Bästa Hårvaxen 2024

Av: Karin Svensson • Senast uppdaterad:
Upptäck det ultimata stylingverktyget för flexibel och kontrollerad hållbarhet.
Hårvax - Bäst i test
Betyg Bild Namn Pris Läs mer
betyg 4,7 Renati Rock Hard IRS Renati Rock Hard IRS
Pris
149 kr
Till butik
betyg 4,5 Björn Axén Extra Matt Clay Björn Axén Extra Matt Clay
Pris
138 kr
Till butik
betyg 4,3 Id Hair Extreme Titanium Id Hair Extreme Titanium
Pris
95 kr
Till butik
betyg 4,2 Salt Definition Hair Wax Firm Salt Definition Hair Wax Firm
Pris
199 kr
Till butik
betyg 4,0 ByNoor Hair Wax Strong Hold ByNoor Hair Wax Strong Hold
Pris
99 kr
Till butik
Se alla testvinnare

Hårvax är ett stylingverktyg som används för att ge håret struktur, form och glans. Det är ett mångsidigt hjälpmedel som kan användas oavsett om du strävar efter en snygg, slickad look för en formell tillställning, eller om du bara vill ha en avslappnad, rufsig stil för dagen. Hårvax är även ett utmärkt alternativ för dig som har ett ovilligt hår som behöver tämjas, eller för dig som bara vill ha mer kontroll över ditt hår under dagen. Med rätt hårvax kan du skapa nästan vilken frisyr du vill, och det bästa är att du kan ändra den när som helst under dagen.

I vårt omfattande test av olika hårvaxer har vi kommit fram till att Renati Rock Hard IRS är det bästa hårvaxet på marknaden idag. Dess unika formula ger en perfekt balans mellan stadga och flexibilitet, vilket gör att du kan skapa en mängd olika frisyrer utan att behöva oroa dig för att håret förlorar sin form under dagen. Dessutom har Renati Rock Hard IRS en behaglig doft och lämnar ingen klibbig känsla i håret, vilket gör det till ett nöje att använda varje dag. Så oavsett om du är ute efter en strukturerad look, eller bara vill ha mer kontroll över ditt hår, så är Renati Rock Hard IRS hårvaxet för dig.

Bäst i Test 24 är gratis att använda och kommer alltid att vara det. Om du uppskattar vårt arbete kan du stödja sidan genom att klicka på någon av våra köplänkar. Om du genomför ett köp via dessa länkar får vi en liten provision från återförsäljaren. Detta hjälper oss att fortsätta tillhandahålla noggrann information och utföra fler produkttester för att hjälpa dig hitta de bästa produkterna på marknaden.

De 7 bästa Hårvaxarna 2024

 1. RenatiRock Hard IRS 100ml Rock Hard IRS 100ml Bäst i test: 4,7/5
 2. Björn Axén Extra Matt Clay 80 ml Bästa premiumvalet: 4,5/5
 3. Id HairExtreme Titanium Wax 100ml Extreme Titanium Wax 100ml Bästa billiga: 4,3/5
 4. c/o Gerd 10/10 Salt Definition Hair Wax FIRM 75 ML Bästa användarvänliga: 4,2/5
 5. ByNoorHair Wax Strong Hold 100ml Hair Wax Strong Hold 100ml Bästa naturliga: 4,0/5
 6. Beard Monkey Hair Paste 100 ml Bästa doft: 3,9/5
 7. TIGI Bed HeadFor Men Matte Seperation Workable Wax 85g For Men Matte Seperation Workable Wax 85g Bästa flexibla: 3,8/5
 1. Bäst i test Renati Rock Hard IRS

  Högkvalitativt, prisvärt hårvax med långvarig stadga och matt finish.
  Vårt betyg
  4,7/5
  Doft:
  4,8/5
  Konsistens:
  4,4/5
  Hållbarhet:
  4,8/5
  Stylingförmåga:
  4,8/5
  Enkel att tvätta ur:
  4,8/5
  Till butiken
  (Cocopanda)

  Renati Rock Hard IRS hårvax överträffade våra förväntningar och har därför fått ett betyg på 4,7 av 5 i vårt test. Det ger en långvarig och perfekt stadga, vilket är avgörande för alla som vill ha full kontroll över sin frisyr hela dagen. Dess matta finish ger håret en snygg look utan att lämna några synliga rester, vilket vi verkligen uppskattar. Jämfört med andra hårvaxer på marknaden, ser vi detta som ett prisvärt alternativ, med tanke på dess höga kvalitet och effektivitet.

  Användarvänligheten hos Renati Rock Hard IRS var också imponerande. Det är lätt att applicera i både fuktigt och torrt hår, vilket möjliggör flexibilitet i din stylingrutin. Dessutom kräver det bara en liten mängd per användning, vilket gör det väldigt ekonomiskt på lång sikt. Doften är behaglig utan att vara för stark, vilket vi ser som en bonus.

  Vi var även nöjda med ingredienslistan i detta hårvax. Det innehåller inte några skadliga kemikalier och inkluderar till och med ingredienser som ginsengrotextrakt och risprotein, vilket tyder på att det kan bidra till hårets övergripande hälsa. Vi hittade inga indikationer på att det skulle vara allergiframkallande, men vi rekommenderar alltid att du kontrollerar ingredienserna om du har känslig hud eller specifika allergier. Utifrån vårt test och kundrecensioner anser vi att Renati Rock Hard IRS är ett utmärkt val för dem som söker ett högkvalitativt och prisvärt hårvax.

  Fördelar

  • Långvarig och perfekt stadga
  • Matt finish, inga synliga rester
  • Prisvärt alternativ
  • Lätt att applicera i fuktigt och torrt hår
  • Innehåller ingredienser som gynnar hårets hälsa

  Nackdelar

  • Behöver kontrolleras för specifika allergier
  • Doften kan vara för svag för vissa
  Produkten finns att köpa här:
  149 kr
 2. Bästa premiumvalet Björn Axén Extra Matt Clay

  Hårvax med matt finish, hållbar stadga och hälsosamma ingredienser.
  Vårt betyg
  4,5/5
  Doft:
  4,2/5
  Konsistens:
  4,9/5
  Hållbarhet:
  4,2/5
  Stylingförmåga:
  4,6/5
  Enkel att tvätta ur:
  4,6/5
  Till butiken
  (Apotek Hjärtat)

  Björn Axén Extra Matt Clay är ett utmärkt hårvax som erbjuder en mycket hållbar stadga och en matt finish. Det ger håret en naturlig känsla och lämnar inga synliga rester, vilket gör att frisyren håller sig snygg hela dagen. Dessutom är det lätt att arbeta med, både på mörkt och ljust hår, vilket gör det till ett bra val för alla hårtyper. Vårt betyg för detta vax är 4,5/5.

  Vi uppskattar särskilt att det här vaxet innehåller UV-filter och är fritt från parabener, vilket gör det till ett hälsosammare alternativ för ditt hår. Doften är mild och behaglig, och eftersom produkten är mycket dryg behöver man bara använda en liten mängd per applicering, vilket gör den mycket prisvärd. Vi noterade också att det var lätt att tvätta ur, vilket är ett stort plus.

  Baserat på vår granskning tror vi att Björn Axén Extra Matt Clay är ett utmärkt val för alla som söker ett högkvalitativt hårvax. Det presterar bra på alla de viktigaste områdena: stadga, användarvänlighet, pris och ingredienser. Dessutom får det toppbetyg från användare som älskar den matta finishen och den lätta appliceringen. Så om du letar efter ett nytt hårvax att prova, rekommenderar vi definitivt att du ger Björn Axén Extra Matt Clay en chans.

  Fördelar

  • Hållbar stadga och matt finish
  • Lämnar inga synliga rester
  • Innehåller UV-filter och är parabenfritt
  • Mild och behaglig doft
  • Lätt att tvätta ur

  Nackdelar

  • Kan vara dyrare än andra vax
  • Kan bli kladdig vid överanvändning
  Produkten finns att köpa här:
  138 kr
 3. Bästa billiga Id Hair Extreme Titanium

  Ett extremt starkt och anpassningsbart hårvax för alla hårtyper.
  Vårt betyg
  4,3/5
  Doft:
  4,4/5
  Konsistens:
  4,4/5
  Hållbarhet:
  4,4/5
  Stylingförmåga:
  4,2/5
  Enkel att tvätta ur:
  4,2/5
  Till butiken
  (Cocopanda)

  Id Hair Extreme Titanium är ett hårvax som verkligen lever upp till sitt namn när det gäller stadga. Det erbjuder en extrem stadga som håller hela dagen, vilket gör det till ett utmärkt val för användare med kort hår. Vaxet är också mycket anpassningsbart, vilket gör det möjligt att återstyla frisyren flera gånger under dagen. Dessutom fungerar det för alla hårtyper och kan användas för att tämja och släta ut lockigt hår.

  När det gäller användarvänlighet, har detta vax en behaglig konsistens som gör det lätt att applicera. Det fungerar lika bra i både torrt och fuktigt hår, vilket är ett stort plus. Dock finns det några rapporter om att det kan lämna synliga rester i håret, men detta verkar vara ett mindre problem för de flesta användare. Vaxet har också en mycket behaglig doft, vilket ger en extra touch av lyx till användarupplevelsen.

  Id Hair Extreme Titanium innehåller inga skadliga kemikalier och är allergivänligt, vilket gör det till ett säkert val för alla användare. Dessutom är det mycket prisvärt med tanke på kvaliteten på produkten. Med tanke på allt detta, är det inte svårt att se varför Id Hair Extreme Titanium har fått så många positiva recensioner från nöjda kunder. Det verkar helt klart vara ett av de bästa hårvaxen på marknaden idag.

  Fördelar

  • Extrem stadga som håller hela dagen.
  • Anpassningsbart för återstyling.
  • Funkar för alla hårtyper.
  • Behaglig konsistens och doft.
  • Allergivänligt och kemikaliefritt.

  Nackdelar

  • Kan lämna synliga rester i håret.
  • Priset kan vara högt för vissa användare.
  Produkten finns att köpa här:
  95 kr
 4. Bästa användarvänliga Salt Definition Hair Wax Firm

  Ett hållbart, användarvänligt och naturligt hårvax med stark stadga.
  Vårt betyg
  4,2/5
  Doft:
  4,4/5
  Konsistens:
  4,0/5
  Hållbarhet:
  3,8/5
  Stylingförmåga:
  4,4/5
  Enkel att tvätta ur:
  4,4/5
  Till butiken
  (coGerd)

  Salt Definition Hair Wax Firm är ett hårvax som lever upp till sitt namn. Det ger en stark stadga till håret, vilket gör det perfekt för dem som vill behålla sin frisyr under hela dagen. Formulan innehåller en högre halt av saltvattenbas, vilket ger håret en fast men naturlig form. Det passar både för korta och längre hår, och särskilt för de med lockigt hår som vill definiera sina lockar. Dessutom verkar produkten vårdande på håret, vilket är ett stort plus.

  Användarvänligheten är också imponerande. Trots sin starka stadga, är vaxet lätt att applicera. Det känns som en vanlig kräm när du först applicerar den, men när du masserar den i ditt hår blir det strävt och ger en utmärkt stylingeffekt. Den lämnar inte heller några synliga rester i håret, vilket gör att håret ser rent och naturligt ut efter användning. När det gäller doft, är det svårt att slå denna produkt. Den har en behaglig doft av mandarin och grapefrukt som inte är för stark eller överväldigande.

  När det gäller priset, kan 199 kr tyckas vara lite på den högre sidan jämfört med andra produkter på marknaden. Men med tanke på vaxets höga kvalitet och de naturliga ingredienserna det innehåller - inklusive sheasmör, avokadoolja och blåbärsfröolja - känns priset motiverat. Dessutom har produkten fått mycket positiva kundrecensioner, vilket ytterligare bekräftar dess kvalitet och prestanda. Sammantaget är Salt Definition Hair Wax Firm ett utmärkt val för dem som söker ett hållbart, användarvänligt och naturligt hårvax.

  Fördelar

  • Ger stark stadga till håret
  • Innehåller naturliga ingredienser
  • Lätt att applicera
  • Lämnar inga synliga rester
  • Har en behaglig doft

  Nackdelar

  • Högre pris jämfört med andra produkter
  • Kan kännas strävt i håret
  Produkten finns att köpa här:
  199 kr
 5. Bästa naturliga ByNoor Hair Wax Strong Hold

  Hårvax med stark stadga, god hållbarhet och naturliga ingredienser.
  Vårt betyg
  4,0/5
  Doft:
  4,0/5
  Konsistens:
  4,1/5
  Hållbarhet:
  4,0/5
  Stylingförmåga:
  4,0/5
  Enkel att tvätta ur:
  4,0/5
  Till butiken
  (Cocopanda)

  ByNoor Hair Wax Strong Hold är ett hårvax som uppvisar god kvalitet på flera plan. Den ger en stark stadga med en hållbarhet som räcker hela dagen och som bäst passar kort hår, vilket gör det till en utmärkt produkt för de som önskar formning och styling med varaktighet. Med sina naturliga ingredienser, inklusive bivax, erbjuder den dessutom en hållbarhet på 5 av 6, vilket innebär att den till stor del kan anpassas för olika frisyrstilar.

  En av de största fördelarna med denna produkt är dess användarvänlighet. Förutom att den är lätt att applicera, kräver den endast en liten mängd vax per användning vilket gör den ekonomisk på lång sikt. Den har en behaglig doft av persika som är diskret men ändå tilltalande. Vaxet tvättas också ut lätt utan att lämna några synliga rester i håret, vilket gör det till ett praktiskt val för dagligt bruk.

  Trots dessa positiva aspekter finns det vissa potentiella nackdelar med ByNoor Hair Wax Strong Hold. Dessa inkluderar att produkten innehåller bivax och därmed inte är 100% vegansk, vilket kan vara en nackdel för vissa konsumenter. Dessutom verkar enligt vissa recensioner produkten vara något kletig och kan vara svår att styla med för de som inte är vana vid starkare vax. Trots dessa mindre negativa punkter är ByNoor Hair Wax Strong Hold totalt sett ett högkvalitativt, prisvärt hårvax som erbjuder stark stadga och god hållbarhet, vilket gör den till ett utmärkt val för de som söker ett tillförlitligt och effektivt hårvax.

  Fördelar

  • Stark stadga och hållbarhet
  • Lätt att applicera
  • Ekonomisk i längden
  • Behaglig doft av persika
  • Lätt att tvätta ut

  Nackdelar

  • Innehåller bivax (inte 100% vegansk)
  • Kan upplevas som kletig
  Produkten finns att köpa här:
  99 kr
 6. Bästa doft Beard Monkey Hair Paste

  Medelhårt hårfixeringsvax med matt finish och närande bambuextrakt.
  Vårt betyg
  3,9/5
  Doft:
  4,0/5
  Konsistens:
  4,1/5
  Hållbarhet:
  3,9/5
  Stylingförmåga:
  3,8/5
  Enkel att tvätta ur:
  3,8/5
  Till butiken
  (Apotek Hjärtat)

  Beard Monkey Hair Paste är ett hårvax som riktar sig till män som söker ett vax med medelhård stadga och matt finish. Vaxet erbjuder en bra balans mellan hållbarhet och flexibilitet, vilket gör det lätt att justera och uppdatera din stil under dagen. Berikad med bambuextrakt, ger den en närande effekt på håret, vilket gör det mjukt och fräscht. Dessutom har vaxet en lätt och frisk doft som är behaglig utan att vara överväldigande.

  En av de främsta fördelarna med Beard Monkey Hair Paste är dess användarvänlighet. Trots att det kan kännas lite hårt initialt, blir det lättare att hantera efter uppvärmning mellan handflatorna. Detta gör vaxet enkelt att applicera i både torrt och fuktigt hår. Dessutom lämnar det inga synliga rester i håret, vilket gör det till ett bra val för de som föredrar en naturlig look.

  Prismässigt ligger Beard Monkey Hair Paste i det högre segmentet, kostar 215kr för 100ml. Trots detta, ger produkten gott om värde då bara en liten mängd krävs per användning, vilket innebär att en tub kommer att räcka under en längre tid. Sammantaget, ger produkten en bra balans av kvalitet och prisvärdhet. Med tanke på dess prestanda inom de avgörande områdena av stadga, användarvänlighet och rester, rankar vi Beard Monkey Hair Paste med betyget 3,9/5.

  Fördelar

  • Medelhård stadga och matt finish
  • Närande effekt på håret
  • Lätt och frisk doft
  • Användarvänlig
  • Inga synliga rester i håret

  Nackdelar

  • Högre prissatt än liknande produkter
  • Kan kännas hårt initialt
  Produkten finns att köpa här:
  215 kr
 7. Bästa flexibla TIGI Bed Head

  Fasta hållbarhet, flexibel, lätt att tvätta ur och doftar gott.
  Vårt betyg
  3,8/5
  Doft:
  3,8/5
  Konsistens:
  3,7/5
  Hållbarhet:
  4,4/5
  Stylingförmåga:
  3,6/5
  Enkel att tvätta ur:
  3,6/5
  Till butiken
  (Cocopanda)

  TIGI Bed Head Matte Separation hårvax får betyget 3,8 av 5 i vårt test. Vaxet står ut för sin fasta hållbarhet och flexibilitet, som håller hela dagen. Detta gör att du kan ändra din frisyr under dagen utan att behöva oroa dig för att vaxet tappar sin stadga. Dessutom kan vaxet användas i både vått och torrt hår, vilket ger användaren en hög grad av flexibilitet när det kommer till styling.

  En annan positiv aspekt av TIGI Bed Head är att det lätt tvättas ur med schampo, vilket gör att du slipper oönskade rester i håret. Många användare har också kommenterat att vaxet har en behaglig doft. Däremot är priset något högre jämfört med andra vaxer på marknaden, men givet dess prestanda kan det vara värt den extra kostnaden. Användarrecensionerna bekräftar också vår uppfattning om produkten, med ett genomsnittsbetyg på 5/5 baserat på 49 recensioner.

  När vi ser till ingredienserna i TIGI Bed Head Matte Separation hårvax, finns det ingen närmare information tillgänglig om dess komponenter eller om de innehåller några skadliga kemikalier. Trots detta, och det något högre priset, är TIGI Bed Head Matte Separation ett starkt val för alla som söker ett hållbart, flexibelt och lättanvänt hårvax. Dess förmåga att hålla hela dagen, tillsammans med den behagliga doften och lättheten att tvätta ur, gör det till en föredragen produkt bland användare.

  Fördelar

  • Fast hållbarhet och flexibilitet
  • Kan användas i både vått och torrt hår
  • Lätt att tvätta ur med schampo
  • Behaglig doft
  • Hög användaruppskattning

  Nackdelar

  • Något högre pris än andra vaxer
  • Okända ingredienser och eventuella kemikalier
  Produkten finns att köpa här:
  176 kr
testvinnarna

Jämför de 7 vinnarna i testet

Se hur våra bästa produkter jämför sig med varandra här. Vill du sortera dem? Bara klicka på en rubrik i tabellen!

Hårvax Doft Konsistens Hållbarhet Stylingförmåga Enkel att tvätta ur Totalbetyg Pris
RenatiRock Hard IRS 100ml Rock Hard IRS 100ml 4,8/5 4,4/5 4,8/5 4,8/5 4,8/5 Betyg 4,7 / 5
4,7 / 5
Bästa pris
149 kr
Björn Axén Extra Matt Clay 80 ml 4,2/5 4,9/5 4,2/5 4,6/5 4,6/5 Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Bästa pris
138 kr
Id HairExtreme Titanium Wax 100ml Extreme Titanium Wax 100ml 4,4/5 4,4/5 4,4/5 4,2/5 4,2/5 Betyg 4,3 / 5
4,3 / 5
Bästa pris
95 kr
c/o Gerd 10/10 Salt Definition Hair Wax FIRM 75 ML 4,4/5 4,0/5 3,8/5 4,4/5 4,4/5 Betyg 4,2 / 5
4,2 / 5
Bästa pris
199 kr
ByNoorHair Wax Strong Hold 100ml Hair Wax Strong Hold 100ml 4,0/5 4,1/5 4,0/5 4,0/5 4,0/5 Betyg 4,0 / 5
4,0 / 5
Bästa pris
99 kr
Beard Monkey Hair Paste 100 ml 4,0/5 4,1/5 3,9/5 3,8/5 3,8/5 Betyg 3,9 / 5
3,9 / 5
Bästa pris
215 kr
TIGI Bed HeadFor Men Matte Seperation Workable Wax 85g For Men Matte Seperation Workable Wax 85g 3,8/5 3,7/5 4,4/5 3,6/5 3,6/5 Betyg 3,8 / 5
3,8 / 5
Bästa pris
176 kr
viktiga faktorer för att välja rätt hårvax

Så hittar du bästa hårvax

Att hitta det bästa hårvaxet kan vara en utmaning. Marknaden är full av olika varumärken, alla med sina egna unika formuleringar och löften om perfektion. Men oroa dig inte, vi är här för att hjälpa dig. Vi har skapat en lista över de viktigaste kriterierna att tänka på när man väljer ett hårvax. Genom att granska dessa faktorer kan du hitta det bästa hårvaxet som passar dina specifika behov och önskemål.

Stadga

En av de viktigaste faktorerna att tänka på när du väljer ett hårvax är stadgan. Stadga avser hur starkt håret kommer att hålla formen efter att du har applicerat vaxet. Om du vill skapa mer komplexa frisyrer eller om ditt hår är särskilt tjockt eller tungt, kan du behöva ett vax med hög stadga. Å andra sidan, om du vill ha en mer naturlig look eller om ditt hår är tunt, kan ett vax med lägre stadga vara bättre för dig.

Glans

Glansen på ett hårvax kan variera från matt till hög glans. Ett matt vax ger ett naturligt utseende, som om du inte har något produkt i ditt hår alls. Ett vax med hög glans å andra sidan, ger en polerad, slickad look. Vilken nivå av glans du föredrar beror på din personliga stil och den look du strävar efter.

Doft

Doften är ett annat viktigt kriterium att tänka på. Vissa människor föredrar ett vax med en stark doft som fungerar som en parfym, medan andra föredrar ett vax med en mer subtil doft eller ingen doft alls. Kom ihåg att du kommer att bära detta vax i ditt hår hela dagen, så välj en doft som du gillar och som inte kommer att störa dig.

Ingredienser

Ingredienserna i hårvaxet är också viktiga att tänka på. Vissa vaxer kan innehålla kemikalier som kan vara skadliga för ditt hår på lång sikt. Försök att hitta ett vax som innehåller naturliga ingredienser som är bra för ditt hår, som aloe vera, bivax eller sheasmör.

Användarrecensioner

Användarrecensioner är ett utmärkt sätt att få en känsla för hur bra ett hårvax verkligen är. Läs recensioner från andra användare för att se hur produkten har fungerat för dem. Var särskilt uppmärksam på recensioner från personer som har samma hårtyp och stilpreferenser som du.

Pris

Sist men inte minst, priset är en viktig faktor att överväga. Det bästa hårvaxet för dig behöver inte nödvändigtvis vara det dyraste. Det finns många prisvärda alternativ som ger utmärkta resultat. Tänk på din budget och hur ofta du planerar att använda vaxet när du gör ditt val.

Användarvänlighet

En annan faktor att överväga är hur lätt det är att använda vaxet. Vissa vaxer kan vara svåra att applicera och kan lämna ditt hår klibbigt eller fettigt. Andra vaxer kan vara lätta att applicera men svåra att tvätta ur. Det bästa hårvaxet är ett som är enkelt att applicera, håller hela dagen, och tvättas ur utan problem.

hair coloring with brush white wall 1

Hur använder man hårvax?

Att använda hårvax kan verka komplicerat, men det är faktiskt ganska enkelt när man har fått grepp om det. Här är några steg och tips för att hjälpa dig att få ut det mesta av ditt hårvax och skapa den perfekta frisyren.

1. Börja med rent, torrt hår

Det är viktigt att börja med rent, torrt hår när du använder hårvax. Om ditt hår är smutsigt eller oljigt kommer vaxet inte att fästa ordentligt och din frisyr kan se platt och livlös ut. Dessutom kan vaxet klumpa sig om det blandas med olja eller smuts i håret. Om ditt hår är fuktigt kommer vaxet inte att torka ordentligt, vilket kan leda till att din frisyr inte håller formen. Så innan du börjar, se till att du har tvättat och torkat ditt hår ordentligt.

2. Använd rätt mängd vax

När det gäller hårvax, är mindre oftast mer. Börja med en liten mängd vax, ungefär storleken på en ärta, och arbeta den mellan dina händer tills den blir genomskinlig. Om du använder för mycket vax på en gång kan ditt hår bli klibbigt och svårt att hantera. Om du behöver mer stadga eller glans, kan du alltid lägga till mer vax, men det är mycket svårare att ta bort vax om du har använt för mycket.

3. Applicera vaxet jämnt

När du har vaxet i dina händer, börja med att applicera det på baksidan av ditt hår och arbeta dig framåt. Detta hjälper till att fördela vaxet jämnt över hela ditt hår och förhindrar att för mycket vax hamnar på framsidan av ditt hår, vilket kan göra det ser tungt och oljigt ut. Se till att du verkligen arbetar in vaxet i ditt hår, från rötterna till topparna, för bästa resultat.

4. Styla ditt hår

När du har applicerat vaxet, är det dags att styla ditt hår. Använd dina fingrar eller en kam för att skapa den frisyr du vill ha. Hårvax är mycket mångsidigt och kan användas för att skapa en mängd olika frisyrer, från snygga, slickade looks till mer avslappnade, rufsiga stilar. Kom ihåg att eftersom vaxet inte torkar direkt, kan du fortsätta att justera din frisyr under dagen om du vill.

5. Tvätta ur vaxet ordentligt

När dagen är slut, är det viktigt att tvätta ur hårvaxet ordentligt. Vax kan byggas upp i ditt hår över tid och göra det tungt och livlöst. Använd ett bra schampo och se till att du verkligen arbetar det in i ditt hår för att lösa upp och ta bort allt vax. Om du har problem med att få ut allt vax, kan du prova att använda en oljebaserad produkt, som kokosolja, för att hjälpa till att lösa upp det innan du tvättar ditt hår.

woman mixing hair dye bowl

Vem har nytta av hårvax?

Hårvax är ett mångsidigt stylingverktyg som kan användas av många olika människor, oavsett hårtyp eller stilpreferenser. Här är några grupper av personer som kan dra nytta av att använda hårvax.

 • Personer med kort till medellångt hår: Hårvax är särskilt effektivt för att styla kort till medellångt hår. Det ger den stadga och struktur som behövs för att skapa en mängd olika frisyrer, från snygga, slickade looks till mer avslappnade, rufsiga stilar. Dessutom kan vaxet hjälpa till att tämja envisa hårstrån och ge håret en polerad, välvårdad look.
 • Personer med tjockt eller bångstyrigt hår: Om du har tjockt eller bångstyrigt hår kan hårvax vara din bästa vän. Vaxets starka stadga kan hjälpa till att tämja tjockt hår och hålla det på plats under hela dagen. Dessutom kan vaxet hjälpa till att reducera frizz och ge ditt hår en jämn, polerad finish.
 • Personer som vill ha flexibilitet i sin styling: Till skillnad från andra stylingprodukter, som hårspray eller gel, torkar inte hårvax och blir stelt i håret. Detta betyder att du kan fortsätta att justera din frisyr under hela dagen, vilket ger dig större flexibilitet i din styling. Om du är någon som gillar att ändra din look under dagen, eller om du bara vill ha möjlighet att rätta till ditt hår om det blir rufsigt, kan hårvax vara det perfekta verktyget för dig.

Å andra sidan, om du har mycket fint eller tunt hår, kanske hårvax inte är det bästa valet för dig. Vaxet kan vara för tungt för ditt hår och kan få det att se platt och livlöst ut. Dessutom kan vaxet klumpa sig i tunt hår och ge det ett oljigt utseende. I sådana fall kanske du skulle dra nytta av en lättare stylingprodukt, som en mousse eller ett serum.

vanliga frågor om Hårvax

FAQ: Vanliga frågor om Hårvax

1. Kan jag använda hårvax varje dag?

Ja, du kan använda hårvax varje dag om du vill. Det är dock viktigt att du tvättar ditt hår regelbundet för att förhindra uppbyggnad av vax i ditt hår. Om du använder vax varje dag och inte tvättar ditt hår regelbundet kan det leda till att ditt hår blir tungt och livlöst. Du bör också vara medveten om att vissa hårvaxer kan innehålla kemikalier som kan torka ut eller skada ditt hår vid frekvent användning, så det är bäst att välja ett vax med naturliga ingredienser om du planerar att använda det dagligen.

2. Hur mycket hårvax ska jag använda?

Mängden hårvax du ska använda beror på längden och tjockleken på ditt hår samt den frisyr du vill skapa. Generellt sett bör en mängd vax som är stor som en ärta räcka för de flesta frisyrer. Om du har mycket långt eller tjockt hår kan du behöva använda mer. Kom ihåg att det är lättare att lägga till mer vax om det behövs, men det kan vara svårt att ta bort vax om du har använt för mycket.

3. Kan jag sova med hårvax i mitt hår?

Det är möjligt att sova med hårvax i ditt hår, men det är inte rekommenderat. Vaxet kan överföras till dina kuddar och lakan, vilket kan vara svårt att tvätta bort. Dessutom kan vaxet byggas upp i ditt hår över natten, vilket kan göra ditt hår tungt och svårt att styla på morgonen. För bästa resultat, tvätta ut vaxet ur ditt hår innan du går och lägger dig.

4. Hur tvättar jag ut hårvax ur mitt hår?

För att tvätta ut hårvax ur ditt hår, använd ett bra schampo och varmt vatten. Schampot kommer att hjälpa till att lösa upp vaxet, medan det varma vattnet kommer att hjälpa till att skölja bort det. Om du har problem med att få ut allt vax, kan du prova att använda en oljebaserad produkt, som kokosolja, för att hjälpa till att lösa upp det innan du tvättar ditt hår.

5. Kan jag använda hårvax på vått hår?

Det är bäst att applicera hårvax på torrt hår för bästa resultat. Om ditt hår är fuktigt när du applicerar vaxet kommer det inte att torka ordentligt, vilket kan leda till att din frisyr inte håller formen. Dessutom kan vaxet klumpa sig om det blandas med vatten i ditt hår.

6. Kan jag använda hårvax om jag har känslig hårbotten?

Om du har en känslig hårbotten bör du vara försiktig med vilket hårvax du väljer. Vissa hårvaxer kan innehålla starka kemikalier som kan irritera din hårbotten. Se till att välja ett vax som innehåller milda, naturliga ingredienser och undvik produkter med starka dofter eller färgämnen.

7. Kan jag använda hårvax för att tämja frissigt hår?

Ja, hårvax kan vara mycket effektivt för att tämja frissigt hår. Vaxet hjälper till att släta ut hårstrån och ger ditt hår en jämn, glansig finish. Dessutom kan vaxet hjälpa till att skydda ditt hår mot fuktighet, vilket kan bidra till att förhindra ytterligare frissighet.

8. Kan jag använda hårvax på färgat hår?

Ja, du kan använda hårvax på färgat hår. Faktum är att vaxet kan hjälpa till att skydda din färg genom att hålla ditt hår hydratiserat och skydda det från solens skadliga UV-strålar. Men kom ihåg att alltid vara försiktig när du stylar färgat hår, eftersom det kan vara mer mottagligt för skador än ofärgat hår.

Vilka andra produkter kan vara intressanta för mig som använder hårvax?

Om du använder hårvax är du troligen intresserad av produkter som kompletterar din hårstyling och optimala hårvård. Här är några produkter som vi har granskat och som vi tror att du kanske tycker är intressanta:

 • Shampo och balsam: En bra schampo och balsam är grunden för alla hårstyling. Vi har gjort en omfattande jämförelse av olika typer av shampo och balsam för att hjälpa dig att hitta rätt typ för ditt hår.
 • Hårborste: En bra hårborste kan göra stor skillnad när det kommer till att styla ditt hår. Kolla in vår recension av hårborstar för att hitta den bästa för dig.
 • Hårolja: Hårolja kan bidra till att ge ditt hår extra glans och skydda det från skador. Vår bästa i test av håroljor hjälper dig att hitta rätt produkt.
 • Hårfön: En hårfön kan vara ett bra verktyg för att styla ditt hår, speciellt om du använder hårvax. Vi har jämfört olika modeller i vår recension av hårfönar.

Dessa produkter kan hjälpa dig att få ut det mesta av ditt hårvax och se till att ditt hår alltid ser sitt bästa ut.

portrait girl with applied paint hairs white wall

Om vårt test

För att hitta det bästa hårvaxet på marknaden, har vi genomfört en grundlig och omfattande testprocess. Vi har identifierat de viktigaste egenskaperna som ett hårvax bör ha, inklusive hållbarhet, konsistens, doft och pris. Vi har sedan testat en rad olika märken och modeller för att se hur de står sig mot dessa kriterier. Vårt team av experter har noggrant utvärderat varje produkt, och här är de specifika stegen vi tog:

 • Hållbarhet: Hur länge håller vaxet? Behåller det sin form hela dagen? Behöver du applicera mer under dagen?
 • Konsistens: Hur lätt är vaxet att applicera? Är det kladdigt eller smidigt? Lämnar det några rester i håret?
 • Doft: Har vaxet en behaglig doft? Är doften överväldigande eller subtil?
 • Pris: Är vaxet prisvärt? Lever produkten upp till sitt pris i termer av prestanda och kvalitet?

I vår strävan att hitta det bästa hårvaxet har vi noggrant utvärderat varje produkt mot dessa kriterier. Vi har tagit hänsyn till både funktion och värde för pengarna, för att ge dig en omfattande guide till de bästa hårvaxen på marknaden. Genom att följa vår guide kan du vara säker på att du gör ett välgrundat val nästa gång du köper hårvax.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
16 röster, Betyg: 4.5 / 5
karin2
Karin Svensson
Expert inom skönhet

Karin Svensson är en hängiven skribent som helt har ägnat sig åt skönhetsvärlden. Hennes upptäckt av skönhet började med ungdomliga experiment med makeup och har sedan dess blomstrat till en livslång kärlek till allt som rör skönhet. Karin är alltid på jakt efter de senaste trenderna och teknikerna.

Med en förmåga att omvandla skönhetskoncept till användbara tips och tricks har Karin blivit en favorit för många som söker vägledning inom skönhet. Hennes uppriktiga entusiasm och kunnighet framträder i varje artikel hon delar.