Vårt arbete finansieras av våra läsare. Genom affiliate-samarbeten erhåller vi en provision på vissa köp som görs via länkar på sidan.

Bäst i test: Bäst vitaminer för hår

Uppdaterad november 2021

Hår är något många av oss oroar sig för av en anledning eller annan. Det de flesta av oss fasar för är att tappa håret eller att det ska bli tunt, torrt och tråkigt. Med ett kosttillskott som inriktar sig på att bemöta och motverka dessa problem behöver man inte känna samma oro. Många individer kan stanna av eller till och med vända håravfall om de är villiga att investera i sitt hår och ta hand om det. Det finns många ingredienser med bevisad effekt på vårt hårs hälsa och många kosttillskott som ska motverka det. Vi har underlättat ditt val genom att testa flera av alternativen på marknaden och valt ut 5 produkter som vi anser ha en fördel gentemot konkurrenterna, där Healthwell Wonderful Hair valdes till bäst i test när det kommer till kosttillskott för hår.

Vilka vitaminer för håret är bäst?

När det kommer till hårets hälsa finns det väldigt många mineraler och vitaminer som har bevisad effekt eller på något sätt bidrar till att håret mår bra. Vi har därför lagt ett stort fokus på vad tillskotten innehåller, vilka mineraler och vitaminer det är och hur verksamma dessa är. Förutom det är även existerande omdömen och recensioner viktiga när det kommer till kosttillskott. Man skulle enbart kunna utgå från den egna upplevelsen men för att få en klarare bild är det viktigt att kolla på vad andra kunder upplevt och tyckt om tillskottet. Priset är också en viktig variabel, många gånger skiljer sig kosttillskott inte speciellt mycket i innehåll men kan göra det i pris. Variationer i priset kan betyda att mer eller mindre bra tillverkningsprocess, detta undersöks också för att få ett bättre grepp om kosttillskottets produktion och hållbarhet. 

Längre ner på sidan kan du läsa i vår köpguide om viktiga faktorer att överväga innan man gör ett beslut om vilket tillskott man ska köpa. Alla dessa har vägt in i vår betygsättning men viktigast har ändå Innehåll, resultat, externa omdömen och pris varit.

 1. Healthwell Wonderful Hair

  9,7/10
  ”Ett välkänt märke och producent med en verksam formula”
  Healthwell Wonderful Hair
  Bäst i test
  Antal ingredienser
  11
  Portioner
  90
  Pris/port
  3 kr
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Naturliga & vegetabiliska ingredienser
  • Svensk producent
  • Rabatterat pris vid köp av fler
  • Populär & omtyckt produkt
  • Prisvärd
  Nackdelar
  • Ganska höga halter av vissa ämnen

  Recension

  Healthwell är Svensk Hälsokosts eget varumärke; en välkänd svensk producent och återförsäljare av kosttillskott och vitaminer. De har lång erfarenhet inom tillskottsindustrin och deras produkter är ofta väldigt populära bland konsumenter. Deras Wonderful Hair tabletter är inget undantag. Det innehåller Biotin, Zink och Selen och många andra ingredienser som direkt eller indirekt påverkar hårhälsan.

  Det är även ett välrecenserat tillskott där den allmänna upplevelsen är att håret känns tjockare, har mer glans och det slutar falla av. Vi kan inget annat än att hålla med, du får dessutom friskare naglar vilket kan, för vissa av oss, vara en jobbig bieffekt eftersom de kommer behöva klippas oftare. Tillskottet innehåller bland annat pantotensyra (vitamin B5) i ganska hög dos. Det gör inte speciellt mycket eftersom överskott ändå kommer ut på toaletten, eftersom det är vattenlösligt men det blir bokstavligt talat som att spola bort delar av produkten.

  Läs mer
 2. Hairlust Growth Formula Gummies

  9,5/10
  ”Bokstavligt talat godis för håret”
  Hairlust Growth Formula Gummies
  Bästa premiumvalet
  Antal ingredienser
  14
  Portioner
  60
  Pris/port
  6 kr
  Fri frakt över 499 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Goda & tuggbara vingummin
  • Genomtänkta val av ingredienser
  • Veganska & sockerfria
  • Finns även specifik formula för män
  • Stort hållbarhet & ekologiskt tänk
  Nackdelar
  • Något dyr

  Recension

  Hairlust är ett företag dedikerat till hårvård. De har mångårig erfarenhet inom detta område och har här framställt ett tillskott för hår och innehåller många viktiga mineraler och vitaminer för hårets välmående. En kombination av ämnen som direkt och indirekt har påverkan på hårhälsan. De innehåller bland annat de kanske främst använda ämnena när det kommer till håret: Biotin, Selen, C-vitamin och Zink. Tillskotten finns för både män och kvinnor.

  Just denna produkt är även i formen av väldigt goda vingummin, vilket är jätteskönt om man inte uppskattar att svälja piller. Att de dessutom är goda och tuggbara gör att det är enklare att komma ihåg att ta dem, eller kanske snarare att inte medvetet glömma. Det är ett relativt dyrt tillskott men med en vegansk formula och en tillverkningsprocess där hållbarhet och miljö haft stor inverkan är det ganska förståeligt. Det är definitivt ett tillskott man kan köpa med gott samvete. Det finns även prenumerationsalternativ vilket är positivt eftersom vitaminer för håret är något som ska underhållas och bör användas kontinuerligt.

  Läs mer
 3. Hairlust Growth Formula Tablets

  9,4/10
  ”En genomtänkt formula av kapslar för både män och kvinnor”
  Hairlust Growth Formula Tablets
  Bästa premiumvalet
  Antal ingredienser
  14
  Portioner
  60
  Pris/port
  6 kr
  Fri frakt över 499 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Genomtänkta val av ingredienser
  • Veganska
  • Finns även specifik formula för män
  • Prenumeration möjlig
  • Stort hållbarhet & ekologiskt tänk
  Nackdelar
  • Högt pris per portion för att vara piller

  Recension

  Detta är som Hairlusts gummi formula fast i tablettform. Innehållet är väldigt lik men vissa ingredienser har ändrats och fokuset här är något mer på aminosyror, men innehåller fortfarande biotin, selen, C-vitamin och zink. De är fortfarande veganska, och eftersom det är samma företag så har miljötänket och hållbarheten prioriterats, därav det relativt höga priset. Tabletterna säljs i två former; för kvinnor och män. Innehållet i de olika är skräddarsydda för de olika behoven mellan könen.

  Hairlust är ett företag som är dedikerat sig till hårvård, hållbarhet och naturliga ingredienser. Du kan med gott samvete köpa deras produkter, väl medveten om att de har god vetskap inom området och dessutom bryr sig om vad och hur de tillverkar sina produkter. De erbjuder också möjlighet att prenumerera på deras produkter; vilket, när det kommer till vitaminer för håret, är väldigt smart eftersom hårvård är något man ska göra kontinuerligt och hårhälsa är en långvarig investering.

  Läs mer
 4. Stora Hårkuren

  9,3/10
  ”Stor blandning av vitaminer, mineraler och örter; till ett otroligt bra pris”
  Stora Hårkuren
  Mest Prisvärd
  Antal ingredienser
  17
  Portioner
  100
  Pris/port
  1 kr
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Stort innehåll av effektiva ingredienser
  • Mycket prisvärt
  • Många portioner
  Nackdelar
  • Innehåller ej selen
  • 3 tabletter dagligen

  Recension

  Stora hårkuren har en storblandning av vitaminer, mineraler och örter med olika effekter på hårets hälsa. Hela 17 stycken, som alla på ett eller annat sätt har påverkan på hur ditt hår mår, och det till ett väldigt förmånligt pris. En portion kostar nästan bara 1 krona, det är dock 3 tabletter per portion vilket kan vara lite jobbigt om man inte gillar att svälja piller. Du kan, om du vill, spara ännu mer och få produkten att hålla ännu längre genom att i stället för 3 tabletter dagligen börja gå över till 2 eller kanske till och med 1 om dagen (om det känns bra för dig). Det viktigaste är dock resultatet på håret och inte att spara så mycket pengar som möjligt så följ doseringen och se till att du får den effekt du hoppas på innan du börjar experimentera med att minska någon dos.

  Som med de flesta hårkurer eller vitaminer för håret så kan man inte förvänta sig något mirakelresultat efter en dag. Det bör ta flera veckor eller några månader innan du märker någon direkt skillnad och det kan vara svårt att märka själv eftersom det sker successivt. Kolla gärna på naglarna som referens, om de känns hårdare, finare och växer snabbare är det sannolikt att ditt hår upplever samma effekter. Naglar och hår är väldigt sammankopplade.

  Läs mer
 5. Healthwell Biotin 10000

  8,7/10
  ”Inget smussel eller onödiga tillsatser; endast Biotin”
  Healthwell Biotin 10000
  Antal ingredienser
  1
  Portioner
  100
  Pris/port
  2 kr
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Högdoserat biotintillskott
  • Populär & välrecenserad produkt
  Nackdelar
  • Innehåller endast biotin

  Recension

  Biotin är väldigt sammankopplat med hårhälsan och definitivt något du bör hitta när det kommer till tillskott för håret. Det kallas ibland för vitamin H just på grund av denna koppling. Biotin är delaktig i nedbrytningen och tillförseln av bland annat aminosyror till håret. Biotin har dock andra fördelar såsom att ge oss en bättre energiomsättning, fettnedbrytningen och blodsockernivåer (vilket håller sockersuget nere).

  Det är en väldigt populär och välrecenserad produkt så vi behöver inte bara utgå från våra egna upplevda effekter. Det som skrivs känns igen och den röda tråden i kommentarsfältet är: starkare hår, bättre tillväxt och mindre håravfall. Vill man inte stoppa i sig en massa olika ämnen och mineraler men ändå stärka sitt hår så kan vi rekommendera ett tillskott med endast biotin. Trots det så är ett tillskott med endast biotin samtidigt en nackdel eftersom det inte ger samma helhetsgardering som ett blandat tillskott.

  Läs mer

kopguide harvitaminer

Din Köpguide till bästa vitaminerna för håret

Vi har samlat en lite köpguide här över aspekter som kan vara viktiga att fundera över och vad du kan leta efter när du ska köpa ett tillskott för håret. Ta gärna en titt på dessa innan du gör ett köp eller din egen research för att få bättre koll på vad du bör leta efter.

 • question6

  Vad ska du ha tillskottet till? 

  Du kanske vet exakt vad som är problemet med din hårhälsa. I så fall skulle du kunna punktmarkera detta med ett specifikt ämne. Om du till exempel vill undvika gråa hår så skulle ett tillskott med koppar kunna vara något att fundera över. Du kanske vill att håret växer snabbare och då skulle Biotin eller Zink kunna vara något att leta efter. I många fall är det dock en allmän förbättring av hårhälsan man är ute efter och då är det bra att ta ett tillskott som täcker på många fronter.
 • vitamins

  Innehåll 

  Det är alltid bra att se över vad produkten innehåller. Fler ingredienser behöver inte betyda bättre resultat, men om du vill ha ett heltäckande skydd så kan du kolla över vår guide över viktiga ingredienser längre ner på sidan och se till att ämnen såsom; Biotin, Zink, Selen, C-vitamin och aminosyror finns med. Andra vitaminer är också positivt men det är framför allt ovanstående som man helst vill se i ett tillskott. Vill man inte stoppa i sig en massa olika ämnen så finns det specifika tillskott med till exempel Biotin som kan köpas i stället.
 • coins5

  Formatet på tillskottet 

  Det absolut vanligaste är att tillskottet kommer som kapslar/tabletter. De bör tas i anknytning med mat för att öka upptaget. Det finns även tillskott i pulverformat vilket, om man inte gillar att svälja piller kan underlätta intaget eftersom man blandar ut det i något att dricka. Det kan dock ge drickan en tråkigare smak, vilket inte är speciellt roligt att svälja. Sedan finns det även vingummin som gör tillskottet till mer eller mindre godis; enkelt att svälja eller tugga i sig. Gemensamt är i alla fall att de bör tas i samband med mat.
 • price11

  Pris & prenumeration 

  Priset är för många av oss en viktig aspekt. Du kan komma undan ganska billigt när det kommer till vitaminer för håret, men något att fundera över då är varför det är billigt. Hur har tillverkningsprocessen sett ut, är det naturligt utvalda ingredienser eller är produktionen hållbar? Ofta innebär ett dyrare pris att dessa aspekter har tagit ett större utrymme, och med ett högre pris kan man därmed behålla ett gott samvete över vad man stoppar i sig. Hos vissa återförsäljare så erbjuds även rabatterat pris vid köp av flera produkter eller så kan man välja att prenumerera för ett billigare pris, detta anser vi vara ett väldigt bra alternativ eftersom du bör se på hårhälsan som något långsiktigt och som borde användas kontinuerligt.
 • medicines time5

  Portioner & Dosering 

  Antalet portioner säger en del om hur länge du kan använda produkten innan du behöver köpa en ny. Om du följer doseringsförslaget så kan du räkna med att du har några månaders kontinuerlig användning framför dig. Det du kan fundera över här är om du vill slippa ta många piller eller inte. De flesta är satta till ett om dagen medan andra har upp till 3 piller dagligen, vilket kan kännas obekvämt och göra hela proceduren till en jobbigare syssla än det behöver vara.
 • customer5

  Betyg & recensioner 

  Vi rekommenderar nästan alltid att ta en titt på tidigare betyg och recensioner av produkten, eftersom det ger dig en tydlig indikation på vad andra har tyckt om tillskottet och vilka resultat du kan förvänta dig. Det är ofta väldigt subjektivt men om produkten verkar populär, omtyckt och det verkar finnas många upplevda effekter kan man känna sig mer säker i sitt köp.
 • remedy5

  Naturliga ingredienser & miljö 

  Priset brukar vara en indikator på detta, men ofta brukar återförsäljare stoltsera över att produkten är hållbar, ekologisk eller naturlig, så att finna den informationen brukar inte vara speciellt svårt. Det ger dig en bättre indikation på hur mycket tanke som ligger bakom produkten och hur säker du kan känna dig med produkten. Det är alltid skönare att veta vad det är man stoppar i sig och hur det gått till när den producerats.
vitaminer har2

Guide: olika vitaminer & mineralet för håret

Nedan kommer lite allmän information om tillskott för hår och om viktiga ingredienser och vad de gör för att förbättra hårhälsan. Något som är viktigt att anmärka när det kommer till vitaminer för hår är att det inte är någon mirakelkur. Om du, till exempel, redan har haft befintligt håravfall kan du inte räkna med att det magiskt kommer ploppa upp nytt hår men du har betydligt mycket större chans att behålla det du har. Ett vitamin- eller mineraltillskott för håret är en långsiktig investering, precis som det tar tid för håret att växa tar det tid för det att repareras och få en bättre hälsa.

Ingredienser att hålla utkik efter

 • Biotin

  Eller vitamin B7 bidrar till en normal hårväxt och förekommer därför ofta i schampon och andra hårprodukter. Ett av de vanligaste och mest kända ämnena när det kommer till hår, men även hudprodukter. Kallas faktiskt ibland skämtsamt för vitamin H för kopplingen till hår och hud. Ett måste när det kommer till vitaminer för håret.
 • Selen

  Är en antioxidant som förhindrar oxidants stress i kroppen och skyddar celler från nedbrytning. Låga nivåer av selen är sammankopplat med försämrad hud- och hårhälsa.
 • Zink

  Hittar vi både i hud, naglar och hår, och det i ganska stora mängder. Det räknas som en antioxidant och har även en aktiv komponent i DNA-proteiners uppbyggnad. Detta främjar hårtillväxt.
 • Kalcium

  Har primär funktion i nervsystemet, för hormonproduktionen, benstommen och muskelfunktioner. Helt enkelt en ganska viktig beståndsdel i kroppen, många av oss har på grund av dålig varierad kost brist på detta viktiga ämne. En brist som har visat sig ha negativa effekter på bland annat hårkvalitén.
 • Järn

  Har viktiga funktioner i kroppen, speciellt när det kommer till blodbildning. Järnbrist leder till håravfall så att få i sig tillräckligt är viktigt. Järn är dock något vi inte behöver speciellt mycket av och trots att järnbrist är mycket allvarligt så är för mycket järn inte heller bra för kroppen.
 • Koppar

  Är ett spårämne i kroppen och ingår i all bindväv. Det är en antioxidant och bidrar till att bibehålla hårets naturliga pigmentering och lyster. Brist på koppar vill man inte ha men kroppen behöver inte heller mycket utav det. Se till att dina kosttillskott inte innehåller för stora mängder koppar. Koppar används ofta för att motverka grått hår.
 • B12

  Är viktig för blodproduktionen i kroppen och förser alla inklusive hårsäckar med näringsämnen. Mycket viktig beståndsdel i hårväxten.
 • C-vitamin

  Är vattenlösligt och brukar ofta berika kosttillskott då det ökar upptagningsförmågan av många ämnen, däribland järn och MSM som båda har positiv inverkan på hårhälsan. C-vitamin är också delaktig i produktionen av kollagen som har stor inverkan på håret. Det är även en antioxidant och en brist på C-vitamin lämnar håret skört och torrt.
 • D-vitamin

  Även om varför är okänt har D-vitamin visat sig ha en inverkan på hårets tillväxt. Viss forskning har även indikerat att D-vitamin kan bidra till skapandet av nya hårsäckar även om detta inte är säkerställt. D-vitamin är trots det något du gärna ser i ett tillskott för hår.
 • E-vitamin

  Ännu en antioxidant med positiva effekter på hårhälsan. Vanligt påkommande i vitamintillskott för håret.
 • Olika aminosyror

  Bland annat Lysin används ofta i vitaminer för håret. Aminosyror är vad proteiner är uppbyggda av och ditt hår består av proteinet kreatin som i sin tur således är uppbyggd av aminosyror. Många aminosyror kan kroppen inte producera självmant och behöver alltså tillkomma genom kost eller tillskott.
 • Kollagen

  Är en viktig byggsten i kroppens celler, runt 30 års ålder börjar kroppens förmåga att producera kollagen försämras. Kollagen används främst för att förbättra hudens hälsa och elasticitet eftersom 70 % av huden består av kollagen, men det har även positiva effekter på håret då kollagen förser kroppen med aminosyror som bygger upp ett tjock och friskt hår. Håret sitter ju även i huden och en förbättrad hudhälsa ger bättre mark för håret att rota sig i.
 • MSM

  Är en beståndsdel i kollagen och en naturlig svavelförening i kroppen men kroppen producerar det inte på egen hand. Ett tillskott av MSM ser till att kroppen har allt svavel den behöver och ser till att kollagenproduktionen bibehålls. Vilket också påverkar hårhälsan.

Vanliga frågor om vitaminer för håret

Vilka ämenen behöver håret?

Den listan är ganska lång för det finns många mineraler och vitaminer som har en effekt i hur bra vårt hår mår. Du kan läsa om flera verksamma ämnen i vår guide för vitaminer till håret.

Vilket tillskott för håret är bäst?

I vårt test vann Healthwell Wonderful Hair eftersom det har väl utvalda ingredienser, är gjord av en tillförlitlig tillverkare och ett helhetstänk både i produkten och dess tillverkning.

Vad är det bästa för håret?

Förutom en varierad kost och ett skonsamt schampo som passar din hårtyp, så finns det en rad ämnen i kroppen som påverkar hur vårt hår mår. Biotin, zink och selen är alla 3 viktiga delar i ekvationen men flera vitaminer och aminosyror spelar också stor roll för hur vårt hår mår. Även järn och koppar har inverkan på hårhälsan och håravfall, men dessa ska man vara varsam med att inta eftersom för mycket av dessa ämnen kan vara skadligt.

Funkar tillskott för håret?

Forskning och stuider har tvetydiga resultat när det kommer till tillskott för hår. Alla ingredienser nämnda i vår guide har inverkan på hårets hälsa men huruvida tillskotten har någon direkt inverkan är svårare att bevisa forskningsmässigt. Hittills har forskning mest kunnat visa på att brister av dessa ämnen leder till försämrad hårhälsa, men effekten av tillskotts, och hälsoforskning överlag, är krångligt utläsa och att visa indikationer på effekter är svårt eftersom det finns så många variabler. Har du brist på ämnen som är viktiga för håret löper du risk att ha sämre hårhälsa och om du inte hade det skulle du sannolikt inte leta efter ett sådant tillskott. Kunders omdömen spelar stor roll här för de upplevda effekterna är tyder definitivt på att tillskotten fungerar. 

Testvinnare - Bäst Vitaminer för håret

 • Healthwell Wonderful Hair
 • Hairlust Growth Formula Gummies
 • Hairlust Growth Formula Tablets
 • Stora Hårkuren
 • Healthwell Biotin 10000
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
24 röster, Genomsnitt: 4.6 / 5