Vårt arbete finansieras av våra läsare. Genom affiliate-samarbeten erhåller vi en provision på vissa köp som görs via länkar på sidan.

Bäst i test: Bästa åkpåsen 2021

Uppdaterad juli 2021

Åkpåsen är ett perfekt tillbehör till barnvagnen när det är kallt ute. Åkpåsen påminner om sovpåsen fast för utomhusbruk. De finns i många olika prisklasser och kan vara tillverkade av både syntetmaterial och dun eller ull. De passar utmärkt även under mildare månader eftersom du då slipper klä barnet i tjocka kläder som begränsar rörelsefriheten. Vi har testat flera olika åkpåsar och utsett Elodie Details åkpåse till testvinnare, läs mer om de testade produkterna nedan.

Vilken åkpåse är bäst?

En bra åkpåse ska värma bra, ha god ventilation och var säker och lätt att fixera i vagnen eller bilbarnstolen. Det är ett plus om den går att förlänga med förlängningsstycken så att du kan använda den i flera år. I vårt test har vi utsett den bästa åkpåsen bland annat baserat på följande egenskaper:

 • Säkerhet – En bra åkpåse ska ha hål för fempunktsbälte för att barnet ska sitta säkert i åkpåsen i både vagn och bil. För bra säkerhet ska åkpåsen också ha antiglidskydd på baksidan eller vara utrustad med upphängning vilket gör att åkpåsen inte glider.
 • Material - De flesta påsar är tillverkade av polyester, men de mer exklusiva är gjorda av lammskinn eller dun. Var observant på eventuella allergier innan du köper en påse, framför alla om du överväger en dunpåse. Naturliga material tenderar att ha bättre värmande och ventilerande egenskaper än artificiella.

 1. Elodie Details åkpåse

  9,5/10
  "Funktionell och stilren åkpåse som fått goda omnämnanden"
  Elodie Details åkpåse Wild Paris
  Bäst i test
  Material
  Polyester
  Hål för 5-punktsbälte
  Ja
  Upphängning
  Ja
  Fri frakt över 499 kr
  365 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Värmer mycket bra
  • Passar alla vagnar
  • Stort utbud av mönster och färg
  • Enkel att fästa i vagnen

  Elodies åkpåsar är förmodligen de mest trendriktiga och snyggaste åkpåsarna som finns. Det kommer regelbundet nya utföranden och färger som alla håller mycket hög kvalitet. Det är ett väletablerat märke som har funnits på marknaden länge och alltid varit med bland storsäljarna. Men det är långt ifrån bara utseendet som gjort Elodies åkpåsar framgångsrika.

  Åkpåsens funktionalitet och smidighet är något som utmärker sig. Den är lätt att fixera i nästintill vilken vagn som helst tack vara en stabil upphängningsficka, kardborreband och hål för 5-punktsbälte. Längden är standardlängd på runt en meter vilket räcker gott och väl upp till 3-årsåldern. Hela påsen är rejält vadderad och håller värmen mycket bra, den är mysig och fluffig men kan vara något bylsig i en mindre vagn. Det sitter dragkedjor på respektive sida om locket vilket underlättar om du vill reglera temperaturen genom att fälla ner locket vid varmare väder, det går även att koppla loss helt.

  Läs mer
 2. Najell åkpåse

  9,2/10
  ”Ett premiumval för den medvetna föräldern”
  Najell åkpåse
  Bästa premiumvalet
  Material
  Polyester
  Hål för 5-punktsbälte
  Ja
  Upphängning
  Ja
  Fri frakt över 499 kr
  365 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Stilren & enkel design
  • Hållbarhetstänk med återvunnet material
  • Anpassningsbar längd
  Nackdelar
  • Få färger & mönster

  Najell ger dig allt du förväntar dig i en åkpåse och lite till. Locket går att ta av, det finns hål för fempunktssele och en skön och varm stoppning för minstingen. Det som separerar Najells åkpåse från andra är funktionaliteten i designen som bland annat går att anpassa i längd med tryckknappar och är längst ner beprydd med ett skydd för skor. Barnet kan, oavsett längd, direkt läggas i åkpåsen med skor på utan oro för att det ska bli problematiskt vid tvätt (tvättas i 40 grader).

  En detalj som vi verkligen uppskattar hos den här produkten är att det verkligen tänkts till när det kommer till materialvalet. Stoppningen är återvunnen polyester av en särskild karaktär, kallat soronafyllning, som garanterar att den förblir mjuk och fluffig oavsett tvätt och användning. Resterande material har alla valts med miljön i åtanke vilket många av oss nu för tiden ser som en viktig detalj. Det är en smart och smidig åkpåse som passar nästan alla barnvagnar och dessutom tänker på miljön.

  Läs mer
 3. Carena Fårö Lux

  9,0/10
  "Ett budgetalternativ som håller premiumklass"
  Fårö Lux Åkpåse Ljusgrå
  Material
  Polyester
  Hål för 5-punktsbälte
  Ja
  Upphängning
  Ja
  Frakt från 49 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Flera bra säkerhetsanordningar
  • Avtagbart lock
  • Mycket bra pris
  Nackdelar
  • Något liten
  • Inte den varmaste påsen

  Carena Fårö är ett budgetalternativ som håller mycket hög nivå. Den har allt du vill ha hos en åkpåse, hål för 5-punktsele, avtagbart lock och värmande stoppning. Baktill har åkpåsen inte bara en upphängningsficka utan även antiglidskydd så att påsen ligger stabilt i vagnen även om barnet rör mycket på sig. Upphängningsfickan tightas enkelt till med en dragsko i påsens överdel. För ytterligare säkerhet så finns det två stycken krokar som kan fästas i vagnens D-ringar eller direkt i selen. Men alla dessa anordningar så kommer påsen att sitta mycket säkert på plats.

  Åkpåsen är varm utan att vara för fluffig och bylsig, den har en slimmad design som är lätthanterlig och gör att den får plats även i mindre vagnmodeller. Men locket är något kort och bredden är lite snäv vilket gör att du kan inte kan använda påsen lika länge som större modeller. Locket kan fällas ner och fästas i knappar så att det ligger på plats. Angående värmen så är det inte en supervarm modell. Om du bor norr över eller är ute långa stunder på vintern så rekommenderar vi en annan modell, men några minusgrader är inga problem. Påsen både känns och ser lyxig ut och det finns inget som vittnar om att den är i budgetklassen.

  Läs mer
 4. Bozz Åkpåse

  8,9/10
  ”Ett bra och billigt alternativ för barnet”
  Bozz åkpåse small
  Mest Prisvärd
  Material
  Fleece / nylon
  Hål för 5-punktsbälte
  Ja
  Upphängning
  Nej
  Fri frakt över 499 kr
  365 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Mycket prisvärd
  • Enkel öppning
  Nackdelar
  • Inget avtagbart lock

  Bozz åkpåse är mycket enkel i utformningen och passar både barnvagn och babyskydd med uttag för fempunktssele. Den är fleece utformad så den håller värmen väldigt bra och kommer i flera olika varianter men tyvärr skiftar priset väldigt mycket mellan varianterna.

  Det är framför allt en mycket prisvärd åkpåse, det är ett mycket svårslaget pris men då får man tyvärr inte samma funktionalitet som andra åkpåsar erbjuder. Bland annat finns inget avtagbart lock utan åkpåsen är i stället försedd med dragkedja i mitten och nertill så att påsen viks upp, vilket går att nyttja på samma sätt men är långt mer osmidigt.

  Läs mer

sovande bebis

Bäst åkpåse: köpguide

Åkpåsen används främst under årets kallare månader för att hålla ditt barn varmt i vagnen eller i bilen. Det är ett mycket bra plagg som gör det både varmt och mysigt i vagnen. Du behöver inte lika mycket ytterkläder och skorna kan du ta av helt när barnet ligger i påsen. Det finns lite olika typer av åkpåsar som kan ha olika egenskaper och design. Det som skiljer åkpåsen från sovpåsen är att åkpåsen är anpassad till att fästas i vagnen eller bilbarnstolen.

tygMaterial – Det finns påsar för alla årstider. Rejält tjocka för vintern, tunna och välventilerande för sommaren och vissa påsar som främst är gjorda för att avvisa fukt och vind. Materialet i påsarna är oftast polyester eller dun, båda är bra alternativ för att hålla värmen men naturmaterial tenderar att andas bättre.

åkpåseEgenskaper – Enligt oss är det ett måste att åkpåsen har hål för fempunktsbälte samt upphängningsalternativ. Då kan du säkra påsen i vagnen eller i bilstolen och den sitter stabilt och bekvämt för barnet. Upphängning innebär att åkpåsen har en ficka baktill som kan träs över ryggstödet så att påsen inte glider ner. Det är också viktigt att undersöka öppningar och anpassningsmöjligheter hos åkpåsen. Vissa påsar öppnas på sidan eller mitt på, vi föredrar om den går att öppnas på båda sidorna för mer flexibilitet. En del påsar går också att separera helt på mitten så du får ett liggunderlag.

måttStorlek – De flesta påsar är runt 100 cm långa. Det räcker gott och väl för tiden barnet använder åkpåsen. Lite extra längd skadar inte, det gör det lättare att anpassa påsen och det går ju alltid att vika in det extra stycket för lite extra isolering och värme vid fötterna. De flesta åkpåsar passar utmärkt till både duo- och kombivagnar samt babyskydd och bilstolar.

Vanliga frågor om åkpåsar

Vad är en åkpåse?

En åkpåse är som en sovsäck för barnet som är anpassad för barnvagnar och bilbarnstolar. Åkpåsen går att fästa i vagnen eller bilbarnstolen så att den sitter stabilt och säkert. Åkpåsens fördel den extra värmen och isoleringen den ger vilket gör att barnet inte behöver ha lika mycket ytterkläder på sig.

När ska jag använda åkpåsen?

Åkpåsen används i regel under hela vinterhalvåret, då det är som kallast. Men det går utmärkt att använda den under höst och vår också, då kan du öppna upp påsen och använda som filt eller liggunderlag istället.

Hur fäster jag åkpåsen i vagnen?

De flesta åkpåsar har en ficka som går att dra över ryggstödet så att åkpåsen inte glider ner, därtill brukar åkpåsarna ha knappar eller liknande infästning så att du kan säkra åkpåsen till vagnen. Kolla upp hur åkpåsen ska fästas och ta reda på om den är kompatibel med din vagn, oftast är åkpåsarna universella men det finns specialmodeller som kan vara knepiga att fästa i vissa vagnar.

Hur länge kan jag använda åkpåsen?

Åkpåsen kan användas så länge barnet får plats. Vissa åkpåsar går till och med att förlänga och kan därmed används mycket längre, ända upp i 5 års åldern.

Testvinnare - Bäst Åkpåse

 • Elodie Details åkpåse
 • Najell åkpåse
 • Carena Fårö Lux
 • Bozz Åkpåse
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
64 röster, Genomsnitt: 4.4 / 5