Bäst i test: Bästa locktången 2022

Uppdaterad april 2022

Att gå till frisören eller stylisten för att locka håret kan både vara dyrt och ta tid. Det enklaste är att göra det själv. Med den bästa locktången får du precis de lockar och den look du vill ha. Du får den dessutom till ett lågt pris. För att du ska hitta den bästa locktången har vi testat flera olika modeller och kommit fram med en topplista på 5 locktänger. Den bästa locktången är LYKO L-Shaped Curling Iron. Designen på denna är unik, den går lätt att använda och ger ett fantastiskt resultat.

Vårt test av locktänger

För att utse den bästa locktången har vi tittat på flera delar och faktorer som är viktiga för kvaliteten på produkten och resultatet på håret. Locktången ska till exempel vara lätt att hantera och ge lockar som håller länge och tål att ansträngas. Det ska vara kul och härligt att använda tången och du ska bli nöjd med lockarnas form och helheten på håret. Nedan har vi listat de viktigaste punkterna som vi tittar efter:

 • Resultat - Vi är bland annat noggranna med att undersöka hur länge lockarna håller, vilka typer av lockar som går att få och vilken locktång som passar vilken hårtyp.
 • Kvalitet - Produkten ska hålla länge och gärna ha en lång garantitid. Den ska inte kännas ”plastig” eller ha delar som kan gå sönder eller slitas lätt. Kvaliteten ska vara hög helt enkelt med bra material.
 • Funktioner - Locktången kan gärna ha användbara funktioner som snabbuppvärmning, reglerbar temperatur och praktiska snabbknappar.
 • Prisvärdhet - Priset på locktången sätts alltid i relation till kvaliteten och resultatet. En dyr locktång är till exempel inte alltid den bästa.

 1. LYKO L-Shaped Curling Iron

  9,7/10
  "Ergonomisk och smidig locktång som ger ett strålande resultat".
  LYKOL Shaped Curling Iron 32 mm
  Bäst i test
  Temperatur
  120 - 230 grader
  Uppvärmningstid
  15 sekunder
  Ställbar temperatur
  Flera lägen
  Sladdlängd
  3 meter
  Automatisk avstängning
  Efter 60 minuter
  Material
  Keramisk
  Cylinderstorlekar
  25 / 32 mm
  Vikt
  260 g
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Mycket ergonomisk
  • Hög prisvärdhet
  • Lätt att använda när du vant dig
  • Ger snygga lockar med liten ansträngning
  • Passar för såväl kortare som längre hår
  Nackdelar
  • Tar ett tag att vänja sig vid
  • Följer inte med någon skyddshandske

  Recension

  En Curl Bar, eller L-formad locktång, är en nyare modell som är mer ergonomisk än den traditionella raka formen. L Shaped Curling Iron från Lyko tar jobbet med att locka håret till en ny och enklare nivå. Genom att modellen är greppvänlig och utformad för att du inte ska behöva anstränga dig för mycket med besvärliga rörelser, avlastar den axlar och armar. Formen minskar även risken för att du ska bränna dig.

  Locktången finns i storlekar om 32 eller 25 mm. Den större varianten passar utmärkt för större lockar såsom beach-waves. Det var också denna modell vi valde när vi testade locktången. Genom att tången hålls med cylinderdelen rakt upp avlastade det verkligen armarna. Greppet blev mycket naturligare än med standarddesignen.

  Uppvärmningen sker snabbt genom att tången har PTC-teknik. Detta gör att lockarna håller längre eftersom värmen fördelas jämnt. Maxvärmen är också hög, 230 grader, och det är därför viktigt att du alltid kommer ihåg värmeskyddande spray. Det gäller även om du använder lägre temperaturer.

  Med en sladdlängd på 3 meter, en vikt på endast 240 gram och ett roterande sladdfäste blir L Shaped Curling Iron ännu enklare att använda. Vi är alltså mycket nöjda med denna locktång från Lyko. Den är unik på marknaden och av hög kvalitet. Nackdelen är att den kan ta ett litet tag att vänja sig vid och att det inte finns något stöd/stativ.

  Läs mer
 2. Lyko Curling Iron

  9,4/10
  "Prisvärd locktång för snygga och hållbara lockar".
  LYKOCurling Iron 19-32mm 19 mm
  Mest Prisvärd
  Temperatur
  180 - 220 grader
  Uppvärmningstid
  15 sekunder
  Ställbar temperatur
  3 lägen
  Sladdlängd
  3 meter
  Automatisk avstängning
  Ja
  Material
  Keramisk
  Cylinderstorlekar
  13 / 19 mm
  Vikt
  340 g
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Mycket prisvärd
  • Lätt att använda
  • Låg vikt
  • Ger fylliga lockar som håller länge
  • Sliter inte på håret
  Nackdelar
  • Saknar stativ

  Recension

  Lättanvända Curling Iron från Lyko ger dig fylliga lockar som håller länge, även om du har håret uppsatt under dagen, eller har mössan på dig ett par timmar. Genom att locktången är konformad blir det lätt att välja storlek på lockarna. Oavsett om du vill ha svallande hår eller längre lockar kan du få det med denna kontång.

  Med en snabb uppvärmning behöver vi aldrig vänta för längre på att börja locka håret. Det vi saknar är dock ett stöd på locktången för att lätt kunna lägga ifrån sig den. När vi testade Curling Iron började vi med att locka håret längst in mot hårbotten med den breda delen av cylindern. Vi använde oss av en värmeinställning på 180 grader. Sedan jobbade vi oss utåt för att få mindre lockar. Detta gav ett fantastiskt resultat och håret såg både naturligt ut och var lätt att kamma igenom efteråt. Men var noggrann med att vänta med detta tills håret svalnat.

  Något som underlättar jobbet med locktången är att sladden är lång (3 meter) och att sladdfästet är vridbart. Därmed följer det dina rörelser på ett bättre sätt än om det var statiskt.

  Vi är alltså jättenöjda med Lykos Curling Iron och prisvärdheten tillhör de högsta. Dessutom är tången bra för nybörjare eftersom den är lättanvänd och har värmeskyddad spets.

  Läs mer
 3. GHD Curve Soft Curl Tong

  9,2/10
  "Premiummodell med ultra-zone-teknologi för bästa hårkvalitet och rätt värme".
  GHD Curve Soft Curl Tong
  Bästa premiumvalet
  Temperatur
  185 grader
  Uppvärmningstid
  20 sekunder
  Ställbar temperatur
  Nej
  Sladdlängd
  3 meter
  Automatisk avstängning
  Efter 30 minuter
  Material
  Keramisk
  Cylinderstorlekar
  32 mm
  Vikt
  360 g
  Fri frakt över 399 kr
  14 dagars öppet köp
  1-2 dagars leverans
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Sliter väldigt lite på håret
  • Fördelar värmen mycket jämnt
  • Hög prisvärdhet
  • Goda omdömen på exempelvis Amazon
  Nackdelar
  • Fungerar bäst på medellångt till långt hår
  • Högre pris

  Recension

  Produkter från Good Hair Day (ghd) håller överlag den högsta kvaliteten. Deras Curve Soft Curl Tong är inget undantag. Med en keramisk ytbeläggning värms tången upp snabbt och värmen fördelas jämnt. Locktången känner även av tjockleken på hårtestarna och fördelar på så vis värmen rätt. Kvaliteten på produkten märks också genom att hårets kvalitet inte försämras, trots att du använder locktången ofta.

  När vi testade Curve Soft locktång märkte vi att modellen fungerade bäst på lite längre hår. Om du har kortare hår kan det vara bättre att välja en locktång utan klämma, eftersom denna kan vara i vägen. De lockar som var lättast att få var de som var större. Kvaliteten på dem var mjuk och behaglig och håret fick ett fint svall.

  Vi använde ghd:s locktång flera dagar och vi märkte inte att kvaliteten på håret försämrades mer än normalt. Nackdelen med den här modellen är att temperaturen inte går att ställa in manuellt. Om du har känsligare hår kan det vara värt att tänka på. Ta hjälp av värmskyddande spray för att skydda håret.

  Vi betraktar den här tången som något av en premiumprodukt. Den ger ett bra resultat som vi är nöjda med och hållbarheten på lockarna är relativt god. Locktången är försedd med ett stativ, så att du lätt kan lägga ifrån dig den, isolerad spets och en cylinder på 32 mm.

  Läs mer
 4. Ba Byliss Deep Waver W2447E

  9,1/10
  "Ger dig djupa och vackra vågor i håret på ett litet kick!".
  Ba BylissDeep Waver W2447E
  Temperatur
  160 - 200 grader
  Uppvärmningstid
  30 sekunder
  Ställbar temperatur
  3 lägen
  Sladdlängd
  2,5 meter
  Automatisk avstängning
  Ja
  Material
  Keramisk
  Cylinderstorlekar
  1 modell
  Vikt
  623 g
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fri frakt över 350 kr
  60 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fri frakt över 399 kr
  14 dagars öppet köp
  1-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Kan locka större delar av håret snabbt
  • Lockarna håller länge
  • Mycket lättanvänd
  Nackdelar
  • Kunde finnas fler värmeinställningar
  • Ganska tung

  Recension

  BaByliss vågtång Deep Waver ger dig de där stora och djupa vågorna i håret som du längtat efter. Vågtången gör det mycket lätt att locka igenom håret eftersom du kan ta ganska stora delar av håret/hårtestar på en gång. Om dina lockar blir sämre på något ställe är det även lätt att förbättra dem.

  Vi testade Deep Waver på både ett par personer med längre hår och en med kortare uppklippt frisyr (axellångt). Bäst resultat fick de som hade längre hår. Vågtången är bättre anpassad för dessa hårlängder. Resultatet tången gav var snygga beach-waves med fint svall.

  Genom att sladden är relativt lång (2,5 meter) och att sladdfästet är roterande, ökar vågtångens flexibilitet. Den blir alltså mer användarvänlig och du slipper att trassla in dig. Uppvärmningstiden är kort och det går snabbt att komma upp i maxtemperaturen som ligger på 200 grader.

  Med en garantitid på 5 år kan du använda Deep Waver länge utan att behöva bekymra dig över att behöva köpa en ny. Vår upplevelse av BaByliss vågtång är helt klart positiv och vi är imponerade över lockarnas hållbarhet. Enda egentliga nackdelen är att den är ganska tung.

  Läs mer
 5. Remington PROluxe 4-in-1 Adjustable Waver

  9,0/10
  "Lättanvänd locktång som ger dig rätt look".
  Remington PROluxe 4-in-1 Adjustable Waver
  Temperatur
  150 - 210 grader
  Uppvärmningstid
  30 sekunder
  Ställbar temperatur
  5 lägen
  Sladdlängd
  3 meter
  Automatisk avstängning
  Efter 60 minuter
  Material
  Keramisk
  Cylinderstorlekar
  1 modell
  Vikt
  560 g
  Fri frakt över 199 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Lättanvänd
  • Flera valmöjligheter med 4 inställningar för stilar
  • Prisvärd
  Nackdelar
  • Lite tung
  • Något ”billig” design

  Recension

  Välkända Remington erbjuder flera modeller av locktänger där PROluxe 4 är en av de bästa när det kommer till vågtänger. Vågtången har fyra olika lägen för olika hårstilar och typer av lockar. Inställningarna är lätta att göra och reglagen sitter på sidan och ovansidan. Med en snabb uppvärmning som går upp till 210 grader behöver vi inte vänta på att locktången ska bli varm. Värmen fördelas också så att den går till det hårparti som behöver den mest. För att hålla håret på plats har PROluxe 4 en grip tech-beläggning som minskar risken för att håret glider i tångens fäste.

  Efter att ha testat vågtången är vi är helnöjda med resultatet och funktionerna. Både lockarna i sig och hållbarheten på dem är bra. Genom att värmen fördelas märkte vi att lockarna också håller bättre. Vi valde att göra tätare och djupare vågor för att se hur bra locktången klarade av det och det var inga problem. Om du vill ha beach-waves eller längre sjöjungfrulockar funkar även det utmärkt. Temperaturen vi använde oss av låg på 190 grader eftersom håret var relativt tjockt.

  Sammanfattningsvis rekommenderar vi Remingtons vågtång till dig som vill ha en anpassningsbar modell till ett bra pris. Nackdelen är att den är relativt tung, som flera vågtänger är, och att designen är lite ”billig”.

  Läs mer

 

hairdresser surprised curly hair girl holds hairdresser equipment beauty industry profession beauty

Köpguide: Hitta rätt locktång

Tycker du att det är svårt att välja locktång? Du är inte ensam. För att hjälp dig, och andra, har vi satt ihop en köpguide med användbara tips och punkter, för att du lättare ska kunna hitta just den modell du är ute efter.

Typer av locktänger

Locktänger finns i olika storlekar och modeller som passar för bland annat olika typer av hår och hårlängder. Modellerna och storlekarna är även till för att ge olika resultat på håret och lockarna. Det finns vanligtvis mellan 3 och 5 variationer på locktängernas diameter. Om du till exempel vill ha mindre lockar bör du välja en diameter på cylindern som är mindre.

Är du inte säker på vilken storlek du vill ha på lockarna, så rekommenderar vi en cylinderstorlek på ungefär 25 mm. På samma sätt rekommenderar vi en locktång med klämma och isolerad spets om du är nybörjare. Då riskerar du inte att bränna fingrarna. Tänk på att dessa tänger inte ger en lika mjuk look som de utan klämma.

De olika modellerna av locktänger som är vanligast är vågtången, våffeltången och den konformade locktången.

 • Vågtång: En vågtång är till för att ge dig vågor i håret och göra lockarna täta. Den här typen av locktång är bra om du vill ge håret en vacker volym på kort tid. Oavsett vilken hårtyp eller tjocklek du har, så går vågtången bra att använda. Skillnaden mellan vågtången och en vanlig locktång är att vågtången har tre cylindrar, inte bara en.

 • Våffeltång: Våffeltången ger tätare och mindre vågor än till exempel vågtången. Eftersom denna ger håret volym och struktur är den lämplig att använda närmast hårbotten.

 • Konformad tång: Den konformade locktången har en avsmalnande cylinder som gör att du lätt kan välja vilken typ av lockar du vill ha. Du virar håret runt den del av locktången som ger dig rätt form på lockarna. Om du utnyttjar hela cylindern får du störst lockar närmast hårbotten och mindre längre ut. Kontången kan ge dig flera olika utseenden på lockarna och är väldigt flexibel.

Material & beläggning

Den vanligaste beläggningen i locktänger är keramik. Det finns dock även modeller med titan och andra metaller.  

 • Keramik: Om du vill ha en locktång som är skonsam mot håret bör du välja en i keramik. Keramik passar för tunnare hår som formas lättare. Beläggningen av keramik hjälper också håret att behålla formen.

 • Titan: För tjockare hår som är grövre behövs det istället till exempel en locktång med en yta av titan. En titanbeläggning gör att locktången glider genom håret och absorberar värme lättare. En beläggning av titan hjälper även det håret att behålla formen.

Tänk på att för hög värme skadar håret. Om du väljer en locktång i metall kan du riskera att skada håret, om det är tunt och känsligare.

För ett extra bra resultat kan du välja en locktång som har en yta som är behandlad med någon typ av olja. Detta gör att håret behåller sin kvalitet bättre och gör det mer slitstarkt.

Temperatur & uppvärmningstid

Flera modeller av locktänger har en temperatur som går att justera. En del modeller håller sig dock konstant på 185 grader, som är en bra temperatur för bästa lockarna och snygg styling.

 • Känsligt hår: Om du har extra känsligt hår bör du inte ha så hög temperatur, utan kan istället välja en locktång som går ner till 80 eller 100 grader.

 • Tjockt hår: För mycket tjockt och tåligt hår finns det modeller som kan värma upp till 260 grader. Många gånger kan du välja mellan ungefär 3 och 10 nivåer på värmen.

När det gäller uppvärmningstiden på en locktång så ska den inte vara längre än 60 sekunder. Då får du bara vänta onödigt länge innan du kan börja fixa håret. Runt 30 sekunder, eller kortare, är det bästa. När locktången är varm ska den gärna ge en signal eller åtminstone lysa med en indikatorlampa. Om du vill ha en snabbuppvärmd locktång bör du välja en med keramiska plattor.

För dig som är ny är det också bra att köpa en locktång där det följer med en skyddshandske. Då slipper du bränna dig.

Använd värmeskydd

Om du använder en högre temperatur på locktången är det mycket viktigt att du också använder värmeskydd. Egentligen ska du alltid använda någon form av värmeskyddande kräm eller spray. Håret och lockarna håller på så vis bättre och du minskar riken att skada ditt hår. Fördelen med att värma håret med högre temperatur är att lockarna håller längre. Värm inte för länge bara, utan titta alltid i manualen vad som gäller för högre värme och längre tid.

Ergonomi

Om du använder din locktång ofta är det viktigt att den har en ergonomisk utformning. Du ska inte få ont i axlar eller armar av att använda den. Ju längre hår du har, desto längre tid tar det ofta att locka håret och då blir ergonomin viktigare. En modell av locktänger som håller en bra ergonomi är de som ser ut som en 7:a, eller ett L. Denna modell passar för längre hår och ger ett bra och naturligt grepp. Det känns mindre ansträngande både för axlar och armar.

Konformade locktänger är ofta mer ergonomiska och lättare att arbeta med än de med exempelvis klämma. Locktången ska inte vara besvärlig eller krånglig att använda med en opraktisk design. Handtaget ska vara greppvänligt, men du ska samtidigt inte riskera att glida med handen så att du tappar tången.

För att göra det lättare att lägga ifrån sig locktången kan den gärna ha ett stativ. Om det finns så riskerar du inte att bränna något underlag och locktången blir lättare att hantera.

Egenskaper & funktioner

Locktänger kommer med olika egenskaper som gör dem mer användbara. En klämma på locktången gör den till exempel lättare att använda. Du låser fast håret med denna och värmer i några sekunder, för att sedan lossa klämman. På det här sättet blir håret mer jämnvarmt och temperaturen kan också bli högre.

 • Längden på sladden - Denna är viktig och du vill inte att den ska vara för kort. En kort sladd gör allt mer svårarbetat och du får mindre svängrum. En sladd som är mellan 2,5 och 3 meter är lagom.

 • Roterande sladdfäste - Om locktångens sladdfäste roterar med dina rörelser innebär det att lockandet med tången underlättas. Du behöver inte byta grepp för att göra olika typer av rörelser.

 • Snabbuppvärmning - Uppvärmningstiden kan förkortas med vissa modeller av locktänger till några sekunder. Snabbuppvärmning är vanligast på locktänger med keramiskt värmeelement.

 • Automatisk avstängning - Detta är en funktion som finns på flera modeller av locktänger. Det innebär att tången stänger av sig självt efter ett antal minuter. Du slipper själv att hålla kolla på den och riskerar inte att glömma den påsatt. Vi rekommenderar en locktång som stänger av sig efter ungefär 60 minuter.

Vanliga frågor om locktänger

Hur länge håller lockarna?

Lockarnas hållbarhet varierar mycket med vilken locktång du väljer. Med vissa modeller håller de endast i några timmar, medan de kan hålla i ungefär ett par dagar med den bästa locktången. En högre temperatur ger generellt sett en längre hållbarhet, men det är inte bara detta som avgör.

Behöver jag använda värmeskydd?

Att ha i en värmeskyddande kräm eller använda ett spray är alltid att rekommendera. Om du använder locktången på högre temperaturer är detta extra viktigt.

Behöver jag mer än en modell av locktång?

Det bästa du kan göra är att köpa en locktång som låter dig styla håret på olika sätt, beroende på vad du känner för. Ett par olika locktänger kan visserligen vara användbara att ha. Du kan till exempel ha en kontong och en vågtång.

Testvinnare - Bäst Locktång

 • LYKO L-Shaped Curling Iron
 • Lyko Curling Iron
 • GHD Curve Soft Curl Tong
 • Ba Byliss Deep Waver W2447E
 • Remington PROluxe 4-in-1 Adjustable Waver
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
19 röster, Genomsnitt: 4.8 / 5