Bäst i test: Bästa PWO 2023

Uppdaterad 24 maj 2023

En effektiv PWO är alltid bra att ha hemma om du tränar intensivt eller behöver en extra energikick. PWO kan avsevärt förbättra din prestation på gymmet genom att pigga upp och tillföra extra energi på kort tid. PWO innehåller oftast kreatin, beta-alanin, koffein och liknande stimulerande ämnen som tillsammans höjer ditt fokus, förbättrar uthålligheten och ger dig ett bättre pump. Vi har listat 5 testfavoriter som alla är riktigt bra produkter, ger god effekt och är prisvärda.

Testvinnare - Bästa PWO 2023

Här får du en snabb överblick över de bästa PWO 2023:

 • Core Preload + BCAA - Bäst i test
 • Aware PWO - Bästa premiumvalet
 • GAAM Candy Series PWO - Bästa billiga
 • Core Performance
 • Cobra Labs The Curse

De 5 bästa PWO i Juni 2023

 1. 1. Core Preload + BCAA- Bäst i test

  9,7/10
  "En av marknadens mest uppskattade PWO-produkter med ihållande pump och maximerad fokus".
  Core Preload + BCAA
  Bäst i test
  Pris / port
  6,64 kr
  Storlek
  440 g
  Antal portioner
  36 port
  Innehåller koffein
  Nej
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Hög prisvärdhet
  • Ämnen som ger effekt både innan och efter passet
  • Effekt som håller i sig
  • Flera portioner
  • God smak
  Nackdelar
  • Bara en smak

  Recension

  Core Preload + BCAA är inte bara en av de mest populära och uppskattade PWO produkterna som finns ute på marknaden enligt oss, utan också när man ställer frågan till konsumenterna. Denna PWO kommer att se till att fokusen hålls på topp och att man får ett ihärdigt ork och pump, men den stora fördelen återfinns i att man har kombinerat ett flertal ingredienser för att kunna maximera effekterna från sin träning både innan och efter.

  En titt på näringsinnehållet avslöjar att denna PWO innehåller rikligt med kreatin, beta alanin och BCAA. Detta recept resulterar i att man kommer att kunna ta ut sig helt och hållet på intensiva träningspass, samtidigt som uppbyggnaden efter passet kan maximeras. Beta alaninet ger en härlig stickande känsla i kroppen som indikerar att pumpet är på gång.

  Core Preload + BCAA har inte den högsta andelen aktiva ämnen, men helt klart de viktigaste. Smaken sura remmar är god och inte för kemisk, men fler smakalternativ hade varit bra. Prissättningen är mitt i prick med tanke på innehållet och resulterar i en produkt som kan rekommenderas starkt!

 2. 2. Aware PWO- Bästa premiumvalet

  9,6/10
  "Nykomling på PWO-marknaden med fantastisk effekt".
  Aware PWO
  Bästa premiumvalet
  Pris / port
  9,97 kr
  Storlek
  400 g
  Antal portioner
  36 port
  Innehåller koffein
  Ja
  Fri frakt över 500 kr
  14 dagars öppet köp
  2-5 dagars leverans
  Fördelar
  • Snabb och välbalanserad effekt
  • Ihållande känsla av fokus och koncentration
  • Välavvägda smaker som är snälla mot magen
  Nackdelar
  • Få smaker

  Recension

  Aware Nutrition är ett nyetablerat och innovativt svenskt företag som erbjuder flera intressanta och unika produkter. Deras PWO är en noga framtagen produkt som präglas av en träningsmedveten ambition om att skapa en välbalanserad och funktionell produkt.

  Aware PWO är en PWO som är väl värd att testa. Smakerna är grymma och effekten är perfekt inför gympasset. En känsla av fokus och motivation infinner sig snabbt, utan att gå över till obehagliga stickningar och stirrighet som starka PWO:s kan göra. Aware PWO innehåller visserligen beta-alanin (aminosyran som ger upphov till den stickande sensationen i huden) men i helt rätt mängd för att ge önskad effekt utan obehag. Kom bara ihåg att dosera rätt, börja gärna med en skopa per portion och trappa vid behov upp.

  Vi har bara testat smaken sur vattenmelon och den får toppbetyg! En härlig blandning av surt och sött och det är lätt att reglera styrkan i smaken genom att helt enkelt variera vattenmängden. Vi upplevde ingen stark eftersmak eller illamående, som annars kan påverka träningspasset negativt. Om du vill testa en ny PWO eller är nybörjare till PWO:s så rekommenderar vi absolut Aware Nutritions Aware PWO. De säljer också en PWO utan beta-alanin för dig som vill ha en stimfri PWO.

 3. 3. GAAM Candy Series PWO - Bästa billiga

  9,3/10
  "Mästaren av goda smaker utan att tumma på effekterna".
  GAAM P.W.R 360 g
  Bästa billiga
  Pris / port
  9,61 kr
  Storlek
  360 g
  Antal portioner
  28 port
  Innehåller koffein
  Ja
  Fri frakt över 499 kr
  30 dagars öppet köpt
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Flera smaker att välja bland
  • Högt koffeininnehåll
  • Lågt pris per portion
  Nackdelar
  • Små portioner

  Recension

  Precis som namnet antyder är PWO pulvret från GAAM Candy Series en sötare PWO. Företagets nisch är att ha de godaste produkterna på marknaden utan att produkterna tappar eller ger en försämrad effekt än de har för avsikt att ge utan en god smak. Med Candy Series P.W.R har GAAM lyckats bra. PWO pulvret innehåller det man kan förvänta sig för en bra pump, men även en hög dos av koffein för att orka hålla igång hela passet.

  Några av de stora fördelarna med denna PWO är priset och smaken i kombination med en ihärdig effekt i form av styrka, uthållighet och pump. I dagsläget finns det fem olika smaker där alla antingen försöker likna godis eller frukter av olika slag. Att det finns flera olika smaker gillar vi skarpt för att alla ska hitta något som smakar gott. Priset gör också att detta är en bra PWO att börja med om man är ny inom området och inte vill slå till på det dyraste direkt.

 4. 4. Core Performance

  9,1/10
  "Med Core Performance får man i sig allt, för att kunna ge allt".
  Core Performance
  Pris / port
  10,63 kr
  Storlek
  630 g
  Antal portioner
  30 port
  Innehåller koffein
  Ja
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Stor antal aktiva ämnen för optimal prestation och återhämtning
  • Stora portioner
  • Naturlig smak
  • Lång effekt
  Nackdelar
  • Dyr
  • Inga alternativ till andra smaker

  Recension

  Denna stora burk med Core Performance PWO har en innehållsförteckning som heter duga. Man har fått med de allra viktigaste ämnena som hör hemma i en PWO, och lite till. Vid en första anblick känns Core Performance något dyrare än sina konkurrenter, men det många missar är att storleken i vissa fall är nästan dubbelt så stor samtidigt som priset långt ifrån är dubbelt så högt. Portionerna är också mycket större för att få med alla de viktiga ämnena som behövs för ett utmärkt träningspass.

  Core Performance PWO ser till att man känner sig pigg och stark, och ger ett pump som håller i sig längre än hos vanliga PWO produkter. Receptet till PWO pulvret har inte slumpats fram utan tillsammans med olika elitidrottare har man jobbat fram en produkt som fungerar precis som den ska.

  Som smak finns det enbart att välja på raspberry lemonade och som vanligt tycker vi att det borde finnas fler smaker att välja bland för de som uppskattar effekten från PWO'n, men kanske inte smaken. En stor andel konsumenter uppskattar både effekten från denna PWO, men också smaken!

 5. 5. Cobra Labs The Curse

  8,7/10
  "För dig som vill balla ur".
  Cobra Labs The Curse
  Pris / port
  4,54 kr
  Storlek
  250 g
  Antal portioner
  50 port
  Innehåller koffein
  Ja
  Fri frakt över 499 kr
  30 dagars öppet köp
  1-4 dagars leverans
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Stort antal portioner
  • Ihållande effekt
  • Lågt pris per portion
  • Flera smaker
  Nackdelar
  • Dyrt totalpris

  Recension

  Cobra Labs PWO The Curse är en PWO med tryck. Portionerna är relativt små och den totala mängden på 250 g är inte heller den största burken med PWO som vi har varit med om. Effekten från träningen med stickningar, fokuset och trycket är precis vad man kan hoppas på, urballat. Smakerna Blue rapberry, Lemon rush och Tropical storm ser till att det finns flera olika alternativ att välja bland. Bortser man från de mindre portionerna och att den totala mängden är något mindre än andra PWO, är The Curse en kraftfull PWO.

tjej PWO

Din guide till bästa PWO

När du ska välja PWO så är det viktigast att undersöka innehållsförteckningen. Men den är inte alltid helt lätt att förstå då PWO ofta innehåller många ovanliga ingredienser. Det vanligaste är att PWO innehåller uppiggande ämnen som koffein samt uthållighets- och prestationsförbättrande ämnen som kreatin, BCAA eller olika örter, vitaminer och mineraler. Syftet med produkten är att ge snabb energi men även tillföra kroppen de ämnen som behövs vid tung träning. Vi har sammanställt en lista nedan över ämnen som är önskvärda respektive icke önskvärda. 

check2

Effektiva ingredienser att leta efter

 • Koffein - är både säkert och effektivt. Ger dig snabbt energi och ökar din prestationsförmåga.
 • Citrullin - citrullin är en ovanlig aminosyra som hjälper kroppen att vidga blodkärlen vilken skapar bättre förutsättningar för kroppen att hantera fysisk ansträngning.
 • Kreatin - kreatin kommer i många former men det vanligaste är kreatinmonohydrat. Det är ett väldigt populärt kosttillskott med god vetenskaplig grund. Kreatin förbättrar främst uthålligheten.
 • Örter och växtextrakt - olika växt- och örtextrakt som rödbetsextrakt tillsätts för att ge kroppen bättre uthållighet och vidgade blodkärl för en förbättrad pump.
 • BCAA - beroende på hur din träningsrutin ser ut och vad du är ute efter i din PWO kan en med BCAA vara ett enkelt sätt att slippa ett extra tillskott och en extra burk att hålla reda på. Som tidigare nämnt innehåller BCAA viktiga aminosyror för muskeluppbyggnad, uthållighet och återhämtning.
 • Beta-alanin - ökar din muskeluthållighet och fördröjer muskeltrötthet genom att hindra mjölksyrebildning. Det är beta-alanin som ger den där stickande sensationen i fingrar, öron och muskler som många förknippar med PWO. Sensationen avtar i effekt ju oftare du tar PWO och beroende på om du tycker om det eller inte så finns det PWO med och utan beta-alanin.

cancelIngredienser att undvika

 • Agmatinsulfat - även om det är osäkert huruvida detta ämne är farligt för kroppen är det samtidigt olagligt att sälja som ingrediens i produkter inom EU. 
 • Synefrin - synefrin är inte olagligt men medför vissa risker om det konsumeras i för stor mängd eller i kombination med koffein (vilket är vanligt i PWO). Höjt blodtryck och hjärtklappning kan vara symtom.
 • DMBA och DMAA - ämnena är sedan en tid tillbaka både olagliga och dopingklassade. De är amfetaminliknande substanser som förekommer i vissa PWO som säljs i utlandet.

Energipackad produkt 

Tänk på att PWO ofta innehåller höga doser koffein, taurin, teanin och andra stimulerande ämnen som är uppiggande. I rätt dos kan de vara användbara men i för hög dos kan ämnena påverka dig negativt. Du kan få svårt att slappna av och sova, magen kan reagera dålig och du kan bli stissig och orolig. Använd därför PWO bara när du verkligen behöver en extra kick, när det är särskilt svårt att komma iväg till gymmet eller när du laddar inför en nytt PB. Om du använder PWO mer sparsamt så bygger du inte upp så hög tolerans mot ämnena och får därmed ut mer av produkten när det verkligen gäller.

Effekterna av beta-alanin

Som vi redan har nämnt så är det den icke-essentiella aminosyran beta-alanin som ger den där stickande känslan i kroppen. Många förknippar det med att PWO ”kickar in” och blir taggade, men vissa upplever den som störande och obehaglig. Beta-alanin och dess stickande sensation är helt ofarlig och har tvärtom en positiv effekt på kroppen under träning. Beta-alanin bidrar till ökade karnosinnivåer i musklerna vilket förbättrar prestation och uthållighet. Så kom ihåg; om du tycker stickningarna är obehagliga så kan du köpa PWO utan beta-alanin, alla PWO ger inte stickningar.

Alternativ till PWO

Ett alternativ till PWO är faktiskt så enkelt som kolhydrater, faktum är att du bör kombinera PWO med kolhydrater för att kroppen ska prestera som bäst. Kolhydrater kommer i många former och du bör ladda med olika för att kroppen ska prestera som bäst. Långsamma kolhydrater i god tid innan passet och snabba strax innan. Snabba kolhydrater som söta frukter, godis eller vitt bröd ger snabbt energi och passar bra tätt inpå träning, eller till och med under passet.

Vårt test av PWO

För att utse bäst PWO har vi undersökt innehållet, effekten samt pris och återförsäljare. Produktens innehåll ska fylla ett syfte och vara så naturligt som möjligt. Effekten ska motsvara produktens förväntningar och vara tydligt märkbar. Vårt test kan sammanfattas med följande punkter:

 • Effekten - En PWO ska ge fokus, uthållighet och vara uppiggande både mentalt och fysiskt. Intensiteten ska vara hög och varaktigheten lagom länge för att fullfölja ett pass utan att ha problem att vila efteråt. Effekten ska vara påtaglig utan att vara överväldigande, och produkten ska givetvis vara snäll mot magen.
 • Innehållet - Koffein, kreatin, beta-alanin och diverse växtextrakt, vitaminer och mineraler brukar utgöra grunden för nästan alla PWO. Vi undersöker om produkten innehåller verkningslösa utfyllnadsämnen, farliga ämnen eller rent av olagliga ämnen.
 • Smaken - Smaken ska inte underskattas som jämförelsepunkt. En stark smak som sitter i länge kan bli ett stort störningsmoment under ett träningspass. En PWO ska ha en smak som snabbt lämnar munnen, men tillräcklig för att dölja eventuella bismaker från övriga ingredienser. Nästan alla smaker på PWO är sura eller söta.
 • Pris - Priset är ofta en avgörande faktor, men både dyra och billiga produkten kan få högt betyg. Premiumprodukten som tillför det där extra kan vara bra mycket effektivare än en billig produkt som du inte får någon större effekt av. Vi väger samman helhetsbilden och jämför mot priset för att hitta så schyssta alternativ som möjligt.

Vanliga frågor om PWO

Vad är PWO?

PWO står för pre workout, och är alltså ett tillskott som förser kroppen med energi för att kunna prestera bättre under träning och ska alltså tas innan man tränar.

När ska jag ta PWO?

Som namnet indikerar, innan träning. Kan dock vara värt att ta det någon halvtimma innan träningen så att de aktiva ämnena hinner börja omsättas av kroppen. Detta beror förstås på hur länge du ska träna, räknar du med ett mastodontpass så kanske PWO:n till och med ska tas i början av passet, för att få energikicken när du börjar bli trött.

Vad innehåller PWO?

Det är lite olika beroende på produkt, men de flesta innehåller socker och energigivande medel såsom koffein. Läs mer i vår guide om olika ämnen som du ska leta efter respektive undvika.

Måste jag ta PWO?

Nej, det är inget måste. Du kan fylla på med energi genom ett mellanmål eller en kopp kaffe. Men PWO ger dig extra energi och uthållighet och innehåller ofta ämnen som gör det lättare att få den där efterlängtade "pumpen". PWO kan också innehålla muskelbyggande ämnen som BCAA och ämnen som skyndar på återhämtningen. Ta PWO när du känner dig extra trött eller när motivationen inte riktigt finns där.

När ska jag undvika PWO?

Energin som en PWO ger dig kan, om du inte fått i dig tillräckligt med vatten, under dagen ge dig hjärtklappning och yrsel. Energin gör det även svårare att sova, vilket är varför du bör undvika att ta PWO sent på kvällen. Om du är gravid eller ammar ska du inte heller konsumera PWO.

Hur mycket PWO ska jag ta?

Håll dig till doseringen på produkten så tar du inga risker. För att vara på den säkra sidan kan du börja med att ta halva doseringen och testa dig fram. Många produkter är även skapade för män, så om du är kvinna kan det vara än mer värt att följa detta tips.

Hur tar jag PWO?

Det vanligaste är att blanda den angivna dosen med vatten. I sällsynta fall kan PWO komma i tablett- eller kapselform men det är svårt att hitta idag. Du kan blanda din PWO med andra kosttillskott som tas i samband med träning som till exempel aminosyratillskottet EAA.

Vilken produkt passar mig bäst?

PWO kan ha en varierad effekt som är väldigt individuell. Det kan ha att göra med din tolerans för vissa ämnen som koffein eller din vana att ta PWO generellt. Det är därför avgörande att prova sig fram för att hitta rätt produkt. PWO kommer i många olika varianter, med eller utan koffein, beta-alanin med mera. Om du inte har några individuella preferenser så rekommenderar vi Core Preload + BCAA.

Kan PWO vara farligt?

PWO som säljs på den svenska marknaden ska följa Livsmedelsverkets föreskrifter samt livsmedelslagstiftningen. Men kosttillskott kontrolleras inte av Livsmedelsverket, det är försäljarens ansvar att produkten följer alla lagar. Med det sagt så är det ytterst sällsynt med kosttillskott som är rent av farliga, så länge du följer rekommenderad dosering. Överdosering av PWO är inte hälsosamt då produkten innehåller många energistimulerande ämnen. 

Undvik PWO om du är gravid eller ammar. Om du tar receptbelagd medicin så bör du rådgöra med din läkare innan du tar produkten.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
78 röster, Genomsnitt: 4.6 / 5