Bäst i test: Bästa ashwagandha 2023

Uppdaterad 26 april 2022

Ashwagandha (withania somnifera) är en aktad ört inom den indiska ayurvediska medicinen och har använts i över 4000 år för att bland annat motverka stress, ångest och för att stärka kroppens immunförsvar. Det finns många ashwagandhaprodukter på marknaden idag. Vi har valt ut 5 testvinnare som vi rekommenderar om du överväger att köpa ashwagandha för ditt välmående.

Testvinnare - Bästa Ashwagandha 2023

Här får du en snabb överblick över de bästa Ashwagandha 2023:

 • Bäst i test: KSM-66 Ashwagandha
 • Healthwell Ashwagandha Premium
 • Bästa billiga: Weight World Ashwagandha
 • Better You Premium Ashwagandha
 • RawPowder Ashwagandha

De 5 bästa Ashwagandha i September 2023

 1. 1. KSM-66 Ashwagandha- Bäst i test

  9,6/10
  "Världens mest studerade och certifierande ashwagandha, innehåller ett ekologiskt fullspektrumextrakt".
  KSM-66 Ashwagandha
  Bäst i test
  Antal portioner
  120 port
  Pris / portion
  1,65 kr
  Ashwaganda / port
  300 mg
  Typ
  Kapsel
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Fullspektrumextrakt
  • Unik extraheringsmetod
  • Studerats i 14 publicerade studier
  • Mycket goda kundomdömen från flera återförsäljare
  Nackdelar
  • Inga nämnvärda nackdelar

  Recension

  KSM66 är en fenomenal ashwagandha-produkt som är det mest använda tillskottet i Sverige, inom sitt slag. Det är också världens mest certifierade kosttillskott med kliniskt dokumenterade effekter. Det har genomförts 21 studier på produkten och den har omnämnts som ”bästa botaniska ingrediens” vid hälsomässan Natural Product Expo West i USA.

  Innehållet i kapslarna är ett fullspektrumextrakt av ashwagandha. Du tar 1 kapsel morgon och kväll, men dosen kan ökas till 3 eller 4 kapslar per dag. Resultaten märks tydligast efter ungefär 4 veckors användning.

  Effekten vi snabbt märkte av detta tillskott var att vi hade lättare att somna. Efter ett par veckors användning minskade även känslan av att vara uppe i varv för länge. Kroppen hade lättare att slappna av. KSM66 bidrar, enligt flera kundomdömen, till bättre stresstålighet och minskad trötthet som en följd av ökad känsla av balans och harmoni.

 2. 2. Healthwell Ashwagandha Premium

  9,5/10
  "En god balans mellan mängden ashwagandha, antal portioner och pris".
  Healthwell Ashwagandha Premium
  Antal portioner
  120 port
  Pris / portion
  2,08 kr
  Ashwaganda / port
  500 mg
  Typ
  Kapsel
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Stort antal portioner
  • Lågt pris per portion
  • Stor mängd ashwagandha per portion
  • God upptagningsförmåga
  Nackdelar
  • Inga nämnvärda nackdelar

  Recension

  Ashwagandha Premium från välkända Healthwell är en av de mer potenta ashwagandha-produkterna som finns ute på marknaden idag. Produkten kommer i form av kapslar där en kapsel innehåller hela 500 mg ashwagandha. När detta kombineras med det stora antalet kapslar i förpackningen, som ligger på 120 st, får man en produkt som ger mycket ashwagandha för pengarna.

  Vill man finna ro i kropp och själ kan Ashwagandha Premium underlätta vägen dit. För att den höga dosen också ska tas upp så effektivt som möjligt i kroppen och inte bara rinna rakt igenom har en liten mängd piperin tillsatts som ibland kan fattas hos andra ashwagandha produkter.

 3. 3. Weight World Ashwagandha- Bästa billiga

  9,4/10
  "Högdoserade ashwagandha-kapslar till utomordentligt bra pris".
  Weight World Ashwagandha
  Bästa billiga
  Antal portioner
  180 port
  Pris / portion
  1,72 kr
  Ashwaganda / port
  600 mg
  Typ
  Kapsel
  Fri frakt över 599 kr
  30 dagars öppet köp
  1-4 dagars leverans

  Recension

  Weightworlds aswagandhakapslar utmärker sig direkt på två sätt; priset och koncentrationen. Priset i förhållande till antalet portioner är mycket generöst vilket gör produkten till ett mycket ekonomiskt val om du använder ashwagandha regelbundet. Koncentrationen på 600 mg per kapsel är högra än de flesta motsvarande tillskotten på marknaden. Den höga koncentrationen passar dig som vet att ashwagandha fungerar bra för dig och du vill få ut som mycket som möjligt av örten.

  Om du är ny till ashwagandha så kan du dela kapslarna och börja med en halv dos. Ashwagandha har inga kända biverkningar men vissa har vittnat om huvudvärk och upprörd mage så börja försiktigt och prova om tillskottet passar dig. Med det sagt så är tillskottet mycket säkert, Weightworlds ashwagandha innehåller inget gluten, laktos, vete eller GMO och är dessutom ekologiskt odlad.

  Vi testade Weightworld ashwagandha under fyra veckor. Kapslarna intogs vid middagstid eller innan sänggående. Kapslarna är ganska stora men lättsvalda och helt utan smak eller bieffekt som halsbränna. Ingen av testpersonerna upplevde några negativa aspekter av tillskottet och tre av fyra kunde vittna om bättre återhämtning och sömn. Två ur testgruppen valde att fortsätta med ashwagandha. Effekten av kosttillskott varierar från person till person, men Weightworld erbjuder en mycket bra produkt om du vill prova ashwagandha.

 4. 4. Better You Premium Ashwagandha

  9,2/10
  "Innehåller nypon och rosenrot och tas upp mycket snabbt av kroppen".
  Better You Premium Ashwagandha
  Antal portioner
  90 port
  Pris / portion
  2,77 kr
  Ashwaganda / port
  400 mg
  Typ
  Kapsel
  Fri frakt över 199 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Stor mängd ashwagandha per portion
  • God upptagningsförmåga
  • Innehåller ingredienser som stärker effekten från ashwagandha
  Nackdelar
  • Finns billigare alternativ som ger mer ashwagandha per portion

  Recension

  Dessa kapslar från Better You slår flera flugor i en smäll. Istället för att enbart innehålla ashwagandha, innehåller dessa kapslar även en stor mängd nyponpulver och rosenrot. Tanken med denna sammansättning är att få en upphöjande effekt där varje ingrediens gör den andra starkare. Eftersom nyponpulver innehåller en hel del vitamin C, och det utöver detta även finns vitamin B5 och B6 i kapseln får man se till att man inte får i sig för mycket av dessa om man exempelvis även skulle ta något multivitamintillskott. Om man inte gör det är dessa extra vitaminer ett trevligt tillskott!

 5. 5. RawPowder Ashwagandha

  9,1/10
  "För den som aldrig har provat ashwagandha förr och som även fungerar för vegetarianer".
  Rawpowder Ekologiskt Ashwagandhapulver 125 g
  Antal portioner
  25 port
  Pris / portion
  4,76 kr
  Ashwaganda / port
  500 mg
  Typ
  Pulver
  Fri frakt över 99 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Pulverformat för de som föredrar det
  • För veganer & vegetarianer
  • Lågt totalpris om man bara vill prova på
  Nackdelar
  • Högt pris sett till mängden

  Recension

  Ashwagandha-tillskottet från RawPowder utmärker sig genom att vara i pulverformat jämfört med den traditionella kapseln. En dos ger en riklig mängd av ashwagandha på cirka 500 mg, men i pulverformat är tillskottet lättdoserat och kan enkelt anpassas i styrka efter behov. Den rekommenderade dosen räcker till ungefär 25 portioner vilket är ganska snålt tilltaget. Eftersom ashwagandha ger effekt över tid så behöver du egentligen köpa två förpackningar på en gång.

  RawPowder är kända för att försöka komma så nära naturen som möjligt, och detta tillskott är inget undantag. Ashwagandha-pulvret har inga ingredienser från djurriket och passar därför perfekt till både vegetarianer och veganer. Ashwagandhan i tillskottet kommer från den malda roten.

Ashwagandha pulver

Ashwagandha hälsofördelar

Ashwagandha har använts i flera tusen år. Flera studier har påvisat en mängd positiva effekter hos människor, där de mest välkända är de stressreducerande och ångestdämpande effekterna. Vi har tittat på flera studier, främst på de som är gjorda på KSM66 som är den mest välstuderade för att kunna sammanställa de uppvisade effekter som ashwagandha har.

 • stress

  Stress, ångest & trötthet

  Stress är ett vanligt problem i dagens samhälle och när den är upprepad och långvarig ökas produktionen av stresshormonet kortisol. Hormonet bryter ner muskler, ökar blodsockerhalten och ökar kroppens insulinnivåer, och då minskar energiproduktionen i kroppens celler med trötthet och oro som biprodukter. Det kan i sin tur leda till utbrändhet och utmattningssyndrom. Studier har visat att ashwagandha både kan normalisera kortisolnivåer och sänka blodsockernivåerna i kroppen. Ett flertal studier visar att 600 mg högkvalitativt fullspektrumextrakt har tydlig effekt både på stresshantering, sömn, mental balans och ork.
 • cancer

  Cancermotverkande egenskaper

  I ett flertal studier har ashwagandha uppvisat motståndskraftighet gentemot cancer. Bland annat har ashwagandha visat sig hjälpa i framkallning av apoptos. Apoptos är framkallad celldöd och ett av kroppens främsta skydd mot t.ex. skadliga cancerceller. Ashwagandha genererar även reaktiva syrearter som antas förhindra uppkomsten av nya cancerceller. Ashwagandha har haft positiva resultat i studier hos ett flertal olika cancersorter, bland annat bröst-, lung-, hjärn-, äggstocks-, tjock- och ändtarmscancer.
 • minne

  Minne & koncentration

  Traditionellt har ashwagandha använts för att förbättra mentala förmågor. Ett flertal nya studier bekräftar att ashwagandha har god effekt både på koncentration och minne. Ett resultat av att kroppens motståndskraft mot stress ökar.
 • hälsosam

  Ökad muskelmassa och fettförbränning

  I en studie av dosering av ashwagandha upptäcktes det att personer som tagit 750-1250mg per dag hade betydande förändring i muskelstyrka efter 30-dagars deltagande. De senaste åren har flera studier publicerats som visar att 600 mg högkvalitativt fullspektrumextrakt per dag förbättrar träning, minskar BMI och ökar kroppens syreupptagningsförmåga. Förklaringen är att ashwagandha normaliserar testosteronnivån samtidigt som kortisolets nedbrytande effekt minskar.
 • fertilitet

  Ökade testosteronnivåer och fertilitet hos män

  Två separata studier har visat på ökade antioxidant- och testosteronnivåer i blodet hos deltagare som fått 600 mg fullspektrumextrakt per dag. I båda studierna ökade även fertiliteten hos männen, bland annat ökade spermieantalet och deras rörlighet. Det finns även studier som visar att den sexuella lusten och funktionen ökar hos både män och kvinnor.

Vårt test av ashwagandha

Ashwagandha har flera användningsområden men främst används det för att minska/balansera nivåerna av stresshormonet kortisol och för att balansera blodsockernivåer. Vi har undersökt följande punkter som grund för vår betygsättning:

 • Typ - Ashwagandha i tillskott kommer i lite olika former, oftast som rotpulverextrakt. Det som framför allt skiljer extrakten åt är kvalitet på roten och extraktionsmetoden. Ofta används lösningsmedel i form av alkohol eller vatten.
 • Dosering - En fördel med ashwagandha är att det inte finns några direkt kända biverkningar förutsatt att doseringsanvisningarna följs. För en jämn effekt rekommenderar vi att följa doseringarna enligt produktspecifikationerna. Annars kan produkten tas efter behov. Kontinuerligt dagligt intag har påvisats ha en positiv inverkan på minne, stresshantering, sömn och kognitiva funktioner. Det som avgör effekten är inte framförallt mängden extrakt utan kvalitén på extraktet.
 • Övrigt - Vi tittar även på övrigt innehåll i produkterna såsom andra mineraler och vitaminer, och huruvida de går i linje med avsedd effekt från ashwagandhan. Pris är också en viktig faktor, likaså tillverkningsprocessen, till exempel huruvida produkten är ekologisk eller inte.

Vanliga frågor om Ashwagandha

Varför ska jag ta ashwagandha?

Ashwagandha är en ört med många användningsområden och ger ett brett skydd och stärker kroppen på många sätt. Främst används ashwagandha för dess effekt på kroppens kortisolnivåer som hjälper till att dra ner på både stress och ångest. Vilket i sin tur kan leda till bättre sömn, ashwagandha innehåller även aktiva ämnen som hjälper dig att sova bättre.

Har ashwagandha några biverkningar?

Det finns inga dokumenterade biverkningar vid studier där rekommenderade doseringar använts, vilket gör ashwagandha till en säker produkt att använda för ditt välmående. Vi råder dig att följa de doseringar som rekommenderas. Är du gravid eller har barn som ammar bör du konsultera läkare innan du använder ashwagandha.

Vilken form kommer ashwagandha i?

Ashwagandha kommer antingen i kapsel- eller pulverform. Kapslar är helt klart den vanligaste förekommande produkten på marknaden och är mycket enkel att använda. Vanligtvis tar du 1-2 kapslar om dagen, kvällstid eller innan sänggående. Många kaplsar går även att öppna och blanda i mat om så önskas. Pulver är lite med flexibelt eftersom doseringen är helt upp till konsumenten, ½-1 tesked är ofta en rekommenderad dos och pulvret kan blandas i allt från gröt till smoothies. 

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
89 röster, Genomsnitt: 4.1 / 5