Bästa Blodtrycksmätaren 2023

Av: Robin Johansson • Senast uppdaterad:
Övervaka ditt blodtryck effektivt hemma med vår topprankade blodtrycksmätare.
Blodtrycksmätare - Bäst i test
Betyg Bild Namn Pris Läs mer
betyg 4,7 Omron M3 Comfort Omron M3 Comfort
Pris
988 kr
Till butik
betyg 4,5 Beurer BM 28 Beurer BM 28
Pris
499 kr
Till butik
betyg 4,3 Beurer BC28 Beurer BC28
Pris
399 kr
Till butik
betyg 4,2 Omron M7 Intelli Omron M7 Intelli
Pris
1249 kr
Till butik
betyg 4,0 Braun ExactFit 3 Braun ExactFit 3
Pris
829 kr
Till butik
Se alla testvinnare

Blodtrycksmätare är ett vitalt verktyg för att övervaka och upprätthålla en hälsosam livsstil, särskilt för personer med hjärt-kärlsjukdomar, diabetes och andra medicinska tillstånd som kan påverka blodtrycket. Dessa enheter ger kritisk information om ditt hjärtas hälsa genom att mäta trycket i dina artärer under hjärtats olika faser. Att ha en blodtrycksmätare hemma kan hjälpa dig att övervaka ditt blodtryck regelbundet, upptäcka eventuella plötsliga förändringar och agera snabbt om det skulle behövas. Det kan också ge dig en bättre förståelse och kontroll över din hälsa, vilket gör det möjligt för dig att hantera ditt blodtryck mer effektivt.

Vi har undersökt ett antal olika modeller på marknaden och genom våra tester har vi kommit fram till att Omron M3 Comfort är det bästa blodtrycksmätaret. Detta utmärkte sig inte bara på grund av dess noggrannhet och tillförlitlighet, utan också på grund av dess användarvänlighet och komfort. Omron M3 Comfort har visat sig vara ett överlägset verktyg för att hålla koll på ditt blodtryck hemma. Oavsett om du är nybörjare eller en erfaren användare, kommer Omron M3 Comfort att ge dig den trygghet och tillförlitlighet du behöver för att hålla koll på din hjärthälsa.

Bäst i Test 24 är gratis att använda och kommer alltid att vara det. Om du uppskattar vårt arbete kan du stödja sidan genom att klicka på någon av våra köplänkar. Om du genomför ett köp via dessa länkar får vi en liten provision från återförsäljaren. Detta hjälper oss att fortsätta tillhandahålla noggrann information och utföra fler produkttester för att hjälpa dig hitta de bästa produkterna på marknaden.

De 7 bästa Blodtrycksmätarna 2023

 1. omron m3 blodtrycksmatare Bäst i test: 4,7/5
 2. Beurer Blodtrycksmätare BM 28 Mest noggranna: 4,5/5
 3. Beurer Blodtrycksmätare BC28 Bästa användarvänliga: 4,3/5
 4. omron m7 intelli Bästa minnesfunktion: 4,2/5
 5. Braun ExactFit 3 Blodtrycksmätare för överarm Bästa billiga: 4,0/5
 6. Nedis Blodtrycksmätare BTHBP10WT Bästa app-integration: 3,9/5
 7. Withings BPM Connect Smart blodtrycksmätare Bästa trådlösa: 3,8/5
 1. Bäst i test Omron M3 Comfort

  "Högkvalitativ blodtrycksmätare med noggrannhet och användarvänliga funktioner."
  Vårt betyg
  4,7/5
  Prickfrihet:
  4,8/5
  Noggrannhet:
  4,7/5
  Användarvänlighet:
  4,5/5
  Pålitlighet:
  4,8/5
  Komfort:
  4,8/5
  Till butiken
  (Swemed)

  När det gäller noggrannhet levererar Omron M3 Comfort imponerande resultat. Det är mycket exakt och pålitligt, vilket ger användaren en tydlig bild av deras blodtryck. Funktionen för att upptäcka ovanligt hjärtslag är ett stort plus och kan vara till stor hjälp för de som vill hålla koll på sin hjärthälsa. Dessutom kan två olika användare lagra sina individuella avläsningar vilket gör det enkelt att följa trender och mönster över tid.

  Användarvänligheten är också mycket hög. Den har en tydlig display och enkla instruktioner, vilket gör den lätt att använda även för de som inte är bekanta med blodtrycksmätare. Manschetten är bekväm och passar armstorlekar mellan 22-42 cm vilket gör att den passar de flesta. Dessutom kommer den med ett försvaringsfodral, vilket gör det praktiskt att förvara och transportera.

  Omron M3 Comfort erbjuder flera användbara funktioner, inklusive en färgindikator för högt blodtryck, upptäckt av ovanligt hjärtslag och kroppsrörelsedetektion. Dessa funktioner ger användaren en mer detaljerad bild av deras hälsa och bidrar till att göra mätningarna mer tillförlitliga. Med tanke på dess höga kvalitet och mängden funktioner den erbjuder, är priset på 988 kr mycket rimligt. Sammanfattningsvis, Omron M3 Comfort erbjuder exceptionell noggrannhet, användarvänlighet och en rad användbara funktioner till ett prisvärt pris, vilket gör den till ett utmärkt val för alla som behöver en pålitlig blodtrycksmätare.

  Fördelar

  • Mycket noggrann och pålitlig
  • Detekterar ovanligt hjärtslag
  • Stöd för flera användare
  • Hög användarvänlighet
  • Bra pris för dess funktioner

  Nackdelar

  • Kan vara för teknisk för vissa
  • Manschetten kanske inte passar alla
  Produkten finns att köpa här:
  988 kr
 2. Mest noggranna Beurer BM 28

  "Högkvalitativ, noggrann blodtrycksmätare med arytmi-varning och minnesfunktion."
  Vårt betyg
  4,5/5
  Prickfrihet:
  4,0/5
  Noggrannhet:
  4,6/5
  Användarvänlighet:
  4,4/5
  Pålitlighet:
  4,8/5
  Komfort:
  4,8/5
  Till butiken
  (Svenskt Kosttillskott)

  Beurer BM 28 är en blodtrycksmätare av hög kvalitet som är både noggrann och tillförlitlig. Den mäter systoliskt och diastoliskt tryck samt puls med stor precision och varnar för eventuell arytmi, vilket ger användaren en omfattande insikt i sitt blodtryck. Med 4 x 30 minnesplatser kan du enkelt följa dina blodtrycksresultat över tid, vilket gör det till ett utmärkt verktyg för långsiktig hälsokontroll. Dessutom får du en genomsnittlig bild av ditt blodtryck från alla sparade resultat, vilket kan vara särskilt användbart för dem som behöver övervaka sitt blodtryck regelbundet.

  När det gäller användarvänlighet är Beurer BM 28 mycket imponerande. Den är helautomatisk och enkel att använda, med en tydlig display och enkla instruktioner. Manschetten är av universell storlek (22-42 cm i omkrets), vilket innebär att den passar de flesta användare. Den automatiska avstängningsfunktionen och batteriindikatorn bidrar till produktens bekvämlighet. Dessutom ingår en förvaringsväska och batterier, vilket gör den idealisk för resor eller för att förvara på ett säkert ställe hemma.

  Prisvärdheten för Beurer BM 28 är också värd att nämna. Med tanke på dess höga prestanda, bekvämlighet och de extra funktioner den erbjuder, såsom arytmi-varning och minnesfunktion, är den definitivt prisvärd. För 499 kr får du en kliniskt testad blodtrycksmätare som ger dig möjlighet att övervaka ditt blodtryck på ett enkelt och effektivt sätt. Sammantaget ger vi Beurer BM 28 ett betyg på 4,5 av 5, vilket gör den till en av de bästa blodtrycksmätarna på marknaden.

  Fördelar

  • Noggrann och tillförlitlig mätning
  • Varnar för eventuell arytmi
  • 4 x 30 minnesplatser
  • Helautomatisk och användarvänlig
  • Universell manschettstorlek

  Nackdelar

  • Kan vara för teknisk för vissa användare
  • Kan vara dyr för budgetmedvetna kunder
  Produkten finns att köpa här:
  499 kr
 3. Bästa användarvänliga Beurer BC28

  "Högpresterande, noggrann och användarvänlig blodtrycksmätare med flera funktioner."
  Vårt betyg
  4,3/5
  Prickfrihet:
  4,1/5
  Noggrannhet:
  4,5/5
  Användarvänlighet:
  4,3/5
  Pålitlighet:
  4,3/5
  Komfort:
  4,3/5
  Till butiken
  (Svenskt Kosttillskott)

  Beurer BC28 blodtrycksmätare är en högpresterande och mycket noggrann enhet som ger pålitliga mätresultat. Den mäter både diastoliskt och systoliskt tryck samt puls och visar genomsnittliga blodtrycksvärden av sparade mätningar, vilket gör den till en av de mest exakta och konsekventa blodtrycksmätarna på marknaden. Dessutom uppfyller den kraven för medicintekniska produkter, vilket ger ytterligare förtroende för dess tillförlitlighet.

  Beurer BC28 är också mycket användarvänlig. Med sin snabba och bekväma mätning och tydlig display, gör den processen att övervaka blodtrycket till en enkel uppgift. Dessutom erbjuder den en rad användbara funktioner, inklusive en riskindikator som upptäcker arytmi och varnar vid oregelbunden hjärtrytm, vilket kan vara till stor hjälp för dem med hjärtrelaterade hälsotillstånd.

  Trots alla dessa imponerande egenskaper, är Beurer BC28 också prisvärd. Med tanke på dess höga kvalitet och de många funktionerna den erbjuder, ger den utmärkt valuta för pengarna. Att det dessutom ingår både förvaringsbox och batterier i priset gör den ännu mer ekonomiskt attraktiv. Sammanfattningsvis är Beurer BC28 en utmärkt blodtrycksmätare som kombinerar noggrannhet, användarvänlighet och prisvärdhet.

  Fördelar

  • Högpresterande och noggrann enhet
  • Uppfyller kraven för medicintekniska produkter
  • Snabb och bekväm mätning
  • Riskindikator för oregelbunden hjärtrytm
  • Prisvärd med många funktioner

  Nackdelar

  • Ingen trådlös anslutning
  • Kan vara komplicerad för äldre användare
  Produkten finns att köpa här:
  399 kr
 4. Bästa minnesfunktion Omron M7 Intelli

  "Noggrann och användarvänlig blodtrycksmätare med många funktioner."
  Vårt betyg
  4,2/5
  Prickfrihet:
  4,4/5
  Noggrannhet:
  4,2/5
  Användarvänlighet:
  4,5/5
  Pålitlighet:
  4,0/5
  Komfort:
  4,0/5
  Till butiken
  (MEDS)

  Omron M7 Intelli IT blodtrycksmätare får höga poäng när det gäller noggrannhet, vilket är det absolut viktigaste kriteriet för en blodtrycksmätare. Den innovativa ”IntelliSense”-tekniken anpassar manschettens uppblåsning individuellt, vilket säkerställer exakta och korrekta mätningar varje gång. Dessutom signalerar en färgad lampa om blodtrycket överskrider en hälsosam nivå, vilket ger användaren värdefull information om eventuella hälsorisker.

  När det gäller användarvänlighet är Omron M7 Intelli IT blodtrycksmätare också mycket imponerande. Den är helt automatiserad, vilket gör mätprocessen smidig och effektiv. Dessutom kan två användare spara upp till 100 mätningar var, vilket gör det lätt att hålla koll på blodtryckets utveckling över tid. Manschetten passar för omkrets 22–42 cm, vilket innebär att den passar de flesta användare.

  Omron M7 Intelli IT blodtrycksmätare erbjuder många funktioner för priset, vilket gör den till ett prisvärt val. Medföljer gör en praktisk förvaringsväska, vilket gör det enkelt att ta med sig mätaren på resor. En nackdel är dock att nätadapter inte ingår, vilket innebär en extra kostnad för användaren. Trots detta är Omron M7 Intelli IT blodtrycksmätare ett utmärkt val för den som vill ha en noggrann och användarvänlig blodtrycksmätare med många funktioner.

  Fördelar

  • Hög mätnoggrannhet
  • Anpassad uppblåsning av manschett
  • Automatiserad för smidig användning
  • Hög lagringskapacitet för mätningar
  • Prisvärd med många funktioner

  Nackdelar

  • Nätadapter ingår inte
  • Manschett kan vara för stor för vissa
  Produkten finns att köpa här:
  1249 kr
 5. Bästa billiga Braun ExactFit 3

  "Högkvalitativ blodtrycksmätare med exakthet och användarvänlighet."
  Vårt betyg
  4,0/5
  Prickfrihet:
  4,3/5
  Noggrannhet:
  3,9/5
  Användarvänlighet:
  4,2/5
  Pålitlighet:
  3,8/5
  Komfort:
  3,8/5
  Till butiken
  (Kjell)

  Braun ExactFit 3 är en högkvalitativ blodtrycksmätare som får höga betyg i vår utvärdering, med ett betyg på 4,0 av 5. En av dess största styrkor är dess noggrannhet, vilket är avgörande för en blodtrycksmätare. Den har testats kliniskt av European Society of Hypertension och har visat sig ge mycket exakta resultat. Dessutom varnar den för ojämn hjärtrytm, vilket ger extra trygghet för användaren.

  En annan stark punkt för Braun ExactFit 3 är dess användarvänlighet. Den har en tydlig och belyst display, vilket gör det enkelt att läsa av resultaten. Dessutom kan den lagra historik för två personer, vilket gör det möjligt att följa blodtrycksutvecklingen över tid. Dessutom uppskattas att den kommer med två olika storlekar av blodtrycksmanschetter, vilket gör den lämplig för olika användare.

  Med tanke på kvaliteten och funktionerna som Braun ExactFit 3 erbjuder, anser vi att den är mycket prisvärd. För ett pris på 829 kr får du en blodtrycksmätare som är både exakt och användarvänlig, med extra funktioner som varning för ojämn hjärtrytm och minnesfunktion för två personer. Sammantaget är Braun ExactFit 3 en utmärkt investering för de som vill hålla koll på sitt blodtryck på ett enkelt och tillförlitligt sätt.

  Fördelar

  • Hög noggrannhet i mätning
  • Varnar för ojämn hjärtrytm
  • Användarvänlig med tydlig display
  • Minnesfunktion för två personer
  • Inkluderar två storlekar av manschetter

  Nackdelar

  • Relativt högt pris jämfört med konkurrenter
  • Saknar trådlös anslutning till mobilapp
  Produkten finns att köpa här:
  829 kr
 6. Bästa app-integration Nedis Blodtrycksmätare BTHBP10WT

  "Effektiv och pålitlig blodtrycksmätare med smarta funktioner och app-integration."
  Vårt betyg
  3,9/5
  Prickfrihet:
  4,1/5
  Noggrannhet:
  3,4/5
  Användarvänlighet:
  3,6/5
  Pålitlighet:
  4,2/5
  Komfort:
  4,2/5
  Till butiken
  (Webhallen)

  Nedis Blodtrycksmätare BTHBP10WT är en effektiv och pålitlig enhet som erbjuder noggranna mätresultat. Den intelligenta tekniken säkerställer snabba avläsningar och enheten informerar omedelbart användaren om eventuella applikationsfel. Detta, tillsammans med den integrerade rörelsedetektorn, garanterar exakta mätresultat. Dessutom har enheten en oregelbunden hjärtslagsdetektering, vilket är en viktig funktion för att övervaka hjärthälsa.

  Blodtrycksmätaren är mycket användarvänlig, med en stor och tydlig 4,3-tums HD-skärm som visar alla avläsningar inklusive Världshälsoorganisationens (WHO) 3-färgs blodtrycksstandard. Den har även en justerbar armmanschett och en håll stilla indikator för komfort under mätning. En särskilt imponerande funktion är dess förmåga att lagra upp till 99 avläsningar för två användare, vilket gör det möjligt att spåra och jämföra blodtryck över tid.

  Prisvärdhet är ett annat starkt inslag i Nedis Blodtrycksmätare BTHBP10WT. Med tanke på dess högkvalitativa funktioner och prestanda är priset mycket rimligt. Dessutom kan mätresultaten skickas direkt till Nedis SmartLife-appen via Bluetooth, vilket ger användarna möjlighet att spåra och analysera deras blodtryck över tid. Sammantaget är Nedis Blodtrycksmätare BTHBP10WT en utmärkt investering för dem som vill övervaka sin hjärthälsa på ett effektivt och enkelt sätt.

  Fördelar

  • Noggranna mätresultat
  • Oregelbunden hjärtslagsdetektering
  • Användarvänlig med stor skärm
  • Lagringskapacitet för 99 avläsningar
  • Prisvärd med smarta funktioner

  Nackdelar

  • Kan vara komplicerad för teknikovana
  • Bluetooth-anslutningen kan vara ostabil
  Produkten finns att köpa här:
  749 kr
 7. Bästa trådlösa Withings BPM Connect

  "Smart blodtrycksmätare med wifi-anslutning och användarvänliga funktioner."
  Vårt betyg
  3,8/5
  Prickfrihet:
  4,1/5
  Noggrannhet:
  4,3/5
  Användarvänlighet:
  3,7/5
  Pålitlighet:
  3,5/5
  Komfort:
  3,5/5
  Till butiken
  (Kjell)

  Withings BPM Connect är en smart blodtrycksmätare som erbjuder både noggrannhet och användarvänlighet. Den mäter systoliskt och diastoliskt tryck samt puls med precision, och tack vare dess wifi-anslutning kan du enkelt utföra mätningar utan att ha telefonen med dig, vilket är en stor fördel jämfört med enheter som bara har Bluetooth. Dessutom visar den tydliga resultat direkt på enheten och i mobilen, vilket gör det enkelt för användaren att förstå mätningarna. Färgkodade indikatorer hjälper också till att tydliggöra blodtrycksresultatet.

  Med tanke på komfort och funktioner, kommer Withings BPM Connect inte att göra dig besviken. Den mjuka manschetten gör den bekväm att använda och det faktum att den består av bara en huvuddel gör den lätt att ta med sig. Enheten har också flera smarta funktioner, inklusive möjligheten att se trender över tid och automatisk journalföring i appen. Dessutom kan du synkronisera den med över 100 appar, vilket gör det mycket enklare att hålla koll på ditt blodtryck och dela informationen med din läkare.

  När det gäller prisvärdhet, kan Withings BPM Connect verka lite dyr vid första anblicken. Men med tanke på dess höga kvalitet, användarvänlighet och smarta funktioner, tror vi att det är ett rimligt pris. Dessutom är den godkänd för medicinsk användning och har testats av flera ansedda organisationer, vilket ger en extra försäkring om dess tillförlitlighet och kvalitet. Med allt detta i åtanke, ger vi Withings BPM Connect ett betyg av 3,8/5.

  Fördelar

  • Noggrann mätning av blodtryck och puls.
  • Wifi-anslutning för mätningar utan telefon.
  • Tydliga resultat på enheten och i mobilen.
  • Komfortabel mjuk manschett.
  • Möjlighet att synkronisera med över 100 appar.

  Nackdelar

  • Kan upplevas som dyr.
  • Kräver wifi för full funktionalitet.
  Produkten finns att köpa här:
  1290 kr
testvinnarna

Jämför de 7 vinnarna i testet

Se hur våra bästa produkter jämför sig med varandra här. Vill du sortera dem? Bara klicka på en rubrik i tabellen!

Blodtrycksmätare Totalbetyg Pris
Omron M3 Comfort Betyg 4,7 / 5
4,7 / 5
Bästa pris
988 kr
Beurer Blodtrycksmätare BM 28 Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Bästa pris
499 kr
Beurer Blodtrycksmätare BC28 Betyg 4,3 / 5
4,3 / 5
Bästa pris
399 kr
Omron M7 Intelli Betyg 4,2 / 5
4,2 / 5
Bästa pris
1249 kr
Braun ExactFit 3 Blodtrycksmätare för överarm Betyg 4,0 / 5
4,0 / 5
Bästa pris
829 kr
Nedis Blodtrycksmätare BTHBP10WT Betyg 3,9 / 5
3,9 / 5
Bästa pris
749 kr
Withings BPM Connect Smart blodtrycksmätare Betyg 3,8 / 5
3,8 / 5
Bästa pris
1290 kr
viktiga faktorer för att välja rätt blodtrycksmätare

Så hittar du bästa blodtrycksmätare

För att hitta den bästa blodtrycksmätaren bör man ta hänsyn till ett antal viktiga faktorer. Det finns vissa specifika kriterier som är avgörande när man ska bedöma kvaliteten på en blodtrycksmätare. Här nedan går vi igenom några av dessa kriterier i detalj för att hjälpa dig att göra ett informerat val.

Noggrannhet

Det absolut viktigaste kriteriet för en bra blodtrycksmätare är noggrannheten. Enheten bör ge korrekta och konsekventa mätningar. En bra indikation på detta kan vara om enheten har klinisk validering, vilket innebär att den har testats och godkänts mot guldstandarden för blodtrycksmätning. En noggrann blodtrycksmätare ger dig en tydlig bild av ditt blodtryck och hjälper dig att följa eventuella förändringar över tid.

Användarvänlighet

En annan viktig faktor är hur enkel enheten är att använda. En bra blodtrycksmätare bör ha en tydlig display som visar mätresultaten, samt enkla knappar för att starta och stoppa mätningen. Det kan också vara fördelaktigt om enheten har funktioner som automatisk avstängning och minnesfunktion, vilket gör det lättare för dig att hålla koll på dina mätningar över tid.

Komfort

Komfort är en annan avgörande faktor. Manschetten bör vara lätt att sätta på och ta av, och den bör inte orsaka något obehag under mätningen. En bra blodtrycksmätare bör också vara tyst under användning, så att du kan använda den utan att störa andra.

Storlek och design

Storleken och designen på blodtrycksmätaren kan också ha betydelse. En kompakt och lätt blodtrycksmätare är lättare att förvara och transportera, vilket kan vara särskilt viktigt om du behöver ta med dig enheten när du reser. Designen bör också vara enkel och intuitiv, så att du enkelt kan förstå hur du ska använda enheten.

Batteriliv

Batteriliv är en annan viktig faktor att överväga. En bra blodtrycksmätare bör ha ett långt batteriliv, så att du inte behöver byta batterier alltför ofta. Vissa modeller har även en indikator som visar när batteriet börjar bli lågt, vilket kan vara mycket praktiskt.

Pris

Priset är naturligtvis också en viktig faktor. En bra blodtrycksmätare behöver inte nödvändigtvis vara dyr, men det kan vara värt att betala lite extra för en enhet som är noggrann, pålitlig och lätt att använda. Kom ihåg att den billigaste enheten inte alltid är det bästa valet.

Användarrecensioner

Slutligen bör du också ta hänsyn till användarrecensioner. Dessa kan ge dig en bra indikation på hur enheten presterar i praktiken. Läs igenom recensionerna noggrant och se efter om det finns några återkommande problem eller klagomål. Kom ihåg att alla produkter kan ha negativa recensioner, men om de flesta recensionerna är positiva är det ett gott tecken.

blodtryck kopguide

Hur använder man en blodtrycksmätare?

Att kunna använda en blodtrycksmätare korrekt är viktigt för att få noggranna och tillförlitliga mätningar. Det finns vissa grundläggande steg som bör följas när man använder en blodtrycksmätare. Här nedan går vi igenom dessa steg i detalj för att hjälpa dig att få den mest exakta läsningen möjligt.

1. Förberedelse

Det första steget i att använda en blodtrycksmätare är att förbereda dig själv och din miljö. Du bör sitta lugnt och stilla i minst 5 minuter innan du tar din mätning. Undvik att röka, dricka koffein eller motionera minst 30 minuter innan mätningen. Se till att du sitter bekvämt med fötterna plant på golvet och inte har några kläder som stramar runt armen.

2. Placering av manschetten

Nästa steg är att placera manschetten korrekt på armen. Manschetten bör placeras på överarmen, cirka 2 cm ovanför armbågen. Se till att manschetten sitter tätt mot huden men inte för stramt. Du bör kunna få in två fingrar mellan manschetten och armen.

3. Starta mätningen

När manschetten är korrekt placerad, kan du starta mätningen. Detta görs vanligtvis genom att trycka på en startknapp på blodtrycksmätaren. Du bör sitta stilla och avslappnat under hela mätningen och undvika att prata eller röra dig.

4. Läs av resultatet

Efter att mätningen är klar visas resultatet på blodtrycksmätarens display. Detta inkluderar vanligtvis två siffror: det systoliska trycket (det högre numret) och det diastoliska trycket (det lägre numret). Dessa siffror representerar trycket i artärerna när hjärtat slår respektive vilar mellan slagen.

5. Dokumentera och följ upp

Det sista steget är att dokumentera ditt resultat. Många blodtrycksmätare har en minnesfunktion som sparar dina senaste mätningar, men det kan också vara bra att skriva ner dina resultat för att följa eventuella förändringar över tid. Om ditt blodtryck är högt bör du kontakta din läkare för vidare uppföljning.

LÄS MER: Bästa Ficklampa

Vem har nytta av en blodtrycksmätare?

En blodtrycksmätare är ett viktigt verktyg för att övervaka och kontrollera blodtrycket. Det finns flera grupper av människor som kan ha särskild nytta av att ha en blodtrycksmätare hemma. Nedan listar vi några av dessa grupper och förklarar varför de kan dra nytta av att använda en blodtrycksmätare.

 • Personer med högt blodtryck: För de som redan har diagnostiserats med högt blodtryck, är regelbunden övervakning kritiskt viktig. En hemmabaserad blodtrycksmätare kan hjälpa till att övervaka effektiviteten i behandlingen och upptäcka eventuella plötsliga förändringar som kan kräva medicinsk uppmärksamhet.
 • Personer med diabetes eller njursjukdom: Dessa sjukdomar är ofta förknippade med högt blodtryck. Att kunna övervaka sitt blodtryck hemma kan hjälpa dessa individer att hantera deras sjukdom bättre och undvika komplikationer relaterade till högt blodtryck.
 • Äldre personer: Risken för högt blodtryck ökar med åldern. Äldre personer har därför stor nytta av att ha en hemmabaserad blodtrycksmätare för att regelbundet övervaka deras blodtryck och upptäcka eventuella hälsoproblem i tid.

Det är dock viktigt att notera att inte alla behöver en blodtrycksmätare hemma. Personer som är friska och inte har några riskfaktorer för högt blodtryck kan kanske inte dra nytta av att ha en hemmabaserad blodtrycksmätare. Dessutom kan överanvändning av blodtrycksmätare leda till onödig stress och ångest. Det är alltid bäst att rådfråga en läkare eller annan vårdgivare om du är osäker på om du skulle dra nytta av att ha en blodtrycksmätare hemma.

LÄS MER: Pannlampa bäst i test

vanliga frågor om Blodtrycksmätare

FAQ: Vanliga frågor om Blodtrycksmätare

1. Hur ofta bör jag mäta mitt blodtryck hemma?

Frekvensen av mätningar kan variera beroende på ditt hälsotillstånd och din läkares rekommendationer. Om du har diagnostiserats med högt blodtryck, kan din läkare rekommendera att du tar dagliga mätningar, eller till och med två gånger om dagen, morgon och kväll. Om du använder en hemmabaserad blodtrycksmätare för att övervaka ditt blodtryck över tid, kan det vara tillräckligt med mätningar några gånger i veckan. Det är viktigt att du följer din läkares råd när det gäller frekvensen av mätningarna.

2. Hur noggranna är hemmabaserade blodtrycksmätare jämfört med de på läkarmottagningen?

Noggrannheten hos en hemmabaserad blodtrycksmätare kan vara jämförbar med de enheter som används på en läkarmottagning, förutsatt att enheten är kliniskt validerad och används korrekt. Det är viktigt att manschetten passar ordentligt och att du sitter stilla under mätningen för att få de mest noggranna resultaten. Hemmabaserade mätningar kan dessutom ge en mer realistisk bild av ditt blodtryck eftersom de tas i din vanliga miljö och inte i en stressig läkarpraxis.

3. Vilken arm ska jag mäta blodtrycket på?

Det kan vara lite skillnad i blodtryck mellan höger och vänster arm, men generellt sett kan du mäta på vilken arm som helst. Vissa läkare rekommenderar att du varierar mellan båda armarna för att få en mer komplett bild av ditt blodtryck. Om det finns en betydande skillnad i blodtryck mellan armarna bör du rådfråga din läkare, eftersom det kan vara ett tecken på ett hälsoproblem.

4. Kan jag använda en blodtrycksmätare om jag har oregelbunden hjärtrytm?

Vissa blodtrycksmätare kanske inte fungerar lika bra för personer med oregelbunden hjärtrytm, som förmaksflimmer. Om du har en oregelbunden hjärtrytm bör du leta efter en blodtrycksmätare som är specifikt utformad för att hantera detta tillstånd, eller rådfråga din läkare om vilken typ av enhet du bör använda.

5. Vad betyder de två siffrorna på blodtrycksmätaren?

De två siffrorna på en blodtrycksmätare representerar det systoliska och diastoliska blodtrycket. Det systoliska trycket, det högre numret, indikerar trycket i artärerna när hjärtat slår och pumpar ut blod. Det diastoliska trycket, det lägre numret, indikerar trycket i artärerna när hjärtat vilar mellan slagen. Båda siffrorna är viktiga för att bedöma om ditt blodtryck är inom ett hälsosamt intervall.

6. Vad ska jag göra om mitt blodtryck är högt?

Om du konsekvent får höga blodtrycksmätningar bör du kontakta din läkare. Högt blodtryck, även känt som hypertoni, kan leda till allvarliga hälsoproblem om det inte behandlas, inklusive hjärtsjukdom och stroke. Din läkare kan rekommendera livsstilsförändringar eller medicinering för att hjälpa till att sänka ditt blodtryck.

7. Hur ska jag förvara min blodtrycksmätare?

Blodtrycksmätaren bör förvaras på en torr och sval plats, borta från direkt solljus och värme. Det är också viktigt att hålla enheten ren och dammfri. Följ tillverkarens instruktioner för rengöring och underhåll av din blodtrycksmätare.

8. Behöver jag kalibrera min blodtrycksmätare regelbundet?

De flesta moderna blodtrycksmätare behöver inte kalibreras regelbundet eftersom de är utformade för att behålla sin noggrannhet över tid. Det är dock en bra idé att ta med din blodtrycksmätare till läkaren ibland för att jämföra dess läsningar med läkarens professionella utrustning och säkerställa att din enhet fortfarande ger korrekta resultat.

Om vårt test

I syfte att hitta den bästa blodtrycksmätaren på marknaden, har vi på Bäst i Test 24 genomfört omfattande tester och utvärderingar av ett antal populära modeller. Vårt mål har varit att ge en så objektiv och rättvis bedömning som möjligt, baserad på en rad olika kriterier. Vi har testat blodtrycksmätare i olika miljöer, under olika omständigheter och vid olika tidpunkter för att säkerställa att de uppfyller våra höga krav på kvalitet, tillförlitlighet och användarvänlighet.
 • Noggrannhet: Hur exakt mäter blodtrycksmätaren blodtrycket? Skiljer sig resultaten åt vid upprepade mätningar?
 • Användarvänlighet: Är blodtrycksmätaren enkel att använda? Är displayen lättläst? Är instruktionerna tydliga?
 • Komfort: Är blodtrycksmätaren bekväm att använda? Orsakar den någon obehag vid mätning?
 • Funktioner: Vilka extra funktioner erbjuder blodtrycksmätaren? Har den till exempel en minnesfunktion eller möjlighet att dela data med en app?
 • Prisvärdhet: Är blodtrycksmätaren prisvärd i förhållande till kvaliteten och funktionerna den erbjuder?

Genom att granska varje blodtrycksmätare utifrån dessa kriterier, har vi lyckats sammanställa en lista över de bästa blodtrycksmätarna på marknaden. Vi hoppas att denna artikel kommer att vara till hjälp för dig när du ska välja en blodtrycksmätare som passar dina behov och önskemål.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
82 röster, Betyg: 4.6 / 5
robban
Robin Johansson
Expert inom träning & hälsa

Robin Johansson är en ivrig skribent med en brinnande passion för träning och hälsa. Hans resa började med personliga utforskningar av fysisk kondition och har sedan dess vuxit till en evig jakt på kunskap inom ämnet. Robin är alltid ivrig att lära sig mer och dela med sig av sina insikter.

Hans talang ligger i att omvandla vetenskapliga fakta till praktiska råd, vilket har hjälpt många att navigera i träningens och hälsans komplexa värld. Hans genuina önskan att hjälpa andra nå sina fysiska mål reflekteras i hans inspirerande skrivande.