Bäst i test: Bästa nattlampan för barn 2023

Uppdaterad 2 mars 2023

Mörkret kan kännas läskigt även i vuxen ålder, men för barn kan mörkret och tystnaden i natten vara väldigt skrämmande och förhindra en god natts sömn både för barn och förälder. Som tur är finns det väldigt många bra alternativ när det kommer till nattlampor; vissa som projicierar en natthimmel i taket, som stänger av sig automatiskt efter ett tag, som spelar musik eller går att sänka och höja ljusnivån på. Det finns många val och beroende på ditt barns preferenser så kan det kännas svårt att göra rätt val. Vi har kollat på den rejäla djungeln av nattlampor på den svenska marknaden och valt ut 6 som vi tycker står ut från mängden och Rubicson Nattlampa med stjärnhimmel blev bäst i test.

Testvinnare - Bästa Nattlampa barn 2023

Här får du en snabb överblick över de bästa Nattlamporna för barn 2023:

 • Bäst i test: Rubicson Nattlampa med stjärnhimmel
 • Pabobo Dynamisk Undervattenprojektor
 • 2B Baby Babblarna Nattlampa med stjärnhimmel
 • Capidi NL8 nattlampa
 • Zazu Nattlampa Lou
 • Liewood nattlampa Winston

De 6 bästa Nattlamporna för barn i September 2023

 1. 1. Rubicson Nattlampa med stjärnhimmel- Bäst i test

  9,7/10
  ”En fantastisk stjärnhimmel som sakta rör sig över taket eller till vaggande musik”.
  Rubicson Nattlampa med stjärnhimmel
  Bäst i test
  Batteri
  Ja
  Stjärnhimmel
  Ja
  Automatisk avstängning
  Nej
  Dimmer
  Nej
  Fri frakt över 300 kr
  30 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Vacker stjärnhimmel
  • Flera olika ljuseffekter
  • Reagerar på bakgrundsmusik
  • Laddbar & mobil
  Nackdelar
  • Ingen timer

  Recension

  Ledsavers nattlampa med stjärnhimmel är faktiskt helt underbar! Det kanske blir så att du hellre har den i ditt rum än i barnens. Den projicerar en vacker natthimmel med stjärnor, måne, moln och norrsken som sakta byter färg och fyller tak eller vägg med ett mjukt och svagt ljus som fungerar både på bebisar, barn och vuxna. Sätt på favorit vaggvisan eller någon lugn musik eller annat white noise och lampans effekter kommer ändra sig i takt med musiken, mycket effektfullt och vackert.

  Ledsavers stjärnhimmel är batteridriven men kan användas med laddaren i, så den fungerar i princip som en stationär lampa om man vill. Tyvärr har den inte automatisk avstängning men eftersom batteriet endast håller runt två timmar så kan den, när den är urkopplad, fungera som att den hade en timer. Finns faktiskt väldigt lite negativt att säga om denna produkt. Det finns flera olika lägen och ljuseffekter som enkelt ställs in på sidan av produkten.

 2. 2. Pabobo Dynamisk Undervattenprojektor

  9,6/10
  ”Mysig nattlampa med projicering & lugnande havsljud”.
  Pabobo Dynamisk Stjärnprojektor (Lugnt Hav)
  Batteri
  Ja
  Stjärnhimmel
  Ja
  Automatisk avstängning
  Ja
  Dimmer
  Nej
  Fri frakt över 499 kr
  365 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Gratis frakt
  365 dagars öppet köp
  1-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Härlig design
  • Timer på stjärnhimmlen
  • Med eller utan musik
  • Inställbar ljusstyrka & ljud
  Nackdelar
  • Inte laddningsbar
  • Kort timer på musik och ljus

  Recension

  Pabobos undervattenprojektor är en nattlampa med stjärnhimmel där upplevelsen ska påminna om att befinna sig under vattnet, med vågor och fiskar som simmar omkring. Effekten är fin och lugnande, både för vuxna och barn. Ljuset går att justera och det finns ljud som kan spelas till ljusshowen, antingen en vaggvisa, lugnande vågor eller annat ”white noise” såsom regn. Volymen går även den att variera eller stänga av helt. Ljudet är på i 15 minuter och ljuset i 22 minuter. Det är bra att det finns en tydlig timer men om ditt barn har svårt att somna.

  Nattlampan i sig är i ett gosedjurs-format med LED-ljus i mysigt plyschliknande-material. Lampan är helt portabel och drivs med AA-batterier. Tyvärr finns det inte någon laddningsmöjlighet.

 3. 3. 2B Baby Babblarna Nattlampa med stjärnhimmel

  9,3/10
  "Nattlampa med vaggvisa & vacker stjärnhimmel som täcker vägg & tak".
  Babblarna Nattlampa Projektor med vaggvisa
  Batteri
  Ja
  Stjärnhimmel
  Ja
  Automatisk avstängning
  Ja
  Dimmer
  Ja
  Fri frakt över 199 kr
  14 dagars öppet köp
  1-2 dagars leverans
  Fri frakt över 350 kr
  60 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Tilltalande effekter
  • Med Babblarnas visa
  • Lång batteritid
  Nackdelar
  • Lite kort timerfunktion

  Recension

  Baby Babblarna nattlampa ger dig flera funktioner i en och samma lampa, perfekt för den som vill slippa att köpa flera produkter. Du får ljudfunktion, stjärnhimmel, timerfunktion och nattlampa, allt i ett. Stjärnhimmeln är mycket tilltalande och täcker både väggarna och taket, men kan inte konkurrera med vårt förstahandsalternativ som är Ledsavers nattlampa. Den funktion som tilltalar oss mest, förutom stjärnhimmeln, är vaggvisan, även om ljudet kunde vara något bättre. Alla småbarnsföräldrar och barn känner igen Babblarnas visa och den är ett perfekt sätt att göra det lättare att somna.

  Ljusstyrkan justerar du genom att hålla in en knapp på undersidan av nattlampan. Även funktionerna justeras med enkla knapptryck. När du låtit nattlampan vara på i 45 minuter kommer den att stänga av sig automatiskt. Detta sparar batteri och gör att du kan lämna lampan obevakad. Batteritiden i sig ligger på knappt 8 timmar och när det är dags att byta ut dem, är det 3 AA-batterier som gäller.

 4. 4. Capidi NL8 nattlampa - Bästa billiga

  9,2/10
  ”Perfekt för hela hushållet, enkel & användbar nattlampa”.
  CAPiDi
  Bästa billiga
  Batteri
  Nej
  Stjärnhimmel
  Nej
  Automatisk avstängning
  Ja
  Dimmer
  Nej
  Fri frakt över 625 kr
  14 dagars öppet köp
  2-5 dagars leverans
  Fri frakt över 1 000 kr
  365 dagars öppet köp
  2-4 dagars leverans
  Fördelar
  • Ljussensor för automatisk tänd-/släckning
  • Mycket prisvärd
  • 4 färger att välja mellan
  Nackdelar
  • Endast nätanslutna

  Recension

  Capidis nattlampa är en mycket prisvärd och enkel modell som du aldrig behöver hålla koll på. En klar fördel med lampan är att du på ett billigt och effektivt sätt kan placera flera i bostaden, om flera ställen behöver lysas upp på natten. Nattlampan tänds och släcks automatiskt med ljusnivån i rummet (lampor eller sol). Du sätter i den i ett eluttag och sedan gör den allt jobb åt dig. Vi gillar den väldigt långa livstiden på lampan och det mjuka och svaga skenet.

  En nackdel är att det inte finns någon timer eller några extra funktioner utöver sensorn. Om du känner oro över att ljuset ska störa ditt barns sömn, så finns det grön eller rosa färg på lampan som avger motsvarande sken. Grönt och rött har, till skillnad från annat ljus, inte någon större inverkan på sömnen. Eluttag tenderar också att sitta lågt och ofta är sängkanten tillräckligt för att dölja det mesta av det direkta ljuset.

  Om du bara vill ha en enklare nattlampa utan finesser är detta ett mycket bra och prisvärt alternativ.

 5. 5. Zazu Nattlampa Lou

  9,1/10
  ”Som en läslampa & nattlampa i ett med olika lägen & timer”.
  Zazu Lou Nattlampa Uggla Taupe
  Batteri
  Ja
  Stjärnhimmel
  Nej
  Automatisk avstängning
  Ja
  Dimmer
  Ja
  Gratis frakt
  365 dagars öppet köp
  1-2 dagars leverans
  Fri frakt över 499 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fri frakt över 199 kr
  14 dagars öppet köp
  1-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Laddningsbar & portabel
  • Timer för nedsläckning
  • Sensor för tändning
  • Läsläge & Sovläge på ljuset (+ dimmer)
  Nackdelar
  • Byte av ljusfärg hade varit ett plus

  Recension

  Zazu nattlampa är en gullig uggla som tänds med ett knapptryck. Du tänder även på ett enkelt sätt ringen runt figuren, vilket kan vara bra om det ska läsas eller kollas under sängen på natten. Lampan kan dimmas i båda lägen och både ugglan och ring kan vara påslagna samtidigt. Lampan har de flesta funktioner man vill hitta på en nattlampa och den stänger av sig själv med en timerfunktion. Dessutom finns sensor om ditt barn vaknar.

  Det ljus som finns är vitt ljus, vilket inte är optimalt när man sover, men eftersom det finns timer på lampan samt sensor, så ser vi inte det som något som drar ner helhetsintrycket. Ljuset är dunkelt och är inte alls störande. Det skulle dock vara trevligt att kunna byta färg på ljuset.

 6. 6. Liewood nattlampa Winston

  8,9/10
  ”Flera mysiga och klämbara djurnattlampor med ett väldigt mjukt sken”.
  Liewood Winston Nattlampa Rabbit Stormy blue
  Batteri
  Ja
  Stjärnhimmel
  Nej
  Automatisk avstängning
  Nej
  Dimmer
  Nej
  Fri frakt över 499 kr
  365 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fri frakt över 499 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Simpel & populär nattlampa
  • Laddningsbar & mobil
  • Många olika djur att välja mellan
  Nackdelar
  • Ingen timerfunktion

  Recension

  Detta är en mycket simpel och populär nattlampa från Dansk/nordiska företaget Liewood. Kommer i många olika djurdesigns och med bara ett knapptryck ger de ifrån sig ett väldigt mjuk och gosigt ljus i barnrummet. Lampan är simpel, stilren och står inte ut i någon inredning. Den är portabel och håller sig levande i upp till tolv timmar utan laddning. Väldigt smidig att ta med på resa eller liknande.

  Om du vill att barnet själv ska kunna sköta lampan är den rekommenderad från 3 år, annars, och som är vanligast, är att någon vuxen sköter tändning och släckning. De är väldigt små och praktiska och kan klämmas på, nästan som en liten stressboll. Tyvärr finns det ingen timer eller sensor för att automatiskt stänga av lampan men om du är orolig för det finns det varianter som är mer röda i färgen och avger ett mer rött ljus (rött ljus har ingen inverkan på sömnkvalitén). Annars så kan vi garantera att ljuset från lampan är mycket dovt och mjukt hur som helst så risken för störning skulle vi säga är mycket liten.

kopguide nattlampa

Din köpguide till bästa nattlampan

Det finns en del att tänka på ändå när man ska välja nattlampa till sitt barn. Främst handlar det om vad du tror att nattlampan ska ha för funktion och när den ska användas. Det är viktigt med sömn det är därför nattlampor finns, för att just lugna och låta barn som skräms av mörkret att somna, men ljus är även ganska dåligt för vår sömn och det är en viktig sak att ha i åtanke när man ska köpa en nattlampa. Nedan har vi samlat funktioner och aspekter vi tycker är viktiga att tänka på innan man gör ett val.

 • light

  Ljusnivå 

  Det kan vara svårt att avgöra ljusnivån online men även i butiker om det inte finns testprodukter framme, men ljusnivån är viktig och man vill gärna ha så låg som möjligt. Det är viktigt att ha mörker när vi sover och desto mörkare nattlampan lyser desto bättre. Antingen det eller om nattlampan kan stänga av sig själv. Rött ljus är egentligen bäst om man vill ha igång lampan hela natten, men ja rött ljus känns också ofta lite läskigt. Grönt är också en ganska bra färg för att vi ska utsöndra melatonin på en jämn nivå, något som blått och vitt ljus kan störa eftersom kroppen associerar dessa med dagtid. Så försök hitta så låg ljusnivå som möjligt, helst rött eller grönt ljus eller en nattlampa som kan stänga av sig.
 • sensor5

  Sensor / Automatisk avstängning 

  En sensor som sätter på och stänger av nattlampan efter dagsljus eller ljuset i rummet är väldigt behändigt, då slösar man inte energi i onödan och du behöver inte ansvara för nattlampan varje dag. Det är en väldigt skön funktion som underlättar vardagen. Att annars kunna ställa in eller ha program som håller nattlampan i gång en timme eller två är också fördelaktigt av samma anledning. Så fort barnet somnat uppfyller inte en nattlampa inte någon direkt funktion om inte barnet vaknar, så det är något av en avvägningspunkt; vill man att barnet ska kunna vakna upp med ljus på eller vill man spara på energiförbrukningen.
 • battery9

  Batteri 

  Många nattlampor är nu för tiden batteridrivna och kommer med laddningsadapter. Det är mycket behändigt om man är ute på resande fot eller om barnet vill ha lampan nära och eluttagen inte är det eller är upptagna av annat. Det finns en del nattlampor som drivs av AA eller AAA batterier och då får man helt enkelt leva med att behöva byta emellanåt. Nätanslutna nattlampor som drivs från eluttag har oftast bättre hållbarhet och man slipper även krångel med att ladda eller liknande, men de är inte lika mobila.
 • dimmer

  Dimmer 

  En dimmer kan vara en väldigt användbar funktion, det gör nattlampan även till en vanlig lampa och kan då användas som läslampa bredvid sängen. På så sätt uppmuntras även barnet att ta en aktiv del i nattlampans användande och funktion och kan själv börja bestämma när det är dags att sluta med nattlampa eller välja ljusstyrka. Det är också mycket enklare att se till att det är en låg ljusnivå på nattlampan.
 • night

  Stjärnhimmel 

  Är ett mycket populärt alternativ har vi märkt. Barn fascineras över projicerade bilder och gillar verkligen att kunna ligga och kolla upp på en natthimmel. Det finns dock mer än bara stjärnhimmel som till exempel undervattenstema. Projicerande nattlampor kommer ofta med extra funktioner som ljud, rörelser eller "ljusshow” som kan reagera till ljud. Dessa är oftast lite dyrare produkter av den enkla anledningen till att de har fler funktioner och kostar mer att tillverka.  
 • school material

  Material / Utformning 

  De flesta nattlampor är gjorda i plast, antingen är hård eller mjukplast som gör att den går att klämma på om man så vill. Eftersom den primära funktionen är att ge ett dovt ljus behöver inte materialet spela så stor roll. Det finns dock många nya lampor som är gjorda som gosedjur och ger ifrån sig ljus. På så sätt kan man ha ljuset nära till hands om barnet vaknar på natten och vill se sig omkring. De flesta nattlampor kommer i formen av ett djur och ger på så sätt ett mer leksakligt intryck. OBS ska man ha ett gosedjur som nattlampa är det viktigt att det till exempel är LED-ljus som inte blir varmt.
 • price10

  Pris 

  Prislappen på en nattlampa varierar med funktionerna. Standard nattlampor som bara kopplas in i eluttag och inte har extra funktioner kostar oftast under hundralappen. Desto mer funktioner och anpassningar den har desto dyrare brukar det bli. Ändå verkar det ligga ett maxtak på ungefär 6-700 kr. Om du vill ha en vettig nattlampa där du antingen kan styra avstängning, har stjärnhimmel eller liknande så kan du räkna med att behöva betala mellan 3-500 kr.

Vilken nattlampa är bäst för barn?

Detta är ju en väldigt subjektiv fråga eftersom alla barn är unika och har olika preferenser. Gillar man att läsa så kan en nattlampa med dimmer vara en bra ide. Vissa fascineras av stjärnor och skulle säkert föredra en stjärnhimmel. Det finns många val att göra och det är även därför ganska stor spridning på del olika lamporna i vårt test, förhoppningsvis finns det en för alla. Det finns många funktioner att sortera efter som automatisk avstängning, möjlighet till batteridrift, laddningsmöjligheterna, ljusstyrkor osv. Du kan längre ner på vår sida se i vår köpguide vilka aspekter vi har vägt in i vårt test och som du själv kan fundera över innan du gör ett köp av nattlampa. Det vi har bedömt på är mycket av det ovanstående det vill säga nattlampans stil och funktioner men framförallt barnens upplevelse av dem.

Vanliga frågor om nattlampor

Vilken nattlampa är bäst?

I vårt test blev Rubicson Nattlampa med stjärnhimmel utsedd till vinnare men beroende på ditt barns preferenser och behov kan andra lampor vara att föredra. I vårt test finns flera olika varianter så du kan titta på dem och utgå från vår köpguide för att göra ett så informerat val som möjligt.

Vad är en nattlampa med stjärnhimmel?

Det är en projicerande nattlampa som, oftast, visar en natthimmel (stjärnor eller dylikt) på vägg eller tak och ger ifrån sig ett ganska svagt ljus. De brukar vara mycket behagliga och kommer ofta med flera funktioner, såsom musik, olika projiceringar eller rörelser.

Vilket ljus är bäst?

Rött och grönt ljus ska ha mindre inverkan på vår sömn än till exempel vitt eller blått ljus (som tyvärr är väldigt populära). Du kan leta efter nattlampor med dessa ljust, speciellt om det inte finns någon timer funktion på lampan. Annars se till att lampan ger ifrån sig ett väldigt svagt ljus, det behövs inte mycket för att man ska se när det är mörkt. Rött ljust kan framstå läskigt för många, vilket också kan vara något att ha i åtanke. Det viktigaste är ändå att ditt barn trivs med lampan.

Behöver mitt barn en nattlampa?

Det beror lite på åldern. Det är främst när barnen börjar bli lite äldre och mer medvetna om omvärlden som det kan vara behövligt. När de kan börja bli rädda för mörkret, småbarn kan sova i ett beckmörkt rum utan problem en nattlampa är i sådana fall för föräldrar som kan behöva se utan att ändra ljuset i rummet och då rekommenderar vi verkligen ett med rött ljus. Till äldre barn är det viktigt att de får vara med och bestämma vad för slags nattlampa de vill ha.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
34 röster, Genomsnitt: 4.8 / 5