Bäst i test: Bästa tyngdtäcket 2022

Uppdaterad april 2022

Har du svårt att sova? Eller vaknar du ofta på nätterna eftersom du sover oroligt? Då är du inte ensam. Enligt statistik från 2016 sover omkring en tredjedel av svenskarna dåligt och användandet av sömnmedicin har ökat med 40 % sedan år 2000. Istället för att medicinera dig till bättre sömn kan du skaffa ett tyngdtäcke. Det bästa tyngdtäcket, som enligt vårt test är Beckasin Tyngdtäcke Bambu, ger dig bättre sömnkvalitet och ökad trygghetskänsla. Utöver detta tyngdtäcke har vi testat flera modeller och utsett de 5 bästa i olika kategorier.

Vårt test av tyngdtäcken

Flera av de tyngdtäcken som finns på marknaden håller en hög kvalitet. Det bästa tyngdtäcket ska därför erbjuda något utöver det vanliga. Det vi tittar efter när vi testar oss fram till det bästa tyngdtäcket är huruvida materialet är ekologiskt och vilken typ av textil det är, vilken typ av tyngdmaterial som används, hur pass fuktavvisande täcket är och hur det ventilerar värme.

Utöver ovanstående delar tittar vi även alltid efter:

 • Kvaliteten – Ett tyngdtäcke tillverkat i ett slitstarkt och bra material med sömmar som inte spricker tyder på bra kvalitet. Kvaliteten säkerställs genom att vi testar täcket i några nätter, gör ”slittester” på det och tvättar det enligt tvättråden.
 • Certifieringar – Om tyngdtäcket är CE-märkt är det en fördel, det garanterar bland annat kvaliteten. Tester från tredje part får också gärna ha gjorts på täcket för att säkerställa frihet från exempelvis gifter och tillsatser.
 • Prisvärdheten – Hur står sig alla delarna i relation till priset? Ett rimligt prissatt tyngdtäcke med bra egenskaper har generellt sett en hög prisvärdhet.

 1. Beckasin Tyngdtäcke Bambu

  9,5/10
  "Har en härlig textur och välgörande egenskaper".
  Beckasin Tyngdtäcke Bambu
  Bäst i test
  Material
  Bambumaterial
  Fyllning
  Sandkristaller
  Vikt
  7 eller 10 kg
  Mått
  150 x 210 cm
  Tvätt
  Handtvätt/skonsam
  CE-märkt
  Ja
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Absorberar och avdunstar fukt effektivt
  • Antibakteriellt bambumaterial
  • Formar sig lätt efter kroppen
  • Blir inte för varmt
  Nackdelar
  • Speciella hänsyn vid tvätt

  Recension

  Om du är ute efter ett tyngdtäcke i premiumklassen är produkter av märket Beckasin det främsta valet. Företaget har ambitionen att tillhandahålla bäddtextilier som motsvarar de som används på femstjärniga hotell. Sett till vårt test har de också lyckats med detta. Kvaliteten på Beckasin tyngdtäcke bambu är i toppklass och materialvalet är det bästa.

  Ett tyngdtäcke i bambufibrer går utmärkt att använda året om, eftersom det både svalkar och värmer. Bambu har också fördelen att det absorberar och avdunstar fukt på ett betydligt mer effektivt sätt än till exempel bomull.

  När du ska göra rent eller tvätta tyngdtäcket bör du tänka på vilka tvättråd som ges. Materialet kan nämligen kräva vissa hänsyn. Rengöring av täcket behöver inte utföras alltför ofta, eftersom materialet i sig är antibakteriellt.

  Vi anser att Beckasin tyngdtäcke i bambu är ett klart premiumval och passar dig som vill ha lite extra lyx i sovrummet. Fyllningen av kristalliserade sandkristaller formas följsamt efter kroppen och den är helt gift- och allergenfri, något som bidrar till den högkvalitativa känslan. Täcket är även certifierat av Oeko Tex Association. Detta säkerställer att miljömässiga och ekologiska hänsyn har tagits i tillverkningsprocessen.

  Läs mer
 2. Tyngdtäcke Cura Pearl Classic

  9,4/10
  "Ett täcke av mycket hög kvalitet med goda omdömen".
  Tyngdtäcke Pearl Classic, 7 kg, 150X210CM
  Mest Prisvärd
  Material
  Bomull
  Fyllning
  Kiselpärlor
  Vikt
  7 eller 11 kg
  Mått
  150 x 210 cm
  Tvätt
  40 - 60 grader
  CE-märkt
  Ja
  Fri frakt över 350 kr
  60 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Mycket goda kundomdömen
  • Hög prisvärdhet
  • Skönt och lättbäddat
  • Jämnt fördelat tryck
  Nackdelar
  • Varmt sommartid

  Recension

  Svenska Cura of Sweden har idag flera innovativa sovrumsprodukter på marknaden som ska hjälpa dig att sova bättre. En av dessa produkter är tyngdtäcket Cura Pearl. Täcket är ett rutquiltat enkeltäcke med en fyllning av kiselpärlor packade i små påsar. Dessa utgör 95 % av fyllningen. Utöver pärlorna innehåller täcket även polyesterfibrer, vilket bidrar till en bra isolering. Fyllningen i sig är indelad i sektioner, något som gör att trycket blir jämnare.

  I vårt test av Cura Pearl upplevde vi att tyngdtäcket är både lätt att bädda med och att det inte är för varmt. Täcket är visserligen varmare än så kallade ringtäcken eller kedjetäcken, men så länge du inte använder det mitt i den varmaste sommaren, så är det inga problem.

  Fyllningen med kiselpärlor har fördelen att den inte avger något gnidande ljud, på samma sätt som exempelvis bolltäcken kan göra. Täcket anpassar sig också och lätt efter kroppen och dina rörelser.

  Cura Pearl håller en hög prisvärdhet och en god kvalitet. De kundomdömen som finns är även mycket positiva och recensionerna framhåller främst täckets sömnförbättrande egenskaper. Vi rekommenderar alltså Cura Pearl till dig som vill ha ett skönt och behagligt tyngdtäcke, med oros- och stressdämpande egenskaper.

  Läs mer
 3. Tyngdtäcke 7 lager med glaspärlor

  9,2/10
  "Prisvärt tyngdtäcke som är lätt att hantera och dessutom svalt".
  Tyngdtäcke 7 lager med glaspärlor
  Material
  Ekologisk bomull
  Fyllning
  Glaspärlor
  Vikt
  5 - 11 kg
  Mått
  203 x 152 cm
  Tvätt
  Handtvätt
  CE-märkt
  Nej
  Frakt från 29 kr
  14 dagars öppet köp
  2-4 dagars leverans
  Frakt från 119 kr
  14 dagar öppet köp
  2-5 dagars leverans
  Fördelar
  • Tunt och svalt
  • Klibbar inte på kroppen när du är varm
  • Goda kundrecensioner
  • Kan bidra till snabbare insomning
  Nackdelar
  • Svalt vintertid
  • Endast handtvätt

  Recension

  Flera av de tyngdtäcken som säljs är tjocka och ibland bylsiga. Ett undantag från denna ”regel” är dock Trend Rehabs tyngdtäcke som har en vaddstickning på endast 2 millimeter, i 7 lager ekologisk bomull. Det innebär bland annat att täckets fyllning med glaspärlor håller sig på plats mycket längre, än om stickningen vore tjockare. På så vis förbättras även kvaliteten på tyngdtäcket och materialet andas lättare.

  Täcket i sig är relativt tunt och det passar på så vis bra att använda sommartid, eller när det är varmare i rummet. Vintertid kan du istället behöva en extra filt. Fördelen med ett tunnare täcke är att det är lätt att hantera och att du lätt kan reglera värmen med ett extra lager. Du behöver därmed inte ta av dig tyngdtäcket i onödan.

  Vi uppskattar Trend Rehabs tyngdtäcke 7 lager eftersom kvaliteten är hög och priset relativt lågt. Det skapar en högre prisvärdhet. Vi hade dessutom lättare att somna med detta täcke, än med andra mer otympliga modeller. För dig som vill skaffa ett tyngdtäcke att använda året om, som dessutom passar till yngre personer, är denna modell ett klart bra val. Storlekarna som finns att välja mellan är 5, 7, 9 och 11 kilo.

  Läs mer
 4. Dubbeltäcke Tyngdtäcke

  9,1/10
  "Extra stort täcke för dubbelsängen sytt i sju lager".
  Dubbeltäcke Tyngdtäcke
  Material
  Ekologisk bomull
  Fyllning
  Glaspärlor
  Vikt
  13,6 kg
  Mått
  200 x 220 cm
  Tvätt
  Handtvätt
  CE-märkt
  Nej
  Frakt från 119 kr
  14 dagar öppet köp
  2-5 dagars leverans
  Fördelar
  • Passar för dubbelsäng
  • Hög kvalitet - används inom sjukvården
  • ECO-certifierat material
  • Mjukt och skönt
  Nackdelar
  • Endast handtvätt

  Recension

  Trend Rehabs dubbla tyngdtäcke är en större modell av deras tyngdtäcke med 7 lager. Istället för att köpa två separata tyngdtäcken, kan du alltså skaffa ett dubbeltäcke. En av fördelarna med täcket är att det har en hög hållbarhet, eftersom vaddstickningen endast är 2 millimeter. Det är hälften mot andra tyngdtäcken och gör att fyllningen lättare hålls på plats.

  Båda varianterna av Trend Rehabs tyngdtäcken används professionellt inom sjukvården och är BSCI-certifierade. De är alltså tillverkade med etiska och sociala hänsyn tagna. Inom sjukvården använder man täckena för att lindra ADHD och fibromyalgi. De egenskaper som tyngdtäcket har gör nämligen att stressnivåerna och blodtrycket i kroppen sjunker.

  Dubbeltäcket går snabbt att vänja sig vid eftersom materialet är så pass mjukt och behagligt. När vi testade denna variant tyckte vi också att sömnkvaliteten förbättrades. Vi sov djupare och mer ostört samtidigt som vi kände oss pigga och utvilade på morgonen.

  Sammanfattningsvis anser vi att Trend Rehabs dubbeltyngdtäcke är utmärkt för dig som vill ha ett kvalitativt täcke som är stort nog för både dig och din partner. Enda nackdelen är att det är handtvätt av tyngdtäcket som gäller.

  Läs mer
 5. Beckasin Tyngdtäcke 5 kg

  8,9/10
  "Tyngdtäcke med lättare vikt - perfekt för barn".
  Beckasin Tyngdtäcke 5 kg Bomullssatin Vit
  Material
  Bomull
  Fyllning
  Sandkristaller
  Vikt
  2,6 - 12 kg
  Mått
  150 x 210 cm
  Tvätt
  Handtvätt/skonsam
  CE-märkt
  Ja
  Gratis frakt
  365 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Gratis frakt
  365 dagars öppet köp
  1-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Hållbar tillverkning
  • Bäst för barn
  • Kvalitetssäkrade material
  • Hög prisvärdhet
  Nackdelar
  • Lättare vikt, ger kanske inte samma effekt som tyngre täcken

  Recension

  Med ett tyngdtäcke från svenska företaget Beckasin får du kvalitet i toppklass. Man eftersträvar att ta fram produkter som håller en femstjärnig hotellstandard, till ett bra pris. Tyngtäcket på 5 kilo passar bra för dig som inte vill ha ett för tungt täcke, men ändå vill dra nytta av fördelarna som detta erbjuder. Bäst passar det dock till barn.

  Vi kände ett ökat välbehag och mindre stress när vi sov med tyngdtäcket. Samtidigt inser vi att effekterna kan bli ännu mer påtagliga genom att välja en modell som är tyngre, åtminstone till vuxna. Rekommendationen är att ett tyngtäcke bör väga mellan 10 och 15 % av kroppsvikten.

  Materialet är i bomull och fyllningen är av sandkristaller från kvarts. Denna är också allergivänlig och helt luktfri. Sanden formar sig lätt efter din kropp och ger en bra omslutningseffekt, men täcken med denna fyllning kan upplevas som lite ”säckiga”.

  Om du funderar på att köpa Beckasins 5-kilostäcke till ditt barn ska du vara medveten om att produkten är certifierad av Oeko Tex Association. Detta gör täcket garanterat ansvarsfullt och hållbart tillverkat. Vi uppskattar kvaliteten på Beckasins tyngdtäcken överlag och detta täcke är inget undantag.

  Läs mer

child sleep bed baby s feet stick out from blanket

Din köpguide till det bästa tyngdtäcket

Det finns många varianter av tyngdtäcken idag. De har dessutom blivit fler de senaste åren i takt med att populariteten har ökat. För att du ska hitta det bästa tyngdtäcket har vi därför tagit fram och skrivit en köpguide. I denna hittar du de viktigaste delarna som du bör ha koll på.

Typer & modeller

De typer av tyngdtäcken som finns har lite olika egenskaper. Gemensamt för dem är att de innehåller någon form av tyngd, som ger den önskade effekten. De vanligaste varianterna av tyngdtäcken är de som har en fyllning av glas- eller kiselpärlor, alternativt sand. Dessa är mest förekommande på marknaden för privatpersoner. Utöver dessa fyllningsmaterial finns det även täcken med kedjor eller bollar.

De varianter av täcken som finns är alltså de med ett innehåll av:

 • Glas- eller kiselpärlor - Den vanligaste typen av tyngdtäcke innehåller kiselpärlor. Dessa är insydda i täckena, ofta i rektangulära rutor. Tyngdtäcken med glas- eller kiselpärlor håller ofta ett bra pris.

 • Polyestertrådar - Dessa har fördelen att de är flexibla och anpassas lätt efter kroppen. Nackdelen är att de är syntetiska.

 • Sandkristaller - Kristallerna är fria från gifter och lukt. Trycket de ger mot kroppen är jämnt och täcket formas naturligt efter din form. Många uppfattar att sandkristaller ger en mycket skön känsla.

 • Kedjor eller ringar - Ett kedjetäcke har kedjor som är insydda i täcket via kanaler. Detta ger ett jämnare tryck mot kroppen jämfört med vissa andra fyllningsmaterial, såsom bollar. Ringtäcken har samma funktion som kedjetäcken, men istället för kedjor är det metallringar som är insydda i tyget. Dessa gör att täcket får en bra omslutningsförmåga runt kroppen och det ger därmed en hög trygghetskänsla. Tyngdtäcken med ringar är också generellt sett svala.

 • Bollar - Bolltäcken har fördelen att de ger ett markerat tryck på vissa punkter. Bollarna, som är ihåliga, är insydda i fack i täcket och kan upplevas som varmare än till exempel ringtäcken. När du rör dig med ett bolltäcke över dig ska du vara medveten om att bollarna rör sig mot varandra. De avger då ett högre ljud än andra varianter av tyngdtäcken.

Vikt

Ett tyngdtäcke bör vara lika tungt som 10 till 15 % av kroppsvikten för att ge en önskvärd effekt. Om du har problem med ångest eller oro kan du välja ett täcke som väger mellan 15 och 20 % av kroppsvikten. Se detta som riktmärken och utgå från din egen upplevelse av tyngdtäcket. Vissa personer behöver ett tyngre täcke för att kunna slappna av helt, medan andra klarar sig med ett lättare. Vikten från tyngdtäcket påminner lite om massage eftersom det ger ett lätt och behagligt tryck mot kroppen.

Viktguide

Här kan du se ungefär hur mycket ditt tyngdtäcke kan väga utifrån din, eller ditt barns, vikt. Tänk på att barn under 2 år avråds från att använda tyngdtäcken.

 • <35 kg - Tyngdtäcke på 3 kg
 • 45 kg - Tyngdtäcke på 3 eller 5 kg
 • 55 kg - Tyngdtäcke på 5 kg
 • 65 kg - Tyngdtäcke på 7 kg
 • 75 kg - Tyngdtäcke på 7 eller 9 kg
 • 85 kg - Tyngdtäcke på 9 eller 11 kg
 • >95 kg - Tyngdtäcke på 9 eller 11 kg

Storlek

Den vanliga storleken på ett tyngdtäcke är 150 cm i bredd och 210 cm i längd. För att du ska uppleva bästa effekt, ska du täckas av tyngdtäcket på samma sätt som när du använder ett vanligt täcke. Om du använder täcket till barn bör du välja en mindre variant, annars riskerar det att bli för tungt. Storleken på tyngdtäcken åt barn är då i juniorstorlek.

Material

De material som används till yttertyget i tyngdtäcken varierar, men det vanligaste är bomull. Bomull har fördelen att det är lätt att tvätta, är varmt och är billigt. Väljer du dessutom ekologisk bomull så är det framtaget utan kemiska tillsatser och gifter.

 • Polyester - Ett vanligt material som används i flera tyngdtäcken är polyester. Detta material utgör ofta vadderingen i täcket. Nackdelen med polyester är att det inte ”andas” på ett naturligt sätt. Andningsförmågan hos ett tyngdtäcke är viktig eftersom det bidrar till att släppa ut fukt och värme. Använd gärna bomullsvadd istället för polyester.

 • Bambufibrer - Bland de mer exklusiva materialen i tyngdtäcken finns bambufibrer. Bambu har fördelen att det absorberar upp till fyra gånger mer fukt än bomull. Fukten avdunstar även mycket lättare eftersom materialet andas. Om du vill ha ett behagligt material som går att använda under årets alla månader, är bambufibrer ett bra val. Det är även bra för känslig hud eftersom få personer reagerar på det.  

Tänk på att ett för lätt material, och fyllning, i tyngdtäcket kräver att täcket är tjockare för att hålla rätt vikt. Nackdelen med detta är att täcket lätt blir för varmt och får svårare att ventilera fukt.

Vanliga frågor om tyngdtäcken

Kan barn använda tyngdtäcken?

Rekommendationen att ett tyngdtäcke bör väga mellan 10 och 15 % av kroppsvikten gäller även för barn. Det ska inte vara för tungt så ditt barn upplever obehag när han eller hon ligger under det. 3 eller 5 kilo är ofta lagom. Var uppmärksam på att barn under 3 år endast bör använda tyngdtäcke efter att du pratat med BVC eller läkare. Vissa kan nämligen avråda dig från att använda det.

Vem kan inte använda ett tyngdtäcke?

Om du använder ett  tyngdtäcke som är för tungt och du har en nedsatt lungkapacitet, finns risken att du får andningssvårigheter. På samma sätt avråds det från att använda tyngdtäcken om du har nedsatt blodcirkulation. Det kan leda till tryck- och liggsår i värst fall.

Om du vet med dig att du har hälsoproblem som kan påverkas av att du ligger under ett tyngdtäcke, bör du fråga din läkare innan användning.

Hur påverkar tyngdtäcket mig?

Tyngdtäcken förbättrar sömnkvaliteten hos flertalet personer som använder sig av dem. Upplevelsen och resultatet är visserligen individuellt, men de studier som gjorts visar att en signifikant del av testpersonerna märker en skillnad. Andra effekter är ökad avslappning och känsla av ”trygghet”.

Hur fungerar ett tyngdtäcke?

Stimulansen du får från ett tyngdtäcke hänger ihop med att kroppen är mottaglig för tryckupplevelser. Detta kallas ”deep pressure tissue stimulation” och ”sensory integration” och är samma funktioner som vid massage. När kroppen utsätts för ett tryck frigörs serotonin och oxytocin som är kroppens välbefinnande-hormoner. Andra effekter är sådana som sänkta stressnivåer, lägre blodtryck samt lugnare och jämnare andning.

Hur sköter jag mitt tyngdtäcke?

Om du sköter tyngdtäcket rätt håller det längre och kvaliteten och egenskaperna bibehålls. De tvättråd som finns för tyngdtäcken skiljer sig åt bland annat beroende på vilken fyllning de har. De generella riktlinjerna är att de inte får torktumlas. Om du centrifugerar dem gäller det att du kör på ett lågt varvantal. Det bästa är att låta täcket hängtorka.

Tänk på att tvättmaskinen ska tåla täckets vikt när du kör det i maskin. Ofta går det bra att tvätta på 40 eller 60 grader. Ett annat alternativ är att hänga ut täcket på vintern och låta det frysa. Då blir det av med kvalster och bakterier. Om du kemtvättar ditt täcke ska du vara uppmärksam på att vissa kemikalier inte är lämpliga att använda. När du har tvättat tyngdtäcket bör du sträcka ut det till sin fulla längd och bredd. Det gör att täcket torkar snabbare och behåller sin rätta form och funktion. Följ alltid de råd och riktlinjer som finns från tillverkaren innan du tvättar ditt tyngdtäcke.

Hur vet jag om kvaliteten är bra?

För att vara säker på att ett tyngdtäcke håller rätt kvalitet och säkerhet kan du välja ett som är CE-märkt. Det innebär att täcket bland annat uppfyller särskilda EU-krav för funktion, miljö och hälsa. Vissa material och textilier som används i tyngdtäcken är dessutom certifierade.

Hur väljer jag tyngdtäcke vid allergi?

Om du lider av allergier eller har känslig hud kan du välja ett tyngdtäcke som är testat mot tillsatser och allergener. Täcken som genomgått tredjeparts-tester håller överlag en hög kvalitet och är garanterat fria från gifter och tillsatser. Titta efter tester från institut och organisationer för medveten konsumtion såsom SGS, BSCI eller Sedex.

Testvinnare - Bäst Tyngdtäcke

 • Beckasin Tyngdtäcke Bambu
 • Tyngdtäcke Cura Pearl Classic
 • Tyngdtäcke 7 lager med glaspärlor
 • Dubbeltäcke Tyngdtäcke
 • Beckasin Tyngdtäcke 5 kg
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
14 röster, Genomsnitt: 4.9 / 5