Bäst i test: Bästa skötväskan 2022

Uppdaterad maj 2022

Att vara förberedd, välorganiserad och ligga steget före är verkligen till stor hjälp för småbarnsföräldern. Det är där skötväskan kommer in, en smart och lättanvänd skötväska kan spara mycket tid och frustration när det gäller. Likt många andra produkter så är utbudet stort och kvaliteten varierande. Därför har vi testat skötväskor och jämfört för att ta reda på vilka som är marknadens bästa. Vi har testat skötväskor i olika prisklasser och presenterat de 7 bästa skötväskorna längre ner!

Vårt test av skötväskor

Storlek, funktioner, material och användningsområde är viktiga punkter att jämföra. Hur många barn du ska ha väskan till är också av betydelse, det kanske räcker med en lite, eller så behöver du en större modell. Vi har testat mängder av populära skötväskor och utsett våra topp-7, där Skip Hop Duo Signature Skötväska vinner bäst-i-test 2022. Vi har undersökt följande punkter:

 • Material – Materialet avgör i mångt och mycket väskans kvalitet, men också utseende. En slitstark väska är värd mycket då väskan kommer att användas frekvent under en ganska lång period. Om du har eller planerar för flera barn så är det lika bra att investera i en väska som håller för allihopa.
 • Utrymme – Behovet av utrymme kan variera. En bra skötväska ska ha utrymme för flaska, skötbädd, blöja och matgrejer.
 • Lättillgänlighet – Facken ska vara lättillgängliga, gärna flera fack utanpå som gör att du snabbt kan få tag i det du behöver. Även invändigt är det bra att ha flera fack för att enkelt kunna organisera.
 • Design – Hur många fack, deras storlek och  var de sitter är en viktig detalj. Designen och utformningen ska främst vara praktisk men om den även är estetiskt tilltalande är det ett plus.

 1. Skip Hop Duo Signature Skötväska

  9,6/10
  ”Flexibel skötväska i lagom storlek med alla fack du behöver".
  Skip Hop Duo Signature Skötväska (Grey Melange)
  Bäst i test
  Fack utsida
  6 st
  Fack insida
  3 st
  Medföljande skötmatta
  Ja
  Mått
  33 x 15 x 42 cm
  Fri frakt över 1 000 kr
  365 dagars öppet köp
  2-4 dagars leverans
  Gratis frakt
  365 dagars öppet köp
  1-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Populär
  • Många & rymliga fack
  • Utmärkt lättillgänglighet
  • Lätt att tvätta & torka ur
  Nackdelar
  • Något svåranpassad axelrem

  Recension

  Med hela 6 fack på utsidan så ser Duo Signature till att du alltid har enkelt tillgång till allt du kan tänkas behöva till ditt barn. Med ett barn i famnen kan det enkelt bli krångligt att få fram vad du är ute efter i en väska, men med den lättillgängligheten du får här är det inget problem. Den passar dessutom alla barnvagnar och fästs enkelt längst sidorna på barnvagnens handtag med knäppspännen.

  Den är rymlig men absolut inte den största skötväskan på marknaden, tänk ungefär en vanlig axelväska, ännu en anledning varför alla fack är så himla användbara. Du får plats med väldigt mycket, speciellt om du är organiserad, du kommer garanterat få plats med alla barnens förnödenheter och ändå kunna ha med några egna saker. Väskan är till exempel utformad storleksmässigt för att en laptop ska få plats.

  På insidan är stor med två mindre fack längst ena långsidan, så du har mycket plats för tillbehör men kan även enkelt organisera väsentligheter i de två facken som sitter längst sidan. Insidan stängs med dragkedja och över den finns även ett litet fack där plånbok eller mobil kan förvaras, även denna kan stängas med dragkedja.

  I designen är det definitivt en skötväska, vilket gör att den inte går att maskera som handväska/axelväska utan att det syns. Det kan vara en viktig detalj för vissa om dock en liten en. Som skötväska är det svårt att hitta en som är mer praktisk. Kommer dessutom med en skötmatta, anpassad till det bakre ytterfacket, så att det inte behövs ta med separat. Insidan är ’plastig’(i polyester) och enkel att tvätta och torka av vilket alltid är användbart när man har med ett kladdigt barn att göra. 

  Se tillverkarens produktpresentation nedan

  Läs mer
 2. Emmaljunga Skötväska Travel 2022

  9,3/10
  "Mycket praktisk väska i material fritt från kemikalier".
  Emmaljunga skötväska Travel
  Fack utsida
  5 st
  Fack insida
  4 st
  Medföljande skötmatta
  Ja
  Mått
  40 x 11 x 35 cm
  Fri frakt över 1 000 kr
  365 dagars öppet köp
  2-4 dagars leverans
  Fri frakt över 499 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fri frakt över 499 kr
  365 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Testad för kemiskt innehåll
  • Stor och bra skötbädd
  • Flera bra fickor och fack
  • Tåligt material
  Nackdelar
  • Något tung

  Recension

  Svenska Emmaljunga har för 2022 släppt en ny skötväska av modellen Travel. Liksom företagets övriga skötväskor är Travel en väldesignad och genomtänkt väska som utan problem kan användas till andra ändamål än endast som skötväska. Överlag gillar vi mångsidigheten som denna modell erbjuder och trots att priset är något högre än för andra skötväskor, så lever funktionaliteten och kvaliteten upp till det.

  Väldesignad

  Med Travel är det lätt att organisera det du behöver ha med dig tack vare väskans design med de många lättillgängliga facken och fickorna, både utvändigt och invändigt. Dessa gör det enkelt att förvara mobilen, nappflaskan, våtservetter och blöjor. Dragkedjorna, som finns på vissa av facken, känns gedigna och vi uppfattade inte att det var någon risk för att de fastnade i tyget.

  Utöver väskan i sig ingår det även ett hopvikbart skötunderlägg för blöjbyte och en avtagbar axelrem i köpet. Travel har alltså två handtag och en rem som gör modellen mer flexibel och lättare att bära om innehållet är tyngre. Tack vare att designen har en känsla av att vara ganska neutral, passar den även bra som datorväska eller eventuellt skolväska när barnet blir äldre, vi gillar den möjligheten till variation.

  Slitstark material utan gifter

  Materialet i underdelen på skötväskan är i konstläder som är lätt att hålla rent. Man behöver alltså inte oroa sig över att ställa ner den på marken med risken att den blir smutsig. Tyget, både på insidan och utsidan, är i slitstarkt polyester som både tål en del regn och avvisar smuts effektivt. Klädseln är dessutom tvättbar. Vi rekommenderar att du tvättar den för hand. Materialen som används i Emmaljungas skötväskor följer också REACH-reglementet, vilket innebär att de testas för kemiskt innehåll. Testerna sker löpande för att säkerställa att reglementet efterlevs.

  Läs mer
 3. Petite Chérie Skötväska Heritage

  9,2/10
  "Lyxig skötväska för alla tillfällen".
  Petite Chérie Skötväska Heritage
  Mest Prisvärd
  Fack utsida
  0 st
  Fack insida
  4 st
  Medföljande skötmatta
  Ja
  Mått
  46 x 15 x 30 cm
  Fri frakt över 1 000 kr
  365 dagars öppet köp
  2-4 dagars leverans
  Fördelar
  • Lyxig och elegant design
  • Låg vikt
  • Fint men ändå tåligt material
  • Praktisk placering av fack på insidan
  Nackdelar
  • Saknar ytterfack

  Recension

  En skötväska som har funnits några år, den lanserades i Petite Cheries kollektion under 2015, är modellen Heritage. Sedan lanseringen har modellen blivit omtyckt och populär, inte minst tack vare ett rimligt pris och en praktisk och elegant svensk design.

  Snygg och funktionell

  Till att börja kan vi konstatera att utseendet sticker ut en del från andra modeller av skötväskor. Den ser inte lika "praktisk och tråkig" ut som vissa andra väskor. Väskan tillverkad i nylon och polyester, men alla material är Oeko-Tex-certifierade, vilket betyder att de är fria från skadliga kemikalier.

  Utseendet på väskan påminner om en handväska, med skillnaden att den är större. Facken som finns på insidan är fyra till antalet, två fickor, ett stort fack med dragkedja och ett med kardborrestängning. Det faktum att det saknas ytterfack är inte något som egentligen stör oss. Det får istället väskan att se mycket mer elegant ut. Möjligen hade vi föredragit ett ytterfack, med en mer diskret placering, så att man slipper öppna och gräva i väskan när man behöver något snabbt. En sak som verkligen överraskade oss när vi testade Petite Cheries Heritage var den låga vikten! Den är både lätt och rymlig.

  Smidig upphängning

  Det som ingår när du köper denna modell är en skötbädd i samma design som väskan i sig och ett långt axelband. En praktisk detalj med det kortare axelbandet är att det finns ett kardborrefäste i ändarna på det. På så sätt blir det lätt att hänga skötväskan på barnvagnen. 

  Om du letar efter en stilren och funktionell skötväska till ett bra pris, så är Petite Cheries Heritage verkligen ett bra val.

  Läs mer
 4. Tinéo Skötväska Ryggsäck

  9,1/10
  "Enkel skötväska som rymmer mer än man tror".
  Tinéo Skötväska Ryggsäck (Grå)
  Fack utsida
  4 st
  Fack insida
  3 st
  Medföljande skötmatta
  Ja
  Mått
  26 x 40 x 12 cm
  Gratis frakt
  365 dagars öppet köp
  1-2 dagars leverans
  Gratis frakt
  365 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Flera smidiga fack
  • Mycket skön att bära
  • Bra dragkedjor
  Nackdelar
  • Endast handtvätt

  Recension

  Med sköna axelband som går lätt att justera och med många praktiska fack och fickor, är Tinéos skötväska, eller skötryggsäck, en av de bättre modellerna i sitt slag som vi testat. En del som vi speciellt uppskattar är rymligheten, där både ytterfack och innerfack bidrar till att du lätt får med dig allt du behöver. Enda egentliga nackdelen vi hittade var att du måste handtvätta väskan om den blir smutsig.

  Materialet i skötväskan är i polyester som har fördelen att vara vattenavvisande. Detta ökar användbarheten och gör det möjligt att använda modellen i alla väder. Axelbanden är dessutom utrustade med 3D-mesh, vilket ökar ventilationen och avlägsnar fukt lättare när du bär väskan under längre perioder.

  För att ge extra stabilitet och stadga har mittenfacket en stålvajer som förhindrar att väskan faller ihop när du packar upp, eller i, den. En annan smart funktion är förvaringsfacket för våtservetter, vilken innebär att du slipper packa upp väskan och leta efter dem när de behövs. Det är bara att dra ut en servett från facket.

  Läs mer
 5. Skip Hop Skötväska Chelsea

  8,7/10
  ”Snygg premiumprodukt med många och lättåtkomliga fack”.
  Skötväska Chelsea Skötväska Svart
  Bästa premiumvalet
  Fack utsida
  7 st
  Fack insida
  4 st
  Medföljande skötmatta
  Ja
  Mått
  43 x 30 x 16 cm
  Fri frakt över 350 kr
  60 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Snygg design
  • Många & rymliga fack
  • Utmärkt lättillgänglighet
  Nackdelar
  • Relativt dyr

  Recension

  Du kan tänka på denna som premiumversionen av Skip Hops Duo Signature väska, fast något rymligare. Du får plats med mycket i den här väskan, som dessutom är väldigt snygg, och dess många utvändiga fickor gör saker lättillgängliga så att du snabbt kan få tag i det du behöver samtidigt som du kan ha väldigt mycket med dig. Likt Signature fästs även denna med spännen enklast längst sidorna på barnvagnens handtag. Spännena sitter mellan axelremmen och dragkedjan till väskans innanmäte.

  Skip hops Chelsea har faktiskt ett ytterligare ytterfack än vad Duo Signature har. Ett ytterfack som sitter i anslutning till ena handtaget till väskan och försluts med dragkedja. I övrigt har den liknande fack på utsidan som Signature: Två rymliga på väskans framsida, två isolerade fack på väskans kortsidor som passar perfekt för till exempel flaskor, ett stort på baksidan som är anpassad för den medföljande skötmattan och ett litet fack bakom ’handtagsfacket’ för mobil eller plånbok.

  Insidan är uppdelad i ett stort fack med fyra mindre fack, två på vardera långsidan, och försluts med dragkedja som gör det enkelt att organisera innehållet men gör insidan väldigt rymligt. Du har verkligen möjlighet att ta med allt du behöver i den här väskan. Verkligen perfekt för resor eller längre utflykter där ombyten och extra förnödenheter behövs.

  Snygg och stilren design med läderimitationer och gulddetaljer gör att den inte är uppenbar som skötväska och gör sig snygg både på barnvagnen och i handen. Utrymmet, funktionaliteten och designen gör den dock relativt dyr och det är definitivt något man måste överväga huruvida det är värt den investeringen eller inte, för förutom priset finns det verkligen inte mycket att klaga på. Det skulle vara att axelremmen inte går att ta av och att baksidan inte är lika vacker som framsidan men detta är definitivt petitesser.

  Läs mer
 6. Buddy & Hope Skötväska

  8,6/10
  ”Prisvärt alternativ med god rymlighet i lättrengörligt material”.
  Skötväska Svart
  Fack utsida
  4 st
  Fack insida
  3 st
  Medföljande skötmatta
  Ja
  Mått
  37 x 28 x 14 cm
  Frakt från 49 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Mycket prisvärd
  • Knappöverdrag som gör hela väskan lättillgänglig
  Nackdelar
  • Inga hand-handtag

  Recension

  En något mindre men mycket prisvärd väska. Kommer med både axelrem och barnvagnsbefästningar som går att ha på var för sig eller samtidigt. Insidan täcks av ett ’överdrag’ med ett magnetiskt knappfäste, men under överdraget finns även en dragkedjeöppning, så du är alltid bara en knappknäppning bort från alla dina barns förnödenheter.

  Utsidan består av fyra fickor: en med dragkedja som sitter på överdraget där till exempel plånbok eller mobil kan förvaras, två på främre delen av väskan som båda är mycket rymliga och ett lite mindre sidofack som tyvärr de flesta flaskor inte går ner i men kan ändå nyttjas till annat.

  Med tanke på att överdraget kan vara det enda som separerar insidan från utsidan så är allt innehåll väldigt lättillgängligt och håller allt på plats utan problem men som tidigare nämnt finns det även en dragkedja för att kunna stänga igen insidan ytterligare om man så vill. Insidan består av ett större utrymme samt tre mindre fickor. Två med stretchöppning längst främre långsidan och en med dragkedja i den bakre. Du får definitivt plats med det mest väsentliga i denna väska men kanske inte så mycket mer.

  Det är en väldigt enkel utformning och gillar man läderimitationer och en väska som påminner om en större handväska är den ett utmärkt val. Att alla fickor går att täcka med överdraget är också skönt för då slipper man tänka på om saker sticker ut eller syns, den är helt enkelt väldigt diskret. Priset gör det till den mest prisvärda skötväskan i vårt test och det är nog svårare att hitta billigare. Med kommer även smidig skötmatta, axelrem och barnvagnsremmar. Det som drar ner denna något är att barnvagnsremmarna gör att den hänger rätt långt ner och kan dingla en del när man är ute och går samt att den inte har några hand-handtag, men utformningen möjliggör verkligen inte det.

  Läs mer
 7. Bugaboo Organizer

  8,5/10
  ”Smidig väska med bra blixtlås & praktisk thermo-ficka”.
  Organizer
  Fack utsida
  4 st
  Fack insida
  4 st
  Medföljande skötmatta
  Nej
  Mått
  35 x 11 x 28.5 cm
  Frakt från 49 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Smidig & liten
  • Smart kardborrelösning för fästning vid barnvagnen
  • Går att maskintvätta
  Nackdelar
  • Ingen skötmatta ingår

  Recension

  Om du behöver en enkel väska som kan ta det väsentliga men inte så mycket mer är detta perfekta valet. Den är liten och smidig och ger dig ändå mycket plats att organisera det mest behövliga barnsakerna. Du kan fästa denna enkelt med kardborreband var du än vill på barnvagnen men passar bäst längst fram på handtaget för att göra den så tillgänglig som möjligt.

  Det finns tre huvudsakliga fack på utsidan av väskan. Två på framsidan som öppnas med dragkedja och ett på baksidan som är öppet men kan hållas igen med en knapp. Det finns även ett extra fack som öppnas med dragkedja på utsidan av det bakre facket men det är inte speciellt användbart, man skulle kanske kunna ha mobilen där, så vi har inte direkt räknat med det.

  På insidan finns huvudsakligen tre fack och ett mindre i bakre ändan som stängs med dragkedja. Två av facken delar väskan i mitten och detta är en stretchig avdelning så du kan trycka ner allt i ett fack om du vill utan att förlora utrymme. Det tredje facket är ett isolerat fack avsett för flaska. Insidan är även ’plastig’ vilket gör den enkel att tvätta och torka ur. Det går faktiskt även utmärkt att maskintvätta denna väska i 30 grader, vilket är mycket positivt för många skötväskor blir lätt smutsiga men rekommenderas ej att maskintvättas.

  Designen är enkel, praktisk och ger dig allt du behöver utan att vara för stor. Perfekt till vardagen och alla barnets behov men ger inte mycket utrymme till extra saker eller om du verkligen vill vara förberedd för allt. Den skulle kunna kompletteras med en större skötväska om man vill planera för en resa eller utflykt. Något annat som saknas är en skötmatta, men det är kanske inte jordens undergång för en smidig och ändå prisvärd skötväska.

  Läs mer
Se alla produkter

skotvaska

Din köpguide till den bästa skötväskan 

En smart skötväska underlättar vardagen markant. Plötsligt händer det, och en skötväska med flera fack där man vet var allting ligger gör det mycket enklare att ta hand om ett oväntat blöjbyte som skedde under en skön promenad. Det finns enkla skötväskor, det finns lite mer avancerade skötväskor men det som kännetecknar den bästa skötväskan är den med funktionerna som just du behöver. Behoven kan variera, men med punkterna nedan tänkte vi uppmärksamma dig på det som vi känner man bör ägna en extra tanke åt.

 • storlek2

  Storlek & utrymme

  Man vinner alltid på att ha en lite för stor skötväska jämfört med en lite för liten. Vikten kommer inte att skilja speciellt mycket oavsett storlek, och har man en som är lite större får man plats med allting man behöver. En stor och luftig skötväska gör det också lättare att hitta i den oavsett om man har organiserat allting prydligt i olika fack. Har man en liten skötväska med flera fack, kommer allting att sticka ut från facken och ligga ovanpå, och hoptryckta mot varandra. Då hjälper det inte att allt var organiserat snyggt när man ändå inte kunde komma åt facket man vet finns någonstans där nere.
 • fack

  Fack 

  På tal om fack, kan man inte ha för många av dessa. Ska man få plats med våtservetter, blöjor, mat och allt annat som ska med vill man gärna kunna organisera dessa så att allting blir lättillgängligt. Har man bara 1-2 fack kommer många olika saker att få ligga tillsammans. Det behöver inte alls vara ett problem i sig, men många föräldrar föredrar att lätt kunna få fram blöjorna ur exempelvis ett dedikerat blöjfack istället för att rota längst ner i ett stort fack. Det här skiljer sig givetvis från person till person, vissa vill ha många fack och andra vill ha färre men större. Man väljer det som passar en själv bäst.
 • matta

  Skötbädd 

  Skötbädd, eller skötmatta som det också kallas brukar följa med majoriteten av alla skötväskor. Skötmattan är ett smidigt inslag som ser till att blöjbytet alltid sker på ett mjukt och behagligt underlag. Kvaliteten kan variera något mellan skötmattorna, men vi anser att det primärt är övriga attribut och inte skötmattan som väger tyngst vid val av skötväska. 
 • tvatta

  Tvättråd 

  De som har småbarn har nog redan fått lära sig att klet och stänk är en stor del av vardagen. Kletet och stänket kommer också så småningom att leta sig in i skötväskan, och att ha en skötväska som kan tvättas i maskin kommer att uppskattas av många. De flesta väskor får man tyvärr tvätta för hand, men vissa undantag finns där tvätt i maskin har fungerat bra. Vi har märkt att det många gånger fattas tvättråd för skötväskorna, och att man i dessa fall helt enkelt får kontakta sidan som säljer skötväskan och höra med dem. Man får dock räkna med att de flesta skötväskorna kommer att behöva tvättas för hand. Är tvätt i maskin ett måste, får man som sagt kontakta sidan som säljer väskan om det inte framgår i produktbeskrivningen.
 • rem

  Handtag & remmar 

  Skötväskorna kommer i en del olika utföranden. Vissa liknar mer hand- och axelväskor och andra kan jämföras vid ryggsäckar. Skötväskor brukar inte bli allt för tunga och därför fungerar det nästan alltid att ha en skötväska som hänger över axeln eller bärs i handen. Allt som oftast har man också med sig barnvagnen och majoriteten av skötväskorna har remmar eller krokar för att kunna fästas i barnvagnen, eller som man kan göra om till barnvagnsväska. Ett fåtal modeller kan man inte på ett smidigt sätt hänga fast i barnvagnen, men dessa är som tur är undantagsfall.
 • hallbarhet

  Kvalitet, hållbarhet & mode 

  En skötväska kommer att användas frekvent och att köpa den absolut billigaste kommer nog att fungera bra i början och till ett barn, men ska man ha ett till barn vill man gärna ha fack som inte spricker upp eller hål i botten. Vi brukar alltid rekommendera kvalitet över kvantitet. En skötväska som håller så länge som det är tänkt att användas kan senare göras om till en snygg handväska. Flera modeller kommer redan med en design som liknar en modern handväska, och som många inte skulle ana att det var en skötväska om man inte berättade det. Här kan man alltså kombinera en snygg handväska och en skötväska i ett om man tänker till!

Vanliga frågor om skötväskan

Hur stor skötväska behöver jag?

Vi rekommenderar att alltid köpa en skötväska som är lite större än vad man tror att man behöver. En stor skötväska kommer sällan vara för stor, eller för otymplig med tanke på allt man behöver ha med sig. Skötväskor går också oftast att hänga på barnvagnen för att göra det hela lite smidigare. Ett annat tips skulle vara att köpa en liten väska till vardagen och en större väska för resor eller utflykter, på så sätt kan man ha en smidig liten väska med det mest väsentliga och en stor för när det behövs mycket mer.

Vad behövs i en skötväska?

Det beror givetvis på vad allt man hade tänkt att hitta på med sitt barn! Några typiska saker som de flesta föräldrar brukar ha med sig är: våtservetter, blöjor, barnmat, filt, nappar, vattenflaska till barnet, extra kläder med mera. Man märker väldigt snabbt vad som faktiskt behövs när man en gång har glömt något.

Varför kan jag inte ha en vanlig väska istället för en skötväska?

Självklart kan du det! De flesta väljer dock att han en separat väska, dvs en skötväska av flera olika anledningar. En skötväska har oftast fler fack som också är anpassade efter tillbehör som behövs för att sköta och ta hand om ett barn. Skötväskor har oftast en plastigare insida och klarar på så sätt fläckar och spill bättre samtidigt som de är enklare att torka och tvätta ur. Många föräldrar upplever också att det är smidigare att ha en annan väska som nästan alltid är klar istället för att tömma den vanliga väskan och fylla den med allt som behövs. Majoriteten av skötväskor är dessutom utformade för att enkelt kunna fästas vid barnvagnshandtaget för ge enkel tillgång och för att spara mer plats till utrymmet undertill.

Vilken skötväska är bäst i test?

Efter att ha testat diverse olika skötväskor har vi kommit fram till att den bästa skötväskan 2022 är Skip Hop Duo Signature Skötväska. Skip Hop Duo Signature Skötväska är en mångsidig skötväska som passar alla föräldrar och som fungerar väl i majoriteten av sammanhang.

Testvinnare - Bäst Skötväska

 • Skip Hop Duo Signature Skötväska
 • Emmaljunga Skötväska Travel 2022
 • Petite Chérie Skötväska Heritage
 • Tinéo Skötväska Ryggsäck
 • Skip Hop Skötväska Chelsea
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
76 röster, Genomsnitt: 4.6 / 5