Vårt arbete finansieras av våra läsare. Genom affiliate-samarbeten erhåller vi en provision på vissa köp som görs via länkar på sidan.

Bäst i test: Bäst B12-vitamin

Uppdaterad januari 2022

Vitamin B12 är viktigt för vår allmänhälsa. Den ger oss energi, men är också väsentlig för vårt nervsystems funktion, DNA produktionen i kroppen och röda blodkroppars utveckling. En brist på B12 gör oss orkeslösa, trötta och kan leda till anemi (blodbrist). Vill man säkra upp sitt intag av vitamin B12 är ett tillskott ett enkelt sätt att göra det, speciellt om man är vegan/vegetarian eftersom de vanligaste källorna är animaliska. Det finns många B12 tillskott på den svenska marknaden, vi har gjort ett test på dessa för att göra valet enklare. Vi har valt Healthwell Vitamin B12 1000 Metylerad till vinnare i vårt test då det ger en bra mängd, med många portioner till ett fantastiskt pris.

Vårt test av B12 tillskott

 Det finns många aspekter man kan ha i beaktande när man väljer B12-vitamin tillskott, eller tillskott överlag. Längre ner på sidan i vår köpguide kan du se alla faktorer vi använt i vår betygsättning. B12-tillskott innehåller oftast endast B12 eftersom det är vattenlösligt är det enkelt för kroppen att fånga upp och du kan inte överdosera och det som inte används kommer ut i urinen. Eftersom det sällan skiljer mellan innehållet hos produkterna är det ändå några faktorer som vi tycker väger extra tungt och de som vi lagt extra vikt vid i vår betygsättning är:

Pris - Med minimal skillnad i innehåll mellan produkter så kommer priset ofta vara en avgörande fråga. Det kan skilja en del mellan olika produkter trots att båda har exakt samma innehåll. Det beror ofta på tillverkningsprocessen i så fall vilket kan vara en viktig aspekt för många.

Portioner - Hur mycket får du för dina pengar. Antalet portioner, och antalet portioner per krona, säger mycket om hur prisvärd produkten är men även hur ofta du kommer behöva köpa nytt tillskott.

Externa betyg & omdömen - Vi kan främst utgå från våra egna upplevda effekter och research på olika produkter men satta betyg och recensioner från andra kunder ger mycket information om hur omtyckt och effektiv en produkt är.

 

 1. Healthwell Vitamin B12 1000 Metylerad

  9,7/10
  ”Högdoserat, populärt och mycket prisvärt B12 tillskott”
  Healthwell Vitamin B12 1000 Metylerad
  Bäst i test
  Pris/portion
  0,99 kr
  Portioner
  100
  Mängd B12
  1000 μg
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Mycket prisvärd
  • Högdoserat B12
  • Berikad med folsyra för ökat upptag
  • Populär och välrecenserad produkt
  Nackdelar
  • Inga nämnvärda

  Healthwell vitamin b12 1000 är ett högdoserat vitamin b12 tillskott med 1000 mikrogram b12 i varje kapsel. De är enkla att svälja och på grund av dess höga dos kan du vara säker på att ditt b12 behov täcks. Koncentrationen gör att om du så vill kan ta tabletterna mer sällan och ändå vara ganska säker på att dina behov täcks.

  Det är en mycket populär och välrecenserad produkt och kommer dessutom till ett väldigt förmånligt pris och kostar bara 1 kr per kapsel/portion. Svensk hälsokost, som både säljer och producerar Healthwell, är en pålitlig och ledande tillverkade av kosttillskott och ger snabb leverans och rabatterat pris vid köp av fler än en burk.

  Läs mer
 2. Elexir Pharma Vitamin B-12

  9,4/10
  ”B12-vitamin i formen av goda sugtabletter”
  Elexir Pharma Vitamin B-12 Vegansk
  Pris/portion
  1,59 kr
  Portioner
  100
  Mängd B12
  1000 μg
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Goda sugtabletter
  • Företag med stort fokus på hållbarhet
  • Högdoserat b12
  • Folsyra för ökat upptag
  Nackdelar
  • Orecenserad produkt

  De här pillerna kostar lite mer än andra alternativ men skillnaden mellan 1kr per portion och 1.5kr per portion är ju inte speciellt mycket. Det bästa med dessa tabletter är det är goda sugtabletter, så om du inte tycker om att svälja piller (vilket du i och för sig också kan göra i detta fall) är det här ett väldigt bra alternativ. Detta är också ett högdoserat b12 tillskott vilket gör att du kan använda det mer sällan än dagligen om du vill.

  Dessutom ställer Elexir Pharma höga krav på sina produkter och tillverkningsprocesser så du kan köpa dessa med gott samvete. Bland annat är denna produkt helt vegansk. Den är berikad med folsyra för att öka upptagningen av b12 i kroppen. Är det något vi gärna hade sett är det lite externa recension och kundbetyg för att få en bättre bild över produkten, men vi tycker i alla fall sugtabletterna smakar bra och är ett bra alternativ för att säkra upp dina b12 nivåer.

  Läs mer
 3. GAAM Health Series Vitamin B12

  9,3/10
  "Billiga & väldoserade b12 kapslar"
  GAAM Health Series Vitamin B12 90 caps
  Pris/portion
  0,82 kr
  Portioner
  90
  Mängd B12
  1000 μg
  Fri frakt över 499 kr
  30 dagars öppet köpt
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Mycket prisvärd
  • Högdoserat B12
  • Lättsvalda
  Nackdelar
  • Orecenserad produkt

  Ännu ett högdoserat b12 tillskott till ett fantastiskt pris, under 1 kr per portion. GAAM är kända på kosttillskottsmarkanden, bland annat för sina goda smaker. Detta är dock kapslar så de ska inte smakas utan sväljas. De är inte speciellt svårsvalda och garanterar att du kommer hålla ditt b12 på en jämn nivå. Vi hade uppskattat fler betyg och recensioner på produkten men enligt vår åsikt kan du för priset knappast få mer b12 för pengarna.

  Läs mer
 4. Healthwell Vitamin B12 Metylerad

  9,1/10
  ”Testets lägsta pris & ett välrecenserat B12 tillskott”
  Healthwell Vitamin B12 Metylerad
  Mest Prisvärd
  Pris/portion
  0,79 kr
  Portioner
  100
  Mängd B12
  500 μg
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Mycket prisvärd
  • Mycket populär & välrecenserad
  Nackdelar
  • Inga nämnvärda

  Här är healthwells vanliga b12 tillskott som inte är lika högdoserat som deras andra produkt men levererar ändå hela 500 mikrogram per kapsel och har dessutom det bästa priset vi sett på något b12 tillskott. Vi har inte märkt någon direkt skillnad på ett högdoserat och de som är lite mer konservativa. Det beror nog mycket på att kroppen egentligen behöver väldigt lite b12, så 1000 eller 500 mikrogram nog inte spelar så mycket roll. Detta är i alla fall ett av de mest välrecenserade och populära tillskotten av b12 vi stött på och väldigt få negativa kommentarer finns att hitta.

  Läs mer
 5. Terra Nova Vegan B12 500 UG Complex

  8,8/10
  ”Berikad med naturliga ingredienser & framställd av ett hållbart företag”
  Terra Nova Vegan B12 500 UG Complex
  Bästa premiumvalet
  Pris/portion
  3,04 kr
  Portioner
  50
  Mängd B12
  500 μg
  Fri frakt över 99 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Hållbart & ekologiskt företag
  • Berikad med nyttiga ingredienser
  • Utmärkt upptagningsförmåga av B12
  Nackdelar
  • Något dyrare
  • Endast 50 kapslar

  Terranova är ett lite dyrare produkt då den endast kommer med 50 kapslar men de har i stället tagit sig tiden att tänka på vilka ingredienser de ska ha i för att öka upptagningsförmågan och bidra till en bättre allmänhälsa. Den är berikad av naturliga ingredienser och du finner bland annat; ingefära, rödbetor, persilja och rotpulver i kapslarna. De ingredienserna ökar upptagningsförmågan av b12 i kroppen samtidigt som de på egen hand är nyttiga, naturliga och ekologiskt utvalda av terranova.

  Terranova är verkligen ett företag som vi uppskattar då de satsar mycket på hållbarhet och har en holistisk syn på sina tillskott. Deras tillskott är helt naturliga och 100% veganska. Inget GMO, allt är etiskt och ekologiskt framställt. Är du en miljömedveten individ så är Terranova verkligen ett företag du kan lita på.

  Läs mer

 

kopguide vitamin b12

Din köpguide till bästa B12-vitamin tillskottet

Nedan har vi samlat de, enligt oss, mest väsentliga aspekterna att fundera över innan man gör ett val av B12-vitaminer. Aspekter vi tycker är applicerbara på många kosttillskott, och ger dig en överskådlig bild av vad du kan titta efter när du ska köpa B12-vitaminer eller liknande.

 • question5

  Rätt tillskott? 

  Det finns många tillskott här i världen och en viktig fråga att ställa sig själv innan man gör ett köp är huruvida det är rätt tillskott för vad du är ute efter för effekter. B12 är bra för dig som har brist av b12 vitaminer på grund av till exempel mat preferenser (veganism/vegetarianism), graviditet eller för att du börjar komma upp i åren då kroppen blir allt sämre på att ta upp B12 från maten vi äter.
 • price9

  Pris 

  Innehållet skiljer sig sällan emellanåt B12-vitaminer, det finns egentligen bara en väsentlig ingrediens och det är B12. Det finns varianter som kombinerar B12 med till exempel folsyra och B6-viatmin eller mer direkta ingredienser såsom ingefära eller liknande. Med väldigt få skillnader i innehållet är priset en väldigt väsentlig aspekt, det finns egentligen få anledningar att betala mer för samma innehåll. Det som kan variera här är då istället tillverkningsprocesser och B12-källan mer hållbara och ekologiska processer tenderar att lägga mer på priset. Är detta en viktig aspekt för dig kan ett högre pris ofta avslöja det.
 • coins4

  Antalet portioner 

  Hur många kapslar du får är också väldigt betydelsefullt för priset, men hur många kapslar du får innebär också att du mer sällan behöver köpa en ny produkt vilket är skönt att slippa. Ett bra portionspris ger dig mer produkt för pengarna, så liknande priser behöver inte betyda speciellt mycket om mängden innehåll skiljer sig mycket.
 • remedy4

  Innehåll 

  Vissa tillskott kombinerar folsyra, B6 och B12 och ger ungefär samma effekter. Det finns även andra varianter med annat innehåll som bidrar till allmänhälsan som B12 gör eller ökar kroppens upptagningsförmåga av B12. Om du endast vill ha ett B12 tillskott och inte massa annat så kan du istället kolla på koncentrationen av B12, om du vill vara säker på att du får i dig tillräckligt med B12 så kan du se till att tillskottet innehåller mycket av det. Högre koncentration kan också innebära att du skulle kunna ta tillskottet mer sällan än ett likvärdigt med lägre koncentration och på så sätt spara både på produkten och pengar.
 • customer4

  Recensioner & betyg 

  Vi testar tillskott men, likt dig, har vi inte en armé av testare för att säkerställa effekter och kan analysera skillnader och kan endast använda våra egna erfarenheter och research. Därför anser vi att externa recensioner och betyg vara väldigt viktiga aspekter eftersom det ger en bredare demografi av individer som testat produkten och dessutom gillat/ogillat produkten tillräckligt mycket för att lämna ett betyg och ofta en recension. Vi rekommenderar alltid att titta på recensioner och betyg för att skapa en bättre bild över vad man kan förvänta sig.
 • medicines time4

  Dosering 

  Nästan alla b12-tillskott rekommenderar en kapsel/tablett om dagen och det finns ingen anledning till att överskrida detta eftersom allt du inte tar upp i kroppen kommer ut i urinen och då skulle du bokstavligt talat spola bort produkten. Om något skulle man kunna dosera mer sällan än dagligen, de flesta B12-vitaminerna är högdoserade, långt över rekommenderat dagligt intag så om man vill spara pengar skulle man kunna ta tillskottet varannan eller var tredje dag utan att det borde göra någon större skillnad.

Vanliga frågor om B12-vitaminer

Vad gör B12-vitaminer i kroppen?

B-vitaminer är väsentliga för energiproduktionen i kroppen och där har B12 en plats men B12 gör även mycket mer och är väldigt bra för vår allmänhälsa eftersom vitaminet är väsentlig för vårt nervsystems funktion, vår DNA produktionen och de röda blodkropparnas utveckling. 

Vilka behöver B12-tillskott?

Beroende på hur vi äter kan egentligen vem som helst ligga i riskzonen för en B12 brist. Är du osäker kan du alltid testa ett tillskott och se om det gör skillnad eftersom B12-tillskott är helt ofarliga och överskott kommer ut i urinen. De som mest ligger i risk för att ha B12 brist är dock personer som är veganer/vegetarianer, är gravida eller gamla.

Vilka är symptomen för B12 brist?

De vanligaste är en gulare nyans till huden, öm och röd tunga, munsår, depression och nedsatt syn. Med B12 brist ligger man i risk för blodbrist(anemi) vilket också har massvis med symptom som sammanfaller med B12 bristens, bland annat; trötthet, energilöshet, huvudvärk, blodtrycksfall, andfåddhet, viktminskning och tappad aptit.

Vilket B12-vitamin är bäst?

I vårt test valde vi Healthwell Vitamin B12 1000 Metylerad till bäst B12-vitamin. Det är högdoserat, billigt, innehåller många tabletter och kommer från en snabb och säker producent.  Vi har även 4 andra utvalda B12 som vi tycker är nämndvärda och har varierande för- och nackdelar.

Testvinnare - Bäst B12-vitamin

 • Healthwell Vitamin B12 1000 Metylerad
 • Elexir Pharma Vitamin B-12
 • GAAM Health Series Vitamin B12
 • Healthwell Vitamin B12 Metylerad
 • Terra Nova Vegan B12 500 UG Complex
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
20 röster, Genomsnitt: 4.9 / 5