Vårt arbete finansieras av våra läsare. Genom affiliate-samarbeten erhåller vi en provision på vissa köp som görs via länkar på sidan.

Bäst i test: Bäst blodtrycksmätare 2021

En blodtrycksmätare är smidig att ha hemma om du vill följa ditt blodtryck för att ha koll på ditt hälsotillstånd, eller om du har haft avvikande blodtryck tidigare och vill slippa regelbundna besök till vårdcentralen. Moderna, automatiska blodtrycksmätare mäter snabbt och exakt och är enkla att använda. Vi har sammanställt en lista över våra 6 testvinnare. Samtliga är tillförlitliga och prisvärda blodtrycksmätare.

Vilken blodtrycksmätare är bäst?

Omron Blodtrycksmätare M3 Comfort Överarm har vi utsett till bäst-i-test. Det är en mycket prisvärd mätare med flera funktioner som gör det lätt för dig att få en bra översikt över ditt blodtryck och hälsotillstånd. När vi jämfört och testat blodtrycksmätarna så har vi undersökt följande punkter:

 • Precision – Precisionen handlar både om hur exakt blodtrycket mäts men även hur manschetten sitter. En dåligt sittande manschette kan ge felaktiga mätningar.
 • Funktioner – Funktioner som lagring och statistik underlättar för dig att följa ditt blodtryck över tid och när avvikande tryck uppstår. Förmaksflimmer och rubbningar i hjärtrytmen kan också upptäckas av lite mer avancerade apparater.
 • Användarvänlighet – Skärmen ska vara tydlig och skarp, manschetten lätt att få på och kalibreringen ska vara smidig. Det är också viktigt att instruktioner är lätta att läsa och följa.

 1. 1. Omron Blodtrycksmätare M3 Comfort Överarm
  9,5/10
  "Enkel, bekväm och exakt. En riktigt bra blodtrycksmätare till riktigt bra pris"
  Omron Blodtrycksmätare M3 Comfort Överarm
  Bäst i test
  Omkrets mätpunkt
  22-42 cm
  Visar puls
  Ja
  Sparar historik
  Ja
  Användarvänlighet
  Hög
  Till Butik
  749 kr
  Läs mer
  Fördelar
  • Kliniskt testad med högsta betyg
  • Mycket användarvänlig
  • Bekväm manschett
  • Bra pris
  Nackdelar
  • Något klumpig mätare

  Blodtrycksmätaren Omron M3 Comfort har allt du behöver för en pålitlig och användarvänlig blodtrycksmätare. Den mäter blodtryck, pulsfrekvens och oregelbunden hjärtrytm. Precisionen är noggrant mätt av oberoende forskare där den fått högsta betyg. Du mäter trycket på överarmen med en manchett som är speciellt utformad att mäta runt hela armen för bättre noggrannhet.

  Manschetten är väldigt lätt och smidig att få på plats och dess utformning gör att det är extra lätt att få den att sitta rätt, den har även en funktion som säger till om du satt dit manschetten fel. Vi tycker också om funktionen som varnar om mätaren upptäcker mätfel som till exempel att du rör på dig för mycket. Men ett enkelt knapptryck så spänns manschetten åt och dina resultat får du på nolltid. Bildskärmen är riktigt skarp och tydlig men det är just enkelheten som gör M3 Comfort till en vinnare.

  Läs mer
 2. 2. Braun ExactFit 3 Blodtrycksmätare för överarm
  9,3/10
  "En blodtrycksmätare med tydliga instruktioner som är lätt att förstå och använda"
  Braun ExactFit 3 Blodtrycksmätare för överarm
  Omkrets mätpunkt
  22 - 42 cm
  Visar puls
  Ja
  Sparar historik
  Ja
  Användarvänlighet
  Hög
  Till Butik
  749 kr
  Läs mer
  Fördelar
  • Känslig mätare
  • Tillhörande app för lagring av data
  • Batterier och två manschetter medföljer
  Nackdelar
  • Ganska dålig batteritid
  • Vissa knappar är ganska små

  Braun ExactFit 3 är en smidig blodtrycksmätare med bra funktioner och som är enkel att använda. Manschetten kommer i två storlekar med instruktioner påtryckt för optimal passform, väldigt smidig för förstagångsanvändare. Manschetten ska placeras på överarmen. Mätningen i sig är väldigt smidig, efter två knapptryck kan du se ditt blodtryck, puls, eventuella avvikelser i hjärtrytm och blodtryck samt spara ner data på appen i mobilen. Appen är ett mycket smidigt sätt att hantera historik på, du slipper skriva ner för hand och kan enkelt få upp den information som du eller din läkare behöver direkt i telefonen. Tyvärr måsten datan matas in manuellt, mätaren har ingen smart-funktion som gör det automatiskt. Du kan också bläddra i historiken direkt i mätaren samt se ditt genomsnittliga blodtryck för de 3 senaste mätningarna med bara ett knapptryck. Mätaren kan hantera historik för två personer.

  Vad vi gillar särskilt med ExactFit 3 är den pedagogiska utformningen. Från instruktioner på manschetten till symbolerna på mätaren. Det är ganska vanligt att manschetten placeras fel så den extra tydligheten är viktig. ExactFit 3 varnar för felplacerad manschett, och den är ganska känslig för det vilket ger samma förutsättningar inför varje mätning. Det samma gäller symbolerna på själva mätaren, det är lätt att förstå direkt vad knapparna är till för och enkelt att hantera menyn, det finns ju inget värre än svårhanterliga elektronikprylar. En nackdel är batteritiden som är ganska dålig, den behöver fyra stycken AAA-batterier.

  Läs mer
 3. 3. Beurer Blodtrycksmätare BM45
  9,2/10
  "En billig men något komplicerad mätare som håller bra kvalitet"
  Beurer Blodtrycksmätare BM45
  Mest Prisvärd
  Omkrets mätpunkt
  22-36 cm
  Visar puls
  Ja
  Sparar historik
  Ja
  Användarvänlighet
  Medel
  Till Butik
  499 kr
  Läs mer
  Fördelar
  • Mycket bra pris
  • Alla grundläggande funktioner
  • Snygg design
  Nackdelar
  • För få knappar sett till antal funktioner

  Beuer BM45 är en mycket billig blodtrycksmätare som gör vad den ska men har en del brister i användarvänligheten. Den är en överarmsmätare med självuppblåsande manschett som mäter blodtryck, puls och eventuella avvikelser i hjärtrytmen. Data kan lagras för två personer (60 mätningar per person) och du kan räkna ut medelvärdet. Displayen är stor och lätt att se, knapparna är också av bra storlek och enkla att trycka på. Batteritiden är ganska bra och mätaren går automatiskt in i standby-läge om den inte används. Manschetten har en tillräcklig storlek för de flesta, något mindre än standard.

  Beuer har med BM45 försökt skapa en minimalistisk blodtrycksmätare, den har bara tre knappar och ser väldigt stilren ut. Dessvärre har den flera funktioner som alla ska styras genom de två knapparna ”M1” och ”M2”. Det görs genom olika kombinationer av att trycka på den ena eller andra eller båda samtidigt, med ett knapptryck eller att hålla in under några sekunder. Det är en komplicerad process för en så enkel tjänst som att mäta blodtrycket. Du behöver manualen till hands de första gångerna du gör det. Men när du väl lärt dig koden så är det faktiskt en väldigt bra mätare. Den mäter exakt, en tillräckligt känslig för att du ska veta att manschetten sitter bra och du kan lagra mycket historik och se medelvärden. Den opedagogiska utformningen tycker vi balanseras ut av det billiga priset och ger därför mätaren dess höga betyg.

  En del kunder vittnar om felmätningar och överkänslighet gällande placering av manschetten vilket resulterar i upprepade felmeddelanden. Det är inte något vi har märkt av i de tester som vi själva har utfört.

  Läs mer
 4. 4. Qardio QardioArm Trådlös Blodtrycksmätare för överarm
  9,0/10
  "Elegant trådlös mätare som använder en smart och lätthanterlig app"
  Qardio QardioArm Trådlös Blodtrycksmätare för överarm
  Bästa premiumvalet
  Omkrets mätpunkt
  22 - 37 cm
  Visar puls
  Ja
  Sparar historik
  Ja
  Användarvänlighet
  Hög
  Till Butik
  1298 kr
  Läs mer
  Fördelar
  • Appen är mycket enkel att förstå
  • Lagrar data automatiskt
  • Visar data i olika tabeller och grafer
  • Snygg design
  Nackdelar
  • Högt pris

  QardioArms trådlösa blodtrycksmätare är definitivt en uppgradering från de vanliga automatiska mätarna. Via bluetooth använder den sig av appen i mobilen för att visa resultat samt lagra historik. Appen kan köras i både android och apple. Sätt på manschetten och starta appen så börjar QardioArm att mäta direkt och anpassa manschettens tryck allteftersom det behövs. Datan lagras automatisk och du får upp lättöverskådliga tabeller med all information som du behöver.

  Allt från design och utseende till användarvänlighet och förvaring imponerar verkligen. Givetvis följer ett högre pris som är betydligt högre jämfört med de billigaste varianterna av blodtrycksmätare, men du får väldigt mycket mer för pengarna. Vi uppskattar även att den har full integrering med Apple Health och Samsung Health samt att appen visar data på många olika sätt så att du kan följa trender och se eventuella avvikelser. Den har till och med en smart funktion som genom mobilen påminner dig om att du ska mäta blodtrycket. Kontinuiteten är viktig för att få bra statistik så den funktionen är förvånandsvärt användbar.

  Läs mer
 5. 5. Beurer Blodtrycksmätare BC32
  8,8/10
  "Billig, liten och användarvänlig"
  Beurer Blodtrycksmätare BC32
  Omkrets mätpunkt
  13.5 - 19-5 cm
  Visar puls
  Ja
  Sparar historik
  Ja
  Användarvänlighet
  Hög
  Till Butik
  395 kr
  Läs mer
  Fördelar
  • Smidig att använda
  • Liten och lätt
  Nackdelar
  • Handledsmått är inte lika tillförlitliga som överarmsmått

  Beuer BC32 är en blodtrycksmätare för handleden. Den är liten och smidig och mätaren sitter direkt på manschetten. Den har de funktioner som en överarmsmätare har: puls- och blodtrycksmätning samt uppmärksammar hjärtarytmi. Handledsmätare är inte alltid lika exakta som överarmsmätare, det beror på att de sitter på just handleden. För ett korrekt mätresultat ska manschetten sitta i nivå med hjärtat och helst mäta det blodkärl som går i överarmen, som är större och ligger djupare. Fördelen med en handledsmätare är att det är smidigt. Du behöver inte ta av något plagg eller rulla upp ärmar, bara trä på mätaren och starta. Enkel användning kan leda till att du mäter mer regelbundet och det är viktigt för att att få en bra översikt över ditt blodtryck.

  Mätaren är liten men skärmen är ändå tydlig och knapparna tillräckligt stora för att hantera de funktioner som finns. Minnet på 2x60 mätningar (för två personer) är bra och gott och väl tillräckligt. Utformningen på mätaren är pedagogisk och du kommer enkelt igång med både mätning och kontroll av historik. Om du vill ha en handledsmätare som är billig med pålitlig så rekommenderar vi denna.

  Läs mer
 6. 6. Rubicson Blodtrycksmätare för överarm
  8,6/10
  Rubicson Blodtrycksmätare för överarm
  Omkrets mätpunkt
  22 - 42 cm
  Visar puls
  Ja
  Sparar historik
  Ja
  Användarvänlighet
  Medel
  Till Butik
  449 kr
Se alla produkter

blodtryck kopguide

Köpguide till bäst blodtrycksmätare för dig

När man tänker blodtrycksmätare så tänker man främst överarm och tryck. Det finns dock flera olika modeller och funktioner på en blodtrycksmätare som gör de enklare eller något mer komplicerade. Båda har sina användningsområden och passar individer olika. Först och främst är det ju viktigt att veta vad det är du behöver blodtrycksmätare för och hur ofta du kan tänkas använda den. Nedan har vi lagt fram några av de främsta faktorerna att fundera över innan man gör ett val av blodtrycksmätare

 • blood pressure manchettManschett
  Kanske den viktigaste faktorn är val av manschett typ. Den klassiska överarmsmanschetten är enklare att få rätt på plats och använda medan en handledsmanschett är mer diskret och enklare att ta med. Om du mest mäter hemma och inte kommer behöva ta med mätaren så rekommenderar vi ändå en överarmsmanschett. Något som man kan tänka på extra om man funderar på en överarmsmanschett är att kolla vilka armstorlekar den är anpassad för, har du stora överarmar kan det bli svårare att använda vissa sorter. Handleder varierar ofta inte lika mycket i storlek och kan därför vara ett bättre val om du har stora överarmar. Handledsmanschett är dessutom ofta väldigt diskreta och enklare att ha med sig om man vet att man kommer vilja ha med sig mätaren. Handledsmanschett kräver ofta specifik positionering vilket kan vara krångligt att få till, vilket kan leda till felaktig mätning eller bara att det tar ett tag innan du hamnar rätt, om det är något du inte tror dig komma ha problem med är dessa maskiner helt klart smidigare.
 • big dataData & App
  Något som kan vara väldigt behändigt är att kunna göra uppföljningar och spara data. Om du vet att du är enda användaren så behöver du kanske inte bry dig om det går att spara värden från flera olika individer men de flesta apparaterna har denna feature och är väldigt bra om det är flera i hushållet eller om andra bara vill testa mätaren. Vissa mätare kommer med en app som går att ha på mobiltelefonen, dessa ger ofta bra överblick med grafer, medelvärden och så vidare så att du enkelt kan ha koll på dina mätningar och värden. Om du inte känner dig helt tekniskt hopplös eller bara behöver veta blodtrycket för stunden så rekommenderar vi en mätare med tillhörande applikation det underlättar överskådligheten något enormt.
 • blood pressureAnvändarvänlighet
  Detta kan vara svårt att få information eller ett intryck av, men desto färre knappar och ju större displayen verkar desto enklare brukar maskinen vara att använda. Detta behöver inte stämma men är en bra vägledning, enklast är att se om det finns manual man kan titta på innan köp. En manual ger ju verkligen intryck på vilka funktioner och hur enkel mätaren verkar vara. Om du är osäker på din tekniska förmåga brukar få knappar och stor display vara det enklaste sättet att göra ett val.
 • cash payment4Pris
  Denna faktor kan variera ganska mycket och är ju ofta är något som vi alla bryr oss om. Är du inte ute efter något speciellt annat än ett sätt att mäta blodtrycket på så kan du i stort sett endast utgå från pris och välja därefter. Något att överväga innan du gör detta dock är att en blodtrycksmätare ofta håller väldigt länge och inte kommer behöva bytas ut på ett bra tag, så att lägga ner några hundralappar extra kommer inte göra så ont i långa loppet och ger dig oftast en bättre produkt med fler funktioner.

Vanliga frågor om blodtrycksmätare

Vilken blodtrycksmätare är bäst?

I vårt test stod Omron Blodtrycksmätare M3 Comfort Överarm ut bland de testade produkterna, en mycket tillförlitlig produkt i alla avseenden. Är du osäker på vilka behov du har av en blodtrycksmätare kan du kolla vår köpguide och se om det ger dig bättre klarhet i vilken slags mätare du behöver.

Vad mäter en blodtrycksmätare?

Som namnet indikerar mäter den blodtrycket. Blodtrycket kan ge indikationer för din hälsa och har du högt eller lågt blodtryck kan det vara nödvändigt att ha en blodtrycksmätare. Blodtrycket mäts av två siffror som mäter milimeter kvicksilver. De två siffrorna mäts X/Y eller X över Y. Där första siffran, X, är övertrycket när hjärtat pumpar ut blod i systemet och den andra siffran är undertrycket när hjärtat fylls med blod igen.

När ska man mäta blodtrycket?

När du vill egentligen även om det finns många faktorer som påverkar blodtrycket. För en korrekt mätning bör du inte ha konsumerat alkohol, nikotin eller koffein innan mätning då dessa påverkar blodtrycket och du bör hellre inte ha tränat precis innan mätning om du då inte är intresserad av hur detta har påverkat trycket. gör inget av det tidigarenämnda och vila några minuter innan du mäter så bör du få en korrekt siffra på ditt blodtryck.

Vad är ett normalt blodtryck?

Det beror mycket på ålder men på ett ungefär så ska blodtrycken ligga under 135/80 för en vuxen, ligga runt 115/75 för tonåringar och runt 105/65 för barn. Dessa siffror är ungefärliga.

Testvinnare - Bäst Blodtrycksmätare

 • Omron Blodtrycksmätare M3 Comfort Överarm
 • Braun ExactFit 3 Blodtrycksmätare för överarm
 • Beurer Blodtrycksmätare BM45
 • Qardio QardioArm Trådlös Blodtrycksmätare för överarm
 • Beurer Blodtrycksmätare BC32
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
52 röster, Genomsnitt: 4.6 / 5
Senast Uppdaterad: 2021-08-02 09:18:03