Vårt arbete finansieras av våra läsare. Genom affiliate-samarbeten erhåller vi en provision på vissa köp som görs via länkar på sidan.

Bäst i test: Bäst Bröstpump 2021

Uppdaterad april 2021

Det finns många anledningar till varför en bröstpump kan vara en bra ide. För att kunna fortsätta ge barnet bröstmjölk under pappaledigheten, för att upprätthålla mjölkproduktionen, på grund av andra amningsproblem eller bara för att det bara är flexibelt att ha extra bröstmjölk tillgängligt. Det finns många anledningar till att ha tillgång till en bröstpump och det finns därför även ganska många alternativ på marknaden. Vi har utsett 5 testvinnare, där Medela Swing Maxi Flex presterade bäst i ett antal avseenden.

Vilken bröstpump är bäst?

Det skiljer sig ofta ganska mycket i anledningar till varför man behöver en bröstpump och hur ofta den kommer komma till användning. Det är därför väldigt varierande vilken slags bröstpump som behövs. Vi har valt att fokusera på elektroniska bröstpumpar i detta test, men om du vet med dig att du väldigt sporadiskt kommer ha användning av en bröstpump kan du spara mycket pengar på en manuell pump. I vårt test är följande de främsta faktorerna som legat till grund i vår betygsättning:

 • Komfort - Bröstpumpning och därmed bröstpumpen ska inte vara obekväm
 • Effektivitet - Hur snabb och hur bra är pumpen på att pumpa bröstmjölk
 • Tillbehör - En bra pump kommer med allt man kan tänka sig behöva, för pumpning, rengöring och förvaring
 • Pris - Priserna varierar rätt mycket mellan produkterna men har även stor inverkan på övriga faktorer

 1. Medela Swing Maxi Flex

  9,7/10
  ”En pålitlig elektronisk dubbelpump som gör pumpningen enkel och komfortabel”
  Medela Swing Maxi Flex Elektrisk dubbelbröstpump
  Bäst i test
  Antal tillbehör
  15
  Dubbelpumpning
  Ja
  Handsfree
  Nej
  Manuell
  Nej
  Fri frakt över 499 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Utmärkt komfort
  • Utvecklad för att efterlikna naturlig amning
  • Tidsparande dubbelpumpning
  • Populär produkt
  Nackdelar
  • Kräver separata batterier om nätanslutning inte används

  Medela Swing har här ett bra dubbelpumpspaket som är speciellt anpassat för att vara så komfortabelt som möjligt. Trattarna är speciellt framtagna för att passa alla bröstformer och har en något oval form som går att rotera tills en skön position hittats. Själva pumpningen kan kännas obekväm, eller ovan, till en början men man vänjer sig snabbt och med inställningsbar sugkraft är maskinen osedvanligt bekväm.

  Pumpningen är smidig och med dubbelpumpningsfunktionen så krävs bara halva tiden jämfört med singelpumpning, så du sparar tid och slipper sitta med en pump i en halvtimme och byta emellan brösten. Pumpnivån har ju också inverkan på hur snabbt det går, maskinen låter mer desto högre nivå ligger men är absolut inget som är direkt störande. Det finns dock mer tystlåtna alternativ som till exempel Elvie eller NUK+.

  Du får det mest väsentliga du behöver när du köper Medela Swing och alla delar, som är i kontakt med bröst och mjölk, går enkelt att maskindiska. Själva ’motorn’ är antingen nätansluten eller drivs på batterier (4 stycken AA) så att den går att använda vart man än vill. Tyvärr ingår inte deras bröstpumps bh vilket underlättar pumpningen eftersom du inte behöver hålla i pumparna konstant.

  När du startar pumpningen ska du ha satt trattarna i en skön position över brösten. Själva pumpningen, som är framställd att efterlikna barnets sugrytm, har två faser: när du sätter i gång maskinen startar fas 1 som är till för att starta mjölkflödet. När det väl börjat flöda kan nästa fas sättas i gång genom att trycka på den nedre knappen (fas två startar annars automatiskt efter 2 minuter). Den är något lugnare än fas 1 men du kan med + och – knappen välja det läge som passar dig bäst. Desto mer du trycker på + desto mer ökar vakuumtrycket och där med flödet. Medela rekommenderar att trycka på plus till det nästan känns lite obekvämt och sedan gå ner någon nivå för den mest effektiva pumpningen. Du får själv testa dig fram för att hitta det läge som passar bäst.

  Läs mer
 2. Elvie Enkel Elektrisk Bröstpump

  9,3/10
  ”Premiumprodukten som är helt handsfree så att du kan göra annat medan du pumpar”
  Enkel Elektrisk Bröstpump
  Bästa premiumvalet
  Antal tillbehör
  17
  Dubbelpumpning
  Nej
  Handsfree
  Ja
  Manuell
  Nej
  Frakt från 49 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Handsfree, tillåter fri rörlighet
  • Effektiv & Stilren
  • Tystlåten
  Nackdelar
  • Relativt dyr

  Att den är handsfree är absolut den främsta anledningen till att investera i en Elvie. Alla kommer inte ha samma bröstpumpningsbehov, men en bröstpump kan komma att användas flera gånger om dagen och att varje gång behöva sätta sig ner och sitta still vid varje pumpning tar upp en väldig massa tid. Som förälder vet man hur dyrbar tid är och hur svårt det kan vara att få en halvtimme för sig själv så det väldigt befriande att kunna gå runt med bröstpumpen i Bh:n och ha friheten att göra precis vad man vill. Om du kommer behöva pumpa ofta eller bara vill ha fri rörlighet så är detta det bästa valet.

  Den har en stilren utformning och design som knappt ser ut som en bröstpump, så den kan stå framme utan att det ser anskrämligt ut. Den är ganska tyst och jobbar på rätt bra men eftersom den ger dig fri rörlighet spelar egentligen inte pumptiden jättemycket roll (den stängs automatiskt av om flaskan blir full). Det finns en app som går att koppla upp mot pumpen så att du kan se hur mycket som pumpats, hur mycket batteri som är kvar och även hur länge den varit i gång (vilket man enkelt kan glömma bort när den är handsfree). Appen funkar ganska bra, speciellt batteritid och pumptid visar alltid rätt. Mängden är en bra indikator på hur mycket som pumpats men är inte jätteprecis och visar ofta på mer eller mindre mjölk än verkligheten. Appen är helt enkelt mest användbar medan du pumpar för att slippa behöva kolla ner i Bh:n för att se ungefär hur mycket som pumpats, för att veta hur länge du pumpat eller när det är dags att ladda pumpen men annars är dess övriga funktioner inte jätteanvändbara.

  Produkten är dyr och det är väl den mest negativa aspekten, men tid är också dyrbart och du kan spara väldigt mycket med denna (speciellt om du kommer pumpa ofta). En annan sak som annars kan vara lite irriterande är att om du försöker starta pumpen och inte har positionerat den rätt över bröstet kommer den inte gå i gång, så det kan ta lite tid att hitta rätt läge men man lär sig snabbt hur den ska sitta. Det finns markeringar i tratten som indikerar var bröstvårtan ska ligga för att sugfunktionen ska funka korrekt, men i princip ör det bara att placera den i Bh:n och trycka på start. Den sitter skönt och gör inte ont, och om din BH inte har tillräckligt med plats kommer Elvie även med spännen som ökar storleken på BH:n (finns en bild på Bonti).

  Kan verka svår att sätta ihop till en början när man öppnar förpackningen och ser en massa delar, men det är egentligen ganska simpelt och skiljer sig egentligen inte från andra bröstpumpar annat än i utseendet. Den består i princip av tre delar: en motordel, en tratt och en flaska. Det är dock några monteringsmoment med dessa. Två plastdetaljer måste sättas på flaskan och en på tratten innan du kan montera ihop den, men det är väldigt intuitivt vad som ska sitta var och monteringen går på mindre än en minut när man väl vet var delarna ska vara. Se bara till att alla delar är torra innan du sätter ihop dem annars går inte maskinen i gång.

  Du kan även köpa ett duo-paket men det gör även att priset går upp en del. Eftersom den ändå är handsfree modell tycker vi att den är tillräckligt smidig för att köra ett bröst i taget, så en räcker gott och väl om du inte verkligen känner att du vill dubbelpumpa.

  Läs mer
 3. MAM Bröstpump 2in1

  9,1/10
  ”Smidig och lättanvänd pump som tillåter både automatisk & manuell pumpning till ett bra pris”
  MAM Bröstpump 2in1 Elektrisk/Manuell
  Mest Prisvärd
  Antal tillbehör
  11
  Dubbelpumpning
  Nej
  Handsfree
  Nej
  Manuell
  Ja
  Gratis frakt
  365 dagars öppet köp
  1-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Både manuell & automatisk pumpning
  • Prisvärd
  • Användbara tillbehör
  Nackdelar
  • Ingen dubbelpump
  • Många delar

  Det här är både en elektrisk och manuell pump i ett och samma paket. Den elektriska pumpen fungerar som Medelas produkter: med två faser (en för att starta mjölkflödet och en för själva pumpningen) och olika vakuum/sugstyrkor. Motorn/kontrollenheten har en väldigt intuitiv touch-display som indikerar tid, styrka och fas/läge. Den är ganska känslig så det är enkelt att komma åt en knapp när man hanterar den och det är ju lite jobbigt om man råkar stänga av pumpen när man bara vill titta eller flytta på kontrollenheten. Förutom det funkar den väldigt bra. Kontrollenheten har lång batteritid, är laddningsbar och kräver därmed inga sladdar eller batterier. När det kommer till sugkraften så är högsta nivån ganska kraftfull så vi skulle rekommendera att du börjar långsamt och jobbar dig uppåt till den nivå som ger dig mest komfort.

  Den är väldigt enkelt att byta mellan manuell och automatisk pumpning. Bara att skruva av den automatiska delen och skruva på den manuella. Den manuella pumpen är enkel att använda, bara att trycka mot bröstet, hålla stadigt med ena handen och pumpa med den andra i den takten och ”styrka” (man behöver inte pumpa in handtaget helt) man känner sig bekväm vid. Det tar lite längre tid men är betydligt smidigare att ha med sig än hela paketet. Inte för att den elektroniska delen tar upp jättemycket plats och även den funkar utmärkt att ha med sig.

  Kommer även med ett praktiskt lock till pumpen för när man inte använder eller har med sig pumpen så riskerar man inte att insidan blir dammig eller smutsig och måste torkas av. Insidan av pumpen har ett avtagbart silikonhölje för ökad komfort. Du får dessutom praktiska nappflaskshuvuden som går att skruva direkt på mjölkbehållaren samt förvaringsflaskor. Det krävs en del montering både av den manuella och elektroniska, båda är simpla men det blir ganska många delar med båda två vilket kan vara jobbigt att hålla reda på.

  Tyvärr går det ju ej att dubbelpumpa, om man inte skulle vara duktig nog att hålla den elektroniska mot ena bröstet och samtidigt använda den manuella på den andra (ingenting vi rekommenderar), så man får allt ta sig lite mer tid med denna men om man inte kommer behöva pumpa så ofta så är detta ett utmärkt alternativ som dessutom är väldigt prisvärt. Du får mycket i detta paket och det till ett bra pris.

  Läs mer
 4. Medela Freestyle Flex Elektrisk Bröstpump

  8,8/10
  ”Medelas premiumpump med många tillbehör och extra funktioner”
  Medela Freestyle Flex Elektrisk Bröstpump
  Antal tillbehör
  24
  Dubbelpumpning
  Ja
  Handsfree
  Nej
  Manuell
  Nej
  Fri frakt över 499 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Många praktiska tillbehör
  • Appkompatibel
  Nackdelar
  • Relativt dyr

  Detta är i princip samma produkt som Medela Swing. Fast i stället för att vara nätansluten eller kräver separata batterier så är den laddningsbar och har touchdisplay. Du kan även ha bättre koll på din pumpning genom att sammankoppla pumpen med telefonen och Medelas app. Du får även mycket fler tillbehör i detta paket såsom 4 flaskor (i stället för 2), en transportväska samt kylväska med tillhörande kylklamp.

  Trots att detta paket är dyrare så ingår det alltså mer. Den laddningsbara kontrollenheten och appen tillåter dig att spara inställningar så att du alltid kan ha de som passar dig bäst. Den har startfördröjning så att du kan starta maskinen och sedan placera pumpen så att de sitter skönt. Du har dessutom möjlighet att ha total koll på hur mycket du har pumpat och när för att på så sätt kunna planera vardagen och pumpningstillfällen bättre. Om du vet med dig att du kommer pumpa mycket på resande fot eller mycket hemifrån är detta ett väldigt bra alternativ då det kommer med både kylväska och transportväska.

  Det är mycket mer av en premiumprodukt än Medela Swing. Med de extra tillbehören och funktionerna är den ändå inte orimligt mycket dyrare. Frågan är bara om du behöver alla de extra funktionerna och tillbehören, det är främst det man måste fundera över, för annars fungerar Medela Swing lika bra.

  Läs mer
 5. NUK First Choice+

  8,4/10
  "En tystlåten pump som tillåter 16 olika kombinationer av inställningar"
  NUK elektrisk bröstpump First Choice+
  Antal tillbehör
  9
  Dubbelpumpning
  Nej
  Handsfree
  Nej
  Manuell
  Nej
  Fri frakt över 499 kr
  365 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Tystlåten
  • 16 kombinationsinställningar
  Nackdelar
  • Ingen dubbelpump

  En väldigt tystlåten pump, så om det är en viktig detalj för dig är detta ett bra alternativ. Det ljudet som den ger ifrån sig går bäst att jämföra med vibrationen på en telefon ungefär, som ett litet surrande, i stället för ett pumpande som är vanligt hos bröstpumpar.

  Bröstpumpen har hela 16 olika kombinationer av inställningar i sugstyrka och frekvens, så du har verkligen möjligheten att anpassa inställningarna efter det som ger mest komfort. Den kommer även med en minnesfunktion vilket gör att när du väl hittat din favoritinställning kan du enkelt spara den och återanvända genom ett enkelt knapptryck. Displayen anpassar sig efter ljuset i rummet du befinner dig i och inställningarna och knappar är intuitiva och enkla att lära sig.

  Den tillåter inte dubbelpumpning eller manuell pumpning samtidigt som den fortfarande är relativt dyr, så det man betalar för är främst de olika inställningarna, tystheten och minnesfunktionen. Vill du ha en bra pump, utan en enorm mängd tillbehör, som gör pumpningen tyst och enkel så är detta ett bra val. Annars är till exempel MAM 2in1 kanske ett mer prisvärt och komplett paket utan dubbelpumpning, även ifall den låter lite mer.

  Läs mer

brostpump baby

Köpguide till den bästa bröstpumpen

Ofta handlar man en bröstpump innan man är helt säker på hur ofta och hur mycket den kommer komma till användning. Som tidigare nämnt så kan en manuell pump räcka för dina behov och i så fall kan man spara ganska mycket pengar på en sådan. Det säkraste valet man kan göra är dock att täcka alla situationer som kan uppstå genom att köpa en elektrisk pump som går att använda på båda brösten samtidigt.

 • milkTillbehör
  Fler tillbehör kan först framstå som att det krånglar till det och att det blir mycket att hålla koll på men i långa loppet är det bättre att ha för många än för få. De flesta pumpar kommer med det mesta man behöver men desto fler tillbehör desto mindre är risken att det uppstår en situation där du inte har allt du behöver. Om man till exempel inte haft tid till att diska, inte använt redan pumpad mjölk eller liknande. Med ett barn i huset ser prioriteringar och ork väldigt annorlunda ut. Fler tillbehör kan verka krångligare men få tillbehör kan definitivt vara mer krångligt.
 • woman2Effektivitet & komfort
  Att ha en batteridriven pump gör det enklare att kunna pumpa var man vill. En dubbelpump gör även att du behöver spendera mindre tid med att pumpa och växla bröst, vilket gör att du kan fokusera på annat. Om det känns irriterande att behöva spendera tid och sitta ”fast” med bröstpumpningen är ett handsfree alternativ definitivt att rekommendera. Det innebär att du kan syssla med annat medan pumpen mjölkar. Det finns många alternativ här och det är bara att du ställer dig frågan vad du tror kommer passa dig bäst och känna dig mest bekväm med.
 • breast pump2Inställningar
  Det kan ofta vara värt att se över hur många inställningar och vilka sorters inställningar det finns på pumpen. För att pumpen ska vara så komfortabel som möjligt vill man gärna ha möjligheten att börja långsamt och sedan kanske öka på. Ännu bättre är det om pumpen har programinställningar som efterliknar ett barns sugmönster.
 • bluetooth2Extra Funktioner
  Att kunna spåra och hålla koll på sin pumpning kan vara väldigt skönt, det finns nog med saker att tänka på när man har ett ammande barn. Att ha tillgång och möjlighet att koppla pumpen till en app gör det enkelt att hålla koll på mängder och spenderad tid men kan också underlätta med planering och varnar om batterinivåerna är låga. Handsfree funktion är också något som är väldigt uppskattad hos vissa, eftersom det ger en mer frihet under pumpningen.

Vanliga frågor om bröstpumpar

Vilken bröstpump är bäst?

I vårt test fick Medela Swing Maxi Flex högst betyg utefter ett antal faktorer i kombination såsom pris, komfort och effektivitet. Din situation och behov behöver inte ställa samma krav, konsultera gärna vår köpguide högre upp på sidan.

Hur lång tid tar en bröstpumpning?

Det beror på om du har dubbelpumpnings funktion eller inte men med en enkel bröstpump tar en session mellan 10 och 20 minuter.

Vad innebär handsfree?

Att du inte behöver hålla i bröstpumpen och den har inte massa sladdar och kablar. Du kan helt enkelt hålla på med annat medans du pumpar.

Vilken typ av bröstpump ska jag välja?

Detta är väldigt individuellt beroende på hur ofta du kommer att använda pumpen. Det enklaste och mest komfortabla alternativet är en elektriskt pump eftersom det minimerar ditt jobb så du kan fokusera på annat.

Testvinnare - Bäst Bröstpump

 • Medela Swing Maxi Flex
 • Elvie Enkel Elektrisk Bröstpump
 • MAM Bröstpump 2in1
 • Medela Freestyle Flex Elektrisk Bröstpump
 • NUK First Choice+
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
32 röster, Genomsnitt: 4.6 / 5