Rakhyvel dam bäst i test 2022

Uppdaterad februari 2022

Att raka sig är tidskrävande och jobbigt. Extra jobbigt är det när det resulterar i inåtväxande hår, prickighet eller om man har riktig otur; infektion. Mycket av dessa bestyr styrs av rakhyveln man använder. Det är därför värt att köpa en rakhyvel man kan lita på och som gör rakningen så snabb och smidig som möjligt. Vi har tittat närmare på vad marknaden har att erbjuda när det kommer till rakhyvlar för damer och valt ut 5 hyvlar som vi tycker är extra bra och där Natural Geisha Shaver blev bäst i test!

Vilken är den bästa rakhyveln för damer?

Rakning är väldigt personligt och vi har alla olika preferenser, vissa vill inte ens veta av rakhyvlen och håller sig till vaxning eller epilatorn. Vanligast är dock ändå den gamla goda rakhyveln och det de flesta av oss tänker på är kanske den typiska Venus flerbladsrakhyveln, men det finns andra varianter: säkerhetshyvlar och elektriska rakhyvlar båda med olika för- och nackdelar. Det vi har kollat främst på i vårt test är hur hyveln presterar, hur ofta man behöver byta blad, om detta är enkelt att göra, hur många rakningar ett blad håller för och vad resultatet är.

Längre ner i vår köpguide kan du se faktorer som vi anser är viktiga att fundera över innan man köper en rakhyvel. Sammanfattningsvis har de viktigaste faktorerna i vår betygsättning varit: resultat, underhåll och funktionalitet.

 1. Natural Geisha Shaver

  9,7/10
  "Miljövänlig säkerhetshyvel som ger ett lent och irritationsfritt resultat".
  Natural Geisha Shaver
  Bäst i test
  Typ
  Säkerhetshyvel
  Blad på huvudet
  1
  Medföljande rakblad
  1
  Svängbart huvud
  Nej
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Bästa resultaten
  • Enkel att jobba med när man lärt sig tekniken
  • Zero Waste
  • Billiga rakblad
  Nackdelar
  • Något svårt att hitta rätt vinkel

  Recension

  Geishas Natural säkerhetshyvel är fantastisk. De ger helt underbara resultat och det helt utan irritationer eller röda prickar när man lärt sig hur den funkar. Den kräver lite teknik eftersom den inte har något rörligt huvud och bara har ett dubbelsidigt blad. Men när man väl lärt sig den bästa vinkeln för skäret ger den det bästa resultatet och du behöver inte känna någon oro för att du ska skära dig. Observera att du bara får med ett rakblad så vi rekommenderar att du köper till rakblad direkt så att du inte helt plötsligt står utan.

  Bladet är vasst på båda sidorna och det bästa med det är att du kan göra ett drag, vända på den och dra igen och sedan upprepa utan att behöva tvätta eller rengöra hyveln mellan dragen. På så sätt får du ut det mesta av bladet och har bättre koll på hur mycket du använt båda sidorna. Du kan göra många fler drag med en säkerhetshyvel än med en flerbladshyvel för hår och liknande fastnar inte mellan några blad eller liknande.

  För att sätta dit ett rakblad så skruvar man bara av huvudet, sätter i rakbladet mellan huvudets två delar och skruvar på huvudet på handtaget igen. Det är ett rakblad du har att göra med så håll alltid rakbladet och huvudet längst kortsidorna när du byter och hanterar dem. Svårare än så är det inte och rakbladen är billiga, kan återbrukas i återvinningen och håller bra kvalité. Du får en rakhyvel du kan använda hela livet (om du tar väl hand om den) och rakblad som bidrar till mindre utsläpp och en mer hållbar livsstil. Det finns väldigt lite negativt att säga om denna hyvel helt enkelt. 

  Läs mer
 2. Gillette Venus Extra Smooth Sensitive 4-Pack

  9,5/10
  "Prisvärda och effektiva rakhyvlar som inte irriterar huden".
  Gillette Venus Extra Smooth Sensitive 4-Pack.
  Mest Prisvärd
  Typ
  Flerbladshyvel
  Blad på huvudet
  5
  Medföljande rakblad
  4
  Svängbart huvud
  Nej
  Fri frakt över 249 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Liten risk för hudirritationer
  • Skonsam rakning
  • Sköna att använda
  Nackdelar
  • Livslängden kunde vara bättre

  Recension

  Att raka sig med Gillette Venus Extra Smooth-rakhyvlar är både skönt och smeksamt. Fuktremsan med aloe vera gör att rakhyveln glider mycket lättare än med andra modeller, som endast har en torr yta. Aloe vera är dessutom bra för huden och ger den näring och bidrar till att minska eventuell hudirritation. Med de fem bladen tar rakhyveln hårstråna i flera etapper. Det första bladet kapar hårstrået lägre upp och det sista ta längst ner. Rakhyveln tar alltså bra på djupet, men inte fullt lika bra som en säkerhetshyvel gör. Kvaliteten på Gillettes Venus Extra Smooth är relativt hög och du kan använda samma hyvel flera gånger utan att effektiviteten avtar, eller att du riskerar att irritera huden. Använd dock hyvlarna på ett skonsamt sätt för att förlänga livslängden på dem.

  Läs mer
 3. Flawless Flawless Legs

  9,2/10
  ”En elektrisk rakhyvel som underlättar hela rakningsprocessen”.
  Flawless Flawless Legs
  Bästa premiumvalet
  Typ
  Elektrisk
  Blad på huvudet
  -
  Medföljande rakblad
  -
  Svängbart huvud
  Ja
  Fri frakt över 249 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Enkel att använda
  • Kräver inga förberedelser
  • Inga irritationer
  • Perfekt för armar och ben
  Nackdelar
  • Inte anpassad för intima områden

  Recension

  Flawless legs razor tillhör de snabbaste och smidigaste alternativen på marknaden. En elektrisk rakapparat som kommer så nära den där silkeslena rakningen du kan utan att använda en klassisk hyvel. Den är väldigt lätthanterlig, greppvänlig och bäst av allt är att det nästan inte går att skära sig på den. Det är bara att dra den i cirklar över området som du ska raka och vips så är du rakad och klar. Den kommer med en liten lampa så du ser tydligt var du rakar och hur resultatet blir. Har du känslig hy så är detta ett väldigt bra alternativ. Modellen är perfekt för armar och ben men något sämre för resten av kroppen. Om du ska man använda den någon annanstans, som i armhålor eller liknande är det viktigt att stretcha huden.

  Du ska använda den helt utan rakgel, tvål eller något vilket innebär att du inte behöver krångla i duschen eller i badkaret bara för att göra dig redo inför rakningen. Detta är extremt skönt eftersom man för bästa resultat egentligen borde göra massa förberedelser som att: exfoliera, blötlägga, duscha innan men inte för varmt, alternativt duscha efter men inte för varmt, blötlägga området, använda rakgel osv. Med Flawless leg razor kan du raka dig när du vill och behöver inte oroa dig för att för varmt vatten ska orsaka irritationer eller liknande.

  Den gör verkligen sitt jobb och ska man klaga på något är det väl, som med alla elektriska rakhyvlar, att den inte kan skära håret ner i hårsäcken för den där helt silkeslena känslan. Perfekt för vardagen, eller när det är bråttom, men kanske inte inför en het dejt. Det du däremot slipper är röda prickar och irritationer, vilket är det de flesta av oss vill undvika. Det kan verkligen ses som en skön kompromiss eftersom resultatet fortfarande är lent om inte helt silkes.

  Läs mer
 4. Beard Monkey Twist Razor Guld

  9,1/10
  "Stilren och smidig rakhyvel som kommer med ett snyggt etui".
  Beard Monkey Twist Razor Guld
  Typ
  Säkerhetshyvel
  Blad på huvudet
  1
  Medföljande rakblad
  0
  Svängbart huvud
  Nej
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Finns i två nyanser
  • Lätthanterlig
  • Zero Waste
  • Behändigt etui med spegel
  Nackdelar
  • Inga rakblad ingår

  Recension

  Beard Monkey har här en säkerhetshyvel som ger likvärdigt resultat som Geisha men är något kortare i utformningen och har ett annorlunda bladbyte. I stället för att skruva bort hela huvudet så öppnas det som två luckor när man skruvar i botten av handtaget, när dessa är öppnade så är det bara att stoppa i rakbladet och stänga igen, mycket smidigt och mindre krångel. Tyvärr ingår inga rakblad vid köp av denna hyvel så köp till det direkt.

  Rakningen är mycket bra, när det kommer till säkerhetshyvlar så kan det ta en liten stund innan man får in rätta knycket, men när man väl löst det så finns det ingen hyvel som kan mäta sig med resultatet. Du får en silkeslen rakning som håller länge och risken för irritationer och röda prickar är minimal.

  En säkerhetshyvel håller livet ut om du tar hand om den och rakbladen går att återvinna. Det är helt enkelt ett hållbart och miljövänligt alternativ som dessutom ger de bästa rakningsresultaten. Med denna produkt kommer även förvaringsmöjlighet genom ett etui med spegel där rakhyveln passar perfekt och hålls på plats.  Helt enkelt en utmärkt hyvel att ta med i necessär eller väska.

  Läs mer
 5. BIC Soleil Click 3 Soleil Rakhyvel

  8,9/10
  ”Budgethyveln som fortfarande presterar”.
  BIC Soleil Click 3 Soleil Rakhyvel
  Typ
  Flerbladshyvel
  Blad på huvudet
  3
  Medföljande rakblad
  4
  Svängbart huvud
  Ja
  Frakt från 49 kr
  30 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Tre effektiva blad
  • Fyra medföljande rakbladshuvuden
  Nackdelar
  • Behöver rengöras ganska ofta under rakningen
  • Viss risk för irritation och röda prickar

  Recension

  Detta är en bra nybörjar- och budgethyvel. Du måste inte spendera skyhöga summor för att få en bra rakning. Mycket sitter i hur du förbereder huden och hur vasst ditt rakblad är. Med denna produkt får du med 4 rakbladshuvuden, så du kan räkna med att du klarar dig ett bra tag innan du måste köpa nya. Paketet är så pass prisvärt att när alla huvuden använts så kan du i stort sett bara köpa ett nytt paket i stället för refill-huvuden. För en säker, bra och prisvärd rakning är detta ett väldigt bra alternativ.

  Fler rakblad innebär inte effektivare rakning, denna produkt har tre blad men som sitter ganska tätt så den behöver rengöras relativt ofta under rakningen. Resultaten är bra och rakbladen är omslutna av ett mjukt hölje och har en remsa av kakaosmör. Det är en säker rakhyvel så risken för att skära sig är ganska liten, men som med flerbladshyvlar överlag finns det en viss risk för irritationer och röda prickar efter rakningen.

  Läs mer

kopguide rakhyvel dam

Din köpguide till bästa rakhyveln för damer

Det finns några punkter att fundera över innan man köper en rakhyvel. Först och främst behöver du fundera över var och hur du använder hyveln och sedan hur ofta. Vill du få rakningen överstökad snabbt eller gör du det i samband med ett längre bad och låter det ta sin tid? Rakar du hela kroppen eller kanske bara under armarna och benen? Olika hyvlar passar olika rakningsrutiner; till exempel så är flerbladshyvel för dig som vill att det ska gå snabbt och  säkerhetshyveln för dig som vill ta din tid och få ett perfekt resultat. 

safety razor3

Säkerhetshyvel

Säkerhetshyveln marknadsförs främst som en herr-produkt men funkar självklart alldeles utmärkt för kvinnor också. De är faktiskt bland de mest effektiva rakhyvlarna på marknaden. För bästa resultat är det en säkerhetshyvel som gäller. Hyveln är oftast ganska dyr men att byta blad kostar nästan inget, då det är vanliga rakblad man köper och dessa kostar sällan mer än några kronor styck och kan användas 4-6 gånger innan de bör bytas ut (en flerbladshyvel bör bytas efter mellan 10-20 gånger).

Det jobbiga med en säkerhetshyvel är att det kräver lite mer teknik, men man lär sig snabbt: håll hyveln i 30-40 gradig vinkel mot huden och dra, det är inte svårare än så. Du behöver knappt, och ska inte heller, lägga något direkt tryck. En säkerhetshyvel minimerar risken för inåtväxande hår och röda prickar och nästan alltid krävs det bara ett drag över ett område för att det ska vara silkeslent. En flerbladshyvel behöver man ibland dra 2-3 gånger över ett område och det blir i värsta fall, med 5 blad, 15 knivar som dras över samma hudområde och skär i håret på kort tid. Detta leder lätt till irritationer och röda prickar. Säkerhetshyveln är snabb, smidig och prisvärd men kräver lite teknik och kan kännas lite läskig i mer intima områdena. De är även hållbara och ett mycket mer miljövänligt val än andra varianter.

razor2

Flerbladshyvel

Det bästa med flerbladshyveln är hur enkel den är att använda och hur svårt det är att råka skära sig med den. En flerbladshyvel är bäst för nybörjare och den som vill att rakningen ska gå fort. Samma rakblad kan användas flera gånger, ungefär 10-20 gånger innan det rekommenderas att bladet byts ut. De går att använda många gånger fler men risken för irritationer och röda pricker ökar avsevärt och i värsta fall kan man få en infektion på grund utav att bladet blir mer och mer ohygieniskt.

Bladen är oftast väldigt dyra men om du inte rakar dig speciellt ofta är det ett väldigt prisvärt alternativ som du inte behöver underhålla speciellt mycket. Det kan dock vara svårt att veta när det är dags att byta blad, man får känna efter på motståndet rakhyveln ger eller om säkerhetsremsorna, som brukar finnas runt om hyveln, börjat slitas. Flerbladshyveln är enkel att hantera och gör rakningen enkel, de fungerar bäst på kort hårväxt så vänta helst inte för länge mellan rakningarna eftersom du då mer eller mindre behöver göra rent hyveln efter varje drag.

shaving razor2

Elektrisk rakhyvel

En elektrisk rakhyvel tar bort allt krångel i utbyte mot att du inte får den där helt silkeslena rakningen, fortfarande en renrakning men inte lika nära som med en klassisk rakhyvel. Du behöver dock inget lödder eller mjukgörande mellan hyveln och huden, så du kan raka dig utan att behöva stå i duschen eller ligga i badkaret. Kostanden brukar vara hög men i många fall så slipper man bry sig om att byta rakblad, vilket leder till ännu mindre huvudbry. Det är nästan omöjligt att skära sig med en elektrisk hyvel, vilket innebär att röda prickar och inåtväxande hår är mer eller mindre ett minne blott. Det gör att de är mycket säkra och passar bra att använda över hela kroppen, men kräver mycket stretch och försiktighet i mer intima regioner.

razorblade

Antal blad

Hur många blad ska det vara på ett rakbladshuvud? Det finns allt mellan 1-6 stycken och gör det någon större skillnad? Nej, inte direkt. Du kan spara något på tiden med flera blad eftersom de oftast är lite säkrare och har svängbart huvud. Med fler blad kan man få en närmare rakning snabbare men 2 eller 6 blad gör inte någon större skillnad. Fler blad ger en närmare rakning eftersom det skär håret flera gånger direkt efter varandra. Det första bladet skär och förbereder huden och håret inför nästa blad som då direkt kan skära håret närmare och få det att gå längre ner i hårsäcken. Med en säkerhetshyvel kan man behöva raka 2 gånger för en lika nära rakning. Problemet med fler blad är att de snabbt blir fulla med hår och behöver sköljas oftare vilket gör att man trots den nära rakningen oftast måste dra över samma område mer än en gång om man inte är väldigt duktig på att tvätta hyveln ofta.

Sammanfattningsvis

Den största skillnaden mellan flerbladshyvlar och säkerhetshyvlar är just tålmodighet gentemot resultat: säkerhetshyvlar kräver mer tålmodighet men ger ett bättre resultat medan flerbladshyvlar är enklare att jobba med men ökar risken för irritationer. En elektrisk hyvel skär inte håret så att det åker ner i hårsäcken helt vilket är anledningen till att det inte ger den där helt silkeslena rakningen, en elektrisk hugger nämligen mer än den skär, men detta gör dem även mer säkra från att skära sig.

Över lag är en säkerhetshyvel ett bättre alternativ när det kommer till rakningsresultat, men de kräver lite mer teknik och tid. Detta gör flerbladshyvlar något snabbare och säkrare för den otålige. Ett blad är något lättare att skära sig med men flera blad blir snabbare smutsiga och fulla med hår, så de behöver tvättas mer och ökar risken för röda prickar och inåtväxande hår. Medan elektriska är säkrast och ganska snabba men ger ett något sämre resultat. Det är dem faktorerna som får vägas mot varandra.


 

 • razor blade 2

  Extra blad 

  Rakhyvlar behöver ofta byta blad, och desto fler du får med i köpet desto bättre. Desto vassare bladen är desto bättre rakning får du. När du ska köpa en rakhyvel så kolla alltid hur många blad som kommer med eller vad extra kostar; för det spelar roll. Generellt kostar en säkerhetshyvel mer än en flerbladshyvel men nya rakblad kostar endast några kronor styck medan flerbladshyvlar (som oftast bara är ett plasthandtag) är billiga men deras rakblad är väldigt dyra. Desto fler rakblad du får med desto mer prisvärd brukar rakhyveln vara. Det innebär också att du sannolikt inte behöver köpa nya blad på ett tag, vilket är skönt.
 • world2

  Hållbarhet 

  Säkerhetshyvlar är bäst inom detta område, de är ofta gjorda av stål (även rakbladen) och de är byggda för att hålla. En säkerhetshyvel kan hålla dig livet ut om du tar väl hand om den och dess rakblad kan återvinnas, det är en zero waste produkt. Flerbladshyvlar tillverkas med mycket plast och är tillverkade för att konsumeras, de är inte byggda för att hålla på samma sätt som en säkerhetshyvel. Elektriska rakhyvlar innehåller elektriska komponenter som ofta kommer från smutsiga industrier och kräver också laddning och batterianvändning.
 • safety razor 2

  Design 

  Flerbladshyvlar tenderar att ha skönast utformning rent greppmässigt, men säkerhetshyvlar är helt klart de mest stilrena och som kan ses som en accessoar och en del av badrumsinredningen. De behöver inte städas undan eller gömmas i någon låda eller skåp; där både elektriska och flerbladshyvlar oftast hör hemma. Det finns dock exempel på både stilrena flerbladshyvlar och elektriska som kan förbli framme i badrummet, men oftast är de gjorda för att användas och sedan stoppas undan.
 • movement2

  Rörlighet 

  Nästan alla flerbladshyvlar och de flesta elektriska har svängbara huvuden, det vill säga att huvudet kan rotera upp och ner och därmed ändra vinkeln utefter kroppskonturerna utan att du ändrar vinkeln på handtaget. Detta underlättar rakningen något och gör den snabbare eftersom du inte behöver fundera lika mycket över hur du håller hyveln. Säkerhetshyvlar är styva och ska hållas i rätt vinkel för att ge ett bra skär. Med mer rörlighet kan mer svåråtkomna eller vinklade områden såsom vek och liknande vara enklare med en flerbladshyvel.
 • handle2

  Grepp 

  Ett bra grepp minimerar risken för att du skär dig. Den här punkten berör främst säkerhetshyvlar eftersom elekriska- och flerbladshyvlar nästan exklusivt är väldigt greppbara med gummidetaljer och en utformning som passar bra i handen. När det kommer till säkerhetshyvlar så vill du gärna se att de har räfflade metalldetaljer eller att handtaget är i trä. Detta ger ett stabilare grepp och du riskerar då inte att halka med hyveln när det blir blött.
rakningsguide dam

Rakningsguide - Hur du gör för att lyckas med rakningen

Först och främst är det viktigt att vi punkterar ett hål i myten om att fler blad är bättre, det finns egentligen inget stöd för detta och troligen har fler blad mest lagts till för att kunna sälja nya och dyrare produkter. Med det sagt, och om du läst vår köpguide, så ges en närmare rakning på kortare tid när mer än ett blad används, det vill säga två blad. Fler än så är egentligen överflödigt; det enda det kan göra är att ge en närmare rakning något snabbare men det ökar också chansen för röda prickar, inåtväxande hår och inflation.

Väldigt många rakhyvlar som säljs idag har tre eller uppåt sex blad, men de är egentligen inte effektivare än de med två blad. Egentligen riskerar de att ge ett sämre resultat än en säkerhetshyvel eller rakhyvlar med ett blad eftersom hår, smuts och annat snabbare fastnar mellan bladen och försämrar rakningen. Det en flerbladshyvel ger dig är mer säkerhet kring rakbladen med ett omslutande hölje med till exempel fuktremsor eller liknande och ett rörligt huvud som gör att du själv inte behöver anpassa vinkeln när du rakar dig. Detta gör att du kan jobba snabbare och inte behöver vara lika noggrann men det ger inte ett bättre resultat än en två- eller enbladshyvel gör. 

 • Förberedelser 

  Se till att det inte är ett gammalt rakblad du använder, är du osäker på hur många gånger du använt rakbladet så byt ut det bara för säkerhetsskull. Att använda ett vasst rakblad är det viktigaste steget i en lyckad rakning. Om du inte använder en elektrisk rakhyvel så ska du även undvika att raka torrt, så raka dig gärna efter du duschat eller badat, men tänk på att om du duschar eller badar varmt så är det bra att låta huden vila lite innan du rakar dig. Varmt vatten mjukar upp huden och öppnar upp hårsäckarna efter lång kontakt och gör det troligare att du skär dig och får röda prickar.

  När huden vilat och torkats, så ska du blötlägga huden med ljummet vatten, använd som sagt inte för varmt vatten i långa loppet torkar detta ut huden mer och tar bort dess naturliga oljor. Använd också en rakgel, en mjukgörande olja/lotion eller i värsta fall ett balsam för att ge hyveln ett bra glid över huden så att håret skärs men huden lämnas obemärkt. Använder du en flerbladshyvel försök att använda en tunn gel eller se till att inte smörja in för mycket, eftersom det leder till att du måste göra rent hyveln oftare.
 • Rakningen 

  När du blötlagt och smörjt in dig är det dags för rakningen. Raka mothårs (om du har väldigt känslig hy kan du raka medhårs men det ger inte lika bra resultat) och försök hålla hyveln i en 30-gradig vinkel (detta gäller främst säkerhetshyvlar). Hyveln ska utan egentligt tryck dras över huden och skära av håren utan problem. Känner du motstånd, överväg att byta blad. Har du en säkerhetshyvel kan du rotera hyveln efter varje drag, på så sätt undviker du att använda ena sidan mer än andra och du behöver rengöra den mer sällan.

  I vissa mer intima områden och under till exempel armar kan det vara svårt att veta vilket håll håret växer åt, ta det bara lugnt och försiktigt så kommer det går bra och repetera rakningen från motsatt håll om du känner att det inte tagit. Stretcha huden något i dessa områden för att undvika skärningar och irritationer.
 • Efter rakning 

  Känn efter på resultatet och om du kan behöva upprepa rakningen någonstans, om så är fallet gör det (använd gel). Annars skölj av överbliven gel eller dylikt med ljummet vatten och avsluta sedan med relativt kallt vatten för att stänga porerna och hårsäckarna. Klappa dig torr med en handduk (torka inte vanligt). Sedan bör du smörja in dig med en återfuktande lotion eller liknande, för att fylla på hudens fukt- och oljereserver. Efter det är du klar och kan avnjuta en rakning fri från irritationer och röda prickar.
 • Alternativt 

  Om du gärna gör rakningen innan dusch eller liknande kan du upprepa denna guide men avsluta med en ljummen till kall dusch eller bad. Det kanske inte är lika lockande men funkar lika bra, om du kör på ljummet så se endast till att spola av dig kallt som sista steg och smörj in dig efteråt, men för bästa resultat bör du helst av allt avsluta med rakningen och inte duschning.

Vanliga frågor om rakhyvlar för damer

Vilken rakhyvel är bäst?

I vårt test blev Natural Geisha Shaver utvald till bäst rakhyvel för damer, eftersom den är snabb, smidig och gör rakningen enkel. Beroende på dina preferenser behöver ju inte detta stämma in på just dig. Kolla gärna över våra andra testade produkter och läsa gärna vår köpguide för att hitta vilken sorts hyvel som passar dig bäst.

Vilken sorts hyvel är bäst?

Rent resultatmässigt är en säkerhetshyvel svår att slå, den ger ett silkeslent resultat och när man lärt sig att hålla den rätt så är även risken för att skära sig eller få röda prickar/irritationer mycket liten. Vissa vill dock inte spendera mycket tid med rakning och kanske inte orkar göra det en del av duschrutinen och då kan en elektrisk passa bättre. Om man är lite mindre tålmodig och vill jobba snabbt kan en flerbladshyvel passa bättre.

Hur rakar jag mig för bäst resultat?

Såvida du inte har en elektrisk rakhyvel, där torr-rakning oftast gäller, så är det generellt så att du bör använda någon slags rakgel, ljummet vatten, raka mothårs, inte lägga för mycket tryck, avsluta med kallt vatten och en bodylotion. Vill du har mer specifikt tillvägagångssätt så kan vi rekommendera att du läser vår rakningsguide ovan.

Hur länge ska jag använda samma rakblad?

Det beror på vilken slags hyvel du använder, generellt så gäller att du inte vill känna något motstånd i rakningen. Annars så kan bladen på en flerbladshyvel användas 10-20 gånger, en säkerhetshyvel 4-6 gånger och en elektrisk hyvel räcker antingen i några månaders kontinuerlig användning eller i några år beroende på modell.

Ska jag raka mothårs eller medhårs?

För bäst och närmast rakning bör du raka mothårs men du bör också ha förberett huden rätt för att undvika irritationer och röda prickar. Medhårs är mer skonsamt men du missar ofta hår och du får inte lika nära rakning. Beroende på hur känslig du är och hur lång utväxt du har så kan man variera. Om du har långt hår så kan man börja med medhårs och sedan gå en gång till mothårs. Om du har väldigt känslig hy så kan medhårs vara att föredra. Om du tagit ett väldigt långt och varmt bad innan rakningen så skulle vi rekommendera medhårs för att varmt vatten öppnar upp huden och rakar du mothårs då riskerar du röda prickar. Det mesta beror helt enkelt på din hud och hur du förberett dig inför rakningen.

Hur mycket rakgel ska jag använda?

Väldigt lite, du vill egentligen bara ha ett tunt lager för att hjälpa på glidet. Desto mer du kladdar på desto mer kommer du behöva rengöra rakhyveln. Så mindre är bättre. Undvik gärna tvål, även om det rekommenderas av många så har tvål en tendens att torka ut huden något. Har du en mjukgörande tvål så funkar det. Använd annars en lotion eller ett balsam. 

Testvinnare - Bäst Rakhyvel dam

 • Natural Geisha Shaver
 • Gillette Venus Extra Smooth Sensitive 4-Pack
 • Flawless Flawless Legs
 • Beard Monkey Twist Razor Guld
 • BIC Soleil Click 3 Soleil Rakhyvel
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
24 röster, Genomsnitt: 4.7 / 5