Vårt arbete finansieras av våra läsare. Genom affiliate-samarbeten erhåller vi en provision på vissa köp som görs via länkar på sidan.

Bäst i test: Bäst skötväska 2021

Att vara förberedd, välorganiserad och ligga steget före är verkligen till stor hjälp för småbarnsföräldern. Det är där skötväskan kommer in, en smart och lättanvänd skötväska kan spara mycket tid och frustration när det gäller. Likt många andra produkter så är utbudet stort och kvaliteten varierande. Därför har vi testat skötväskor och jämfört för att ta reda på vilka som är marknadens bästa. Vi har testat skötväskor i olika prisklasser och presenterat de 5 bästa skötväskorna längre ner!

Vilken skötväska är bäst?

Storlek, funktioner, material och användningsområde är viktiga punkter att jämföra. Hur många barn du ska ha väskan till är också av betydelse, det kanske räcker med en lite, eller så behöver du en större modell. Vi har testat mängder av populära skötväskor och utsett våra topp-5, där Duo Signature Skötväska vinner bäst-i-test 2021. Vi har undersökt följande punkter:

 • Material – Materialet avgör i mångt och mycket väskans kvalitet, men också utseende. En slitstark väska är värd mycket då väskan kommer att användas frekvent under en ganska lång period. Om du har eller planerar för flera barn så är det lika bra att investera i en väska som håller för allihopa.
 • Utrymme – Behovet av utrymme kan variera. En bra skötväska ska ha utrymme för flaska, skötbädd, blöja och matgrejer.
 • Lättillgänlighet – Facken ska vara lättillgängliga, gärna flera fack utanpå som gör att du snabbt kan få tag i det du behöver. Även invändigt är det bra att ha flera fack för att enkelt kunna organisera.
 • Design – Hur många fack, deras storlek och  var de sitter är en viktig detalj. Designen och utformningen ska främst vara praktisk men om den även är estetiskt tilltalande är det ett plus.

 1. 1. Duo Signature Skötväska
  9,4/10
  Duo Signature Skötväska Svart
  Bäst i test
  Fack utsida
  6 st
  Fack insida
  3 st
  Medföljande skötmatta
  Ja
  Till Butik
  539 kr
 2. 2. Bugaboo Organizer
  9,1/10
  Bugaboo Organizer
  Fack utsida
  4 st
  Fack insida
  4 st
  Medföljande skötmatta
  Nej
  Till Butik
  559 kr
 3. 3. Skip Hop Skötväska Chelsea
  8,9/10
  Skip Hop Skötväska Chelsea Svart
  Fack utsida
  4 st
  Fack insida
  3 st
  Medföljande skötmatta
  Ja
  Till Butik
  1299 kr
 4. 4. Skip Hop Go Envi ECO
  8,8/10
  Skip Hop Go Envi ECO Ryggsäck
  Fack utsida
  3 st
  Fack insida
  2 st
  Medföljande skötmatta
  Ja
  Till Butik
  799 kr
 5. 5. Buddy & Hope Skötväska
  8,6/10
  Skötväska Svart
  Fack utsida
  2 st
  Fack insida
  1 st
  Medföljande skötmatta
  Ja
  Till Butik
  349 kr

skotvaska

Din köpguide till den bästa skötväskan 

En smart skötväska underlättar vardagen markant. Plötsligt händer det, och en skötväska med flera fack där man vet var allting ligger gör det mycket enklare att ta hand om ett oväntat blöjbyte som skedde under en skön promenad. Det finns enkla skötväskor, det finns lite mer avancerade skötväskor men det som kännetecknar den bästa skötväskan är den med funktionerna som just du behöver. Behoven kan variera, men med punkterna nedan tänkte vi uppmärksamma dig på det som vi känner man bör ägna en extra tanke åt.

 • storlek2

  Storlek 

  Man vinner alltid på att ha en lite för stor skötväska jämfört med en lite för liten. Vikten kommer inte att skilja speciellt mycket oavsett storlek, och har man en som är lite större får man plats med allting man behöver. En stor och luftig skötväska gör det också lättare att hitta i den oavsett om man har organiserat allting prydligt i olika fack. Har man en liten skötväska med flera fack, kommer allting att sticka ut från facken och ligga ovanpå, och hoptryckta mot varandra. Då hjälper det inte att allt var organiserat snyggt när man ändå inte kunde komma åt facket man vet finns någonstans där nere.
 • fack

  Fack 

  På tal om fack, kan man inte ha för många av dessa. Ska man få plats med våtservetter, blöjor, mat och allt annat som ska med vill man gärna kunna organisera dessa så att allting blir lättillgängligt. Har man bara 1-2 fack kommer många olika saker att få ligga tillsammans. Det behöver inte alls vara ett problem i sig, men många föräldrar föredrar att lätt kunna få fram blöjorna ur exempelvis ett dedikerat blöjfack istället för att rota längst ner i ett stort fack. Det här skiljer sig givetvis från person till person, vissa vill ha många fack och andra vill ha färre men större. Man väljer det som passar en själv bäst.
 • matta

  Skötbädd 

  Skötbädd, eller skötmatta som det också kallas brukar följa med majoriteten av alla skötväskor. Skötmattan är ett smidigt inslag som ser till att blöjbytet alltid sker på ett mjukt och behagligt underlag. Kvaliteten kan variera något mellan skötmattorna, men vi anser att det primärt är övriga attribut och inte skötmattan som väger tyngst vid val av skötväska. 
 • tvatta

  Tvättråd 

  De som har småbarn har nog redan fått lära sig att klet och stänk är en stor del av vardagen. Kletet och stänket kommer också så småningom att leta sig in i skötväskan, och att ha en skötväska som kan tvättas i maskin kommer att uppskattas av många. De flesta väskor får man tyvärr tvätta för hand, men vissa undantag finns där tvätt i maskin har fungerat bra. Vi har märkt att det många gånger fattas tvättråd för skötväskorna, och att man i dessa fall helt enkelt får kontakta sidan som säljer skötväskan och höra med dem. Man får dock räkna med att de flesta skötväskorna kommer att behöva tvättas för hand. Är tvätt i maskin ett måste, får man som sagt kontakta sidan som säljer väskan om det inte framgår i produktbeskrivningen.
 • rem

  Handtag & remmar 

  Skötväskorna kommer i en del olika utföranden. Vissa liknar mer hand- och axelväskor och andra kan jämföras vid ryggsäckar. Skötväskor brukar inte bli allt för tunga och därför fungerar det nästan alltid att ha en skötväska som hänger över axeln eller bärs i handen. Allt som oftast har man också med sig barnvagnen och majoriteten av skötväskorna har remmar eller krokar för att kunna fästas i barnvagnen, eller som man kan göra om till barnvagnsväska. Ett fåtal modeller kan man inte på ett smidigt sätt hänga fast i barnvagnen, men dessa är som tur är undantagsfall.
 • hallbarhet

  Kvalitet, hållbarhet & mode 

  En skötväska kommer att användas frekvent och att köpa den absolut billigaste kommer nog att fungera bra i början och till ett barn, men ska man ha ett till barn vill man gärna ha fack som inte spricker upp eller hål i botten. Vi brukar alltid rekommendera kvalitet över kvantitet. En skötväska som håller så länge som det är tänkt att användas kan senare göras om till en snygg handväska. Flera modeller kommer redan med en design som liknar en modern handväska, och som många inte skulle ana att det var en skötväska om man inte berättade det. Här kan man alltså kombinera en snygg handväska och en skötväska i ett om man tänker till!

Vanliga frågor om skötväskan

Hur stor skötväska behöver jag?

Vi rekommenderar att alltid köpa en skötväska som är lite större än vad man tror att man behöver. En stor skötväska kommer sällan vara för stor, eller för otymplig med tanke på allt man behöver ha med sig. Skötväskor går också oftast att hänga på barnvagnen för att göra det hela lite smidigare. Ett annat tips skulle vara att köpa en liten väska till vardagen och en större väska för resor eller utflykter, på så sätt kan man ha en smidig liten väska med det mest väsentliga och en stor för när det behövs mycket mer.

Vad behövs i en skötväska?

Det beror givetvis på vad allt man hade tänkt att hitta på med sitt barn! Några typiska saker som de flesta föräldrar brukar ha med sig är: våtservetter, blöjor, barnmat, filt, nappar, vattenflaska till barnet, extra kläder med mera. Man märker väldigt snabbt vad som faktiskt behövs när man en gång har glömt något.

Varför kan jag inte ha en vanlig väska istället för en skötväska?

Självklart kan du det! De flesta väljer dock att han en separat väska, dvs en skötväska av flera olika anledningar. En skötväska har oftast fler fack som också är anpassade efter tillbehör som behövs för att sköta och ta hand om ett barn. Skötväskor har oftast en plastigare insida och klarar på så sätt fläckar och spill bättre samtidigt som de är enklare att torka och tvätta ur. Många föräldrar upplever också att det är smidigare att ha en annan väska som nästan alltid är klar istället för att tömma den vanliga väskan och fylla den med allt som behövs. Majoriteten av skötväskor är dessutom utformade för att enkelt kunna fästas vid barnvagnshandtaget för ge enkel tillgång och för att spara mer plats till utrymmet undertill.

Vilken skötväska är bäst i test?

Efter att ha testat diverse olika skötväskor har vi kommit fram till att den bästa skötväskan 2021 är Duo Signature Skötväska. Duo Signature Skötväska är en mångsidig skötväska som passar alla föräldrar och som fungerar väl i majoriteten av sammanhang.

Testvinnare - Bäst Skötväska

 • Duo Signature Skötväska
 • Bugaboo Organizer
 • Skip Hop Skötväska Chelsea
 • Skip Hop Go Envi ECO
 • Buddy & Hope Skötväska
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
46 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5
Senast Uppdaterad: 2021-06-16 09:50:47