Vårt arbete finansieras av våra läsare. Genom affiliate-samarbeten erhåller vi en provision på vissa köp som görs via länkar på sidan.

Bäst i test: Bästa ashwagandha 2021

Uppdaterad augusti 2021

Ashwagandha (Withania somnifera) är en aktad ört inom den indiska ayurvediska medicinen och har använts i över 4000 år för att bland annat motverka stress, ångest och för att stärka kroppens immunförsvar. Det finns många ashwagandhaprodukter på marknaden idag. Vi har valt ut 6 testvinnare som vi rekommenderar starkt om du överväger att köpa ashwagandha för ditt välmående.

Vilket tillskott med ashwagandha är bäst?

Ashwagandha har flera användningsområden men främst används det för att minska nivåerna av stresshormonet kortisol och för att balansera blodsockernivåer. Är du gravid eller har barn som ammar bör du konsultera läkare innan du använder ashwagandha. Vi har valt att titta närmare på följande punkter som grund för vår betygsättning:

 • Typ - Ashwagandha säljs främst i kapsel- eller pulverformat. Med kapslar är det enklare att kontrollera och hålla koll på konsumerad mängd. Pulver underlättar att använda ashwagandhan i matlagning såsom i smoothies.
 • Dosering - En fördel med aswagandha är att det inte finns några direkt kända biverkningar förutsatt att doseringsanvisningarna följs. För en jämn effekt rekommenderar vi att följa doseringarna enligt produktspecifikationerna. Annars kan produkten tas efter behov. Kontinuerligt dagligt intag har påvisats ha en positiv inverkan på minne och kognitiva funktioner. Ashwagandha per kapsel är därför ett viktigt mått.
 • Övrigt - Vi tittar även på övrigt innehåll i produkterna såsom andra mineraler och vitaminer, och huruvida de går i linje med avsedd effekt från ashwagandhan. Pris är också en viktig faktor, likaså tillverkningsprocessen om produkten är ekologisk eller inte.

 1. KSM-66 Ashwagandha

  9,6/10
  "Välstuderat tillskott med imponerande utmärkelser världen över"
  KSM-66 Ashwagandha
  Bäst i test
  Antal portioner
  120 port
  Pris / portion
  1,83 kr
  Ashwaganda / port
  300 mg
  Typ
  Kapsel
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Fullspektrumextrakt
  • Unik extraheringsmetod
  • Studerats i 14 publicerade studier
  • Mycket goda kundomdömen från flera återförsäljare
  Nackdelar
  • Inga nämnvärda nackdelar

  KSM66 är en fenomenal ashwagandha-produkt som är det mest använda tillskottet i Sverige, inom sitt slag. Det är också världens mest certifierade kosttillskott med kliniskt dokumenterade effekter. Det har genomförts 21 studier på produkten och den har omnämnts som ”bästa botaniska ingrediens” vid hälsomässan Natural Product Expo West i USA.

  Innehållet i kapslarna är ett fullspektrumextrakt av ashwagandha. Du tar 1 kapsel morgon och kväll, men dosen kan ökas till 3 eller 4 kapslar per dag. Resultaten märks tydligast efter ungefär 4 veckors användning.

  Effekten vi snabbt märkte av detta tillskott var att vi hade lättare att somna. Efter ett par veckors användning minskade även känslan av att vara uppe i varv för länge. Kroppen hade lättare att slappna av. KSM66 bidrar, enligt flera kundomdömen, till bättre stresstålighet och minskad trötthet som en följd av ökad känsla av balans och harmoni.

  Läs mer
 2. Healthwell Ashwagandha Premium

  9,5/10
  "En god balans mellan mängden ashwagandha, antal portioner och pris"
  Healthwell Ashwagandha Premium
  Antal portioner
  120 port
  Pris / portion
  1,56 kr
  Ashwaganda / port
  500 mg
  Typ
  Kapsel
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Stort antal portioner
  • Lågt pris per portion
  • Stor mängd ashwagandha per portion
  • God upptagningsförmåga
  Nackdelar
  • Har ej deltagit i studier

  Ashwagandha Premium från välkända Healthwell är en av de mer potenta ashwagandha-produkterna som finns ute på marknaden idag. Produkten kommer i form av kapslar där en kapsel innehåller hela 500 mg ashwagandha. När detta kombineras med det stora antalet kapslar i förpackningen, som ligger på 120 st, får man en produkt som ger mycket ashwagandha för pengarna.

  Vill man finna ro i kropp och själ kan Ashwagandha Premium underlätta vägen dit. För att den höga dosen också ska tas upp så effektivt som möjligt i kroppen och inte bara rinna rakt igenom har en liten mängd piperin tillsatts som ibland kan fattas hos andra ashwagandha produkter.

  Läs mer
 3. Better You Premium Ashwagandha

  9,4/10
  "En av de bättre upptagningsförmågorna"
  Better You Premium Ashwagandha
  Antal portioner
  90 port
  Pris / portion
  2,21 kr
  Ashwaganda / port
  400 mg
  Typ
  Kapsel
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Stor mängd ashwagandha per portion
  • God upptagningsförmåga
  • Innehåller ingredienser som stärker effekten från ashwagandha
  • God upptagningsförmåga
  Nackdelar
  • Finns billigare alternativ som ger mer ashwagandha per portion

  Dessa kapslar från Better you slår flera flugor i en smäll. Istället för att enbart innehålla ashwagandha, innehåller dessa kapslar även en stor mängd nyponpulver och rosenrot. Tanken med denna sammansättning är att få en upphöjande effekt där varje ingrediens gör den andra starkare. Eftersom nyponpulver innehåller en hel del vitamin C, och det utöver detta även finns vitamin B5 och B6 i kapseln får man se till att man inte får i sig för mycket av dessa om man exempelvis även skulle ta något multivitamintillskott. Om man inte gör det är dessa extra vitaminer ett trevligt tillskott!

  Läs mer
 4. RawPowder Ashwagandha

  9,1/10
  "För den som aldrig har provat ashwagandha förr och som även fungerar för vegetarianer"
  RawPowder Ashwagandha Pulver
  Antal portioner
  25 port
  Pris / portion
  4,76 kr
  Ashwaganda / port
  500 mg
  Typ
  Pulver
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Pulverformat för de som föredrar det
  • För veganer & vegetarianer
  • Lågt totalpris om man bara vill prova på
  Nackdelar
  • Högt pris sett till mängden

  Ashwagandha tillskottet från RawPowder sticker ut genom att vara i pulverformat jämfört med den traditionella kapseln. En dos ger en riklig mängd av ashwagandha om 500 mg, men eftersom förpackningen inte är den största får man köpa flera förpackningar direkt för att inte få slut på pulvret som räcker till ca 25 doser per förpackning.

  RawPowder är kända för att försöka komma så nära naturen som möjligt, och detta tillskott är inget undantag. Ashwagandha pulvret har inga ingredienser från djurriket och passar därför perfekt till både vegetarianer och veganer.

  Läs mer
 5. Solgar Ashwagandha Root Extract

  8,8/10
  "Lite mindre av allt men ett lämpligt ekologiskt alternativ"
  Solgar Ashwagandha Root Extract
  Antal portioner
  60 port
  Pris / portion
  4,48 kr
  Ashwaganda / port
  300 mg
  Typ
  Kapsel
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Passar veganer & vegetarianer
  Nackdelar
  • Högt pris per portion
  • Kunde haft något högre mängd ashwagandha per portion

  Ashwagandha kapseln från Solgar är även den ett alternativ för veganer och vegetarianer. Glasförpackningen med metallocket som ashwagandhan kommer i innehåller 60 portioner. Sett till priset och mängden ashwagandha per kapsel kunde man ha önskat fler kapslar men generellt blir tillskottet något dyrare när man håller sig helt ifrån djurriket. Sett till att kapslarna lämpar sig för veganer är produkten fortfarande prisvärd. 

  Läs mer
 6. Vitaprana Ashwagandha

  8,5/10
  "Billig sett till portionerna och med en drygare sorts ashwagandha"
  Vitaprana Ashwagandha
  Antal portioner
  90 port
  Pris / portion
  1,41 kr
  Ashwaganda / port
  125 mg
  Typ
  Kapsel
  Fri frakt över 499 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Starkare sorts ashwagandha
  • Lågt pris
  • Passar veganer & vegetarianer
  Nackdelar
  • Oklart om den starkare sortens ashwagandha faktiskt är starkare

  Mängden ashwagandha i detta tillskott verkar i en första anblick en hel del lägre än andra tillskott. Anledningen är att det finns olika sorters extrakt av ashwagandha där man i detta tillskott har använt 10 % withanolider vilket är 5-8 gånger starkare än vanligt rotpulverextrakt. Att jämföra detta tillskott med andra ashwagandha tillskott kan därför vara något förvirrande när mängderna skiljer sig så pass mycket.

  Kapslarna är helt ekologiska och passar således utmärkt till vegetarianer. Som många andra ashwagandha produkter som finns ute på marknaden finns det även i denna en liten mängd pipering för att optimera upptagningsförmågan i kroppen.

  Läs mer
Se alla produkter

Ashwagandha pulver

Ashwagandha hälsofördelar

Ashwagandha har använts och dess effekter studerats i flera tusen år. Flera studier har påvisat en mängd positiva effekter hos människor, där de mest välkända är de stressreducerande och ångestdämpande effekterna. Vi har tittat på flera studier för att kunna sammanställa de uppvisade effekter som ashwagandha har.

 • stress

  Stress, ångest & trötthet

  Stress är ett vanligt problem i dagens samhälle och när den är upprepad och långvarig ökas produktionen av stresshormonet kortisol. Hormonet bryter ner muskler, ökar blodsockerhalten och ökar kroppens insulinnivåer, och då minskar energiproduktionen i kroppens celler med trötthet och oro som biprodukter. Det kan i sin tur leda till utbrändhet och utmattningssyndrom. Studier har visat att ashwagandha både kan normalisera kortisolnivåer och sänka blodsockernivåerna i kroppen. I en studie på 64 personer med kroniska stressproblem rapporterades en minskning av ångest och sömnlöshet med 69 %, efter att dagligen ha tagit ashwagandha.
 • cancer

  Cancermotverkande egenskaper

  I ett flertal studier har ashwagandha uppvisat motståndskraftighet gentemot cancer. Bland annat har ashwagandha visat sig hjälpa i framkallning av apoptos. Apoptos är framkallad celldöd och ett av kroppens främsta skydd mot t.ex. skadliga cancerceller. Ashwagandha genererar även reaktiva syrearter som antas förhindra uppkomsten av nya cancerceller. Ashwagandha har haft positiva resultat i studier hos ett flertal olika cancersorter, bland annat bröst-, lung-, hjärn-, äggstocks-, och tjock- och ändtarmscancer.
 • minne

  Minne & koncentration

  Traditionellt har ashwagandha använts för att förbättra mentala förmågor. Moderna studier kan till viss del bekräfta påverkan på bland annat minnet och koncentrationen. En studie påvisade att gruppen som fått ashwagandhatillskott förbättrade sin egen förmåga och hade bättre resultat än kontrollgruppen inom områden kopplade till minnet och koncentration.
 • hälsosam

  Ökad muskelmassa och fettförbränning

  En studie i dosering av ashwagandha upptäcktes det att personer som tagit 750-1250mg per dag hade betydande förändring i muskelstyrka efter 30-dagars deltagande. En annan studie där ashwagandha och styrketräning studerades i kombination märktes en signifikant ökning i fettförbränningen och muskelmassa.
 • fertilitet

  Ökade testosteronnivåer och fertilitet hos män

  Två separata studier har visat på ökade antioxidant- och testosteronnivåer i blodet hos deltagare som fått ashwagandhatillskott. I båda studierna ökade även fertiliteten hos männen, bland annat ökade spermieantalet och deras rörlighet.

Vanliga frågor om Ashwagandha

Vilken ashwagandha är bäst?

Vi har valt KSM-66 Ashwagandha på grund av dess kombinerade attribut. Produkten är inte bara prisvärd men innehåller även flest antal kapslar och högst koncentration av ashwagandha per kapsel av de produkter vi testat. Detta ger produkten ett klart övertag bland konkurrenterna, du får mest för pengarna, och även om rekommenderad daglig dos är 2 tabletter kommer den höga koncentrationen på 500mg per kapsel göra att endast 1 i många fall är lika mycket eller mer än koncentrationen hos 2 kapslar hos konkurrenter.

Varför ashwagandha?

Ashwagandha är en ört med många användningsområden och ger därför ett brett skydd och sträker kroppen på många sätt. Främst används dock ashwagandha för dess effekt på kroppens kortisolnivåer som hjälper dra ner på både stress och ångest. Vilket i sin tur kan leda till bättre sömn, men ashwagandha innehåller redan aktiva ämnen som hjälper dig att sova bättre. Du kan läsa om fler hälsofördelar i sektionen ovan på denna sida.

Har ashwagandha några biverkningar?

Det finns inga dokumenterade biverkningar vid studier där rekommenderade doseringar använts, vilket gör ashwagandha en säker produkt att använda för ditt välmående. Därför råder vi er att följa de doseringar som rekommenderas. Är du gravid eller har barn som ammar bör du konsultera läkare innan du använder ashwagandha.

Vilket är bäst ashwagandha pulver eller kapslar?

Ashwagandha kommer antingen i kapsel eller pulver form. Kapslar är helt klart den vanligaste förekommande produkten på marknaden och är mycket enkel att använda, vilket ofta består av att ta 1-2 kapslar om dagen vid olika tillfällen. Pulver är lite krångligare eftersom doseringen är helt upp till konsumenten, men ½-1 tesked är ofta en rekommenderad dos och pulvret kan blandas i allt från gröt till smoothies. Även många kaplsar går att öppna och blanda i mat om så önskas.

Testvinnare - Bäst Ashwagandha

 • KSM-66 Ashwagandha
 • Healthwell Ashwagandha Premium
 • Better You Premium Ashwagandha
 • RawPowder Ashwagandha
 • Solgar Ashwagandha Root Extract
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
66 röster, Genomsnitt: 4.4 / 5