Bäst i test: Bästa multivitamin 2023

Uppdaterad 26 januari 2023

Med tillskott blir det lättare att säkerställa att kroppen får sitt näringsbehov mött. Brister på vitaminer och mineraler kan yttra sig på många sätt, alltifrån allvarliga sjukdomar till trötthet och nedsatt återhämtningsförmåga. Multivitamintillskott är till för att tillgodose din kropp med en bred variation av mineraler och vitaminer. Innehållet kan se mycket olika ut och kan vara speciellt framtaget för vissa grupper. Med multivitamintillskott slipper du krångla med olika burkar och olika doser. De bästa multivitamintillskotten har en hög koncentration av de vanligaste bristmineralerna och -vitaminerna.

Testvinnare - Bästa Multivitamin 2023

Här får du en snabb överblick över de bästa Multivitamin 2023:

 • Bäst i test: Healthwell MultiVitaminer
 • Bästa premiumvalet: Core Female Vitamins
 • Bästa billiga: Core Vitamins
 • GAAM Life Series Vegan Multivitamin
 • Star Nutrition Ultimate Multivitamin

De 5 bästa Multivitamin i September 2023

 1. 1. Healthwell MultiVitaminer- Bäst i test

  9,5/10
  "Ett väldigt högdoserat multivitamin".
  Healthwell MultiVitaminer
  Bäst i test
  Antal kaps
  90 kaps
  Pris / port
  2,10 kr
  Koncentration
  Mycket hög
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Bra upptagningsförmåga
  • Innehåller PABA, inositol och Q10
  • Tillverkad i Sverige
  Nackdelar
  • Något stora kapslar

  Recension

  Healthwell är ren del av Svensk Hälsokosts egna produkter, ett företag som erbjuder fantastiska produkter inom hälsa och välmående. Deras produkter är högkvalitativa och väldigt populära och följer alltid satta HACCP-standarder.

  Healthwell MultiVitaminer är ett väldigt högdoserat multivitamin, vilket innebär att 1 om dagen räcker även om innehållsförteckningen säger 1-2 om dagen. Vitaminer och mineraler är bra för kroppen men att ta två av detta multivitamin är mer än nödvändigt. På så sätt sparar du även pengar och produkten håller längre. Produkten innehåller även spirulina, en alg och superfood, vilket gör att du även får i dig lite omega 3 vilket vi inte sett i någon annan multivitaminprodukt.

 2. 2. Core Female Vitamins- Bästa premiumvalet

  9,4/10
  "Ett multivitamin skräddarsytt för kvinnor".
  Core Female Vitamins
  Bästa premiumvalet
  Antal kaps
  120 kaps
  Pris / port
  3,32 kr
  Koncentration
  Hög
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Särskilt framtagna för kvinnor
  • Bra för hår och naglar
  • Innehåller rikligt med järn och folsyra
  Nackdelar
  • Kunde varit lite billigare per portion

  Recension

  Core vitamins är framtagna i samråd med experter inom näring, träning och biokemi. Producenten och återförsäljaren Svenskt kosttillskott är ledande i Sverige när det kommer till kosttillskott och träning och har under åren blivit ett väldigt omtyckte företag. 

  Core Female Vitamins är framtagna specifikt för aktiva kvinnor och anpassade efter de näringsämnen och mineraler kvinnor behöver. Bland annat är kapslarna doserade med extra järn och folsyra något som aktiva kvinnor ofta får är i extra behov av och ens vanliga kost inte alltid täcker. Core Female Vitamins täcker alltså inte bara dina mineral- och vitaminbehov utan är skräddarsydd att passa alla kvinnor som är hälsomedvetna. Kapslarna är avlånga och lättsvalda och innehåller även rikligt med probiotika för tarmfloran.

 3. 3. Core Vitamins- Bästa billiga

  9,2/10
  "Ett verkligt heltäckande multivitamintillskott".
  Core Vitamins
  Bästa billiga
  Antal kaps
  60 kaps
  Pris / port
  1,65 kr
  Koncentration
  Hög
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Heltäckande innehåll av vitaminer och mineraler
  • Innehåller probiotika
  • Rik mängd vitaminer
  • Rik på betakaroten
  Nackdelar
  • Inga nämnvärda nackdelar

  Recension

  Svenskt kosttillskott är kanske Sverige mest framstående återförsäljare och producent av kosttillskott. Deras Core-produkter är framtagna tillsammans med näringsfysiologer, idrottare, tränare och biokemister. Ett tillförlitligt företag, som vet vad de sysslar med.

  Deras Core Vitamins har ett brett innehåll av alla nödvändiga vitaminer i hög dos, vilket gör att du bara behöver en kapsel om dagen. Dessutom förser Core Vitamins dig med kroppens mest nödvändiga mineraler, samt probiotika och antioxidanter. En bättre mix av näringsämnen är svår att hitta. Perfekt för dig som lever ett aktivt liv och är osäker på om din kost täcker alla näringsämnen kroppen behöver. Kapslarna är smidiga och lättsvalda.

 4. 4. GAAM Life Series Vegan Multivitamin

  8,9/10
  "Ett garanterat veganskt alternativ utan extra ingredienser, ett multivitamin helt enkelt".
  GAAM Vegan Multivitamin 60 caps
  Antal kaps
  60 kaps
  Pris / port
  1,65 kr
  Koncentration
  Mellan
  Fri frakt över 499 kr
  30 dagars öppet köpt
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Rik på mineraler
  • 100 % vegansk
  • Rabatt vid mängdköp
  Nackdelar
  • Relativt lågdoserad

  Recension

  GAAM Life Series är en produktserie som satsar på en stilren design så att produkten inte bara gör nytta utan även är estetiskt tilltalande och kan lämnas framme, vilket kosttillskott inte alltid är. Tillsammans med ett fokus på hälsa och välmående för aktiva individer är GAAM en favorit hos många.

  GAAM Life Series Vegan Multivitamin innehåller alla standardvitaminer och -mineraler och inte mycket mer. Det finns gott om produkter som innehåller onödiga ämnen eller utfyllnadsämnen utan effekt så vi ser positivt på ett multivitamin med något bantad, men komplett innehållsförteckning. Du riskerar inte att överdosera något på denna produkt och du får verkligen vad du letat efter, ett fullvärdigt multivitamin. Produkten är även vegansk vilket gör att den passar in i de flestas kosthållning

 5. 5. Star Nutrition Ultimate Multivitamin

  8,5/10
  "En bra produkt men brister tyvärr något i mineralväg".
  Star Nutrition Ultimate Vitamins & Minerals
  Antal kaps
  60 kaps
  Pris / port
  3,15 kr
  Koncentration
  Hög
  Fri frakt över 99 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fri frakt över 499 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Rik på antioxidanter
  • Svensktillverkad
  Nackdelar
  • Innehåller några ämnen i svårabsorberad form
  • Dyr produkt

  Recension

  Star nutrition är ett svenskt varumärke som har över 20 års erfarenhet inom kosttillskott och satsar på högkvalitativa produkter till ett billigt pris.

  Deras Ultimate Multivitamin innehåller bra doseringar av vitaminer som också innehåller kolesterolhämmande ingredienser, ett extrakt från oliv, för en ökad hjärthälsa. I mineralväg innehåller dock produkten många oxidvarianter av mineraler och oxider tas upp väldigt dåligt av kroppen. Det innebär att mycket av innehållet går rakt igenom kroppen och ut andra änden.

fresh carrot juice

Köpguide multivitamin

När det kommer till multivitaminer är det specifikt innehållet du bör intressera dig för. Du har antagligen valt ett multivitamintillskott för att du vill få i dig allt du behöver? I så fall finns det vissa näringsämnen du verkligen bör försöka hitta i multivitamintillskottet du ska köpa. Ditt kön och ålder kan också spela roll. Yngre kvinnor behöver t.ex. mer järn än andra. Denna guide är dock lite mer allmän och nedan följer generella tips om vad du borde leta efter i ditt tillskott.

Viktiga Multivitamin ingredienser 

Helst vill du hitta vitaminer från alla bokstäver mellan A och E, men sedan finns det även mer specifika ingredienser som är nödvändiga som vi ofta får i oss för lite utav. Du vill alltid täcka hela kroppens behov och specifikt se till att dessa finns med i ditt tillskott:

 • check19Folsyra (Vitamin B9) är viktig i blodproduktionen och för tillväxten i kroppen. Det hjälper också till med nageltillväxt och kan dämpa ångest. Folsyra har visat sig speciellt bra för gravida kvinnor, då det är en förutsättning för normal fosterutveckling och ökad bröstmjölksproduktion. 
 • check19Järn ger kroppen mer energi, är bra för hjärnan och en viktig del i hälsan hos röda blodkroppar. Många, speciellt gravida och individer i puberteten får i sig för lite järn. Är du vegan löper du också risk för att få i dig för lite. Järn är ett ämne din kropp är i behov av som ofta annars missas, något du vill ha i ditt multivitamintillskott.
 • check19Magnesium är främst viktig för benhälsan men har inverkan på sömnkvalitet, stress, muskel- och nervfunktioner, och blodsockernivåer. Magnesium är ofta ett frånsett ämne som är nödvändigt, och som du definitivt vill ha i din multivitamin.
 • check19Kalcium, utan detta ämne får vi inga starka ben eller tänder. Det är också viktigt när det kommer till blodkoagulering och nervfunktioner. Vill vi behålla vår bentäthet är kalcium viktigt, speciellt hos äldre kvinnor som ofta har brist av detta ämne. 
 • check19Vitamin B12 hjälper kroppen att göra DNA och likt många av de andra ämnena här är det en viktig del i blod- och nervhälsan. Detta vitamin hittas främst i animaliska produkter och är därför extra viktigt att få i sig om ens kosthållning inte tillåter just animaliska produkter.
 • check19Zink använder kroppen för att bryta ner och använda proteiner, fetter och kolhydrater. Det är alltså väldigt nödvändigt för att ge kroppen energi och att använda den rätt. Zink har också stor påverkan på stress och är ofta något kroniskt stressade människor har en brist av.

Individer som bör överväga multivitamintillskott

Alla får fördelar av att ta multivitamintillskott. De flesta av oss har brist på det ena eller det andra ämnet i kroppen och ett multivitamintillskott är definitivt ett bra sätt för oss alla att få i oss mycket av det vi behöver. Det finns dock vissa individer som särskilt behöver extra intag av vitaminer och andra ämnen, och verkligen borde överväga ett multivitamintillskott.

 • Ammande eller gravida kvinnor är ofta i behov av extra näring eftersom man bokstavligt talat äter för två. 

 • Individer som går på en lågkaloridiet för att gå ner i vikt får ofta i sig alldeles för lite vitaminer och mineraler. 

 • Allergiker eller människor med kosthållning som inte tillåter viss mat riskerar ofta att missa vissa viktiga mineraler och vitaminer.

Vårt test av multivitamin-tillskott

Det individuella behovet av vitaminer och mineraler varierar mellan personer och grupper. Därför finns det idag ett stort utbud av multivitamintillskott som riktar sig till alltifrån kön och livsstil till ålder. Vi har tittat närmre på en rad olika multivitaminer för att utse de bästa på marknaden just nu. I vårt test så har vi undersökt följande aspekter:

 • Innehåll - Ett bra multivitamintillskott ska innehålla flera av de viktigaste mineralerna och vitaminerna som vitamin A, B, C, D och E samt järn, kalk och selen. De ska också finns i tillräckligt stor mängd för att kroppen ska kunna tillgodogöra sig tillräckligt av innehållet. 
 • Rätt form - Tillskottet ska inte innehålla mineraler i oxid-föreningar då dessa inte tas upp lika effektivt av kroppen.
 • Pris - Priset står i relation till antal portioner per förpackning samt hur bra innehållet är. Ett bra pris ska spegla en kvalitativ produkt som räcker länge, minst några månader.

Vanliga frågor om multivitaminer

Varför multivitamin?

För det kompletterar näringsintaget av vitaminer och mineraler kroppen behöver, och ger dig därmed ett hälsosammare liv.

Är multivitamintillskott säkra?

Vissa vitaminer är fettlösliga och stannar i kroppen längre än andra ämnen och om du överdoserar kan de bli giftiga i stora mängder. Följ alltid rekommenderade doser på förpackningarna.

Har multivitaminer några biverkningar?

Om du följer rekommenderad dosering på förpackningarna bör du inte uppleva några biverkningar. Överdoserar man väldigt mycket finns det risk för olika biverkningar beroende på vilket vitamin i multivitaminet man får i sig för mycket av. 

Behöver jag ta multivitamintillskott?

Om du äter en varierad och nyttig kost får du antagligen i dig de flesta näringsämnena som du behöver. De flesta av oss är dock inte så duktiga varje dag och då är multivitaminer ett fantastiskt komplement och tillskott till kroppen för att du ska få i dig alla näringsämnen som kroppen behöver. Se över vår guide om du är osäker.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
13 röster, Genomsnitt: 4.3 / 5