Vårt arbete finansieras av våra läsare. Genom affiliate-samarbeten erhåller vi en provision på vissa köp som görs via länkar på sidan.

Bäst i test: Bästa gravidkudden 2021

Uppdaterad november 2021

Vi har testat de populäraste gravid- och amningskuddarna på marknaden. Samtliga av våra testfavoriter håller hög kvalitet och är mycket populära bland kunder. Vinnaren i vårt test är Doomoo Amning- och gravidkudde, en gravid- och amningskudde som du kommer att älska. Den är snygg, bekväm och ergonomiskt perfekt för både graviditet och vid amning.

Vilken gravidkudde är bäst?

En gravidkudde är perfekt för belastade nackar, ryggar och sömnlösa nätter. Det finns idag flera olika modeller som är särskilt anpassade för antingen graviditet, amning eller båda. En stor del av att välja rätt gravidkudde är såklart personlig smak och tycke. Men om du väljer en kudde från vår lista så får du definitivt en bra produkt som möter höga förväntningar. Vi har testat följande punkter:

 • Anpassning – En gravidkudde ska vara enkel att forma och anpassa efter behov, och behovet varierar ju så den ska vara smidig att justera.
 • Stöd – Gravidkudden ska ge ett bra stöd för mage, bäcken, ryggslut och ben. Den ska vara mjuk och bekväm men stum nog att ge bra stöd.
 • Material – Materialet ska vara slitstarkt, bekvämt och flexibelt. Vi föredrar naturmaterial som bomull, de brukar andas bra, men även polyester fungerar mycket väl i gravidkuddar.
 • Pris – Priset varierar mellan omkring 200 kr och upp till 2000 kr. Det är oftast en material- och kvalitetsfråga. Men du behöver inte köpa en dyr kudde för att få en bra produkt. Även billigare varianter kan hålla mycket god kvalitet.
 • Flexibilitet – En del kuddar är stela i formen och används enbart som amnings- eller graviditetskudde. Det finns däremot modeller som kan användas till båda och till och med förvandlas till ett ”babynest” om du skulle behöva det. Formen på kuddarna varierar mycket men de mest flexibla och anpassningsbara kuddarna kan användas i alla positioner och lägen.

 1. Doomoo Amning- och gravidkudde

  9,4/10
  ”Lång och skön gravidkudde i många varianter”
  Doomoo Amnings- och Gravidkudde Stor Räv Grå
  Bäst i test
  Mått
  180 x 28 cm
  Överdrag
  Öko-tex bomullstrikå
  Fyllning
  EPS-kulor
  Fri frakt över 499 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Multifuktionell
  • Lång
  • Antibakteriellt innehåll (tål spyor och spill)
  Nackdelar
  • Informationen om EPS-kulornas hållbarhet är motsägelsefull

  Längden är en väldigt positiv detalj, med en lång gravidkudde är det mycket lättare att hitta en position och en form som passar ens behov. Med en kortare kudde kan det ibland kännas som att kudden inte räcker till, speciellt om du själv är relativt lång. Det enda problemet med ökad längd är att den blir lite mer otymplig att nyttja som amningskudde. Det är dock i jämförelse med kortare kuddar och det är inga konstigheter alls att använda denna för amning. Bara att välja att ha den runt sig eller i knät som ett litet babynest.

  Kudden ger bra stöd och komfort och med längden kan du enkelt vila huvudet mot den och samtidigt ha den som stöd ända ner till mellan fötterna (beroende på din längd förstås).  Ett bra stöd för både dig och ditt barn eftersom kudden är multifunktionell och kan användas som gravid-, stöd- och amningskudde samt babynest

  Designen är simpel och kommer i många fina mönster, från enkelfärgad, till tvådelad, till blad- och djurmönstring. Det finns en design som passar alla. Den är fylld med EPS-kulor vilket gör att den inte tappar formen och har väldigt bra hållbarhet. Under vårt test tappade den inte något i denna aspekt och kulorna gör att den är enkel att forma efter behov.

  EPS-kulor är ett smart val eftersom bakterier inte överlever bland kulorna och ammande barn tenderar att vara lite grisiga av sig emellanåt, men med EPS-kulor så gör lite spya inte så mycket. Dessutom är överdragen avtagbara och enkla att tvätta rena.

  Något ganska motsägelsefullt är att återförsäljarna hävdar att EPS-kulorna inte tappar form eller stuns i ena stycket och i andra säger de att de kan plattas till och att det därför går att köpa påfyllning. Vi kan inget annat än att utgå från vår erfarenhet att de verkar hålla formen väldigt bra men beroende på hur länge och mycket man använder kudden så kanske man vill fylla på eller byta ut kulor, vilket enkelt görs via en dragkedja på innerkudden. Eftersom den är multifunktionell och graviditeten kommer innan amning så gör kanske inte tappet i stuns lika mycket. Det är ju främst att den bibehåller formen och stunsen som är viktigt när den nyttjas som gravidkudde. Under amningsperioden kommer kudden ändå att ”pressas” ihop mer och då gör lite tappad stuns inte så mycket.

  Läs mer
 2. Bbhugme gravid- och amningskudde

  9,1/10
  ”Snygg och multifunktionell gravidkudde med många valbara överdrag”
  Graviditetskudde Med Ett Överdrag Dammig Rosa
  Bästa premiumvalet
  Mått
  150 x 20 cm
  Överdrag
  Öko-tex Bomull
  Fyllning
  EPS-kulor
  Frakt från 49 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Antibakteriellt innehåll (tål spyor och spill)
  • Stilren & genomtänkt design
  • Multifunktionell
  Nackdelar
  • Dyr

  Mycket stilren premiumprodukt från bbhugme som kommer med många olika överdragsmönster och färger. Separata överdrag går dessutom att köpa till om man tröttnar på den man redan har. Till skillnad från de flesta gravidkuddarna är denna en som faktiskt är ganska snygg och kan till och med passa in i inredningen. Något som gör att den kan lämnas framme och behöver inte läggas undan stup i kvarten. Om man ändå vill det så kommer den med en praktisk förvaringsväska vilket verkligen underlättar förvaring men även vid resor där en stor kudde annars lätt tar upp mycket plats.

  Det är en multifunktionell kudde som kan användas under graviditeten som stöd- och liggkudde, men kan även användas som både amningskudde och som babynest. Faktiskt en väldigt smidig amningskudde, bara att knyta ihop ändarna runt kroppen som på så sätt stödjer upp och håller kudden på plats så att den inte håller på att rör på sig eller ändrar position medan amningen pågår. Kudden är 150cm lång så om du själv är lång kan du behöva en extra kudde för huvud eller mellan anklar om man verkligen vill åt helkroppsaspekten, men att bara hålla runt kudden och ha den mellan benen samtidigt som huvudet vilar på favoritkudden är inte jobbigt på något sätt, men längden är ändå en aspekt att fundera över.

  Kudden är fylld med EPS-kulor vilket bidrar med en antibakteriell miljö där bakterier inte trivs. Det vill säga att kudden klarar av spill och spya utan att behöva tvättas efter varje användning. Överdraget är enkelt att ta av och kan självklart tvättas. Kudden ska och får endast handtvättas, om det ändå visar sig nödvändigt.

  De knytbara ändarna som fästs med silikonpebbles gör det möjligt att välja fastheten på kudden. Vilket kan vara positivt om EPS-kulorna börjar tappa form. Då är det enkelt att pressa ihop kudden något extra för att behålla stuns om man inte vill köpa nya kulor att fylla på med. Silikonändarna är även tuggbara och kan ge barnet något att bita i när tänderna börjar komma fram. Det finns många användningsområden för denna produkt.

  Det som svider något är priset, men i det priset kommer en stilren kudde, med två överdrag, en förvaringsväska och två tuggbara silikonändar samt en massa med användningsområden. Produkten är framställd av kiropraktorer och de har verkligen lagt mycket fokus på funktionalitet och komfort, så man betalar både för kvalité och kvantitet.

  Läs mer
 3. Candide Multirelax Air

  8,9/10
  ”Lika skön för mor som för babyn”
  Candide Multirelax Air
  Mått
  180 x 40 cm
  Överdrag
  Bomull/polyester
  Fyllning
  EPS-kulor
  Gratis frakt
  365 dagars öppet köp
  1-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Multifunktionell
  • Har memory foam
  Nackdelar
  • Dyr

  En multifunktionell gravidkudde som verkligen står ut som babysitter/nest. Där den kommer med en separat mjuk och skön sittsele som, utan att det blir oskönt, ser till att barnet sitter säkert och inte kan ramla eller kravla sig ur kudden. Kudden passar även som en bra sitthjälp när barnet börjar träna på det.

  Som amningskudde är den också väldigt bra. Sätter sig skönt runt magen och tjockleken gör att den mer eller mindre garanterar att den hamnar i bra höjd till brösten, så den kommer alltid vara i en skön position utan att man behöver känna obehag eller att barnet måste lyftas upp.

  Kudden är lite mer fast i formen. Med både memory foam och EPS-kulor på varsin sida av kudden, så den formar sig verkligen efter kroppens tygnd men håller sin ”bananform” relativt fast. Det gör att den passar väldigt bra som huvudkudde med stöd runt mage och mellan benen, men du kan inte anpassa den utefter andra behov som att låta den gå längre ner mellan knän eller anklar utan att offra huvudkuddsdelen. Fortfarande en väldigt komfortabel kudde som verkligen är anpassad efter huvud, mage och ljumskarna/innerlåren.

  Memoryfomen fodret är av 100 % polyester, fyllningen är av EPS-kulor som ger en bakteriefri miljö så att spill och spyor gör inte kudden oanvändbar. Överdraget är gjord i en bomull/polyester kombination, 70/30%, och kan maskintvättas.

  Läs mer
 4. FormFix gravid- & amningskudde

  8,9/10
  ”En enkel och mysig gravidkudde”
  FormFix gravid- & amningskudde
  Mått
  150 x 65 cm
  Överdrag
  Bomullsfrotté
  Fyllning
  EPS-kulor
  Fri frakt över 499 kr
  365 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Erbjuder mycket komfort
  • Multifunktionell
  • Prisvärd
  Nackdelar
  • Inte lika skön i varmt väder

  En mycket skön och formbar gravidkudde som även denna är multifunktionell. Dessutom är det ett väldigt prisvärt alternativ. Den har en bra hästskoform men går ändå att anpassa utefter de liggbehov man har. En längd på 150cm gör den något ’liten’ om man vill ha en kudde som sträcker sig från topp till tå men de mest väsentliga stöden finns, dvs vid huvud, runt mage och mellan benen.

  Bomullsfrottén är väldigt mjuk och gosig vilket verkligen gör det till en kudde man vill hålla om. Passar något sämre om det är väldigt varmt men annars är den jätteskön att gosa ner sig i. Likt många gravid- och amningskuddar är även denna fylld med EPS-kulor. EPS-kulor används för att det skapar en antibakteriell miljö så den är väldigt bra på att hantera spyor och spill. De gör helt enkelt inte kudden obrukbar om, eller snarare när, barnet lyckas kladda ner kudden. Överdraget är avtagbart och går att maskintvätta i 40 grader.

  Kudden fungerar även utmärkt som amningskudde och är bara att placera runt mage och antingen låta armarna vila på den eller låta babyn direkt ligga på kudden. Barnet kan även ligga säkert på golvet med kudden och fungerar bra som sittstöd när det är dags att lära sig sitta.

  Läs mer
 5. Candide Multi sovorm 180 cm

  8,5/10
  ”Mjuk & skön! Väldigt form- & anpassningsbar”
  Candide Multi sovorm 180 cm
  Mått
  180 x 36 cm
  Överdrag
  Bomull
  Fyllning
  Polyester
  Fri frakt över 499 kr
  365 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Anpassningsbar
  • Utmärkt sovkudde
  Nackdelar
  • Mindre multifunktionell i jämförelse med andra testade produkter

  Lång och ganska slimmad kudde som är perfekt anpassningsbar efter dina sovbehov. Med 180 cm längd når den de flesta av oss från topp till tå. Med den här kommer du kunna sova gott och ändra hur den ska ligga efter vad som känns skönt. Många gravidkuddar brukar ha en mer fast form vilket gör dem mindre anpassningsbara. Det problemet finns inte här och är därför en av de bättre kuddarna för just sömnen.

  Den går att använda som amningskudde och om man använder ändarna som huvudstödet så funkar det ganska bra. Dess slimmade form gör den inte till den bästa i denna aspekt, men det är i jämförelse med andra produkter. Det är absolut inte några större problem att använda den i detta syfte, endast att andra är något bättre. Fungerar även utmärkt som sitthjälp för barnet.

  Med polyesterfyllning så är kudden väldigt mjuk. Den har inte, likt EPS-kulor, en antibakteriell innemiljö så att om barnet spyr eller det spills på kudden kan den behöva tvättas, men det går alldeles utmärkt att göra i 30 grader.

  Läs mer

gravidkudde

Din köpguide till bästa gravidkudden

Gravidkuddar kommer i lite olika former och storlekar. Innan du köper en gravidkudde så är det därför bra att veta vad du behöver den till. Ställ dig själv följande frågor:

 • Var behöver du stöd? Påfrestning och belastning varierar från person till person. Några får väldigt ont i ryggen medan andra får ont i nacken eller magen. De olika formerna och storlekarna passar nämligen olika behov.
 • När behöver du kudden? När, hur och vad ska du använda kudden till? Behöver du den under graviditeten eller primärt under amning? Gravidkuddar och amningskuddar har lite olika egenskaper och dess olika form är till för olika användningsområden.

Storleken

Storleken varierar ganska mycket och de olika kuddarna fyller olika funktioner. Det finns alltifrån långa och smala till korta och tjocka, orm-liknande form eller tredelade kuddar. Storleken handlar mycket om vad du är ute efter. Vill du ligga som i ett gigantiskt babynest så ska du köpa en stor, U-formad kudde. Om du vill ha stöd på flera ställen men inte bygga en kuddmur mot din partner så fungerar smala, långa kuddar perfekt. Mindre kuddar brukar vara lättare att använda som amningskuddar.

Formen

Det finns generellt tre olika former: U-form, C-form och tredelad.

U-form: U-formen är väldigt bekväm, förmodligen den mest bekväma av alla former. Och de är lika sköna under som efter förlossning. De ger ett rejält stöd för nacke och överkropp och du ligger stabilt och bekvämt i sängen. Nackdelen är att de U-formade är lite bökiga att flytta runt på, om du vill vända dig på sidan istället så måste du nästan resa dig upp i sängen och flytta runt kudden, som tenderar att vara väldigt stor.

C-form: Den C-formade gravidkudden fyller samma funktion som den U-formade men de brukar vara mindre och mer formbara. De är utmärkta att använda som punktstöd för till exempel ryggen, mellan benen eller under nacken. Och tack vara deras smidiga storlek så är det väldigt enkla att använda som amningskuddar.

Tredelade: Tredelade kuddar ger stor flexibilitet. De påminner om en stor C-formad kudde men med extra stöd mitt på som kan fungera som stöd för rygg eller mage. Vissa av dessa tredelade kuddar har separata delar som sitter fast med kardborre så att du kan anpassa kuddens design helt efter din egen kropp.

Vanliga frågor om gravidkuddar

Vad är en gravidkudde?

En gravidkudde är en stor kudde med lite annorlunda form som är framtagen för att ge avlastning och stöd för gravida. De stöttar mage, rygg eller nacke på ett bekvämt sätt och låter dig vila och sova bättre. Gravidkudden används oftast mellan knäna, under benen eller magen eller bakom ryggen. De används alltså inte som vanliga huvudkuddar (även om det också går utmärkt och faktiskt är väldigt skönt).

Vad är en amningskudde?

Gravidkuddar och amningskuddar är ganska lika varandra. Oftast kan samma kudde användas för båda ändamålen. Gravidkudden brukar dock vara lite större och ämnad för mammans sömns och vila. Medan amningskudden är ett stöd vid just amningen så att du kan slappna av i nacke, axlar och armar. Amningskudden är ofta C-formad och lägger sig mjukt runt magen så att både barn och mamma sitter bekvämt.

När ska jag använda gravidkudden?

Tanken är ju att gravidkudden ska avlasta under graviditeten. Men det är helt upp till dig när du behöver använda den. Vissa tycker till och med att gravidkudden är så bekväm att de använder den långt efter förlossningen också. Men använd den när du känner att din kropp behöver avlasning, om du är anstängd i rygg, mage eller axlar.

Hur använder jag en gravidkudde?

Det är helt upp till dig hur du använder kudden. Designen har alltid en baktanke och det rekommenderas att du börjar använda kudden så som den är tänkt för att sedan experimentera och hitta de perfekta lägena för dig. Kom ihåg att det oftast är bäst att ligga på sidan när du är gravid för att inte belasta ryggen eller försämra blodcirkulationen.

Testvinnare - Bäst Gravidkudde

 • Doomoo Amning- och gravidkudde
 • Bbhugme gravid- och amningskudde
 • Candide Multirelax Air
 • FormFix gravid- & amningskudde
 • Candide Multi sovorm 180 cm
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
85 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5