Bäst i test: Bäst D-vitamin 2021

Brist på D-vitamin är relativt vanligt i Sverige och Livsmedelsverket rekommenderar flera grupper att ta D-vitamintillskott, bland annat barn under 2 år, vuxna över 75 år och alla som inte äter fisk eller D-vitaminberikad mat. Det är alltså många som bör ta D-vitamintillskott och det är ett av de absolut vanligaste vitamintillskotten som svenskar köper och regelbundet äter. D-vitamintillskott innehåller ibland ämnen som hjälper kroppen att ta upp vitaminet, som kokosolja eller kolin. Vi har undersökt flera olika vitamintillskott och listar här våra 5 testvinnare som vi rekommenderar som bästa D-vitamintillskott just nu.

Vilket tillskott av D-vitamin är bäst?

D-vitamin är ett väldigt viktigt vitamin som hjälper kroppen med kalkbalansen i våra ben och tänder. Naturligt får vi D-vitamin från solen och flera olika livsmedelsprodukter. Tillskott kan du ta året om men viktigast under våra mörka månader september till april. Brist på D-vitamin kan leda till flera olika sjukdomar av varierande allvarlighet. För att förvissa dig om att du får i dig tillräckligt med D-vitamin rekommenderas det att du tar tillskott. De flesta tillskott innehåller 100 % D-vitamin och ibland ämnen som höjer upptagningsförmågan. Mängden D-vitamin är väldigt hög, ofta över 1000 % RDI, och det beror på att kroppen har svårt att ta upp tillskott av vitaminer och du behöver därför ta stora doser för att få i dig en lagom nivå. Mängden D-vitamin anges ofta som IE (internationell enhet) där 1 mikrogram D-vitamin motsvarar 40 IE.

 1. 1. Healthwell Vitamin D3 5000 IE
  9,7/10
  Healthwell Vitamin D3 5000 IE
  Bäst i test
  Pris / kaps
  1,24 kr
  IE / kaps
  5000 ie
  Antal
  120 kaps
  Till Butik
  149 kr
 2. 2. Core Vitamin D3 5000 IE+
  9,4/10
  Core Vitamin D3 5000 IE+
  Pris / kaps
  1,16 kr
  IE / kaps
  5000+ ie
  Antal
  120 kaps
  Till Butik
  139 kr
 3. 3. Better You Vitamin D3
  9,3/10
  Better You Vitamin D3
  Pris / kaps
  2,21 kr
  IE / kaps
  4000 ie
  Antal
  90 kaps
  Till Butik
  199 kr
 4. 4. Body science D-vitamin
  9,0/10
  Body science D-vitamin
  Pris / kaps
  0,69 kr
  IE / kaps
  4000 ie
  Antal
  100 kaps
  Till Butik
  69 kr
 5. 5. Holistic D3-vitamin 5000 IE
  8,7/10
  Holistic D3-vitamin 5000 IE
  Pris / kaps
  2,10 kr
  IE / kaps
  5000 ie
  Antal
  90 kaps
  Till Butik
  189 kr

 

 

vitamin D

D-vitamin köpguide

Brist på D-vitamin har en mängd olika symptom och kan bland annat leda till trötthet, muskel- och skelettsmärtor. Rekommendation på dos varierar från land till land men mellan 400-1000 IE (10-20 mikrogram) brukar rekommendationen landa på för en vuxen individ, i Sverige ligger rekommendationen från livsmedelsverket på 400 IE. I mörka Sverige kan det finnas många anledningar till att använda D-vitamin tillskott. Solen är nämligen vår främsta källa till vitaminet. Under vinterhalvåret och i vår mer stillasittande livsstil inomhus löper många av oss att få i sig för lite D-vitamin. Med ett tillskott behöver du aldrig oroa dig över om du får i dig tillräckligt med D-vitamin.

Bästa anledningarna till att ta D-vitamin

Det finns en del riskgrupper när det kommer till D-vitamin brist, om du känner att du passar in i någon av nedanstående kategorier kan nog ett D-vitamin tillskott vara rätt produkt för dig. 

 • check20Överviktiga. Högt BMI är associerat med lägre D-vitamin nivåer, detta kan bero på att D-vitamin är fettlösligt och att det helt enkelt krävs mer i en större kropp. Har du ett BMI på över 30 borde du verkligen fundera på en extra D-vitamin källa.

 • check20Äldre individer. Många äldre har D-vitamin brist, mycket på grund av att stora delar av dygnet spenderas inomhus och stillasittandes. Många äldre som får frakturer har samtidigt lidit av D-vitamin brist. 

 • check20Mörk hy. Har du mörkare hudton så producerar inte din hud lika mycket D-vitamin och det är svårare att absorbera solljus. I Sverige är det speciellt viktigt att tänka på då vi redan har ont om solljus.

 • Fcheck20ör lite sol. Jobbar du natt? På kontor? Eller är utomhus alldeles för lite? Då kan du också ligga i riskzonen för att få för lite D-vitamin. Solen är den primära källan till D-vitamin och missar du den är du sannolikt i behov av ett tillskott.

 • check20Kosthållning. Om du till exempel är vegan eller vegetarian och du inte aktivt tänker på det finns det risk att du får väldigt lite D-vitamin i dig från kosten. Ett tillskott kan vara ett enkelt sätt att se till att du får den mängd du behöver, utan att din livsstil ska behöva ändras.

 

Vanliga frågor om D-vitamin

Vad gör D-vitamin?

D-vitamin är nödigvändigt för att kroppen ska kunna absorbera kalcium, och därmed bygga och upprätthålla ben. D-vitamin har också visat sig effektivt när det kommer till att minska risken för inflammation i celler och därmed risken för sjukdom. Vitaminet är så pass viktigt att kroppen skapar det på egenhand när den är i solen. Dock kan vår geografiska position och moderna liv göra så att vi ofta missar denna viktiga solexpenering.

Behöver jag ta D-vitamin?

Om du tillhör en riskgrupp som får i sig för lite D-vitamin, är det sannolikt att du kan behöva en extra boost D-vitamin. Kolla vår guide för mer information. Det är troligt att du får i dig tillräckligt med D-vitamin genom kost och solexponering men är du osäker kan du fortfarande ta ett tillskott.

Är D-vitamin tillskott farligt?

Enkla svaret är nej. Speciellt inte om du får i dig för lite D-vitamin i din vardag, då är det snarare en nödvändighet. Det finns dock en liten risk för överkonsumtion vilket kan leda till biverkningar, såsom trötthet, förstoppning och tapp av hungerkänsla. Följer du rekommenderad dos, oftast 1 piller om dagen, så ska det inte vara någon fara. 

Vad är IE i D-vitamin tillskotten?

IE står för internationella enheter och är helt enkelt ett internationellt sätt att mäta mängd av livsmedel såsom vitaminer. Rekommendationer på hur mycket D-vitamin man ska ta varierar men mellan 600-1000 IE är vanliga. Många tillskott ligger högre än dessa rekommendationer, t.ex. 5000 IE, men det är inget att oroa sig över man behöver ta runt 40000 IE dagligen för att överkonsumera.

Ger D-vitamin tillskott några biverkningar?

Om du inte konsumerar alldeles för många om dagen (håll dig till rekomenderad daglig dos på förpackningen) så bör du inte uppleva några biverkningar. Överkonsumtion kan leda till bland annat trötthet, förstoppning, anorexia, och kissnödighet.

Testvinnare - Bäst D-vitamin

 • Healthwell Vitamin D3 5000 IE
 • Core Vitamin D3 5000 IE+
 • Better You Vitamin D3
 • Body science D-vitamin
 • Holistic D3-vitamin 5000 IE
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
24 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5
Senast Uppdaterad: 2021-03-29 10:47:32