Bäst i test: Bästa blodtrycksmätaren 2023

Uppdaterad 2 mars 2023

En blodtrycksmätare är smidig att ha hemma om du vill följa ditt blodtryck för att ha koll på ditt hälsotillstånd, eller om du har haft avvikande blodtryck tidigare och vill slippa regelbundna besök till vårdcentralen. Moderna, automatiska blodtrycksmätare mäter snabbt och exakt och är enkla att använda. Vi har sammanställt en lista över våra 5 testvinnare. Samtliga är tillförlitliga och prisvärda blodtrycksmätare.

Testvinnare - Bästa Blodtrycksmätare 2023

Här får du en snabb överblick över de bästa Blodtrycksmätarna 2023:

 • Omron Blodtrycksmätare M3 Comfort Överarm - Bäst i test
 • Withings BPM Connect Smart blodtrycksmätare - Bästa premiumvalet
 • Beurer Blodtrycksmätare BM 28 - Bästa billiga
 • Braun ExactFit 3 Blodtrycksmätare för överarm
 • Luxorparts Blodtrycksmätare för överarm

De 5 bästa Blodtrycksmätarna i Juni 2023

 1. 1. Omron Blodtrycksmätare M3 Comfort Överarm- Bäst i test

  9,6/10
  "Enkel, bekväm och exakt".
  Omron Blodtrycksmätare M3 Comfort Överarm
  Bäst i test
  Omkrets mätpunkt
  22-42 cm
  Visar puls
  Ja
  Sparar historik
  Ja
  Användarvänlighet
  Hög
  Fri frakt över 199 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Kliniskt testad med högsta betyg
  • Mycket användarvänlig
  • Bekväm manschett
  • Bra pris
  Nackdelar
  • Något klumpig mätare

  Recension

  Blodtrycksmätaren Omron M3 Comfort har allt du behöver för en pålitlig och användarvänlig blodtrycksmätare. Den mäter blodtryck, pulsfrekvens och oregelbunden hjärtrytm. Precisionen är noggrant mätt av oberoende forskare där den fått högsta betyg. Du mäter trycket på överarmen med en manchett som är speciellt utformad att mäta runt hela armen för bättre noggrannhet.

  Manschetten är väldigt lätt och smidig att få på plats och dess utformning gör att det är extra lätt att få den att sitta rätt, den har även en funktion som säger till om du satt dit manschetten fel. Vi tycker också om funktionen som varnar om mätaren upptäcker mätfel som till exempel att du rör på dig för mycket. Men ett enkelt knapptryck så spänns manschetten åt och dina resultat får du på nolltid. Bildskärmen är riktigt skarp och tydlig men det är just enkelheten som gör M3 Comfort till en vinnare.

 2. 2. Withings BPM Connect Smart blodtrycksmätare- Bästa premiumvalet

  9,4/10
  "Mycket exakt blodtrycksmätare med smarta funktioner".
  Withings BPM Connect Smart blodtrycksmätare
  Bästa premiumvalet
  Omkrets mätpunkt
  22 - 42 cm
  Visar puls
  Ja
  Sparar historik
  Ja
  Användarvänlighet
  Mycket hög
  Fri frakt över 300 kr
  30 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Smidigt med anslutning via Bluetooth och WiFi
  • Bra indikatorer och enkel avläsning
  • Stilren design
  • Lång batteritid på upp till 6 månader
  Nackdelar
  • Kräver abonnemang för maximalt lagringsutrymme
  • Inte en modell för den som inte uppskattar appar

  Recension

  Hos Withings BPM Connect hittar vi flera aspekter och delar som gör både hanteringen av blodtrycksmätaren och avläsningen enkel och pålitlig. Genom att du kopplar upp mätaren mot din mobila enhet kommer du att få en mer överskådlig och detaljerad bild av resultaten, än du får med blodtrycksmätare utan motsvarande funktioner. Resultaten från både systoliskt och diastoliskt tryck och även pulsen får du till appen Withings Health Mate, som är tillgänglig för både iOS och Android. Du som inte uppskattar flera appar, borde se dig om efter en annan modell av blodtrycksmätare. Denna är nämligen beroende av funktionen, speciellt för lagring av information. Appen i sig är relativt avskalad och lättanvänd, utan några höga trösklar som behöver övervinnas för att komma igång med användningen. Den går även att synka med bland annat Apple Health.

  Enkel avläsning

  För avläsningen av resultatet finns LED-lampor på blodtrycksenheten. Indikatorerna är färgkodade, vilket underlättar användningen. En nackdel med BPM Connect är att du måste ha ett abonnemang för att få tillgång till obegränsat lagringsutrymme av information. Detta anser vi inte är helt nödvändigt, om du inte har ett speciellt intresse av att avläsa blodtrycket regelbundet och göra exakta jämföranden av resultat.

 3. 3. Beurer Blodtrycksmätare BM 28- Bästa billiga

  9,1/10
  "En billig men något komplicerad mätare som håller bra kvalitet".
  Beurer Blodtrycksmätare BM 28
  Bästa billiga
  Omkrets mätpunkt
  22-42 cm
  Visar puls
  Ja
  Sparar historik
  Ja
  Användarvänlighet
  Hög
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Mycket bra pris
  • Alla grundläggande funktioner
  • Snygg design
  Nackdelar
  • Vissa displayfunktioner kunde vara tydligare

  Recension

  Beuer BM 28 är en mycket billig blodtrycksmätare som gör vad den ska men har en del brister i användarvänligheten. Den är en överarmsmätare med självuppblåsande manschett som mäter blodtryck, puls och eventuella avvikelser i hjärtrytmen. Data kan lagras för två personer (60 mätningar per person) och du kan räkna ut medelvärdet. Displayen är stor och lätt att se, knapparna är också av bra storlek och enkla att trycka på. Batteritiden är ganska bra och mätaren går automatiskt in i standby-läge om den inte används. Manschetten har en tillräcklig storlek för de flesta, den ligger inom standardintervallet.

  Minimalistisk men ibland komplicerad

  Beuer har med BM 28 försökt skapa en minimalistisk blodtrycksmätare, den har bara tre knappar och ser väldigt stilren ut. Dessvärre har den flera funktioner som alla ska styras genom de två knapparna ”M1” och ”M2”. Det görs genom olika kombinationer av att trycka på den ena eller andra eller båda samtidigt, med ett knapptryck eller att hålla in under några sekunder. Det är en komplicerad process för en så enkel tjänst som att mäta blodtrycket. Du behöver manualen till hands de första gångerna du gör det. Men när du väl lärt dig koden så är det faktiskt en väldigt bra mätare. Den mäter exakt, en tillräckligt känslig för att du ska veta att manschetten sitter bra och du kan lagra mycket historik och se medelvärden.

  Den i vissa fall opedagogiska utformningen tycker vi balanseras ut av det billiga priset och ger därför mätaren dess höga betyg. En del kunder vittnar om felmätningar och överkänslighet gällande placering av manschetten vilket resulterar i upprepade felmeddelanden. Det är inte något vi har märkt av i de tester som vi själva har utfört.

 4. 4. Braun ExactFit 3 Blodtrycksmätare för överarm

  9,0/10
  "En blodtrycksmätare med tydliga instruktioner som är lätt att förstå och använda".
  Braun ExactFit 3 Blodtrycksmätare för överarm
  Omkrets mätpunkt
  22 - 42 cm
  Visar puls
  Ja
  Sparar historik
  Ja
  Användarvänlighet
  Hög
  Fri frakt över 300 kr
  30 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Känslig mätare
  • Tillhörande app för lagring av data
  • Batterier och två manschetter medföljer
  Nackdelar
  • Ganska dålig batteritid
  • Vissa knappar är ganska små

  Recension

  Braun ExactFit 3 är en smidig blodtrycksmätare med bra funktioner och som är enkel att använda. Manschetten kommer i två storlekar med instruktioner påtryckt för optimal passform, väldigt smidig för förstagångsanvändare. Manschetten ska placeras på överarmen. Mätningen i sig är väldigt smidig, efter två knapptryck kan du se ditt blodtryck, puls, eventuella avvikelser i hjärtrytm och blodtryck samt spara ner data på appen i mobilen.

  Appen är ett mycket smidigt sätt att hantera historik på, du slipper skriva ner för hand och kan enkelt få upp den information som du eller din läkare behöver direkt i telefonen. Tyvärr måsten datan matas in manuellt, mätaren har ingen smart-funktion som gör det automatiskt. Du kan också bläddra i historiken direkt i mätaren samt se ditt genomsnittliga blodtryck för de 3 senaste mätningarna med bara ett knapptryck. Mätaren kan hantera historik för två personer.

  Pedagogisk och lättanvänd

  Vad vi gillar särskilt med ExactFit 3 är den pedagogiska utformningen. Från instruktioner på manschetten till symbolerna på mätaren. Det är ganska vanligt att manschetten placeras fel så den extra tydligheten är viktig. ExactFit 3 varnar för felplacerad manschett, och den är ganska känslig för det vilket ger samma förutsättningar inför varje mätning. Det samma gäller symbolerna på själva mätaren, det är lätt att förstå direkt vad knapparna är till för och enkelt att hantera menyn, det finns ju inget värre än svårhanterliga elektronikprylar. En nackdel är batteritiden som är ganska dålig och den behöver fyra stycken AAA-batterier.

 5. 5. Luxorparts Blodtrycksmätare för överarm

  8,6/10
  Luxorparts Blodtrycksmätare för överarm
  Omkrets mätpunkt
  22 - 42 cm
  Visar puls
  Ja
  Sparar historik
  Ja
  Användarvänlighet
  Medel
  Fri frakt över 300 kr
  30 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans

  Recension

  Rubicsons blodtrycksmätare för överarmen ger dig en lättanvänd mätare med stor och tydlig display som är enkelt att läsa av. På displayen ser man förutom övre och undre blodtrycket även pulsen. En fördel med Rubicsons mätare är att man kan spara mätningar i 30 dagar för upp till 4 personer, medan de flesta konkurrenterna endast har plats för 2 personer. Maskinen stänger också av sig automatiskt efter 1 minuts inaktivitet så man slipper hitta den urladdad för att man glömt stänga av den efter användning.

  När vi testade Rubicsons blodtrycksmätare blev resultatet klart godkänt med en felmarginal på som mest 7 punkter ifrån det riktiga värdet. Manschetten är enkel att ta på och av och passar för i stort sett alla. Rubicson har tyvärr inget inbyggt batteri så man måste köpa till AAA-batterier separat. Både knappar och siffror på displayen är väldigt stora så den funkar bra även för äldre. Det tråkiga med den här mätaren är att när batterierna tar slut tappar den historiken på tidigare mätningar. Vi har även haft vissa problem med felmätningar så man får mäta två gånger för att få ett resultat. Man får alltid rätt resultat, men får man välja gör man ju hellre en mätning än två.

blodtryck kopguide

Köpguide till bäst blodtrycksmätare för dig

En automatisk blodtrycksmätare kan vara väldigt bra att ha hemma om du regelbundet vill hålla koll på ditt blodtryck. Den automatiska mätaren gör det väldigt enkelt att mäta, spara information och att i efterhand läsa av statistik. Blodtrycksmätarna använder sig av oscillometermetoden vilket innebär att blodtrycket mäts med hjälp av en mikrofon som registrerar dina systoliska och diastoliska värden. Det finns flera saker att tänka på inför ett köp av blodtrycksmätare som du kan läsa mer om nedan.

 • programming 2

  Funktioner

  Grundläggande funktioner för en blodtrycksmätare är att mäta övre och nedre tryck, puls samt lagra en viss mängd data. Mer avancerade mätare kan lagra data över en längre period, från flera individer och sammanställa denna i överskådliga diagram. Flera mätare är också kopplade till appar så att du får all data i telefonen. Apparna tillåter mer data att lagras och fler sätt att följa upp den.
 • blood pressure

  Precision

  Precisionen är väldigt viktig, mätaren måste kunna ange exakta värden för att vara tillförlitlig. Det är ett stort plus om mätaren känner av om manschetten sitter korrekt eller inte och varnar för om du rör på dig. En felaktigt fastsatt manschett och rörelser under mätningen kan resultera i ett felaktigt mätresultat. Blodtrycksmätaren ska vara kliniskt testad och validerad för att säkerställa att den fungerar korrekt.
 • arm2

  Komfort

  För att manschetten ska sitta korrekt och bekvämt så måste den ha rätt mått. Var noga med att välja rätt manschett när du köper mätaren, annars blir den opålitlig i sin mätning. Skillnaden på överarmsmanschett och handledsmanschett handlar egentligen bara om din egna komfort, vad som är smidigast helt enkelt. Överarmsmanschetten sägs mäta mer korrekt men en kliniskt validerad blodtrycksmätare mäter med precision oavsett om den är gjort för överarm eller handled.
 • touch screen 1

  Display

  Displayen ska vara stor, tydlig och lätt att läsa av. Kontrasterna ska vara skarpa så att detaljer framträder. Men displayen ska inte vara full av data som gör den förvirrande att läsa av utan enkel och minimalistisk. Det samma gäller knapparna, stora och tydliga som är lätta att trycka på och som har en tydlig funktion. Helst ska mätaren ha en knapp per funktion, kombinationer av klick på olika knappar blir snabbt förvirrande och svåranvänt.
 • battery charge

  Batteritid

  Blodtrycksmätare har i regel låga energikrav och batteritiden är därmed lång. De allra flesta drivs av fyra batterier och har en batteriindikator som visar när det är dags att byta batterier. Kom ihåg att byta alla batterier samtidigt för bäst hållbarhet.
 • measuring tape 3

  Vikt & storlek

  De flesta blodtrycksmätare är små och smidiga. De ska vara lätta att både plocka fram och förvara men ändå stå stabilt under mätningen. Det finns display-lösa och helt trådlösa varianter som skickar data direkt till mobilen, de är absolut smidigast att förvara och bära med sig.
 • save money

  Pris

  Priset kan variera ganska mycket och är står ju såklart i relation till kvaliteten på produkten. Om du är ute efter en pålitlig mätare för att endast kontrollera blodtrycket så ligger priset runt 500-700 kronor. Men mer avancerade mätare, med fler funktioner och smidigare användning kan kosta uppåt 1300 kronor.

Vårt test av blodtrycksmätare

Omron Blodtrycksmätare M3 Comfort Överarm har vi utsett till bäst-i-test. Det är en mycket prisvärd mätare med flera funktioner som gör det lätt för dig att få en bra översikt över ditt blodtryck och hälsotillstånd. När vi jämfört och testat blodtrycksmätarna så har vi undersökt följande punkter:

 • Precision – Precisionen handlar både om hur exakt blodtrycket mäts men även hur manschetten sitter. En dåligt sittande manschett kan ge felaktiga mätningar.
 • Funktioner – Funktioner som lagring och statistik underlättar för dig att följa ditt blodtryck över tid och när avvikande tryck uppstår. Förmaksflimmer och rubbningar i hjärtrytmen kan också upptäckas av lite mer avancerade apparater.
 • Användarvänlighet – Skärmen ska vara tydlig och skarp, manschetten lätt att få på och kalibreringen ska vara smidig. Det är också viktigt att instruktioner är lätta att läsa och följa.

Vanliga frågor om blodtrycksmätare

Vilken blodtrycksmätare är bäst?

I vårt test stod Omron Blodtrycksmätare M3 Comfort Överarm ut bland de testade produkterna, en mycket tillförlitlig produkt i alla avseenden. Är du osäker på vilka behov du har av en blodtrycksmätare kan du kolla vår köpguide och se om det ger dig bättre klarhet i vilken slags mätare du behöver.

Vad mäter en blodtrycksmätare?

Som namnet indikerar mäter den blodtrycket. Blodtrycket kan ge indikationer för din hälsa och har du högt eller lågt blodtryck kan det vara nödvändigt att ha en blodtrycksmätare. Blodtrycket mäts av två siffror som mäter milimeter kvicksilver. De två siffrorna mäts X/Y eller X över Y. Där första siffran, X, är övertrycket när hjärtat pumpar ut blod i systemet och den andra siffran är undertrycket när hjärtat fylls med blod igen.

När ska man mäta blodtrycket?

När du vill egentligen även om det finns många faktorer som påverkar blodtrycket. För en korrekt mätning bör du inte ha konsumerat alkohol, nikotin eller koffein innan mätning då dessa påverkar blodtrycket och du bör hellre inte ha tränat precis innan mätning om du då inte är intresserad av hur detta har påverkat trycket. gör inget av det tidigarenämnda och vila några minuter innan du mäter så bör du få en korrekt siffra på ditt blodtryck.

Vad är ett normalt blodtryck?

Det beror mycket på ålder men på ett ungefär så ska blodtrycken ligga under 135/80 för en vuxen, ligga runt 115/75 för tonåringar och runt 105/65 för barn. Dessa siffror är ungefärliga.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
81 röster, Genomsnitt: 4.6 / 5