Bäst i test: Bästa vitaminerna för håret 2023

Uppdaterad 2 mars 2023

Hår är något många av oss oroar sig för av en anledning eller annan. Det de flesta av oss fasar för är att tappa håret eller att det ska bli tunt, torrt och tråkigt. Med ett kosttillskott som inriktar sig på att bemöta och motverka dessa problem behöver man inte känna samma oro. Många individer kan stanna av eller till och med vända håravfall om de är villiga att investera i sitt hår och ta hand om det. Det finns många ingredienser med bevisad effekt på vårt hårs hälsa och många kosttillskott som ska motverka det. Vi har underlättat ditt val genom att testa flera av alternativen på marknaden och valt ut 5 produkter som vi anser presterar extra bra, där Hairlust Growth Formula Gummies valdes till bäst i test när det kommer till kosttillskott för hår.

Testvinnare - Bästa Vitaminer för håret 2023

Här får du en snabb överblick över de bästa Vitaminerna för hår 2023:

 • Bäst i test: Hairlust Growth Formula Gummies
 • Healthwell Wonderful Hair
 • Bästa billiga: Stora Hårkuren
 • Hairlust Growth Formula Tablets
 • Healthwell Biotin 10000

De 5 bästa Vitaminerna för hår i September 2023

 1. 1. Hairlust Growth Formula Gummies- Bäst i test

  9,7/10
  ”Bokstavligt talat godis för håret”.
  Hairlust Growth Formula Gummies
  Bäst i test
  Antal ingredienser
  14 st
  Antal portioner
  60 port
  Pris / port
  5,82 kr
  Fri frakt över 499 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Goda & tuggbara vingummin
  • Genomtänkta val av ingredienser
  • Veganska & sockerfria
  • Finns även specifik formula för män
  Nackdelar
  • Något dyr

  Recension

  Hairlust är ett företag dedikerat till hårvård. De har mångårig erfarenhet inom detta område och har här framställt ett tillskott för hår och innehåller många viktiga mineraler och vitaminer för hårets välmående. En kombination av ämnen som direkt och indirekt har påverkan på hårhälsan. De innehåller bland annat de kanske främst använda ämnena när det kommer till håret: biotin, selen, C-vitamin och zink. Tillskotten finns för både män och kvinnor.

  Tillskottet är ganska unikt då det kommer i formen av vingummien, eller gummies. Perfekt för dig som inte gillar att svälja tabletter. Att de dessutom är goda gör att det är enklare att komma ihåg att ta dem. Det är ett relativt dyrt tillskott men med en vegansk formula och en tillverkningsprocess där hållbarhet och miljö haft stor inverkan så är det ganska förståeligt och överkomligt. Det är definitivt ett tillskott man kan köpa med gott samvete. Det finns även prenumerationsalternativ vilket är positivt eftersom vitaminer för håret är något som ska underhållas och bör användas kontinuerligt.

 2. 2. Healthwell Wonderful Hair

  9,4/10
  ”Effektivt tillskott som ger märkbar effekt på håret".
  Healthwell Wonderful Hair
  Antal ingredienser
  11 st
  Antal portioner
  90 port
  Pris / port
  2,77 kr
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Naturliga ingredienser
  • Svensk producent
  • Populär & omtyckt produkt
  • Prisvärd
  Nackdelar
  • Inga nämnvärda nackdelar

  Recension

  Healthwell är Svensk Hälsokosts egna varumärke; en välkänd svensk producent och återförsäljare av kosttillskott och vitaminer. De har lång erfarenhet inom tillskottsindustrin och deras produkter är väldigt populära bland konsumenter. Deras Wonderful Hair-tabletter är inget undantag. Det innehåller biotin, zink och selen och många andra ingredienser som direkt eller indirekt påverkar hårhälsan.

  Tillskottet hjälper dig att få tjockare och friskare hår. Det ska även hjälpa mot håravfall. Du behöver endast ta en kapsel om dagen och tillskottet räcker i upp till tre månader om du tar det dagligen. Wonderful Hair ger dig också friskare naglar och starkare hud tack vare det rika innehållet på biotin. 

 3. 3. Stora Hårkuren- Bästa billiga

  9,3/10
  ”Stor blandning av vitaminer, mineraler och örter; till ett mycket bra pris”.
  Stora Hårkuren
  Bästa billiga
  Antal ingredienser
  17 st
  Antal portioner
  100 port
  Pris / port
  1,39 kr
  Fri frakt över 199 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Stort innehåll av effektiva ingredienser
  • Mycket prisvärt
  • Många portioner
  Nackdelar
  • Innehåller ej selen
  • 3 tabletter dagligen

  Recension

  Stora Hårkuren har en blandning av flera vitaminer, mineraler och örter med olika effekter på hårets hälsa. Hela 17 stycken, som alla på ett eller annat sätt har påverkan på hur ditt hår mår, och det till ett väldigt förmånligt pris. En portion kostar bara runt 1 krona, det är dock 3 tabletter per portion vilket kan vara lite jobbigt om man inte gillar att svälja piller. Du kan, om du vill, spara ännu mer och få produkten att hålla ännu längre genom att i stället för 3 tabletter dagligen börja gå över till 2 eller kanske till och med 1 om dagen. Det viktigaste är dock resultatet på håret och inte att spara så mycket pengar som möjligt så följ doseringen och se till att du får den effekt du hoppas på innan du börjar experimentera med att minska någon dos.

  Som med de flesta hårkurer eller vitaminer för håret så kan man inte förvänta sig något mirakelresultat efter en dag. Det brukar ta flera veckor eller några månader innan du märker någon direkt skillnad och det kan vara svårt att märka själv eftersom det sker successivt. Kolla gärna på naglarna som referens, om de känns hårdare, finare och växer snabbare så är det sannolikt att ditt hår tar del av samma effekter. Naglar och hår är nämligen väldigt sammankopplade. Stora Hårkuren är billig och har ett brett innehåll, en utomordentlig budgetprodukt som lämpar sig för de flesta.

 4. 4. Hairlust Growth Formula Tablets

  9,1/10
  ”En genomtänkt formula av kapslar för både män och kvinnor”.
  Hairlust Growth Formula Tablets
  Antal ingredienser
  14 st
  Antal portioner
  60 port
  Pris / port
  5,82 kr
  Fri frakt över 499 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Genomtänkta val av ingredienser
  • Veganska
  • Finns även specifik formula för män
  • Prenumeration möjlig
  Nackdelar
  • Högt pris per portion för att vara piller

  Recension

  Detta är som Hairlusts gummieformula fast i tablettform. Innehållet är väldigt lik men vissa ingredienser har ändrats och fokuset här är något mer på aminosyror, men innehåller fortfarande biotin, selen, C-vitamin och zink. De är fortfarande veganska, och eftersom det är samma företag så har miljötänket och hållbarheten prioriterats. Tabletterna säljs i två former; för kvinnor respektive män. Innehållet i de olika är skräddarsydda för de olika behoven mellan könen.

  Hairlust är ett företag som är dedikerat sig till hårvård, hållbarhet och naturliga ingredienser. Du kan med gott samvete köpa deras produkter, väl medveten om att de har god vetskap inom området och dessutom bryr sig om vad och hur de tillverkar sina produkter. De erbjuder också möjlighet att prenumerera på deras produkter; vilket, när det kommer till vitaminer för håret, är väldigt smart eftersom hårvård är något man ska göra kontinuerligt och hårhälsa är en långvarig investering.

 5. 5. Healthwell Biotin 10000

  8,7/10
  "Billigt och högkvalitativt biotin-tillskott".
  Healthwell Biotin 10000
  Antal ingredienser
  1 st
  Antal portioner
  100 port
  Pris / port
  3,49 kr
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Högdoserat biotintillskott
  • Populär & välrecenserad produkt
  Nackdelar
  • Endast en ingrediens kan innebär utebliven effekt för vissa

  Recension

  Biotin är väldigt sammankopplat med hårhälsan och definitivt något du bör hitta när det kommer till tillskott för håret. Biotin är delaktig i nedbrytningen och tillförseln av bland annat aminosyror till håret. Biotin har dock andra fördelar såsom att ge oss en bättre energiomsättning, fettnedbrytningen och blodsockernivåer.

  Biotin kan hjälpa dig få starkare hår och bättre hårtillväxt. Vi har goda erfarenheter av biotin men föredrar produkterna som innehåller flera olika ämnen. Även om biotin är potent och förekommer i de flesta tillskott för hår så kanske det inte fungerar optimalt på just dig. Blandprodukter har fördelen att innehålla många olika ämnen, chansen ökar då att något fungerar för dig. Healthwell Biotin passar dig som har tidigare positiva erfarenheter av biotin samt du som vill undvika okända ämnen och bara ha en ren produkt.

kopguide harvitaminer

Din köpguide till bästa vitaminerna för håret

Tillskott för håret kommer i många olika former, från kapslar och tabletter till vingummi, salvor och krämer. Och innehållet kan variera ännu mer, från några enstaka ingredienser till en väl tilltagen lista. Nedan följare några punkter som kan hjälpa dig att göra ett informerat val när du ska välja rätt vitaminer för håret.

 • question6

  Vad ska du ha tillskottet till? 

  Du kanske vet exakt vad som är problemet med din hårhälsa. I så fall skulle du kunna punktmarkera detta med ett specifikt ämne. Om du till exempel vill undvika gråa hår så skulle ett tillskott med koppar kunna vara något att fundera över. Du kanske vill att håret växer snabbare, då skulle biotin eller zink kunna vara något att leta efter. I många fall är det dock en allmän förbättring av hårhälsan man är ute efter och då är det bra att ta ett tillskott som verkar på många fronter.
 • vitamins

  Innehåll 

  Det är alltid bra att se över vad produkten innehåller. Fler ingredienser behöver inte betyda bättre resultat, men om du vill ha ett heltäckande skydd så kan du kolla över vår guide över viktiga ingredienser längre ner på sidan och se till att ämnen såsom; biotin, zink, selen, c-vitamin och aminosyror finns med. Det finns många övriga ämnen som kan förekomma i tillskotten, så läs innehållsförteckningen noga och förvissa dig om att du får vad du betalar för. Vill man inte stoppa i sig en massa olika ämnen så finns det specifika tillskott med till exempel enbart biotin som kan köpas i stället.
 • coins5

  Formatet på tillskottet 

  Det absolut vanligaste är att tillskottet kommer som kapslar eller tabletter. De bör tas i anknytning med mat för att öka upptaget. Det finns även tillskott i pulverformat vilket, om man inte gillar att svälja piller, kan underlätta intaget eftersom man blandar ut det i något att dricka. Sedan finns det även vingummin som gör tillskottet till mer eller mindre godis; enkelt och gott att svälja eller tugga i sig. Gemensamt är i alla fall att de bör tas i samband med mat. Upptagningsförmågan är den samma oavsett form du väljer, så välj en som passar dig.
 • price11

  Pris & prenumeration 

  Priset är för många av oss en viktig aspekt. Du kan komma undan ganska billigt när det kommer till vitaminer för håret, men något att fundera över då är varför det är billigt. Hur har tillverkningsprocessen sett ut, är det naturligt utvalda ingredienser och är produktionen hållbar? Ofta innebär ett dyrare pris att dessa aspekter har tagit ett större utrymme, och med ett högre pris kan man därmed behålla ett gott samvete över vad man stoppar i sig. Hos vissa återförsäljare så erbjuds även rabatterat pris vid köp av flera produkter eller så kan man välja att prenumerera för ett förmånligt pris.
 • medicines time5

  Portioner & Dosering 

  Antalet portioner säger en del om hur länge du kan använda produkten innan du behöver köpa en ny. Om du följer doseringsförslaget så kan du räkna med att du har några månaders kontinuerlig användning framför dig. Det du kan fundera över här är om du vill slippa ta många piller eller inte. De flesta är satta till ett om dagen medan andra har upp till 3 piller dagligen, vilket kan kännas obekvämt och göra hela proceduren till en jobbigare syssla än det behöver vara.
 • remedy5

  Naturliga ingredienser & miljö 

  Priset brukar vara en indikator på detta, men även billigare produkter kan hålla mycket god kvalitet. Informationen brukar vara lättillgänglig att ta del av hos butiken eller återförsäljaren. Det ger dig en bättre indikation på hur mycket tanke som ligger bakom produkten och hur säker du kan känna dig med produkten. Det är alltid skönare att veta vad det är man stoppar i sig och hur det har producerats.
vitaminer har2

Guide: olika vitaminer & mineraler för håret

Det är viktigt att du vet vad de olika vitaminerna och mineralerna gör för din hårhälsa. Välj rätt ämnen med omsorg och utifrån ditt hår och vad du vill uppnå med tillskottet. Kom ihåg att tillskott behöver tas över tid och att de inte är någon quick fix. Följande ämnen kan hjälpa dig med olika hårrelaterade problem:

 • Biotin

  Biotin, eller vitamin B7, bidrar till en normal hårväxt och förekommer därför ofta i schampon och andra hårprodukter. Ett av de vanligaste och mest kända ämnena när det kommer till hår, men även hudprodukter. Kallas faktiskt ibland skämtsamt för vitamin H för kopplingen till hår och hud. Ett måste när det kommer till vitaminer för håret.
 • Selen

  Selen är en antioxidant som förhindrar oxidativ stress i kroppen och skyddar celler från nedbrytning. Låga nivåer av selen är sammankopplat med försämrad hud- och hårhälsa. Selen är vanligt förekommande i tillskott och stärker den generella hårhälsan.
 • Zink

  Zink hittar vi i hud, naglar och hår. Det räknas som en antioxidant och har även en aktiv komponent i DNA-proteinets uppbyggnad. Zink främjar hårtillväxten och passar dig med skört eller tunt hår.
 • Kalcium

  Kalcium har en primär funktion i nervsystemet, hormonproduktionen, benstommen och muskelfunktionen. Helt enkelt en mycket viktig beståndsdel i kroppen, vissa av oss har på grund av ensidig kost brist på detta viktiga ämne. En brist som har visat sig ha negativa effekter på bland annat hårkvaliteten.
 • Järn

  Järn har viktiga funktioner i kroppen, speciellt när det kommer till blodbildning. Järnbrist kan leda till bland annat håravfall. Järn är dock något vi inte behöver speciellt mycket av och trots att järnbrist är mycket allvarligt så är för mycket järn inte heller bra för kroppen. Kolla upp dina värden innan du tar järntillskott.
 • Koppar

  Koppar är ett spårämne i kroppen och ingår i all bindväv. Det är en antioxidant och bidrar till att bibehålla hårets naturliga pigmentering och lyster. Koppar används därför för att motverka grått hår.
 • B12

  Vitaminet B12 är viktig för blodproduktionen i kroppen och förser alla hårsäckarna med näringsämnen. Det är en mycket viktig beståndsdel i hårväxten. Förekommer ofta i olika tillskott för dess viktiga egenskaper för hårhälsan.
 • C-vitamin

  C-vitamin är vattenlösligt och brukar ofta berika kosttillskott då det ökar upptagningsförmågan av många ämnen, däribland järn och MSM. C-vitamin är också delaktig i produktionen av kollagen som har stor inverkan på håret. C-vitamin motverkar skört och torrt hår.
 • D-vitamin

  D-vitamin har visat sig ha en inverkan på hårväxten. Viss forskning har även indikerat att D-vitamin kan bidra till skapandet av nya hårsäckar även om detta inte är bekräftat. D-vitamin är trots det något du gärna ser i ett tillskott för hår.
 • E-vitamin

  E-vitamin är ännu en antioxidant med positiva effekter på hårhälsan. Vanligt förekommande i många olika vitamintillskott för håret.
 • Olika aminosyror

  Aminosyror är vad proteiner är uppbyggda av och ditt hår består av proteinet kreatin som i sin tur är uppbyggd av aminosyror. Bland annat aminosyran lysin används ofta i vitaminer för håret. Många aminosyror kan kroppen inte producera själv och behöver alltså tillkomma genom kost eller tillskott.
 • Kollagen

  Kollagen är en viktig byggsten i kroppens celler, runt 30 årsåldern börjar kroppens förmåga att producera kollagen försämras. Kollagen används främst för att förbättra hudens hälsa och elasticitet eftersom 70 % av huden består av kollagen. Men det har även positiva effekter på håret då kollagen förser kroppen med aminosyror som bygger upp ett tjock och friskt hår. Håret sitter ju även i huden och en förbättrad hudhälsa ger bättre grund för håret att rota sig i.
 • MSM

  Är en beståndsdel i kollagen och en naturlig svavelförening i kroppen. Kroppen producerar det inte på egen hand. Ett tillskott av MSM ser till att kroppen har allt svavel den behöver och ser till att kollagenproduktionen bibehålls. MSM hjälper till att få ett tjockt och friskt hår.

Vårt test av vitaminer för håret

När det kommer till hårets hälsa finns det många mineraler och vitaminer som har bevisad effekt, eller som på något sätt bidrar till att håret mår bra. Vi har därför lagt ett stort fokus på vad tillskotten innehåller. Vilka mineraler och vitaminer som finns inkluderade och hur verksamma dessa är. Priset är också en viktig variabel, ibland kan priset vara det som skiljer två i övrigt likvärdiga produkter åt. Vi utvärderar tillskotten när vi testat dem i cirka tre till fyra veckor. Under denna period bör man nämligen kunna märka en skillnad, om tillskottet är bra. Nedanstående faktorer är de vi tar hänsyn till när vi bedömer varje produkt:

 • Innehåll - Hur många vitaminer, och mineraler, innehåller tillskottet? Vilka vitaminer är det och i vilka föreningar/typer?
 • Effekt - Är vitaminerna lättillgängliga för kroppen? Märkte vi någon synbar effekt? Hur lång tid tog det innan vi märkte någon skillnad?
 • Prisvärdhet - Är tillskottet värt sitt pris sett till effekten? Finns det billigare och bättre alternativ?

Vanliga frågor om vitaminer för håret

Vilka ämenen behöver håret?

Den listan är ganska lång för det finns många mineraler och vitaminer som har en effekt i hur bra vårt hår mår. Du kan läsa om flera verksamma ämnen i vår guide för vitaminer till håret. Några viktiga är: kollagen, biotin och olika vitaminer som C, D och B12.

Vilket tillskott för håret är bäst?

I vårt test vann Hairlust Growth Formula Gummies eftersom det har väl utvalda ingredienser, är gjord av en tillförlitlig tillverkare och ett helhetstänk både i produkten och dess tillverkning.

Hur får jag ett hälsosamt och friskt hår?

Förutom en varierad kost och ett skonsamt schampo som passar din hårtyp, så finns det en rad ämnen i kroppen som påverkar hur vårt hår mår. Biotin, zink och selen är viktigt att få i sig tillräckligt av men flera vitaminer och aminosyror spelar också stor roll för hur vårt hår mår. Även järn och koppar har inverkan på hårhälsan och att motverka håravfall, men dessa ska man vara varsam med att inta eftersom för mycket av dessa ämnen kan vara skadligt.

Funkar tillskott för håret?

Forskning och stuider har tvetydiga resultat när det kommer till tillskott för hår. Alla ingredienser nämnda i vår guide har inverkan på hårets hälsa men huruvida tillskotten har någon direkt inverkan är svårare att bevisa forskningsmässigt. Hittills har forskning mest kunnat visa på att brister av dessa ämnen leder till försämrad hårhälsa, men effekten av tillskotts, och hälsoforskning överlag, är krångligt utläsa och att visa indikationer på effekter är svårt eftersom det finns så många variabler. Har du brist på ämnen som är viktiga för håret löper du risk att ha sämre hårhälsa och om du inte hade det skulle du sannolikt inte leta efter ett sådant tillskott. Kunders omdömen spelar stor roll här för de upplevda effekterna är tyder definitivt på att tillskotten fungerar. 

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
36 röster, Genomsnitt: 4.6 / 5