Bäst i test: Bästa B-vitamin 2023

Uppdaterad 2 mars 2023

B-vitaminer är essentiella för kroppen och vi får i oss mycket av det genom vår mat men ibland inte tillräckligt. Brist på B-vitamin kan visa sig på många sätt, från trötthet och yrsel till nedsatt balans och depression. Ett B-vitaminkomplex innehåller oftast alla B-vitaminer och ger dig ett brett tillskott av vitaminer. Men kvalitet och innehåll kan variera mellan tillverkare, därför har vi utsett 5 B-vitaminkomplex som vi anser presterar extra bra!

Testvinnare - Bästa B-vitamin komplex 2023

Här får du en snabb överblick över de bästa B-vitamin-komplexen 2023:

 • Bäst i test: Core B-Complex
 • Bästa premiumvalet: Healthwell Vitamin B-Komplex 100
 • Elexir Pharma B-Vitamin Komplex
 • Holistic Mega B-komplex 90 kapslar
 • Alpha Plus Metyl-B-Plex

De 5 bästa B-vitamin-komplexen i September 2023

 1. 1. Core B-Complex- Bäst i test

  9,6/10
  "Rikt innehåll som lämpar sig utmärkt för dig som tränar hårt".
  Core B-Complex
  Bäst i test
  Storlek
  90 kaps
  Pris / kaps
  1,66 kr
  Antal port
  90 port
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Alla 8 B-vitmainer + PABA & inositol
  • Högdoserat tillskott
  • Rabatterat pris vid köp av fler burkar
  Nackdelar
  • Inga nämnvärda

  Recension

  Core Vitamins B-complex+ är framställd för optimal energiproduktion och inriktad mot aktiva individer. Berikad med PABA, inositol, jod och tyrosin för ökad upptagning och energikick. Det är främst vad denna produkt gör; minskar trötthet och ger dig mer energi. Komplexet är optimalt om du tränar mycket eller ofta känner dig trött eller stressad. Innehållet är framtaget för att ge dig maximalt med energi och B-vitaminer.

  Core är en del av svenskt kosttillskotts egna sortiment och är framför allt framtaget för tränande individer. Svenskt kosttillskott är ett marknadsledande svenskt företag inom kosttillskott och träning med snabba leveranser och kvalitativa tillskott. De erbjuder nästan alltid rabatterat pris vid köp av flera produkter.

 2. 2. Healthwell Vitamin B-Komplex 100- Bästa premiumvalet

  9,5/10
  ”Ett mycket prisvärt & heltäckande alternativ”.
  Healthwell Vitamin B-Komplex 100
  Bästa premiumvalet
  Storlek
  100 kaps
  Pris / kaps
  2,49 kr
  Antal port
  100 port
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Billig sett till mängden B vitaminer
  • Högdoserat tillskott
  Nackdelar
  • Inga nämnvärda

  Recension

  Healthwells Vitamin B-komplex innehåller samtliga B-vitaminer men är även berikad med PABA och inositol för ytterligare energi samt kolin för ökad mental skärpa och fettförbränning. Passar dig som tränar och kanske vill gå ner i vikt eller dig som behöver mer energi i din stressade vardag. Stressade individer förbränner vitaminer och näring snabbare än andra och där kan ett tillskott både fylla på och ge dig den energin du behöver.

  Healthwell är svensk hälsokosts egna varumärke med lång erfarenhet av tillverkning och försäljning av tillskott. Healthwells motto är att skapa hälsokost som passar alla och du behöver inte känna att du måste vara elitidrottare för att överväga deras B-vitamin komplex.

 3. 3. Elexir Pharma B-Vitamin Komplex

  9,2/10
  ”Ett veganskt komplex med höga krav på tillverkningsprocessen”.
  Elexir Pharma B-vitamin Komplex
  Storlek
  100 kaps
  Pris / kaps
  1,04 kr
  Antal port
  100 port
  Fri frakt över 499 kr
  30 dagars öppet köpt
  1-3 dagars leverans
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Berikad med ingredienser för optimal energitillskott & upptagning
  • Ett företag som ställer höga krav på sin tillverkningsprocess
  Nackdelar
  • Ganska stora kapslar

  Recension

  Elixir Pharma ställer höga standarder på sina produkter och stävar efter en sådan miljövänlig produktion som möjligt, med ekologiska ingredienser och hårda kontroller. Om du vill göra ett medvetet val så erbjuder detta märke dig det. Du kan känna dig säker med att produkterna är framtagna på ett vettigt sätt med mycket tanke bakom.

  Elixir Pharmas B-komplex är mycket likt Healthwells i innehåll och berikad med kolin (för ökad mental hälsa och fettförbränning), paba (för energi och proteinomsättningen) och inositol (för energi & fettnedbrytning). Behöver du mer energi, känner dig ofta trött eller stressad är detta ett väldigt bra tillskott, men även om du tränar mycket eller vill optimera din fettförbränning i din träning.

 4. 4. Holistic Mega B-komplex 90 kapslar

  9,0/10
  "En högt doserad produkt som passar utmärkt för dig som vill tappa vikt".
  Holistic Mega B-komplex 90 kapslar
  Storlek
  90 kaps
  Pris / kaps
  1,77 kr
  Antal port
  90 port
  Fri frakt över 99 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Rik på inositol och kolin
  • Ett miljömedvetet svenskt företag
  • Högdoserat tillskott
  Nackdelar
  • Något dyr

  Recension

  Holistic fokuserar på helheten med deras tillskott. De strävar också efter att alltid vara så miljövänliga och hållbara som möjligt. Det är ett företagstänk som vi uppskattar mycket eftersom man kan ha ett gott samvete när man köper Holistics produkter. Holistic Mega B-komplex är generöst doserat, både på V-vitaminer och kolin, inositol samt PABA. Kolin och inositol samverkar för att bryta ner fett i kroppen, ge ökad energi och har en positiv inverkan på vår mentala hälsa. Med extra högt innehåll av främst inositol och kolin så passar tillskottet utmärkt för dig som tränar hårt och vill gå ner i vikt.

 5. 5. Alpha Plus Metyl-B-Plex

  8,7/10
  "Balanserat B-komplex med låg niacinhalt".
  Alpha Plus Metyl-B-Plex
  Storlek
  90 kaps
  Pris / kaps
  3,27 kr
  Antal port
  90 port
  Fri frakt över 199 kr
  14 dagars öppet köp
  1-2 dagars leverans
  Fri frakt över 199 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Låg dos av Niacin
  • Utmärkt för tränande eller kroniskt trötta individer
  Nackdelar
  • Ett dyrare alternativ

  Recension

  Alpha plus B-komplex saknar två B-vitaminer då det endast innehåller de metylerande sorterna. De som saknas är B5 och B7. En annan skillnad här är att detta tillskott innehåller en mycket liten andel niacin vilket gör att risken för bieffekten "niacin flush" är mycket liten. Niacin flush är en bieffekt av att ta för mycket niacin i tillskott, det är inte skadligt men kan resultera i rodnader och klåda. Tillskottet innehåller kolin och är även berikat med trimetylglycin, en aminosyra som bygger upp protein och har visat sig mycket effektiv att motverka trötthet.

  Detta är en något dyrare produkt från ett företag som lägger mycket fokus på hållbarhet och kvalitet. Deras produkter kommer i miljövänliga och återbrukningsbara plastburkar och de har höga krav på sina råvaror.

b vitamin kopguide

Din köpguide till bäst B-vitamin komplex

Nedan har vi samlat viktiga faktorer du kan överväga innan du gör ett val av B-vitamin komplex. Längre ner på sidan kan du också hitta värdefull information om de olika B-vitaminerna. B-vitamin komplex rekommenderas bland annat till människor som sysslar med hård träning, lider av mycket stress eller av andra anledningar har hög ämnesomsättning eftersom B-vitaminers främsta funktioner är kopplade till just den omsättningen och kroppens energiproduktion. Saker vi tycker är viktiga att ta i beaktande när man ska köpa ett B-vitamin komplex och kosttillskott överlag är:

 • question4

  Rätt kosttillskott?

  Vad är det du ska ha tillskottet till? Om du har en särskild anledning till varför du vill ta ett tillskott kan det vara viktigt att se över huruvida det finns mer effektiva alternativ eller om du kanske kan kombinera tillskottet med något annat för att få bättre effekt. Om du inte specifikt lider av B-vitamin brist så tänk en extra gång vad du ska ha kosttillskottet till och se huruvida ett B-vitamin komplex är rätt för dig. Vad du ska ha tillskottet till kan också väga in på vilket innehåll du ska ha i komplexet.
 • remedy3

  Innehåll

  När det kommer till B-vitamin komplex spelar innehållet en ganska stor roll eftersom det finns 8 B-vitamin och alla komplex innehåller inte samtliga och de har alla olika egenskaper. Det finns även tillägg med andra vitaminliknande ämnen såsom inositol, ett energiproducerande ämne som finns i kroppens celler, och PABA som påskyndar proteinomsättningen i kroppen. Om du till exempel är en hårt tränande individ så är tillägg som dessa effektiva. Enklast är att ta ett komplex som innehåller samtliga B-vitaminer om man inte av någon speciell anledning vill undvika någon. Du kan läsa om de olika B-vitaminerna längre ner på sidan.
 • coins3

  Mängd

  Hur många kapslar du får med i en burk kan vara en viktig aspekt för det säger mycket om portionspriset men med mängd kan också mängden av de olika vitaminerna räknas in. Det är svårt att överdosera B-vitaminer då de är vattenlösliga och det som inte kommer till användning vid invägen kommer ut, ja vid utvägen. Det kan dock vara värt att kolla på DRI % på olika komplex, till exempel om du brukar vara känslig för tillskott eller liknande så kan mängden vitamin B3 (Niacin) vara ett vitamin du vill ha mindre av, mycket niacin kan leda till bland annat, och väldigt temporärt, rodnader och värmekänsla i kroppen. Då vitaminet öppnar upp blodflödet i ådrorna, specifikt yttre liggande kärl. Det är inget att oroa sig för men kan vara väldigt obekvämt för vissa och det är ändå inget alla upplever.
 • price8

  Pris

  Priset brukar vara relativt stabilt när det kommer till B-vitamin komplex. Det är mer special varianter där specifika B-vitaminer valts ut eller tillverkningsprocessen eller ingredienserna är specifika. Det man kan kolla på här är antingen vid högt pris om det finns bra anledningar som att det är en mer hållbar och ekologisk produkt eller har en specifik B-vitamin profil och om det passar dig. Annars kan man kolla om du får rabatterat pris vid köp av fler produkter. Detta kan vara skönt för då behöver man inte köpa nytt tillskott lika ofta.
 • customer3

  Kundomdömen

  Externa kundrecensioner och betyg ger tydliga indikationer på hur effektiva produkterna är eller hur omtyckta. Dessutom så får man en väldigt klar bild på huruvida individer upplevt biverkningar eller dylikt. En välrecenserad produkt är en bra indikation på kvalitén och för oss är det en extra check för att se andra upplevda effekter och få ett bredare spektrum av demografier och individer. Vi rekommenderar alltid att kolla betyg och recensioner.
 • medicines time3

  Dosering

  B-vitamin är nästan alltid rekommenderade att ta 1 kapsel om dagen, ibland 2, och du behöver verkligen inte överskrida detta. Även om det är väldigt svårt att överdosera B-vitaminer kommer bokstavligt talat spola bort produkten om du tar över rekommenderad dos. Det man kan göra är att ta komplexet varannan dag eller till och med göra längre uppehåll men försök alltid att inta tillskottet i samband med mat.
b vitamin egenskaper

B-vitaminerna & deras funktioner

Nedan kommer en liten redogörelse för vad de olika B vitaminerna har för olika funktioner i kroppen

B1 (Tiamin) – B1 vitaminet har en väsentlig roll i ämnesomsättningen och hjälper kroppen att konvertera näring till energi. (Vanligt i fläsk och solrosfrön)

B2 (Riboflavin) – En antioxidant och likt B1 konverterar näring till energi. (Vanligt i lever, hjärta, biff och svamp)

B3 (Niacin) – Har en viktigt roll i DNA produktion och reparation men även i energiproduktionen i kroppen. En vanlig bieffekt av niacin är en så kallad niacin-flush vilket innebär att man kan få rodnad, värmekänsla och kliande på huden då niacin temporärt ökar blodflödet i yttre blodkärl. (vanligt i kyckling, tonfisk och linser)

B5 (Pantotensyra) – Likt andra B vitaminer är den viktigt för att utvinna energi ut maten vi äter men har även en roll i hormon och kolesterolproduktionen. (vanligt i lever, fisk och avocado)

B6 (Pyridoxin) – B6 är främst involverad i aminosyrornas omsättning i kroppen men bidrar även i blodcellsproduktionen och skapandet av neurotransmittorerna i nervsystemet. (vanligt i lax och kikärter)

B7 (Biotin) – Är väsentligt för energiomvandlingen av fett och kolhydrater. Den är en viktig del i citronsyracykeln och bidrar också till en normal hårtillväxt. (vanlig i ägg, lax, ost och lever)

B9 (Folsyra) – Viktig del i celltillväxt, celldelning, aminosyre omsättningen och produktionen av blodkroppar. (vanlig i bladgrönsaker, lever och bönor)

B12 (kobalamin) – B12 finns det ofta egna tillskott av för det är den mest välkända och kanske den viktigaste b-vitaminen. Den är väsentlig för vårt nervsystems funktion, DNA produktion och röda blodkroppars utveckling. (Vanlig i kött, ägg, skaldjur och mejeriprodukter)

Vårt test av B-vitamin komplex

B-vitaminkomplex kan variera ganska mycket i både pris och innehåll. Det finns 8 stycken B-vitaminer och alla har olika egenskaper och på grund av detta kan B-vitaminer kombineras på olika sätt och komplex kan därför se väldigt olika ut. I övrigt så varierar de i mängd, kvalitet och tillverkningsprocess. Det finns massvis med B-vitaminkomplex och enskilda typer av B-vitamintillskott. I vårt test har vi fokuserad på en mängd olika faktorer som du kan se i vår köpguide, men de primära faktorerna som vägt tyngst i vår betygsättning är:

 • Vitamininnehåll - Innehåller komplexet alla 8 vitaminer i tillräcklig mängd? Håller den kemiska formen av vitaminerna god kvalitet?
 • Övrigt innehåll - Nästan inga B-vitaminkomplex innehåller endast B-vitaminer. Olika ämnen tillsätts för att förhöja upptagningsförmågan i kroppen eller bidra med synergistiska effekter.
 • Mängd & pris - Vad kostar tillskottet? Hur många doser får du? Om priset är högre än andra produkter varför är det i så fall så?

Vanliga frågor om B-vitamin komplex

Vilket B-vitamin komplex är bäst?

I vårt test blev Core B-Complex utsedd till bästa B-vitamin komplex. Det är en produkt som är specifikt utformad för människor som behöver en energiboost av B-vitaminer, med mycket innehåll och till ett bra pris. De flesta komplexen är liknande i innehåll det är ingredienser de blivit berikade med som kan skilja något. I vårt test finns flera bra alternativ som kan komma att passa dina preferenser, du kan läsa mer i vår topplista. 

Vilka har användning av B-vitamin komplex?

Alla som har hög ämnesomsättning har anledning att överväga B-vitamin tillskott. Det är främst för individer som tränar mycket och hårt, som är kroniskt trötta eller är mycket stressade.

Vad är B-vitaminer bra för?

Alla B-vitaminer har olika funktioner och egenskaper, du kan läsa om dessa högre upp på sidan men något som är sant hos samtliga är att de är viktiga komponenter i energiproduktionen i kroppen. Det vill säga att B-vitaminer håller oss pigga och gör att vi orkar mer. 

Kan man få i sig för mycket B-vitaminer?

Det är väldigt svårt att överdosera B-vitaminer, de är vattenlösliga och de som inte tas upp i kroppen kissas ut. Överskrid dock inte doseringsförslagen eftersom det är att bokstavligt talat spola bort pengar. Det man ska vara försiktig med är att Niacin (vitamin B3) kan ge temporära bieffekter, en så kallad niacin-flush. Det innebär rodnad, värmekänslor och kliande/stickande i huden. Det kan vara väldigt obekvämt men är temporärt men ännu en anledning till varför man inte ska överskrida dosering.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
43 röster, Genomsnitt: 4.7 / 5