Bäst i test: Bästa ashwagandha 2021

Ashwagandha (Withania somnifera) är en aktad ört inom den indiska ayurvediska medicinen och har använts i över 4000 år för att bland annat motverka stress, ångest och för att stärka kroppens immunförsvar. Det finns många ashwagandhaprodukter på marknaden idag. Vi har valt ut 5 testvinnare som vi rekommenderar starkt om du överväger att köpa ashwagandha för ditt välmående.

Vilket tillskott med ashwagandha är bäst?

Ashwagandha har flera användningsområden men främst används det för att minska nivåerna av stresshormonet kortisol och för att balansera blodsockernivåer. Är du gravid eller har barn som ammar bör du konsultera läkare innan du använder ashwagandha. Vi har valt att titta närmare på följande punkter som grund för vår betygsättning:

 • Typ - Ashwagandha säljs i främst i kapsel- eller pulverformat. Med kapslar är det enklare att kontrollera och hålla koll på konsumerad mängd. Pulver underlättar att använda ashwagandhan i matlagning såsom i smoothies.
 • Dosering - En fördel med aswagandha är att det inte finns några direkt kända biverkningar förutsatt att doseringsanvisningarna följs. För en jämn effekt rekommenderar vi att följa doseringarna enligt produktspecifikationerna. Annars kan produkten tas efter behov. Kontinuerligt dagligt intag har påvisats ha en positiv inverkan på minne och kognitiva funktioner. Ashwagandha per kapsel är därför ett viktigt mått.
 • Övrigt - Vi tittar även på övrigt innehåll i produkterna såsom andra mineraler och vitaminer, och huruvida de går i linje med avsedd effekt från ashwagandhan. Pris är också en viktig faktor, likaså tillverkningsprocessen om produkten är ekologisk eller inte.

 1. 1. Healthwell Ashwagandha Premium
  9,5/10
  Healthwell Ashwagandha Premium
  Bäst i test
  Antal doser
  120 kaps
  Pris / doser
  2 kr
  Ashwaganda / doser
  500 mg
  Typ
  Kapsel
  Till Butik
  249 kr
 2. 2. Better You Premium Ashwagandha
  9,4/10
  Better You Premium Ashwagandha
  Antal doser
  90 kaps
  Pris / doser
  3 kr
  Ashwaganda / doser
  400 mg
  Typ
  Kapsel
  Till Butik
  249 kr
 3. 3. RawPowder Ashwagandha
  9,1/10
  RawPowder Ashwagandha Pulver
  Antal doser
  25
  Pris / doser
  5
  Ashwaganda / doser
  500mg (1 tesked)
  Typ
  Pulver
  Till Butik
  125 kr
 4. 4. Solgar Ashwagandha Root Extract
  8,8/10
  Solgar Ashwagandha Root Extract
  Antal doser
  60 kaps
  Pris / doser
  4 kr
  Ashwaganda / doser
  300 mg
  Typ
  Kapsel
  Till Butik
  229 kr
 5. 5. Vitaprana Ashwagandha
  8,5/10
  Vitaprana Ashwagandha
  Antal doser
  90 kaps
  Pris / doser
  2 kr
  Ashwaganda / doser
  125 mg
  Typ
  Kapsel
  Till Butik
  159 kr

Ashwagandha pulver

Ashwagandha hälsofördelar

Ashwagandha har använts och dess effekter studerats i flera tusen år. Flera studier har påvisat en mängd positiva effekter hos människor, där de mest välkända är de stressreducerande och ångestdämpande effekterna. Vi har tittat på flera studier för att kunna sammanställa de uppvisade effekter som ashwagandha har.

 • Spain3tress, ångest & trötthet

  Stress är ett vanligt problem i dagens samhälle och när den är upprepad och långvarig ökas produktionen av stresshormonet kortisol. Hormonet bryter ner muskler, ökar blodsockerhalten och ökar kroppens insulinnivåer, och då minskar energiproduktionen i kroppens celler med trötthet och oro som biprodukter. Det kan i sin tur leda till utbrändhet och utmattningssyndrom. Studier har visat att ashwagandha både kan normalisera kortisolnivåer och sänka blodsockernivåerna i kroppen. I en studie på 64 personer med kroniska stressproblem rapporterades en minskning av ångest och sömnlöshet med 69 %, efter att dagligen ha tagit ashwagandha.
 • Cacancerncermotverkande egenskaper

  I ett flertal studier har ashwagandha uppvisat motståndskraftighet gentemot cancer. Bland annat har ashwagandha visat sig hjälpa i framkallning av apoptos. Apoptos är framkallad celldöd och ett av kroppens främsta skydd mot t.ex. skadliga cancerceller. Ashwagandha genererar även reaktiva syrearter som antas förhindra uppkomsten av nya cancerceller. Ashwagandha har haft positiva resultat i studier hos ett flertal olika cancersorter, bland annat bröst-, lung-, hjärn-, äggstocks-, och tjock- och ändtarmscancer.
 • Mminneinne & koncentration

  Traditionellt har ashwagandha använts för att förbättra mentala förmågor. Moderna studier kan till viss del bekräfta påverkan på bland annat minnet och koncentrationen. En studie påvisade att gruppen som fått ashwagandhatillskott förbättrade sin egen förmåga och hade bättre resultat än kontrollgruppen inom områden kopplade till minnet och koncentration.
 • Ömusklerkad muskelmassa och fettförbränning

  En studie i dosering av ashwagandha upptäcktes det att personer som tagit 750-1250mg per dag hade betydande förändring i muskelstyrka efter 30-dagars deltagande. En annan studie där ashwagandha och styrketräning studerades i kombination märktes en signifikant ökning i fettförbränningen och muskelmassa.
 • Öspermkade testosteronnivåer och fertilitet hos män

  Två separata studier har visat på ökade antioxidant- och testosteronnivåer i blodet hos deltagare som fått ashwagandhatillskott. I båda studierna ökade även fertiliteten hos männen, bland annat ökade spermieantalet och deras rörlighet.

Vanliga frågor om Ashwagandha

Vilken ashwagandha är bäst?

Vi har valt Healthwell Ashwagandha Premium på grund av dess kombinerade attribut. Produkten är inte bara prisvärd men innehåller även flest antal kapslar och högst koncentration av ashwagandha per kapsel av de produkter vi testat. Detta ger produkten ett klart övertag bland konkurrenterna, du får mest för pengarna, och även om rekommenderad daglig dos är 2 tabletter kommer den höga koncentrationen på 500mg per kapsel göra att endast 1 i många fall är lika mycket eller mer än koncentrationen hos 2 kapslar hos konkurrenter.

Varför ashwagandha?

Ashwagandha är en ört med många användningsområden och ger därför ett brett skydd och sträker kroppen på många sätt. Främst används dock ashwagandha för dess effekt på kroppens kortisolnivåer som hjälper dra ner på både stress och ångest. Vilket i sin tur kan leda till bättre sömn, men ashwagandha innehåller redan aktiva ämnen som hjälper dig att sova bättre. Du kan läsa om fler hälsofördelar i sektionen ovan på denna sida.

Har ashwagandha några biverkningar?

Det finns inga dokumenterade biverkningar vid studier där rekommenderade doseringar använts, vilket gör ashwagandha en säker produkt att använda för ditt välmående. Därför råder vi er att följa de doseringar som rekommenderas. Är du gravid eller har barn som ammar bör du konsultera läkare innan du använder ashwagandha.

Vilket är bäst ashwagandha pulver eller kapslar?

Ashwagandha kommer antingen i kapsel eller pulver form. Kapslar är helt klart den vanligaste förekommande produkten på marknaden och är mycket enkel att använda, vilket ofta består av att ta 1-2 kapslar om dagen vid olika tillfällen. Pulver är lite krångligare eftersom doseringen är helt upp till konsumenten, men ½-1 tesked är ofta en rekommenderad dos och pulvret kan blandas i allt från gröt till smoothies. Även många kaplsar går att öppna och blanda i mat om så önskas.

Testvinnare - Bäst Ashwagandha

 • Healthwell Ashwagandha Premium
 • Better You Premium Ashwagandha
 • RawPowder Ashwagandha Pulver
 • Solgar Ashwagandha Root Extract
 • Vitaprana Ashwagandha
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
17 röster, Genomsnitt: 4.7 / 5
Senast Uppdaterad: 2021-03-29 08:09:50