Bästa B12 vitamin 2024

Av: Robin Johansson • Senast uppdaterad:
Upptäck det mest effektiva, prisvärda och användarvänliga B12-vitamintillskottet på marknaden.
B12-Vitamin - Bäst i test
Betyg Bild Namn Pris Läs mer
betyg 4,7 Healthwell Vitamin B12 1000 Healthwell Vitamin B12 1000
Pris
149 kr
Till butik
betyg 4,5 Core Vitamin B12 Core Vitamin B12
Pris
99 kr
Till butik
betyg 4,3 Thorne Metylcobalamin Thorne Metylcobalamin
Pris
279 kr
Till butik
betyg 4,2 Holistic B12 Folsyra Holistic B12 Folsyra
Pris
179 kr
Till butik
betyg 4,0 Healthwell Vitamin B12 Sugtabletter Healthwell Vitamin B12 Sugtabletter
Pris
129 kr
Till butik
Se alla testvinnare

Vitamin B12, även känt som kobalamin, är ett vattenlösligt vitamin som spelar en integral roll i vår kroppsfunktion. Det bidrar till att omvandla mat till energi, hjälper till att skapa nya blodceller, stöder benhälsa och hjärnfunktion, och är även nödvändigt för att bilda DNA. Denna viktiga näringsämne kan dock vara svår att få i tillräckliga mängder genom kosten, särskilt för vegetarianer och veganer. Dessutom kan vissa hälsotillstånd eller mediciner störa kroppens förmåga att absorbera B12. Därför kan ett tillskott av Vitamin B12 vara nödvändigt för att säkerställa optimal hälsa.

I jakten på det mest effektiva tillskottet av Vitamin B12, har vi testat en rad olika produkter och jämfört deras effektivitet, prisvärdhet och användarvänlighet. Genom noggrann analys och utvärdering är vi glada att meddela att Healthwell Vitamin B12 1000 är det bästa Vitamin B12 på marknaden. Detta tillskott imponerade på oss med sin höga potens, rena ingredienser och exceptionella värde. Så om du letar efter en pålitlig källa till Vitamin B12, behöver du inte leta längre än Healthwell Vitamin B12 1000.

Bäst i Test 24 är gratis att använda och kommer alltid att vara det. Om du uppskattar vårt arbete kan du stödja sidan genom att klicka på någon av våra köplänkar. Om du genomför ett köp via dessa länkar får vi en liten provision från återförsäljaren. Detta hjälper oss att fortsätta tillhandahålla noggrann information och utföra fler produkttester för att hjälpa dig hitta de bästa produkterna på marknaden.

De 7 bästa B12 vitamin 2024

 1. Healthwell Vitamin B12 1000 Metylerad Bäst i test: 4,7/5
 2. Core Vitamin B12 Bästa billiga: 4,5/5
 3. Thorne Methylkobalamin Bästa premiumvalet: 4,3/5
 4. Holistic B12 Folsyra Bästa med folsyra: 4,2/5
 5. Healthwell Vitamin B12 1000 Sugtabletter Bästa sugtabletter: 4,0/5
 6. Solgar Vitamin B12 1000 mcg Bästa Vegetarian Friendly: 3,9/5
 7. Better You Premium Vitamin B12 90 kapslar Bästa med spirulina: 3,8/5
 1. Bäst i test Healthwell Vitamin B12 1000

  "Ett högkvalitativt, effektivt och prisvärt B12-tillskott."
  Vårt betyg
  4,7/5
  Kvalitet:
  4,9/5
  Effektivitet:
  4,3/5
  Smak:
  4,9/5
  Pris:
  4,7/5
  Tillgänglighet:
  4,7/5
  Till butiken
  (Svenskt Kosttillskott)

  Healthwell Vitamin B12 1000 får högt betyg i vår utvärdering, med ett totalt betyg på 4,7 av 5. Detta beror på dess höga kvalitet och effektivitet. Produkten innehåller metylerad B12, vilket är en aktiv och lättupptaglig form av vitaminet. Dessutom är det extra högdoserat med 1000 mikrogram B12 och 400 mikrogram folsyra per kapsel, vilket är mycket fördelaktigt för de som har svårt att få tillräckligt av dessa näringsämnen från kosten. Dessutom är produkten certifierad som Vegetarian Friendly, vilket gör den lämplig för både vegetarianer och veganer.

  Prismässigt ligger Healthwell Vitamin B12 1000 i en rimlig kategori, särskilt med tanke på dess höga kvalitet och den generösa mängden aktiva ingredienser den erbjuder. Den kostar 149 kr för en förpackning med 90 kapslar, vilket innebär att du får mycket för pengarna. Förpackningen är även praktisk och lätt att använda, vilket är ett stort plus.

  När det gäller hållbarhet är Healthwell Vitamin B12 1000 förpackad i en återvinningsbar behållare, vilket visar tillverkarens engagemang för miljön. Dessutom kommer produkten från en hållbar källa, vilket ytterligare stärker dess miljövänliga profil. Sammantaget är Healthwell Vitamin B12 1000 ett utmärkt val för de som söker ett högkvalitativt, effektivt och prisvärt B12-tillskott.

  Fördelar

  • Hög kvalitet och effektivitet.
  • Extra högdosering av B12 och folsyra.
  • Certifierad som Vegetarian Friendly.
  • Prisvärd och generös mängd ingredienser.
  • Hållbar och återvinningsbar förpackning.

  Nackdelar

  Produkten finns att köpa här:
  149 kr
 2. Bästa billiga Core Vitamin B12

  "Högdoserat B12-tillskott med metylkobalamin, lämpligt för veganer."
  Vårt betyg
  4,5/5
  Kvalitet:
  4,8/5
  Effektivitet:
  4,1/5
  Smak:
  4,1/5
  Pris:
  4,8/5
  Tillgänglighet:
  4,8/5
  Till butiken
  (Svenskt Kosttillskott)

  Core Vitamin B12 får höga poäng i vår utvärdering, med ett betyg på 4,5 av 5. Produkten imponerar med sin kvalitet och innehåll. Den är extra högdoserad med 1000 µg per tablett, vilket är betydligt mer än vad många andra B12-tillskott erbjuder. Dessutom innehåller den metylkobalamin, en aktiv form av B12 som kroppen lätt kan absorbera och använda. Detta är särskilt fördelaktigt för de människor som kan ha en försämrad metyleringsprocess och därför har svårt att absorbera tillräckligt med B12 från kosten. Tabletterna är små och lättsvalda och innehåller endast vegetabiliska ingredienser, vilket gör dem lämpliga för vegetarianer och veganer.

  Priset för Core Vitamin B12 är mycket rimligt med tanke på dess kvalitet och mängden vitamin B12 i produkten. För 99 kr får du 90 tabletter, vilket räcker för tre månaders användning om du tar en tablett om dagen. Detta gör det till ett kostnadseffektivt alternativ för de som är i behov av ett regelbundet tillskott av vitamin B12. Dessutom har produkten fått utmärkta recensioner från kunder, vilket ger ytterligare förtroende för dess effektivitet och kvalitet.

  Med tanke på hållbarhetsaspekten finns det inga specifika uppgifter om förpackningens återvinningsbarhet eller om produkten kommer från en hållbar källa. Detta är något som skulle kunna förbättras för att göra produkten mer miljövänlig. Trots detta, med tanke på dess höga kvalitet, rimliga pris och bevisade effektivitet, anser vi att Core Vitamin B12 är ett utmärkt alternativ för de som söker ett effektivt B12-tillskott.

  Fördelar

  • Hög dosering av vitamin B12
  • Innehåller metylkobalamin för lättare absorption
  • Små, lättsvalda tabletter
  • Vegetabiliska ingredienser, veganvänligt
  • Kostnadseffektivt

  Nackdelar

  • Oklar information om hållbarhet
  • Förpackningens återvinningsbarhet är okänd
  Produkten finns att köpa här:
  99 kr
 3. Bästa premiumvalet Thorne Metylcobalamin

  "Högkvalitativt B12-tillskott med hög biotillgänglighet och inga tillsatser."
  Vårt betyg
  4,3/5
  Kvalitet:
  4,5/5
  Effektivitet:
  4,7/5
  Smak:
  4,3/5
  Pris:
  4,0/5
  Tillgänglighet:
  4,0/5
  Till butiken
  (Svenskt Kosttillskott)

  Thorne Methylcobalamin är ett B12-tillskott av hög kvalitet. Det är tillverkat enligt höga standarder, vilket återspeglas i produktens innehåll. Vitamin B12 finns i en bioaktiv form som är lätt för kroppen att absorbera, vilket ökar produkten biotillgänglighet. Dessutom är det enda aktiva ingrediensen metylkobalamin, vilket innebär att det inte finns några onödiga fyllnadsämnen eller tillsatser. Dock finns det ingen information om eventuell certifiering av produkten.

  Priset på 279 kr för 60 kapslar (60 portioner) kan tyckas högt vid första anblicken. Men med tanke på produktens kvalitet, samt att varje portion ger en otrolig 40000% av det dagliga rekommenderade intaget av B12, blir priset mer rimligt. Det är också viktigt att notera att det rekommenderade doseringsförslaget varierar från 1 till 3 kapslar per dag, vilket innebär att en burk kan räcka upp till två månader beroende på individens behov.

  I fråga om hållbarhet finns det ingen specifik information om produkten eller förpackningens miljövänlighet. Vi uppmuntrar Thorne och andra företag att vara mer transparenta med denna information för att kunna göra mer informerade val. Slutligen är det värt att notera att produkten har fått mycket positiva recensioner från tidigare användare, vilket stärker intrycket av en högkvalitativ produkt. Dock bör gravida konsultera en kvalificerad hälsorådgivare före användning av denna produkt.

  Fördelar

  • Hög kvalitet på B12-tillskottet
  • Produkten är lätt för kroppen att absorbera
  • Innehåller ingen onödig fyllnad eller tillsatser
  • Portion ger 40000% av rekommenderat B12-intag
  • Positiva recensioner från tidigare användare

  Nackdelar

  • Priset kan upplevas som högt
  • Ingen information om produkten eller förpackningens miljövänlighet
  • Ingen information om eventuell certifiering
  • Kan kräva konsultation för gravida kvinnor
  Produkten finns att köpa här:
  279 kr
 4. Bästa med folsyra Holistic B12 Folsyra

  "Högkvalitativ B12 och folsyra i lättupptaglig form med rimligt pris."
  Vårt betyg
  4,2/5
  Kvalitet:
  4,2/5
  Effektivitet:
  4,3/5
  Smak:
  3,6/5
  Pris:
  4,5/5
  Tillgänglighet:
  4,5/5
  Till butiken
  (Svenskt Kosttillskott)

  Holistic B12 Folsyra får ett högt betyg av oss, 4,2/5, på grund av dess höga kvalitet och innehåll. Produkten innehåller metylkobalamin, en lättupptaglig form av B12, vilket ökar biotillgängligheten. Detta betyder att kroppen lättare kan absorbera och använda vitaminet. Dessutom innehåller produkten även folsyra (vitamin B9), vilket är viktigt för blodbildning och för normal fosterutveckling. Detta gör produkten till ett bra alternativ för de som behöver extra B12 och folsyra.

  Priset för Holistic B12 Folsyra är rimligt med tanke på både kvaliteten och mängden av vitamin B12 och folsyra i produkten. För 179 kr får du 90 tabletter vilket räcker för 90 portioner. En annan fördel är att tabletterna är sugtabletter med en syrlig smak, vilket gör dem lätta att ta. Dock bör man notera att överdriven konsumtion kan ha en laxerande verkan.

  När det gäller hållbarhet är det svårt att bedöma produkten utifrån den tillgängliga informationen. Det finns ingen specifik information om hur produkten är förpackad eller om förpackningen är återvinningsbar eller miljövänlig. Det finns heller ingen information om produkten kommer från en hållbar källa. Detta är något som Holistic kan förbättra för att ytterligare öka produktens värde.

  Fördelar

  • Hög kvalitet och innehåll
  • Ökad biotillgänglighet
  • Innehåller viktiga vitaminer B12 och B9
  • Rimligt pris för mängden
  • Lätta att ta sugtabletter

  Nackdelar

  • Överdriven konsumtion kan vara laxerande
  • Oklar information om hållbarhet och förpackning
  Produkten finns att köpa här:
  179 kr
 5. Bästa sugtabletter Healthwell Vitamin B12 Sugtabletter

  "Högkvalitativt B12-tillskott med folsyra, hög biotillgänglighet och vegetariskt vänligt."
  Vårt betyg
  4,0/5
  Kvalitet:
  4,1/5
  Effektivitet:
  3,4/5
  Smak:
  4,1/5
  Pris:
  4,2/5
  Tillgänglighet:
  4,2/5
  Till butiken
  (Svenskt Kosttillskott)

  Healthwell Vitamin B12 Sugtabletter är ett högkvalitativt kosttillskott med flera starka fördelar. För det första innehåller det en hög dos av B12-vitamin i metylerad form, vilket gör det extra lätt för kroppen att ta upp. Dessutom är tillskottet förstärkt med folsyra, vilket bidrar till celldelningsprocessen och minskar trötthet och utmattning. Detta visar att produkten erbjuder ett bra innehåll med tanke på priset.

  En annan styrka med Healthwell Vitamin B12 Sugtabletter är dess biotillgänglighet. Metylering är en process där vitaminerna vi får i oss omvandlas till former som kroppen kan ta upp. Detta tillskott innehåller B12 i form av metylkobalamin, en metylerad form av B12 som inte behöver omvandlas i kroppen. Detta säkerställer att kroppen kan ta upp och använda vitaminet effektivt, vilket ger en bra effekt av kosttillskottet.

  Priset på 129 kr för 90 tabletter (90 portioner) är rimligt med tanke på kvaliteten och mängden vitamin B12 i produkten. Produkten har också fått positiva recensioner från användare, med ett genomsnittligt betyg på 4 av 5. Slutligen är produkten märkt med symbolen "Vegetarian Friendly", vilket indikerar att den är lämplig för vegetarianer och veganer. Detta visar att tillverkaren har tagit hänsyn till hållbarhetsaspekter när de skapade produkten.

  Fördelar

  • Hög dos B12-vitamin i metylerad form.
  • Förstärkt med folsyra.
  • Bra biotillgänglighet.
  • Rimligt pris för kvaliteten.
  • Passar vegetarianer och veganer.

  Nackdelar

  • Saknar andra viktiga vitaminer/mineraler.
  • Kan vara svårt att svälja för vissa.
  Produkten finns att köpa här:
  129 kr
 6. Bästa Vegetarian Friendly Solgar Vitmain B12 1000

  "Högkvalitativt B12-tillskott med bra biotillgänglighet och rimligt pris."
  Vårt betyg
  3,9/5
  Kvalitet:
  3,8/5
  Effektivitet:
  3,3/5
  Smak:
  4,1/5
  Pris:
  4,2/5
  Tillgänglighet:
  4,2/5
  Till butiken
  (Svenskt Kosttillskott)

  Baserat på vår utvärdering ger vi Solgar Vitamin B12 1000 ett betyg på 3,9 av 5. Detta B12-tillskott är tillverkat enligt höga kvalitetsstandarder och är särskilt lämpligt för personer med en strikt vegetarisk kost, då det innehåller en hög dos B12. Produkten har dock inte någon certifiering från en oberoende organisation, vilket hade varit önskvärt. I fråga om innehåll, erbjuder Solgar Vitamin B12 1000 ett imponerande innehåll av vitamin B12 (1000 µg per tablett), vilket motsvarar 40000% av dagligt referensintag. Dock innehåller produkten fyllnadsmedel, vilket kan vara mindre önskvärt för vissa konsumenter.

  En stark fördel med Solgar Vitamin B12 1000 är dess biotillgänglighet. Tuggtabletterna tas upp direkt av kroppen, vilket bidrar till optimal absorption av vitaminet. Det saknas dock vetenskapliga studier som stödjer denna påstående. Priset på 169 kr för 100 tabletter ligger i linje med andra produkter på marknaden och är rimligt med tanke på den höga kvaliteten och mängden vitamin B12 i produkten.

  Hållbarhetsaspekterna för Solgar Vitamin B12 1000 är inte tydligt angivna, vilket gör det svårt att bedöma dess miljöpåverkan. Information om förpackningens återvinningsbarhet eller om produkten kommer från en hållbar källa saknas. Sammantaget är Solgar Vitamin B12 1000 ett bra val för dem som behöver ett högkvalitativt B12-tillskott, men det finns utrymme för förbättringar när det gäller certifiering och hållbarhetsaspekter.

  Fördelar

  • Hög kvalitetsstandard
  • Hög dos B12 (1000 µg per tablett)
  • Optimal absorption via tuggtabletter
  • Rimligt pris
  • Lämpligt för strikt vegetarisk kost

  Nackdelar

  • Saknar oberoende certifiering
  • Innehåller fyllnadsmedel
  • Oklara hållbarhetsaspekter
  • Brist på vetenskapligt stöd för absorption
  • Saknar information om återvinningsbarhet
  Produkten finns att köpa här:
  169 kr
 7. Bästa med spirulina Better You Premium Vitamin B12

  "Ett B12-tillskott riktat mot veganer med spirulina tillsats."
  Vårt betyg
  3,8/5
  Kvalitet:
  3,5/5
  Effektivitet:
  3,9/5
  Smak:
  3,6/5
  Pris:
  4,0/5
  Tillgänglighet:
  4,0/5
  Till butiken
  (Gymgrossisten)

  Better You Premium Vitamin B12 är ett tillskott som tydligt riktar sig mot veganer och vegetarianer, vilket är ett plus. Med den aktiva formen av B12, metylkobalamin, och tillsatsen av spirulina, en näringsrik alg, finns det tydliga fördelar med produkten. Denna kombination kan bidra till en förbättrad psykologisk funktion, minskad trötthet och utmattning samt stimulera bildningen av röda blodkroppar. Dock finns det ingen information om eventuella certifieringar eller specifika kvalitetsstandarder, vilket gör det svårt att bedöma kvaliteten på produkten.

  När det gäller biotillgänglighet, påstår Better You att tillsatsen av spirulina ökar upptaget av B12. Även om spirulina är känt för sina näringsmässiga fördelar, skulle det vara till hjälp om det fanns mer vetenskaplig information eller studier som stöder detta påstående. Priset på 179 kronor verkar rimligt för en produkt med dessa ingredienser och potentiala hälsofördelar.

  En annan aspekt att nämna är hållbarheten. Det finns ingen information om förpackningens miljövänlighet eller om produkten kommer från en hållbar källa. Detta är viktiga aspekter att överväga i dagens samhälle där konsumenter blir allt mer medvetna om miljöfrågor. Sammantaget får Better You Premium Vitamin B12 betyget 3,8 av 5. Det är en lovande produkt för veganer och vegetarianer, men vi skulle vilja se mer transparens när det gäller kvalitetsstandarder, biotillgänglighet och hållbarhet.

  Fördelar

  • Riktar sig mot veganer och vegetarianer
  • Innehåller aktiva formen av B12
  • Tillsats av näringsrika spirulina
  • Kan förbättra psykologisk funktion
  • Stimulerar bildning av röda blodkroppar

  Nackdelar

  • Saknad information om certifieringar
  • Oklar biotillgänglighet
  • Ingen information om hållbarhet
  Produkten finns att köpa här:
  179 kr
testvinnarna

Jämför de 7 vinnarna i testet

Se hur våra bästa produkter jämför sig med varandra här. Vill du sortera dem? Bara klicka på en rubrik i tabellen!

B12-Vitamin Kvalitet Effektivitet Smak Pris Tillgänglighet Totalbetyg Pris
Healthwell Vitamin B12 1000 Metylerad 4,9/5 4,3/5 4,9/5 4,7/5 4,7/5 Betyg 4,7 / 5
4,7 / 5
Bästa pris
149 kr
Core Vitamin B12 4,8/5 4,1/5 4,1/5 4,8/5 4,8/5 Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Bästa pris
99 kr
Thorne Methylkobalamin 4,5/5 4,7/5 4,3/5 4,0/5 4,0/5 Betyg 4,3 / 5
4,3 / 5
Bästa pris
279 kr
Holistic B12 Folsyra 4,2/5 4,3/5 3,6/5 4,5/5 4,5/5 Betyg 4,2 / 5
4,2 / 5
Bästa pris
179 kr
Healthwell Vitamin B12 1000 Sugtabletter 4,1/5 3,4/5 4,1/5 4,2/5 4,2/5 Betyg 4,0 / 5
4,0 / 5
Bästa pris
129 kr
Solgar Vitamin B12 1000 mcg 3,8/5 3,3/5 4,1/5 4,2/5 4,2/5 Betyg 3,9 / 5
3,9 / 5
Bästa pris
169 kr
Better You Premium Vitamin B12 90 kapslar 3,5/5 3,9/5 3,6/5 4,0/5 4,0/5 Betyg 3,8 / 5
3,8 / 5
Bästa pris
179 kr
viktiga faktorer för att välja rätt b12-vitamin

Så hittar du bästa b12-vitamin

Att hitta det bästa Vitamin B12-tillskottet kan vara en utmaning, givet den överväldigande mängden produkter som finns på marknaden. Det finns dock vissa kriterier som kan hjälpa till att avgöra vilket tillskott som är mest effektivt och ger bäst värde för pengarna. Nedan är några av de viktigaste faktorerna att ta hänsyn till när du väljer ett Vitamin B12-tillskott.

Potens

En av de mest avgörande faktorerna när man väljer ett Vitamin B12-tillskott är dess potens, det vill säga hur mycket vitamin B12 som faktiskt finns i varje dos. Potensen kan variera kraftigt mellan olika produkter, från så lite som några hundra mikrogram till flera tusen. Det är viktigt att notera att även om högre potens inte nödvändigtvis är bättre, kan det vara nödvändigt för individer med vissa medicinska tillstånd eller för de som har svårt att absorbera vitamin B12 från sin kost. Därför bör du alltid rådfråga en läkare eller dietist innan du bestämmer dig för vilken potens som passar bäst för dina specifika behov.

Form av Vitamin B12

Vitamin B12 finns i flera olika former, inklusive cyanokobalamin, metylkobalamin och hydroxokobalamin. Cyanokobalamin är den mest stabila och billigaste formen, men den måste omvandlas till en aktiv form i kroppen. Metyl- och hydroxokobalamin är båda aktiva former av vitamin B12, vilket innebär att de kan absorberas och användas av kroppen direkt. Vissa forskningar tyder på att metylkobalamin kan vara mer effektivt för vissa individer, särskilt de med vissa genetiska mutationer som påverkar metyleringsprocessen i kroppen.

Ingredienser

En annan viktig faktor att tänka på när man väljer ett Vitamin B12-tillskott är listan över ingredienser. Vissa tillskott kan innehålla onödiga fyllmedel, bindemedel, konserveringsmedel eller färgämnen. Andra kan innehålla allergener som gluten, soja eller mjölk. Det är alltid bäst att välja ett tillskott med så få ingredienser som möjligt och att undvika de med ingredienser som du vet att du är känslig eller allergisk mot.

Pris

Priset på Vitamin B12-tillskott kan variera kraftigt. Generellt sett bör du jämföra priset per dos snarare än det totala priset för flaskan eller förpackningen. Detta kommer att ge dig en bättre uppfattning om hur mycket du faktiskt betalar för varje dos av vitamin B12. Kom ihåg att det billigaste tillskottet inte nödvändigtvis är det bästa valet. Det är viktigt att ta hänsyn till andra faktorer, som potens, ingredienser och form av vitamin B12, när du bestämmer vilket tillskott som ger bäst värde för pengarna.

Certifieringar och kvalitetsstandarder

Det är också värt att titta på vilka certifieringar och kvalitetsstandarder som ett Vitamin B12-tillskott har. Till exempel kan tillskott som är certifierade av tredjepartsorganisationer som USP (United States Pharmacopeia) eller NSF (National Science Foundation) ge dig extra försäkring om att produkten har testats och uppfyller höga kvalitetsstandarder. Dessutom kan tillskott som är tillverkade i enlighet med GMP (Good Manufacturing Practices) vara ett bättre val eftersom dessa tillverkningsprocesser säkerställer att produkterna har producerats på ett sätt som uppfyller specifika kvalitetskrav.

Konsumentrecensioner

Slutligen är det alltid en bra idé att läsa konsumentrecensioner innan du köper ett Vitamin B12-tillskott. Dessa recensioner kan ge dig en bättre uppfattning om hur väl en produkt fungerar i praktiken, hur lätt den är att svälja, om den har någon obehaglig smak eller biverkningar, och mycket mer. Kom ihåg att ta recensionerna med en nypa salt, eftersom alla har olika erfarenheter och vad som fungerar för en person kanske inte fungerar för en annan. Men överlag kan konsumentrecensioner vara ett användbart verktyg för att hjälpa dig att hitta det bästa Vitamin B12-tillskottet för dina behov.

kopguide vitamin b12

Användning av Vitamin B12

Att ta ett Vitamin B12-tillskott kan vara en effektiv metod för att försäkra sig om att man får tillräckligt med denna viktiga näringsämne. Det finns dock vissa saker som är viktiga att tänka på när det gäller användning av Vitamin B12 för att säkerställa optimal absorption och effektivitet. Här är några punkter att tänka på:

Dosering

Doseringen av Vitamin B12 kan variera beroende på individens ålder, kost, medicinska tillstånd och andra faktorer. Generellt sett rekommenderar Institute of Medicine att vuxna får i sig 2.4 mikrogram Vitamin B12 per dag. Men för de som har svårt att absorbera Vitamin B12 från kosten, eller för de med vissa medicinska tillstånd, kan en högre dos vara nödvändig. Det är alltid bäst att rådfråga en läkare eller dietist om vilken dos som är lämpligast för dig.

Tidpunkt för intag

Vitamin B12 kan tas vid vilken tidpunkt på dagen som helst och det spelar ingen roll om det tas med eller utan mat. Detta beror på att Vitamin B12 är vattenlösligt och kan lagras i kroppen för framtida användning. Men för att maximera absorptionen kan det vara fördelaktigt att ta ditt Vitamin B12-tillskott tillsammans med en måltid, eftersom detta kan bidra till att stimulera produktionen av magsyra, vilket hjälper till vid absorptionen av Vitamin B12.

Form av intag

Vitamin B12-tillskott kan tas i olika former, inklusive tabletter, kapslar, lösningar och sprayer. Vilken form du väljer beror främst på personliga preferenser. Tabletter och kapslar är de mest traditionella formerna och kan vara ett bra alternativ för de som föredrar att svälja sina tillskott. Lösningar och sprayer kan vara ett bra alternativ för de som har svårt att svälja piller, eller för de som föredrar en snabbare och mer direkt absorption.

Eventuella biverkningar

Även om Vitamin B12 generellt anses vara säkert även i stora doser, kan vissa individer uppleva biverkningar. De mest vanliga biverkningarna inkluderar huvudvärk, klåda, svullnad och nervösa eller ofrivilliga rörelser. Om du upplever några ovanliga eller allvarliga biverkningar bör du omedelbart kontakta en läkare. Dessutom bör individer med vissa medicinska tillstånd, som Lebers sjukdom eller perniciös anemi, undvika att ta Vitamin B12-tillskott utan att först rådfråga en läkare.

Kontinuerlig användning

Vitamin B12 är ett vattenlösligt vitamin, vilket innebär att eventuellt överskott utsöndras genom urinen. Detta innebär att det behöver tas regelbundet för att upprätthålla tillräckliga nivåer i kroppen. Det är därför viktigt att man tar sitt Vitamin B12-tillskott på ett konsekvent sätt, som en del av en daglig rutin. Om du har svårt att komma ihåg att ta ditt tillskott kan det vara till hjälp att sätta ett alarm eller påminnelse.

Vem har nytta av Vitamin B12?

Vitamin B12 är en viktig näringsämne som alla behöver för att upprätthålla god hälsa. Det finns dock vissa grupper av människor som kan ha särskilt nytta av att ta ett Vitamin B12-tillskott. Här är några exempel:

 • Äldre vuxna: Med åldern kan kroppens förmåga att absorbera Vitamin B12 från kosten minska. Detta kan leda till en brist på Vitamin B12, vilket i sin tur kan leda till symptom som trötthet, svaghet, förvirring och minnesförlust. Att ta ett Vitamin B12-tillskott kan hjälpa äldre vuxna att upprätthålla tillräckliga nivåer av detta viktiga vitamin och förebygga dessa symptom.
 • Vegetarianer och veganer: Vitamin B12 finns naturligt i animaliska produkter, vilket gör det svårare för vegetarianer och särskilt veganer att få i sig tillräckligt med detta näringsämne genom kosten. Ett kosttillskott med Vitamin B12 kan hjälpa vegetarianer och veganer att försäkra sig om att de får den rekommenderade dagliga dosen.
 • Personer med vissa medicinska tillstånd: Individer med vissa medicinska tillstånd, som celiaki eller Crohns sjukdom, kan ha svårare att absorbera näringsämnen, inklusive Vitamin B12, från maten de äter. Att ta ett Vitamin B12-tillskott kan hjälpa dessa individer att förebygga en brist på detta viktiga näringsämne.

Även om Vitamin B12 är säkert för de flesta människor, finns det vissa individer som bör undvika att ta detta tillskott. Detta inkluderar individer med Lebers sjukdom, en sällsynt genetisk ögonsjukdom, eftersom intag av Vitamin B12 kan leda till allvarliga skador på synnerven. Dessutom bör personer med perniciös anemi endast ta Vitamin B12 under medicinsk övervakning.

vanliga frågor om B12-Vitamin

FAQ: Vanliga frågor om B12-Vitamin

Vad gör Vitamin B12 i kroppen?

Vitamin B12 spelar en avgörande roll i flera viktiga kroppsfunktioner. Det bidrar till produktionen av röda blodceller, vilket är avgörande för att transportera syre runt kroppen. Det stöder också en hälsosam nervfunktion genom att bidra till produktionen av myelin, ett ämne som skyddar nervcellerna och hjälper till att överföra signaler mellan dem. Dessutom är Vitamin B12 nödvändigt för att bilda DNA, det genetiska material som finns i alla celler. Slutligen spelar Vitamin B12 en roll i energiproduktionen genom att hjälpa till att omvandla mat till energi som kroppen kan använda.

Kan jag få Vitamin B12 från min kost?

Ja, Vitamin B12 finns naturligt i en rad olika livsmedel, särskilt animaliska produkter. Några av de bästa källorna till Vitamin B12 inkluderar kött, fisk, skaldjur, ägg och mejeriprodukter. Vissa livsmedel, som flingor och vegetabiliska alternativ till mejeriprodukter, är också berikade med Vitamin B12. Dock kan det vara svårt för vissa människor, som äldre vuxna och veganer, att få tillräckligt med Vitamin B12 från deras kost. I dessa fall kan ett kosttillskott vara användbart.

Kan jag ta för mycket Vitamin B12?

Vitamin B12 anses vara säkert även i höga doser. Detta beror på att det är ett vattenlösligt vitamin, vilket innebär att eventuellt överskott utsöndras genom urinen. Det finns dock vissa individer som kan uppleva biverkningar från att ta för mycket Vitamin B12, såsom klåda, huvudvärk, nervösa eller ofrivilliga rörelser och svullnad. Dessutom bör individer med vissa medicinska tillstånd, som Lebers sjukdom eller perniciös anemi, undvika att ta stora doser av Vitamin B12 utan att först rådfråga en läkare.

Kan jag bli allergisk mot Vitamin B12?

Allergiska reaktioner mot Vitamin B12 är ovanliga men kan inträffa. Symptom på en allergisk reaktion kan inkludera utslag, klåda, svullnad, svårigheter att andas och yrsel. Om du misstänker att du har en allergisk reaktion mot Vitamin B12 bör du omedelbart upphöra med användning och söka medicinsk hjälp. Det är också möjligt att du är allergisk mot någon av de andra ingredienserna i ditt Vitamin B12-tillskott, så det är viktigt att alltid läsa etiketterna noggrant.

Hur lång tid tar det innan jag ser resultat från att ta Vitamin B12?

Det kan variera beroende på individens specifika omständigheter och hur allvarlig eventuell Vitamin B12-brist är. Vissa människor kan börja känna sig bättre inom några dagar till veckor efter att ha börjat ta ett Vitamin B12-tillskott, medan andra kan behöva ta det i flera månader innan de ser någon förbättring. Om du tar ett Vitamin B12-tillskott för att behandla en brist bör du ha regelbundna blodprov för att övervaka dina nivåer och se till att de förbättras.

Kan jag ta Vitamin B12 tillsammans med andra vitaminer och mineraler?

Ja, det är generellt säkert att ta Vitamin B12 tillsammans med andra vitaminer och mineraler. Faktum är att vissa näringsämnen, som folsyra och vitamin B6, ofta tas tillsammans med Vitamin B12 eftersom de arbetar tillsammans i kroppen. Men som alltid bör du prata med en läkare eller dietist innan du börjar ta nya kosttillskott, särskilt om du redan tar andra mediciner eller kosttillskott.

Vad händer om jag har brist på Vitamin B12?

Vitamin B12-brist kan leda till en mängd olika symptom, inklusive trötthet, svaghet, förstoppning, aptitlöshet och viktminskning. Om bristen är allvarlig eller långvarig kan det också leda till nervskador, vilket kan orsaka symptom som domningar och stickningar i händer och fötter, svårigheter att gå, muskelsvaghet, irritabilitet, minnesförlust och demens. Om du misstänker att du har en Vitamin B12-brist bör du omedelbart söka medicinsk hjälp.

Vilka produkter är relaterade till Vitamin B12 och vad används de till?

Det finns flera produkter som är relaterade till Vitamin B12, både när det kommer till andra vitaminer och kosttillskott. Här är några av de mest relevanta produkterna:

 • C-vitamin: Detta är ett annat essentiellt vitamin som kroppen behöver för att fungera optimalt. C-vitamin är känt för att stärka immunförsvaret och bidra till bättre hudhälsa. Du kan läsa mer om detta i vår jämförelse av C-vitamin.
 • Omega-3: Detta är en typ av fettsyra som är viktig för hjärnhälsa och hjärt-kärlsystemet. Omega-3 finns i fisk och skaldjur, men kan också intas som ett kosttillskott. Vi har en recension av Omega-3 där du kan läsa mer.
 • Multivitamin: Multivitaminer är kosttillskott som innehåller en blandning av olika vitaminer och mineraler. De kan vara ett bra alternativ för de som vill säkerställa att de får i sig alla nödvändiga näringsämnen. Kolla in vår recension av multivitaminer för mer information.
 • Probiotika: Probiotika är levande bakterier och jäst som är bra för din hälsa, särskilt ditt matsmältningssystem. Vi vet att det låter ovanligt, men de är faktiskt de "goda" bakterierna som hjälper till att hålla din kropp frisk. Läs vår recension av probiotika för mer information.
 • Zink: Zink är ett mineral som är viktigt för immunsystemet och metabolismen. Det bidrar också till att reparera kroppens celler. Du kan läsa mer om detta i vår jämförelse av Zink.
Det finns även andra produkter som är relaterade till Vitamin B12, men dessa är de mest relevanta och vanligt förekommande.

Om vårt test

Vår testprocess för Vitamin B12 var både omfattande och noggrann. Vi utgick från ett flertal kriterier för att säkerställa att vi ger en rättvis och balanserad bedömning av varje produkt. Vi spenderade flera veckor på att testa olika märken och typer av Vitamin B12 för att kunna erbjuda dig den mest omfattande guiden på marknaden.

 • Kvalitet: Hur hög är kvaliteten på Vitamin B12? Vad är det för ingredienser i produkten? Är den tillverkad i enlighet med branschstandarder?
 • Effekt: Vilken effekt har Vitamin B12 på kroppen? Hur snabbt börjar man märka resultat och hur länge varar effekten?
 • Biverkningar: Har produkten några biverkningar? I så fall, vilka är de och hur allvarliga är de?
 • Prisvärdhet: Är produkten prisvärd? Får man valuta för pengarna eller finns det billigare alternativ som presterar lika bra?
 • Användarrecensioner: Vad säger andra användare om produkten? Har produkten fått bra recensioner från tidigare kunder?

I slutändan är vår målsättning att tillhandahålla en objektiv och pålitlig bedömning för varje Vitamin B12-produkt vi testar. Vi hoppas att vår guide kommer att hjälpa dig att hitta den bästa produkten för dina behov och att du kommer att känna dig trygg i ditt val.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
43 röster, Betyg: 4.1 / 5
robban
Robin Johansson
Expert inom träning & hälsa

Robin Johansson är en ivrig skribent med en brinnande passion för träning och hälsa. Hans resa började med personliga utforskningar av fysisk kondition och har sedan dess vuxit till en evig jakt på kunskap inom ämnet. Robin är alltid ivrig att lära sig mer och dela med sig av sina insikter.

Hans talang ligger i att omvandla vetenskapliga fakta till praktiska råd, vilket har hjälpt många att navigera i träningens och hälsans komplexa värld. Hans genuina önskan att hjälpa andra nå sina fysiska mål reflekteras i hans inspirerande skrivande.