Bästa Rakapparaten 2023

Av: Karin Svensson • Senast uppdaterad:
"Upptäck de 5 bästa rakapparaterna för en optimal rakupplevelse."
Rakapparat - Bäst i test
Betyg Bild Namn Pris Läs mer
betyg 4,5 Remington Capture Cut Remington Capture Cut
Pris
799 kr
Till butik
betyg 4,4 Rubicson Multitrimmer set Rubicson Multitrimmer set
Pris
549 kr
Till butik
betyg 4,3 Series 3 300s Svart Series 3 300s Svart
Pris
499 kr
Till butik
betyg 4,2 Philips Series 3000 S3134/51 Philips Series 3000 S3134/51
Pris
616 kr
Till butik
betyg 4,1 Remington HyperFlexAquaPRO Shaver Remington HyperFlexAquaPRO Shaver
Pris
999 kr
Till butik
Se alla testvinnare

När man väl har börjat få skägg finns det inget slut på det. Antingen kan man raka bort allt, trimma lite på kanterna eller prova något nytt. Oavsett vad man bestämmer sig för vill man ha en rakapparat som gör jobbet bra och har funktionerna som man behöver. Vi har testat ett stort antal olika rakapparater och presenterat de 5 bästa alternativen. Bäst i test blev Remington Capture Cut.

Bäst i Test 24 är gratis att använda och kommer alltid att vara det. Om du uppskattar vårt arbete kan du stödja sidan genom att klicka på någon av våra köplänkar. Om du genomför ett köp via dessa länkar får vi en liten provision från återförsäljaren. Detta hjälper oss att fortsätta tillhandahålla noggrann information och utföra fler produkttester för att hjälpa dig hitta de bästa produkterna på marknaden.

De 5 bästa Rakapparaterna 2023

 1. Remington Capture Cut Bäst i test: 4,5/5
 2. Rubicson Multitrimmer set Bästa billiga: 4,4/5
 3. braun s 300 Bästa billiga: 4,3/5
 4. Philips Rakapparat Series 3000 För Våt- Eller Torrakning S3134/51 Bästa vattentäta: 4,2/5
 5. Remington HyperFlexAquaPRO Shaver Bästa premiumvalet: 4,1/5
 1. Bäst i test Remington Capture Cut

  "Snabb, smidig och renrakad"
  Vårt betyg
  4,5/5
  Blade:
  4,7/5
  Performance:
  4,9/5
  Ergonomics:
  4,4/5
  Battery:
  4,3/5
  Price:
  4,3/5
  Till butiken
  (Kjell)
  Egenskaper
  • Trimmer: Ja
  • Snabbladdning: Ja
  • Vattentät: Ja
  • Batteritid: 50 min

  Recension

  Remington är ett märke som de flesta män som varit i hår- och skäggbranschen numera känner till väl, och med rakapparaten XF8505 kommer även fler att minnas märket för framtida produkter. Remington XF8505 är en robust rakapparat med inte en allt för stilren design, men som vanligt med funktionella produkter är det inte det estetiska som är det primära, utan funktionaliteten och resultatet. Det stora skaftet med gummihöljet gör det lätt att hålla och få ett bra grepp om rakapparaten även om handen är blöt eller om man är i duschen. Förutom själva rakhuvudet kommer rakapparaten med en trimmer för att få till skarpa linjer och kunna fixa till polisongerna.

  Enligt specifikationerna är rakapparaten vattentät och har en batteritid om 50 minuter. Snabbladdningen ser till att man bara efter någon minut i rakapparatens laddningsställ har tillräckligt med batteri för en hel rakning.

  När rakapparaten startas hörs ett surrande ljud som kanske är något högre än vissa andras, men med en stark motor med goda klippegenskaper är det något som kan vara svårt att undvika. Klipphuvudet följer mjukt med ansiktet, även delar där det kan vara svårt att komma åt lyckas XF8505 bra med att klippa av stråna. I duschen kan det vara svårt att få bra kontakt mellan huden och skäret, och för att få samma effekt från rakningen där måste man trycka lite hårdare. Trimmern fixar utan problem linjerna där skägget och håret möts. Resultatet från användningen är len hud utan rodnad. Efter rakningen plockas rakhuvudet enkelt loss och de delar som behöver rengöras kan spolas under vatten. 

  Remington XF8505 är en något dyrare rakapparat men som ger ett gott resultat. Gillar man att ha en viss längd på skägget och inte vill raka bort allt är tyvärr XF8505 inget alternativ eftersom här är det allt eller inget som gäller. Föredrar man renrakat har man här en effektiv maskin.

  Se tillverkarens produktpresentation nedan

  Fördelar

  • Stark motor
  • Utmärkt resultat
  • Snabbladdning
  • Behaglig rakning
  • Enkel att rengöra

  Nackdelar

  • Något högljudd
  Produkten finns att köpa här:
  799 kr
  999 kr
 2. Bästa allround Rubicson Multitrimmer set

  "Klipper alla hår, på alla ställen oavsett längd, till vald längd"
  Vårt betyg
  4,4/5
  Blade:
  4,2/5
  Performance:
  4,2/5
  Ergonomics:
  4,8/5
  Battery:
  4,4/5
  Price:
  4,4/5
  Till butiken
  (Kjell)
  Egenskaper
  • Trimmer: Ja
  • Snabbladdning: Nej
  • Vattentät: Stänksäker
  • Batteritid: 60 min
  Careical Multitrimmer set rak img 1 Careical Multitrimmer set rak img 2 Careical Multitrimmer set rak img 3 Careical Multitrimmer set rak img 4 Careical Multitrimmer set rak img 5

  Recension

  Careical Multitrimmer set är en rakapparat, en hårklippningsapparat, en nästrimmer eller precis vad man vill kalla den för. Rakapparaten kommer i en smidig väska vilket också behövs med tanke på allting som följer med. Careical Multitrimmer set är inte bara en rakapparat med ett huvud, utan en maskin som det följer med hela 13 adaptrar utöver standardskäret. Dessa går att använda för att få till alla sorters olika klippningar. Vill man raka renrakat finns det en adapter för det. Vill man ha kvar olika längder på skägget eller håret går även det bra. Tunna och noggranna linjer går också att få till och näshåret som länge kittlat trimmas enkelt bort.

  Med en laddning klarar batteriet av en timmes rakning. Ingen snabbladdning finns vilket innebär att det kan vara bra att få till vanan att ladda rakapparaten efter varje användning. Rakapparaten är heller inte vattentät, men klarar däremot av enklare stänk och skvätt.

  Enbart fantasin sätter gränserna för hur man ska klippa med denna maskin. I de fall man vill lämna kvar skägg eller hår, kan man välja ett spann från 1 mm till 16 mm med de olika adaptrarna. Skäret för renrakning är inte det bredaste vi sett men lämnar en fin och rakad hud efter sig. I de fall man vill ha kvar en viss längd på skägget och använder adaptrarna finns inget negativt att anmärka. Maskinen klipper enkelt av det som kommer in. Eftersom rakapparaten primärt kommer att klippa tjockare hår, kan man tänka sig att näshår inte är några problem vilket det heller inte är.

  Eftersom rakapparaten inte är vattentät får man utföra rengöringen med den lilla medföljande borsten. Det mesta av det avklippta håret kommer att falla av när man tar bort skäret och ska börja rengöra, vilket därför också gör hela processen snabb och smidig. Utöver borsten får man också med en kam och en liten tub med olja för att kunna hålla skären i gott skick och förlänga hållbarheten.

  Nackdelarna med denna maskin är egentligen få där den största är att den inte är vattentät. Många som är vana att raka sig i duschen eller rengöra med vatten kommer att få avstå dessa två moment, men gör man det är maskinen svårslagen när det kommer till prisvärdhet.

  Fördelar

  • Riktigt hög prisvärdhet
  • Klipper alla sorters hår
  • Stort antal tillbehör & adaptrar
  • Smidig rakning/klippning

  Nackdelar

  • Inte vattentät
  • Ingen snabbladdning
  Produkten finns att köpa här:
  549 kr
 3. Bästa billiga Series 3 300s Svart

  "Effektiv, vattentät rakning till ett lågt pris"
  Vårt betyg
  4,3/5
  Blade:
  4,3/5
  Performance:
  3,9/5
  Ergonomics:
  4,7/5
  Battery:
  4,3/5
  Price:
  4,3/5
  Till butiken
  (MEDS)
  Egenskaper
  • Trimmer: Nej
  • Snabbladdning: Ja
  • Vattentät: Ja
  • Batteritid: 20 min

  Recension

  Braun är en av de stora namnen som länge varit en gigant inom området rakapparater. Series 3 300s är en enkel rakapparat som försöker ta en effektiv rakning med ett pressat pris till en ny nivå. Den helsvarta designen ger ett modernt intryck och kvaliteten känns hög när man håller rakapparaten i handen. De gummibelagda ytorna gör att rakapparaten hålls stabilt i handen.

  Braun Series 3 300s har en bred blandning av både bra, och något mindre bra specifikationer. Rakapparaten är vattentät vilket är högst trevligt, men den har ingen trimmer och batteritiden är enbart 20 minuter. Den låga batteritiden kompenseras dock av snabbladdningen vilket ser till att den alltid är redo för en till rakning efter en kort laddning på bara några minuter.

  Rakapparaten lämpar sig bäst för lite kortare skägg där väldigt långa strån kan ha svårt att leta sig in genom klipphålen, men skägg som kommer in klipps av utan några som helst problem. Vattentätningen gör att den går att använda lika bra i duschen som utanför, och där denna modell faktiskt klipper bra även i vatten. Rengöringen går även den smidigt där en hård spolning under kranen gör det mesta av jobbet. I det stora hela rakar rakapparaten bra men i vissa fall kan det vara något svårt att få med de sista ensamma stråen.

  Denna rakapparat är en spännande kombination av egenskaper där man till viss del tagit med vattentätning som borde vara en dyrare funktion än att ha med än en liten trimmer, sedan har man en relativt låg batterikapacitet som man försöker väga upp med snabbladdningen. Man har försökt ta med det som de flesta anser är det viktigaste och resultatet är att rakningen i sig blir faktiskt duglig och i vissa fall i klass med många dyrare modeller och till ett lågt pris, men sedan har man avstått från sådant som för vissa skulle kunna vara en deal breaker.

  Fördelar

  • Billig
  • Bra rakning
  • Vattentät
  • Snabbladdning

  Nackdelar

  • Kort batteritid
  • Ingen trimmer
  Produkten finns att köpa här:
  499 kr
  599 kr
 4. Bästa vattentäta Philips Series 3000 S3134/51

  "I vått, torrt eller lödder, denna rakar i allt och gör det snabbt"
  Vårt betyg
  4,2/5
  Blade:
  4,0/5
  Performance:
  4,6/5
  Ergonomics:
  4,7/5
  Battery:
  3,9/5
  Price:
  3,9/5
  Till butiken
  (MEDS)
  Egenskaper
  • Trimmer: Ja
  • Snabbladdning: Nej
  • Vattentät: Ja
  • Batteritid: 60 min

  Recension

  En rakapparat med de tre typiska runda skären är något som många direkt kommer att tänka på är en rakapparat från Philips. Philips har mer eller mindre gjort detta till sitt signum med flera andra som börjat ta efter eftersom det fungerar effektivt, och Philips Series 3000 S3134/51 ger direkt ett intryck av att kunna leverera. Designen är manlig med de mörka färgerna i svart och blått, och hålls bra i handen utan att kunna slinka ur med den räfflade gummiytan på sidorna.

  Rakapparaten ger förhållandet ett till ett mellan laddning och rakning. En timmes laddning ger en timmes rakning. Snabbladdning har man inte inkluderat, men annat som man borde kunna hitta i denna prisklass som vattentäthet och trimmer finns med. Rakapparaten är inte bara vattentät i den bemärkelsen att den är enkel att rengöra, utan ska också fungera bra om man rakar med raklödder. Utöver detta är bladen som används självslipande för att förlänga livslängden innan de behöver bytas ut.

  När det kommer till själva rakningen kommer man åt en mycket större yta med de tre skären jämfört med modeller som enbart har ett avlångt skärhuvud. Det går snabbt och smidigt att raka stora ytor både torrt, men också med raklödder och i duschen. Skärhuvudet kan böjas i fem olika riktningar vilket gör att det inte blir märkliga eller obehagliga vinklar mot huden vid rakningen. Det som kan vara lite svårt är att få med de ensamma stråna vilket kräver en del runda rörelser kring partiet där strået finns vilket resulterar i rodnad om det tar lång tid innan man lyckas.

  Rakapparaten från Philips har med alla de mest väsentliga egenskaper som behövs för en bra, men också snabb rakning. Man avverkar snabbt och effektivt en stor yta med stubb men har skägget hunnit bli för långt kan det bli något kämpigt. Den enda egenskaper som fattas men som inte påverkar rakningen är snabbladdning. Det är oftast ingen deal breaker för de flesta utan en trevlig bekvämlighet att snabbt kunna raka sig om man glömt ladda batteriet mellan de senaste rakningarna.

  Fördelar

  • Rakar stora ytor snabbt
  • Kan vara svårt att raka ensamma strån
  • Vattentät
  • Hög batteritid

  Nackdelar

  • Ingen snabbladdning
  • Längre skägg är svåra att raka
  Produkten finns att köpa här:
  616 kr
  669 kr
 5. Mest effektiva Remington HyperFlexAquaPRO Shaver

  "Bekväma, följsamma blad som rakar en stor yta oavsett skäggtyp"
  Vårt betyg
  4,1/5
  Blade:
  4,3/5
  Performance:
  4,2/5
  Ergonomics:
  4,4/5
  Battery:
  3,8/5
  Price:
  3,8/5
  Till butiken
  (Webhallen)
  Egenskaper
  • Trimmer: Ja
  • Snabbladdning: Ja
  • Vattentät: Ja
  • Batteritid: 60 min

  Recension

  Remington har med modellen XR1470 använt sig av samma utformning på rakapparaten som de flesta av Philips framgångsrika rakapparater, där tre runda skär är det som man har att jobba med. I handtaget finns en stor LED display som visar hur mycket batteri som finns kvar. Det kan kännas som något som kanske inte behövs men hur många har inte någon gång tänkt att raka sig men sedan upptäckt att batteriet är tomt. Här får man en uppdatering varje gång man är klar med rakningen om hur mycket batteri man har kvar och om det är dags att ladda eller inte.

  Rakapparaten XR1470 är en premiummodell från Remington och har således också specifikationer därefter. Rakapparaten har både snabbladdning ifall man har glömt att titta på batteriindikatorn, men också en trimmer och är vattentät. Det slutar dock inte helt där utan man lovar 50 % större rakyta jämfört med enkelbladiga Remingtonrakapparater och ett turboläge för de svåraste partierna i ett skägg.

  Rakapparaten har inga problem att hålla det som utlovas. Den sveper igenom medellångt skägg och lämnar en hud efter sig som kan närmast jämföras med rakblad. Även i vatten och med gel/lödder går rakningen att utföra utan problem och eftersom resultaten i samtliga fall är riktigt bra handlar det mest om smak och vad som känns bäst. Turboläget gör att maskinen spinner på ordentligt och även de tuffaste av partierna där det är tjockt skärs av omgående.

  XR1470 är en rakapparat som ger mycket av allt, både det goda som har nämnts ovan men även det onda. Det onda i det här fallet är priset vilket är relativt högt. Sett till det man får är priset inte orimligt men någon som inte kommer att använda rakapparaten ofta kommer heller inte att utnyttja allting som erbjuds i samma grad.

  Fördelar

  • Stor rakyta
  • Vattentät
  • Rakar effektivt
  • Batteriindikator
  • Turboläge

  Nackdelar

  • Dyr
  Produkten finns att köpa här:
  999 kr
  1399 kr
  1399 kr
testvinnarna

Jämför de 5 vinnarna i testet

Se hur våra bästa produkter jämför sig med varandra här. Vill du sortera dem? Bara klicka på en rubrik i tabellen!

Rakapparat Trimmer Snabbladdning Vattentät Batteritid Totalbetyg Pris
Remington Capture Cut Ja Ja Ja 50 min Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Bästa pris
799 kr
Rubicson Multitrimmer set Ja Nej Stänksäker 60 min Betyg 4,4 / 5
4,4 / 5
Bästa pris
549 kr
Series 3 300s Svart Nej Ja Ja 20 min Betyg 4,3 / 5
4,3 / 5
Bästa pris
499 kr
Philips Rakapparat Series 3000 För Våt- Eller Torrakning S3134/51 Ja Nej Ja 60 min Betyg 4,2 / 5
4,2 / 5
Bästa pris
616 kr
Remington HyperFlexAquaPRO Shaver Ja Ja Ja 60 min Betyg 4,1 / 5
4,1 / 5
Bästa pris
999 kr
viktiga faktorer för att välja rätt rakapparat

Så hittar du bästa rakapparat

Vissa nöjer sig med en rakapparat som klipper skägget, men som inte gör mycket mer än så. Om man kan få fler funktioner som fungerar bra till samma pris skulle de flesta av oss inte tacka nej till det. Många av dessa funktioner och egenskaper behöver inte vara något som enbart dyra rakapparater har, utan även normalt prisade rakapparater och speciellt de på vår bäst i test - lista har ett flertal av dessa.

 • vattendroppar2

  Vattentät 

  Idag är det mer regel än undantag med en vattentät rakapparat. Detta underlättar inte bara rakningen i sig genom att man även kan raka sig i duschen, men också när rakapparaten ska rengöras. Det går betydligt snabbare att rengöra en rakapparat under en kran jämfört med enbart borstning som förr i tiden. De flesta rakapparater har dock löstagbara delar som går att skölja under vatten om själva rakapparaten inte klarar av det.
 • batteri8

  Hög batteritid 

  Att se till att rakapparaten har en hög batteritid hjälper inte bara vid själva raktillfället, utan även i framtiden. Det händer ofta att det som slits först i en elektronisk apparat är batteriet, och när batteriet inte går att byta måste man köpa en helt ny rakapparat i stället. Har man däremot hög batterikapacitet direkt från början, kommer det att ta mycket längre tid innan batteriet slits ner till kritiska nivåer och inte längre går att ladda upp igen. Hög batteritid brukar kunna ge en fingervisning om rakapparatens kvalitet.  En rakapparat som övrigt inte är bra, kommer sällan ha ett väldigt starkt batteri.
 • batteri snabb

  Snabbladdning 

  Något som hänger ihop med batteriet är snabbladdning. Det händer att när man väl ska raka sig och har lite bråttom, råkar batteriet vara tomt just då. Snabbladdning ser till att rakapparaten bara behöver laddas i någon minut för att man snabbt ska få tillräckligt med batteri för en hel rakning. Många av dagens rakapparater har inkluderat snabbladdning, men det finns undantag.
 • trimmer

  Trimmer 

  En trimmer på rakapparaten är en av de viktigaste extrafunktionerna. Huvudet på en rakapparat kan vara något klumpigt, men fungera bra när man ska klippa mycket åt gången. Ska man däremot få till vassa kanter eller detaljer måste man mer eller mindre ha en trimmer. Trimmern på rakapparaten kan se ut på olika sett. Vissa har ett blad som man fäller ut medan andra har utbytbara adaptrar. Oavsett formatet på trimmern, rekommenderar vi starkt att man ser till att rakapparaten har en, vilket de flesta lyckligtvis har.
 • adaptrar

  Adaptrar 

  En rakapparat kommer oftast med flera olika sorters adaptrar eller huvuden. Adaptrar ser till att det blir enklare att klippa alla sorters skägg. Standardadaptrarna som de allra flesta har fungerar bra till skägg som inte är längre än någon centimeter, men har man inte rakat sig på en väldigt lång tid kan hela proceduren förenklas ordentligt med rätt adapter eller om man försöker klippa av allt från roten med trimmern. Rakapparater med fler adaptrar kostar sällan speciellt mycket mer, men ger bra många fler möjligheter till en bra skäggklippning. 
 • blad

  Självlipande blad 

  En egenskap som har börjat dyka upp hos vissa rakapparater är självslipande blad. Kan man få tag på en rakapparat med självslipande blad utan att priset drar iväg, är det givetvis ett plus. Vi anser att det i många fall kan bli något överflödigt med tanke på att bladen sällan hinner bli slöa innan något annat hinner gå sönder, och det går att köpa nya blad till en rakapparat om det verkligen skulle behövas. Har man en rakapparat med förlängd garanti kan självslipande blad istället bli riktigt bra. I vanliga fall hinner annat gå sönder i en rakapparat innan bladet blir för slött, men med den förlängda garantin kommer elektroniska fel täckas en lång tid framöver, samtidigt som bladen hålls vassa.
vanliga frågor om Rakapparat

FAQ: Vanliga frågor om Rakapparater

Vilken rakapparat är bäst?

Sett till vad man får för pengarna i termer om specifikationer och egenskaper har Remington Capture Cut blivit den stora vinnaren i vårt bäst i test. Utöver vinnaren finns det flera andra goda alternativ som kan passa bra om man har särskilda preferenser eller behov.

Är rakapparater vattentäta?

De flesta rakapparater idag är vattentäta men det är alltid bra att ta en snabb titt i specifikationerna. Undantag kan alltid förekomma om man skulle exempelvis köpa från en butik som har ett stort restlager av en utgående produkt.

Måste man köpa nya blad till en rakapparat på samma sätt som till en rakhyvel?

Har man en rakapparat i flera år kan det vara givande att köpa nya blad efter ett tag. Primärt brukar det vara batteriet som blir slött i första hand, men om batteriet inte blir det och man börjar känna att rakapparaten klipper dåligt ska man helt klart köpa nya blad eller skär.

Hur använder man en rakapparat?

Det är enkelt! Man startar bara rakapparaten och för den försiktigt mot huden där man vill raka sig och sedan klipps håren av som kommer in genom de små hålen i höljet.

Hur fungerar en rakapparat?

En rakapparat fungerar genom att man har skär eller blad som antingen roterar eller klipper innanför ett hölje med flera hål i. Genom dessa hål kommer hårstråna in till bladen som sedan klipper av stråna. Man kan också har adaptrar som liknar de som hårklippningsapparater har om man ska klippa riktigt tjockt skägg.

Hur ofta ska man byta rakapparat?

Det finns ingen gräns för när man egentligen måste byta ut sin rakapparat. Så länge den håller och fungerar bra kan man fortsätta att använda den. Om något har börjat fungera dåligt kan man köpa en reservdel och sedan kan man fortsätta använda rakapparaten igen.

Gör det ont att raka sig med rakapparat?

Med en ny och modern rakapparat gör det inte ont att raka sig. Om man har en väldigt gammal modell som har börjat bli sliten i bladen kan det kännas något obekvämt.

Kan man köpa smörjolja till sin rakapparat när den börjar klippa sämre?

Ja! Ibland kan bladen i sig vara vassa, men att det har kommit in smuts mellan bladen vilket gör att klippningen inte blir lika effektiv. Genom att köpa smörjolja kan man få nytt liv i en rakapparat som annars verkar trött och slö.

Om vårt test

Vad som kännetecknar en bra rakapparat är dess förmåga att kunna klippa alla sorter skägg, och kunna göra det jämt utan att batteriet ger upp kort efter. En rakapparat kan ha ett flertal ytterligare funktioner som kan vara sköna att ha, men funktionera kan fungera olika bra och det blir besvärlig när de inte fungerar överhuvudtaget. Det som har vägt tyngst i betygsättningen av de olika rakapparaterna är följande:

 • Resultat - Hur enkelt är det att uppnå de resultat som man är ute efter? Måste man dra alldeles för många gånger över huden med rakapparaten och går det att klippa alla sorters skägg?
 • Batteri - Hur lång är batteritiden och finns det uppgifter som tyder på att batteritiden snabbt blir sämre över tid? Har rakapparaten en snabbladdnings funktion för tillfällena där batteriet plötsligt tar slut?
 • Vattentäthet - Kan man använda rakapparaten i duschen om man skulle önska det, eller för att enklare rengöra den för att spara tid?
 • Prisvärdhet - Vad finns det för alternativ som tydligt ger ett högt värde för pengarna?

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
13 röster, Betyg: 4.5 / 5
karin2
Karin Svensson
Expert inom skönhet

Karin Svensson är en hängiven skribent som helt har ägnat sig åt skönhetsvärlden. Hennes upptäckt av skönhet började med ungdomliga experiment med makeup och har sedan dess blomstrat till en livslång kärlek till allt som rör skönhet. Karin är alltid på jakt efter de senaste trenderna och teknikerna.

Med en förmåga att omvandla skönhetskoncept till användbara tips och tricks har Karin blivit en favorit för många som söker vägledning inom skönhet. Hennes uppriktiga entusiasm och kunnighet framträder i varje artikel hon delar.