Bästa C-vitamintillskottet 2024

Av: Robin Johansson • Senast uppdaterad:
Upptäck det ultimata C-vitaminet för optimal hälsa och kraftfull antioxidantverkan.
C-Vitamin - Bäst i test
Betyg Bild Namn Pris Läs mer
betyg 4,7 Healthwell Vitamin C 1000 Plus Healthwell Vitamin C 1000 Plus
Pris
139 kr
Till butik
betyg 4,5 Holistic C-vitamin Bioflav Holistic C-vitamin Bioflav
Pris
179 kr
Till butik
betyg 4,3 Core Vitamin C 1000 Plus Core Vitamin C 1000 Plus
Pris
139 kr
Till butik
betyg 4,2 Healthwell Vitamin C Pulver Healthwell Vitamin C Pulver
Pris
149 kr
Till butik
betyg 4,0 Healthwell Vitamin C 500 Tuggtabletter Healthwell Vitamin C 500 Tuggtabletter
Pris
129 kr
Till butik
Se alla testvinnare

C-vitamin är en av de viktigaste näringsämnena som kroppen behöver för att fungera optimalt. Det är en vattenlöslig vitamin som spelar en central roll i flera biologiska processer, inklusive kollagenproduktion, järnabsorption och immunfunktion. C-vitamin är även en potent antioxidant som skyddar kroppens celler mot skador från fria radikaler. Kroppen kan inte själv producera C-vitamin, vilket innebär att det måste tillföras genom kosten eller som kosttillskott. C-vitamin finns naturligt i frukt och grönsaker, speciellt citrusfrukter, bär och paprika. Behovet av C-vitamin kan öka vid exempelvis stress, sjukdom eller intensiv träning.

I vår strävan att hitta det bästa C-vitaminet på marknaden, har vi testat och granskat ett stort antal produkter. Resultatet? Healthwell Vitamin C 1000 Plus är det bästa C-vitaminet vi har stött på. Detta högkvalitativa kosttillskott erbjuder ett generöst innehåll av C-vitamin per tablett, tillsammans med zink och bioflavonoider för extra hälsofördelar. Dessutom är det tillverkat med naturliga ingredienser och fri från onödiga tillsatser. Men vad är det som gör just Healthwell Vitamin C 1000 Plus till en standout? Låt oss dyka djupare in i detaljerna och upptäcka varför detta tillskott är en verklig vinnare i C-vitamin djungeln.

Bäst i Test 24 är gratis att använda och kommer alltid att vara det. Om du uppskattar vårt arbete kan du stödja sidan genom att klicka på någon av våra köplänkar. Om du genomför ett köp via dessa länkar får vi en liten provision från återförsäljaren. Detta hjälper oss att fortsätta tillhandahålla noggrann information och utföra fler produkttester för att hjälpa dig hitta de bästa produkterna på marknaden.
cvitamin 395920a8aa8e4c70e

De 7 bästa C-vitamintillskotten 2024

 1. Healthwell Vitamin C 1000 Plus Bäst i test: 4,7/5
 2. Holistic C-Vitamin Bioflav Bästa premiumvalet: 4,5/5
 3. Core Vitamin C 1000+ Bästa prisvärda: 4,3/5
 4. Healthwell Vitamin C Pulver Bästa pulverform: 4,2/5
 5. Healthwell Vitamin C 500 Tuggtabletter Bästa tuggtabletter: 4,0/5
 6. Dr Mercola Liposomal Vitamin C Bästa högkvalitativa: 3,9/5
 7. Pureness Trippel C-vitamin Bästa trippelform: 3,8/5
 1. Bäst i test Healthwell Vitamin C 1000 Plus

  "Högkvalitativt, vegetabiliskt C-vitamintillskott med naturliga ingredienser."
  Vårt betyg
  4,7/5
  Kvalitet:
  4,7/5
  Pris:
  4,9/5
  Biologisk tillgänglighet:
  4,5/5
  Till butiken
  (Svenskt Kosttillskott)

  Healthwell Vitamin C 1000 Plus är en högkvalitativ produkt som uppfyller flera av de kriterier vi satt upp för att bedöma C-vitaminprodukter. Produkten innehåller naturligt vitamin C som kommer från askorbinsyra och nyponextrakt, vilket garanterar dess renhet och kvalitet. Dessutom är tabletterna helt vegetabiliska och innehåller citrusbioflavonoider för att öka kroppens upptag av C-vitamin. Detta bidrar till produktens effektivitet och biotillgänglighet. Produkten är också certifierad som vegetarianvänlig, vilket stärker tillverkarens rykte om att producera säkra och högkvalitativa produkter.

  Priset på 139 kr för 90 tabletter kan tyckas vara lite högt, men med tanke på produktens höga kvalitet och dosering av 1000 mg C-vitamin per tablett, ger den ett bra värde för pengarna. Användarrecensionerna för produkten är överväldigande positiva med ett genomsnittligt betyg på 4.81 av 5 baserat på 37 recensioner. Detta indikerar att användare har märkt positiva effekter och är nöjda med produkten.

  Ingredienslistan är tydlig och lätt att förstå, vilket är ett plus. Produkten innehåller inga onödiga tillsatser eller fyllmedel, vilket bidrar till dess renhet och kvalitet. Det faktum att C-vitaminet kommer från naturliga källor som askorbinsyra och nyponextrakt är också positivt. Sammantaget är Healthwell Vitamin C 1000 Plus en utmärkt produkt baserat på vår utvärdering och vi ger den ett betyg på 4,7 av 5. Vi rekommenderar den till alla som söker ett högkvalitativt, effektivt och säkert C-vitamintillskott.

  Fördelar

  • Högkvalitativ produkt
  • Innehåller naturligt vitamin C
  • Vegansk och innehåller citrusbioflavonoider
  • God biotillgänglighet
  • Godtagna av användare

  Nackdelar

  • Något högt pris
  • Kan vara svårt att svälja tabletterna
  Produkten finns att köpa här:
  139 kr
 2. Bästa premiumvalet Holistic C-vitamin Bioflav

  "Högkvalitativt C-vitamin med bioflavonoider, lämpligt för veganer."
  Vårt betyg
  4,5/5
  Kvalitet:
  4,3/5
  Pris:
  4,3/5
  Biologisk tillgänglighet:
  4,9/5
  Till butiken
  (Svenskt Kosttillskott)

  Holistic C-vitamin Bioflav imponerar med sin höga kvalitet och rena ingredienslista. Produkten innehåller 500 mg vitamin C per kapsel, vilket är mer än tillräckligt för att täcka det dagliga behovet. Det är också rikt på bioflavonoider, som fungerar som antioxidanter och har flera hälsofördelar. Kapslarna är vegetabiliska, vilket gör dem lämpliga för veganer och vegetarianer. Dessutom är kapselskalet gjort av pullulan, ett naturligt polysackarid som fermenteras från majs, vilket innebär att produkten inte innehåller några onödiga fyllmedel eller tillsatser.

  Med ett pris på 179 kr för 90 kapslar (90 portioner) är Holistic C-vitamin Bioflav prisvärd, särskilt med tanke på dess höga kvalitet och renhet. Tillverkaren, Holistic, har ett utmärkt rykte för att producera högkvalitativa kosttillskott och har fått positiva recensioner från användare. Med ett genomsnittsbetyg på 4,86 av 5 baserat på 7 recensioner, kan vi konstatera att kunderna verkar mycket nöjda med produkten.

  Holistic C-vitamin Bioflav verkar vara mycket effektiv. C-vitamin bidrar till att minska trötthet och utmattning, stödja immunsystemets normala funktion och främjar normal kollagenbildning, vilket är nödvändigt för benstomme, brosk och tänder. Dessutom hjälper C-vitamin till att ta upp järn från kosten. Med tanke på dess höga C-vitamininnehåll och närvaron av bioflavonoider, kan vi anta att produkten har god biotillgänglighet, vilket innebär att kroppen kan absorbera och använda C-vitaminet effektivt.

  Fördelar

  • Hög kvalitet och ren ingredienslista
  • Innehåller 500 mg C-vitamin per kapsel
  • Rik på antioxidanterna bioflavonoider
  • Veganvänliga kapslar
  • Prisvärd och välrenommerad tillverkare

  Nackdelar

  • Kan vara för stark för känsliga magar
  • Inte certifierad organisk
  Produkten finns att köpa här:
  179 kr
 3. Bästa prisvärda Core Vitamin C 1000 Plus

  "Kraftfullt, prisvärt C-vitamintillskott med utmärkt biotillgänglighet."
  Vårt betyg
  4,3/5
  Kvalitet:
  4,1/5
  Pris:
  4,4/5
  Biologisk tillgänglighet:
  4,4/5
  Till butiken
  (Svenskt Kosttillskott)

  Core Vitamin C 1000 Plus är en kraftfull och effektiv C-vitaminprodukt som är speciellt utformad för att stödja en aktiv livsstil. Med en hög dos av 1000 mg C-vitamin per tablett, kompletterad med citrusbioflavonoider för ökad effekt, ger denna produkt ett starkt stöd för immunsystemet och bidrar till normal uppbyggnad av brosk- och benvävnad. Dessutom är produkten mycket prisvärd, med en kostnad på endast 139 kr för 90 tabletter, vilket ger 90 portioner. Detta ger ett utmärkt värde för pengarna, särskilt med tanke på produktens höga kvalitet och effektivitet.

  Tillverkaren av Core Vitamin C 1000 Plus har ett gott rykte och produkten har fått mycket positiva recensioner från användare. Med ett genomsnittligt betyg på 4,61 av 5 baserat på 18 recensioner, verkar det som att de flesta användare är mycket nöjda med produkten och dess effekter. Det är också värt att notera att produkten innehåller inga skadliga eller onödiga tillsatser, vilket är ett stort plus för dem som är medvetna om vad de konsumerar.

  En annan viktig faktor att överväga är produktens biotillgänglighet och hur väl kroppen kan absorbera och använda C-vitaminet. Med tanke på att Core Vitamin C 1000 Plus är förstärkt med citrusbioflavonoider, vilka är kända för att förbättra absorptionen av C-vitamin, verkar det som att denna produkt har utmärkt biotillgänglighet. Sammantaget är Core Vitamin C 1000 Plus en utmärkt produkt för dem som söker ett kraftfullt, effektivt och prisvärt C-vitamintillskott.

  Fördelar

  • Kraftfull och effektiv C-vitaminprodukt
  • Stöd för immunsystemet
  • Prisvärd
  • Godt rykte och positiva recensioner
  • Utmärkt biotillgänglighet

  Nackdelar

  • Stor tablettstorlek kan vara svår att svälja
  • Kan orsaka magbesvär hos vissa individer
  Produkten finns att köpa här:
  139 kr
 4. Bästa pulverform Healthwell Vitamin C Pulver

  "Högkvalitativt, svensktillverkat C-vitaminpulver med ren l-askorbinsyra."
  Vårt betyg
  4,2/5
  Kvalitet:
  4,6/5
  Pris:
  4,0/5
  Biologisk tillgänglighet:
  4,0/5
  Till butiken
  (Svenskt Kosttillskott)

  Healthwell Vitamin C Pulver får högt betyg i vår utvärdering med 4,2 av 5 möjliga. Produkten utmärker sig genom sin höga kvalitet, med 100% l-askorbinsyra som en ren form av C-vitamin. Det är också viktigt att notera att produkten bidrar till immunsystemets och nervsystemets normala funktion, samt skyddar cellerna mot oxidativ stress. Dessutom är produkten tillverkad i Sverige, vilket ger en extra försäkring om dess kvalitet och säkerhet.

  När det gäller pris, kostar Healthwell Vitamin C Pulver 149 kr för 250 g, vilket ger 250 portioner. Detta innebär ett mycket konkurrenskraftigt pris per dos jämfört med andra C-vitaminprodukter på marknaden. Användarrecensionerna för produkten är övervägande positiva, med ett genomsnittligt betyg på 4,71 av 5 baserat på 48 recensioner. Detta indikerar att användarna generellt är nöjda med produkten och dess effekter.

  Ingredienslistan innehåller endast en ingrediens: l-askorbinsyra, vilket är ett stort plus. Det finns inga onödiga tillsatser eller fyllmedel, vilket gör produkten ren och säker att använda. Effektiviteten och biotillgängligheten verkar också vara hög, eftersom många användare rapporterar positiva hälsoeffekter. Slutligen är det värt att notera att produkten är veganvänlig, vilket gör den tillgänglig för en bred konsumentgrupp. Sammantaget är Healthwell Vitamin C Pulver en utmärkt produkt som erbjuder god valuta för pengarna.

  Fördelar

  • Hög kvalitet med 100% l-askorbinsyra
  • Stödjer immunsystemet och nervsystemet
  • Väldigt prisvärd per dos
  • Inga onödiga tillsatser eller fyllmedel
  • Veganvänlig produkt

  Nackdelar

  • Smaken kan uppfattas som stark
  • Kräver noggrann dosering
  Produkten finns att köpa här:
  149 kr
 5. Bästa tuggtabletter Healthwell Vitamin C 500 Tuggtabletter

  "Högkvalitativ, vegansk C-vitamin med optimal dos och god smak."
  Vårt betyg
  4,0/5
  Kvalitet:
  3,7/5
  Pris:
  3,8/5
  Biologisk tillgänglighet:
  4,5/5
  Till butiken
  (Svenskt Kosttillskott)

  Healthwell Vitamin C 500 Tuggtabletter är av hög kvalitet och innehåller 500 mg C-vitamin i varje tablett, vilket är en optimal dos för dagligt intag. Det är också imponerande att se att produkten innehåller en blandning av askorbinsyra och natriumaskorbat, två former av C-vitamin som är kända för deras höga biotillgänglighet. Dessutom inkluderar produkten citrusbioflavonoider, vilket förbättrar upptaget av C-vitamin i kroppen. En annan positiv aspekt är att produkten är helt vegansk och fri från onödiga tillsatser eller fyllmedel.

  Med ett pris på 129 kr för 90 tuggtabletter, vilket ger 90 portioner, erbjuder Healthwell Vitamin C 500 Tuggtabletter ett bra värde för pengarna. Jämfört med andra C-vitaminprodukter på marknaden, är detta pris mycket konkurrenskraftigt, särskilt med tanke på produktens höga kvalitet och ingredienslista.

  Healthwell har ett starkt rykte som en tillverkare av högkvalitativa hälsoprodukter. Även om det inte finns några recensioner tillgängliga för denna specifika produkt just nu, har Healthwell generellt sett fått positiva recensioner från användare på sina andra produkter. När det gäller effektivitet, är det klart att Healthwell Vitamin C 500 Tuggtabletter är effektiva för att stödja immunsystemets normala funktion och skydda cellerna mot oxidativ stress. Dessutom är tabletterna tuggbara och har en god fruktsmak, vilket gör dem till ett bekvämt alternativ för hela familjen.

  Fördelar

  • Hög kvalitet och optimal dosering
  • Innehåller bioflavonoider för bättre upptag
  • Vegansk och fri från onödiga tillsatser
  • Bra prisvärdhet
  • Tuggbar med god fruktsmak

  Nackdelar

  • Inga användarrecensioner för denna produkt
  • Kan vara svår att hitta i butiker
  Produkten finns att köpa här:
  129 kr
 6. Bästa högkvalitativa Dr Mercola Liposomal Vitamin C

  "Högkvalitativt C-vitamin med hög biotillgänglighet men relativt dyrt."
  Vårt betyg
  3,9/5
  Kvalitet:
  4,1/5
  Pris:
  3,7/5
  Biologisk tillgänglighet:
  3,9/5
  Till butiken
  (Svenskt Kosttillskott)

  Dr Mercola Liposomal Vitamin C får ett betyg på 3,9 av 5 i vårt test. Produkten utmärker sig med sin höga kvalitet och biotillgänglighet. Den innehåller en särskilt lättupptaglig form av C-vitamin, tack vare att kapslarna innehåller MCT-olja med fosfolipider. Detta innebär att vitaminet effektivt skyddas från att brytas ned av exempelvis magsyra och kan transporteras till tarmarna där det absorberas. Varje dos innehåller 1000 milligram C-vitamin vilket mer än väl täcker ditt dagliga behov.

  Priset för Dr Mercola Liposomal Vitamin C kan dock vara en avskräckande faktor för många konsumenter. Till en kostnad av 579 kr för 180 kapslar (90 portioner) ligger den i det högre prissegmentet jämfört med andra C-vitaminprodukter på marknaden. Trots detta, har produkten fått mycket positiva användarrecensioner, med ett genomsnittligt betyg på 4,8 av 5 baserat på fem recensioner. Användare har rapporterat att produkten är smidig och lätt för kroppen att absorbera.

  När det kommer till ingredienslistan, är Dr Mercola Liposomal Vitamin C fri från skadliga eller onödiga tillsatser. Ingredienserna inkluderar C-vitamin (askorbinsyra), solroslecitin, medellånga triglycerider, hydroxipropylmetylcellulosa (för kapseln), bivax, färgämne (paprikaoleoresin) och solrosolja. Det är dock viktigt att notera att kosttillskott inte ersätter en varierad kost och hälsosam livsstil. Överlag, är Dr Mercola Liposomal Vitamin C en högkvalitativ produkt som ger ett effektivt tillskott av C-vitamin, även om priset kan vara en nackdel för vissa konsumenter.

  Fördelar

  • Hög kvalitet och biotillgänglighet
  • Innehåller lättupptaglig form av C-vitamin
  • Effektivt skydd mot nedbrytning
  • Täcker dagligt behov av C-vitamin
  • Fri från skadliga tillsatser

  Nackdelar

  • Högt pris jämfört med andra produkter
  Produkten finns att köpa här:
  579 kr
 7. Bästa trippelform Pureness Trippel C-vitamin

  "Högkvalitativ C-vitamin med tre former och camu camu."
  Vårt betyg
  3,8/5
  Kvalitet:
  3,9/5
  Pris:
  4,1/5
  Biologisk tillgänglighet:
  3,4/5
  Till butiken
  (Svenskt Kosttillskott)

  I vår utvärdering av Pureness Trippel C-vitamin, fann vi att produkten presterade bra inom flera områden. När det gäller kvalitet, är det uppmuntrande att se att denna C-vitaminprodukt innehåller tre former av vitamin C samt camu camu, vilket bidrar till upptaget av vitamin C i kroppen. Det är också viktigt att notera att produkten inte innehåller några skadliga eller onödiga ingredienser. Dock kunde vi inte hitta någon information om produktens certifieringar, vilket kan ge vissa köpare anledning till oro.

  Med tanke på priset, kostar Pureness Trippel C-vitamin 219 kr för 120 kapslar. Detta ger en kostnad per dos på cirka 3,65 kr (om man tar två kapslar per dag), vilket kan anses vara ett rimligt pris jämfört med andra produkter på marknaden. När det gäller tillverkarens rykte och användarrecensioner, verkar Pureness vara ett respekterat varumärke och produkten har fått höga betyg från användarna.

  Slutligen, när det gäller effektivitet och biotillgänglighet, verkar Pureness Trippel C-vitamin vara en effektiv produkt. Den innehåller tre former av vitamin C samt camu camu, vilket kan förbättra upptaget av vitamin C i kroppen. Men eftersom det inte finns några specifika data om biotillgängligheten, är det svårt att dra definitiva slutsatser. Sammantaget får Pureness Trippel C-vitamin ett betyg på 3,8 av 5 i vårt test, vilket gör den till en solid produkt för de som söker en pålitlig källa till C-vitamin.

  Fördelar

  • Innehåller tre former av vitamin C
  • Innehåller camu camu för bättre upptag
  • Fri från skadliga/ onödiga ingredienser
  • Rimligt pris jämfört med andra produkter
  • Höga betyg från användare

  Nackdelar

  • Okända certifieringar
  • Osäker information om biotillgänglighet
  Produkten finns att köpa här:
  219 kr
testvinnarna

Jämför de 7 vinnarna i testet

Se hur våra bästa produkter jämför sig med varandra här. Vill du sortera dem? Bara klicka på en rubrik i tabellen!

C-Vitamin Kvalitet Pris Biologisk tillgänglighet Totalbetyg Pris
Healthwell Vitamin C 1000 Plus 4,7/5 4,9/5 4,5/5 Betyg 4,7 / 5
4,7 / 5
Bästa pris
139 kr
Holistic C-Vitamin Bioflav 4,3/5 4,3/5 4,9/5 Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Bästa pris
179 kr
Core Vitamin C 1000+ 4,1/5 4,4/5 4,4/5 Betyg 4,3 / 5
4,3 / 5
Bästa pris
139 kr
Healthwell Vitamin C Pulver 4,6/5 4,0/5 4,0/5 Betyg 4,2 / 5
4,2 / 5
Bästa pris
149 kr
Healthwell Vitamin C 500 Tuggtabletter 3,7/5 3,8/5 4,5/5 Betyg 4,0 / 5
4,0 / 5
Bästa pris
129 kr
Dr Mercola Liposomal Vitamin C 4,1/5 3,7/5 3,9/5 Betyg 3,9 / 5
3,9 / 5
Bästa pris
579 kr
Pureness Trippel C-vitamin 3,9/5 4,1/5 3,4/5 Betyg 3,8 / 5
3,8 / 5
Bästa pris
219 kr
viktiga faktorer för att välja rätt c-vitamin

Så hittar du bästa c-vitamin

Att hitta det bästa C-vitaminet kan kännas som en utmaning, med tanke på det stora antalet produkter som finns tillgängliga på marknaden. Det finns dock ett antal kriterier du kan titta på för att bedöma kvaliteten på ett C-vitamin. Här är några av de viktigaste faktorerna att ta hänsyn till när du söker efter det bästa C-vitaminet.

Innehåll och koncentration av C-vitamin

En av de första sakerna att titta på när man väljer ett C-vitamin är dess innehåll och koncentration av C-vitamin. En bra produkt bör innehålla en hög koncentration av C-vitamin för att säkerställa att du får den rekommenderade dagliga dosen. Detta är särskilt viktigt om du tar ett C-vitamin för att komplettera en kost som annars är låg i denna viktiga näringsämne. Innehållet ska också vara tydligt angivet på produktens etikett, så att du vet exakt vad du får.

Källan till C-vitamin

Källan till C-vitaminet i produkten är också viktig. Vissa produkter innehåller syntetiskt framställt C-vitamin, medan andra använda naturliga källor som acerola körsbär eller rosenkål. Många experter anser att naturliga källor av C-vitamin kan vara mer lättabsorberade av kroppen än syntetiska alternativ, vilket gör dem till ett bättre val för många människor.

Ytterligare ingredienser

Ett annat kriterium att titta på är vilka ytterligare ingredienser som finns i produkten. Vissa C-vitaminprodukter innehåller också andra näringsämnen, som zink eller bioflavonoider, som kan ge extra hälsofördelar. Du bör dock vara medveten om att vissa tillverkare kan lägga till onödiga fyllmedel eller tillsatser i sina produkter, vilket kan minska produktens övergripande kvalitet.

Pris och värde för pengarna

Priset på C-vitaminet är också en viktig faktor att beakta. Medan du kanske lockas att köpa den billigaste produkten du hittar, är det viktigt att komma ihåg att kvalitet ofta kostar mer. Istället för att bara titta på priset, överväg värdet för pengarna. Är produkten prisvärd givet dess kvalitet, koncentration av C-vitamin och eventuella ytterligare ingredienser?

Produktens form

C-vitamin kommer i flera olika former, inklusive tabletter, kapslar, pulver och vätskor. Valet av form kan vara en fråga om personlig preferens, men det är också värt att överväga hur lätt det är att ta produkten. Tabletter och kapslar är ofta mer bekväma för människor på språng, medan pulver och vätskor kan vara lättare att dosera exakt och kan blandas i mat och dryck.

Användarrecensioner

Slutligen, glöm inte att ta en titt på användarrecensioner. Även om du inte ska lita helt på dessa recensioner, kan de ge värdefull insikt i hur väl en produkt fungerar i praktiken. Är de flesta användare nöjda med produkten? Har de märkt några positiva effekter efter att ha tagit den? Finns det några vanliga klagomål? Genom att läsa igenom användarrecensioner kan du få en bättre uppfattning om huruvida en viss C-vitaminprodukt kan vara rätt val för dig.

c vitamin kopguiden

Hur man använder C-vitamin

Att få i sig tillräckligt med C-vitamin är viktigt för att upprätthålla god hälsa, men hur och när du tar ditt C-vitamin kan påverka dess effektivitet. Här följer några riktlinjer för att få ut det mesta av ditt C-vitaminintag.

Tidpunkt för intag

Det finns ingen exakt tidpunkt som är bäst för alla när det gäller att ta C-vitamin. Eftersom det är vattenlösligt och inte lagras i kroppen i någon större utsträckning, kan det vara en bra idé att dela upp ditt intag under dagen för att säkerställa en jämn fördelning. Många föredrar att ta sitt C-vitamin på morgonen för att kickstarta dagen, men det kan också tas vid andra tillfällen under dagen om det passar bättre in i din rutin.

Dosering

Doseringen av C-vitamin varierar beroende på individuella behov. Den rekommenderade dagliga dosen för vuxna ligger mellan 75-100 mg per dag, men vissa individer kan behöva större doser, speciellt vid sjukdom eller stress. Det är viktigt att inte överdosera eftersom det kan leda till magproblem som diarré eller illamående. Om du är osäker på hur mycket du ska ta, konsultera en läkare eller en näringsexpert.

Mat eller fastande

C-vitamin kan tas antingen med eller utan mat. Om du tar ditt C-vitamin på fastande mage kan absorptionsgraden vara något högre, men det kan också öka risken för magbesvär. Om du upplever magproblem när du tar C-vitamin på fastande mage, prova att ta det med mat istället. Det kan också vara en bra idé att kombinera C-vitamin med andra näringsämnen, som järn, eftersom C-vitamin hjälper till att öka järnabsorptionen.

Form av C-vitamin

Formen av C-vitamin du väljer kan också påverka hur det bäst tas. Tabletter och kapslar kan vara bekväma och lätta att ta, men vissa människor kan ha svårare att svälja dem. Pulver och vätskor kan vara ett bra alternativ för de som föredrar en mer flexibel doseringsmetod. Oavsett vilken form du väljer, se till att följa tillverkarens instruktioner för bästa resultat.

Interaktioner med andra ämnen

Slutligen är det viktigt att vara medveten om eventuella interaktioner mellan C-vitamin och andra ämnen. Vissa läkemedel, som vissa typer av antacida och blodförtunnande mediciner, kan interagera med C-vitamin. Om du tar någon medicin är det bäst att diskutera ditt C-vitaminintag med din läkare. Alkohol och koffein kan också minska absorptionen av C-vitamin, så det kan vara en bra idé att undvika dessa när du tar ditt C-vitamin.

c vitamin halso

Vem har nytta av C-vitamin?

C-vitamin är en viktig näringsämne som alla behöver, men det finns vissa grupper av människor som kan ha särskilt stor nytta av att ta ett C-vitamin kosttillskott. Här är några exempel:

 • Personer som inte får i sig tillräckligt med C-vitamin genom kosten: Trots att många livsmedel innehåller C-vitamin, får inte alla i sig tillräckligt genom kosten. Vegetarianer och veganer kan ha svårare att få i sig tillräckligt med C-vitamin, eftersom de största källorna är animaliska produkter. Även personer som äter en kost med begränsad variation kan ha nytta av ett C-vitamin tillskott.
 • Rökare och passiva rökare: Rökning ökar kroppens behov av C-vitamin på grund av den oxidativa stress det orsakar. Rökare kan därför behöva upp till dubbla mängden C-vitamin jämfört med icke-rökare. Även passiv rökning kan öka behovet av C-vitamin.
 • Personer med vissa medicinska tillstånd: Vissa medicinska tillstånd, som Crohns sjukdom eller ulcerös kolit, kan minska kroppens förmåga att absorbera C-vitamin. Personer med dessa tillstånd kan därför ha nytta av att ta ett C-vitamin tillskott.

Det är dock viktigt att notera att inte alla har nytta av att ta ett C-vitamin kosttillskott. De flesta friska människor får i sig tillräckligt med C-vitamin genom kosten och behöver inte ta ett kosttillskott. Dessutom kan för mycket C-vitamin leda till diarré och andra magproblem, särskilt hos personer med känslig mage. Även om C-vitamin är säkert för de flesta, bör personer med vissa medicinska tillstånd, som njursten eller hemokromatos, undvika att ta C-vitamin kosttillskott eftersom det kan förvärra deras tillstånd.

vanliga frågor om C-Vitamin

FAQ: Vanliga frågor om C-Vitamin

Kan man ta för mycket C-vitamin?

Ja, det är möjligt att ta för mycket C-vitamin, även om det är relativt sällsynt. Eftersom C-vitamin är vattenlösligt, kommer överskottet att utsöndras genom urinen. Men om du tar extremt stora doser av C-vitamin (vanligtvis mer än 2000 mg per dag) kan det leda till magproblem som diarré och illamående, samt öka risken för njursten. Det är alltid bäst att följa rekommenderade doseringsriktlinjer och att prata med en hälso- eller sjukvårdsprofessionell om du överväger att ta stora doser av C-vitamin.

Vad hjälper C-vitamin mot?

C-vitamin spelar en avgörande roll i flera kroppsfunktioner. Det är nödvändigt för produktionen av kollagen, ett protein som hjälper till att hålla huden, hår, naglar och leder friska. C-vitamin är också en stark antioxidant som skyddar kroppens celler mot skador från fria radikaler. Dessutom stödjer det immunsystemet och bidrar till att öka järnabsorptionen. Vissa forskning tyder på att C-vitamin kan bidra till att förkorta varaktigheten av förkylningssymptom, men mer forskning behövs på detta område.

Är C-vitamin bra för huden?

Ja, C-vitamin är bra för huden. Det är nödvändigt för produktionen av kollagen, ett protein som hjälper till att hålla huden fast och elastisk. C-vitamin är också en antioxidant som kan skydda huden mot skador från fria radikaler och UV-strålning. Det har även antiinflammatoriska egenskaper som kan hjälpa till att lindra inflammation och rodnad i huden. Många hudvårdsprodukter innehåller C-vitamin på grund av dess många fördelar för huden.

Kan C-vitamin hjälpa mot förkylning?

Effekten av C-vitamin på förkylning är ett område som har studerats mycket, men resultaten är blandade. Vissa studier har funnit att C-vitamin kan hjälpa till att förkorta varaktigheten av förkylningssymptom, medan andra inte har funnit någon signifikant effekt. Det är dock allmänt accepterat att C-vitamin spelar en viktig roll i immunsystemets funktion och kan bidra till att stärka kroppens försvar mot virus och bakterier, inklusive de som orsakar förkylning.

Kan jag få i mig för mycket C-vitamin genom maten jag äter?

Det är mycket osannolikt att du skulle få i dig för mycket C-vitamin enbart genom maten du äter. De flesta fall av överdosering av C-vitamin kommer från kosttillskott. Faktum är att det kan vara svårt att få i sig den rekommenderade dagliga dosen av C-vitamin genom enbart mat, särskilt om du inte äter en varierad och balanserad kost. Om du är orolig för ditt C-vitaminintag, prata med en läkare eller näringsexpert.

Är det bättre att ta C-vitamin på morgonen eller på kvällen?

Det finns ingen exakt tidpunkt som är bäst för alla när det gäller att ta C-vitamin. Eftersom det är vattenlösligt och inte lagras i kroppen i någon större utsträckning, kan det vara en bra idé att dela upp ditt intag under dagen för att säkerställa en jämn fördelning. Många föredrar att ta sitt C-vitamin på morgonen för att kickstarta dagen, men det kan också tas vid andra tillfällen under dagen om det passar bättre in i din rutin.

Kan C-vitamin orsaka magsmärtor?

Ja, i vissa fall kan C-vitamin orsaka magsmärtor, särskilt om det tas i stora doser. Detta beror på att stora mängder C-vitamin kan irritera magen och tarmarna. Om du upplever magsmärtor när du tar C-vitamin, prova att minska din dos eller ta ditt tillskott med mat. Om problemen kvarstår, bör du prata med en läkare eller apotekare.

Vilka produkter är relaterade till C-vitamin?

C-vitamin är en viktig vitamin som kroppen behöver för att fungera korrekt. Den bidrar till att skydda cellerna mot oxidativ stress, öka järnupptaget och bidra till normal kollagenbildning, som är viktig för hudens, blodkärlens, benens, broskets, tandköttets och tändernas normala funktion. Det finns flera produkter som är relaterade till C-vitamin, inklusive:

 • Vitamin B12: Detta är en annan viktig vitamin som kroppen behöver. B12-vitamin bidrar till normal energiomsättning, nervsystemets normala funktion, normal homocysteinomsättning, normal psykologisk funktion, normal bildning av röda blodkroppar, immunsystemets normala funktion och minskar trötthet och utmattning. Du kan läsa mer om B12-vitamin bäst i test på vår hemsida.
 • Omega-3: Omega-3 är en typ av fleromättat fett som är viktigt för kroppens normala funktion. Omega-3 bidrar till hjärtats normala funktion, att bibehålla normal hjärnfunktion och syn. Vi har skrivit en jämförelse av olika Omega-3 produkter som du kan läsa.
 • Probiotika: Probiotika är levande bakterier och jästsvampar som är bra för din hälsa, särskilt ditt matsmältningssystem. Vi har en recension av de bästa probiotika produkterna på vår hemsida.
 • Multivitamin: Multivitaminer är kosttillskott som innehåller många olika vitaminer och mineraler, samt ibland andra ingredienser. De kan hjälpa till att fylla i luckorna i din kost och se till att du får alla de näringsämnen du behöver. Kolla in vår recension av de bästa multivitaminerna för mer information.
 • Zink: Zink är ett mineral som är viktigt för kroppens normala funktion. Det bidrar till normal DNA-syntes, normal syra-basmetabolism, normal kognitiv funktion, normal fertilitet och reproduktion, normal metabolism av makronäringsämnen, normal omsättning av fettsyror, normal protein- och glykogenmetabolism och att bibehålla normala ben, hår, naglar och hud. Vi har en jämförelse av olika Zink produkter på vår hemsida.

Det finns också andra produkter som kan vara relaterade till C-vitamin, men vi har inte skrivit om dem ännu. Dessa inkluderar E-vitamin, Kalcium, Jod och Magnesium.

 

God cvitamin

Om vårt test

I vår strävan att hitta det bästa C-vitaminet på marknaden har vi genomfört en omfattande testprocess. Vi har inte bara fokuserat på produkternas innehåll och pris, utan även tagit hänsyn till användarupplevelser och produktens tillgänglighet. Vårt mål har varit att hitta ett C-vitamin som ger bäst värde för pengarna, utan att kompromissa med kvaliteten.

 • Ingredienser: Vad innehåller produkten egentligen? Är det bara C-vitamin eller finns det andra tillsatser? Hur mycket C-vitamin får man per dos?
 • Pris: Vad kostar produkten? Hur mycket C-vitamin får man för pengarna? Är det värt priset?
 • Användarrecensioner: Vad säger de som redan använder produkten? Är de nöjda med resultatet? Har de märkt någon skillnad?
 • Tillgänglighet: Är produkten lätt att få tag på? Finns den i vanliga butiker eller måste man beställa den online?

Genom att noggrant utvärdera varje produkt utifrån dessa kriterier har vi lyckats identifiera det bästa C-vitaminet på marknaden. Vi hoppas att vår forskning och våra tester kommer att vara till hjälp för dig när du ska välja vilket C-vitamin du ska köpa. Kom ihåg att det viktigaste är att hitta en produkt som passar just dina behov och din budget.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
43 röster, Betyg: 4.1 / 5
robban
Robin Johansson
Expert inom träning & hälsa

Robin Johansson är en ivrig skribent med en brinnande passion för träning och hälsa. Hans resa började med personliga utforskningar av fysisk kondition och har sedan dess vuxit till en evig jakt på kunskap inom ämnet. Robin är alltid ivrig att lära sig mer och dela med sig av sina insikter.

Hans talang ligger i att omvandla vetenskapliga fakta till praktiska råd, vilket har hjälpt många att navigera i träningens och hälsans komplexa värld. Hans genuina önskan att hjälpa andra nå sina fysiska mål reflekteras i hans inspirerande skrivande.