Vårt arbete finansieras av våra läsare. Genom affiliate-samarbeten erhåller vi en provision på vissa köp som görs via länkar på sidan.

Rakhyvel herr bäst i test 2021

Uppdaterad september 2021

Rakning är inte alltid de roligaste av uppgifter att utföra och det är ofta vi köper rakhyvlar som används gång på gång på gång utan byte av blad. Förutom det så finns det alltid en risk med att dra ett stycke vasst metall över huden och håret: sår, blod, invuxna hår. Att raka sig kan verka ganska enkelt, men för bästa resultat finns det en del saker att tänka på: rätt förberedelser, rätt teknik men framförallt rätt hyvel. En bra hyvel håller för fler rakningar eller har billiga och bra utbytbara blad. Du vill inte raka dig med gamla eller trubbiga hyvlar. Detta leder lätt till irritationer och inåtväxande hårstrån eller kanske till och med infektion. Vilken rakhyel man har är helt enkelt ganska viktigt och det finns många på marknaden att välja mellan. Vi har gjort ditt val enklare genom att lista 5 hyvlar vi anser vara särskilt bra och passar individer med olika rakningsbehov, där Philips OneBlade utsågs till bäst i test.

Vilken är den bästa rakhyveln för herrar?

Detta är väldigt individuellt. Somliga av oss skulle säkerligen klara sig bäst med en rakkniv, då räcker det med ett köp. Andra vill gärna ha en snyggt designad hyvel som passar in i badrummet och är enkel att underhålla och byta blad på. Många föredrar nog helt enkelt en relativt simpel men pålitlig rakhyvel med några utbytbara blad som gör rakningen enkel. Beroende på vem du är passar olika rakhyvlar olika bra. I vårt test har vi sett mycket på hur väl rakhyveln fungerar, om det är enkelt att byta blad, är den enkel att rengöra eller fastnar massa hår- och hudrester i den, håller bladet för många rakningar och finns det några extra finesser eller tillbehör som gör att produkten blir bättre eller står ut från mängden? Alla dessa har varit väsentliga i vårt test. Längre ner på sidan kan du ser vår köpguide över faktorer som är viktiga att tänka på innan man gör ett köp av rakhyvel. Pris till exempel är också en viktig faktor men var medveten om att det är främst rakbladen som är dyra inte själva hyveln.

 1. Philips OneBlade

  9,7/10
  "Den elektriska hyveln som ger dig en snabb & bra rakning där du behagar"
  Philips OneBlade
  Bäst i test
  Typ
  Elektrisk
  Blad på huvudet
  1
  Extra rakblad
  0
  Anpassningsbar?
  4 distanslägen
  Material
  Främst plast
  Rakbladslivslängd
  Hög
  Nya rakblad
  Finns att köpa
  Pris rakblad
  Högt
  Frakt från 49 kr
  30 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Passar hela kroppen
  • Ingen risk att skära sig
  • Hållbara rakblad
  • 0-5 mm raklängd
  • Torrakning funkar utmärkt
  Nackdelar
  • Ger inte en ”nära” rakning (len rakning) men så nära du kan komma med en elektrisk rakhyvel

  Philips OneBlade är riktigt skön att raka sig med och om du dessutom kör på en kort frisyr så funkar den utmärkt för ett kort snagg eller rakning av huvudet. Det finns 4 distanslägen att välja mellan 0, 1, 3 och 5 mm, så du kan både trimma och raka utifrån preferens och område. De är väldigt enkla att ta av och tvättas enkelt av under kranen. Sidorna av huvudet kan användas för precisionsarbete medan framsidan är för allmän rakning.

  Bladet har lång hållbarhet och tydlig indikation på när det bör bytas, det finns nämligen en grön markering vid bladet som blir mer och mer synligt desto mer den används och när den är väldigt tydlig är det dags att byta blad. Du kan använda bladet i några månader innan ett nytt behövs och detta ändå med relativ kontinuerlig användning.

  För mer intim rakning går det att köpa till ett specifikt huvud för det, men är man försiktig går det att använda huvudet som det är eller så kan man använda 1mm distansen och ändå få ett bra resultat. Det är väldigt svårt att skära sig med denna hyvel eftersom sidorna är skyddade av en kam, så att använda det på kroppen är inga problem, den enda skillnaden med det specifika kroppshuvudet är att denna kam är något mer framträdande för att ge mer skydd.

  Läs mer
 2. Rockwell 6C Razor

  9,5/10
  "Rockwells säkerhetshyvel passar både erfarna såsom nybörjare & ger utmärkta resultat"
  Rockwell 6C Razor
  Bästa premiumvalet
  Typ
  Säkerhetshyvel
  Blad på huvudet
  1 (dubbelsidigt)
  Extra rakblad
  4
  Anpassningsbar?
  För skägglängd
  Material
  Krom
  Rakbladslivslängd
  Låg
  Nya rakblad
  Finns att köpa
  Pris rakblad
  Mycket lågt
  Fri frakt över 699 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Ger en utmärkt nära rakning
  • Stilren
  • Billig i drift (rakbladen kostar nästan inget)
  • Bäst rakresultat
  • Passar alla skägg & hudtyper
  Nackdelar
  • Relativt dyrt första köp
  • Kräver lite mer teknik/precision (snabb inlärningskurva dock)

  Det här är en säkerhetshyvel som passar både den erfarna och nybörjaren. Säkerhetshyvlar kräver lite mer teknik eftersom den inte har något svängbart huvud och endast ett dubbelsidigt rakblad, men ger utmärkta resultat och kräver inte att du drar hyveln över samma område mer än en gång. Om du aldrig har använt en säkerhetshyvel någon gång så kommer du garanterat bli förvånad över hur effektiva de är på att raka. När man väl lärt sig att anpassa vinkeln, vilket sker nästan direkt, så kommer du aldrig vilja byta ut hyveln och behöver inte heller göra det. De håller för evigt och nya blad är dessutom nästintill gratis.

  Hyveln kommer med lite olika plattor/kammar som bestämmer hur mycket rakblad som exponeras och är numrerade. Det nummer som syns när du kollar på undersidan av huvudet är det som används, och över lag gäller: Desto mer, grövre eller längre skägg desto högre ska siffran vara, och desto känsligare hud eller mjukare och mindre tätt skägg desto lägre bör siffran vara. Det är också lite utav en smaksak vilken kam man föredrar och det är enkelt att testa sig fram.  Rockwells säkerhetshyvel kommer med tydliga instruktioner över detta och hur hyveln fungerar.

  Du får med 5 rakblad, som dessutom är svensktillverkade, vid köpet och nya rakblad kostar, beroende på var och vilka som köps, runt 50 öre styck. Det vill säga att så fort du gjort ditt köp kommer denna hyveln knappt kosta dig något. Ett rakblad håller i ungefär 4-6 rakningar eller tills du känner att hyveln ger motstånd, så ett tips är att direkt köpa till extra blad så du inte står utan. Vi har en rakningsguide längre ner på sidan som är främst anpassad efter säkerhetshyvlar om du känner dig osäker eller vill göra din rakning till något mer av en upplevelse. Ta dig gärna en titt.

  Läs mer
 3. Bulldog Original Bamboo Razor

  9,4/10
  "En hållbar flerbladshyvel med bambuhantag som ger en utmärkt och nära rakning"
  Bulldog Original Bamboo Razor
  Typ
  Flerbladshyvel
  Blad på huvudet
  5
  Extra rakblad
  1
  Anpassningsbar?
  Svängbart huvud
  Material
  Bambu
  Rakbladslivslängd
  Medel
  Nya rakblad
  Finna att köpa
  Pris rakblad
  Medel
  Fri frakt över 500 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagar leverans
  Fördelar
  • Säker & snabb rakning (funkar på hela kroppen)
  • Mycket enkel att använda (liten risk för skärsår)
  • Stilren för att vara flerbladshyvel
  • Skönt bambuhandtag med bra grepp
  Nackdelar
  • Relativt hållbara rakblad men skulle kunna kommit mer fler än 1 extra

  En riktigt bra flerbladshyvel som inte kräver massivs med drag över samma ställe. Ger en snabb, smidig och nära rakning och passar utmärkt för både nybörjare och vana rakare. Den fungerar bra på hela kroppen, med 5 blad och en skyddande och mjukgörande aloe-vera remsa är det väldigt svårt att skära sig. Den har även en precisionstrimmer på toppen av huvudet vilket underlättar runt näsan, mun, vid öron och polisonger.

  Den kommer endast med ett extra blad tyvärr, men hållbarheten är faktiskt väldigt bra för ett flerbladssystem. Du kommer kunna använda bladen ganska länge innan du behöver byta. Det finns nya blad att köpa i fyrpack och lättast är egentligen att köpa till detta direkt så har du säkrat upp rakningen inför den närmaste framtiden.

  Ett mer hållbart alternativ med bambu i stället för plast och förpackningen är dessutom också i pappliknande material och inte i plast, så Bulldog har verkligen tänkt på deras miljöpåverkan i tillverkningen av produkten. Att bambun dessutom gör den mer stilren och till en rakhyvel du inte behöver gömma undan är också väldigt trevligt och detta utan att den kostar alldeles för mycket, vilket annars är vanligt för ”snyggare” flerbladshyvlar.

  Läs mer
 4. Remington Durablade Groomer

  9,2/10
  “En skön elektrisk hyvel där du slipper bry dig om bladbyten”
  Remington Durablade Groomer
  Typ
  Elektrisk
  Blad på huvudet
  2
  Extra rakblad
  0
  Anpassningsbar?
  5 distanslägen
  Material
  Främst plast
  Rakbladslivslängd
  Extremt hög
  Nya rakblad
  Finna att köpa
  Pris rakblad
  Medel
  Fri frakt över 500 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagar leverans
  Fördelar
  • Blad som inte behöver bytas
  • Ger en snabb & säker rakning
  • Funkar med eller utan lödder/gel
  Nackdelar
  • Ger inte den där lena, nära rakningen

  Det bästa med den här elektriska hyveln är att du slipper behöva bry dig om att byta blad. De har en hållbarhet på över 5 år, och detta är ju mycket beroende på hur mycket den används. Den är även funktionell som trimmer och har 4 avtagbara distanser på 1, 2, 4 och 6 mm. Mycket smidigt om du samtidigt som du rakar dig kan snagga huvudet på samma gång, eller om du i stället för att raka dig bara är ute efter en enklare trimning.

  Funkar ganska bra på hela kroppen men för intimare delar skulle vi ändå rekommendera att 1mm distansen används, detta ger ändå en relativt nära rakning och bra resultat. Tyvärr ger den inte den där silkeslena rakningen som en säkehets- eller flerbladshyvel kan, man får räkna med 0.2mm som närmast. Detta kanske passar de flesta av oss, eftersom du ändå ser renrakad ut men den där silkeslena känslan saknas. Det är i vilket fall en mycket tillförlitlig elektrisk hyvel för den som vill slippa krångel och kunna raka sig utan att duscha eller krångla med lödder. Bara att ladda och köra.

  Läs mer
 5. Gillette skinguard sensitive razor

  8,9/10
  ”En mycket prisvärd flerbladshyvel för den som har känslig hy eller vill ha en skonsam rakning”
  Gillette skinguard sensitive razor
  Mest Prisvärd
  Typ
  Flerbladshyvel
  Blad på huvudet
  2
  Extra rakblad
  1
  Anpassningsbar?
  Svängbart huvud
  Material
  Plast
  Rakbladslivslängd
  Medel
  Nya rakblad
  Finns att köpa
  Pris rakblad
  Lågt
  Fri frakt över 500 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagar leverans
  Fördelar
  • 2-bladssystem med extra skydd för känslig hy
  • Mycket prisvärd
  • Skön och säker rakning (passar utmärkt på hela kroppen)
  Nackdelar
  • Fler extra rakblad hade varit önskvärt

  Har du känslig hud så är detta en fantastisk hyvel. Även om du inte har det är denna väldigt skonsam och ger en mycket skön och mjuk rakning. Det ligger nämligen extra skydd emellan rakbladen som minimerar hudkontakten med bladen men även slätar ut och förbereder håren för skärning. Detta ger både extra skydd och en bättre rakning över lag, vilket gör att hyveln passar utmärkt på resten av kroppen och de mer intima områdena.

  För kvalitén på rakhyveln är den extremt prisvärd, det är svårt att hitta ett bättre pris för en sådan skonsam rakning. Tyvärr så beror priset något på att det endast ingår ett extra blad, så vi rekommenderar att man direkt investerar i extra blad så att man slipper stå utan. De säljs både i fyra- och åttapack och till rimliga priser för att vara flerbladshyvlar, så även med ett tillköp av rakblad skulle vi säga att det är en prisvärd produkt.

  Läs mer

kopguide rakhyvel

Din köpguide till bäst rakhyvel för herrar

Det finns en hel del man kan fundera över innan man köper något som verkar så simpelt som en rakhyvel. Det du först måste tänka över är till vad, hur ofta och när du använder hyveln. Vill du snabbt bli klar? Rakar du främst längst skäggkanter och väldigt sällan eller renrakar du efter varje duschning? När du svaret på dessa frågor kan du gå vidare ner i vår köpguide för att kunna göra ett mer informerat val när det kommer till rakhyvel och vilken sorts rakhyvel som kan komma att passa dig.

safety razor

Säkerhetshyvel

Helt klart det bästa alternativet för en bra rakningen, egentligen. Det krävs lite mer teknik och i början kan det vara mycket krångel med att byta blad och byta kam. Med kam menas en utbytbar kant som bestämmer hur exponerat bladet är och det byts ut beroende på hur tätt, tjockt eller långt ditt skägg är (klara instruktioner finns på de flesta produkter). Hyveln är oftast ganska dyr men rakbladen, som håller 4-6 rakningar, kostar nästan ingenting (50 öre per blad ungefär). En säkerhetshyvel har inget svängbart huvud så du måste själv alltid kontrollera vinkel, men detta är intuitivt även om det kräver mer teknik än andra hyvlar. En säkerhetshyvel har mer precision och det krävs nästan alltid bara ett drag över ett område för att blir klar, ett flerbladshuvud kräver ofta fler drag över ett område och med flera blad i stället för ett kan det innebära så mycket som 5 blad gånger 4 drag som dras över ett hudområde och skär i skägget. Har du känslig eller finnig hy är säkerhetshyvel det bästa som finns. Vill du göra rakningen till en upplevelse finns inget bättre val. Över lag är en säkerhetshyvel att föredra, men kräver lite mer precision och ork. De funkar även bra med längre skägg. Läs gärna vår rakningsguide för mer info om hur en säkerhetshyvel ska/kan användas. Helt enkelt ett väldigt bra och smidigt val när man väl lärt sig, men mer läskig att använda på intima områden.

razor

Flerbladshyvel

Den absolut största fördelen är hur enkelt en flerbladshyvel gör rakningen. Det går snabbt, vem som helst kan hantera en och risken för att skära sig eller göra fel är minimal. Du kan använda samma rakblad ganska många gånger innan du borde byta, det beror lite på märke men räkna med ungefär 10-20 rakningar. Du kan garanterat använda ett rakblad fler gånger men med sämre resultat och ökad risk för irritation, inåtväxande hår och till och med i sällsynta fall infektion. Om du inte rakar dig speciellt ofta är detta ett väldigt prisvärt alternativ då de inte kostar speciellt mycket, men det blir också jobbigare att hålla koll på vilka blad man använt och hur många gånger. De flesta flerbladshyvlar har dock ofta aloe-vera remsa eller liknande under och över bladen och när dessa börjar slitas är det nog dags att byta. Flerbladhyvlar är enkla och gör sitt jobb, för dig som inte rakar dig speciellt ofta eller inte orkar göra rakningen till en grej är detta ett bra och förhållandevis billigt alternativ. Fungerar inte speciellt bra med längre skägg, men över lag väldigt säkra och välfungerande på hela kroppen.

shaving razor

Elektriskhyvel

Enkelt, smidigt och beroende på sort så fungerar den för fler saker än renrakning. Du kan oftast korrigera så att du kan göra skägget till stubb och längden på skägget spelar här ingen roll. Kan även enkelt användas på håret, på huvudet om man är ute efter ett snagg eller övriga kroppen. En elektrisk hyvel är ett snabbt och smidigt sätt att raka sig på. De kostar ofta ganska mycket men rakbladen har en väldigt bra livslängd och är oftast i samma prisklass som flerbladshyvlar (du får oftast färre men som räcker längre). De har vanligtvis hög säkerhet och är svår att skära sig med vilket gör att de passar mycket bra på övriga kroppen även intimområden.

razorblade

Antal blad & nära rakning

Vanliga flerbladshyvlar brukar komma med allt från 2-6 blads varianter. Gör det någon större skillnad? Egentligen inte. Du kan spara lite på tiden, den största positiva faktorn med flera blad är att det ger en närmare rakning snabbare. Detta genom att skära håret flera gånger och att föregående blad slätar ut huden inför nästa blad och ser till att håret följer med i rakningen och ställer sig upp inför nästa blad som då skär håret. På så sätt går det rakade håret längre ner i hårsäcken och du får en närmare rakning. Med en säkerhetshyvel rekommenderas att du rakar dig 2-3 gånger för att uppnå en väldigt nära rakning. En elektrisk hyvel skär nästan alltid håret så att det inte hamnar nere i hårsäcken och man får därför inte den där släta nära rakningen med en elektrisk rakhyvel.

Över lag är en säkerhetshyvel ett bättre alternativ men det kräver mer tid och teknik. En flerbladshyvel är snabbare och något säkrare vilket gör dem enkla att använda på hela kroppen. Med ett blad är det lättare att skära sig men flera blad blir snabbare smutsiga och fulla med hår vilket också är jobbigt. Det är en smakfråga helt enkelt.


 

 • razor blade 1

  Extra blad 

  Hyvlar behöver blad, och desto fler du får med desto bättre. Helst ska bladen bytas ofta och så fort du börjar känna mycket motstånd bör du byta ut bladet mot ett nytt. Om du får med flera extra blad innebär det dels att du kan vänta längre på att köpa nya blad och att hyveln sannolikt är mer prisvärd. Det är nämligen så att det är bladen som kostar pengar, inte hyveln (om det inte gäller säkerhetshyvlar för då är det tvärtom; rakhyveln är dyr men bladen är jättebilliga). Detta är viktigt att tänka på för förr eller senare måste nya blad köpas och då är det olika dyrt, flerbladshyvlar och elektriska är ganska dyra att byta blad på medan säkerhetshyvlar nästan inte kostar något alls att byta blad på.
 • world

  Hållbarhet 

  Om du vill tänka mer hållbart är säkerhetshyveln det bästa valet. Allt är oftast i stål och rakbladen går att återbruka och när du väl köpt en kan du ha den resten av livet. Plastiga flerbladshyvlar är inte att rekommendera här. En elektriskhyvel har ofta lång livslängd men innehåller många metaller som har smutsig framställning och tar dessutom upp energi i form av laddning eller batterier.
 • safety razor 1

  Design 

  Säkerhetshyvlar är helt klart de mest stilrena och passar i alla badrum där inredning eller ordning och reda är en viktig aspekt. De behöver inte gömmas undan i något skåp eller låda; där både elektriska och flerbladshyvlar egentligen hör hemma. Det finns vissa flerbladshyvlar där designen har hamnat mer i centrum, men oftast är de skapta för att användas och ställas undan.
 • movement

  Rörlighet 

  Det underlättar rakningen för de flesta av oss eftersom vilken vinkel hyveln hålls inte spelar lika mycket roll. I detta avseende är en flerbladshyvel eller en elektrisk rakhyvel att föredra eftersom huvudet nästan alltid är rörligt och följer ansiktet utan att din hand gör det. Vissa modeller kan till och med rotera i sidled utöver den vanliga upp och ner rörelsen, detta gör att du kommer ha väldigt svårt från att göra felskär och minimerar risken för att sår. Säkerhetshyvlar har inte denna funktion.
 • handle

  Grepp 

  Desto bättre grepp desto mindre är risken att du skär dig. Detta gäller främst säkerhetshyvlar då de flesta flerblads- eller elektriska rakhyvlar är väldigt greppbara med gummidetaljer och en utformning som gör att de passar bra i handen. En säkerhethyvel som oftast är mer stilrena och det påverkar utformningen och därmed greppet. För ett bra grepp borde den ha delar som är räfflad metall eller så bör det vara ett handtag i trä. Det gör greppet mer stadigt och du riskerar inte att halka när det blir blött och skära dig.
rakningsguide

Rakningsguide - hur du gör din rakning till en upplevelse

De flesta av oss har nog inte tid för detta de flesta gångerna vi rakar oss och vill helst bli klara med det så vi kan göra annat. Detta är främst vad elektriska och flerbladshyvlar är till för. Du kan helt enkelt arbeta snabbare och utan speciellt mycket finess och blir klar med rakningen ganska snabbt. Om man är van vid säkerhetshyvlar så går även de väldigt snabbt men de kräver mer koncentration än de övriga. Rakningen sitter inte alltid i hyveln utan i hela upplevelsen från förberedelser till avslut. Om man vill kan man raka helt torrt och med en morakniv även om detta inte är något vi rekommenderar Nedan följer en guide för hur du gör din rakning till en ritual eller upplevelse och inte bara ett måste, och den kommer främst beröra säkerhetshyvel även om det går lika bra att använda flerbaldshyvel eller rakkniv.

 • Tvättning 

  Först och främst så bör du tvätta ansiktet, eller åtminstone våta ner det. Använd inte tvål som kan torka ut, utan endast ljummet vatten räcker. Använd inte för varmt vatten, varmt vatten skadar huden och tar bort de naturliga oljorna som finns i ansiktet vilket gör rakningen mer obekväm.
 • Rakborste 

  Om du har en rakborste, vilket vi rekommenderar, så värm även denna i vatten som inte är för varmt, strax över ljummet. Detta så att den kan värmas upp och suga i sig lite vatten. Om du använder för varmt vatten riskerar du att limmet till borsten lossnar.
 • Rakolja 

  Använd en rakolja, detta är inget måste som sagt du kan raka med en morakniv om du vill, men en rakolja ger dig en mjukare och skönare rakning. Jobba in oljan i hela området som ska rakas, det ger hyveln bättre glid men om du har en flerbladshyvel bör du använda en tunn olja så att det inte fastnar mellan bladen, det är dock lite av en petitess eftersom flerbladshyvlar oftast måste rengöras ofta beroende på stubblängd. En rakolja är speciellt bra om du till exempel har slut på nya blad och det du använder har några rakningar bakom sig.
 • Bladbyte 

  Detta leder oss in på nästa punkt vilket är att byta blad om det känns som om den gör motstånd eller fastnar. När det kommer till säkerhetshyvlar har du runt 4-6 rakningar innan du borde byta, flerbladshyvlar brukar klara betydligt fler men helst borde du alltid ha ett vasst rakblad om du vill undvika irritationer och inåtväxande hår. 
 • Raklödder 

  Nu är det dags för raklödder! Radlödder fuktar, mjukar upp och ställer skägghåren upp inför rakningen och är absolut något du borde använda. Antingen applicerar du det direkt på ansiktet, eller så tar du lite i en kopp och löddrar upp med din rakborste. En rakborste är ju inget måste men det gör fördelningen och appliceringen bättre plus att det känns skönt mot huden och ser till att löddret applicerar sig bättre i hårrötterna. Ta borsten och löddra upp löddret, pensla sedan ut det i cirklar eller streck över ansiktet. Du vill ha ett jämnt och tunt lager så att det inte är i vägen för hyveln, utan hjälper den. Detta är ett större problem med flerbladshyvel men du behöver verkligen inte mycket raklödder för att täcka ansiktet.
 • Rakning 

  Dags att raka sig. Flerbladshyvlar är nästan alltid svängbara i huvudet och då behöver du inte tänka så mycket på vinkel men när det kommer till säkerhetshyvel så är det lite viktigare. Ungefär en 30 graders vinkel är det som gäller och du måste anpassa denna själv, men det är intuitivt och ofta kommer kammen/plattan ge dig en bra indikation på hur du kan hålla hyveln. Med detta sagt så för enkelhetens skull bör du inte göra drag som är över 5cm helst ska du göra väldigt små drag för bästa resultat, byta sida ofta och rengöra när båda sidor använts. Med flerbladshyvel bör du också göra små drag och tvätta ofta för att undvika att hår fastnar och att rakningen blir fläckig och måste upprepas.
 • Stretcha huden 

  Det är bra att stretcha huden något med handen som inte håller hyveln för en jämnare yta under till exempel hakan, men försök att inte stretcha för mycket. Om du stretchar hårt, vilket man gärna vill, så är risken större att du exponerar delar av skägghåret som annars täcks av hud och du kan då få inåtväxande hårstrån. På de flesta ställena i ansikten behövs inte ens tryck läggas och med bara lite stretch så kommer rakhyveln enkelt dras över huden och skära håren.
 • Upprepning 

  Beroende på hur mycket tid och ork du har så kan du raka dig flera gånger för att uppnå ett optimalt resultat och den verkliga renrakade känslan. En gång räcker absolut om du gjort allt ordentligt men två till och med tre gånger ger ett bättre och mer hållbart resultat. Raka medhårs första gången och gå sedan över till att raka mothårs. Se till att löddra ansiktet mellan varje gång.
 • Avslut

  När du känner dig klart kan du, med ljummet vatten, tvätta ansiktet och ta ett sista stänk med kallt vatten för att stänga porerna i ansiktet. När du trokar dig ska du ”klappa”/ vadda dig torr och inte torka dig vanligt (dvs dra handduken över huden). Applicera sedan en essentiell olja, mjukgörande lotion eller balm för att fylla på med hudens oljor som du i princip rakat bort tillsammans med håret. Använd inte alkoholbaserad aftershave eller liknande, detta får huden att skrympla ihop sig och torka ut. Om du trots det vill använda parfym eller aftershave med doft så använd det där du inte rakat dig, till exempel närmare nyckelbenen eller nacke.

Vanliga frågor om rakhyvlar för herrar

Vilken rakhyvel är bäst?

Det är en svår fråga att svara på för det finns så många variabler man egentligen vill ha med i beräkningen. I vårt test vann Philips OneBlade eftersom den är multifunktionell, snabb och säker.

Vilken sorts rakhyvel är bäst?

Det är subjektivt men överlag ger en säkerhetshyvel bäst resultat, med minst risk för irritation. De är dock lite krångligare att använda, tar lite mer tid än andra alternativ och kan kännas lite läskiga att använda på intimare områden (även om de fungerar utmärkt även där) så beroende på vad som är viktigast för dig när det kommer till rakning så kan olika varianter ha sina för och nackdelar.

Hur rakar jag mig?

Använd helst ett raklödder, använd ljummet vatten (inte för varmt), stressa inte och sedan är det egentligen bara att raka på. Läsa gärna vår rakningsguide om du vill ha mer detaljerad information om hur man kan göra och hur man lyxar till rakningen något.

Hur länge kan jag använda samma rakblad?

Detta varierar mycket beroende på vilken sorts hyvel du har, men överlag om du känner att det är mycket motstånd i rakningen är det troligtvis dags att byta. I övrigt gäller på ett ungefär: säkerhetshyvlar ger 4-6 rakningar per blad, flerbladshyvlar 10-20 och elektriska är helt beroende på vilken du köpt, vissa håller "för evigt" andra behöver bytas emellanåt men mer sällan än flerblads- eller säkerhetshyvlar.

Ska jag raka med- eller mothårs?

Medhårs! Det är bäst, när du har rakat hela ansiktet/området du vill raka kan du överväga att gå över en extra gång mothårs för att bli av med envisa strån men överlag är det helst medhårsriktningen du bör raka i.

Hur mycket raklödder, dylikt, ska jag använda?

Inte mycket, ett tunt lager räcker! Du behöver egentligen inte ha något alls om du inte vill men för ett bättre och mindre irriterande resultat bör du åtminstone ha något mjukgörande emellan huden och hyveln. Till och med tvål är bättre än inget.

Vilken är den bästa vinkeln?

Runt 30 grader ger bäst resultat. Detta gäller främst säkerhetshyvlar eftersom de flesta andra produkterna har svängbart huvud som korrigerar vinkel per automatik.

Hur lång tid tar en rakning?

Runt 10 minuter. Du kan vara mycket snabbare än så men vi rekommenderar ändå att du låter det ta sig den tid det tar. Det ger bättre resultat och är faktiskt en nästan meditativ upplevelse om man låter det bli det. Att ta sin tid och förbereda rakningen, använda lödder, olja och något mjukgörande efteråt är som att ge ansiktet en liten spabehandling. Läs gärna vår rakningsguide för mer information om hur du gör din rakning till något mer än ett bestyr.

Testvinnare - Bäst Rakhyvel herr

 • Philips OneBlade
 • Rockwell 6C Razor
 • Bulldog Original Bamboo Razor
 • Remington Durablade Groomer
 • Gillette skinguard sensitive razor
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
14 röster, Genomsnitt: 4.4 / 5