitativt balsam som verkligen levererar på sina löften.

  Fördelar

  • Gör håret mjukt och hanterbart
  • Behaglig och långvarig doft
  • Lätt att fördela i håret
  • Praktisk och miljövänlig förpackning
  • Hög kvalitet och effektivitet

  Nackdelar

  • Hög prislapp jämfört med andra balsam
  • Kräver regelbunden användning för bästa resultat
  Produkten finns att köpa här:
  349 kr
 2. Bästa premiumvalet Redken All Soft Conditioner

  Ett högkvalitativt balsam för mjukt, glänsande och hanterbart hår.
  Vårt betyg
  4,5/5
  Konsistens:
  4,4/5
  Doft:
  4,5/5
  Effekt:
  4,9/5
  Hållbarhet:
  4,4/5
  Pris:
  4,4/5
  Till butiken
  (Cocopanda)

  Redken All Soft Conditioner får vårt betyg 4,5/5 och det är en produkt som lever upp till sitt namn. Denna balsam ger ett mjukt, glänsande och hanterbart hår som verkligen är en behandling för torrt och sprött hår. Den innehåller Redkens Moisture Complex och arganolja, vilket ger djup och näringsrik hårvård. Efter att ha använt produkten känns håret silkeslent, starkt och smidigt från rot till topp. Att produkten kan återfukta och mjukgöra hårstråna så pass effektivt visar att den är av hög kvalitet.

  Balsamet har en behaglig doft som varar länge, vilket är ett stort plus. Konsistensen är lätt att fördela i håret, vilket gör processen smidig och enkel. Förpackningen är praktisk och det är lätt att få ut den önskade mängden balsam. Dock finns det utrymme för förbättring när det gäller miljövänlighet, men överlag uppfyller förpackningen de grundläggande behoven.

  När det kommer till prisvärdhet, kostar Redken All Soft Conditioner 217 kr vilket kan tyckas vara på den högre sidan. Men med tanke på produktens kvalitet och effekt, anses priset vara rättvist. Sammantaget är Redken All Soft Conditioner en utmärkt produkt som ger mycket för pengarna trots sin något högre prislapp. Den levererar verkligen när det gäller att återfukta och mjukgöra hår, vilket gör den till en värdig investering för de med torrt och sprött hår.

  Fördelar

  • Mjukgör och återfuktar effektivt hårstråna
  • Innehåller Moisture Complex och arganolja
  • Ger ett silkeslent och starkt hår
  • Behaglig, långvarig doft
  • Praktisk förpackning och lätt att använda

  Nackdelar

  • Något högre prislapp
  • Kan förbättras när det gäller miljövänlighet
  Produkten finns att köpa här:
  217 kr
 3. Bästa lyxvalet Lanza Keratin Healing Oil Balsam

  Lyxigt balsam som ger styrka, volym och friskhet till håret.
  Vårt betyg
  4,3/5
  Konsistens:
  4,2/5
  Doft:
  3,8/5
  Effekt:
  4,3/5
  Hållbarhet:
  4,6/5
  Pris:
  4,6/5
  Till butiken
  (Cocopanda)

  Balsamet Lanza Keratin Healing Oil får högt betyg i vårt test och det är inte utan anledning. Med sin lyxiga och exklusiva känsla tillför balsamet styrka och volym till håret, samtidigt som det gör håret friskare och fräschare. Detta uppskattas av användarna som även nämner att balsamet gör håret väldigt lent och ger en känsla av att ha varit hos frisören. Balsamets konsistens och lätthanterlighet upplevs som mycket bra, det är enkelt att fördela i håret och sköljer ur väl.

  Balsamets doft får blandade omdömen, vissa upplever den som stark men detta verkar inte påverka den övergripande upplevelsen av produkten negativt. Förpackningen är praktisk och enkel att använda vilket ger pluspoäng i betygssättningen. Balsamet är dock inte markerat som miljövänligt vilket kan vara något att tänka på för den miljömedvetne konsumenten.

  Med ett pris på 329 kr ligger Lanza Keratin Healing Oil Balsam i mitten av prisspannet jämfört med de andra testade balsamen. Med tanke på kvaliteten och den märkbart positiva effekten på håret, så beskrivs produkten av användare som prisvärd. Sammantaget är vi mycket nöjda med Lanza Keratin Healing Oil Balsam och rekommenderar den för alla hårtyper.

  Fördelar

  • Ger styrka och volym till håret.
  • Gör håret friskt och fräscht.
  • Ger håret en len känsla.
  • Lätt att fördela och skölja ur.
  • Praktisk och enkel förpackning.

  Nackdelar

  • Doften upplevs som stark av vissa.
  • Ej markerat som miljövänligt.
  Produkten finns att köpa här:
  329 kr
 4. Bästa stärkande Kérastase Genesis Fondant Renforçateur

  Ett högkvalitativt balsam för att stärka och skydda försvagat hår.
  Vårt betyg
  4,2/5
  Konsistens:
  3,7/5
  Doft:
  4,3/5
  Effekt:
  4,2/5
  Hållbarhet:
  4,4/5
  Pris:
  4,4/5
  Till butiken
  (Cocopanda)

  Kérastase Genesis Fondant Renforçateur är ett balsam specifikt utformad för försvagat hår och syftar till att förebygga håravfall genom att stärka fibrerna. Efter att ha testat detta balsam märktes en tydlig förbättring av hårets textur och känsla. Håret kändes mjukare och mer återfuktat, vilket gör att det är lättare att reda ut eventuella tovor. Dessutom gav balsamet håret en subtil men distinkt glans som bidrog till totalintrycket av ett hälsosamt och väl vårdad hår.

  När det gäller doften, så har Kérastase Genesis Fondant Renforçateur en behaglig arom som inte är överväldigande. Doften är mild men uthållig, kvarstår i håret under en längre period. Konsistensen på balsamet är krämig, vilket gör det lätt att fördela genom håret utan att det känns för tjockt eller rinnigt. Förpackningen är användarvänlig, med klara instruktioner om hur produkten ska användas för bästa resultat.

  Prismässigt ligger Kérastase Genesis Fondant Renforçateur i det högre segmentet, men med tanke på produktens prestanda och effekt på håret, anser vi att det erbjuder god valuta för pengarna. Det kan vara dyrare än vissa andra balsam på marknaden, men resultatet motiverar kostnaden. Sammantaget ger vi Kérastase Genesis Fondant Renforçateur ett betyg på 4,2 av 5, vilket gör det till ett starkt val för de som söker ett högkvalitativt balsam för att stärka och skydda deras hår.

  Fördelar

  • Stärker och skyddar försvagat hår.
  • Gör håret mjukt och lätt att reda ut.
  • Ger håret en distinkt glans.
  • Behaglig, uthållig doft.
  • Användarvänlig förpackning.

  Nackdelar

  • Högre prissatt än andra balsam.
  • Kan kännas lite för krämig.
  Produkten finns att köpa här:
  332 kr
 5. Bästa ekologiska C/OGerd Deep Impact Conditioner

  Högkvalitativt, ekologiskt balsam för tjockt, trassligt hår.
  Vårt betyg
  4,0/5
  Konsistens:
  4,4/5
  Doft:
  4,2/5
  Effekt:
  4,0/5
  Hållbarhet:
  3,7/5
  Pris:
  3,7/5
  Till butiken
  (coGerd)

  Det första som slår en när det kommer till C/OGerd Deep Impact Conditioner är dess unika doft. Doften är frisk och distinkt med noter av rosenträ, patchouli, pepparmynta och rosmarin. Det är dock viktigt att notera att doften, trots sitt unika och kraftfulla inslag, kanske inte faller alla i smaken. En del användare har tyckt att den varit för stark, medan andra har älskat den.

  Balsamet har en behaglig konsistens som gör det lätt att fördela i håret. Den är speciellt utformad för tjockt och trassligt hår som behöver återfuktning, och recensionerna bekräftar att den klarar av detta med bravur. Användare med lockigt hår har särskilt uppskattat hur produkten ger håret lyster och följsamhet, samtidigt som den hjälper till att reda ut tovor. Dessutom är förpackningen både praktisk och miljövänlig.

  Med ett pris på 349 kr ligger C/OGerd Deep Impact Conditioner inom samma prisklass som flera andra kvalitetsbalsam på marknaden. Många recensenter tycker att det är värt priset, särskilt med tanke på de goda resultaten och det faktum att balsamet är ekologiskt. Det finns dock några negativa recensioner som pekar på den starka doften som en nackdel, vilket kan vara värt att överväga för de som är känsliga för starka dofter. Sammantaget får C/OGerd Deep Impact Conditioner vårt betyg 4,0/5, vilket gör den till ett utmärkt val för de som söker ett högkvalitativt, ekologiskt balsam.

  Fördelar

  • Unik, frisk doft
  • Behaglig konsistens
  • Ger lyster och följsamhet
  • Reder ut tovor
  • Ekologiskt och miljövänligt

  Nackdelar

  • Doften kan vara för stark
  • Relativt högt pris
  Produkten finns att köpa här:
  349 kr
 6. Bästa veganska CURE CONDITIONER

  Högkvalitativt, väldoftande balsam för mjukt och friskt hår.
  Vårt betyg
  3,9/5
  Konsistens:
  4,1/5
  Doft:
  3,6/5
  Effekt:
  3,4/5
  Hållbarhet:
  4,2/5
  Pris:
  4,2/5
  Till butiken
  (Ida Warg)

  Det första som slår oss med CURE CONDITIONER är dess milda, fruktiga doft av äpple och päron med en hint av blommor. Doften är behaglig och kvarstår länge efter att balsamet sköljts ur. Detta gör att håret känns fräscht och väldoftande under hela dagen. Denna balsamet får höga poäng för sin doft.

  I termer av hantering och konsistens är CURE CONDITIONER lätt att arbeta med. Det fördelas lätt i håret utan att vara för tjockt eller rinnigt, vilket gör det enkelt att få en jämn fördelning över hela håret. Det ger omedelbart en mjuk och återfuktad känsla till håret. Efter sköljning känns håret mjukt och lätt att reda ut eventuella tovor. Vi uppskattar också den effektiva formulan som verkar mot mjäll, lugnar irriterad hårbotten och stimulerar hårtillväxt.

  När det kommer till förpackningen är den praktisk, lättanvänd och tilltalande. Priset, 229 kr för 250 ml, kan tyckas vara lite högt jämfört med andra balsam på marknaden, men det är värt priset med tanke på kvaliteten och effekten det har på håret. Dessutom är det värt att nämna att denna produkt är 100% vegansk och cruelty-free samt fri från sulfater och parabener. Sammantaget får CURE CONDITIONER ett betyg på 3,9/5 i vårt test, vilket gör det till ett bra val för dem som söker ett högkvalitativt balsam.

  Fördelar

  • Behaglig, långvarig doft.
  • Lätt att fördela i håret.
  • Mjukgör och återfuktar effektivt.
  • Verkar mot mjäll och irriterad hårbotten.
  • 100% vegansk och cruelty-free.

  Nackdelar

  • Något högt pris jämfört med konkurrenter.
  Produkten finns att köpa här:
  229 kr
 7. Bästa billiga Sebastian Professional Hydre

  Högkvalitativt balsam för mjukt, återfuktat och lättkammat hår.
  Vårt betyg
  3,8/5
  Konsistens:
  3,8/5
  Doft:
  3,9/5
  Effekt:
  3,6/5
  Hållbarhet:
  3,9/5
  Pris:
  3,9/5
  Till butiken
  (Cocopanda)

  Sebastian Professional Hydre balsam är verkligen ett högkvalitativt balsam som levererar på alla punkter. Efter applicering och sköljning känns håret mjukt, återfuktat och lätt att reda ut. Detta är verkligen en produkt som gör skillnad för håret, särskilt för dem med torrt och skadat hår. Mjölkproteiner och provitamin B5 bidrar till en utmärkt fuktgivande effekt samtidigt som det skapar fyllighet och gör håret mjukt.

  En av de mest framträdande aspekterna av detta balsam är dess doft. Den friska citrusdoften är behaglig och långvarig, vilket ger en uppfriskande känsla långt efter att balsamet har sköljts ur. Konsistensen av detta balsam är också idealisk, inte för tjock eller för tunn, vilket gör det lätt att fördela genom håret. Förpackningen är enkel att använda även om det kan vara en besvikelse att pumpen inte medföljer och måste köpas separat.

  När det kommer till prisvärdhet, kan det å ena sidan anses vara dyrt jämfört med vissa andra balsam på marknaden. Men med tanke på den höga kvaliteten, effektiviteten och de positiva resultaten detta balsam ger, kan det absolut anses vara värt priset. Sammantaget är Sebastian Professional Hydre ett fantastiskt balsam som levererar vad det lovar och är ett utmärkt val för de som vill investera i deras hårhälsa och skönhet.

  Fördelar

  • Mjukgör och återfuktar håret.
  • Lätt att reda ut håret.
  • Behaglig, långvarig citrusdoft.
  • Idealisk konsistens för fördelning.
  • Högkvalitativ och effektiv produkt.

  Nackdelar

  • Priset är högre än andra balsam.
  • Pumpen måste köpas separat.
  Produkten finns att köpa här:
  543 kr
testvinnarna

Jämför de 7 vinnarna i testet

Se hur våra bästa produkter jämför sig med varandra här. Vill du sortera dem? Bara klicka på en rubrik i tabellen!

Balsam Konsistens Doft Effekt Hållbarhet Pris Totalbetyg Pris
OlaplexNo. 5 Bond Maintenance Conditioner 250ml No. 5 Bond Maintenance Conditioner 250ml 4,5/5 4,5/5 4,9/5 4,8/5 4,8/5 Betyg 4,7 / 5
4,7 / 5
Bästa pris
349 kr
RedkenAll Soft Conditioner 500ml All Soft Conditioner 500ml 4,4/5 4,5/5 4,9/5 4,4/5 4,4/5 Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Bästa pris
217 kr
LanzaKeratin Healing Oil Balsam 250ml Keratin Healing Oil Balsam 250ml 4,2/5 3,8/5 4,3/5 4,6/5 4,6/5 Betyg 4,3 / 5
4,3 / 5
Bästa pris
329 kr
KérastaseGenesis Fondant Renforçateur Conditioner 200ml Genesis Fondant Renforçateur Conditioner 200ml 3,7/5 4,3/5 4,2/5 4,4/5 4,4/5 Betyg 4,2 / 5
4,2 / 5
Bästa pris
332 kr
c/o Gerd Deep Impact Conditioner 500 ml 4,4/5 4,2/5 4,0/5 3,7/5 3,7/5 Betyg 4,0 / 5
4,0 / 5
Bästa pris
349 kr
Ida Warg Cure Conditioner 4,1/5 3,6/5 3,4/5 4,2/5 4,2/5 Betyg 3,9 / 5
3,9 / 5
Bästa pris
229 kr
SebastianProfessional Hydre Conditioner 1000 ml Professional Hydre Conditioner 1000 ml 3,8/5 3,9/5 3,6/5 3,9/5 3,9/5 Betyg 3,8 / 5
3,8 / 5
Bästa pris
543 kr
viktiga faktorer för att välja rätt balsam

Så hittar du bästa balsam

Att leta efter det bästa balsamet kan vara en utmaning. Det finns en mängd olika varumärken, sorter och typer att välja mellan. För att hjälpa dig att hitta det bästa balsamet för just ditt hår har vi sammanställt en lista med kriterier att tänka på när du shoppar. Här är några av de viktigaste faktorerna att tänka på när man väljer ett balsam.

Ingredienser

Det första att titta på när man väljer ett balsam är ingredienserna. Ett bra balsam bör innehålla återfuktande ingredienser som glycerin, aloe vera, och naturliga oljor som jojoba eller arganolja. Se upp för produkter med mycket alkohol, eftersom detta kan torka ut håret. Det är också en bra idé att undvika produkter med sulfater och parabener, eftersom dessa kan vara skadliga för både håret och miljön.

Hårtyp

Ett annat viktigt kriterium att tänka på är din specifika hårtyp. Olika hårtyper kräver olika typer av vård. Om du har torrt hår, bör du leta efter ett balsam som är extra återfuktande. Om du har fett hår, kanske du vill ha ett balsam som är lättare och inte kommer att tynga ner ditt hår. För färgat hår finns det speciella balsam som hjälper till att skydda färgen och förhindra att den bleknar.

Pris

Priset på balsam kan variera mycket. Det är viktigt att hitta en produkt som passar din budget. Kom ihåg att dyrare inte alltid betyder bättre. Det finns många prisvärda balsam som ger fantastiska resultat. Se till att jämföra priser och läs recensioner innan du gör ditt val.

Varumärke

Varumärket kan också vara en viktig faktor när man väljer ett balsam. Vissa varumärken är kända för sin kvalitet och sina hårvårdsprodukter, medan andra kanske inte har samma rykte. Gör lite forskning om varumärket innan du köper för att se till att det är ett företag som du kan lita på.

Användarrecensioner

En av de bästa sätten att få en uppfattning om ett produkts effektivitet är att läsa användarrecensioner. Dessa ger dig en inblick i hur produkten fungerar i praktiken, och kan ge dig en bättre uppfattning om huruvida den passar dina behov. Var dock medveten om att alla har olika hårtyper och preferenser, så vad som fungerar för en person kanske inte fungerar för en annan.

Hållbarhet och etik

Om du bryr dig om miljön och vill göra mer hållbara val, kan det vara värt att titta på balsamets hållbarhets- och etikmärkningar. Det finns flera certifieringar att leta efter, inklusive Cruelty-Free, Organic och Fair Trade. Att välja ett balsam med dessa märkningar innebär att du stöder företag som tar ansvar för sin påverkan på människor och planeten.

Effektivitet

Slutligen, det viktigaste kriteriet av alla: fungerar balsamet? Ett bra balsam bör göra ditt hår mjukt, glänsande och lätt att reda ut. Det bör också hjälpa till att skydda ditt hår från skador och hålla det friskt. Om ett balsam inte levererar på dessa punkter, är det kanske dags att prova något annat.

balsam banner 2

Hur använder man balsam på rätt sätt?

Att använda balsam verkar kanske vara en enkel uppgift, men det finns faktiskt några steg och tekniker som kan göra stor skillnad. Här är några viktiga punkter att tänka på när du använder balsam för att få bästa möjliga resultat.

Applicera efter schampo

Balsam bör alltid appliceras efter att du har tvättat ditt hår med schampo. Schamponering hjälper till att rengöra håret och hårbotten från smuts och olja, men det kan också ta bort naturliga oljor från håret. Balsam hjälper till att återfukta och skydda håret efter schamponering, vilket gör det mjukt och glänsande. Om du använder balsam före schampo, kommer det inte att kunna göra sitt jobb effektivt.

Fokusera på längderna

När du applicerar balsam, bör du fokusera på längderna av ditt hår snarare än hårbotten. Balsam kan göra håret tungt och platt om det appliceras för nära rötterna, särskilt om du har fint eller tunt hår. Starta istället från mitten av håret och arbeta dig ner mot topparna. Detta kommer att ge ditt hår den återfuktning det behöver utan att tynga ner det.

Låt det verka

För att balsamet ska kunna göra sitt jobb ordentligt, behöver det lite tid att verka. Låt det sitta i håret i minst ett par minuter innan du sköljer ut det. Om du har mycket torrt eller skadat hår, kan du låta det sitta i ännu längre för extra återfuktning. Kom ihåg att skölja noggrant, eftersom kvarvarande balsam kan göra håret tungt och oljigt.

Använd rätt mängd

Det är viktigt att använda rätt mängd balsam för ditt hår. För mycket kan göra håret tungt och oljigt, medan för lite inte kommer att ge tillräcklig återfuktning. En bra tumregel är att använda en mängd balsam ungefär stor som en krona för kort till medellångt hår, och två gånger den mängden för långt hår.

Använd regelbundet

För bästa resultat bör du använda balsam varje gång du tvättar ditt hår. Regelbunden användning hjälper till att skydda håret från skador, hålla det återfuktat och friskt, och förhindra torrhet och frizz. Men om ditt hår tenderar att bli oljigt snabbt, kanske du vill begränsa användningen till varannan tvätt.

balsam banner 3

Vem har nytta av att använda balsam?

Balsam är en viktig del av hårvårdsrutinen för många människor. Men vem har egentligen mest nytta av att använda det? Låt oss titta närmare på några specifika grupper som kan dra stor nytta av att inkludera balsam i sin hårvårdsrutin.

 • Personer med torrt hår: Om du har torrt hår, kan balsam vara din bästa vän. Det fungerar genom att återfukta hårstråna och förse dem med de nödvändiga näringsämnena för att återställa och bibehålla fuktbalansen. Regelbunden användning av balsam kan bidra till att förbättra hårets textur och glans, samt minska risken för kluvna toppar och brott.
 • Personer med färgat hår: Färgat hår kan ofta bli torrt och skadat på grund av de kemikalier som används under färgningsprocessen. Ett bra balsam kan hjälpa till att skydda färgat hår från ytterligare skador, samtidigt som det hjälper till att bevara hårfärgen och förhindra att den bleknar. Vissa balsam är särskilt utformade för färgat hår och innehåller ingredienser som bidrar till att intensifiera färgen och ge håret extra glans.
 • Personer med skadat hår: Om ditt hår är skadat, kanske på grund av överdriven styling eller kemisk behandling, kan balsam hjälpa till att reparera och återställa det. Balsam innehåller ofta ingredienser som stärker hårstråna, förbättrar elasticiteten och minskar risken för brott. Genom att använda balsam regelbundet kan du bidra till att återuppbygga ditt hårs hälsa och skönhet.

Även om balsam har sina fördelar, finns det vissa situationer där det kanske inte är nödvändigt. Till exempel om du har mycket fint eller oljigt hår, kan balsam potentiellt tynga ner ditt hår eller göra det oljigt snabbare. I dessa fall kan det vara bäst att använda balsam mer sparsamt eller välja ett lättare balsam som är specifikt utformat för ditt hår. Dessutom kanske de som inte använder mycket stylingprodukter eller värmetools inte behöver alla fördelarna med ett balsam. Som alltid är det bäst att prata med en professionell frisör eller tricholog om du är osäker på vilka produkter som passar bäst för ditt hår och din hårbotten.

vanliga frågor om Balsam

FAQ: Vanliga frågor om Balsam

Kan jag använda balsam varje dag?

Om du har mycket torrt eller skadat hår kan det vara fördelaktigt att använda balsam varje dag. Balsam hjälper till att återfukta och skydda håret, vilket kan vara särskilt viktigt om ditt hår utsätts för mycket värmebehandling eller styling. Men om du har fint eller oljigt hår, kan daglig användning av balsam göra ditt hår tyngre och oljigare. I dessa fall kan det vara bäst att använda balsam varannan dag eller ett par gånger i veckan.

Behöver jag verkligen använda balsam?

Om du vill att ditt hår ska vara friskt, mjukt och glänsande, är svaret ja. Balsam återfuktar håret, minskar frizz, gör det lättare att reda ut och skyddar det mot skador. Även om du kanske inte märker en omedelbar skillnad när du börjar använda balsam, kommer regelbunden användning över tid att göra ditt hår friskare och mer hanterbart.

Kan jag bara använda balsam och inte schampo?

Denna metod, ofta kallad co-washing eller conditioner washing, är populär bland personer med mycket torrt eller lockigt hår. Det innebär att man tvättar håret med balsam istället för schampo för att bibehålla hårets naturliga oljor. Medan co-washing kan vara fördelaktigt för vissa hårtyper, kanske det inte fungerar lika bra för andra. Om du har fint, rakt eller oljigt hår, kan co-washing göra ditt hår tyngre och mindre voluminöst.

Kan jag använda balsam på min hårbotten?

Generellt sett bör balsam främst appliceras på längderna av ditt hår snarare än på hårbotten. Detta beror på att balsam kan göra håret tungt och platt om det appliceras för nära rötterna. Det kan också bidra till en oljig hårbotten. Men om du har en mycket torr hårbotten, kan du överväga att använda ett lätt balsam eller en speciell hårbottenbehandling för att återfukta och lugna din hårbotten.

Sköljer jag ut balsam direkt efter applicering?

För bästa resultat bör du låta ditt balsam sitta i håret i minst ett par minuter innan du sköljer det ut. Detta ger ingredienserna tid att tränga in i hårstråna och ge den maximala mängden återfuktning och skydd. Om du har mycket torrt eller skadat hår, kan du låta balsamet sitta i ännu längre för extra effekt.

Är det okej att sova med balsam i håret?

Det är generellt inte rekommenderat att sova med balsam i håret. Även om det kan ge extra återfuktning, finns det också risk att det kan irritera din hårbotten eller orsaka att ditt hår blir oljigt. Om du vill ge ditt hår en djupbehandling, överväg att använda en hårinpackning eller ett leave-in-balsam istället, och följ tillverkarens anvisningar för användning.

Är det okej att blanda olika märken av schampo och balsam?

Ja, det är helt okej att blanda olika märken av schampo och balsam. Medan vissa föredrar att använda matchande produkter eftersom de ofta är formulerade för att fungera tillsammans, finns det ingen hård och snabb regel som säger att du måste göra det. Du kanske hittar ett schampo från ett märke som du älskar och ett balsam från ett annat märke som fungerar bäst för ditt hår. Det viktigaste är att hitta produkter som passar ditt hår och dina specifika behov.

Kan jag använda balsam på färgat hår?

Ja, du kan och bör definitivt använda balsam på färgat hår. Faktum är att balsam kan vara särskilt fördelaktigt för färgat hår eftersom det hjälper till att återfukta håret, skydda färgen och förhindra att den bleknar. Vissa balsam är särskilt utformade för färgat hår och innehåller ingredienser som bidrar till att intensifiera färgen och ge håret extra glans.

Vilka andra produkter kan vara användbara att känna till när jag använder balsam?

När du använder balsam finns det några andra produkter som kan vara användbara för att få bästa möjliga hårhälsa och stylingresultat. Här är några av dem:

 • Schampo: Innan du applicerar balsam behöver du rengöra ditt hår med ett bra schampo. Vi har gjort en jämförelse av olika schampon som kan hjälpa dig att hitta det bästa för ditt hår.
 • Hårmask: För extra näring och vård kan du överväga att lägga till en hårmask i din hårvårdsrutin. Kolla in vår recension av bästa hårmasker på marknaden.
 • Hårolja: För att lägga till glans och fuktighet till ditt hår efter att ha använt balsam, kan du använda hårolja. Vi har gjort en djupdykning i olika håroljor och deras fördelar.
 • Volymschampo: Om du letar efter extra volym i ditt hår, överväg att använda ett volymschampo. Vi har en lista över de bästa volymschampona på marknaden.
Kom ihåg att alla hårtyper är olika och vad som fungerar bäst för dig kan variera. Därför är det bäst att experimentera med olika produkter tills du hittar den perfekta rutinen för ditt hår.

balsam banner 4

Om vårt test

Att hitta det bästa balsamet är inte alltid en lätt uppgift. Det finns ett stort utbud på marknaden och alla har olika förväntningar på vad ett bra balsam bör leverera. I vår strävan att hitta det bästa balsamet har vi gjort en omfattande testprocess där vi har utvärderat produkterna utifrån en rad olika faktorer. Med hjälp av vårt team av experter, har vi genomfört rigorösa tester, och utvärderat varje produkt noggrant.

 • Återfuktning: Hur bra återfuktar balsamet håret? Känns håret mjukt och smidigt efter användning?
 • Doft: Hur doftar balsamet? Är doften behaglig och sitter den i länge efter användning?
 • Konsistens: Hur är konsistensen på balsamet? Är det lätt att fördela i håret?
 • Pris: Hur mycket kostar balsamet i förhållande till dess prestanda? Ger det valuta för pengarna?
 • Innehåll: Vad innehåller balsamet? Är det fri från skadliga kemikalier och är det cruelty-free?

I vår jakt på det bästa balsamet har vi testat allt från budgetalternativ till premiumprodukter, för att ge dig en bred överblick av marknaden. Vi har utvärderat varje produkt utifrån de ovan nämnda punkterna, för att kunna ge en rättvis och heltäckande bedömning. Genom vårt test har vi fått en djupare förståelse för vad som faktiskt gör ett balsam bra, och vi hoppas att vår forskning ska hjälpa dig att hitta det perfekta balsamet för dina behov.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
11 röster, Betyg: 5 / 5
karin2
Karin Svensson
Expert inom skönhet

Karin Svensson är en hängiven skribent som helt har ägnat sig åt skönhetsvärlden. Hennes upptäckt av skönhet började med ungdomliga experiment med makeup och har sedan dess blomstrat till en livslång kärlek till allt som rör skönhet. Karin är alltid på jakt efter de senaste trenderna och teknikerna.

Med en förmåga att omvandla skönhetskoncept till användbara tips och tricks har Karin blivit en favorit för många som söker vägledning inom skönhet. Hennes uppriktiga entusiasm och kunnighet framträder i varje artikel hon delar.