Bäst i test: Bästa eltandborsten 2023

Uppdaterad 3 mars 2023

Alla föredrar självklart en god tandhälsa över en dålig, men det är inget som kommer av sig självt. En bra eltandborste som underlättar morgon- och kvällsrutinen och som gör det roligt att borsta tänderna kommer inte bara att dra ner kostnaderna från tandläkaren, men också bidra till ett fint leende. Vi har gått igenom och testat flera olika eltandborstar från de kändaste märkena och presenterat de 5 bästa alternativen. Eltandborsten som gjorde bäst ifrån sig och blev tilldelad utmärkelsen bäst i test 2023 blev Jordan Clean Smile Plus Eltandborste.

Testvinnare - Bästa Eltandborste 2023

Här får du en snabb överblick över de bästa Eltandborstarna 2023:

 • Bäst i test: Jordan Clean Smile Plus Eltandborste
 • Pro1 750 White CrossAction Electrical Toothbrush
 • Bästa premiumvalet: ORAL-B Genius X 20100S RoseGold
 • Bästa billiga: Oral-B Vitality 100 Cross Action Eltandborste
 • Kids Frozen Eltandborste 3+ år

De 5 bästa Eltandborstarna i September 2023

 1. 1. Jordan Clean Smile Plus Eltandborste- Bäst i test

  9,6/10
  "Batteritid som överstiger även de dyraste modellernas".
  Jordan Clean Smile Plus Eltandborste
  Bäst i test
  Batteritid
  45 dagar
  Trycksensor
  Ja
  Borstningslägen
  2
  App
  Nej
  Fri frakt över 300 kr
  30 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Extremt lång batteritid
  • Prisvärd
  • Trycksensor
  • Timer
  Nackdelar
  • Original-borsthuvuden relativt dyra (har visst stöd för Oral-B borstar)

  Recension

  Jordan är en av de stora jättarna när det kommer till eltandborstar. De har länge varit en av de ledande aktörerna och inte mycket verkar peka på att de ska bli av med den ställningen. Clean Smile Plus är en eltandborste med en enorm batteritid vilket är den störa säljpunkten. Flera andra modeller brukar stoltsera med att kunna klara av kring 2 veckors normal användning, men här har man dragit till rejält. Jordans Clean Smile Plus klarar av 45 dagars användning eller 180 minuter om man skulle vilja ha igång den non stop.

  Utseende är också något som sticker ut lite grann. Många eltandborstar brukar blanda vit med en ytterligare fräsch färg men här har man använt sig av svart vilket inte ses allt för ofta. Hela handtaget är belagt med en yta för att få bra grepp om eltandborsten.

  Utöver den extrema batteritiden är de övriga specifikationerna och egenskaperna relativt normala. Man har två olika borstningshastigheter som är specificerade till 8000 och 10 000 rpm (rotationer per minut). En trycksensor finns inbyggd som med hjälp av en liten LED lampa blinkar när trycker blir för högt. För att man ska kunna hålla reda på hur länge man har borstat vibrera eltandborsten varje 30 sekund som har gått.

  Eltandborstens huvud är uppdelad i tre olika zoner för att ge ett bättre resultat. När vi testar eltandborsten är det inget man tänker på och heller inget som direkt märks av i resultatet på ett sådant sätt att eltandborsten skulle överglänsa alla andra. Resultatet blir utan tvekan ändå bra, tänderna blir rena och det lite starkare läget kan komma till användning ibland men oftast räcker det med det lite svagare läget. Eltandborsten vibrerar när det har gått en halvminut och LED lampan signalerar att man har ett högt tryck när så är fallet.

  Även fast eltandborsten har en väldigt lång batteritid händer det att batteriet tar slut, och då är det ett glatt tillskott att eltandborsten har quick charge (vilket man tycker att alla laddningsbara produkter egentligen borde ha). Med 20 minuters laddning får man nästan en halvtimmes användning vilket också innebär att bara efter några minuter kan man direkt borsta tänderna efter åtminstone en gång.

  Jordan Clean Smile Plus ger ett högt värde för pengarna och den långa batteritiden kommer helt klart göra den attraktiv för de som reser mycket eller bara inte vill ladda eltandborsten hela tiden. Helhetspriset ligger verkligen mitt i prick men något som då och då måste bytas ut är tandborsthuvudet. Dessa brukar vara något dyrare för Jordan modeller än exempelvis för Oral-B men Jordan Clean Smile Plus har ett visst stöd för Oral-B tandborsthuvuden.

  Se tillverkarens produktpresentation nedan

 2. 2. Pro1 750 White CrossAction Electrical Toothbrush

  9,2/10
  "Ett fint resultat med de viktigaste funktionerna till ett rimligt pris".
  Pro1 750 White CrossAction Electrical Toothbrush
  Batteritid
  14 dagar
  Trycksensor
  Ja
  Borstningslägen
  2
  App
  Nej
  Fri frakt över 350 kr
  60 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Hög prisvärdhet
  • Trycksensor
  • Lång batteritid
  • Bra resultat efter användning
  • Smidigt fodral med på köpet
  Nackdelar
  • Kunde inkluderat fler borsthuvuden

  Recension

  Oral-B Pro 1 750 är en av de många eltandborstarna från välkända Oral-B. De flera olika modellerna riktar sig till lika många olika målgrupper, men med Pro 1 750 har man satsat på att kunna tilltala så många som möjligt. Med på köpet följer utöver eltandborsten och laddaren, även ett resefodral.

  Till sitt utseende eller format sticker eltandborsten varken ut åt det ena eller det andra hållet. Det tjockare och lite längre handtaget hör till stor del till det normala idag och gör tandborsten enkel att greppa om och balanserad i handen. Den svarta gummidelen gör det lätt att hålla i eltandborsten utan att man ska behöva klämma orimligt hårt för att inte vara rädd att tappa den. Längst ner på framsidan finns två indikatorer för batteriet och laddningstatus.

  Oral-B Pro 1 750 kommer med 14 dagars batteritid vilket innebär att vid vanlig användning kan man använda eltandborsten i 14 dagar innan batteriet är slut. Man har räknat med att en vanlig användning innebär 2 minuters tandborstning morgon och kväll. Eltandborsten kommer också med en trycksensor, och hela eltandborsten vibrerar hårt med sin motor varje 30 sekund med en längre vibration efter 2 minuter. Tanken är att man alltid ska borsta i minst 2 minuter och på det här sättet blir man uppmärksammad om det.

  Vid faktiskt testande gör Oral-B Pro 1 750 ett utmärkt jobb med sina två borstningslägen som vi ska återkomma till. Genom att eltandborsten pulserar samtidigt som borsten roterar kommer man åt runt hela tanden. När man trycker för hårt med borsten saktar den ned hastigheten för att markera att man borstar för hårt. Man kan med andra ord inte välja den långsamma hastigheten, utan den kommer av sig självt vid för hårt borstande. De hårda vibrationerna från motorn gör det lätt att veta hur länge man har borstat. Motorn är tillräckligt stark för att även komma åt de lite svårare bitarna som har fastnat.

  I förpackningen följer det bara ett borsthuvud med på köpet men eftersom det är en standardiserad modell kommer det inte att kosta en förmögenhet när det är dags att köpa nya. Man får dock med ett smidigt fodral vilket underlättar transporten av eltandborsten.

  Eltandborsten har fått flera rekommendationer och utmärkelser av seriösa och relevanta förbund. Sett till priset finns det få negativa aspekter. Något som inte hade förbättrat resultatet eller funktionera, men däremot prisvärdheten ytterligare hade varit om man hade fått med ett extra borsthuvud på köpet.

 3. 3. ORAL-B Genius X 20100S RoseGold- Bästa premiumvalet

  9,0/10
  "En av de mest avancerade eltandborstarna med flera intressanta funktioner".
  ORAL-B Genius X 20100S RoseGold
  Bästa premiumvalet
  Batteritid
  16 dagar
  Trycksensor
  Ja
  Borstningslägen
  6
  App
  Ja
  Gratis frakt
  365 dagars öppet köp
  2-5 dagars leverans
  Gratis frakt
  365 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Frakt från 29 kr
  14 dagars öppet köp
  2-4 dagars leverans
  Fördelar
  • App med många smarta funktioner
  • Flera olika lägen
  • Fodral som också ladda eltandborsten
  • Trycksensor & timer
  Nackdelar
  • Väldigt dyr
  • Borde haft längre batteritid sett till priset

  Recension

  Eltandborstar brukar inte vara särskilt smarta men det håller på att ändras. Med Oral-B Genius X 20100S har man tagit ett stort kliv framåt och in i den smarta sfären som allt mer börjar dominera oavsett vilken produkt det handlar om. Föregångaren Genius 9000 var även den smart och använde mobilens kamera för att följa rörelserna, men det man får med Genius X är rörelsesensorer och AI. Utöver en väldigt smart tandborste får man även med en extra borste och ett anpassat fodral till eltandborsten som också fungerar som en laddare. Den svarta designen ligger något i framkant och de olika ikonerna på eltandborstens framsida som syns vagt när de inte lyses upp vittnar om att det gömmer sig en hel del på insidan.

  Oral-B Genius X 20100S har mycket att komma med. Batteritiden är specificerad till att hålla strax över två veckor. Det finns ett flertal olika lägen att välja bland och beroende på val lyser olika ikoner på handtaget upp. Det finns 6 olika borstningslägen men 5 olika ikoner. Standardläget har ingen ikon men de övriga har det. Här kan man välja allt ifrån extra vita tänder och tungrengöring till lägen för tandkött och känsliga tänder. Innan borstdelen börjar finns en helt cirkulär LED-ring runt eltandborsten som kan lysa upp i olika färger och på olika sätt beroende på vad som ska uppmärksammas. Trycker man för hårt ändras ljuset till rött samtidigt som motorn saktar in något. Med 30 sekunders intervaller hör man ett brummande ljud och ringen lyser till, och efter 2 minuter brummar motorn något extra för att uppmärksamma om tiden.

  Det som gör att Oral-B Genius X 20100S sticker ut mer än andra är den avancerade appen och rörelsesensorn tillsammans med AI. Med Bluetooth sammankopplas eltandborsten till mobilen eller annan lämplig enhet. I appen får man en hel del information om hur man har borstat sina tänder och vad man borde förbättra. Man kan se vilka områden som har borstats och om man har borstat för hårt eller inte. Man kan också följa statistik över tid på vilka lägen man har använt och i vilka fall man har använt lägena rätt. Det finns utmärkelser och belöningar att få för att man lättare ska få in vanan av att borsta rätt. Appen påminner också när det är dags att byta tandborsthuvudet och mycket mycket mer.

  Utan appen är eltandborsten en effektiv eltandborste som får bort smuts och matrester, men med hjälp av appen kan man lära sig en hel del om vad man gör rätt, vad man ska förbättra och hur man ska behålla en god tandhygien. Den mekaniska delen hos eltandborsten fungerar utan större problem och appen i sig är avancerad men samtidigt lätt att använda.

  Nackdelen för de allra flesta som är intresserade av en avancerad eltandborste är inte möjligheterna för de är stora, utan det lika stora priset. Man får visserligen ett fodral som även den kan ladda eltandborsten och en extra borste samt den avancerade appen, men utvecklingskostnaderna när man är bland de första kommer nästan alltid att resultera i ett högt pris. Vi tror att smarta eltandborstar kommer att ta över mer och mer i framtiden men i dagsläget ligger inte riktigt prisbilden rätt för att det ska ske.

 4. 4. Oral-B Vitality 100 Cross Action Eltandborste- Bästa billiga

  8,8/10
  "När man bara vill ha en enkel eltandborste som får jobbet gjort".
  Oral-B Vitality 100 Cross Action Eltandborste
  Bästa billiga
  Batteritid
  5 dagar
  Trycksensor
  Nej
  Borstningslägen
  1
  App
  Nej
  Fri frakt över 199 kr
  14 dagars öppet köp
  1-2 dagars leverans
  Fri frakt över 300 kr
  30 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Gratis frakt
  365 dagars öppet köp
  2-5 dagars leverans
  Fördelar
  • Prisvärd
  • Använder samma borsthuvud som "bättre" modeller
  • Har timer om 30 sekunders intervall
  Nackdelar
  • Kort batteritid
  • Lång laddningstid
  • Ingen trycksensor

  Recension

  Vissa vill bara ha en eltandborste som borstar utan allt extra som många gånger följer med och som drar upp priset. Oral-B Vitality Cross Action är eltandborsten som har minimalt med extrafunktioner för att kunna pressa priset maximalt. Eltandborsten har ett stilrent utseende med sin vita plast och gråa greppyta. Avsaknaden av indikatorer eller någon sorts display vittnar dock om att det som sagt är en avskalad modell.

  Eltandborsten har bara 5 dagars batteritid vilket gör att den kommer att behöva laddas relativt ofta. Borsthuvudena är samma som på flera andra, dyrare modeller vilket är ett plus i kanten. Man har inte olika hastigheter att välja mellan utan antingen är eltandborsten på eller så är den av. Det kan vara svårt att veta när man ska ladda eltandborsten såvida man inte håller reda på dagarna som man har använt den vilket kan bli besvärligt. En full laddning tar nämligen 16 timmar och även om man bara vill få batteri nog för en borstning kommer den behöva vara inkopplad ett par minuter vilket åtminstone på morgonen kan vara några minuter för många.

  Vitality Cross Action borstar effektivt men man märker att den inte riktigt har lika mycket kräm som de dyrare modellerna. Tänderna blir rena men det krävs lite längre tid och mer jobb med handen för att få samma resultat. När 30 sekunder has passerat vibrerar handtaget tydligt för att markera tiden som har gått.

  Denna eltandborste har sina nackdelar men sett till vad den kostar laverar den ändå fullt godkänt. Man får ingen trycksensor och batteritiden är kort samtidigt som laddningen är lång. Eltandborsten är tillräckligt effektiv men får man inte in laddningsrutinen kommer man allt för ofta börja en tandborstning som ändå kommer att sluta med de gamla manuella rörelserna.

  Se tillverkarens produktpresentation nedan

 5. 5. Kids Frozen Eltandborste 3+ år

  8,6/10
  "En lättanvänd eltandborste för barnen som går att använda åt båda hållen".
  Kids Frozen Eltandborste 3+ år
  Batteritid
  8 dagar
  Trycksensor
  Nej
  Borstningslägen
  1
  App
  Ja
  Fri frakt över 199 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fri frakt över 300 kr
  30 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fri frakt över 350 kr
  60 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Anpassad för barn
  • App för att få barnet att sitta still
  • Prisvärd
  • Passar med andra borsthuvuden från Oral-B
  Nackdelar
  • Kunde haft ett starkare läge för att fungera högre upp i åldern också
  • Ingen trycksensor

  Recension

  Barn gör som föräldrar gör och när de ser att föräldrarna har en eltandborste vill de också ha en. Oral-B Vitality Kids Eltandborste Frozen är en eltandborste anpassad för barn. Just denna modell kommer med Frozen motivet men går också att få i Star Wars motiv. Olika klistermärken följer med som man kan klistra fast på handtaget för att få det utseendet som barnet gillar allra mest.

  Eftersom denna eltandborste är till för barn har man inte inkluderat de mest avancerade funktionerna. Batteritiden ligger på 8 dagar vid vanlig användning vilket är helt acceptabelt sett till priset. Borsthuvudet är anpassat efter barn och är lite mjukare än vad vuxna använder sig av. Effekten är också något lägre eftersom barns munnar inte riktigt tål lika mycket som vuxnas. Sedan finns inte allt för många fler spännande funktioner som sticker ut hos själva eltandborsten men det går att ladda ner en app (Disney Magic timer) kopplad till eltandborsten.

  Appens uppgift är egentligen att underhålla barnet under tiden som borstningen utförs och locka med olika belöningar i form av bilder och utmärkelser som man får varje gång man har borstat tillräckligt länge. Appen är ett trevligt inslag för barn som har svårt att sitta still men tillför annars inte mycket mer.

  För att vara en eltandborste till barn fungerar den utmärkt. För vuxna kan den vara för svag och mjuk men för barn borstar den lindrigt utan att skapa obehag eller få hela huvudet att studsa runt. Matrester mellan tänderna kan vara svåra att få loss men barn äter i regel snällare mat för munnen än vuxna och därför är det ett mindre problem. Eltandborsten kommer med ett borsthuvud för barn men är fullt kompatibel för andra borsthuvuden från Oral-B vilket gör att den även kommer att fungera bra när barnet växer upp.

  Eltandborsten är en av de billigare men är trots det en av de bättre för barn. Att motiven kommer i form av klisterlappar är smart eftersom de går att ta bort om barnet högre upp i ålder skulle sluta gilla dem. Att ha en ytterligare högre hastighet på borsten hade gjort den fulländad och anpassningsbar för både barn och ungdomar.

  Se tillverkarens produktpresentation nedan

kvinna borstar tanderna med eltandborste

Din köpguide till den bästa eltandborsten

Vissa eltandborstar har allt man kan tänka sig och lite till, medan andra knappt fungerar bättre än en vanlig tandborste. Vissa funktioner och specifikationer kan kännas överflödiga och onödiga men sedan finns det även sådant som gör att man faktiskt väljer en eltandborste över en annan. Mycket handlar om vad man är ute efter men det kan ibland vara svårt att ens veta vad man ska försöka hitta hos en eltandborste.

 • batteri12

  Batteritid 

  Batteritiden är något som kan skilja sig en hel del mellan olika modeller. Batteritiden brukar anges i antal användnings dagar. Det innebär att står det exempelvis 5 dagar kan man använda eltandborsten morgon och kväll i ca 2 minuter under fem dagar innan batteriet är slut och det behöver laddas igen. Batteriet är något som kommer att slitas och bli sämre med tiden. Köper man en eltandborste med ett litet batteri kommer eltandborsten till slut inte ens orka med en borstning innan batteriet ger upp. Detta kommer att hända med alla eltandborstar till slut, men köper man en eltandborste som har en lång batteritid kommer det ta mycket längre tid innan man hamnar i det stadiet.
 • varning2

  Trycksensor 

  Det är relativt vanligt att man trycker för hårt med en tandborste när man borstar tänderna. En helt vanlig tandborste kommer aldrig att säga ifrån utan både tänder och tandkött kommer att få ta smällen. Många eltandborstar har en trycksensor inkluderad som på olika sätt säger ifrån om trycker blir för högt. Det kan handla om en blinkande ljussignal eller att tandborsten kommer att låta på ett visst sätt för att signalera att nu är det dags att lätta trycket något. Detta är en funktion som de allra flesta eltandborstar i mellansegmentet numera har, men något som kan fattas hos de allra billigaste modellerna.
 • eltandborste

  Tandborsthuvud 

  Tandborsthuvudet är något som i många fall inte behöver variera överhuvudtaget mellan modeller. Vissa borsthuvuden kan vara specifika för vissa modeller, men många gånger räcker det att märket är samma så går det att köpa ett pack med tandborsthuvuden så kommer det att passa eltandborsten. Det här betyder egentligen att skillnaderna i pris som förekommer inte har med borsten att göra överhuvudtaget, utan det mesta handlar om det som driver tandborsthuvudet och vilka övriga funktioner och specifikationer eltandborsten har.
 • mobilapp2

  Smarta funktioner & app

  Det mesta har blivit smartare med tiden så varför inte även en smart eltandborste? Smarta eltandborstar är inte allt för vanliga eller populära än på grund av deras höga priser. Däremot kommer vissa med en hel del roliga och intressanta funktioner. Det går via appar att exempelvis visa hur man har borstat tänderna och hur hårt man har tryckt på olika ställen. Att kunna visualisera sin tandborstning kan vara lite svårmotiverat sett till de höga priserna det brukar handla om, men då får man åtminstone svart på vitt var man behöver förbättra sitt borstande.
 • tidtagarur

  Timer 

  Förutom att många borstar sina tänder för hårt, händer det även att många borstar sina tänder för länge. För att uppmärksamma om tiden har flera eltandborstar, precis som med trycksensorn en signal som uppmärksammar om tiden. Hur timerfunktionen är utformad varierar något mellan modellerna. Vissa signalerar först efter att man har borstat tillräckligt länge, medan andra signalerar med jämna intervall. Signalen kan vara ett tydligt brummande ljud eller en blinkande lampa.
 • hastighetsmatare2

  Borstningslägen 

  Man skulle kunna generalisera lite och säga att desto dyrare eltandborste, desto fler borstningslägen. Fler borstningslägen behöver inte nödvändigtvis betyda bättre borstning, men det kan göra det. Ibland är det svårt att få loss vissa rester som sitter hårt mellan tänderna. En eltandborste som bara har ett borstningsläge är anpassad för att optimera tandborstningen, inte för snabbt för att i längden slita på tänderna och inte för långsamt för att matrester inte ska lossna. Ibland kan man dock behöva ett turboläge kortare stunder och i dessa fall kan eltandborstar som har flera borstningslägen ha en liten fördel.

Vårt test av eltandborstar

Eltandborstar kommer i ett brett spann av priser. Vissa kostar någon hundralapp medan andra kan kosta flera tusen. Det är givet att skillnader mellan den absolut billigaste och den dyraste kommer att finnas, men det intressantaste och som tilltalar flest människor är mellansegmentet. Hur är egentligen skillnaderna här och är vissa eltandborstar bättre än andra? I köpguiden längre ner har vi gått igenom flera viktiga punkter för att man ska kunna göra ett informerat och bra val av eltandborste, som också ligger till grund för testet. Den praktiska delen av testet har främst fokuserat på följande punkter:

 • Resultat - Hur blir resultatet efter att ha borstat tänderna med eltandborsten? Kommer man åt på alla ställen och är eltandborsten tillräckligt effektiv för att borsta bort de svåraste resterna som har satt sig?
 • Funktionalitet - Hur bra fungerar eltandborsten och finns det fler funktioner och möjligheter än av och på?
 • Fysiska egenskaper - Är tandborsten klumpig eller för tung, eller känns den bra i handen och är smidig att använda?

Vanliga frågor om eltandborstar

Vilken är den bästa eltandborsten?

Efter att ha inspekterat flera munnar efter användning och undersökt funktionalitet och specifikationer kan vi konstatera att Jordan Clean Smile Plus Eltandborste är den bästa eltandborsten 2023. Sett till priset får man goda egenskaper och ett gott resultat. 

Hur borstar jag med eltandborste?

Man för försiktigt eltandborsten mot tänderna som ska borstas och låter eltandborsten borsta varje tand. Förfarandet skiljer sig inte mycket jämfört med en vanlig tandborste, skillnaden är att man inte behöver göra de borstande rörelserna.

Hur ofta ska jag byta borsthuvud på en eltandborste?

Rekommendationen är att byta tandborsthuvudet ungefär var tredje månad eller om man märker att den inte längre fungerar lika bra. Har man tidigare varit sjuk är det ett bra tillfälle att byta tandborsthuvud

Hur länge ska jag borsta tänderna med en eltandborste?

Två minuter brukar rekommenderas som tid för att hinna med alla tänder och för att inte borsta för länge. Känner man däremot att tänderna inte är rena efter två minuter går det bra att borsta lite till tills munnen är ren och fin.

Är eltandborste bättre än en vanlig tandborste?

Är man noggrann med sitt tandborstande spelar det egentligen ingen roll om man har en helt vanlig tandborste eller en eltandborste, resultatet i båda fallen kommer att bli lika bra. Fördelen med en eltandborste är främst bekvämligheten men även i vissa fall funktioner som varnar om man trycker för hårt och liknande.

Kan barn borsta med eltandborste?

När ett barn kan borsta med en vanlig tandborste kan ett barn också borsta med en eltandborste.

Är eltandborste farligt?

Använder man en eltandborste som det är tänkt att en eltandborste ska användas finns det inte fler risker än med en helt vanlig tandborste.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
56 röster, Genomsnitt: 4.7 / 5