Bäst i test: Bästa betakaroten 2023

Uppdaterad 26 januari 2023

Betakaroten har blivit alltmer uppmärksammat och populärt för sin förmåga att skydda mot solen och för sin förmåga att förbättra solbrännan. Betakaroten förstärker på naturlig väg hudens bruna pigmentering men medför även en rad andra hälsofördelar. Läs mer om varför du bör ta betakarotentillskott och vilka produkter som är bäst just nu.

Testvinnare - Bästa Betakaroten 2023

Här får du en snabb överblick över de bästa Betakaroten 2023:

 • Healthwell Betakaroten 50 - Bäst i test
 • Core Betakaroten
 • Better You Betakaroten - Bästa premiumvalet
 • Healthwell Betakaroten Plus
 • Maxosol 60 tabletter

De 5 bästa Betakaroten i Juni 2023

 1. 1. Healthwell Betakaroten 50- Bäst i test

  9,5/10
  "Högkvalitativt, vegetariskt tillskott som passar alla".
  Healthwell Betakaroten 50
  Bäst i test
  Typ
  Kapsel
  Mängd
  30 kapslar
  Pris / portion
  3,30 kr
  Betakaroten / portion
  50 mg
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Mycket prisvärd
  • Tydliga & snabba resultat
  • Bra upptagningsförmåga
  • Populär produkt
  Nackdelar
  • Inga nämnvärda nackdelar

  Recension

  Svenskt Kosttillskotts produktserie Healthwell innefattar mineraler, vitaminer, örter och oljor. De är framtagna med hänsyn till miljö och hållbarhet. Kallpressade och naturliga ingredienser leder till högkvalitativa produkter som Healthwell Betakaroten.

  Betakarotenet kommer från svampen blakeslea trispora och är helt naturligt. Kapslarna är dessutom helt vegetabiliska och passar dig som är vegan eller vegetarian. Med naturligt betakaroten och tillsatt MCT-olja ökar upptagningsförmågan i kroppen. En kapsel om dagen räcker för att täcka kroppens behov. 

 2. 2. Core Betakaroten

  9,4/10
  "Allt du vill ha i ett betakarotentillskott, till mycket bra pris".
  Core Betakaroten
  Typ
  Kapsel
  Mängd
  30 kapslar
  Pris / portion
  3,30 kr
  Betakaroten / portion
  50 mg
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Mycket prisvärd
  • Bra upptagningsförmåga
  • Snabba resultat
  Nackdelar
  • Upplevs av vissa som svåra att svälja

  Recension

  Core Betakaroten från Svenskt Kosttillskott är ett perfekt tillskott för dig som vill förbereda huden inför solperioden. Kapslarna har en bra dosering på 50 mg betakaroten per kapsel och innehållet är helt naturligt, med betakaroten från svampen blakeslea trispora. Utöver betakaroten innehåller produkten MCT-olja som framställs från kokosnötter samt piperin. Dessa ingredienser medför att kroppen lättare kan ta upp det betakaroten som finns i kapslarna. En kapsel om dagen räcker och du kan ta den i samband med måltid eller mellan måltider.

  Svenskt Kosttillskott är ett populärt och pålitligt företag som har stort fokus på kvalitet. De erbjuder många bra produkter till väldigt bra pris. Deras produktserie Core innefattar produkter som lämpar sig för alla, motionärer och elitatleter såväl för dig som bara vill få i dig extra nyttoämnen.

 3. 3. Better You Betakaroten - Bästa premiumvalet

  9,1/10
  "En av de mest högdoserade produkterna på marknaden".
  Better You Betakaroten 100 mg
  Bästa premiumvalet
  Typ
  Kapsel
  Mängd
  50 kapslar
  Pris / portion
  5,98 kr
  Betakaroten / portion
  100 mg
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Högdoserat betakaroten
  • Bara betakaroten (du vet vad du får)
  Nackdelar
  • Relativt dyr

  Recension

  Betakaroten från Better You innehåller hela 100 mg betakaroten. Ett högdoserat kosttillskott som säkerställer att kroppen får god tillgång till vitamin A när det behövs. Med en dos på 100 mg så är du verkligen på det säkra sidan, men en så pass hög dos är inte nödvändig för att uppnå resultat. Men om du är sent ute med uppladdningen av betakaroten så kan det vara smart att ta ett tillskott som har denna högre nivå, men det finns inga övertygande studier som visar på att det skulle ha bättre effekt. Betakarotenet i produkten kommer från alger och är helt naturligt, vilket gynnar upptagningsförmågan. 

  Svensk Hälsokosts Better You är en produktserie med fokus på hälsa och välbefinnande. Naturliga produkter, god vetenskaplig grund och kvalitet genom hela produktionsledet präglar ambitionen med Better You. Better You Betakaroten är tillverkad i Sverige och helt vegetarisk.

 4. 4. Healthwell Betakaroten Plus

  9,0/10
  "Full med vitaminer och mineraler som stärker både hud och hår".
  Healthwell Betakaroten Plus
  Typ
  Kapsel
  Mängd
  30 kapslar
  Pris / portion
  5,03 kr
  Betakaroten / portion
  50 mg
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • För både hud & hår
  • Bra upptagningsförmåga
  • Täckande kosttillskott
  Nackdelar
  • Något dyrare än andra alternativ
  • Luktar något illa

  Recension

  Skillnaden mellan Healthwell Betakaroten och Betakaroten Plus är ganska stor. Healthwell Betakaroten Plus innehåller flertalet mineraler och vitaminer som förbättrar upptagningsförmågan, agerar som skyddande antioxidanter eller bättrar på betakarotenet effekt på kroppen. Biotillgängligheten (upptagningsförmågan) är sannolikt lika god som i Healthwell Betakaroten då båda produkterna innehåller piperin och MTC-olja (ingredienser som båda har positiv effekt på biotillgängligheten). 

  Om du vill ha ett lite lyxigare betakaroten-tillskott med mer antioxidanter och flera ämnen som eventuellt förstärker effekten av betakaroten så ska du välja Healthwell Betakaroten Plus.

 5. 5. Maxosol 60 tabletter

  8,8/10
  "Mindre dos betakaroten, men bättre pris".
  Maxosol 60 tabletter
  Typ
  Kapsel
  Mängd
  60 kapslar
  Pris / portion
  2,65 kr
  Betakaroten / portion
  15 mg
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fri frakt över 99 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Täckande tillskott
  • Prisvärd produkt
  Nackdelar
  • Något lägre dos betakaroten

  Recension

  Maxosol har snabbt blivit känt som ett effektivt och populärt tillskott inför sommarens solsäsong. Maxosol innehåller jämförelsevis lite betakaroten, 15 mg/kapsel, men det dagliga behov täcks redan runt 5 mg. Utöver betakaroten innehåller Maxosol bland annat biotin, niacin och zink. Dessa tre ämnen verkar för en normal och frisk hud. Om det specifikt är betakaroten som du vill åt så rekommenderar vi att välja en konkurrent, men om du inte har provat Maxosol så rekommenderar vi dig att testa en säsong, det är en produkt som har fått goda omdömen och gett riktigt bra effekt hos många. 

  Maxosol tillverkas av Midsona, ett företag med lång erfarenhet inom kost och näring. Midsona äger kända varumärken som Gainomax, Kung Markatta och Friggs.

morotter betakaroten

Betakarotenets Hälsofördelar

Betakaroten är ett av sätten som kroppen får i sig A vitamin. När vi konsumerar betakaroten konverterar kroppen det till A vitamin som är nödvändigt för att vi ska erhålla och behålla en vacker och hälsosam hy. Betakaroten har också en positiv inverkan på vårt immunsystem och våra slemhinnor, men har även kopplats till bättre syn och starkare ögon. Betakaroten är också en antioxidant som hjälper till att reducera oxidativ stress i kroppen, en form av stress som kan leda till olika former av cancer, hjärtproblem och kognitiva sjukdomar såsom Alzheimers. Betakaroten har alltså flera användningsområden för kroppen och är en viktig del i ett hälsosamt liv.

 • betahudenFör Huden
  Betakaroten är viktig för hudens hälsa, men kanske den främsta anledningen vi i Sverige vill få i oss betakaroten är för dess inverkan på hudtonen. Betakaroten har en brun nyans och när vi bryter ner det lagras det i fettvävnaden i huden. Detta ger huden en naturligt brunare ton, nästan som en solbränna fast med mer lyster. På grund av detta så gör även betakaroten att du inte riskerar att bli lika solbränd, och minskar risken för vissa cancertyper som är relaterade till solexponering. Vi rekommenderar dock inte att använda betakaroten som ett substitut för solkräm. Det är snarare ett komplement som till och med kan uppmuntra dig att använda solkräm mer ansvarsfullt eftersom du redan erhåller brunare hy av betakarotenet.
 • betasinnetFör Sinnet
  I en studie där män som tagit betakaroten i över 15 år jämfördes med män som inte gjort det, visade det sig att de som tagit betakaroten löpte en betydligt mindre risk för försämring av sin kognitiva förmåga. Betakaroten har i egenskap av en antioxidant, en positiv inverkan på kroppen oxidativa stress vilket också är starkt kopplat till vår sinnesro och förmåga.
 • betaoegonFör Ögonen
  Betakaroten håller ögonen fuktade och förbättrar vårt mörkerseende. Det har också visat sig effektivt när det kommer till att bibehålla god syn med åldern. Bland annat dämpar betakaroten symptomen och minskar risken för individer att råka ut för en degenerativ ögonsjukdom kallad AMD.
 • betalungorFör Lungorna
  Studier med betakaroten har visat ge en minskad risk för att utveckla lungcancer och har alltså en skyddande effekt på våra lungor. A vitamin som betakaroten bryts ner till i kroppen är även en av de väsentliga byggstenarna i våra lungor. En brist på A vitamin ökar risken för lungsjukdomar.

Vårt test av betakaroten

Med betakarotentillskott får du enkelt i dig den mängd betakaroten som kroppen behöver, runt 30 mg är bra att sikta på. Jämförelsevis skulle du behöva äta ett halvt kilo morötter om dagen för att få samma effekt genom kosten. Vi har testat olika typer av tillskott som innehåller höga doser av betakaroten, både blandprodukter med andra hälsofrämjande ämnen samt rena betakarotenprodukter. Vi har undersökt och betygsatt främst följande punkter:

 • Biotillgänglighet - Vi föredrar tillskott vars innehåll är framtaget med biotillgänglighet i fokus. Det betyder att tillskotten ska vara så lättupptagliga som möjligt för kroppen. Biotillgängligheten förbättras med olika tillsatsämnen som vitaminer eller kryddextrakt. När det kommer till betakaroten är piperin eller svartpepparextrakt ett populärt tillsatsämne som höjer upptagningsförmågan, samt MCT-olja.
 • Koncentration - Runt 30 mg per dag rekommenderas att få i sig för att bättra på förutsättningarna att få den åtråvärda gyllenbruna brännan. Koncentrationen får gärna ligga uppåt 50 mg för att säkerställa att kroppen får i sig tillräckligt med betakaroten, tänk på att allt betakaroten i ett tillskott inte tas upp av kroppen.
 • Ursprung - Betakarotenet ska helst vara naturligt, då får kroppen bättre förutsättningar att ta hand om det, vi letar efter betakaroten som kommer från svampen Blakeslea trispora eller algen Dunaliella salina, de har rätt molekylär sammansättning.
 • Pris - Pris per portion säger en hel del, men priset måste också vägas mot koncentrationen och övriga andra tillsatta ämnen. Du vill inte betala för ämnen som inte är betakaroten om det primärt är betakaroten du är ute efter.

Vanliga frågor om betakaroten?

Blir jag brun av betakaroten?

När betakaroten bryts ner i kroppen lagras det bland annat i hudens fettvävnad. Eftersom betakaroten har en brun nyans, så ger den därför huden en brunare ton.

Blir jag orange av betakaroten?

Vid överkonsumtion kan kroppen få en mer orange ton istället för en brun. Om du bibehåller en normal dosering av betakaroten löper du ingen större risk för att detta ska ske.

Har betakaroten biverkningar?

Ja, det finns några, och de flesta är kopplade till överkonsumtion. A vitamin som betakaroten bryts ner till i kroppen är giftigt i stora mängder, dock konverterar kroppen endast betakaroten till A vitamin vid behov så du löper ingen risk att egentligen överkonsumera betakaroten. Du ska dock ändå alltid följa doseringsintruktionerna på alla produkter du köper. Äter du andra vitamin tillskott kan det vara värt att se över om dessa innehåller A vitamin i några större mängder, och isåfall byta ut dessa mot betakarotenet. Är du osäker ta kontakt med sjukdvård för att få information om kombination av tillskott.

Hur doserar jag Betakaroten?

Följ instruktionerna på respektive produkt. Ofta är detta 1 kapsel om dagen. Betakaroten omvandlas till A vitamin endast om kroppen behöver, så du löper egentligen ingen risk att överdosera på det, men du riskerar att binda mkt i fettvävnaden vilket gör att du kan framstå mer orange än brun.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
14 röster, Genomsnitt: 4.4 / 5