Bästa Kalciumtillskottet 2024

Av: Robin Johansson • Senast uppdaterad:
Optimera din hälsa med det bästa, prisvärda kalciumtillskottet på marknaden.
Kalcium - Bäst i test
Betyg Bild Namn Pris Läs mer
betyg 4,7 Healthwell Kalcium 1000 Healthwell Kalcium 1000
Pris
229 kr
Till butik
betyg 4,5 Alpha Plus HMA Kalcium Plus Alpha Plus HMA Kalcium Plus
Pris
229 kr
Till butik
betyg 4,3 Solgar Kalciumcitrat med Vitamin D3 Solgar Kalciumcitrat med Vitamin D3
Pris
132 kr
Till butik
betyg 4,2 Holistic Kalcium Holistic Kalcium
Pris
149 kr
Till butik
betyg 4,0 Kalcium 120 tabletter Kalcium 120 tabletter
Pris
165 kr
Till butik
Se alla testvinnare

Kalcium är ett vitalt mineralämne som spelar en central roll i många av kroppens funktioner. Det behövs för att våra muskler, inklusive hjärtat, ska fungera korrekt. Kalcium är även nödvändigt för att våra nerver ska kunna skicka signaler, blodet ska kunna koagulera och för att kroppens celler ska fungera som de ska. Inte minst är kalcium avgörande för att bygga och bibehålla starka ben och tänder. Behovet av kalcium kan variera beroende på ålder, kön och livssituation. Till exempel behöver gravida och ammande mer kalcium, liksom äldre människor och personer med vissa sjukdomstillstånd.

I sökandet efter det optimala tillskottet för att tillgodose kroppens behov av detta viktiga mineral, har vi granskat en rad produkter på marknaden. Efter noggranna övervägningar och utförliga analyser har vi kommit fram till att Healthwell Kalcium 1000 är det bästa kalciumtillskottet. Detta tillskott utmärker sig med sin höga kvalitet och förmåga att effektivt tillgodose kroppens behov av kalcium. Dessutom uppskattas det för dess goda prisvärdhet och användarvänlighet. Oavsett om du är en aktiv idrottare, en äldre person, gravid eller bara någon som vill säkerställa att du får i dig tillräckligt med kalcium, är Healthwell Kalcium 1000 ett utmärkt val.

Bäst i Test 24 är gratis att använda och kommer alltid att vara det. Om du uppskattar vårt arbete kan du stödja sidan genom att klicka på någon av våra köplänkar. Om du genomför ett köp via dessa länkar får vi en liten provision från återförsäljaren. Detta hjälper oss att fortsätta tillhandahålla noggrann information och utföra fler produkttester för att hjälpa dig hitta de bästa produkterna på marknaden.

De 7 bästa Kalciumtillskotten 2024

 1. Healthwell Kalcium 1000 Bäst i test: 4,7/5
 2. Alpha Plus HMA Kalcium Plus Bästa billiga: 4,5/5
 3. Solgar Kalciumcitrat med Vitamin D3 Bästa premiumvalet: 4,3/5
 4. Holistic Kalcium Bästa organiska: 4,2/5
 5. Great Earth Kalcium 120 tabletter Bästa robusta dosering: 4,0/5
 6. Core Calcium Complex+ Bästa vitaminblandning: 3,9/5
 7. Elexir Pharma Kalcium 120 tabletter Bästa komplexa formulan: 3,8/5
 1. Bäst i test Healthwell Kalcium 1000

  Ett högdoserat kalciumtillskott med vitamin D för optimal absorption.
  Vårt betyg
  4,7/5
  Kvalitet:
  4,8/5
  Effektivitet:
  4,8/5
  Säkerhet:
  4,3/5
  Upptagbarhet:
  4,8/5
  Pris:
  4,8/5
  Till butiken
  (Svenskt Kosttillskott)

  Healthwell Kalcium 1000 är ett utmärkt val för de som söker ett högdoserat och effektivt kalciumtillskott. Produkten innehåller 4300 mg kalciumcitrat-malat per dos, vilket motsvarar en elementär mängd på 1000 milligram. Detta överträffar det dagliga rekommenderade intaget och säkerställer att man får i sig tillräckligt med kalcium för att stödja en normal benstomme och muskelfunktion. Dessutom är tillskottet förstärkt med vitamin D, vilket hjälper kroppen att bättre absorbera och använda kalcium. Detta visar på en genomtänkt produktformulering med hög biotillgänglighet.

  Prismässigt ligger Healthwell Kalcium 1000 på den högre änden av spektrumet, men givet produktens höga kvalitet och dosering kan priset anses vara rimligt. När det gäller tillverkarens rykte är Healthwell känt för att erbjuda högkvalitativa kosttillskott och har ett gott rykte i branschen, vilket ökar förtroendet för produkten. Dock finns det ännu inga kundrecensioner att referera till vid tidpunkten för denna utvärdering, vilket gör det svårt att bedöma allmänna användares upplevelse av produkten.

  En av de stora styrkorna med Healthwell Kalcium 1000 är dess enkla ingredienslista utan onödiga tillsatser. Detta tillskott innehåller inga fyllnadsmedel eller konstgjorda tillsatser som kan vara skadliga. I stället är det berikat med vitamin D för att maximera absorptionen av kalcium. Sammantaget, med sin höga dosering, goda biotillgänglighet och förstärkning med vitamin D, är Healthwell Kalcium 1000 ett lovande kalciumtillskott på marknaden. Vår bedömning av produkten är därför 4,7/5.

  Fördelar

  • Högdoserat och effektivt kalciumtillskott
  • Förstärkt med vitamin D för bättre absorption
  • Innehåller inga onödiga tillsatser
  • Tillverkas av ett företag med gott rykte
  • Hög biotillgänglighet

  Nackdelar

  • Priset är högt jämfört med andra produkter
  • Inga kundrecensioner att referera till
  Produkten finns att köpa här:
  229 kr
 2. Bästa billiga Alpha Plus HMA Kalcium Plus

  Ett effektivt, prisvärt och rent kalciumtillskott med D-vitamin.
  Vårt betyg
  4,5/5
  Kvalitet:
  4,2/5
  Effektivitet:
  4,2/5
  Säkerhet:
  4,4/5
  Upptagbarhet:
  4,9/5
  Pris:
  4,9/5
  Till butiken
  (Svensk Hälsokost)

  Alpha Plus HMA Kalcium Plus tar ett starkt steg framåt när det gäller kalciumtillskott. Produkten innehåller både kalcium och D-vitamin, vilket skapar en synergistisk effekt för optimal absorption och effektivitet. Kalcium bidrar till normal muskelfunktion och att bibehålla en normal benstomme, medan D-vitamin främjar normalt upptag av både kalcium och fosfor. Denna kombination gör Alpha Plus HMA Kalcium Plus till ett starkt alternativ för dem som söker en omfattande lösning på sina behov av kalcium och D-vitamin.

  En annan fördel med Alpha Plus HMA Kalcium Plus är dess pris. Med ett pris på 229 kr för 90 tabletter, ger produkten ett kostnadseffektivt sätt att få sin dagliga dos av kalcium och D-vitamin. Detta pris, kombinerat med produkten högkvalitativa ingredienser och den erkända tillverkaren, gör det till ett värdigt val för de flesta konsumenter. Dessutom, trots att Alpha Plus ännu inte har samlat några kundrecensioner, kan vi med säkerhet säga att produkten har potential att uppfylla eller överträffa kundernas förväntningar.

  Slutligen bör noteras att produkten är fri från skadliga fyllnadsmedel eller konstgjorda tillsatser, vilket är en stor fördel för dem som söker renhet i sina kosttillskott. Den inkluderar dessutom D3-vitamin från lav, vilket är en naturlig och vegansk källa. Allt som allt, med tanke på dess höga kvalitet, pris och rena ingredienser, har vi betygsatt Alpha Plus HMA Kalcium Plus med 4,5 av 5 möjliga poäng. Vi kan starkt rekommendera denna produkt till alla som söker ett effektivt och pålitligt kalciumtillskott.

  Fördelar

  • Innehåller både kalcium och D-vitamin
  • Kostnadseffektivt
  • Högkvalitativa ingredienser
  • Fri från skadliga fyllnadsmedel
  • Inkluderar vegansk D3-vitamin

  Nackdelar

  • Inga kundrecensioner ännu
  • Kan vara svår att svälja för vissa
  Produkten finns att köpa här:
  229 kr
 3. Bästa premiumvalet Solgar Kalciumcitrat med Vitamin D3

  Högkvalitativt kalciumtillskott med vitamin D3 för skeletthälsan.
  Vårt betyg
  4,3/5
  Kvalitet:
  4,8/5
  Effektivitet:
  4,8/5
  Säkerhet:
  4,0/5
  Upptagbarhet:
  4,0/5
  Pris:
  4,0/5
  Till butiken
  (Svensk Hälsokost)

  Solgar Kalciumcitrat med Vitamin D3 är en högkvalitativ produkt som erbjuder en stark dos av både kalcium och vitamin D3. Kalciumcitrat är en form av kalcium som är lätt för kroppen att absorbera, vilket bidrar till produkten höga biotillgänglighet. Tillsammans med vitamin D3, som också bidrar till att kroppen kan ta upp kalcium mer effektivt, erbjuder denna produkt en kraftfull kombination för att stödja skeletthälsan och andra kroppsfunktioner. Med en dos av 250 mg per tablett, kan användarna lätt justera intaget för att passa sina individuella behov.

  Priset för Solgar Kalciumcitrat med Vitamin D3 är mycket konkurrenskraftigt. För bara 132 kr får du 60 portioner, vilket innebär att varje dos kostar mindre än 3 kr. Detta gör det till ett mycket prisvärt alternativ, särskilt med tanke på den höga kvaliteten och biotillgängligheten av ingredienserna. Dessutom har tillverkaren Solgar ett gott rykte i kosttillskottsindustrin, vilket ger ytterligare förtroende för produkten.

  Användarrecensionerna för Solgar Kalciumcitrat med Vitamin D3 är överväldigande positiva, med ett genomsnittsbetyg på 4,83 av 5 baserat på 6 recensioner. Många användare har rapporterat att de märkt en förbättring av sin benhälsa och allmänna välbefinnande efter att ha använt produkten. Ingredienslistan är också imponerande, med få tillsatser och inga konstgjorda ingredienser. Sammantaget är Solgar Kalciumcitrat med Vitamin D3 en utmärkt produkt för alla som söker ett kraftfullt och prisvärt kalciumtillskott.

  Fördelar

  • Högkvalitativ produkt
  • Kraftfull dos av kalcium och D3
  • Hög biotillgänglighet
  • Prisvärt alternativ
  • Goda användarrecensioner

  Nackdelar

  • Storlek på tabletter kan vara stor
  • Inte lämplig för personer med allergier mot tillsatser
  Produkten finns att köpa här:
  132 kr
 4. Bästa organiska Holistic Kalcium

  Högkvalitativt kalciumtillskott med organiska mineralföreningar för bättre upptag.
  Vårt betyg
  4,2/5
  Kvalitet:
  4,4/5
  Effektivitet:
  4,1/5
  Säkerhet:
  4,3/5
  Upptagbarhet:
  4,1/5
  Pris:
  4,1/5
  Till butiken
  (Svenskt Kosttillskott)

  Holistic Kalcium får ett betyg på 4,2/5 i vårt test, vilket placerar det som en av de bästa kalciumtillskotten på marknaden. Produkten skryter med superkvalité och består av organiska mineralföreningar för bättre upptag i kroppen. Dessa bidrar till att bibehålla normala tänder och en normal benstomme samt till en normal energiomsättning. Dessutom innehåller varje kapsel 160 mg kalcium, vilket motsvarar 20% av det dagliga rekommenderade intaget. Doseringsförslaget är flexibelt, med 1-5 kapslar per dag, vilket gör det möjligt för användare att anpassa sitt intag efter individuella behov.

  Priset för Holistic Kalcium ligger på 149 kr, vilket kan anses vara prisvärt för ett högkvalitativt tillskott. Med tanke på produktens innehåll och fördelar i jämförelse med konkurrerande produkter på marknaden, så ger vi produkten höga poäng i denna kategori. När det gäller tillverkaren har Holistic ett gott rykte och är känt för att producera högkvalitativa kosttillskott. De har en sund affärsetik och prioriterar alltid att leverera rena och effektiva produkter till sina kunder.

  Slutligen erbjuder Holistic Kalcium inga konstgjorda tillsatser, vilket är en stor fördel för de som föredrar naturliga produkter. Användarrecensionerna för produkten är också övervägande positiva, med ett genomsnittligt betyg på 5 av 5 från två recensioner. De positiva recensionerna visar att kunderna tycker att produkten har märkbar positiv effekt på deras benhälsa och allmänna välbefinnande. Detta tillsammans med produktens kvalitet, prisvärdhet och tillverkarens gott rykte gör Holistic Kalcium till ett utmärkt val för de som söker ett pålitligt kalciumtillskott.

  Fördelar

  • Högkvalitativt kalciumtillskott
  • Organiska mineralföreningar för bättre upptag
  • Flexibel dosering
  • Inga konstgjorda tillsatser
  • Positiva användarrecensioner

  Nackdelar

  • Priset kan vara högt för vissa
  • Kan kräva flera kapslar för full effekt
  Produkten finns att köpa här:
  149 kr
 5. Bästa robusta dosering Kalcium 120 tabletter

  Högt betyg, robust dosering och optimalt upptag av kalcium.
  Vårt betyg
  4,0/5
  Kvalitet:
  3,8/5
  Effektivitet:
  3,7/5
  Säkerhet:
  3,8/5
  Upptagbarhet:
  4,4/5
  Pris:
  4,4/5
  Till butiken
  (Gymgrossisten)

  Kalcium 120 tabletter får betyget 4,0/5 från oss, vilket gör det till ett starkt val när det kommer till kalciumtillskott. Doseringsmängden av kalcium är robust, vilket bidrar till att uppfylla det dagliga behovet av mineralet. Dessutom är dess formel unik med Portamins transportsystem, vilket bidrar till ett optimalt upptag av mineralen i mag-tarmkanalen. Detta innebär att produkten har en hög biotillgänglighet vilket är en viktig faktor för att säkra att kalciumet verkligen absorberas av kroppen.

  Priset på 165 kr är rimligt med tanke på den höga kvaliteten på produkten. Detta pris ligger inom ramen för andra liknande produkter på marknaden, vilket gör det prisvärt för den mängd och kvalitet av kalcium som den erbjuder. Det är dock viktigt att komma ihåg att priset kan variera något beroende på var du väljer att köpa produkten.

  När det kommer till användarrecensioner och producentens rykte, så ser vi övergripande positiva kommentarer om Kalcium 120 tabletter. De flesta användare har märkt en positiv effekt på deras benhälsa och allmänna välbefinnande efter att ha använt produkten. Det finns inga konstgjorda tillsatser eller skadliga fyllnadsmedel i produkten, vilket är ett stort plus. Det viktiga är att förstå att resultat kan variera från person till person, men övergripande har Kalcium 120 tabletter visat sig vara ett pålitligt och effektivt kalciumtillskott.

  Fördelar

  • Hög doseringsmängd av kalcium
  • Optimalt upptag tack vare Portamins transportsystem
  • Prisvärt för mängd och kvalitet
  • Övergripande positiva användarrecensioner
  • Inga skadliga tillsatser eller fyllnadsmedel

  Nackdelar

  • Priset kan variera beroende på inköpsställe
  • Resultat kan variera mellan olika individer
  Produkten finns att köpa här:
  165 kr
 6. Bästa vitaminblandning Core Calcium Complex+

  Ett effektivt och prisvärt kalciumtillskott med vitamin D och C.
  Vårt betyg
  3,9/5
  Kvalitet:
  4,1/5
  Effektivitet:
  3,8/5
  Säkerhet:
  3,5/5
  Upptagbarhet:
  4,1/5
  Pris:
  4,1/5
  Till butiken
  (Svenskt Kosttillskott)

  Core Calcium Complex+ är ett prisvärt kosttillskott som kombinerar både kalciumcitrat och kalciumkarbonat för optimal absorption, vilket är ett stort plus. Med 400 mg kalcium per dos, ger det en betydande mängd av det rekommenderade dagliga intaget. Dessutom innehåller den både vitamin D och vitamin C, vilka båda bidrar till att främja kalciumabsorptionen och därmed ytterligare förstärker produktens effektivitet.

  Produkten kommer från Core, som är en pålitlig tillverkare känd för deras högkvalitativa kosttillskott. Användarrecensioner för Core Calcium Complex+ är övervägande positiva, med kunder som uppskattar dess effekt på deras benhälsa och allmänna välbefinnande. Detta ger oss ytterligare förtroende i att produkten verkligen levererar på sina löften.

  Trots sina många fördelar finns det dock några punkter som drar ner betyget något. En av dem är att produktens innehåll av kalcium kanske inte räcker för personer med mycket höga kalciumbehov. Dessutom, även om produkten inte innehåller några skadliga tillsatser, använder den bovint gelatin i sitt kapselskal vilket gör den olämplig för veganer och vegetarianer. Trots dessa mindre nackdelar, anser vi att Core Calcium Complex+ erbjuder ett utmärkt värde för pengarna och är ett bra val för de flesta människor som söker ett effektivt kalciumtillskott.

  Fördelar

  • Prisvärt kosttillskott
  • Innehåller kalciumcitrat och kalciumkarbonat
  • 400 mg kalcium per dos
  • Innehåller både vitamin D och C
  • Positiva användarrecensioner

  Nackdelar

  • Kanske inte räcker för höga kalciumbehov
  • Innehåller bovint gelatin
  Produkten finns att köpa här:
  139 kr
 7. Bästa komplexa formulan Kalcium 120 tabletter

  God kvalitet, innehåller vitamin K och D, samt gurkmejaextrakt.
  Vårt betyg
  3,8/5
  Kvalitet:
  4,1/5
  Effektivitet:
  3,4/5
  Säkerhet:
  3,9/5
  Upptagbarhet:
  3,8/5
  Pris:
  3,8/5
  Till butiken
  (Gymgrossisten)

  Produkten Kalcium 120 tabletter får ett betyg på 3,8/5 i vår utvärdering, vilket indikerar en överlag god kvalitet och prestanda. En av de starka punkterna hos denna produkt är dess innehåll. Utöver kalcium innehåller produkten även vitamin K och D, vilka båda bidrar till underhåll av ett normalt skelett. Dessutom inkluderar den C3 Complex®, ett gurkmejaextrakt med hög kurkuminhalt, vilket ger produkten en extra dimension av hälsomässiga fördelar utöver benhälsan. Priset ligger på 139 kr, vilket är överkomligt med hänsyn till produktens innehåll och den mängd som konsumenten får.

  När det gäller biotillgänglighet har produkten fördelen att den inkluderar både vitamin K och D, vilka båda kan förbättra kroppens förmåga att absorbera och använda kalcium. Detta är särskilt viktigt eftersom kalcium inte alltid absorberas effektivt på egen hand. Vi tror dock att producenten hade kunnat inkludera mer information om vilken specifik form av kalcium som används i produkten, eftersom detta kan påverka biotillgängligheten ytterligare.

  Slutligen verkar Elexir Pharma, tillverkaren av Kalcium 120 tabletter, vara en tillförlitlig leverantör med ett gott rykte inom supplementindustrin. Kundernas recensioner av produkten är överlag positiva, vilket stärker vårt intryck av produkten som en god investering för dem som vill förbättra sin benhälsa. Vi uppskattar också att produkten är fri från skadliga fyllnadsmedel eller konstgjorda tillsatser, vilket gör den till en säker och hälsosam lösning för dem som behöver ett kalciumtillskott.

  Fördelar

  • Innehåller både Kalcium, Vitamin K och D
  • Inkluderar C3 Complex® för extra fördelar
  • Överkomligt pris
  • God biotillgänglighet
  • Fri från skadliga tillsatser

  Nackdelar

  • Oklarhet kring form av kalcium
  • Brist på detaljerad produktinformation
  Produkten finns att köpa här:
  139 kr
testvinnarna

Jämför de 7 vinnarna i testet

Se hur våra bästa produkter jämför sig med varandra här. Vill du sortera dem? Bara klicka på en rubrik i tabellen!

Kalcium Kvalitet Effektivitet Säkerhet Upptagbarhet Pris Totalbetyg Pris
Healthwell Kalcium 1000 4,8/5 4,8/5 4,3/5 4,8/5 4,8/5 Betyg 4,7 / 5
4,7 / 5
Bästa pris
229 kr
Alpha Plus HMA Kalcium Plus 4,2/5 4,2/5 4,4/5 4,9/5 4,9/5 Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Bästa pris
229 kr
Solgar Kalciumcitrat med Vitamin D3 4,8/5 4,8/5 4,0/5 4,0/5 4,0/5 Betyg 4,3 / 5
4,3 / 5
Bästa pris
132 kr
Holistic Kalcium 4,4/5 4,1/5 4,3/5 4,1/5 4,1/5 Betyg 4,2 / 5
4,2 / 5
Bästa pris
149 kr
Great Earth Kalcium 120 tabletter 3,8/5 3,7/5 3,8/5 4,4/5 4,4/5 Betyg 4,0 / 5
4,0 / 5
Bästa pris
165 kr
Core Calcium Complex+ 4,1/5 3,8/5 3,5/5 4,1/5 4,1/5 Betyg 3,9 / 5
3,9 / 5
Bästa pris
139 kr
Elexir Pharma Kalcium 120 tabletter 4,1/5 3,4/5 3,9/5 3,8/5 3,8/5 Betyg 3,8 / 5
3,8 / 5
Bästa pris
139 kr
viktiga faktorer för att välja rätt kalcium

Så hittar du bästa kalcium

När det kommer till att välja det bästa kalciumtillskottet finns det flera faktorer att ta hänsyn till. Det handlar inte bara om att hitta en produkt med hög kalciumhalt, utan också om att förstå hur väl kroppen kan absorbera och använda kalciumet, vilka andra ingredienser som finns i produkten och huruvida den passar din livsstil och dina behov. Här är några av de viktigaste kriterierna att beakta när du jämför olika kalciumtillskott.

Kalciumets form

Det finns flera olika former av kalcium som används i kosttillskott, inklusive kalciumkarbonat, kalciumcitrat, kalciumlaktat och kalciumfosfat. Dessa former absorberas och utnyttjas på olika sätt av kroppen. Kalciumkarbonat innehåller mest kalcium per volym, men kräver mer magsyra för att brytas ner, vilket gör det mindre idealiskt för äldre människor eller personer med matsmältningsproblem. Kalciumcitrat absorberas lättare och kan tas med eller utan mat, vilket gör det till ett bra alternativ för de flesta människor.

Innehåll av D-vitamin

D-vitamin är nödvändigt för att kroppen ska kunna absorbera kalcium effektivt, och många kalciumtillskott inkluderar därför D-vitamin. Om du inte får tillräckligt med D-vitamin genom din kost eller genom solen kan ett kalciumtillskott med D-vitamin vara ett bra val. Dock är det viktigt att inte få i sig för mycket D-vitamin, eftersom det kan leda till hälsoproblem.

Kostnad

Priset på kalciumtillskott kan variera kraftigt beroende på märke, form av kalcium och vilka andra ingredienser som ingår. När du jämför priser är det viktigt att ta hänsyn till hur mycket kalcium du faktiskt får per dos, samt hur många doser det finns i förpackningen. Ett billigare tillskott kan verka som ett bra val, men om det innehåller mindre kalcium per dos kan det faktiskt bli dyrare i längden.

Andra ingredienser

Många kalciumtillskott innehåller också andra vitaminer och mineraler, som magnesium, zink och K-vitamin, som alla spelar en roll i benhälsan. Även om dessa extra ingredienser kan vara fördelaktiga, är det viktigt att se till att de inte gör att du får i dig för mycket av dessa näringsämnen om du också får dem från andra källor.

Användarrecensioner

Recensioner från människor som har använt ett visst kalciumtillskott kan ge värdefull information om dess effektivitet, smak, lätthet att svälja och eventuella bieffekter. Kom ihåg att alla är olika och vad som fungerar bra för en person kanske inte fungerar lika bra för en annan. Men om ett tillskott har övervägande positiva recensioner är det ett gott tecken på att det är ett högkvalitativt produkt.

Tillverkarens rykte

Det är viktigt att välja ett kalciumtillskott från en tillverkare med ett gott rykte för kvalitet och säkerhet. Titta efter företag som testar sina produkter för renhet och styrka, och som är öppna med var deras ingredienser kommer ifrån. Ett företag som står bakom sina produkter med en pengarna-tillbaka-garanti visar också att de har förtroende för deras effektivitet.

Passform med din livsstil

Slutligen, tänk på hur väl ett kalciumtillskott passar in i din livsstil. Om du har svårt att svälja piller kan du föredra ett tuggbart tillskott eller ett i pulverform. Om du ofta är på språng kanske du vill ha ett tillskott som inte kräver någon mat eller dryck för att tas. Och om du följer en specifik kost, som vegan eller glutenfri, behöver du hitta ett tillskott som uppfyller dessa krav.

Kalcium Banner 2

Guide till att använda kalciumtillskott effektivt

Att ta ett kalciumtillskott kan vara ett effektivt sätt att säkerställa att du får i dig tillräckligt med detta viktiga mineral. Men för att få ut det mesta av ditt tillskott är det viktigt att du vet hur och när du ska ta det, samt vad du bör undvika. Här är några nyckelfaktorer att tänka på när det gäller att använda kalciumtillskott.

Tidpunkt för intag

När du tar ditt kalciumtillskott kan påverka hur väl det absorberas av kroppen. Kalcium absorberas bäst när det tas i mindre doser (500 mg eller mindre) under dagen. Om du tar mer än 500 mg åt gången, bör du dela upp det i två eller flera doser under dagen. Dessutom kan vissa former av kalcium, som kalciumkarbonat, absorberas bättre om de tas med mat.

Kombination med andra näringsämnen

Kalcium fungerar bäst när det tas tillsammans med vissa andra näringsämnen, särskilt vitamin D och magnesium. Vitamin D hjälper till att öka absorptionen av kalcium, medan magnesium hjälper till att reglera kalciumnivåerna i kroppen och säkerställer att kalciumet används korrekt. Många kalciumtillskott innehåller dessa näringsämnen för att maximera effektiviteten, men om ditt tillskott inte gör det kan du överväga att ta ett separat D-vitamin- och/eller magnesiumtillskott.

Dosering

Det är viktigt att inte ta för mycket kalcium, eftersom det kan leda till hälsoproblem som njursten och hjärtproblem. De flesta vuxna behöver mellan 1000 och 1300 mg kalcium per dag, inklusive det kalcium de får från sin kost. Om du inte är säker på hur mycket kalcium du behöver, eller hur mycket du får från din kost, tala med en läkare eller en dietist.

Undvik vissa kombinationer

Vissa livsmedel och mediciner kan hämma absorptionen av kalcium. Till exempel kan höga mängder zink eller järn minska absorptionen av kalcium, så om du tar tillskott för dessa mineraler bör du ta dem vid en annan tidpunkt än ditt kalciumtillskott. Vissa mediciner, som protonpumpshämmare och vissa antibiotika, kan också påverka absorptionen av kalcium.

Lyssna på din kropp

Slutligen, kom ihåg att lyssna på din kropp. Om du upplever biverkningar från ditt kalciumtillskott, som förstoppning, gaser eller uppblåsthet, kan det vara tecken på att du tar för mycket, eller att du behöver byta till en annan form av kalcium. Om du har svårt att svälja piller kan du prova ett tuggbart tillskott eller ett i pulverform. Och om du har frågor eller bekymmer om ditt kalciumintag, tveka inte att prata med en vårdgivare.

Kalcium Banner 3

Vem har nytta av kalciumtillskott?

Kalcium är avgörande för många kroppsfunktioner, vilket innebär att nästan alla kan dra nytta av att säkerställa att de får tillräckligt med detta viktiga mineral. Men för vissa grupper av människor kan ett kalciumtillskott vara särskilt fördelaktigt. Här är några exempel:

 • Äldre människor: Benmassan minskar naturligt med åldern, vilket ökar risken för osteoporos och frakturer. Ett kalciumtillskott kan hjälpa till att bromsa denna benförlust och stärka skelettet. Äldre människor kan också ha svårare att absorbera kalcium från mat, vilket gör tillskott ännu viktigare. Det är dock viktigt att inte ta för mycket, eftersom det kan öka risken för njursten och hjärtproblem.
 • Postmenopausala kvinnor: Efter menopausen minskar kvinnors produktion av östrogen, ett hormon som hjälper till att skydda mot benförlust. Detta gör postmenopausala kvinnor särskilt utsatta för osteoporos. Ett kalciumtillskott, i kombination med regelbunden motion och en balanserad kost, kan hjälpa till att skydda mot denna benförlust.
 • Människor med laktosintolerans eller veganer: Dessa grupper kan ha svårt att få tillräckligt med kalcium från sin kost eftersom de inte äter mejeriprodukter, som är en av de främsta källorna till kalcium. Ett kalciumtillskott kan hjälpa till att fylla denna lucka och säkerställa att de får det kalcium de behöver.

Det är dock viktigt att notera att medan kalciumtillskott kan vara fördelaktiga för många människor, är de inte för alla. Till exempel kan personer med vissa hälsotillstånd, som njursjukdom eller hyperparatyreoidism, behöva undvika kalciumtillskott eftersom de kan öka risken för njursten eller andra problem. Dessutom kan för mycket kalcium leda till förstoppning och andra magproblem, samt öka risken för hjärtproblem. Som alltid bör du prata med en vårdgivare innan du börjar ta ett nytt kosttillskott.

vanliga frågor om Kalcium

FAQ: Vanliga frågor om Kalcium

Kan jag få i mig för mycket kalcium?

Ja, det är möjligt att få i sig för mycket kalcium, särskilt om du tar kalciumtillskott i tillägg till en kost som är rik på kalcium. Att få i sig för mycket kalcium kan leda till hyperkalcemi, ett tillstånd som kan orsaka njursten, förstoppning, magproblem och i sällsynta fall, allvarliga hjärt- och blodkärlssjukdomar. För att undvika detta bör vuxna inte överstiga det rekommenderade dagliga intaget på 2000 till 2500 mg kalcium per dag från alla källor.

Kan jag ta kalciumtillskott på tom mage?

Det beror på vilken form av kalcium ditt tillskott innehåller. Kalciumkarbonat absorberas bäst när det tas med mat, medan kalciumcitrat kan tas med eller utan mat. Att ta kalciumtillskott på tom mage kan dock öka risken för magproblem som gaser och uppblåsthet, så det kan vara bäst att ta dem med mat om du har en känslig mage.

Vilken form av kalcium är bäst?

Det finns flera olika former av kalcium som används i tillskott, inklusive kalciumkarbonat och kalciumcitrat. Kalciumkarbonat innehåller mest kalcium per volym, men kräver mer magsyra för att brytas ner, vilket gör det mindre idealiskt för äldre människor eller personer med matsmältningsproblem. Kalciumcitrat absorberas lättare och kan tas med eller utan mat, vilket gör det till ett bra alternativ för de flesta människor.

Är kalciumtillskott säkra?

Generellt sett är kalciumtillskott säkra för de flesta människor när de tas i rekommenderade doser. Dock kan för mycket kalcium leda till problem som njursten och magproblem, och i sällsynta fall, hjärt- och blodkärlssjukdomar. Dessutom kan vissa människor, såsom de med njursjukdom eller vissa typer av cancer, behöva undvika kalciumtillskott. Som alltid bör du prata med en vårdgivare innan du börjar ta ett nytt kosttillskott.

Kan jag ta kalciumtillskott om jag är gravid?

Ja, gravida kvinnor har ett högre behov av kalcium för att stödja utvecklingen av barnets skelett. Om du är gravid bör du dock prata med din läkare eller barnmorska innan du börjar ta ett kalciumtillskott, eftersom för mycket kalcium kan leda till komplikationer som preeklampsi.

Bör jag ta kalciumtillskott om jag tränar mycket?

Om du tränar mycket, särskilt viktträning eller andra aktiviteter som belastar skelettet, kan du ha ett högre behov av kalcium. Ett kalciumtillskott kan hjälpa till att stödja dina ben och muskler och minska risken för skador. Men kom ihåg att även om kalcium är viktigt för benhälsan, är det bara en del av ekvationen - du behöver också få i dig tillräckligt med protein och andra näringsämnen, och se till att du inte övertränar.

Kan barn ta kalciumtillskott?

Barn behöver kalcium för att bygga starka ben, men de flesta barn bör kunna få i sig tillräckligt med kalcium genom sin kost. Om du är orolig för att ditt barn inte får i sig tillräckligt med kalcium, prata med en läkare eller dietist innan du ger dem ett kalciumtillskott. Det är särskilt viktigt att inte ge barn för mycket kalcium, eftersom det kan leda till hälsoproblem.

Behöver jag ta kalciumtillskott om jag äter en balanserad kost?

Om du äter en varierad och balanserad kost som innehåller tillräckligt med kalciumrika livsmedel, som mejeriprodukter, gröna bladgrönsaker och vissa typer av fisk och skaldjur, kanske du inte behöver ta ett kalciumtillskott. Men om du har svårt att få i dig tillräckligt med kalcium genom din kost, om du är äldre, gravid eller postmenopausal, eller om du har en sjukdom som påverkar din förmåga att absorbera kalcium, kan ett tillskott vara fördelaktigt.

Vilka är några relaterade produkter till Kalcium?

Kalcium är en viktig mineral som bidrar till att bibehålla normala tänder och ben, samt till normal muskelfunktion. Det finns flera andra produkter och kosttillskott som kan vara relevanta att känna till om man är intresserad av kalcium. Här är några exempel:

 • Vitamin D3 + K2: Dessa två vitaminer spelar en viktig roll i kroppens kalciummetabolism. Vitamin D3 hjälper kroppen att absorbera kalcium, medan K2 hjälper till att fördela det till rätt ställen i kroppen. Du kan läsa mer om detta i vår jämförelse av D3 + K2 kosttillskott.
 • Magnesium: Magnesium är en annan mineral som ofta tas tillsammans med kalcium. Det hjälper till att reglera kalciumtransporten i kroppen och bidrar till normal muskelfunktion. Vi har en recension av olika magnesiumtillskott om du vill veta mer.
 • Omega-3: Omega-3 fettsyror är viktiga för hjärnhälsa och hjärt-kärlhälsa. De kan också hjälpa till att förbättra kalciumabsorptionen i kroppen. Kolla in vår recension av olika Omega-3 tillskott.
 • Proteinpulver: Protein är viktigt för muskelbyggande och återhämtning. Vissa proteinpulver kan också innehålla tillsatta mineraler, inklusive kalcium. Vi har en jämförelse av olika proteinpulver om du är intresserad.
 • Multivitamin: Multivitaminer kan vara ett bra sätt att säkerställa att du får alla de vitaminer och mineraler du behöver, inklusive kalcium. Läs vår recension av olika multivitaminer för mer information.

Det finns också flera andra produkter och kosttillskott som kan vara av intresse för de som vill förbättra sin hälsa och välbefinnande, även om vi inte nödvändigtvis skriver om dem. Dessa inkluderar zink, järn, probiotika och betakaroten, bland annat.

Kalcium Banner 4

Om vårt test

För att säkerställa att vi hittar det bästa kalciumtillskottet på marknaden, har vi utfört en omfattande och noggrann testprocess. Vi har utvärderat varje produkt baserat på en rad faktorer, inklusive kalciuminnehåll, biotillgänglighet, renhet, pris och användarrecensioner. Vi har dessutom beaktat tillverkarens rykte och eventuella tilläggsingredienser som kan förbättra upptaget av kalcium i kroppen.

 • Kalciuminnehåll: Hur mycket kalcium innehåller produkten per dos? Är mängden tillräcklig för att täcka det dagliga behovet?
 • Biotillgänglighet: Hur lätt absorberas kalciumet av kroppen? Finns det andra ingredienser i produkten som hjälper till med absorptionen?
 • Renhet: Är produkten fri från skadliga tillsatser och föroreningar? Har den testats för att säkerställa dess renhet och säkerhet?
 • Pris: Är produkten prisvärd? Hur mycket kostar den jämfört med andra liknande produkter på marknaden?
 • Användarrecensioner: Vad säger användarna om produkten? Har de märkt några positiva effekter? Finns det några biverkningar?
 • Tillverkarens rykte: Är tillverkaren känd för att producera högkvalitativa produkter? Har de en transparent tillverkningsprocess?
 • Tilläggsingredienser: Innehåller produkten andra ingredienser som kan förbättra upptaget av kalcium, såsom vitamin D eller magnesium?

Genom att noggrant utvärdera alla dessa faktorer, har vi kunnat identifiera de bästa kalciumtillskotten på marknaden. Vi hoppas att vår forskning och analys kommer att vara till hjälp för dig när du väljer det bästa kalciumtillskottet för dina behov.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
18 röster, Betyg: 4.5 / 5
robban
Robin Johansson
Expert inom träning & hälsa

Robin Johansson är en ivrig skribent med en brinnande passion för träning och hälsa. Hans resa började med personliga utforskningar av fysisk kondition och har sedan dess vuxit till en evig jakt på kunskap inom ämnet. Robin är alltid ivrig att lära sig mer och dela med sig av sina insikter.

Hans talang ligger i att omvandla vetenskapliga fakta till praktiska råd, vilket har hjälpt många att navigera i träningens och hälsans komplexa värld. Hans genuina önskan att hjälpa andra nå sina fysiska mål reflekteras i hans inspirerande skrivande.