Bäst i test: Bäst multivitamin 2021

Med tillskott blir det lättare att säkerställa att kroppen får sitt näringsbehov mött. Brister på vitaminer och mineraler kan yttra sig på många sätt, alltifrån allvarliga sjukdomar till trötthet och nedsatt återhämtningsförmåga. Multivitamintillskott är till för att tillgodose din kropp med en bred variation av mineraler och vitaminer. Innehållet kan se mycket olika ut och kan vara speciellt framtaget för vissa grupper. Med multivitamintillskott slipper du krångla med olika burkar och olika doser. De bästa multivitamintillskotten har en hög koncentration av de vanligaste bristmineralerna och -vitaminerna.

Vilket multivitamin är bäst?

Det individuella behovet av vitaminer och mineraler varierar mellan personer och grupper. Därför finns det idag ett stort utbud av multivitamintillskott som riktar sig till alltifrån kön och livsstil till ålder. Ett bra multivitamintillskott ska innehålla flera av de viktigaste mineralerna och vitaminerna som vitamin A, B, C, D och E samt järn, kalk och selen. De ska också finns i tillräckligt stor mängd för att kroppen ska kunna tillgodogöra sig allt innehåll. Det är också viktigt att tillskottet inte innehåller mineraler i oxid-föreningar då dessa inte tas upp effektivt av kroppen. Core Vitamins är ett bra exempel på ett multivitamin med bra sammansättning och koncentration.

 1. 1. Core Vitamins
  9,5/10
  Core Vitamins
  Bäst i test
  Antal kaps
  60 kaps
  Pris / port
  1,65 kr
  Koncentration
  Hög
  Till Butik
  99 kr
 2. 2. Core Female Vitamins
  9,4/10
  Core Female Vitamins
  Antal kaps
  120 kaps
  Pris / port
  2,82 kr
  Koncentration
  Hög
  Till Butik
  169 kr
 3. 3. Healthwell MultiVitaminer
  9,2/10
  Healthwell MultiVitaminer
  Antal kaps
  90 kaps
  Pris / port
  1,88 kr
  Koncentration
  Mycket hög
  Till Butik
  169 kr
 4. 4. Star Nutrition Ultimate Multivitamin
  8,9/10
  Star Nutrition Ultimate Vitamins & Minerals
  Antal kaps
  60 kaps
  Pris / port
  2,98 kr
  Koncentration
  Hög
  Till Butik
  179 kr
 5. 5. GAAM Life Series Vegan Multivitamin
  8,5/10
  GAAM Life Series Vegan Multivitamin, 60 caps
  Antal kaps
  60 kaps
  Pris / port
  1,65 kr
  Koncentration
  Mellan
  Till Butik
  99 kr

multivitamin

Köpguide multivitamin

När det kommer till multivitaminer är det specifikt innehållet du bör intressera dig för. Du har antagligen valt ett multivitamintillskott för att du vill få i dig allt du behöver? I så fall finns det vissa näringsämnen du verkligen bör försöka hitta i multivitamintillskottet du ska köpa. Ditt kön och ålder kan också spela roll. Yngre kvinnor behöver t.ex. mer järn än andra. Denna guide är dock lite mer allmän och nedan följer generella tips om vad du borde leta efter i ditt tillskott.

Viktiga Multivitamin ingredienser 

Helst vill du hitta vitaminer från alla bokstäver mellan A och E, men sedan finns det även mer specifika ingredienser som är nödvändiga som vi ofta får i oss för lite utav. Du vill alltid täcka hela kroppens behov och specifikt se till att dessa finns med i ditt tillskott:

 • check19Folsyra (Vitamin B9) är viktig i blodproduktionen och för tillväxten i kroppen. Det hjälper också till med nageltillväxt och kan dämpa ångest. Folsyra har visat sig speciellt bra för gravida kvinnor, då det är en förutsättning för normal fosterutveckling och ökad bröstmjölksproduktion. 
 • check19Järn ger kroppen mer energi, är bra för hjärnan och en viktig del i hälsan hos röda blodkroppar. Många, speciellt gravida och individer i puberteten får i sig för lite järn. Är du vegan löper du också risk för att få i dig för lite. Järn är ett ämne din kropp är i behov av som ofta annars missas, något du vill ha i ditt multivitamintillskott.
 • check19Magnesium är främst viktig för benhälsan men har inverkan på sömnkvalitet, stress, muskel- och nervfunktioner, och blodsockernivåer. Magnesium är ofta ett frånsett ämne som är nödvändigt, och som du definitivt vill ha i din multivitamin.
 • check19Kalcium, utan detta ämne får vi inga starka ben eller tänder. Det är också viktigt när det kommer till blodkoagulering och nervfunktioner. Vill vi behålla vår bentäthet är kalcium viktigt, speciellt hos äldre kvinnor som ofta har brist av detta ämne. 
 • check19Vitamin B12 hjälper kroppen att göra DNA och likt många av de andra ämnena här är det en viktig del i blod- och nervhälsan. Detta vitamin hittas främst i animaliska produkter och är därför extra viktigt att få i sig om ens kosthållning inte tillåter just animaliska produkter.
 • check19Zink använder kroppen för att bryta ner och använda proteiner, fetter och kolhydrater. Det är alltså väldigt nödvändigt för att ge kroppen energi och att använda den rätt. Zink har också stor påverkan på stress och är ofta något kroniskt stressade människor har en brist av.

Individer som bör överväga multivitamintillskott

Alla får fördelar av att ta multivitamintillskott. De flesta av oss har brist på det ena eller det andra ämnet i kroppen och ett multivitamintillskott är definitivt ett bra sätt för oss alla att få i oss mycket av det vi behöver. Det finns dock vissa individer som särskilt behöver extra intag av vitaminer och andra ämnen, och verkligen borde överväga ett multivitamintillskott.

 • Ammande eller gravida kvinnor är ofta i behov av extra näring eftersom man bokstavligt talat äter för två. 

 • Individer som går på en lågkaloridiet för att gå ner i vikt får ofta i sig alldeles för lite vitaminer och mineraler. 

 • Allergiker eller människor med kosthållning som inte tillåter viss mat riskerar ofta att missa vissa viktiga mineraler och vitaminer.

Vanliga frågor om multivitaminer

Varför multivitamin?

För det kompletterar näringsintaget av vitaminer och mineraler kroppen behöver, och ger dig därmed ett hälsosammare liv.

Är multivitamintillskott säkra?

Vissa vitaminer är fettlösliga och stannar i kroppen längre än andra ämnen och om du överdoserar kan de bli giftiga i stora mängder. Följ alltid rekommenderade doser på förpackningarna.

Har multivitaminer några biverkningar?

Om du följer rekommenderad dosering på förpackningarna bör du inte uppleva några biverkningar. Överdoserar man väldigt mycket finns det risk för olika biverkningar beroende på vilket vitamin i multivitaminet man får i sig för mycket av. 

Behöver jag ta multivitamintillskott?

Om du äter en varierad och nyttig kost får du antagligen i dig de flesta näringsämnena som du behöver. De flesta av oss är dock inte så duktiga varje dag och då är multivitaminer ett fantastiskt komplement och tillskott till kroppen för att du ska få i dig alla näringsämnen som kroppen behöver. Se över vår guide om du är osäker.

Testvinnare - Bäst Multivitamin

 • Core Vitamins
 • Core Female Vitamins
 • Healthwell MultiVitaminer
 • Star Nutrition Ultimate Vitamins & Minerals
 • GAAM Life Series Vegan Multivitamin, 60 caps
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
24 röster, Genomsnitt: 4.3 / 5
Senast Uppdaterad: 2021-03-29 12:41:58