Bäst i test: Bästa pulsoximeter 2022

Uppdaterad april 2022

Med en pulsoximeter får du koll på syresättningen i blodet, pulsoximetern ger dig också information om din puls och kan ha funktioner som att mäta blodflödesintensiteten med mera. Det är en smidig liten apparat som kan hjälpa dig som lider av sjukdom som innebär att du behöver hålla dig uppdaterad på din syresättning. Men pulsoximetern används också av idrottare för att bedöma återhämtningskrav samt av gemene man som vill hålla sig informerad om sin allmänhälsa.

Vårt test av pulsoximeter

En pulsoximeter kan ha många olika funktioner och kvaliteter, beroende på märke, modell och prisklass. Det är viktigt att du vet vad du behöver innan du köper en pulsoximeter, så du slipper betala för funktioner i onödan. Kom ihåg att pulsoximetrar kan köpas antingen som medicinska, receptbelagda verktyg eller receptfria på apotek eller butiker. De receptbelagda kan du vid behov få ordinerade av läkare och de är mycket exakta i sin mätning. De receptfri duger däremot gott för att ge dig en uppfattning om hur din syresättning och puls ser ut och förändras över tid. Vi har testat flera olika modeller och utvärderat deras:

 • Användarvänlighet - Är användningen av pulsoximetern smidig och enkel? Hur många steg behövs innan vi är igång med användningen? Passar modellen för barn?
 • Funktionsutbud - Hur många funktioner finns? Kompletterar dessa varandra?
 • Övergripande kvalitet - Är mätningarna exakta? Hur är batteritiden? Håller modellen för den användning den är avsedd att tåla?
 • Prisvärdhet - Är modellen värd pengarna vi betalar? Motsvarade egenskaperna våra förväntningar?

Pulsoximetrarna användes av olika personer i olika åldrar under två veckors tid. De betygsattes och recenserades sedan av redaktionen.

 1. Beurer PO45

  9,4/10
  "Testvinnare som balanserar pris och funktionalitet perfekt".
  Beurer PO45
  Bäst i test
  Storlek
  3.3 x 3.4 x 6 cm
  Drift
  2 x AAA-batterier
  Noggrannhet
  Mycket hög
  Fri frakt över 199 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Frakt från 29 kr
  14 dagars öppet köp
  2-4 dagars leverans
  Fördelar
  • Mycket tydlig skärm
  • Snabb mätning
  • Stilren
  Nackdelar
  • Inga nämnvärda nackdelar

  Recension

  Beurer har många bra pulsoximetrar, deras PO45 är en kompromiss mellan PO30 och PO60. Den har fler funktioner och möjligheter än PO30 utan att kosta lika mycket som PO60. PO45 lämpar sig för både hemmabruk och höghöjdsidrotter. Den ska vara tillförlitlig att använda på höga höjder, men det är tyvärr inte något vi har kunnat bekräfta i våra tester. Den är lika lätt att använda som övrige saturationsmätare i PO-serien; allt sköts med en knapp och menyn är lättnavigerad.

  Skärmen är vad vi gillar bäst, den svarta ramen gör att displayen verkligen framhävs. Informationen på skärmen är mycket tydliga och du kan givetvis ändra skärmen orientering med ett enkelt knapptryck.

  PO45 mäter kontinuerligt din syresättning och notifierar dig om den upptäcker några felindikationer. Den meddelar dig också om mätningen inte gick rätt till, till exempel om fingret inte var på rätt plats. Beurer PO45 har tydlig display, flera olika vyer och hög kvalitetsklassning till ett bra pris. En bra pulsoximeter som vi kan rekommendera varmt.

  Läs mer
 2. Beurer PO30

  9,2/10
  "Billig pulsoximeter perfekt för hemmabruk".
  Beurer Pulsoximeter PO30
  Mest Prisvärd
  Storlek
  3 x 4 x 6 cm
  Drift
  2 x AAA-batterier
  Noggrannhet
  Hög
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Mycket bra pris
  • Snabb och enkel avläsning
  • Tydlig skärm
  Nackdelar
  • Saknar kontinuerlig mätning
  • Lämpar sig inte för barn

  Recension

  Beurer PO30 är en nätt och snygg pulsoximeter som lämpar sig bäst för hemmabruk. Den är framtagen särskilt för personer som behöver regelbunden koll på sin syresättning och puls. Det är en något enklare saturationsmätare vilket gör att det inte är första valet om du utövar sporter som bergbestigning, skidåkning och liknande höghöjdsidrotter.

  Displayen är tydlig och likt de flesta mätarna kan du justera orienteringen på skärmen så att den går att avläsa från alla håll. Även ljusstyrkan är justerbar. Allt sköts med en enda knapp.

  PO30 ger ingen kontinuerlig information när du använder den, bara en ögonblicksmätning vid ett tillfälle. Det innebär också att den saknar kapacitet att upptäcka ojämnheter i puls eller avvikelser från normalvärden.  Pulsoximetern lämpar sig heller inte att använda på barn då små fingrar kan ge upphov till en otillförlitlig mätning. Med det sagt så får du en fullt fungerande pulsoximeter för ett billigt pris, men den saknar de mer avancerade funktionerna som dyrare mätare har.

  Läs mer
 3. Beurer PO60

  8,7/10
  "Premiummätare med allt du behöver".
  Beurer PO60
  Bästa premiumvalet
  Storlek
  3 x 3 x 6 cm
  Drift
  2 x AAA-batteri
  Noggrannhet
  Mycket hög
  Gratis frakt
  365 dagars öppet köp
  2-5 dagars leverans
  Fri frakt över 199 kr
  14 dagars öppet köp
  1-2 dagars leverans
  Fri frakt över 199 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Smidig och informativ app
  • Enkel Bluetooth-överföring till app
  • Tydlig och skarp display
  Nackdelar
  • Något högt pris

  Recension

  Beuerers pulsoximeter PO60 är både högkvalitativ och användarvänlig. Den kostar något mer men erbjuder också flera intressanta funktioner och är anpassad för idrotter som bergsklättring, skidåkning och sportflyg. Pulsoximetern har bara en knapp som du sköter alla funktioner med.

  Oled-displayen har tydliga kontraster och klara färger som gör skärmen lätt att avläsa oavsett extern belysning. Ljusstyrkan justeras smidigt genom att hålla inne knappen. Om du istället trycker på knappen under tiden som PO60 aktivt mäter så byter du vy på skärmen. Efter att du har mätt så låter du pulsoximetern vara så stängs den av automatiskt efter några sekunder. När den är avstängd så kan du hålla inne knappen för att överföra den senaste datan till appen.

  PO60 är utrustad med Bluetooth som gör att du kan lagra och visa data i appen HealthManager på mobil. Appen är väldigt lättnavigerad och enkel att förstå sig på. I appen kan du lagra data för att se hur din syresättning och puls förhåller sig över tid. Appen varnar också vid onormala avvikelser och möjliggör för dig att maila din information till exempelvis din läkare.

  Inkluderat vid köp är två AAA-batterier, säkerhetsrem samt en liten bältesväska att förvara mätaren i. PO60 är otroligt lättanvänd, håller en hög kvalitet och kan lagra mycket information. Därtill är den liten och robust och lätt att ta med sig vilket gör att den lämpar sig för både hemmabruk, på resande fot och vid idrottsutövande.

  Läs mer
 4. MSO P09

  8,5/10
  "Enkel, billig och unik, ett bra val för dig med en budget".
  MSO P09
  Storlek
  3.4 x 3.4 x 6 cm
  Drift
  2 x AAA-batterier
  Noggrannhet
  Hög
  Fri frakt över 199 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Långtidsmätning av puls/syremättnad
  • Enkel och lättnavigerad
  • Stor och tydlig skärm
  • Lågt pris
  Nackdelar
  • "Plastig" konstruktion

  Recension

  MSO PO9 är en billig pulsoximeter som lämpar sig för hemmabruk. Det har grundläggande funktioner som mätning av puls samt syresaturation. Resultatet visas på en OLED-skärm som kan anpassas i olika lägen. 

  Displayen visar endast två färger men gör detta i skarp konstrast. Skärmen kan ställas in i sex olika lägen för att bäst passa dina behov. Detta styrs med en enda knapp. Enkelheten i pulsoximetern gör den till en av de bättra mätarna på marknaden. Den passar utmärkt för äldre att använda i hemmet tack vare dess enkla design samt stora och tydliga skärm.

  MSO PO9 har alla grundläggande funktioner som man kan förvänta sig. Och dessa fungerar ypperligt, puls och syresättning stämmer väl överens med referensvärden i testet. En funktion som sticker ut är långtidsmätning av puls/syresättning, denna funktion möjliggör att mäta i upp till sex timmar, till exempel under sömn. Denna information kan sedan sammanställas i graf för att analyseras. Sömnanalys kan vara aktuellt vid vissa sjukdomstillstånd, men även för elitidrottare som vill ha järnkoll.

  Lågt pris, god kvalitet och en unik funktion gör MSO PO9 till en toppkandidat på marknaden idag. Om du inte vill lägga någon större summa så rekommenderar vi MSO PO9. Den enda nackdelen vi ser är den aningen "plastiga" konstruktionen, nu har vi inte långtidstestat mätarna, men livslängden kan tänkas vara kortare jämfört med andra mätare i lite höra prisklass.

  Läs mer
 5. Medisana PM100

  8,2/10
  "Enkel pulsoximeter med god fast grundläggande funktionalitet".
  Medisana PM100
  Storlek
  4 x 3 x 6 cm
  Drift
  2 x AAA-batterier
  Noggrannhet
  Hög
  Fri frakt över 199 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Frakt från 29 kr
  14 dagars öppet köp
  2-4 dagars leverans
  Fördelar
  • Mycket enkel navigering
  • Flera vyer att byta mellan
  Nackdelar
  • Liten display

  Recension

  Medisana PM100 mäter syresaturation och puls. Det är en lättanvänd pulsoximeter som navigeras med en enda knapp. Mätningen tar några sekunder och presenteras på en OLED-skärm som är något liten men har tydliga siffror. Pulsoximetern är medicinsk certifierad.

  Om pulsoximetern är i aktivt mätarläge så kan du genom att trycka på knappen reglera skärmens orientering, så att du alltid kan se siffrorna åt rätt håll oavsett på vilken hand du mäter. När mätaren är stängd, alltså innan du mäter så kan du genom att trycka på samma knapp byta från puls-mätning till PI-mätning. PI-mätning är blodflödesintensitet, alltså hur stark puls du har. Displayen har 10 olika nivåer för ljusstyrkan som enkelt regleras genom att hålla inne knappen.

  Medisana PM100 är simpel men tillförlitlig. Den mäter snabbt syresättning och puls och den har bara en knapp som gör displayen lättnavigerad. Batterier är inkluderade och mycket lätt att klicka i, sen är det bara att börja mäta omgående. Den saknar mer avancerade funktioner men är ett stabilt budget-val.

  Läs mer

oximeter finger female hand black background

Köpguide till rätt pulsoximeter

En pulsoximeter kan vara till stor hjälp för dig som lider av till exempel astma, sömnapné eller obstruktiva lungsjukdomar och behöver hålla koll på syresättningen i blodet. Men pulsoximetern kan även hjälpa dig som idrottar att avgöra behovet av återhämtning. Låg syresättning innebär att kroppen behöver mer återhämtning. Pulsoximetern är också ett bra verktyg för att i ett tidigt skede upptäcka sjukdomar, onormalt låg syrenivå kan nämligen vara ett tecken på sjukdom. En frisk människa har en syrenivå på runt 97-99 procent.

En pulsoximeter kan ha fler funktioner än syremätning så bekanta dig med utbudet innan du bestämmer dig för vilken pulsoximeter du ska köpa.

Funktioner

Att mäta syrenivån är givetvis den viktigaste funktionen. Men pulsoximetern mäter också puls och vissa kan mäta andningsfrekvens och blodflödesintensitet. Blodflödesintensitet, eller perfusionsindex, är ett verktyg som underlättar för dig att avgöra vilken punkt du ska mäta syresättningen på.

Vissa smarta mätare har Bluetooth och kan lagra data i appar. Detta låter dig överblicka längre perioder och se variation i din syresättning. Det kan vara användbart både ur ett medicinskt perspektiv och ett träningsperspektiv. Kanske provar du en ny träningsrutin och vill se hur kroppen reagerar över tid.

Smarta mätare kan också larma om avläsningen ligger utanför normalvärdet. Det kan hjälpa dig att säkerställa att mätningen gick till på rätt sätt, alternativt uppmärksamma dig på att din syrenivå är för låg.

Display

Displayen på pulsoximetrar är oftast liten. Det gör att den måste vara tydlig och lättöverskådad. En display som innehåller för mycket information blir svår att begripa och orientera sig på. En bra display betyder därför att den måste vara lättnavigerad och ha tydlig text. En belyst skärm med färgdisplay gör det ännu enklare att urskilja detaljer och information.

Vi föredrar OLED-skärmar, de är lätta att läsa på oavsett extern belysning, eller brist på belysning. Vissa skärmar går också att justera ljusstyrkan på. Om du vill ha tillgång till mycket information så ska satsa på en pulsoximeter med tillhörande app, i telefonen eller på paddan så blir det mycket lättare att läsa av större mängder data i grafer och tabeller.

Mätresultat

Mätresultatet ska såklart vara så exakt som möjligt. Receptfria pulsoximetrar har en felmarginal på runt 2-3 %, vilket betyder att du inte kommer att få ett exakt värde. För mer precis mätning så krävs medicinsk utrustning. Men välj en mätare som har så liten felmarginal som möjligt.

Resultat kan gå att se många olika sätt, vissa mätare visar bara upp en vy på displayen med puls och saturation i procent. Andra modeller har en blädderbar meny där du kan se mätresultatet direkt i olika vyer som till exempel grafer.

Avläsningen kan ta allt ifrån någon sekund upp till åtta sekunder. Det beror lite på yttre omständigheter, men framför allt vilken modell du valt. De modernare mätarna brukar ha en väldigt snabb avläsning.

Vanliga frågor om pulsoximeter

Vad mäter pulsoximetern?

En pulsoximeter mäter din saturation, alltså syresättningen i blodet och din puls. Vissa mätare kan också ge information om andningsfrekvensen och blodflödet.

Hur fungerar en pulsoximeter?

En pulsoximeter är ett mycket smidigt och lättanvänt verktyg för att mäta syresättningen. Du öppnar upp pulsoximetern och sticker in ett finger, låt mätaren klämma åt runt fingret och starta sedan mätningen. Efter några sekunder så får du kontinuerlig data om din saturation och puls. Själva mätningen är baserad på ljus som skickas ut och passerar genom fingret, baserat på hur mycket ljus som mätaren sedan fångar upp görs en uppskattning av syresättningen. 

Varför behöver jag mäta syresättningen?

Att känna till hur effektiv sin syresättning är ger en bra uppfattning om ditt hälsotillstånd. Det är väldigt viktigt för personer med obstruktiv lungsjukdom. Många idrottare, framför allt höghöjdsidrottare använder pulsoximetrar för att mäta hur effektiv kroppen är på att ta till vara syre. Syresättningsnivån kan också vara vägledande när det kommer till hur mycket återhämtning du behöver mellan träningspass.

Är en pulsoximeter tillförlitlig?

En pulsoximeter brukar ha en avvikelse på några procent, de är därmed fullt tillförlitliga för vardaglig användning. För mer exakta mätningar behövs medicinsk utrustning eller receptbelagda mätare.

Testvinnare - Bäst Pulsoximeter

 • Beurer PO45
 • Beurer PO30
 • Beurer PO60
 • MSO P09
 • Medisana PM100
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
3 röster, Genomsnitt: 4.7 / 5