Bäst i test: Bästa Bröstpumpen 2023

Uppdaterad 2 mars 2023

Det finns många anledningar till varför en bröstpump kan vara en bra idé. För att kunna fortsätta ge barnet bröstmjölk under pappaledigheten, för att upprätthålla mjölkproduktionen, på grund av andra amningsproblem eller bara för att det bara är flexibelt att ha extra bröstmjölk tillgängligt. Det finns många anledningar till att ha tillgång till en bröstpump och det finns därför även ganska många alternativ på marknaden. Vi har utsett 5 testvinnare, där Medela Swing Maxi Flex presterade bäst i ett antal avseenden.

Testvinnare - Bästa Bröstpump 2023

Här får du en snabb överblick över de bästa Bröstpumparna 2023:

 • Medela Swing Maxi Flex - Bäst i test
 • Elvie Enkel Elektrisk Bröstpump - Bästa premiumvalet
 • MAM Bröstpump 2in1 - Bästa billiga
 • Medela Freestyle Flex Elektrisk bröstpump
 • NUK First Choice+

De 5 bästa Bröstpumparna i Juni 2023

 1. 1. Medela Swing Maxi Flex - Bäst i test

  9,7/10
  ”En pålitlig elektronisk dubbelpump som gör pumpningen enkel och komfortabel”.
  Medela Swing Maxi Flex elektrisk dubbelbröstpump
  Bäst i test
  Antal tillbehör
  15
  Dubbelpumpning
  Ja
  Handsfree
  Nej
  Manuell
  Nej
  Fri frakt över 1 000 kr
  365 dagars öppet köp
  2-4 dagars leverans
  Fri frakt över 199 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Utmärkt komfort
  • Utvecklad för att efterlikna naturlig amning
  • Tidsparande dubbelpumpning
  • Populär produkt
  Nackdelar
  • Kräver separata batterier om nätanslutning inte används

  Recension

  Medela Swing har här ett bra dubbelpumpspaket som är speciellt anpassat för att vara så komfortabelt som möjligt. Trattarna är speciellt framtagna för att passa alla bröstformer och har en något oval form som går att rotera tills en skön position hittats. Själva pumpningen kan kännas obekväm, eller ovan, till en början men man vänjer sig snabbt och med inställningsbar sugkraft är maskinen osedvanligt bekväm.

  Tidsbesparande dubbelpump

  Pumpningen är smidig och med dubbelpumpningsfunktionen så krävs bara halva tiden jämfört med singelpumpning, så du sparar tid och slipper sitta med en pump i en halvtimme och byta emellan brösten. Pumpnivån har ju också inverkan på hur snabbt det går, maskinen låter mer desto högre nivå ligger men är absolut inget som är direkt störande. Det finns dock mer tystlåtna alternativ som till exempel Elvie eller NUK+.

  Hög användbarhet

  När du köper Medela Swing får du flera bra tillbehör och alla delar, som är i kontakt med bröst och mjölk, går enkelt att maskindiska. Själva ’motorn’ är antingen nätansluten eller drivs på batterier (4 stycken AA) så att den går att använda var man vill. Tyvärr ingår inte deras bröstpumps-bh vilket underlättar pumpningen eftersom du inte behöver hålla i pumparna konstant.

  När du startar pumpningen ska du ha satt trattarna i en skön position över brösten. Själva pumpningen, som är framställd att efterlikna barnets sugrytm, har två faser. När du sätter i gång maskinen startar fas 1 som är till för att starta mjölkflödet. När det väl börjat flöda kan nästa fas sättas i gång genom att trycka på den nedre knappen (fas två startar annars automatiskt efter 2 minuter). Den är något lugnare än fas 1 men du kan med + och – knappen välja det läge som passar dig bäst. Desto mer du trycker på + desto mer ökar vakuumtrycket och där med flödet. Medela rekommenderar att trycka på plus till det nästan känns lite obekvämt och sedan gå ner någon nivå för den mest effektiva pumpningen. Du får själv testa dig fram för att hitta det läge som passar bäst.

 2. 2. Elvie Enkel Elektrisk Bröstpump - Bästa premiumvalet

  9,3/10
  ”Premiumprodukten som är helt handsfree så att du kan göra annat medan du pumpar”.
  Elvie Bröstpump
  Bästa premiumvalet
  Antal tillbehör
  17
  Dubbelpumpning
  Nej
  Handsfree
  Ja
  Manuell
  Nej
  Fri frakt över 499 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Handsfree, tillåter fri rörlighet
  • Effektiv & Stilren
  • Tystlåten
  Nackdelar
  • Relativt dyr

  Recension

  Att den är handsfree är absolut den främsta anledningen till att investera i en Elvie. Alla kommer inte ha samma bröstpumpningsbehov, men en bröstpump kan komma att användas flera gånger om dagen och att varje gång behöva sätta sig ner och sitta still vid varje pumpning tar upp en väldig massa tid. Som förälder vet man hur dyrbar tid är och hur svårt det kan vara att få en halvtimme för sig själv så det väldigt befriande att kunna gå runt med bröstpumpen i Bh:n och ha friheten att göra precis vad man vill. Om du kommer behöva pumpa ofta eller bara vill ha fri rörlighet så är detta det bästa valet.

  Stilren design och bra app

  Elvies Bröstpump har en stilren utformning och design. Modellen är relativt tystgående och jobbar på rätt bra, men eftersom den ger dig fri rörlighet spelar egentligen inte pumptiden jättemycket roll (den stängs automatiskt av om flaskan blir full). Det finns en app som går att koppla upp mot pumpen så att du kan se hur mycket som pumpats, hur mycket batteri som är kvar och även hur länge den varit i gång (vilket man enkelt kan glömma bort när den är handsfree). Appen funkar ganska bra, speciellt batteritid och pumptid visar alltid rätt. Mängden är en bra indikator på hur mycket som pumpats men är inte jätteprecis och visar ofta på mer eller mindre mjölk än verkligheten. Appen är helt enkelt mest användbar medan du pumpar för att slippa behöva kolla ner i Bh:n för att se ungefär hur mycket som pumpats, för att veta hur länge du pumpat eller när det är dags att ladda pumpen men annars är dess övriga funktioner inte jätteanvändbara.

  Var noggrann med placering och position

  Produkten är dyr och det är den mest negativa aspekten, men tid är också dyrbart och du kan spara väldigt mycket med denna (speciellt om du kommer pumpa ofta). En annan sak som annars kan vara lite irriterande är att om du försöker starta pumpen och inte har positionerat den rätt över bröstet kommer den inte gå i gång, så det kan ta lite tid att hitta rätt läge men man lär sig snabbt hur den ska sitta. Det finns markeringar i tratten som indikerar var bröstvårtan ska ligga för att sugfunktionen ska funka korrekt, men i princip ör det bara att placera den i Bh:n och trycka på start. Den sitter skönt och gör inte ont, och om din BH inte har tillräckligt med plats kommer Elvie även med spännen som ökar storleken på BH:n (finns en bild på Bonti).

  Lättmonterad och användbar

  Modellen kan verka svår att sätta ihop till en början när man öppnar förpackningen, men det är egentligen ganska simpelt och skiljer sig egentligen inte från andra bröstpumpar annat än till utseendet. Den består i princip av tre delar: en motordel, en tratt och en flaska. Det är dock några monteringsmoment med dessa. Två plastdetaljer måste sättas på flaskan och en på tratten innan du kan montera ihop den, men det är väldigt intuitivt vad som ska sitta var och monteringen går på mindre än en minut när man väl vet var delarna ska vara. Se bara till att alla delar är torra innan du sätter ihop dem annars går inte maskinen i gång.

  Du kan även köpa ett duo-paket men det gör även att priset går upp en del. Eftersom den ändå är handsfree modell tycker vi att den är tillräckligt smidig för att köra ett bröst i taget, så en räcker gott och väl om du inte verkligen känner att du vill dubbelpumpa.

 3. 3. MAM Bröstpump 2in1 - Bästa billiga

  9,1/10
  ”Smidig och lättanvänd pump som tillåter både automatisk & manuell pumpning till ett bra pris”.
  MAM Bröstpump 2in1 Elektrisk/Manuell
  Bästa billiga
  Antal tillbehör
  11
  Dubbelpumpning
  Nej
  Handsfree
  Nej
  Manuell
  Ja
  Fri frakt över 1 000 kr
  365 dagars öppet köp
  2-4 dagars leverans
  Fri frakt över 199 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Både manuell & automatisk pumpning
  • Prisvärd
  • Användbara tillbehör
  Nackdelar
  • Ingen dubbelpump
  • Många delar

  Recension

  MAM Bröstpump är både en elektrisk och manuell pump i ett och samma paket. Den elektriska pumpen fungerar som Medelas produkter: med två faser (en för att starta mjölkflödet och en för själva pumpningen) och olika vakuum/sugstyrkor. Motorn/kontrollenheten har en väldigt intuitiv touch-display som indikerar tid, styrka och fas/läge. Den är ganska känslig så det är enkelt att komma åt en knapp när man hanterar den och det är ju lite jobbigt om man råkar stänga av pumpen när man bara vill titta eller flytta på kontrollenheten. Förutom det funkar den väldigt bra. Kontrollenheten har lång batteritid, är laddningsbar och kräver därmed inga sladdar eller batterier. När det kommer till sugkraften så är högsta nivån ganska kraftfull så vi skulle rekommendera att du börjar långsamt och jobbar dig uppåt till den nivå som ger dig mest komfort.

  Funktionell modell

  Modellen har en funktion som gör det enkelt att byta mellan manuell och automatisk pumpning. Det är bara att skruva av den automatiska delen och skruva på den manuella. Den manuella pumpen är enkel att använda, bara att trycka mot bröstet, hålla stadigt med ena handen och pumpa med den andra i den takt och ”styrka” (man behöver inte pumpa in handtaget helt) man känner sig bekväm vid. Detta tar lite längre tid, men är betydligt smidigare att ha med sig än hela paketet.

  Praktiska tillbehör

  Som tillbehör till denna bröstpump kommer även ett praktiskt lock. När du inte använder eller har med dig pumpen riskerar du inte att insidan blir dammig eller smutsig och måste torkas av. Insidan av pumpen har ett avtagbart silikonhölje för ökad komfort. Du får dessutom praktiska nappflaske-huvuden som går att skruva direkt på mjölkbehållaren samt förvaringsflaskor. Det krävs en del montering både av den manuella och elektroniska, båda är simpla men det blir ganska många delar med båda två vilket kan vara jobbigt att hålla reda på.

 4. 4. Medela Freestyle Flex Elektrisk bröstpump

  8,8/10
  ”Medelas premiumpump med många tillbehör & extra funktioner”.
  Medela Freestyle Flex Elektrisk bröstpump
  Antal tillbehör
  24
  Dubbelpumpning
  Ja
  Handsfree
  Nej
  Manuell
  Nej
  Gratis frakt
  365 dagars öppet köp
  1-2 dagars leverans
  Fri frakt över 499 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Många praktiska tillbehör
  • Appkompatibel
  • Prisvärd
  Nackdelar
  • Relativt dyr

  Recension

  Detta är i princip samma produkt som Medela Swing. Det som skiljer dem åt är att i stället för att vara nätansluten eller kräva separata batterier, så är den laddningsbar och har touchdisplay. Du kan även ha bättre koll på din pumpning genom att sammankoppla pumpen med telefonen och Medelas app. Du får även mycket fler tillbehör i detta paket såsom 4 flaskor (i stället för 2), en transportväska samt kylväska med tillhörande kylklamp.

  En relativt dyr, men praktiskt modell

  Trots att detta paket är dyrare så ingår det alltså mer. Den laddningsbara kontrollenheten och appen tillåter dig att spara inställningar så att du alltid kan ha de som passar dig bäst. Den har startfördröjning så att du kan starta maskinen och sedan placera pumpen så att de sitter skönt. Du har dessutom möjlighet att ha total koll på hur mycket du har pumpat och när för att på så sätt kunna planera vardagen och pumpningstillfällen bättre. Om du vet med dig att du kommer pumpa mycket på resande fot eller mycket hemifrån är detta ett väldigt bra alternativ då det kommer med både kylväska och transportväska.

  Det är mycket mer av en premiumprodukt än Medela Swing. Med de extra tillbehören och funktionerna är den ändå inte orimligt mycket dyrare. Frågan är bara om du behöver alla de extra funktionerna och tillbehören, det är främst det man måste fundera över, för annars fungerar Medela Swing lika bra.

 5. 5. NUK First Choice+

  8,4/10
  "En tystlåten pump som tillåter 16 olika kombinationer av inställningar".
  NUK elektrisk bröstpump First Choice+
  Antal tillbehör
  9
  Dubbelpumpning
  Nej
  Handsfree
  Nej
  Manuell
  Nej
  Fri frakt över 499 kr
  365 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Gratis frakt
  365 dagars öppet köp
  1-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Tystlåten
  • 16 kombinationsinställningar
  • Mycket användbar
  Nackdelar
  • Ingen dubbelpump

  Recension

  En väldigt tystlåten pump, så om det är en viktig detalj för dig är detta ett bra alternativ. Det ljudet som den ger ifrån sig går bäst att jämföra med vibrationen på en telefon ungefär, som ett litet surrande, i stället för ett pumpande som är vanligt hos bröstpumpar.

  Anpassningsbar och tystgående

  Bröstpumpen har hela 16 olika kombinationer av inställningar i sugstyrka och frekvens, så du har verkligen möjligheten att anpassa inställningarna efter det som ger mest komfort. Den kommer även med en minnesfunktion vilket gör att när du väl hittat din favoritinställning kan du enkelt spara den och återanvända genom ett enkelt knapptryck. Displayen anpassar sig efter ljuset i rummet du befinner dig i och inställningarna och knappar är intuitiva och enkla att lära sig.

  Den tillåter inte dubbelpumpning eller manuell pumpning samtidigt som den fortfarande är relativt dyr, så det man betalar för är främst de olika inställningarna, tystheten och minnesfunktionen. Vill du ha en bra pump, utan många tillbehör, som gör pumpningen tyst och enkel, så är detta ett bra val. Annars är till exempel MAM 2in1 kanske ett mer prisvärt och komplett paket utan dubbelpumpning, även om den låter lite mer.

brostpump baby

Köpguide till den bästa bröstpumpen

För att det ska bli lättare att hitta rätt bröstpump har vi tagit fram en kort köpguide med de viktigaste punkterna som du behöver ha koll på. Vårt tips överlag är att inte välja en mer komplicerad eller invecklad modell än du behöver.

 • milkTillbehör

  De tillbehör som kan följa med en bröstpump är bland annat flaskor, dinappar och ibland amningsinlägg. Ett amningsinlägg fångar upp mjölkflödet före och efter amning. De håller även huden och bröstvårtan torra och huden får andas på ett naturligt sätt. Ett tillbehör som du kan behöva köpa till är 

  amningsponchon. Detta skydd har du på dig när du ammar eller bär över dina kläder. Dyrare modeller av bröstpumpar kan komma med löstagbara och uppladdningsbara batterier. 

 • woman2Effektivitet & komfort

  Att ha en batteridriven bröstpump gör det enklare att kunna pumpa var man vill. En dubbelpump gör att du behöver spendera mindre tid med att pumpa och växla bröst, vilket gör att du kan fokusera på annat. Modeller med handsfree har fördelen att du kan öka effektiviteten genom att samtidigt göra annat under tiden som du ammar. Generellt sett ska en bröstpump ha hög komfort. Denna kan ökas genom att tratten kommer med mjuka silikoninlägg.
 • breast pump2Inställningar

  En bröstpump med flera inställningsmöjligheter gör det möjligt att börja amningen långsamt och sedan öka takten vartefter. Programinställningar som efterliknar barnets sugmönster är också praktiska och ger en naturlig rytm i amningen. Inställningarna på bröstpumpen ska överlag ge en exakt mätning av mängd och hastighet. Hastigheten, eller intensiteten, ska gå att justera beroende på hur lätt eller svårt du har att få mjölken att rinna till. De manuella inställningarna ska också vara till för att kunna anpassa bröstpumpen efter storleken och formen på brösten. Med en modell som har universalstorlek blir detta enklare. 
 • bluetooth2Extra Funktioner

  De extrafunktioner som finns på bröstpumpar kan till exempel vara till för att kunna spåra och hålla koll på pumpningen. Genom att koppla bröstpumpen till en app blir det enkelt att hålla koll på mängden mjölk och den spenderade tiden. Appen kan även underlätta planeringen och varna för låga batterinivåer. Med handsfree-funktionen, som finns på vissa modeller, får du större frihet och flexibilitet under pumpningen. Även bröstpumpar med minnesfunktion skapar större flexibilitet, eftersom dessa låter dig ställa in ett läge som passar dig bäst.
 • lighting 3

  Elektrisk eller manuell

  En elektrisk pump är ofta dyrare än en manuell. De manuella modellerna är mer tystgående och passar bra för dig som vill pumpa vid vissa tillfällen. Nackdelen med dessa är att det kan bli jobbigt att pumpa upp ett vakuum för hand. Elektriska bröstpumpar är bekväma och du har en elektrisk motor som gör jobbet åt dig. De elektriska pumparna har ofta två lägen. Ett första som initierar pumpningen och ett andra som efterliknar barnets sug, den så kallade utdrivningsfasen. Nackdelen med en elektrisk pump är att du behöver ladda batteriet, vilket tar några få timmar. Batteritiden brukar ligga på cirka 5 timmar.

 • double checking

  Enkel- eller dubbelbröstpump

  En enkel bröstpump passar dig som pumpar då och då. Dessa modeller är ofta billigare än dubbelpumpar. Dubbelbröstpumpen är bättre om du pumpar oftare, eftersom denna pumpar båda brösten samtidigt. En dubbelpumpande modell ger i genomsnitt halva pumpningstiden. Den är även effektivare och ger generellt sett 18 % mer mjölk än en enkel bröstpump. Mjölken innehåller också mer energi och har en högre fetthalt än mjölk från en enkelpump.

Broestpump2

Bröstpump - våra råd kring användning

När du ska använda en bröstpump är det en bra idé att följa dessa råd:

 1. När du pumpar för fösta gången bör du pumpa ur i minst 15 minuter. Om du pumpar regelbundet kommer det att stimulera en högre produktion av mjölk.
 2. Du kan prova att pumpa ur vid olika tillfällen och se vad som känns bäst. Det är nämligen individuellt vad som ger bäst resultat. Det viktiga är att kroppen vänjer sig vid bröstpumpen och den extra mjölkproduktionen.
 3. Håll dig till de tider och tillfällen som du vant dig vid. Detta gör det lättare för kroppen att anpassa sig till bröstpumpen.
 4. Var noggrann med hygienen. Tvätta händerna före och efter en pumpning. Var även noggrann med rengöringen av alla delarna och sterilisera dessa efter rengöringen.
 5. Avbryt inte pumpningen i onödan, det ger sämre kontinuitet. Ha allt du behöver inom en armlängds avstånd. När utdrivningen väl är igång märker du detta genom att strålar av mjölk hamnar i flaskan eller påsen.
 6. När det gäller din ställningen som du håller, är det bäst att vara så bekväm och avslappnad som möjligt. Detta frigör hormonet oxytocin, vilket i sin tur ökar utdrivningen.
 7. För att stimulera mjölkflödet kan du massera brösten innan och efter pumpningen. Det går också bra att värma brösten med en värmedyna, varm trasa eller handduk.
 8. Vid användningen av en bröstpump under utdrivningen bör du använda den högsta möjliga vakuumnivån, utan att det skapar obehag. En för hög vakuumnivå kan ge upphov till skavsår och blåsor.

Vårt test av bröstpumpar?

Anledningen till varför man behöver en bröstpump, och hur ofta du kommer att använda den, är ofta individuell. Därför varierar det vilken slags bröstpump som behövs. Vi har valt att fokusera på elektroniska bröstpumpar i vårt test. I vår genomgång av produkter ingick dock även manuella bröstpumpar, eftersom dessa kan vara både prisvärda och ha en lång hållbarhet. De främsta faktorerna som legat till grund för vår betygsättning är följande:

 • Komfort - Bröstpumpningen och därmed bröstpumpen i sig ska inte vara obekväm.
 • Effektivitet - Hur snabb och hur bra är pumpen på att pumpa bröstmjölk?
 • Tillbehör - En bra pump ska komma med rätt tillbehör för pumpning, rengöring och förvaring.
 • Pris - Priserna varierar relativt mycket mellan de olika produkterna. Priset sätts i relation till funktionerna och kvaliteten.

Vanliga frågor om bröstpumpar

Vilken bröstpump är bäst?

I vårt test fick Medela Swing Maxi Flex högst betyg utefter ett antal faktorer i kombination såsom pris, komfort och effektivitet. Din situation och behov behöver inte ställa samma krav, konsultera gärna vår köpguide högre upp på sidan.

Hur lång tid tar en bröstpumpning?

Det beror på om du har dubbelpumpnings funktion eller inte men med en enkel bröstpump tar en session mellan 10 och 20 minuter.

Vad innebär handsfree?

Att du inte behöver hålla i bröstpumpen och den har inte massa sladdar och kablar. Du kan helt enkelt hålla på med annat medans du pumpar.

Vilken typ av bröstpump ska jag välja?

Detta är väldigt individuellt beroende på hur ofta du kommer att använda pumpen. Det enklaste och mest komfortabla alternativet är en elektriskt pump eftersom det minimerar ditt jobb så du kan fokusera på annat.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
54 röster, Genomsnitt: 4.7 / 5