Bäst i test: Bästa åkpåsen 2021

Åkpåsen är ett perfekt tillbehör till barnvagnen när det är kallt ute. Åkpåsen påminner om sovpåsen fast för utomhusbruk. De finns i många olika prisklasser och kan vara tillverkade av både syntetmaterial och dun eller ull. De passar utmärkt även under mildare månader eftersom du då slipper klä barnet i tjocka kläder som begränsar rörelsefriheten. Vi har testat flera olika åkpåsar och utsett Elodie Details åkpåse till testvinnare, läs mer om de testade produkterna nedan.

Vilken åkpåse är bäst?

En bra åkpåse ska värma bra, ha god ventilation och var säker och lätt att fixera i vagnen eller bilbarnstolen. Det är ett plus om den går att förlänga med förlängningsstycken så att du kan använda den i flera år. I vårt test har vi utsett den bästa åkpåsen bland annat baserat på följande egenskaper:

 • Säkerhet – En bra åkpåse ska ha hål för fempunktsbälte för att barnet ska sitta säkert i åkpåsen i både vagn och bil. För bra säkerhet ska åkpåsen också ha antiglidskydd på baksidan eller vara utrustad med upphängning vilket gör att åkpåsen inte glider.
 • Material - De flesta påsar är tillverkade av polyester, men de mer exklusiva är gjorda av lammskinn eller dun. Var observant på eventuella allergier innan du köper en påse, framför alla om du överväger en dunpåse. Naturliga material tenderar att ha bättre värmande och ventilerande egenskaper än artificiella.

 1. 1. Elodie Details åkpåse
  9,5/10
  Elodie Details åkpåse Wild Paris
  Bäst i test
  Material
  Polyester
  Hål för 5-punktsbälte
  Ja
  Upphängning
  Ja
  Till Butik
  695 kr
 2. 2. Najell åkpåse
  9,2/10
  Najell åkpåse
  Material
  Polyester
  Hål för 5-punktsbälte
  Ja
  Upphängning
  Ja
  Till Butik
  1090 kr
 3. 3. Carena Fårö Lux
  9,0/10
  Fårö Lux Footmuff Black
  Material
  Polyester
  Hål för 5-punktsbälte
  Ja
  Upphängning
  Ja
  Till Butik
  199 kr
 4. 4. Bozz Åkpåse
  8,9/10
  Bozz Åkpåse Small Grå Melange
  Material
  Fleece / nylon
  Hål för 5-punktsbälte
  Ja
  Upphängning
  Nej
  Till Butik
  249 kr

sovande bebis

Bäst åkpåse: köpguide

Åkpåsen används främst under årets kallare månader för att hålla ditt barn varmt i vagnen eller i bilen. Det är ett mycket bra plagg som gör det både varmt och mysigt i vagnen. Du behöver inte lika mycket ytterkläder och skorna kan du ta av helt när barnet ligger i påsen. Det finns lite olika typer av åkpåsar som kan ha olika egenskaper och design. Det som skiljer åkpåsen från sovpåsen är att åkpåsen är anpassad till att fästas i vagnen eller bilbarnstolen.

tygMaterial – Det finns påsar för alla årstider. Rejält tjocka för vintern, tunna och välventilerande för sommaren och vissa påsar som främst är gjorda för att avvisa fukt och vind. Materialet i påsarna är oftast polyester eller dun, båda är bra alternativ för att hålla värmen men naturmaterial tenderar att andas bättre.

åkpåseEgenskaper – Enligt oss är det ett måste att åkpåsen har hål för fempunktsbälte samt upphängningsalternativ. Då kan du säkra påsen i vagnen eller i bilstolen och den sitter stabilt och bekvämt för barnet. Upphängning innebär att åkpåsen har en ficka baktill som kan träs över ryggstödet så att påsen inte glider ner. Det är också viktigt att undersöka öppningar och anpassningsmöjligheter hos åkpåsen. Vissa påsar öppnas på sidan eller mitt på, vi föredrar om den går att öppnas på båda sidorna för mer flexibilitet. En del påsar går också att separera helt på mitten så du får ett liggunderlag.

måttStorlek – De flesta påsar är runt 100 cm långa. Det räcker gott och väl för tiden barnet använder åkpåsen. Lite extra längd skadar inte, det gör det lättare att anpassa påsen och det går ju alltid att vika in det extra stycket för lite extra isolering och värme vid fötterna. De flesta åkpåsar passar utmärkt till både duo- och kombivagnar samt babyskydd och bilstolar.

Vanliga frågor om åkpåsar

Vad är en åkpåse?

En åkpåse är som en sovsäck för barnet som är anpassad för barnvagnar och bilbarnstolar. Åkpåsen går att fästa i vagnen eller bilbarnstolen så att den sitter stabilt och säkert. Åkpåsens fördel den extra värmen och isoleringen den ger vilket gör att barnet inte behöver ha lika mycket ytterkläder på sig.

När ska jag använda åkpåsen?

Åkpåsen används i regel under hela vinterhalvåret, då det är som kallast. Men det går utmärkt att använda den under höst och vår också, då kan du öppna upp påsen och använda som filt eller liggunderlag istället.

Hur fäster jag åkpåsen i vagnen?

De flesta åkpåsar har en ficka som går att dra över ryggstödet så att åkpåsen inte glider ner, därtill brukar åkpåsarna ha knappar eller liknande infästning så att du kan säkra åkpåsen till vagnen. Kolla upp hur åkpåsen ska fästas och ta reda på om den är kompatibel med din vagn, oftast är åkpåsarna universella men det finns specialmodeller som kan vara knepiga att fästa i vissa vagnar.

Hur länge kan jag använda åkpåsen?

Åkpåsen kan användas så länge barnet får plats. Vissa åkpåsar går till och med att förlänga och kan därmed används mycket längre, ända upp i 5 års åldern.

Testvinnare - Bäst Åkpåse

 • Elodie Details åkpåse Wild Paris
 • Najell åkpåse
 • Fårö Lux Footmuff Black
 • Bozz Åkpåse Small Grå Melange
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
32 röster, Genomsnitt: 4.3 / 5
Senast Uppdaterad: 2021-03-29 14:09:59