Vårt arbete finansieras av våra läsare. Genom affiliate-samarbeten erhåller vi en provision på vissa köp som görs via länkar på sidan.

Bäst i test: Bäst D-vitamin 2021

Uppdaterad november 2021

Brist på D-vitamin är relativt vanligt i Sverige och Livsmedelsverket rekommenderar flera grupper att ta D-vitamintillskott, bland annat barn under 2 år, vuxna över 75 år och alla som inte äter fisk eller D-vitaminberikad mat. Det är alltså många som bör ta D-vitamintillskott och det är ett av de absolut vanligaste vitamintillskotten som svenskar köper och regelbundet äter. D-vitamintillskott innehåller ibland ämnen som hjälper kroppen att ta upp vitaminet, som kokosolja eller kolin. Vi har undersökt flera olika vitamintillskott och listar här våra 5 testvinnare som vi rekommenderar som bästa D-vitamintillskott just nu.

Vilket tillskott av D-vitamin är bäst?

D-vitamin är ett väldigt viktigt vitamin som hjälper kroppen med kalkbalansen i våra ben och tänder. Naturligt får vi D-vitamin från solen och flera olika livsmedelsprodukter. Tillskott kan du ta året om men viktigast under våra mörka månader september till april. Brist på D-vitamin kan leda till flera olika sjukdomar av varierande allvarlighet. För att förvissa dig om att du får i dig tillräckligt med D-vitamin rekommenderas det att du tar tillskott.

De flesta tillskott innehåller 100 % D-vitamin och ibland ämnen som höjer upptagningsförmågan. Mängden D-vitamin är väldigt hög, ofta över 1000 % RDI, och det beror på att kroppen har svårt att ta upp tillskott av vitaminer och du behöver därför ta stora doser för att få i dig en lagom nivå. Mängden D-vitamin anges ofta som IE (internationell enhet) där 1 mikrogram D-vitamin motsvarar 40 IE. I vårt test har vi undersökt tillskotten främst utifrån följande aspekter:

Upptagningsförmåga - Har ämnen som höjer upptagningsförmågan tillsats? Är typen och mängden av D-vitamin korrekt och tillräcklig?

Koncentration - Hur förhåller sig koncentrationen av D-vitamin till övrigt innehåll och pris?

Resultat - Är tillskottet lätt att dosera och inta? Är effekten märkbar eller uteblir den?

 1. Elexir Pharma Coenzyme Q10 100 mg

  9,7/10
  "Högkoncentrerad produkt med fantastiska kundomdömen"
  Elexir Pharma Coenzyme Q10 100 mg
  Bäst i test
  Pris / kaps
  1,66 kr
  IE / kaps
  5000 ie
  Antal
  120 kaps
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Bra pris
  • Innehåller MCT-olja
  • Vegetabiliska kapslar
  Nackdelar
  • Inga nämnvärda nackdelar

  D-vitamin är en mycket viktig vitamin som hjälper till med flera funktioner i kroppen. Healthwells Vitamin D3 5000 IE är ett högkoncentrerat D-vitamintillskott från Svenskt Kosttillskott. Produkten innehåller bara naturliga ingredienser och är framställd i enlighet med HACCP-standard. Den MCT-olja som är tillsatt höjer upptagningsförmågan i kroppen för en bättre effekt.

  Kapslarna är enkla att svälja och du behöver bara ta en om dagen vilket gör priset väldigt bra. Healthwell Vitamin D3 5000 IE har i princip fått toppbetyg av kunder och är ett väldigt populärt D-vitamintillskott.

  Läs mer
 2. Core Vitamin D3 5000 IE+

  9,4/10
  "Bra D-vitamintillskott som också innehåller kolin"
  Core Vitamin D3 5000 IE+
  Mest Prisvärd
  Pris / kaps
  0,87 kr
  IE / kaps
  5000+ ie
  Antal
  120 kaps
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Prisvärd produkt
  • Mängdrabatt
  • Högkoncentrerad produkt
  Nackdelar
  • Bovint gelatin

  Core Vitamin D3 5000 IE är snarlik Healthwells Vitamin D3 5000 IE med skillnaden att den förstnämnda innehåller kolin. Kolin bidrar likt D-vitamin till en bättre upptagningsförmåga av kalcium. Core Vitamin D3 kan också köpas i den mindre dosen ”Vitamin D3 2000 IE+”. Kapslarna innehåller MCT-olja vilket ökar biotillgängligheten.

  Läs mer
 3. Body science D-vitamin

  9,1/10
  "Ett av de billigaste D-vitaminet på marknaden"
  Body science D-vitamin
  Pris / kaps
  0,69 kr
  IE / kaps
  4000 ie
  Antal
  100 kaps
  Fri frakt över 499 kr
  30 dagars öppet köp
  1-4 dagars leverans
  Fördelar
  • Riktigt bra pris
  • Bra mängd vitamin D
  Nackdelar
  • Saknar tillsatt olja/fett

  Body Science D-vitamin är ett av de billigaste alternativen på marknaden. Små och lättsvalda tabletter som innehåller tillräckligt med vitamin D för att täcka dagsbehovet. Men produkten saknar olja vilket gör att vitaminet i sig inte kommer att tas upp så bra av kroppen. Se därför till att ta tabletterna tillsammans med måltid.

  Läs mer
 4. Holistic D3-vitamin 5000 IE

  8,7/10
  "Uppskattat D-vitamintillskott som räcker länge"
  Holistic D3-vitamin 5000 IE
  Pris / kaps
  2,10 kr
  IE / kaps
  5000 ie
  Antal
  90 kaps
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Bra koncentration av D-vitamin
  Nackdelar
  • Något högt pris

  Holistic D3-vitamin framställs också helt naturligt av fårull. Koncentrationen på 5000 IE är hög men priset är tyvärr också högre än andra märken. Produkten saknar också MCT-olja vilket gör vitaminet svårare för kroppen att ta upp, ta därför kapslarna i samband med måltid. Rekommendationen är att ta Holistic D3-vitamin en gång varannan dag, vilket gör produkten mycket dryg. Holistic är en pålitlig tillverkare som är populär och håller hög kvalitet och deras produkter får ofta höga betyg av kunder.

  Läs mer
 5. Better You Vitamin D3

  8,6/10
  "Ett bra innehåll, men priset är något högt"
  Better You Vitamin D3
  Pris / kaps
  1,77 kr
  IE / kaps
  4000 ie
  Antal
  90 kaps
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Innehåller kokosolja
  • Vegetabilisk kapsel
  Nackdelar
  • Högt pris

  Better You Vitamin D3 innehåller naturlig vitamin D som kommer från fårull. En vanlig källa till vitamin D som liknar den form av vitaminet vi får från solen. Även denna produkt innehåller MCT olja, oljan hjälper det fettlösliga D-vitaminet att tas upp av kroppen. Priset ligger något högre och koncentrationen är lägre.

  Läs mer

d vitamin kopguide

Köpguide till bäst D-vitamin

Brist på D-vitamin har en mängd olika symptom och kan bland annat leda till trötthet, muskel- och skelettsmärtor. Under vintertid i Sverige är soltimmarna betydligt färre och om du jobbar inomhus så är risken stor att du knappt exponeras alls för solljus under längre perioder. Därför är det extra viktigt att få i sig extra D-vitamin från andra källor under vinterhalvåret. Kosttillskott med D-vitamin är ett effektivt sätt för att trygga behovet av D-vitamin och tillskott är idag inte särskilt dyrt. För att hitta bästa tänkbara produkt bör du undersöka följande aspekter.

 • Form

  D-vitamin kan komma i två former; D2 eller D3. D2 är från vegetabiliska källor som jäst och svamp, D3 framställs av animaliska källor. Båda formerna tas om hand om av kroppen men D3 höjer vitaminnivåerna under en längre tid. Det är därför att bättre att köpa ett tillskott som innehåller vitamin D3.
 • Koncentration

  Olika produkter kan ha väldigt olika koncentration av D-vitamin. Koncentrationen av vitamin är ofta betydligt högre per kapsel än vad det rekommenderade dagliga intaget är, det beror på att kroppen inte kan ta upp allt vitamin och du behöver därför ”överdosera” tillskottet. För låga halter (neråt 500 IE per kapsel) gör att du knappt får i dig något D-vitamin, men för höga halten (över 5000 IE) kan vara skadligt för kroppen över tid.
 • Innehåll

  D-vitamin är ett fettlösligt vitamin och tillskotten innehåller därför ofta olika fetter som kokosolja (MCT-olja) eller olivolja. Tillskotten kan också innehålla mineraler som magnesium och kalcium. Kalcium eller vitamin K2 kan med fördel kombineras med vitamin D för att undvika förkalkning. Om du är vegetarian så ska du dels välja D2 men även vara vaksam på fyllnadsmedlet i kapsel så det inte är animaliskt. I övrigt ska produkten inte innehålla några verkningslösa tillsatser, sötningsmedel eller fyllnadsmedel. 
 • Pris

  Priset är såklart väldigt viktigt när det kommer till att hitta rätt produkt. Du ska jämföra priset i förhållande till mängden vitamin du får per krona. Eftersom koncentrationen kan variera mycket så förändras prisbilden kraftigt på olika produkter.
d vitamin fordelar

Fem anledningar till att ta D-vitamin

Det finns en del riskgrupper när det kommer till D-vitamin brist, om du känner att du passar in i någon av nedanstående kategorier kan nog ett D-vitamin tillskott vara rätt produkt för dig. 

 • check20Överviktiga. Högt BMI är associerat med lägre D-vitamin nivåer, detta kan bero på att D-vitamin är fettlösligt och att det helt enkelt krävs mer i en större kropp. Har du ett BMI på över 30 borde du verkligen fundera på en extra D-vitamin källa.

 • check20Äldre individer. Många äldre har D-vitamin brist, mycket på grund av att stora delar av dygnet spenderas inomhus och stillasittandes. Många äldre som får frakturer har samtidigt lidit av D-vitamin brist. 

 • check20Mörk hy. Har du mörkare hudton så producerar inte din hud lika mycket D-vitamin och det är svårare att absorbera solljus. I Sverige är det speciellt viktigt att tänka på då vi redan har ont om solljus.

 • Fcheck20ör lite sol. Jobbar du natt? På kontor? Eller är utomhus alldeles för lite? Då kan du också ligga i riskzonen för att få för lite D-vitamin. Solen är den primära källan till D-vitamin och missar du den är du sannolikt i behov av ett tillskott.

 • check20Kosthållning. Om du till exempel är vegan eller vegetarian och du inte aktivt tänker på det finns det risk att du får väldigt lite D-vitamin i dig från kosten. Ett tillskott kan vara ett enkelt sätt att se till att du får den mängd du behöver, utan att din livsstil ska behöva ändras.

Vanliga frågor om D-vitamin

Vad gör D-vitamin?

D-vitamin är nödigvändigt för att kroppen ska kunna absorbera kalcium, och därmed bygga och upprätthålla ben. D-vitamin har också visat sig effektivt när det kommer till att minska risken för inflammation i celler och därmed risken för sjukdom. Vitaminet är så pass viktigt att kroppen skapar det på egenhand när den är i solen. Dock kan vår geografiska position och moderna liv göra så att vi ofta missar denna viktiga solexpenering.

Behöver jag ta D-vitamin?

Om du tillhör en riskgrupp som får i sig för lite D-vitamin, är det sannolikt att du kan behöva en extra boost D-vitamin. Kolla vår guide för mer information. Det är troligt att du får i dig tillräckligt med D-vitamin genom kost och solexponering men är du osäker kan du fortfarande ta ett tillskott.

Är D-vitamin tillskott farligt?

Enkla svaret är nej. Speciellt inte om du får i dig för lite D-vitamin i din vardag, då är det snarare en nödvändighet. Det finns dock en liten risk för överkonsumtion vilket kan leda till biverkningar, såsom trötthet, förstoppning och tapp av hungerkänsla. Följer du rekommenderad dos, oftast 1 piller om dagen, så ska det inte vara någon fara. 

Vad är IE i D-vitamin tillskotten?

IE står för internationella enheter och är helt enkelt ett internationellt sätt att mäta mängd av livsmedel såsom vitaminer. Rekommendationer på hur mycket D-vitamin man ska ta varierar men mellan 600-1000 IE är vanliga. 

Ger D-vitamin tillskott några biverkningar?

Om du inte konsumerar alldeles för många om dagen (håll dig till rekomenderad daglig dos på förpackningen) så bör du inte uppleva några biverkningar. Överkonsumtion kan leda till bland annat trötthet, förstoppning, anorexia, och kissnödighet.

Testvinnare - Bäst D-vitamin

 • Elexir Pharma Coenzyme Q10 100 mg
 • Core Vitamin D3 5000 IE+
 • Body science D-vitamin
 • Holistic D3-vitamin 5000 IE
 • Better You Vitamin D3
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
68 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5