Bästa Multivitamin 2024

Av: Robin Johansson • Senast uppdaterad:
Optimera din hälsa med marknadens bästa, prisvärda och effektiva multivitamin.
Multivitamin - Bäst i test
Betyg Bild Namn Pris Läs mer
betyg 4,7 Healthwell MultiVitaminer Healthwell MultiVitaminer
Pris
189 kr
Till butik
betyg 4,5 Core Vitamin Man Core Vitamin Man
Pris
199 kr
Till butik
betyg 4,3 Core Female Vitamins Core Female Vitamins
Pris
199 kr
Till butik
betyg 4,2 Healthwell Multivitamin Man Healthwell Multivitamin Man
Pris
199 kr
Till butik
betyg 4,0 Healthwell Multivitamin Kvinna Healthwell Multivitamin Kvinna
Pris
199 kr
Till butik
Se alla testvinnare

Multivitaminer är kosttillskott som innehåller en kombination av olika vitaminer och mineraler, ofta i form av tabletter eller kapslar. De används för att komplettera den dagliga kosten och säkerställa att man får i sig det rekommenderade dagliga intaget av viktiga näringsämnen. Behovet av multivitaminer kan variera beroende på individens livsstil, kost och hälsotillstånd. Till exempel kan personer som följer strikta dieter, äldre, gravida kvinnor, och de med vissa hälsotillstånd ha ett ökat behov av vissa vitaminer och mineraler.

Vi har noggrant analyserat och jämfört flera multivitaminer för att hitta den som ger bäst effekt, smakar gott och ger mest värde för pengarna. Resultatet av vårt test visar att Healthwell MultiVitaminer är det bästa multivitaminet på marknaden just nu. Detta multivitamin har en utmärkt balans av alla nödvändiga vitaminer och mineraler, är lätt att ta och ger inga obehagliga biverkningar. Dessutom är det prisvärt, vilket gör det till ett utmärkt val för alla som vill komplettera sin dagliga kost med ett högkvalitativt multivitamin.

Bäst i Test 24 är gratis att använda och kommer alltid att vara det. Om du uppskattar vårt arbete kan du stödja sidan genom att klicka på någon av våra köplänkar. Om du genomför ett köp via dessa länkar får vi en liten provision från återförsäljaren. Detta hjälper oss att fortsätta tillhandahålla noggrann information och utföra fler produkttester för att hjälpa dig hitta de bästa produkterna på marknaden.

De 7 bästa Multivitamin 2024

 1. Healthwell MultiVitaminer Bäst i test: 4,7/5
 2. Core Vitamins Man Bästa budgetvalet för män: 4,5/5
 3. Core Female Vitamins Bästa budgetvalet för kvinnor: 4,3/5
 4. Healthwell Multivitamin Man Bästa för män: 4,2/5
 5. Healthwell Multivitamin Kvinna Bästa för kvinnor: 4,0/5
 6. Core Vitamins Pro Bästa multivitaminpulver: 3,9/5
 7. Star Nutrition Vitamins & Minerals Daily Bästa återhämtningshjälp: 3,8/5
 1. Bäst i test Healthwell MultiVitaminer

  "Högkvalitativ multivitamin med alla nödvändiga mineraler och vitaminer."
  Vårt betyg
  4,7/5
  Kvalitet:
  4,4/5
  Innehåll:
  4,4/5
  Effektivitet:
  4,9/5
  Säkerhet:
  4,9/5
  Pris:
  4,9/5
  Till butiken
  (Svenskt Kosttillskott)

  Healthwell MultiVitaminer är i vårt tycke en högkvalitativ multivitaminprodukt som levererar på alla plan. Den har ett imponerande innehåll av samtliga vitaminer, samt viktiga vitaminliknande ämnen som PABA, inositol och Q10. Dessutom innehåller det ett bioflavonoidkomplex för extra boost och kokosolja för att förbättra upptaget av de fettlösliga vitaminerna. Den täcker därmed in alla de viktigaste mineralerna och vitaminerna som vitamin A, B, C, D och E samt järn, kalk och selen i tillräckligt stor mängd för att kroppen ska kunna tillgodogöra sig tillräckligt av innehållet.

  Formen på tillskottet är också väldigt gynnsam då det inte innehåller mineraler i oxid-föreningar, vilket innebär att kroppen kan ta upp dem mer effektivt. Doseringen är också lätt att följa med endast en kapsel om dagen vilket gör det lätt att inkorporera i sin dagliga rutin. Priset på 189 kr för 90 kapslar gör det till ett prisvärt alternativ då en förpackning räcker i tre månader vid rekommenderad dosering.

  Utifrån recensionerna verkar det som att Healthwell MultiVitaminer har varit till stor hjälp för många människor, vilket bara stärker vår uppfattning om att detta är en topprodukt. Vi ger Healthwell MultiVitaminer vårt betyg 4,7/5 och kan varmt rekommendera det till den som letar efter ett bra multivitamintillskott.

  Fördelar

  • Högkvalitativ multivitaminprodukt
  • Innehåller alla viktiga vitaminer och mineraler
  • Innehåller extra bioflavonoidkomplex och kokosolja
  • Effektiv upptagning tack vare icke-oxid mineraler
  • Prisvärt och lätt att dosera

  Nackdelar

  • Kan vara för stark för känsliga magar
  • Inga veganska alternativ tillgängliga
  Produkten finns att köpa här:
  189 kr
 2. Bästa budgetvalet för män Core Vitamin Man

  "Ett högkvalitativt multivitamin-tillskott specifikt för aktiva män."
  Vårt betyg
  4,5/5
  Kvalitet:
  4,7/5
  Innehåll:
  4,5/5
  Effektivitet:
  4,4/5
  Säkerhet:
  4,5/5
  Pris:
  4,5/5
  Till butiken
  (Svenskt Kosttillskott)

  Core Vitamin Man är ett utomordentligt multivitamin-tillskott specifikt utformat för aktiva män. Innehållet i produkten är omfattande och inkluderar ett brett spektrum av viktiga vitaminer och mineraler som A, B, C, D3 och K samt järn, magnesium och selen. Dessutom innehåller den aktiva bakteriekulturer som bidrar till ett friskt mag- och tarmflora. Med bara två kapslar om dagen får man i sig alla dessa väsentliga näringsämnen vilket gör det enkelt att hålla koll på sitt intag.

  Produkten skiljer sig ut genom sin kvalitet och form. Alla vitaminer och mineraler finns i en form som tas upp effektivt av kroppen. Detta är viktigt då det inte räcker med att bara konsumera vitaminer och mineraler, de måste också kunna absorberas väl för att ha den önskade effekten. Tillskottet innehåller dessutom inga oxid-föreningar vilket är ett stort plus.

  Priset på 159 kr för 120 kapslar (60 portioner) är mycket bra med tanke på kvaliteten och mängden av innehållsämnen. En förpackning räcker i två månader vilket gör det till en kostnadseffektiv investering i din hälsa. Sammantaget får Core Vitamin Man mycket höga betyg och rekommenderas starkt för aktiva män som vill säkerställa att de får i sig alla nödvändiga vitaminer och mineraler.

  Fördelar

  • Specifikt utformat för aktiva män
  • Innehåller viktiga vitaminer och mineraler
  • Innehåller aktiva bakteriekulturer
  • Effektiv upptagning av näringsämnen
  • Kostnadseffektiv investering i hälsa

  Nackdelar

  • Välj Core Female om du är kvinna
  Produkten finns att köpa här:
  199 kr
 3. Bästa budgetvalet för kvinnor Core Female Vitamins

  "Högkvalitativt multivitamintillskott speciellt utformat för kvinnor."
  Vårt betyg
  4,3/5
  Kvalitet:
  4,4/5
  Innehåll:
  4,6/5
  Effektivitet:
  4,4/5
  Säkerhet:
  4,1/5
  Pris:
  4,1/5
  Till butiken
  (Svenskt Kosttillskott)

  Core Female Vitamins är ett multivitamintillskott som verkligen lever upp till sina löften. Med en omfattande lista av vitaminer och mineraler speciellt utformad för kvinnor, inklusive vitamin A, B, C, D, E och mineraler som järn och selen, täcker det alla de viktigaste näringsämnen en kvinna behöver. Särskilt imponerande är dess höga doser av viktiga näringsämnen som folsyra och järn, vilket är särskilt viktigt för kvinnor i fertil ålder. Att den också inkluderar sojaisoflavoner och coenzym Q10 är ett stort plus.

  När det gäller formen på tillskottet, använder Core Female Vitamins inte oxidföreningar för sina mineraler, vilket är en stor fördel eftersom dessa inte absorberas lika effektivt av kroppen. Dessutom är produkten mycket bekväm att använda, med endast två kapslar om dagen som behövs för att säkerställa ditt dagliga intag av vitaminer och mineraler. Formuleringen inkluderar även mjölksyrabakterier, vilket ger extra fördelar för matsmältning och allmän hälsa.

  Prismässigt är Core Female Vitamins också mycket rimligt. För 159 kr får du 120 kapslar, vilket räcker i 60 dagar. Detta innebär att kostnaden per portion är ganska låg, särskilt med tanke på den höga kvaliteten och bredden av näringsämnen som ingår. Sammantaget är Core Female Vitamins ett utmärkt val för alla kvinnor som söker ett högkvalitativt multivitamintillskott till ett rimligt pris.

  Fördelar

  • Omfattande lista av vitaminer och mineraler.
  • Innehåller höga doser av folsyra och järn.
  • Inkluderar sojaisoflavoner och coenzym Q10.
  • Använder inte oxidföreningar för mineraler.
  • Inkluderar mjölksyrabakterier för matsmältning.

  Nackdelar

  • Kräver två kapslar dagligen.
  • Välj Core Man om du är man
  Produkten finns att köpa här:
  199 kr
 4. Bästa för män Healthwell Multivitamin Man

  "Ett komplett multivitamintillskott anpassat för män."
  Vårt betyg
  4,2/5
  Kvalitet:
  4,1/5
  Innehåll:
  3,8/5
  Effektivitet:
  4,5/5
  Säkerhet:
  4,3/5
  Pris:
  4,3/5
  Till butiken
  (Svenskt Kosttillskott)

  Healthwell Multivitamin Man är ett utmärkt val för män som söker ett komplett multivitamin- och multimineraltillskott. Detta tillskott är speciellt framtaget för att passa mannens behov och innehåller alla de viktigaste vitaminerna och mineralerna, inklusive vitamin A, B, C, D och E samt järn, kalk och selen. Dessutom är det förstärkt med flera intressanta extrakt samt extra magnesium, zink och B-vitaminer, vilket gör det till ett bra val för aktiva män.

  Det faktum att Healthwell Multivitamin Man inte innehåller mineraler i oxidform är en stor fördel, eftersom dessa inte tas upp effektivt av kroppen. Istället innehåller det mineraler i form av citrat och glukonat, vilket kroppen kan tillgodogöra sig mer effektivt. Därför kan vi konstatera att detta tillskott har en hög biotillgänglighet.

  När det kommer till priset så ligger Healthwell Multivitamin Man i ett rimligt spann. Med tanke på att varje förpackning innehåller 90 kapslar, vilket räcker för 45 dagar om man följer rekommenderad dosering på två kapslar per dag, så får man mycket för pengarna. Sammantaget ger vi Healthwell Multivitamin Man betyget 4,2 av 5 för dess utmärkta innehåll, höga biotillgänglighet och rimliga pris. Vi utser produkten till bästa multivitamin för män.

  Fördelar

  • Komplett multivitamin- och multimineraltillskott
  • Speciellt framtaget för män
  • Innehåller extra magnesium, zink och B-vitaminer
  • Hög biotillgänglighet tack vare mineraler i citrat- och glukonatform
  • Rimligt pris för 45 dagars förbrukning

  Nackdelar

  • Kräver att man tar två kapslar per dag
  Produkten finns att köpa här:
  199 kr
 5. Bästa för kvinnor Healthwell Multivitamin Kvinna

  "Multivitamintillskott skräddarsytt för kvinnors specifika behov."
  Vårt betyg
  4,0/5
  Kvalitet:
  4,1/5
  Innehåll:
  4,2/5
  Effektivitet:
  3,7/5
  Säkerhet:
  4,0/5
  Pris:
  4,0/5
  Till butiken
  (Svenskt Kosttillskott)

  Healthwell Multivitamin Kvinna är ett omfattande multivitamintillskott som är skräddarsytt för kvinnors specifika behov. Det inkluderar en rad viktiga vitaminer och mineraler, inklusive vitamin A, B, C, D och E, samt järn, kalk och selen. Dessutom innehåller det extrakt av frukt, bär och örter, vilket ger ytterligare hälsofördelar. En särskilt viktig aspekt är att det innehåller järn, vilket är särskilt viktigt för kvinnor i fertil ålder.

  En annan stark punkt med Healthwell Multivitamin Kvinna är att det inte innehåller mineraler i oxid-föreningar, vilket innebär att kroppen kan absorbera dem mer effektivt. Dessutom kommer tillskottet i kapselform, vilket gör det lätt att ta. Det är också värt att notera att detta tillskott är prisvärt, med tanke på antalet portioner per förpackning och kvaliteten på innehållet.

  Slutligen har Healthwell Multivitamin Kvinna fått mycket positiva recensioner från användare, vilket tyder på att det lever upp till sina löften om att stödja kvinnors hälsa och välbefinnande. Med tanke på alla dessa faktorer är vår bedömning att Healthwell Multivitamin Kvinna är en utmärkt produkt som erbjuder ett brett spektrum av hälsofördelar för kvinnor. Vi ger det ett betyg på 4,0 / 5 och utser den till bästa multivitamin för kvinnor.

  Fördelar

  • Skäddarsytt för kvinnors specifika behov
  • Innehåller en rad viktiga vitaminer och mineraler
  • Effektiv absorption tack vare icke-oxid mineraler
  • Prisvärt med många portioner per förpackning
  • Fått positiva recensioner från användare

  Nackdelar

  • Kan vara svårt att svälja för vissa
  • Ingen information om eventuell allergeninnehåll
  Produkten finns att köpa här:
  199 kr
 6. Bästa multivitaminpulver Core Vitamins Pro

  "Ett högkvalitativt multivitamintillskott med extra antioxidanter och mineraler."
  Vårt betyg
  3,9/5
  Kvalitet:
  3,9/5
  Innehåll:
  3,9/5
  Effektivitet:
  3,5/5
  Säkerhet:
  4,1/5
  Pris:
  4,1/5
  Till butiken
  (Svenskt Kosttillskott)

  Core Vitamins Pro är ett multivitamintillskott som verkligen lever upp till sitt namn. Det innehåller en imponerande mängd av de viktigaste vitaminerna och mineralerna, inklusive A, B, C, D och E samt järn, kalk och selen. Dessutom är flera intressanta extrakt och växtpulver tillsatta, vilket ger en extra boost av näring. Speciellt imponerande är den extra höga dosen av B-vitamin, magnesium och zink, samt tillsatsen av antioxidanter som Q10, ALA, ALC och NAC.

  Produkten är också framtagen med hänsyn till rätt form av mineralerna. Till exempel innehåller tillskottet inte oxid-föreningar, vilket innebär att kroppen kan ta upp dem mer effektivt. Dessutom är smaken av jordgubb både uppfriskande och lätt att blanda med vatten eller andra drycker, vilket gör det enkelt att ta tillskottet regelbundet.

  Prismässigt ligger Core Vitamins Pro i en mellanprisklass jämfört med andra multivitamintillskott på marknaden. Men med tanke på den höga kvaliteten och mängden av innehåll, samt att varje förpackning räcker för en hel månads användning, känns priset mycket rimligt. Sammantaget får Core Vitamins Pro ett starkt betyg på 3,9/5 för dess höga kvalitet och goda prisvärdhet.

  Fördelar

  • Innehåller många viktiga vitaminer och mineraler
  • Extra höga doser av B-vitamin, magnesium och zink
  • Innehåller antioxidanter som Q10, ALA, ALC och NAC
  • Effektiv upptagning tack vare rätt form av mineraler
  • God smak gör det lätt att ta regelbundet

  Nackdelar

  • Priset kan uppfattas som högt för vissa
  • Kan vara för kraftfullt för känsliga individer
  Produkten finns att köpa här:
  279 kr
 7. Bästa återhämtningshjälp Star Nutrition Vitamins & Minerals Daily

  Ett kostnadseffektivt multivitamintillskott för en aktiv livsstil.
  Vårt betyg
  3,8/5
  Kvalitet:
  3,8/5
  Innehåll:
  3,6/5
  Effektivitet:
  4,1/5
  Säkerhet:
  3,8/5
  Pris:
  3,8/5
  Till butiken
  (Gymgrossisten)

  Star Nutrition Vitamins & Minerals Daily är ett multivitamintillskott som erbjuder en bra mängd av de essentiella vitaminerna och de viktiga mineralämnena. Den innehåller 25-100% av rekommenderad daglig dos (RDI) vilket gör det till ett bra komplement till en varierad och balanserad kost. Tillskottet kan vara särskilt fördelaktigt för personer med en aktiv livsstil, då det hjälper till att motverka trötthet och främjar återhämtning.

  När det kommer till produktens form, finns det ingen information om huruvida tillskottet innehåller mineraler i oxid-föreningar eller inte. Detta är en viktig aspekt att tänka på, då dessa former inte tas upp lika effektivt av kroppen. Det skulle vara till hjälp om mer information om detta kunde tillhandahållas av tillverkaren.

  Priset på Star Nutrition Vitamins & Minerals Daily är relativt lågt, vilket gör det till ett kostnadseffektivt alternativ för dem som söker ett grundläggande multivitamintillskott. Med 60 portioner per burk, ger det ett adekvat intag av essentiella näringsämnen för två månader. Dock bör man alltid komma ihåg att ett multivitamintillskott inte ersätter en näringsrik och balanserad kost, utan bör användas som ett komplement.

  Fördelar

  • Bra mängd essentiella vitaminer och mineraler.
  • Fördelaktigt för en aktiv livsstil.
  • Motverkar trötthet och främjar återhämtning.
  • Relativt lågt pris.
  • 60 portioner per burk.

  Nackdelar

  • Oklarhet kring mineralformerna.
  Produkten finns att köpa här:
  99 kr
testvinnarna

Jämför de 7 vinnarna i testet

Se hur våra bästa produkter jämför sig med varandra här. Vill du sortera dem? Bara klicka på en rubrik i tabellen!

Multivitamin Kvalitet Innehåll Effektivitet Säkerhet Pris Totalbetyg Pris
Healthwell MultiVitaminer 4,4/5 4,4/5 4,9/5 4,9/5 4,9/5 Betyg 4,7 / 5
4,7 / 5
Bästa pris
189 kr
Core Vitamins Man 4,7/5 4,5/5 4,4/5 4,5/5 4,5/5 Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Bästa pris
199 kr
Core Female Vitamins 4,4/5 4,6/5 4,4/5 4,1/5 4,1/5 Betyg 4,3 / 5
4,3 / 5
Bästa pris
199 kr
Healthwell Multivitamin Man 4,1/5 3,8/5 4,5/5 4,3/5 4,3/5 Betyg 4,2 / 5
4,2 / 5
Bästa pris
199 kr
Healthwell Multivitamin Kvinna 4,1/5 4,2/5 3,7/5 4,0/5 4,0/5 Betyg 4,0 / 5
4,0 / 5
Bästa pris
199 kr
Core Vitamins Pro 3,9/5 3,9/5 3,5/5 4,1/5 4,1/5 Betyg 3,9 / 5
3,9 / 5
Bästa pris
279 kr
Star Nutrition Vitamins & Minerals Daily 3,8/5 3,6/5 4,1/5 3,8/5 3,8/5 Betyg 3,8 / 5
3,8 / 5
Bästa pris
99 kr
viktiga faktorer för att välja rätt multivitamin

Så hittar du bästa multivitamin

För att hitta det bästa multivitaminet behöver man titta på flera olika aspekter. Det handlar inte bara om att välja det multivitamin som innehåller flest vitaminer och mineraler, utan också om att se till att det passar just dina individuella behov och livsstil. Nedan följer några av de viktigaste kriterierna att tänka på när du ska välja multivitamin.

1. Innehåll och balans av vitaminer och mineraler

Det första att titta på när man väljer ett multivitamin är vilka vitaminer och mineraler det innehåller, samt i vilka mängder. Det är viktigt att multivitaminet har en bra balans av olika näringsämnen, eftersom för mycket av vissa vitaminer och mineraler kan vara lika dåligt som för lite. Dessutom bör mängderna av de ingående ämnena vara anpassade efter rekommenderade dagliga intag. Ett bra multivitamin innehåller vanligtvis ett brett spektrum av både vitaminer och mineraler, inklusive A-vitamin, B-vitaminer, C-vitamin, D-vitamin, E-vitamin, K-vitaminer, magnesium, zink, järn och kalcium.

2. Form och dosering

Formen på multivitaminet kan också vara avgörande för hur bra det fungerar. Vissa personer har svårt att svälja tabletter eller kapslar och föredrar därför multivitaminer i flytande form eller som tuggtabletter. Doseringsanvisningarna är också viktiga att titta på. Vissa multivitaminer ska tas en gång om dagen, medan andra kräver flera doser per dag för att ge full effekt. Tänk på att olika personer har olika behov, exempelvis finns det multivitamin speciellt anpassade för kvinnor, män, äldre, barn och gravida.

3. Pris och prisvärdhet

Priset på multivitaminet är självklart också en viktig faktor att ta hänsyn till. Ett dyrare multivitamin är inte nödvändigtvis bättre än ett billigare alternativ. Det viktigaste är att det ger bra värde för pengarna, det vill säga att det innehåller de vitaminer och mineraler du behöver i tillräckliga mängder och till ett rimligt pris.

4. Tillverkarens rykte och kvalitetskontroll

Det kan vara värt att undersöka tillverkaren av multivitaminet för att säkerställa att de har ett gott rykte och stränga kvalitetskontroller. Detta kan ge en indikation på om multivitaminet är av hög kvalitet och innehåller de näringsämnen det hävdar.

5. Certifieringar och tredjepartstestning

Certifieringar och tredjepartstestning kan ge ytterligare förtroende för ett multivitamin. Om ett multivitamin är certifierat av en oberoende organisation eller testat av en tredje part, kan det ge extra försäkran om att det är säkert att ta och innehåller de näringsämnen det hävdar.

6. Användarrecensioner

Användarrecensioner kan ge värdefull insikt i hur ett multivitamin fungerar i praktiken. Även om individuella erfarenheter kan variera, kan recensioner ge en indikation på om ett multivitamin är effektivt, lätt att ta och fri från obehagliga biverkningar.

7. Eventuella allergener eller tillsatser

Slutligen är det viktigt att kontrollera om multivitaminet innehåller några potentiella allergener eller onödiga tillsatser. Personer med allergier eller känslig mage kan behöva undvika multivitaminer som innehåller laktos, gluten eller konstgjorda färg- och smakämnen.

fresh carrot juice

Hur använder man ett multivitamin?

Att ta ett multivitamin kan vara en enkel och effektiv metod för att säkerställa att du får i dig de nödvändiga vitaminer och mineraler varje dag. Men för att maximera effekten och för att undvika eventuella negativa effekter, är det viktigt att använda multivitaminet på rätt sätt. Nedan följer några viktiga punkter att tänka på när du använder ett multivitamin.

1. Följ doseringsanvisningarna

Det är viktigt att alltid följa doseringsanvisningarna på multivitaminets förpackning. Att ta för mycket kan leda till negativa biverkningar, medan för lite kanske inte ger den önskade effekten. Doseringsanvisningarna kan variera beroende på produkten, så se till att läsa dem noggrant innan du börjar ta ditt multivitamin.

2. Tänk på tidpunkten

Tidpunkten för när du tar ditt multivitamin kan ha betydelse för hur väl det absorberas av kroppen. Många multivitaminer tas bäst tillsammans med måltid, eftersom vissa vitaminer och mineraler absorberas bättre när de tas med mat. Kolla på förpackningen för att se vad tillverkaren rekommenderar.

3. Var uppmärksam på eventuella biverkningar

Även om multivitaminer i allmänhet är säkra att ta, kan de i vissa fall orsaka biverkningar som illamående eller huvudvärk. Om du märker några negativa effekter efter att ha börjat ta ett multivitamin, bör du rådfråga en läkare eller apotekare.

4. Kombinera inte flera multivitaminer

Det är inte rekommenderat att ta flera olika multivitaminer samtidigt, eftersom detta kan leda till att du får i dig för mycket av vissa vitaminer och mineraler. Om du redan tar ett multivitamin och överväger att lägga till ett annat, bör du diskutera detta med en läkare eller apotekare först.

5. Se över din kost

Även om ett multivitamin kan hjälpa till att fylla eventuella näringsluckor, bör det inte användas som en ersättning för en balanserad och näringsrik kost. Se till att äta en varierad kost rik på frukt, grönsaker, hela korn, magra proteiner och hälsosamma fetter för att få i dig alla de nödvändiga näringsämnena.

Vem har nytta av ett multivitamin?

Multivitaminer kan vara fördelaktiga för en mängd olika individer, beroende på deras specifika kost och livsstil. Nedan följer några grupper av människor som särskilt kan dra nytta av att ta ett multivitamin.

 • Personer med en obalanserad kost: Om du ofta äter processad mat och inte får i dig tillräckligt med frukt, grönsaker och hela korn, kan du ha luckor i din näringsprofil som kan fyllas med ett multivitamin. Multivitaminer kan leverera en rad vitaminer och mineraler som du kanske missar i din dagliga kost.
 • Äldre vuxna: Med åldern kan våra kroppar ha svårare att absorbera vissa näringsämnen, vilket kan leda till brister. Äldre vuxna kan därför dra nytta av ett multivitamin för att säkerställa att de får i sig tillräckliga mängder av alla nödvändiga näringsämnen.
 • Gravida kvinnor: Under graviditet ökar behovet av vissa näringsämnen, som folsyra och järn. Ett prenatalt multivitamin kan hjälpa gravida kvinnor att uppfylla dessa ökade behov och stödja en hälsosam graviditet.

Vem bör då undvika multivitaminer? Generellt sett bör personer som får i sig en balanserad diet med massor av frukt, grönsaker, magra proteiner och hela korn kunna få i sig alla nödvändiga vitaminer och mineraler genom kosten. Dessutom kan personer med vissa medicinska tillstånd eller de som tar vissa mediciner behöva undvika multivitaminer. Det är alltid bäst att rådfråga en läkare eller apotekare innan du börjar ta ett multivitamin.

vanliga frågor om Multivitamin

FAQ: Vanliga frågor om Multivitamin

1. Kan jag ta ett multivitamin istället för att äta frukt och grönsaker?

Nej, ett multivitamin bör inte användas som en ersättning för en hälsosam och balanserad kost. Även om multivitaminer kan bidra till att fylla i näringsluckor, innehåller hela livsmedel som frukt och grönsaker många andra viktiga ämnen, som fiber och antioxidanter, som inte finns i multivitaminer. Dessutom absorberas näringsämnen ofta bättre från mat än från kosttillskott.

2. Kan jag ta för mycket av ett multivitamin?

Ja, det är möjligt att ta för mycket av vissa vitaminer och mineraler, vilket kan leda till negativa hälsoeffekter. Detta kallas ofta "hypervitaminos" och kan vara särskilt problematiskt med fettlösliga vitaminer (A, D, E och K), eftersom de kan lagras i kroppen. Därför är det viktigt att alltid följa doseringsanvisningarna på ditt multivitamin.

3. Är det bättre att ta multivitaminer på morgonen eller på kvällen?

Det finns ingen fast regel för när du bör ta ditt multivitamin. Vissa människor kan finna att de tolererar det bättre på morgonen, medan andra kan föredra att ta det på kvällen. Det viktigaste är att försöka ta det vid samma tidpunkt varje dag för att upprätthålla en jämn nivå av näringsämnen i kroppen.

4. Kan jag ta multivitaminer på tom mage?

Det beror på multivitaminet och din egen kropp. Vissa personer kan uppleva illamående eller magbesvär om de tar ett multivitamin på tom mage. Om detta är fallet för dig, kan du prova att ta ditt multivitamin med mat istället.

5. Är det farligt att ta utgångna multivitaminer?

Även om det kanske inte är direkt farligt att ta utgångna multivitaminer, kan deras effektivitet minska över tiden. Det är bäst att använda multivitaminer före deras bäst före-datum för att säkerställa att du får maximal nytta av dem.

6. Kan barn ta multivitaminer?

Ja, det finns speciella multivitaminer som är anpassade för barns näringsbehov. Det är dock viktigt att prata med en läkare eller apotekare innan du ger ditt barn ett multivitamin, eftersom barns näringsbehov kan vara annorlunda än vuxnas.

7. Kan jag ta ett multivitamin om jag är gravid eller ammar?

Ja, gravida och ammande kvinnor kan ofta dra nytta av att ta ett multivitamin, eftersom deras näringsbehov kan vara högre. Det finns speciella prenatalt multivitaminer som är designade för att uppfylla dessa behov. Som alltid bör du prata med en läkare eller apotekare innan du börjar ta ett multivitamin.

8. Kan jag ta ett multivitamin om jag tar andra mediciner?

Det beror på vilken medicin du tar. Vissa mediciner kan interagera med vissa vitaminer och mineraler, vilket kan påverka hur väl de fungerar. Om du tar någon medicin, bör du prata med en läkare eller apotekare innan du börjar ta ett multivitamin.

Vilka produkter är relaterade till multivitamin?

Det finns flera produkter som är relaterade till multivitamin, både i form av andra kosttillskott och hälsoprodukter. Här är några exempel:

 • Proteinpulver: Detta är ett kosttillskott som hjälper till att bygga och reparera muskler. Det kan vara särskilt användbart för personer som tränar mycket eller för de som kanske inte får tillräckligt med protein genom sin kost. Vi har en sida där vi har samlat recensioner av olika proteinpulver.
 • Omega-3: Omega-3 är en typ av fett som är viktigt för kroppens funktion. Det kan hjälpa till att sänka blodtrycket, minska risken för hjärtsjukdomar och förbättra hjärnhälsan. Du kan läsa mer om detta på vår sida om Omega-3 bäst i test.
 • Probiotika: Probiotika är levande bakterier och jäst som är bra för din hälsa, särskilt din matsmältning. Vi har en sida där vi har jämfört olika probiotika.
 • Vitamin D3 + K2: Dessa två vitaminer arbetar tillsammans för att hjälpa kroppen att absorbera kalcium och främja benhälsa. Du kan läsa mer om detta på vår sida om Vitamin D3 + K2.
 • BCAA: BCAA står för grenade aminosyror och är populärt bland idrottare och de som tränar regelbundet för dess förmåga att hjälpa till att bygga och reparera muskler. Vi har en sida där vi har samlat recensioner av olika BCAA-tillskott.

Det finns också andra produkter som kan vara av intresse för de som är intresserade av multivitaminer och allmän hälsa. Dessa inkluderar produkter som träningsutrustning, hälsosamma matvaror och skönhetsprodukter. Även om vi inte skriver om dessa produkter, kan de vara värda att utforska för att komplettera din hälsorutin.

Om vårt test

Att hitta det bästa multivitaminet kan vara en utmaning med tanke på den stora mängden produkter på marknaden, alla med olika kombinationer av vitaminer och mineraler. För att kunna ge en rättvis bedömning, har vi på Bäst i Test 24 utfört ett grundligt test där vi har granskat och jämfört flera populära multivitaminprodukter. Vårt test har fokuserat på faktorer som innehåll, pris, tillverkarens trovärdighet och användarnas omdömen.

 • Innehåll: Vilka vitaminer och mineraler innehåller produkten? Finns det några extra tillsatser eller fyllnadsmedel? Är mängderna av varje vitamin och mineral tillräckliga för att möta det dagliga behovet?
 • Pris: Vad kostar produkten jämfört med andra liknande produkter på marknaden? Ger produkten ett bra värde för pengarna?
 • Tillverkarens trovärdighet: Vilken är tillverkarens bakgrund och rykte? Har de genomgått kliniska tester eller oberoende verifieringar för att säkerställa produktens kvalitet?
 • Användaromdömen: Vad säger användare om produkten? Har de märkt några positiva effekter eller biverkningar? Hur lätt är produkten att använda?

Genom att kombinera alla dessa faktorer har vi skapat en omfattande bild av varje multivitaminprodukt. Vårt mål är att ge våra läsare en djupgående insikt om varje produkt och hjälpa dem att hitta det bästa multivitaminet som passar deras behov och budget.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
27 röster, Betyg: 4.3 / 5
robban
Robin Johansson
Expert inom träning & hälsa

Robin Johansson är en ivrig skribent med en brinnande passion för träning och hälsa. Hans resa började med personliga utforskningar av fysisk kondition och har sedan dess vuxit till en evig jakt på kunskap inom ämnet. Robin är alltid ivrig att lära sig mer och dela med sig av sina insikter.

Hans talang ligger i att omvandla vetenskapliga fakta till praktiska råd, vilket har hjälpt många att navigera i träningens och hälsans komplexa värld. Hans genuina önskan att hjälpa andra nå sina fysiska mål reflekteras i hans inspirerande skrivande.