Bäst i test: Bästa hårborsten 2023

Uppdaterad 3 mars 2023

Att köpa en bra hårborste är en investering inte bara i ditt utseende, utan även i din hälsa och i ditt välbefinnande. Den bästa hårborsten stimulerar hårsäckarnas blodflöde och ger håret liv och glans. För att hitta rätt modell för just dina behov har vi testat flera olika varianter av hårborstar och utsett de 5 bästa i vår topplista. Vinnaren i år blev Bamboo Vented Brush eftersom denna modell både håller en hög kvalitet och är lätt att använda i flera olika syften.

Testvinnare - Bästa Hårborste 2023

Här får du en snabb överblick över de bästa Hårborstarna 2023:

 • Bäst i test: Bamboo Vented Brush
 • Björn Axén Gentle Detangling Brush
 • LYKO Glow Brush Porcupine
 • BaByliss Massagehårborste
 • Kent Brushes Pebble Detangling Brush Bumble Bee

De 5 bästa Hårborstarna i September 2023

 1. 1. Bamboo Vented Brush- Bäst i test

  9,7/10
  "Skonsam, miljövänlig borste för salongskvalitet hemma.".
  Bamboo Vented Brush
  Bäst i test
  Typ av hårborste
  Daglig borstning
  Material i piggarna
  Plast
  Piggarnas täthet
  Medel
  Fri frakt över 499 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Passar alla hårtyper och är bra för både daglig borstning och föntorkning.
  • Tillverkad av hållbart bambumaterial och veganska ingredienser.
  • Dämpande piggar masserar hårbottnen och stimulerar blodcirkulationen till hårsäckarna.
  • Rundade piggar och ett ergonomiskt handtag gör det enkelt att borsta utan att dra i eller bryta av håret.
  • Hjälper till att förhindra elektriskt hår, särskilt under torra vintermånader.
  Nackdelar
  • Med sina mått på 24 cm x 8 cm kan den vara lite stor för vissa att bära med sig i mindre väskor.

  Bamboo Vented Brush är en mångsidig hårborste som passar för alla hårtyper, oavsett om du har kort eller långt hår. Den är särskilt användbar för daglig borstning och när du behöver en kvalitetsföntorkning. Hårborsten har ett ovalt borsthuvud och är utrustad med ett unikt ventilationssystem som säkerställer ett optimalt luftflöde under styling och föntorkning. Detta gör att du kan få en salong-liknande föntorkning och extra volym i ditt hår, precis som hos en professionell frisör.

  Bamboo Vented Brush är tillverkad av bambu, ett hållbart och miljövänligt material. Det är ett utmärkt val för den miljömedvetna användaren, och borsten är även tillverkad med veganska ingredienser, vilket gör den perfekt för dem som undviker produkter med animaliska ingredienser. Borstens piggar är dämpande och masserar varsamt hårbottnen, vilket stimulerar blodcirkulationen till hårsäckarna. Denna masserande effekt kan främja en hälsosam hårväxt och bidra till att håret känns friskare.

  Dess rundade piggar och ergonomiska handtag gör stylingen både enkel och bekväm. Du kommer att uppskatta hur lätt det är att borsta genom ditt hår utan att dra eller bryta av det. Dessutom har borsten antistatiska egenskaper, vilket är en bonus för att förhindra elektriskt hår, särskilt under de torra vintermånaderna.

 2. 2. Björn Axén Gentle Detangling Brush - Bästa premiumvalet

  9,4/10
  "Fin premiumborste av hög kvalitet".
  Gentle Detangling Brush For Fine Hair (Without Ball Tips)
  Bästa premiumvalet
  Typ av hårborste
  Utredande
  Material i piggarna
  Svinborst / nylon
  Piggarnas täthet
  Mycket Hög
  Fri frakt över 199 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fri frakt över 350 kr
  60 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Mycket fint och glansigt resultat
  • Hög kvalitet
  • Passar bäst för känsligare eller tunnare hår
  • Piggarna mjuknar med tiden
  Nackdelar
  • Hårdare piggar
  • Passar mindre bra för blött hår

  Recension

  Gentle Detangling Brush från Björn Axén är en utredningsborste av hög kvalitet som ger ett perfekt resultat. När du borstar håret med denna modell bör du dock vara försiktig så att du inte skadar eller river i hårbottnen. Kammar du håret lätt och skonsamt behöver du inte ta i speciellt mycket för att tovor och annan oreda i håret ska fixas till.

  Hårborstens material är i bokträ och piggarna i svinborst med nylonstrån längst ut. Stråna och piggarna gör att håret reds ut både längre ned mot hårbottnen och mer försiktigt på utan. Nackdelen med Gentle Detangling Brush är att du behöver borsta håret när det är torrt eller lite fuktigt, inte när det är vått.

 3. 3. LYKO Glow Brush Porcupine - Mest miljövänlig

  9,2/10
  "Hårborste i naturmaterial för skonsam behandling av håret".
  By Lyko Glow Brush Porcupine
  Klimatsmart
  Typ av hårborste
  Utredande / massage
  Material i piggarna
  Svinborst / nylon
  Piggarnas täthet
  Hög
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Reder ut håret ordentligt
  • Passar perfekt för längre hår
  • Tillverkad i naturmaterial
  Nackdelar
  • Håret kan bli lite statiskt av användningen

  Recension

  LYKO Glow Brush Porcupine är hårborsten för dig som vill framhäva hårets naturliga nyanser på ett naturligt sätt. Glow Brush Porcupine är nämligen tillverkad i trä med borst av vildsvinshår och nylon. Kombinationen av material ger en bra balans mellan att kunna reda ut besvärliga tovor och dessutom göra det på ett skonsamt sätt. Borsten är joniskt behandlad för att förhindra statisk elektricitet, men vi upplevde trots detta att hårborsten får denna effekt ändå, i viss grad.

  Hållbarheten på borstpiggarna är hög, men skaftets lack kan ha en tendens att flagna med tiden. Överlag är vi dock nöjda med både kvaliteten på modellen och med resultatet.

 4. 4. BaByliss Massagehårborste - Bästa billiga

  9,1/10
  "Suveränt skön massageborste som bearbetar håret försiktigt".
  Ba Byliss Paris Accessories794555 Massagehårborste
  Bästa billiga
  Typ av hårborste
  Massage
  Material i piggarna
  Plast
  Piggarnas täthet
  Hög
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Reder ut även de tovigaste och tjockaste hårtyperna
  • Bra vikt
  • Ger en skön hårbottenmassage
  Nackdelar
  • Tråkigt med icke valbara färger

  Recension

  Den som vill ha en hårborste med hög täthet på piggarna kan med fördel titta på BaByliss Massagehårborste. Borsten har nästan 400 borstpiggar och likt andra hårborstar av bättre kvalitet ligger de i två ”lager”, med långa och kortare piggar. Lagren hjälper till att reda ut håret och möjliggör tillsammans med luftkudden i botten av borsten en behaglig massage för din hårbotten.

  Piggarna i sig är mjuka och tillverkade i plast. När vi använder borsten följer piggarna huvudets form utan problem, mycket tack vare den ergonomiska designen. Nackdelen med att borsten är så pass följsam är att den ger lite sämre stabilitet. Trots detta ger den ett fint resultat och passar alla hårlängder.

 5. 5. Kent Brushes Pebble Detangling Brush Bumble Bee

  8,8/10
  "Stabil utredningsborste som låter dig jobba med större kraft".
  Kent Brushes	Pebble Detangling Brush Bumble Bee – mini utredningsborste
  Typ av hårborste
  Utredande
  Material i piggarna
  Plast
  Piggarnas täthet
  Medel
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Liten och behändig
  • Godkänt resultat på håret
  • Passar de flesta hårtyper
  Nackdelar
  • Begränsad räckvidd utan handtag

  Recension

  Hårborstar utan handtag har fördelen att de är mycket praktiska och smidiga att bära med sig. Pebble brushes reder dessutom ut håret på ett klart godkänt sätt. Det faktum att borsten saknar handtag gör att du kan borsta med lite högre precision och mer kraft. Här gäller det dock att vara försiktig så att du inte skadat håret.

  Oavsett om du har blött eller vågigt hår så passar Pebble brushes bra. Vi använder den dock hellre till torrt hår eftersom vi inte vill riskera att den fastnar eller sliter på det blöta håret. Hårborsten passar de flesta hårlängder och typer.

woman combing her hair isolated white

Din köpguide till den bästa hårborsten

För att du lättare ska kunna välja rätt hårborste har vi skrivit en köpguide. Denna ligger även som underlag till vårt test. I köpguiden kan du läsa om vilka delar som är viktigast att hålla koll på när du ska välja bäst hårborste.

Typ av hårborste

De tycker och varianter av hårborstar som finns är till för att passa olika hårtyper och olika behov. Alla personers hår har individuella krav, vilket därmed gör det viktigt att välja rätt typ av hårborste.

 • hair brushUtredande hårborste 

  Hårborstar som tillhör kategorin utredande borstar är till för att reda ut tovor och täta lockar. Dessa borstar är designade för att slita så lite som möjligt på håret och för att ge en mild och effektiv bearbetning av hårstråna. Om du har tjockare hår eller skadat hår blir det extra viktigt att borsta regelbundet för att förbättra kvaliteten.
 • hair brush 1Formande hårborste 

  Formande hårborstar är, som namnet antyder, till för att forma och styla håret. Till denna kategori hör bland annat rundborsten och tuperingsborsten. En formande hårborste går att använda för att lyfta fram lockar när du fönar håret. När du gör detta bör du dela in hårtestarna i sektioner för att ta lite i taget. På så vis sparar du tid och stylingen blir enklare.
 • hair brush4Stimulerande hårborste 

  Dessa modeller stimulerar och masserar hårsäckarna och förbättrar därmed blodcirkulationen. Om du har känsligt hår eller en hårbotten som kräver extra omvårdnad, kan stimulerande hårborstar vara användbara. Det viktiga när du väljer en hårborste av denna typ är att piggarna/stråna helst är av naturhår och att stråna är täta.
 • hair brush 5Paddelborste 

  Personer med långt hår bör välja en paddelborste. Denna variant är bred och passar även när du fönar håret. Bredden i sig gör att värmen från hårfönen fördelas jämnt i håret. På så vis blir håret torrt snabbare och det slits inte lika mycket. Generellt sett gäller att ju längre hår du har, desto bredare ska borstens huvud vara.
 • hair brush 3Rundborste 

  För att få vågor, lockar eller volym på håret kan rundborsten användas. Modellen kan också förse dig med snyggare lugg och toppar. Rundborsten kan användas tillsammans med hårfönen för ett bättre resultat. Tänk på att mindre borstar passar kortare hår och bredare borstar längre hår.
 • hair brush 6Svinhårsborste 

  Svinborst kan användas av de flesta personer, oavsett hårlängd eller tjocklek på håret. Fördelen med svinhårsborsten är att den ger en vacker glans till håret. Nackdelen är att den är sämre på att fixa till de trassligaste hårtovorna. För massage av hårbotten är svinhårsborsten däremot perfekt eftersom den stimulerar hårsäckarna mjukt och behagligt.

Borstpiggar

Vissa hårborstar har piggar med en liten pip på spetsen som masserar hårbotten och därmed förbättrar blodcirkulationen i hårsäckarna. Borstpiggar som inte är för vassa eller för hårda kan alltså bidra till ökad hårtillväxt. När du borstar håret med dessa modeller av hårborstar bör du vara försiktig och inte ta i för hårt eller borsta för kraftigt. Om du har långt hår bör piggarna också vara längre för att nå närmare hårbottnen.

För att reda ut håret i olika lager åt gången finns det hårborstar med två olika längder på piggarna. Dessa modeller av borstar stimulerar håret på ett naturligt sätt.

Vått & tort hår

Flera varianter av hårborstar går att använda till både vått och torrt hår. En del modeller är dock mer lämpade till det ena eller det andra. När du väljer hårborste bör du titta efter en variant som passar dina vanor bäst. Om du till exempel borstar håret efter att du duschat, bör du välja en borste som lämpar sig till just detta. Här kan exempelvis materialet i borsten och i piggarna vara viktigt att ta hänsyn till.

När du duschar och vill borsta håret är det en bra idé att inte har en hårborste med ”matta” i botten, eftersom detta kan göra att smuts och avlagringar samlar på sig. Piggarna bör dessutom sitta glesare.

Material

Materialet i borstens piggar eller strån har betydelse för dess önskade egenskaper. Trä har exempelvis förmågan att suga upp överflödigt fett från håret, vilket gör det mer livfullt. Materialet är dessutom allergineutralt.

Om du vill satsa på hög kvalitet är svinborst att föredra. Borstar av detta material håller länge och behandlar håret på ett naturligt sätt. Billigare hårborstar är ofta av plast eller syntetmaterial och kan i värsta fall skada håret.

Hårborstar av keramiskt material med hålrum i har fördelen att de ger god ventilation, vilket i sin tur gör att håret torkar snabbare när du fönar det.

Välj ett material som passar din hårtyp, hårlängd och hårbotten bäst.

Grepp & design

En hårborste som ger ett stadigt grepp, men som inte är för otymplig, är många gånger att föredra framför dem som har smala och för lätta handtag. Om du har längre, eller tovigare, hår blir det viktigare att välja en hårborste som är gedigen och greppvänlig.

Borstar för daglig utredning av håret bör vara stadiga och piggarna bör sitta relativt tätt. Om du däremot har grovt hår blir det viktigare med längre och fastare piggar. Hårborstar med tunnare borst eller strån är bättre för känsligare hårtyper.

Vårt test av hårborstar

Den bästa hårborsten vårdar och reder ut håret utan att det luggas eller gör ont. Borsten passar för flera olika hårtyper och hårlängder samt håller en god kvalitet. När vi testade oss fram till vinnarprodukten undersökte vi både externa omdömen och kundrecensioner för att få en så heltäckande bild som möjligt. Vårt eget test gick sedan ut på att undersöka nedanstående delar.

 • Resultat – Skadar hårborsten håret? Hur skonsam är behandlingen? Vilka hårtyper passar borsten för? Är den lätt att använda? Passar den för både vått och torrt hår?
 • Kvalitet – Vilka material används? Håller hårborsten länge? Riskerar piggarna/borsten att brytas av eller slitas ut fort? Är handtaget ergonomiskt?
 • Prisvärdhet – Motsvarar hårborstens kvalitet och användbarhet priset? Får du vad du betalar för?

Vanliga frågor om hårborstar

Varför bör jag borsta håret?

När du borstar håret försvinner slaggprodukter och skräp som annars samlar på sig när du till exempel sover. Håret blir också luftigare och ser friskare ut när du har borstat det. Även cirkulationen ökar när du borstar håret och masserar hårbotten, vilket ger bättre hårkvalitet och motverkar torrhet och obalanser.

Hur bör jag inte göra när jag borstar håret?

Det viktigaste när du ska borsta ditt hår är att du inte sliter och drar med borsten i håret. Tovor och knutar ska redas ut skonsamt, inte dras isär. Borsta heller inte för stora delar eller sektioner av håret på en gång. Det är bättre att dela upp det i mindre delar.

Hur många hårborstar behöver jag?

Här är det tycke och smak som gäller. Det viktigaste är att du har en hårborste för dina vardagsrutiner, som passar vid olika tillfällen. Din dagliga rutin kan dock kräva att du har en borste för duschen, en för den dagliga utredningen och en för att stimulera hårväxten.

Hur länge håller en hårborste?

En hårborste håller ofta länge. Det som slits först är borsten, eller piggarna. När dessa börjar att tappa i styvhet, i längd, eller lossna, är det dags att skaffa en ny hårborste. Dyrare varianter i naturmaterial håller ofta längre.

Hur rengör jag en hårborste?

Det enklaste sättet att rengöra de flesta hårborstar på, är att tvätta dem med schampo och varmt vatten. Detta behöver du bara göra någon gång då och då.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
21 röster, Genomsnitt: 4.6 / 5