Bäst i test: Bästa sovpåsen 2021

Sovpåsen är ett fantastiskt alternativ till filt eller täcke. Den kan inte glida upp och täcka barnets ansikte och omsluter kroppen och värmer bra. Sovpåsar kan ha ärmar eller vara ärmlösa och de tillverkas i många olika material. Vi har undersökt de mest populära sovpåsarna och testat 5 olika produkter för att göra ditt val lite lättare. Längst ner i artikeln kan du läsa om för- och nackdelar med sovpåsar samt en detaljerad köpguide till bäst sovpåse.

Vilken sovpåse är bäst?

Vi har testat 5 sovpåsar och utsett Ergobaby På Språng till vinnare. Testet är baserat på produkttester, kundomdömen och externa tester som vi har tagit del av. För att ta reda på vilken sovpåse som är den bästa så har vi bland annat tittat närmre på följande faktorer:

 • Säkerhet – säkerhet är A och O när det kommer till bebisar. De hanterar ju inte den saken så bra själva så det är viktigt att produkterna du köper är säkra och trygga. Med sovpåsar så är det viktigt att det inte finns några löshängande snören eller band. Ärmar och hals ska spännas åt så att barnet inte kan ta sig ur dem, men inte så hårt att de begränsar barnets rörlighet. Om påsen har dragkedja så ska den vara täckt med tyg så att barnet inte kan pilla på den och eventuellt klämma sig.
 • Material – Materialet som använts ska vara grundligt testade för skadliga ämnen, samt vara svett- och salivbeständiga. Tyget ska vara ha hög komfort, värma bra men samtidigt ha god ventilationsförmåga. Vi letar efter olika kvalitetsmärkningar för att se om produkten lever upp till god kvalitet.
 • Skötselråd – De allre flesta sovpåsar är enkla att tvätta. Och det ska de vara, tyger som måste handtvättas eller sovpåsar som inte kan tvättas i sin helhet kommer inte med på vår lista. Det är helt enkelt för omständigt och tidsineffektivt.

 

 1. 1. Ergobaby På Språng
  9,5/10
  Ergobaby Sovpåse Tjock På Språng Får 18-36 mån
  Bäst i test
  Material
  Bomull
  Lämplig ålder
  18-36 mån
  Ärmar
  Nej
  Till Butik
  499 kr
 2. 2. Ergobaby Sovpåse
  9,3/10
  Ergobaby Sovpåse Får
  Material
  Bomull
  Lämplig ålder
  0-6 månader
  Ärmar
  Nej
  Till Butik
  299 kr
 3. 3. Fixoni Sleeping Bag
  9,2/10
  Fixoni Sleeping Bag (Lt.Blue)
  Material
  Bomull
  Lämplig ålder
  0-3 mån
  Ärmar
  Nej
  Till Butik
  399 kr
 4. 4. Jungle 1.0 TOG Sovpåse
  8,9/10
  Jungle 1.0 TOG 0-6 m Sovpåse Vit
  Material
  Bomull
  Lämplig ålder
  0-6 mån
  Ärmar
  Nej
  Till Butik
  375 kr
 5. 5. Reima Sovpåse Nalle
  8,8/10
  Reima Sovpåse Nalle
  Material
  Polyester
  Lämplig ålder
  6-24 mån
  Ärmar
  Ja
  Till Butik
  749 kr

sovpase guide

Köpguide: välj rätt sovpåse

En sovpåse är en, oftast, ärmlös klänning som antingen är ihopsydd vid fötterna eller kan stängas nedtill. Den är tunnare än åkpåsen och främst anpassad att användas inomhus, men den lämpar sig lika bra i vagnen under sommarhalvåret.

 • tygMaterial – Sovpåsar ska vara mjuka, mysiga och varma men ändå välventilerande. Det gör att bomull lämpar särskild väl till sovpåsar. Polyester är också ett vanligt material, men vi föredrar bomull. Det är vanligt att sovpåsen har ett yttre skikt av polyester.  
 • sovpåseSäkerhet – Sovpåsar i sig är en säkerhet. De är designade för att barnet inte ska trassla in sig i påsen och att påsen ska sitta på och ge den värme som barnet behöver. Sovpåsen ska inte ha en stor luva eller vara stor nog att dras upp över barnets huvud, det är viktigt att barnet garanterat har ansiktet fritt.
 • designDesign – Den största designfrågan är ju om du vill ha ärmar på sovpåsen eller inte. De flest sovpåsar är ärmlösa och vi föredrar ärmlösa påsar då det är mindre risk för trassel. Men ärmar ger lite extra värme så det är till stor del en smaksak.
 • ventilationVentilation – En sovpåse ska gå att öppna upp på något sätt. Antingen en dragkedja fram- eller baktill eller fickor på sidorna som kan knäppas upp. På så sätt kan du enkelt reglera värmen.

Sovpåsen och säkerhet

Tänk på följande punkter för att ditt barn ska trivas och vara säker i sovpåsen:

 • Sovpåsen ska inte var för tight, ben och höfter ska ha god rörelsefrihet.
 • Ansiktet ska inte riskera att täckas över av till exempel en luva.
 • Var observant på om barnet blir för varmt i sovpåsen.
 • Armarna ska ha god rörelsefrihet.
 • Eventuell snörning ska kunna fästas säkert eller sitta otillgängligt för barnet.

 

Vanliga frågor om sovpåsar

Vad är en sovpåse?

En sovpåse är ett smidigt plagg som påminner om en klänning som är ihopsydd vid fötterna. Det gör att barnet får värmen och närheten de tycker om utan nackdelarna med en filt, där barnet kan dra upp filten över ansiktet eller ta sig ur filten. Sovpåsen lämpar sig särskilt väl till riktigt små barn eftersom säkerheten är hög.

Behöver jag en sovpåse?

Sovpåsen har blivit allt mer populär och uppskattad. Den är väldigt smidig och trygg, men det är inget måste. Framförallt inte om du har lite tajtare budget och står inför alla köp som ska göras som nybliven förälder. Filt och täcke ger ju samma effekt, men saknar finessen som finns hos sovpåsen.

Är ärmar på sovpåsen bra eller dåligt?

Det är svårt att ge ett rakt svar på frågan. Ärmlösa sovpåsar är vanligast, de är också smidigast tycker vi. Då blir sovpåsen mer flexibel i passform och kan användas längre. Fördelen med ärmar är ju såklart att barnet slipper frysa om armarna, men även att sovpåsen sitter lite bättre.

Testvinnare - Bäst Sovpåse

 • Ergobaby Sovpåse Tjock På Språng Får 18-36 mån
 • Ergobaby Sovpåse Får
 • Fixoni Sleeping Bag (Lt.Blue)
 • Jungle 1.0 TOG 0-6 m Sovpåse Vit
 • Reima Sovpåse Nalle
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
37 röster, Genomsnitt: 4.4 / 5
Senast Uppdaterad: 2021-03-29 13:56:23