Bäst i test: Bästa MCT-oljan

Uppdaterad 2 mars 2023

MCT-olja, eller medium-chain triglycerid, är ett tillskott som används för att öka din energi och ge dig bättre förutsättningar att tappa vikt. Oljan tas snabbt upp av kroppen och omvandlas nästan direkt till energi. En bra MCT-olja ska främst innehålla fettsyran C8, precis som vårt toppval Core C8 MCT Oil. MCT finns naturligt i kokosolja och vissa mejeriprodukter men som tillskott får du i dig en hög koncentration av MCT utan några biprodukter.

Testvinnare - Bästa MCT-olja 2023

Här får du en snabb överblick över de bästa MCT-oljorna 2023:

 • Bäst i test: Core C8 MCT Oil
 • Bästa billiga: Healthwell MCT C8 Oil
 • Bästa premiumvalet: Närokällan C8 MCT Oil
 • Nyttoteket C8 olja 500 ml
 • FitnessGuru Shape MCT

De 5 bästa MCT-oljorna i September 2023

 1. 1. Core C8 MCT Oil- Bäst i test

  9,6/10
  "Högkvalitativ MCT-olja med 100 % kaprylsyra".
  Core C8 MCT Oil
  Bäst i test
  Pris / liter
  498 kr
  Kaprylsyra
  100 %
  Storlek
  500 ml
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Smak- och doftlös
  • Passar bra till all form av mat och dryck
  • Droppfri flaska
  Nackdelar
  • Inga nämnvärda nackdelar

  Recension

  Svenskt Kosttillskotts Core C8 MCT Oil kommer från kokosolja och består till 100 % av kaprylsyra (C8). Oljan håller en hög kvalitet och har framställt på ett sätt som behåller MCT-oljans goda egenskaper. Ett innehåll på 100 % kaprylsyra är perfekt för dig som vill dra full nytta av oljan. Core C8 MCT Oil är en av de absolut billigaste oljorna du kan hitta och håller ändå en väldigt hög kvalitet.

  Oljan är smak- och doftlös och ger dig snabbt en boost i energi och kan blandas i dryck, dressing, mat eller tas som den är. Flaskan är också droppfri och mycket smidig att hälla ur. Kom bara ihåg att MCT-olja inte är till för höga temperaturen, den bränns lätt och tappar sin effekt. Den gör sig bäst kall, eller att värma upp mat i försiktigt.

 2. 2. Healthwell MCT C8 Oil- Bästa billiga

  9,4/10
  "En bra MCT-olja kort och gott, hög kvalitet till bra pris".
  Healthwell MCT C8 Oil
  Bästa billiga
  Pris / liter
  1076 kr
  Kaprylsyra
  100 %
  Storlek
  250 ml
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Olja från kokos
  • 100 % C8
  Nackdelar
  • Inga nämnvärda nackdelar

  Recension

  Det kan inte gå fel med Healthwell från Svenskt Kosttillskott. Produktserien är inriktad på hälsoprodukter och har funnits länge. Idag är det ett väldigt populärt märke när det kommer till vitaminer, mineraler och hälsotillskott överlag. Deras MCT-olja  innehåller precis som övriga produkter på listan bara olja från kokosnötter och består till 100 % av kaprylsyra. Tyvärr ligger priset något högre, fortfarande bra men inte bland de billigaste. Flaskan är spillfri och stilren nog att ha framme på bordet.

 3. 3. Närokällan C8 MCT Oil- Bästa premiumvalet

  9,2/10
  "Ketovänlig och vegansk MCT-olja som håller god kvalitet".
  Närokällan C8 MCT Oil
  Bästa premiumvalet
  Pris / liter
  530 kr
  Kaprylsyra
  99.9 %
  Storlek
  500 ml
  Fri frakt över 199 kr
  14 dagars öppet köp
  1-2 dagars leverans
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Fri från tillsatser
  • Perfekt till dryck
  • Snabb energi
  Nackdelar
  • Något högt pris

  Recension

  Bättre Hälsa har ett stort utbud av hälsofrämjande produkter och deras C8 MCT-olja har blivit allt mer populär. Den lever upp till förväntningarna om en högkvalitativ produkt till 100 % gjord av kaprylsyra från kokosolja. Oljan kan smidig blandas i kaffet, smoothien eller shakern för en extra energikick. MCT-oljan består bara av kaprylsyra vilket är den form av MCT som producerar ketoner mest effektiv och ger dig ett långvarigt fokus. Reningsprocessen av oljan är fri från kemikalier vilket behåller produktens renhet och äkthet.

 4. 4. Nyttoteket C8 olja 500 ml

  8,7/10
  "Billig MCT-olja, utmärkt som dressing".
  Nyttoteket C8 olja 500 ml
  Pris / liter
  398 kr
  Kaprylsyra
  100 %
  Storlek
  500 ml
  Fri frakt över 199 kr
  14 dagars öppet köp
  1-2 dagars leverans
  Fri frakt över 99 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Fri från palmolja
  • Bra pris

  Recension

  Du behöver inte gå upp i pris för att få en riktigt bra produkt, Nyttotekets C8-olja är en av de billigaste på marknaden men håller premiumkvalitet. Smaken och doften är helt neutral vilket gör att oljan passar utmärkt i både dryck och till mat. Kaprylsyran i oljan kommer enbart från kokosolja och ger dig 14 g kaprylsyra per matsked. Oljan är glutenfri, vegansk och ketovänlig.  

 5. 5. FitnessGuru Shape MCT

  8,3/10
  "Effektiv blandning av oljor med en frisk smak av lime".
  FitnessGuru Shape MCT
  Pris / liter
  498 kr
  Kaprylsyra
  83 %
  Storlek
  500 ml
  Fri frakt över 500 kr
  14 dagars öppet köpt
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Hög halt av kaprylsyra trots kombination av olika oljor
  • Rik på omega 7
  • Mycket bra smak
  Nackdelar
  • Inte fullvärdig MCT-olja

  Recension

  Shape MTC-olja från Fitnessguru är en lite annorlunda produkt som vi gillar skarpt. Fettsyrorna i oljan har trippeldestilerats för högsta tänkbara renhet. Oljan består av olika nyttiga oljor för att ge dig en fler olika fettkällor; omega 7 från macadamianötter och avokado samt MCT från kokosnötter. En skvätt limeolja ger produkten en väldigt god smak som kan användas flexibelt i dressingar, direkt över maten eller intas som den är.

  Shape MCT-olja är framtagen för dig som tränar och vill uppnå den där beach-kroppen. Omega 7 och MCT-olja i kombination ger dig energi och håller dig mätt, helt utan kolhydrater och onyttiga fetter. Smaken är lika bra som priset! En produkt som är väl värd att prova.

mct olja guide

Köpguide: bäst MCT-olja

Välj en MCT-olja med hög kvalitet, för att avgöra kvaliteten så är följande punkter bra att ta hänsyn till:

 • formForm
  MCT -oljetillskott finns i några olika format; flytande, i kapsel eller som pulver. Välj ett tillskott som passar dig och hur du vill konsumera tillskottet. Olja blandas enkelt i shakes och övrig dryck, pulver gör sig bra i viss mat medan kapslar är smidiga om du bara vill få i dig oljan snabbt.
 • framställningBearbetning
  MCT-olja ska vara fri från kemiska lösningsmedel som hexan som används för att kemiskt rena produkter. En naturlig MCT-olja behöver inte kemisk rening och ska därför säljas helt fri från lösningsmedel. Lågkvalitativa produkter kan dessvärre innehålla dessa ämnen. Om du väljer kokosolja som MCT-källa så ska den vara kallbearbetad för en så naturlig olja som möjligt.
 • kokossmakSmaker
  Flera MCT-tillskott är smaksatta, vi föredrar om de inte är det. Det leder till att du får i dig onödiga artificiella ämnen och eventuellt socker. Om du har svårt för kokossmak så ska du välja en C8-olja som MCT-källa och inte kokossmör eller –olja.
 • oljaTyp av MCT
  Det finns fyra MCT-oljor; C6 (kapronsyra), C8 (kaprylsyra), C10 (kaprinsyra) och C12 (laurinsyra). Vi föredrar oljor med högt innehåll av C8, den absorberas snabbt och har flera goda egenskaper. Oljan ska komma från kokosnötter, och inte palmolja. 

Fördelar med MCT-olja

MCT-olja är populärt bland både kroppsbyggare och övriga idrottare tack vare dess goda hälsoegenskaper.

 • Snabb energi – MCT innehåller medellånga fettsyror som absorberas snabbt i kroppen och ger dig energi. MCT behöver inte brytas ner som längre fettsyror utan kan snabbt ta sig till levern och där omvandlas till energi (eller lagras som fett).
 • Viktminskning – Det finns studier som visar på att MCT kan hjälpa dig att tappa vikt. MCT-oljan frisätter nämligen två hormoner som främjer känslan av mätthet (peptid och leptin) vilket kan hjälpa dig att känna dig mätt på ett lågt kaloriintag.
 • Bättre träningsprestation – MCT kan hjälpa dig att minska laktatupbyggnaden. Under uthållighetsträning som löpning, simning eller cykling bygger kroppen långsamt upp laktat i blodet och så småningom tvingas du dra ner på tempot. MCT-olja kan fördröja denna process och därmed förbättra din uthållighet.

Dosering

Doseringen varierar mellan 1-3 matskedar per dag. Det är egentligen upp till dig hur ofta du vill ta/behöver oljan. Men överskrid inte 3 matskedar och kom ihåg att ett långsiktigt och högt intag av oljan kan leda till att fetter byggs upp i levern.

När du tar MCT-oljan beror lite på vilka mål du har. Oljan kan du inta på morgonen om det är viktnedgång som är ditt mål, då kan du till exempel förlänga en fasteperiod. Du kan också ta den strax innan träning som en PWO, då oljan snabbt omvandlas till ernergi. Vissa tar oljan kvällstid för att de upplever en bättre sömnkvalitet, experimentera lite helt enkelt. Det finns inget fel tillfälle att ta oljan på. Men kom ihåg att den ger dig energi snabbt, så ta den inte för tätt inpå sovdags!

Vårt test av MCT-olja

I vårt test har vi lagt vikt vid innehållet av kaprylsyra (C8), den fettsyra som påskyndar viktnedgång och förbättrar din uthållighet. Produkten ska inte innehålla något annat än MCT-olja, inga smaksättare, färgämnen eller konserveringsmedel behövs. Det leder egentligen bara till att du betalar för onödiga ingredienser. Vi har testat produkterna för att ta reda på följande punkter:

 • Effekt - Kan någon uppiggande effekt märkas? Håller produkten vad den lovar?
 • Smak - Hur är smaken? Är smaksättare tillsatta eller har den en naturlig smak?
 • Innehåll - Oljan ska helst enbart innehålla 100 % kaprylsyra. Vi undersöker övriga ingredienser och vilken eventuell roll de fyller.

Vanliga frågor om MCT-olja

Vad är MCT-olja?

MCT står för "medium chain triglycerides" och är medellånga fettsyror, "medium" åsyftar längden på den kemiska strukturen. MCT-olja utvinns oftast från kokosnötter, men kan också komma från palmolja. Oljan intas som kosttillskott för att ge energi, hjälpa till med viktnedgång eller för att öka mängden nyttigt fett i kosten.

Behöver jag MCT-olja?

MCT-fetter finns i många olika livsmedel, främst mejeriprodukter. Men om du vill dra full nytta av MCT-oljans hälsofrämjande egenskaper så rekommenderar vi att inta det som kosttillskott, eftersom oljan är så pass koncentrerad. Men hela livsmedel som ost och mjölk för med sig en mängd andra nyttigheter, så stirra dig inte blind på enbart MCT-oljan.

Har MCT-olja några biverkningar?

MCT-olja anses vara ett säkert tillskott som även används för viss medicinsk behandling mot till exempel undernäring. Om du konsumerar större mängder under längre tid så riskerar du bygga upp fett på levern och även gå upp i vikt.

Höjer MCT-olja kolesterolet?

MCT-olja har visat sig ha en positiv inverkan på produktionen av det "goda" kolesterolet (HDL) och minskar mängden LDL, det dåliga kolesterolet. Men det krävs mer forskning på området för att verkligen kunna fastställa kopplingen mellan MCT och kolesterol.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
37 röster, Genomsnitt: 4.6 / 5