Bästa Sovpåsen 2024

Av: Erika Nilsson • Senast uppdaterad:
Upptäck den bästa babysovpåsen för optimal komfort, säkerhet och användarvänlighet.
Sovpåse - Bäst i test
Betyg Bild Namn Pris Läs mer
betyg 4,7 Candide Sovpåse Omlott Candide Sovpåse Omlott
Pris
529 kr
Till butik
betyg 4,5 Ergobaby Swaddler Ergobaby Swaddler
Pris
299 kr
Till butik
betyg 4,3 EasyGrow Sovpåse EasyGrow Sovpåse
Pris
699 kr
Till butik
betyg 4,2 Ergobaby On The Move Ergobaby On The Move
Pris
449 kr
Till butik
betyg 4,0 Garbo & Friends Sovpåse Botany Garbo & Friends Sovpåse Botany
Pris
664 kr
Till butik
Se alla testvinnare

En babysovpåse är en viktig komponent i en bebis garderob, speciellt under de första levnadsåren. Det är ett praktiskt alternativ till traditionella filtar och täcken, designade för att ge din baby en trygg och behaglig sömn. De hjälper till att hålla barnet varmt under natten och minskar risken för plötslig spädbarnsdöd (SIDS) genom att förhindra att barnet kan täcka över huvudet. Babysovpåsen används flitigt under de kallare månaderna, men även under sommaren finns det tunnare varianter som hjälper till att reglera barnets kroppstemperatur.

I vår noggranna granskning och jämförelse av olika babysovpåsar på marknaden, har vi kommit fram till att Candide Sovpåse Omlott är det bästa babysovpåset. Den utmärker sig med sin höga kvalitet, smarta design och användarvänlighet. Candide Sovpåse Omlott erbjuder optimal komfort och säkerhet för din lilla skatt, samtidigt som den ger dig som förälder enkelhet i användning och skötsel. Läs vidare för att ta reda på mer om varför vi valde just denna sovpåse som bäst i test.

Bäst i Test 24 är gratis att använda och kommer alltid att vara det. Om du uppskattar vårt arbete kan du stödja sidan genom att klicka på någon av våra köplänkar. Om du genomför ett köp via dessa länkar får vi en liten provision från återförsäljaren. Detta hjälper oss att fortsätta tillhandahålla noggrann information och utföra fler produkttester för att hjälpa dig hitta de bästa produkterna på marknaden.
sovpse e225467a8d37ef7fe

De 7 bästa Sovpåsarna 2024

 1. Candide Sovpåse Omlott Stjärna Grå Bäst i test: 4,7/5
 2. Ergobaby Swaddler Mest prisvärda: 4,5/5
 3. EasyGrow Sovpåse 3-18M, Sweet Lavendel Bästa premiumvalet: 4,3/5
 4. Ergobaby On The Move Sovpåse 6-18 M TOG 1.0 Mest miljövänliga: 4,2/5
 5. Garbo & Friends Sovpåse Botany Bästa justerbara: 4,0/5
 6. Aden + Anais Bomullsmuslin Lätt Sovpåse 0-6m Mest stilfulla: 3,9/5
 7. Joha Sovpåse i ull Mest säkra: 3,8/5
 1. Bäst i test Candide Sovpåse Omlott

  "Högkvalitativ, säker och bekväm sovpåse för barn."
  Vårt betyg
  4,7/5
  Komfort:
  4,9/5
  Värmeisolering:
  4,9/5
  Vikt:
  4,3/5
  Till butiken
  (Köpbarnvagn)

  Candide Sovpåse Omlott är en högkvalitativ sovpåse som har fått vårt betyg 4,7 av 5. Den är tillverkad av 100% bomullsjersey, vilket gör den extremt mjuk och bekväm för barnet att ligga i. Bomullsjersey är också ett hållbart material som är lätt att rengöra, vilket gör denna sovpåse till ett utmärkt val för föräldrar. Den fyller även de nya säkerhetskraven för sovpåsar, vilket ger en extra trygghet.

  En av de mest framstående egenskaperna hos denna sovpåse är dess utmärkta isoleringsförmåga. Den hjälper bebisar att hålla en jämn kroppstemperatur under natten, vilket är viktigt för deras komfort och välbefinnande. Vikten är inte specificerad men med tanke på dess dimensioner (35x55 cm) och konstruktion kan vi anta att den är lätt nog för att enkelt kunna packas ner och tas med på resor.

  Vad gäller komfort, har Candide Sovpåse Omlott designats för att omfamna barnet från topp till tå, vilket ger en mysig och trygg känsla. Sovpåsen kostar 529 kr, vilket kan tyckas vara lite dyrt, men med tanke på dess höga kvalitet, komfort och säkerhetsegenskaper, anser vi att den ger ett utmärkt värde för pengarna. Sammantaget är Candide Sovpåse Omlott ett utmärkt val för alla föräldrar som letar efter en säker, bekväm och högkvalitativ sovpåse till sina små.

  Fördelar

  • Högkvalitativ och bekväm
  • Lätt att rengöra
  • Uppfyller nya säkerhetskrav
  • Utmärkt isoleringsförmåga
  • Mjuk och omslutande design

  Nackdelar

  • Relativt högt pris
  • Vikten är inte specificerad
  Produkten finns att köpa här:
  529 kr
 2. Mest prisvärda Ergobaby Swaddler

  "Ergonomisk och komfortabel swaddler med justerbar temperaturanpassning."
  Vårt betyg
  4,5/5
  Komfort:
  4,7/5
  Värmeisolering:
  4,0/5
  Vikt:
  4,8/5
  Till butiken
  (Jollyroom)

  Ergobaby Swaddler imponerar med sin innovativa och ergonomiska design, vilket gör den till en vinnare inom kategorin material. Tillverkad av 100% bomull, erbjuder denna swaddler inte bara hållbarhet och lätt rengöring, men också komfort för barnet. Dess unika patenterade benpåse möjliggör en ergonomisk grodposition för barnet, vilket rekommenderas av det Internationella Institutet för Höftledsdysplasi. Trots dess komplexa design är den lätt att använda och erbjuder enkelhet vid blöjbyten och användning av fempunktsbälte.

  Med tanke på isoleringsförmågan och komfort, erbjuder Ergobaby Swaddler en året-runt-lösning. Den kan justeras efter temperaturen vilket gör att den fungerar bra i både varma och kalla klimat. Vid varmt väder kan barnets ben vila utanför överdragspåsen för extra svalka, vilket bidrar till produktens övergripande komfort. När det gäller vikt, är denna swaddler lätt och kompakt, vilket gör den perfekt för resor och enkel att packa.

  Priset på 399 kr är mycket prisvärt för en swaddler. Men med tanke på dess unika funktioner, kvalitetsmaterial och ergonomiska design, erbjuder Ergobaby Swaddler definitivt bra värde för pengarna. Dessutom är många kunder nöjda med produkten, vilket framgår av de positiva recensionerna. Sammantaget ger vi Ergobaby Swaddler ett betyg på 4,5/5 och rekommenderar det starkt för föräldrar som söker en kvalitets swaddler för sina barn.

  Fördelar

  • Innovativ och ergonomisk design
  • 100% bomull för hållbarhet och komfort
  • Lätt att använda och rengöra
  • Passar året runt i olika klimat
  • Lätt och kompakt för resor

  Nackdelar

  • Komplex design kan vara förvirrande
  Produkten finns att köpa här:
  299 kr
 3. Bästa premiumvalet EasyGrow Sovpåse

  "Högkvalitativ, miljövänlig sovpåse med utmärkt isoleringsförmåga."
  Vårt betyg
  4,3/5
  Komfort:
  4,6/5
  Värmeisolering:
  3,8/5
  Vikt:
  4,5/5
  Till butiken
  (Köpbarnvagn)

  EasyGrow Sovpåse får höga betyg för dess material och isoleringsförmåga. Den är tillverkad av godkänd viskos från bambu och återvunnen polyester, vilket gör den både hållbar och miljövänlig. Dessutom är den mjuk och gosig, vilket bidrar till en bekväm sovupplevelse. Den inbyggda resåren runt midjan ser till att sovpåsen alltid håller sig på plats, vilket är en stor fördel för barn som tenderar att sparka av sig täcket. Isoleringsförmågan är också imponerande, eftersom sovpåsen behåller en jämn temperatur, vilket gör den lämplig för användning i både varma och kalla klimat.

  Vad gäller vikt och komfort, presterar EasyGrow sovpåse väl. Den exakta vikten specificeras inte, men med tanke på de använda materialen kan vi anta att den är lätt nog att packa ner och bära med på resor. Komfortnivån är hög tack vare det mjuka materialet och det rymliga utformningen. Dessutom gör de dubbla dragkedjorna att du inte behöver ta av hela sovpåsen för blöjbyten, vilket sparar både tid och ansträngning.

  Priset på 599 kr kan tyckas högt för en sovpåse, men med tanke på dess högkvalitativa material, utmärkta isoleringsförmåga och användarvänliga design, tycker vi att EasyGrow sovpåse ger bra värde för pengarna. Dessutom erbjuder företaget frakt gratis över 999 kr, vilket kan hjälpa till att mildra kostnaden något. Sammanfattningsvis ger vi EasyGrow sovpåse ett betyg på 4,3/5 för dess överlägsna prestanda och kvalitet.

  Fördelar

  • Högkvalitativa, hållbara material
  • Utmärkt isoleringsförmåga
  • Mjuk och bekväm
  • Inbyggd resår för stabilitet
  • Dubbla dragkedjor för enkelhet

  Nackdelar

  • Relativt högt pris
  • Fraktkostnader om under 999 kr
  Produkten finns att köpa här:
  699 kr
 4. Mest miljövänliga Ergobaby On The Move

  "Högkvalitativ, hållbar och justerbar sovpåse för barn."
  Vårt betyg
  4,2/5
  Komfort:
  4,7/5
  Värmeisolering:
  3,9/5
  Vikt:
  4,0/5
  Till butiken
  (Jollyroom)

  Ergobaby On The Move sovpåsen får höga poäng i kategorin material. Sovpåsen är tillverkad av 100% andningsbar bomull, vilket gör den mjuk och bekväm för barnet att sova i. Bomull är även ett hållbart material som tål maskintvätt, vilket gör rengöring enkel och smidig. Denna sovpåse har även en justerbar längd vilket gör att den kan anpassas och växa med barnet, vilket ger den extra poäng för hållbarhet och användarvänlighet.

  Isoleringsförmågan hos Ergobaby On The Move är också imponerande. Den dubbelriktade dragkedjan bidrar till att hålla värmen inne när det är sovdags, samtidigt som den möjliggör snabba blöjbyten. Sovpåsen har en tygtjocklek på mellan, vilket gör den lämplig för rum med standardtemperatur. Dessutom är den utrustad med olika TOG-värden för att passa olika väder- och rumstemperaturer. Detta ger användaren flexibilitet att använda sovpåsen i olika klimat.

  Med tanke på vikten, komforten och priset, får Ergobaby On The Move goda betyg. Sovpåsen verkar vara lätt nog för att enkelt kunna tas med på resor eller vandringar. Den är också rymlig nog för att ge barnet tillräckligt med utrymme att röra sig bekvämt medan de sover. För priset på 399 kr, verkar sovpåsen ge bra värde för pengarna med tanke på dess höga kvalitet, hållbarhet och flexibilitet. Sammantaget är Ergobaby On The Move en utmärkt sovpåse som vi gärna rekommenderar.

  Fördelar

  • Tillverkad av 100% andningsbar bomull
  • Hållbart och maskintvättbart material
  • Justérbar längd
  • God isoleringsförmåga
  • Lätt och rymlig

  Nackdelar

  • Kan vara för varm för varma klimat
  • Priset kan vara högt för vissa
  Produkten finns att köpa här:
  449 kr
 5. Bästa justerbara Garbo & Friends Sovpåse Botany

  "Kvalitativ och stilfull sovpåse för barn upp till 9 månader."
  Vårt betyg
  4,0/5
  Komfort:
  4,3/5
  Värmeisolering:
  4,0/5
  Vikt:
  3,7/5
  Till butiken
  (Bonti)

  Garbo & Friends Sovpåse Botany är en kvalitativ sovpåse som erbjuder både komfort och stil. Tillverkad av 100% bomullspercale med allergivänlig polyesterstoppning, garanterar sovpåsen en mjuk och bekväm plats för ditt barn att sova i. Dessutom, med dolda knappar vid axeln och en dold dragkedja längs ena sidan, är designen både praktisk och säker. Sovpåsen är också rymlig, med dimensioner på 35x70 cm, vilket gör den lämplig för barn upp till 9 månader.

  Sovpåsens isoleringsförmåga är imponerande. Den fungerar bra i normal till varm rumstemperatur och om rummet är lite kallare, kan du lägga till en tunn filt för extra värme. Trots den höga kvaliteten på material och isolering, är sovpåsen relativt lätt och enkel att hantera. Dock kan dragkedjan vara lite klurig att stänga ibland, vilket kan vara ett mindre hinder för vissa föräldrar.

  Med ett pris på 949 kr, kan Garbo & Friends Sovpåse Botany ses som en investering. Men med tanke på dess höga kvalitet, hållbarhet och design, anser vi att det ger ett bra värde för pengarna. Plus, det är OEKO-TEX® Standard 100 Certified, vilket innebär att det är fri från skadliga ämnen och säkert för ditt barn att använda. Sammanfattningsvis, med ett betyg på 4,0/5, rekommenderar vi definitivt Garbo & Friends Sovpåse Botany för de som söker en pålitlig och stilfull sovpåse för sina små.

  Fördelar

  • 100% bomullspercale och allergivänlig polyesterstoppning.
  • Praktisk och säker design.
  • Rymlig, passar barn upp till 9 månader.
  • Bra isoleringsförmåga.
  • OEKO-TEX® Standard 100 Certified.

  Nackdelar

  • Dragkedjan kan vara svår att stänga.
  • Högt pris jämfört med andra sovpåsar.
  Produkten finns att köpa här:
  664 kr
 6. Mest stilfulla Aden + Anais Bomullsmuslin

  "Bekväm och säker sovpåse i 100% bomullsmuslin."
  Vårt betyg
  3,9/5
  Komfort:
  4,1/5
  Värmeisolering:
  4,1/5
  Vikt:
  3,5/5
  Till butiken
  (Jollyroom)

  Aden + Anais Bomullsmuslin sovpåse får positiva omdömen för dess materialval. Tillverkad av 100% bomullsmuslin, är den både andningsbar och mjuk vilket bidrar till en bekväm sömn. Dessutom är tyget skapat utan azofärgämnen och kemikalier, vilket gör det till ett säkert och hälsosamt val för ditt barns hud. Den är också maskintvättbar, vilket gör den lätt att rengöra.

  När det gäller isoleringsförmåga har sovpåsen en TOG-värde på 1, vilket gör den lämplig för rumstemperaturer på mellan 21-23 grader Celsius. Detta gör den idealisk för användning under milda till varma väderförhållanden. Vikten av sovpåsen nämns inte, men med tanke på att den är gjord av bomullsmuslin kan vi anta att den är relativt lätt och därför lätt att packa och transportera.

  Priset för Aden + Anais Bomullsmuslin sovpåse är 399 kr, vilket kan vara lite dyrt jämfört med andra märken på marknaden. Men med tanke på dess högkvalitativa material och dess mångsidighet (den har ett helt dragkedja för smidig påklädning), kan det sägas att den erbjuder bra värde för pengarna. Med ett betyg på 3,9/5, är detta en produkt som vi skulle rekommendera till föräldrar som letar efter en bekväm, säker och lättanvänd sovpåse för sina barn.

  Fördelar

  • 100% bomullsmuslin, andningsbar och mjuk
  • Utan azofärgämnen och kemikalier
  • Maskintvättbar
  • Lämplig för milda till varma temperaturer
  • Fullständig dragkedja för enkel påklädning

  Nackdelar

  • Högre pris jämfört med andra märken
  • Ej specificerad vikt kan indikera tyngd
  Produkten finns att köpa här:
  399 kr
 7. Mest säkra Joha Sovpåse i ull

  "Ullsovpåse med bra isolering och smart design."
  Vårt betyg
  3,8/5
  Komfort:
  4,0/5
  Värmeisolering:
  3,9/5
  Vikt:
  3,5/5
  Till butiken
  (Bonti)

  Vi har noga testat Joha Sovpåse i ull och ger den ett betyg på 3,8 av 5. Sovpåsen är tillverkad av 100% ren ny ull, vilket ger den en utmärkt isoleringsförmåga. Den värmer effektivt i kallare klimat och kan även användas i varmare miljöer. Vi uppskattade också det smarta dragskobandet nertill som gör det enkelt att byta blöja på barnet utan att behöva ta av hela pyjamasen.

  Vid bedömning av vikt och komfort, fann vi att sovpåsen är relativt lätt och lätt att packa ner för resor. Den är rymlig och verkar bekväm för barnet. Dock är materialet ull, som kan vara mindre bekvämt för vissa barn, särskilt de med känslig hud. Dessutom kan ull vara mer krävande att rengöra jämfört med andra material.

  Priset på 349 kr ligger inom det genomsnittliga prisspannet för sovpåsar av god kvalitet. Med tanke på dess höga isoleringsförmåga och smarta design anser vi att Joha Sovpåse i ull erbjuder bra värde för pengarna. Sammantaget är Joha Sovpåse i ull ett solidt val för föräldrar som söker en varm, praktisk och prisvärd sovpåse för sina små.

  Fördelar

  • Utmärkt isoleringsförmåga
  • Effektiv i olika klimat
  • Smart dragskoband för enkel blöjbyte
  • Lätt och lätt att packa för resor
  • Bra värde för pengarna

  Nackdelar

  • Kan vara obekvämt för känslig hud
  • Krävande att rengöra
  Produkten finns att köpa här:
  349 kr
testvinnarna

Jämför de 7 vinnarna i testet

Se hur våra bästa produkter jämför sig med varandra här. Vill du sortera dem? Bara klicka på en rubrik i tabellen!

Sovpåse Komfort Värmeisolering Vikt Totalbetyg Pris
Candide Sovpåse Omlott Stjärna Grå 4,9/5 4,9/5 4,3/5 Betyg 4,7 / 5
4,7 / 5
Bästa pris
529 kr
Ergobaby Swaddler 4,7/5 4,0/5 4,8/5 Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Bästa pris
299 kr
EasyGrow Sovpåse 3-18M, Sweet Lavendel 4,6/5 3,8/5 4,5/5 Betyg 4,3 / 5
4,3 / 5
Bästa pris
699 kr
Ergobaby On The Move Sovpåse 6-18 M TOG 1.0 4,7/5 3,9/5 4,0/5 Betyg 4,2 / 5
4,2 / 5
Bästa pris
449 kr
Garbo & Friends Sovpåse Botany 4,3/5 4,0/5 3,7/5 Betyg 4,0 / 5
4,0 / 5
Bästa pris
664 kr
Aden + Anais Bomullsmuslin Lätt Sovpåse 0-6m 4,1/5 4,1/5 3,5/5 Betyg 3,9 / 5
3,9 / 5
Bästa pris
399 kr
Joha Sovpåse i ull 4,0/5 3,9/5 3,5/5 Betyg 3,8 / 5
3,8 / 5
Bästa pris
349 kr
viktiga faktorer för att välja rätt sovpåse

Så hittar du bästa sovpåse

För att hitta den bästa babysovpåsen för just ditt barn krävs det att man tar hänsyn till en rad olika faktorer. Dessa kan variera från allt ifrån sovpåsens design till dess funktionalitet och säkerhetsaspekter. Nedan följer några av de viktigaste kriterierna att beakta när du letar efter den perfekta babysovpåsen.

Material

En av de mest grundläggande aspekterna att titta på när du väljer en babysovpåse är materialet den är gjord av. Materialet kan ha stor inverkan på hur bekväm och varm sovpåsen är för ditt barn. Bomull är ett vanligt material som används i babysovpåsar, eftersom det är mjukt, andas väl och är lätt att tvätta. Ekologisk bomull kan vara ett bra val för barn med känslig hud eller allergier. Andra material som används är polyester, som har goda isolerande egenskaper, och merinoull, som är känt för sin förmåga att reglera kroppstemperaturen.

Storlek och passform

Det är viktigt att sovpåsen passar bra för ditt barns storlek och ålder. En för liten sovpåse kan vara obekväm och begränsa rörelsefriheten, medan en för stor sovpåse kan vara farlig eftersom barnet kan glida ner i den. Många tillverkare erbjuder sovpåsar i olika storlekar, ofta baserade på barnets ålder eller längd. Det är också bra om sovpåsen har justerbara funktioner, som knappar eller dragkedjor, så att den kan anpassas efter barnets tillväxt.

Säkerhet

Säkerhet är en central aspekt när det kommer till alla babyprodukter, och sovpåsar är inget undantag. En säker sovpåse bör ha ett säkert stängningssystem som inte kan öppnas av barnet, men som är lätt för en vuxen att öppna vid behov. Dessutom bör sovpåsen vara tillverkad av brandsäkra material och inte ha några lösa delar eller dekorationer som kan utgöra en kvävningsrisk.

Temperaturreglering

En bra babysovpåse bör hjälpa till att reglera barnets kroppstemperatur och hålla dem bekvämt varma utan att bli för varma. Detta kan uppnås genom att välja en sovpåse med rätt tjocklek och material för den aktuella årstiden eller rumstemperaturen. Vissa sovpåsar kommer med en TOG-värdering, vilket är ett mått på termiskt motstånd och kan hjälpa dig att välja en sovpåse med rätt värme för ditt barn.

Användarvänlighet

En bra babysovpåse bör vara enkel och praktisk att använda. Detta inkluderar att den ska vara lätt att sätta på och ta av ditt barn, samt att den ska vara lätt att öppna för blöjbyten under natten. Dragkedjor, knappar eller kardborreband kan användas för att fästa sovpåsen, men det är viktigt att dessa inte skaver mot barnets hud eller utgör en kvävningsrisk.

Underhåll och hållbarhet

Som med alla babyprodukter, kommer din babysovpåse sannolikt att behöva tvättas ofta. Därför är det viktigt att välja en sovpåse som är maskintvättbar och tål frekvent tvättning utan att förlora sin form eller komfort. Hållbarhet är också en viktig faktor - en högkvalitativ sovpåse bör kunna hålla i flera år, eller till och med kunna användas av flera barn.

Användarrecensioner

Slutligen är det alltid en bra idé att ta hänsyn till andra föräldrars erfarenheter och betyg. Genom att läsa användarrecensioner kan du få en bättre uppfattning om sovpåsens faktiska prestanda, liksom eventuella problem eller nackdelar som inte nämns av tillverkaren. Kom ihåg dock att alla barn är olika, och vad som fungerar för ett barn kanske inte fungerar för ett annat.

sovpase guide

Användning av babysovpåse

Att använda en babysovpåse kan vara ett utmärkt sätt att säkerställa att ditt barn sover tryggt och bekvämt. Men, det finns vissa saker man bör tänka på för att se till att sovpåsen används på rätt sätt och ger maximala fördelar. Här följer några viktiga punkter att tänka på när du använder en babysovpåse.

Välj rätt storlek

Det är av största vikt att välja en babysovpåse som är lämplig för ditt barns ålder och storlek. En för stor sovpåse kan innebära en risk för kvävning om barnet glider ner i den, medan en för liten sovpåse kan begränsa barnets rörelser och skapa obehag. Se till att följa tillverkarens storleksguide och välj en sovpåse som passar ditt barns nuvarande längd och vikt. Kom ihåg att barn växer snabbt, så det kan bli nödvändigt att byta upp sig i storlek efter några månader.

Justera efter temperaturen

Babysovpåsen bör anpassas efter rumstemperaturen där ditt barn sover. Om det är kallt i rummet, välj en tjockare sovpåse, kanske till och med en med långärmad design. Om det är varmt, välj en tunnare variant, kanske till och med en utan ärmar. Många sovpåsar kommer med en TOG-värdering, vilket kan hjälpa dig att välja rätt sovpåse för olika temperaturer. Kom ihåg att även kontrollera ditt barn regelbundet för att se till att de inte blir för varma eller för kalla.

Undvik lösa kläder

När ditt barn sover i en babysovpåse, är det bäst att undvika att klä dem i lösa kläder eller lager på lager. Detta eftersom det kan göra det svårare för barnet att reglera sin kroppstemperatur och ökar risken för överhettning. Ett par pyjamas eller en bodysuit är ofta allt som behövs under sovpåsen. Om det är extra kallt kan du lägga till ett par strumpor eller en tunn tröja.

Placering av dragkedjan

Om din babysovpåse har en dragkedja, bör du tänka på var den är placerad och hur du använder den. Vissa sovpåsar har dragkedjan framför, vilket kan vara bekvämt för blöjbyten mitt i natten, medan andra har den på sidan eller runt botten. Oavsett placering, se till att dragkedjan alltid är helt stängd när barnet sover och att den inte skaver mot barnets hud.

Säkerhet framför allt

Slutligen, och kanske viktigast av allt, är säkerheten. Se till att sovpåsen inte har några lösa delar, som knappar eller snören, som ditt barn kan kvävas på. Kontrollera också att sovpåsen inte kan dras upp över barnets huvud. Om du är osäker, tala med din barnläkare eller barnmorska om hur du bäst använder en babysovpåse på ett säkert sätt.

sovpase sakerhet

Vem har nytta av en babysovpåse?

Babysovpåsen är en mycket praktisk och användbar produkt som kan underlätta både föräldrars och barns liv i många situationer. Men vem är det egentligen som drar störst nytta av en babysovpåse? Låt oss titta närmare på det.

 • Föräldrar till nyfödda: En babysovpåse är ett utmärkt verktyg för föräldrar till nyfödda barn. Den håller barnet varmt och bekvämt, vilket kan bidra till bättre sömn. Dessutom minskar den risken för plötslig spädbarnsdöd (SIDS), eftersom det inte finns några lösa filtar eller täcken som kan täcka över barnets ansikte. Sovpåsen är också lätt att använda - du behöver bara lägga barnet i den, stänga den och ditt barn är redo att sova säkert.
 • Föräldrar som reser: För de föräldrar som ofta är på resande fot med sina små, kan en babysovpåse vara en riktig livräddare. Den är lätt att packa ner och ta med sig, och ger ditt barn en bekant sovplats oavsett var ni befinner er. Många hotell och boenden erbjuder inte lämpliga sängkläder för spädbarn, så att ha med sin egen sovpåse kan ge både komfort och sinnesro.
 • Föräldrar till barn som rör sig mycket i sömnen: Om ditt barn tenderar att sparka av sig täcken eller rör sig mycket i sömnen, kan en babysovpåse vara lösningen. Den håller barnet täckt och varmt hela natten, oavsett hur mycket de vrider och vänder på sig. Dessutom kan den begränsade rörelsefriheten i sovpåsen faktiskt hjälpa vissa barn att sova djupare och mer stillsamt.

Å andra sidan, om ditt barn är äldre och redan har vant sig vid att sova med en vanlig täcke och kudde, kanske de inte gillar känslan av att vara insvept i en sovpåse. Vissa barn kan också tycka att det är obekvämt att ha benen instängda, särskilt om de är vana vid att sprattla med benen när de sover. I dessa fall kan en traditionell sängklädsel vara ett bättre alternativ.

vanliga frågor om Sovpåse

FAQ: Vanliga frågor om Sovpåse

Kan mitt barn sova i en babysovpåse hela natten?

Ja, det kan det. Babysovpåsar är designade för att vara säkra och bekväma för barn att sova i under längre perioder, inklusive hela natten. De ger en jämn temperatur genom att hålla barnet varmt utan risk för överhettning, vilket kan bidra till en bättre sömn. Dock är det viktigt att regelbundet kontrollera ditt barn för att se till att de inte blir för varma eller kalla, och att anpassa kläder och sovpåsens tjocklek efter rumstemperaturen.

Ska jag klä mitt barn i pyjamas under sovpåsen?

Det beror på temperaturen i rummet och tjockleken på sovpåsen. Om det är varmt i rummet och sovpåsen är av en tunnare modell, kan ett par bomullsbody eller en kortärmad pyjamas vara tillräckligt. Om det är kallt eller om sovpåsen är tunn, kan ditt barn behöva bära mer kläder, som en långärmad pyjamas. Det viktigaste är att ditt barn känner sig bekvämt och inte blir för varmt eller kallt.

Kan jag använda en babysovpåse istället för en filt?

Ja, det kan du. Faktum är att många experter rekommenderar användning av babysovpåse istället för lösa filtar för spädbarn, eftersom de kan minska risken för plötslig spädbarnsdöd (SIDS). En babysovpåse håller barnet varmt utan risk för att täcket ska glida över ansiktet och hindra andningen. Dessutom kan de hjälpa till att skapa en bekant sovmiljö för ditt barn, vilket kan vara särskilt användbart när du reser.

Från vilken ålder kan jag börja använda babysovpåse?

Babysovpåsar kan användas från födseln, så länge du väljer en sovpåse som är lämplig för ditt barns storlek och vikt. Vissa sovpåsar är speciellt utformade för nyfödda, med extra funktioner som gör det lättare att byta blöja mitt i natten. När ditt barn blir äldre och börjar rulla över av sig själv, kan du behöva byta till en sovpåse som ger mer rörelsefrihet.

Hur ofta behöver jag tvätta babysovpåsen?

Det beror på hur ofta den används och om det finns några spill eller olyckor. Generellt sett är det bra att ha minst två sovpåsar, så att du kan använda den ena medan den andra tvättas. De flesta babysovpåsar är maskintvättbara, men det är viktigt att följa tillverkarens skötselinstruktioner för att hålla dem i bästa skick.

Kan jag använda en babysovpåse i bilbarnstolen?

Generellt sett rekommenderas det inte att använda en traditionell babysovpåse i en bilbarnstol, eftersom de kan göra det svårt att korrekt justera säkerhetsbältet. Dock finns det speciella rese-sovpåsar som är designade för att kunna användas säkert i bilbarnstolar, med utskärningar för bälten och sele.

Behöver jag olika babysovpåsar för olika årstider?

Det kan vara en god idé att ha olika sovpåsar för olika årstider, eftersom ditt barns behov av värme kan variera. Under varma sommarmånader kan en tunnare sovpåse eller en sovpåse utan ärmar vara mest lämplig, medan en tjockare sovpåse kan behövas under kalla vintermånader. Många sovpåsar kommer med en TOG-värdering, vilket kan hjälpa dig att välja rätt sovpåse för olika temperaturer.

Kan jag använda en babysovpåse när mitt barn börjar krypa eller gå?

Ja, du kan fortsätta att använda en babysovpåse även när ditt barn börjar krypa eller gå. Faktum är att många sovpåsar har särskilda funktioner för äldre barn, som extra utrymme för rörelse eller öppningar för fötterna. Dock är det viktigt att se till att sovpåsen inte hindrar ditt barns rörelsefrihet eller gör det svårt för dem att stå upp i sängen om de vill.

Vilka andra produkter kan vara användbara när jag använder en babysovpåse?

Användningen av en sovpåse kan vara mycket praktisk när du är på resande fot med din bebis, men det finns också andra produkter som kan hjälpa till att göra ditt barns sömn ännu mer bekväm och säker. Här är några exempel på sådana produkter:

 • Bärsjal: Perfekt för att hålla ditt barn nära dig och hjälpa dem att känna sig trygga och bekväma. Detta kan vara särskilt användbart när du reser eller är ute och går.
 • Skötväska: Ett måste för alla föräldrar på språng. I den kan du förvara allt du behöver, inklusive blöjor, våtservetter, extra kläder och naturligtvis din babysovpåse.
 • UV-tält för barn: Om ni är ute i starkt solsken kan ett UV-tält för barn vara ett utmärkt sätt att skydda ditt barn från skadliga UV-strålar, samtidigt som de har en mysig plats att sova i sin babysovpåse.
 • Barnvagnsfläkt: Om det är en varm dag och ditt barn sover i sin babysovpåse, kan en barnvagnsfläkt hjälpa till att hålla dem svala och säkra.

 

Sovpase Banner 1

Om vårt test

För att ge våra läsare den mest omfattande och tillförlitliga informationen, har vi på Bäst i Test 24 genomfört en noggrann och omfattande undersökning av Babysovpåsar. Vi har testat flera olika modeller från olika tillverkare för att hitta den bästa Babysovpåsen på marknaden. Vårt test har varit baserat på en rad olika kriterier som vi anser är viktiga för att en babysovpåse ska vara effektiv, säker och bekväm för barnet.

 • Säkerhet: Hur säker är babysovpåsen? Har den några lösa delar eller farliga material? Har den testats och certifierats för säkerhet?
 • Komfort: Hur bekväm är babysovpåsen för barnet? Är materialet mjukt och skonsamt mot barnets hud? Är det tillräckligt med utrymme för barnet att röra sig fritt?
 • Värme: Hur bra isolerar babysovpåsen? Håller den barnet tillräckligt varmt under kalla nätter utan att överhettas under varmare perioder?
 • Design: Är babysovpåsen väl designad? Är den lätt att använda och att tvätta? Passar den in i de flesta barnvagnar och sängar?
 • Pris: Hur mycket kostar babysovpåsen? Ger den värde för pengarna?

Att hitta den bästa babysovpåsen kan vara en utmaning, men med vår omfattande test och utvärdering hoppas vi att vi har gjort processen lite enklare. Vi har tagit hänsyn till alla viktiga aspekter, från säkerhet och komfort till design och pris, för att ge dig den mest pålitliga och hjälpsamma guiden till bästa babysovpåsen på marknaden.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
22 röster, Betyg: 4.5 / 5
erika2
Erika Nilsson
Expert inom barn & familj

Erika Nilsson är en engagerad skribent med en outtröttlig passion för allt som rör barn och familj. Hennes intresse började när hon blev mamma och insåg den komplexa väven av beslut och utmaningar som varje förälder ställs inför. Denna personliga resa har drivit Erika till att ständigt söka kunskap och dela med sig av sina erfarenheter.

Genom att kombinera sin praktiska erfarenhet med gedigna studier har Erika hjälpt många föräldrar att navigera genom föräldraskapets glädjeämnen och utmaningar. Hennes genuina önskan att stötta och upplysa andra återspeglas i varje artikel, och hennes råd har blivit ovärderliga för många familjer.