Vårt arbete finansieras av våra läsare. Genom affiliate-samarbeten erhåller vi en provision på vissa köp som görs via länkar på sidan.

Bäst i test: Bäst C-vitamin

Uppdaterad november 2021

C-vitamin är ett väsentligt näringsämne för kroppen och har stor inverkan på flera av kroppens mest vitala funktioner. Det är en stark antioxidant med inverkan på det allt ifrån immunförsvaret till huden. Så oavsett om du vill motverka höstförkylningen eller boosta din huds hälsa kan ett C-vitamintillskott vara något för dig. Vi har testat flera C-vitamintillskott på marknaden och valt ut 5 vi anser stå ut i ett eller annat avseende, där Core Vitamin C 1000+ blev bäst i test. Längre ner på sidan kan du även läsa mer om C-vitamin och dess fördelar.

Vilket C-vitamin är bäst?

Det finns många saker man kan tänka på när det kommer till val av rätt tillskott och C-vitamin är inget undantag. Ett C-vitamintillskott innehåller oftast endast C-vitamin, så eftersom det sällan skiljer sig i innehåller finns det några faktorer vi tycker väger extra tungt och som vi lagt mer vikt vid i vår betygsättning, dessa är:

Pris – Eftersom skillnad i innehåll är så minimal mellan olika produkter kommer pris ofta vara en avgörande fråga. Priset kan skilja rätt mycket mellan produkter trots exakt samma innehåll. Detta beror oftast på tillverkningsprocessen och hållbarhetstänket i produkten vilket kan vara en viktig aspekt för många, men överlag är ett lågt pris något som eftersträvas när produkterna är lika i kvalité

Portioner – Antalet portioner relaterar mycket till priset. Hur mycket får du för dina pengar? Hur många portioner produkten innehåller och hur mycket varje portion kostar säger mycket om hur prisvärd produkten är men även hur ofta du kan tänkas behöva köpa ett nytt tillskott.

Betyg & omdömen – Tillskotts verkan är svåra att bedöma och vi kan endast utgå från våra egna upplevda effekter och research, men redan satta betyg och recensioner på produkter från externa användare ger mycket information om effekter och hur effektivt och omtyckt en produkt är.

 1. Core Vitamin C 1000+

  9,6/10
  ”Högdoserat och populärt C-vitamintillskott från en välkänd svensk tillverkare”
  Core Vitamin C 1000+
  Bäst i test
  Antal portioner
  90
  C-vitamin koncentration
  1000 mg
  Pris / portion
  1,08 kr
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Populär produkt
  • Högdoserat tillskott
  • Antioxidantberikat
  • Rabatterat pris vid köp av fler burkar
  Nackdelar
  • inga nämnvärda

  Recension

  Core är svensk kosttillskotts egna sortiment av hälsokost och tillskott för aktiva individer. Svenskt kosttillskott är en ledande aktör på den svenska marknaden inom just hälsokost och träning med lång erfarenhet och tillit hos kunder. Deras produkter är väldigt populära och leveranserna snabba. Dessutom erbjuder de nästan alltid rabatterat pris vid köp av flera burkar så att du kan både spara pengar och slippa köpa nya produkter lika ofta.

  Core Vitamin C är ett högdoserat C-vitamintillskott till ett bra pris. Om du lever ett aktivt liv, vill hålla dig frisk och ta hand om din hud passar detta tillskott utmärkt. Tillskottet innehåller inte massa onödiga tillsatser utan är endast C-vitamin och en berikning av Citrusbioflavonoider, en antioxidant som går att finna i citrusfrukter. Ta tillskottet i samband med mat för bästa upptagning.

  Läs mer
 2. Liposomal Vitamin C

  9,4/10
  ”Ett liposomalt C-vitamintillskott som gör upptagningen extra effektiv”
  Liposomal Vitamin C
  Bästa premiumvalet
  Antal portioner
  180
  C-vitamin koncentration
  1000 mg
  Pris / portion
  1,56 kr
  Fördelar
  • Högdoserat
  • Många portioner
  • Rabatterat pris vid köp av fler burkar
  • Effektiv upptagningsförmåga
  Nackdelar
  • Rekommenderad dos på 2 om dagen är lite i överkant

  Recension

  Liposomal innebär att C-vitaminet har inkapslats i ”fettbubblor”, även kallat fosolipider. Detta skyddar C-vitaminet från ämnen utifrån och från att C-vitaminet lämnar kroppen utan upptagning. Liposomerna är väldigt lika det membranet som kroppens celler har och kan transporteras i vårt blod och ta C-vitaminet direkt in i våra celler, på så sätt blir upptagningen extra effektiv. C-vitamin är vattenlösligt och kroppen tar ofta bara upp det den behöver och låter resten rinna ur systemet, när vi går på toaletten, så att säga, så är alltså inte fallet med ett liposomalt C-vitamin.

  Weightworlds liposomala C-vitamin är högdoserat, effektivt och portionspriset är faktiskt väldigt dugligt förutsatt att du tar en tablett i stället för de rekommenderade två. Det är lite i överkant att ta 2000mg C-vitamin om dagen, även om det inte någon direkt fara med det ser vi inte någon stor anledning till att detta skulle vara bättre än 1x1000mg om dagen. Det är helt klart upp till dig men du kan spara både pengar och inköp genom att ta ett piller om dagen och ändå få en rejäl boost C-vitamin.

  Läs mer
 3. Healthwell Vitamin C

  9,1/10
  ”Ett mycket prisvärt och antioxidantberikat C-vitamintillskott”
  Healthwell Vitamin C
  Mest Prisvärd
  Antal portioner
  90
  C-vitamin koncentration
  500 mg
  Pris / portion
  0,74 kr
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Välrecenserat och omtyckt tillskott
  • Mycket prisvärt
  • Antioxidantberikat
  • Nyponextrakt
  Nackdelar
  • Finns mer högdoserade alternativ

  Recension

  Healthwell är svensk hälsokosts egna sortiment av hälsokostprodukter. Svensk hälsokost är en välkänd producent inom den svenska tillskottsmarknaden och gör mycket omtyckta och populära tillskott för människor i alla skeden i livet. De har snabba leveranser och en mycket nöjd kundbas.

  Healthwells C-vitamin utbud är ganska stort och detta är deras mest prisvärda produkt som går ner lite i doseringen av C-vitamin, men är fortfarande högdoserat i jämförelse med det dagliga rekommenderade intaget (625% av DRI). Tillskottet är antioxidantberikad och har C-vitamin från två källor; både askorbinsyra och nyponpulver. Prismässigt är det svårare att hitta något bättre alternativ och du får dessutom rabatterat pris om du köper flera burkar samtidigt.

  Läs mer
 4. Healthwell Vitamin C Pulver Syraneutralt

  8,9/10
  ”Har du känslig mage eller inte gillar piller är detta ett utmärkt alternativ”
  Healthwell Vitamin C Pulver Syraneutralt
  Antal portioner
  208
  C-vitamin koncentration
  1000 mg
  Pris / portion
  0,90 kr
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Syreneutralt för känsliga magar
  • Pulverformatet gör det prisvärt
  • Neutral smak
  • Välrecenserat
  Nackdelar
  • Pulver är lite krångligare (produkten finns i pillerformat)

  Recension

  Om du lider av känslig mage eller har svårt att svälja piller så erbjuder healthwell många alternativ i pulverformat och syreneutrala C-vitamin produkter. Denna är det bästa av båda dessa världar genom att vara både pH-neutral och i pulverformat. Vanligtvis består C-vitamintillskott till stor del av askorbinsyra och är som namnet antyder surt och kan leda till magbesvär vid höga doser, men i detta fall så är det kalciumaskorbat som är vitaminkällan och det är helt neutralt.

  Det är bara att ta ett kryddmått C-vitaminpulver och hälla i valfri dryck så har du fått i dig en hög dos C-vitamin. Det är lite krångligare men eftersom tillskott ska tas i samband med mat så är det inte mycket krångligare än med piller, om du inte äter mat utan dryck. Dessutom vill de flesta av oss ändå svälja piller med vatten så det jämnar ut produkterna ännu mer. Pulverformatet är även ett mycket prisvärt alternativ.

  Läs mer
 5. Vitamin C & Zink Vingummi

  8,7/10
  ”Goda vingummin som håller förkylningen nere och borta”
  Vitamin C & Zink Vingummi
  Antal portioner
  60
  C-vitamin koncentration
  60 mg
  Pris / portion
  2,78 kr
  Fördelar
  • Kombination av zink och C-vitamin för att motverka förkylning
  • Goda vingummin för dig som inte gillar piller eller pulver
  • Rabatterad pris vid köp av flera burkar
  Nackdelar
  • Lågdoserat tillskott
  • Vingummin är lite mer kostsamma

  Recension

  Om du främst vill motverka och hålla nere förkylningar är detta ett väldigt bra alternativ. Kombinationen av C-vitamin och zink är en riktig immunförsvarsbooster. Båda har stor inverkan på immunförsvarets normala funktion och båda skyddar dina celler mot oxidativ stress. Det är helt enkelt en superb kombination för dig som är ute efter en välmående vardag.

  Har du svårt för piller eller pulver och vill samtidigt ha en extra boost av C-vitamin är detta ett bra alternativ. Vingummina har en god apelsinsmak och ska tuggas (inte bara sväljas). De är mer lågdoserade än vad C-vitamintillskott vanligen är men du löper samtidigt ingen risk att överdosera och du får ändå i dig majoriteten av det dagliga rekommenderade intaget i detta tillskott. Om du inte vill stoppa i dig massa vitaminer i onödan (överflöd som kroppen inte kan ta upp kommer ut igen oanvänt) har du här ett mer sparsamt alternativ.

  Läs mer

c vitamin kopguiden

Din köpguide till bäst C-vitamin

Här har vi samlat vad vi anser vara de mest väsentliga faktorerna när det kommer till att välja ett C-vitamin, som ger dig en överskådlig bild av vad du bör leta efter när du ska köpa ett C-vitamintillskott. Det är faktorer vi tycker är applicerbara på de flesta kosttillskotten och du kan använda dessa i många avseenden när det kommer till att göra rätt val i djungeln av tillskott.

 • question mark2

  Rätt tillskott? 

  Det finns många tillskott att välja mellan, så första frågan du bör ställa dig är vad du ska ha tillskottet till och vilka effekter du är ute efter? Längre ner på sidan kan du läsa om vad C-vitamin har för inverkan i kroppen och vad ett tillskott kan hjälpa dig med, men även vilka individer som är mest troliga att ha ett underskott.
 • tag 1

  Pris 

  När det kommer till pris har du två val. Antingen den enkla vägen och bara gå till ett billigt tillskott, eftersom det sällan skiljer sig mycket i innehåll mellan produkterna. I vissa fall kan priset öka något för att det finns ingredienser som kombineras bra med C-vitamin och förhöjer effekterna. En annan vanlig anledning till ett högre pris är en mer hållbar och ekologisk tillverkningsprocess så om det är något som är viktigt för dig kan det vara värt att kolla på dyrare tillskott för att se hur tillverkningsprocessen ser ut. De är ofta måna om att nämna detta.
 • innehall

  Innehåll 

  C-vitamintillskott kommer antingen med endast C-vitamin eller med till exempel Citrusbioflavonoider som är en antioxidant man finner i citrusfrukter. Många tillskott med C-vitamin innehåller även andra ingredienser med liknande effekter eller komplementerande effekter för att ge ett bättre helhetstillskott. Det kan vara till exempel nyponextrakt eller zink. Där nypon egentligen bara är c-vitamin och zink har inverkan på immunförsvaret. Om du främst är ute efter något för din förkylning kan kanske ett tillskott med zink vara att föredra. Innehåller det fler ingredienser är det bara att kolla vad de gör och om de faller inom vad du är ute efter i ett tillskott.
 • Antal portioner 

  Hur mycket du får i varje burk har stor betydelse för hur prisvärd produkten är. Det har också betydelse för hur ofta du kan komma att behöva köpa en ny produkt om du är nöjd med den. Med ett bra portionspris och många portioner får du inte bara mer för pengarna utan du slipper även köpa en ny produkt lika ofta och riskerar då inte glömma bort att kontinuerligt använda tillskottet.
 • dos

  Dosering 

  Det är bra att kolla på hur doseringen på tillskottet ser ut. Att behöva svälja en massa piller om dagen kanske inte är det roligaste man vet så det är alltid värt att kolla vad som rekommenderas. De flesta C-vitamintillskotten rekommenderas att tas 1-2 gånger dagligen så det är helt klart överkomligt. Maximal daglig dos för c-vitamin ligger på 2000mg så du kan variera ditt tillskott utefter vad det innehåller, men rekommendationen är att följa doseringen på produkten (speciellt om den innehåller annat än c-vitamin) och att inte överskrida 2000mg dagligen då detta kan leda till magproblem.
 • betyg

  Recensioner & betyg 

  Vi utgår alltid från våra egna upplevelser och research när det kommer till tillskott vi testar. Upplevda effekter är dock väldigt subjektivt och när vi vill ha bättre insyn i vad tillskott har haft för inverkan hos individer kollar vi alltid upp vad som skrivits och vilka betyg som getts. Det rekommenderar vi även dig att göra eftersom detta ger dig insyn i hur effektiv produkten är och vilka effekter du kan förvänta dig.
c vitamin halso

C-vitaminets hälsofördelar

C-vitamin är en essentiellt näringsämne som din kropp inte kan producera själv men behöver, det vill säga att du måste få i dig det via mat eller tillskott. Vitaminet finner vi främst i frukt och grönsaker. Om man inte får i sig tillräckligt med C-vitamin kan man i värsta fall få skörbjugg, något som ofta sjöfarare fick förr i tiden när deras diet inte innehöll några c-vitaminer. Typiska symptom på C-vitamin brist är: hudfläckar från brustna blodkärl, svullna och blödande tandkött, håravfall, sämre läkning av sår, trötthet och järnbristsanemi (blodbrist; eftersom C-vitamin hjälper till nedbrytningen av järn i kroppen och därmed tillförseln av det till blodet).

C-vitamin är helt enkelt ett väsentligt ämne som vi måste få i oss för att förhindra ovanstående men C-vitamin förhindrar inte bara hälsoproblem utan har ett flertal hälsofördelar. Nedan kan du läsa om de vanligaste, för att få en mer överskådlig bild om du kanske behöver ett C-vitamintillskott. 

 • C-vitamin och dess koppling till förkylning har länge varit omtalad. Trots mycket forskning har man inte kunnat se indikationer på att ökat C-vitamin intag skulle förhindra individer från att insjukna. Vad man däremot tror C-vitamin gör är att det gör dig friskare snabbare och håller nere symptomen. Det vill säga att om du blir förkyld kan du dämpa dess effekt med ett ökat C-vitamin intag och dessutom bli friskare fortare.
 • Förutom påverkan på förkylningar är även C-vitamin sammanflätad med vårt immunförsvar i helhet. C-vitamin är en antioxidant, det är en beståndsdel i produktionen av vita blodkroppar som är kroppens främsta försvar mot infektioner. C-vitamin återfinns även i huden och hjälper till att skydda den. Låga nivåer av C-vitamin är kopplade till sämre hälsa och ökad sjukdomsrisk.
 • C-vitamin har även visat sig effektiv på att förhindra högt blodtryck som är sammankopplat med olika hjärtproblem och hjärtinfarkt. I en studie visade sig att individer som tagit C-vitamintillskott löpte 25% mindre chans att lida av hjärt- och kärlproblem. De kunde dock inte vara till 100 % säkra om detta var på grund av C-vitaminet eller om dessa individer endast hade en mer hälsosam livsstil överlag. C-vitamins inverkan på blodtrycket kan dock inte förnekas.
 • C-vitamin är väsentlig för att kroppen ska kunna ta upp järn, det vill säga att intag av C-vitamin förhindrar järnbrist vilket kan leda till svåra problem och till och blodbrist.
 • C-vitamin är också viktigt för att behålla minnet; oxidativ stress kan kopplas samman med minnessvårigheter och C-vitamin är en stark antioxidant. Hos individer med demens har man även sett att c-vitaminnivåerna i blodet är mycket lägre än normalt. C-vitamin har helt enkelt en positiv effekt på vårt sinne och minne och ett högt intag av C-vitamin har en skyddande effekt på dessa.
 • Det finns också studier som pekar på att C-vitamin skulle kunna vara effektivt mot cancer, blyförgiftning och skyddar mot åldersrelaterade ögonsjukdomar men det har inte kunnat fastställas helt huruvida detta verkligen stämmer, så var uppmärksam och om du lider av någon sjukdom eller liknande bör du alltid prata med din doktor innan du bestämmer dig för att involvera något tillskott eller naturmedicin i din diet.

 

Vanliga frågor om C-vitamin

Vilket C-vitamintillskott är bäst?

I vårt test vann Core Vitamin C 1000+ eftersom det är populärt, prisvärt och högdoserat. Beroende på vad du är ute efter i ett C-vitamintillskott eller vad du ska ha det till, kan kanske några av våra andra topprodukter passa bättre. Är du osäker vad det är du vill ha, läs gärna igenom vår köpguide.

Kan man ta C-vitamintillskott varje dag?

Ja, C-vitamin är vattenlösligt så även om din kropp redan mättats så kommer resterna att ta sig ur kroppen naturligt, så det finns inga direkta biverkningar. Du kan ta upp till 2000mg C-vitamin om dagen utan att känna någon speciell oro, men om du har känslig mage så kan mindre doser rekommenderas.

Finns det några biverkningar med ett C-vitamintillskott?

Generellt sett nej. Om du håller dig till rekommenderade doser bör du inte uppleva några biverkningar. Tar du över 2000mg om dagen kan du börja uppleva en orolig mage och diarré. Det är först om du börjar dosera över 3000mg om dagen som det finns en liten disk för till exempel njurrelaterade problem, såsom ökad chans för njursten. Se helt enkelt till att inte överskrida 2000mg så borde du kunna känna dig säker. Har du en känslig mage fundera på ett mer lågdoserat C-vitamintillskott.

Vad händer om jag har C-vitaminbrist?

Det är lite olika vilka symptom du kan uppleva men generellt leder C-vitaminbrist i värsta fall till skörbjugg och symptomen inkluderar:

brustna blodkärl och hudfläckar, håravfall, trötthet, svullna och blödande tandkött, sämre läkning av sår och järnbristsanemi

 

Testvinnare - Bäst C-vitamin

 • Core Vitamin C 1000+
 • Liposomal Vitamin C
 • Healthwell Vitamin C
 • Healthwell Vitamin C Pulver Syraneutralt
 • Vitamin C & Zink Vingummi
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
10 röster, Genomsnitt: 5 / 5