Bästa D-vitaminen 2024

Av: Robin Johansson • Senast uppdaterad:
Få tillräckligt D-vitamin med det bästa tillskottet på marknaden.
D-vitamin - Bäst i test
Betyg Bild Namn Pris Läs mer
betyg 4,7 Healthwell Vitamin D3 5000 IE Healthwell Vitamin D3 5000 IE
Pris
169 kr
Till butik
betyg 4,5 Core Vitamin D3 5000 IE Core Vitamin D3 5000 IE
Pris
169 kr
Till butik
betyg 4,3 Holistic D3-Vitamin 5000 IE Holistic D3-Vitamin 5000 IE
Pris
229 kr
Till butik
betyg 4,2 Body Science Vitamin D Body Science Vitamin D
Pris
89 kr
Till butik
betyg 4,0 GAAM Vitamin D GAAM Vitamin D
Pris
89 kr
Till butik
Se alla testvinnare

D-vitamin är ett livsviktigt fettlösligt vitamin som kroppen behöver för att kunna uppta kalcium och fosfor, vilket är viktigt för skelettets uppbyggnad och styrka. D-vitamin bildas i huden när vi vistas i solen, men i länder med lite sol under stora delar av året, som Sverige, kan det vara svårt att få tillräckligt med D-vitamin enbart genom solen. Detta gäller särskilt under vinterhalvåret. Till detta kommer också att vi tillbringar allt mer tid inomhus, vilket minskar vår exponering för solen. Därför kan det vara nödvändigt att ta ett D-vitamintillskott för att säkerställa att vi får i oss tillräckligt med D-vitamin.

Vår omfattande granskning och jämförelse har lett oss till slutsatsen att Healthwell Vitamin D3 5000 IE är det bästa D-vitamin på marknaden idag. Detta tillskott erbjuder en hög dos av D-vitamin som är lätt för kroppen att ta upp och använda. Dessutom kommer Healthwell Vitamin D3 5000 IE från en betrodd tillverkare och har fått lysande recensioner från användare som vittnar om dess effektivitet. Om du söker det bästa D-vitaminet för att komplettera din kost och säkerställa att din kropp får den D-vitamin den behöver, så är Healthwell Vitamin D3 5000 IE ett utmärkt val.

Bäst i Test 24 är gratis att använda och kommer alltid att vara det. Om du uppskattar vårt arbete kan du stödja sidan genom att klicka på någon av våra köplänkar. Om du genomför ett köp via dessa länkar får vi en liten provision från återförsäljaren. Detta hjälper oss att fortsätta tillhandahålla noggrann information och utföra fler produkttester för att hjälpa dig hitta de bästa produkterna på marknaden.
dvitamin 74a09b6e033756ac5

De 7 bästa D-vitaminerna 2024

 1. Healthwell Vitamin D3 5000 IE Bäst i test: 4,7/5
 2. Core Vitamin D3 5000 IE+ Mest prisvärda: 4,5/5
 3. Holistic D3-vitamin 5000 IE Bästa naturliga: 4,3/5
 4. Body science D-vitamin Bästa budgetvalet: 4,2/5
 5. GAAM Vitamin-D 100 caps Bästa kundbetyg: 4,0/5
 6. Xlnt sports Vegan D-vitamin Bästa veganska: 3,9/5
 7. Star Nutrition Vitamin D3 Bästa dagliga dos: 3,8/5
 1. Bäst i test Healthwell Vitamin D3 5000 IE

  "Högdoserat D-vitamin tillskott med effektiva hälsofördelar och bra prisvärdhet."
  Vårt betyg
  4,7/5
  Dosering:
  4,9/5
  Kvalitet:
  4,3/5
  Pris:
  4,9/5
  Till butiken
  (Svensk Hälsokost)

  Healthwell Vitamin D3 5000 IE är en högdoserad D-vitamin produkt som verkligen lever upp till sitt rykte. När det gäller innehåll är produkten fylld med naturligt fett från fårull, vilket gör den mycket effektiv för kroppen att ta upp. Den är även fri från onödiga tillsatser och är lämplig för både vegetarianer och veganer. Den innehåller 5000 IE D-vitamin per dos, vilket gör det enkelt att justera efter individuella behov.

  Effektiviteten av produkten är också imponerande. Användare har rapporterat märkbara hälsofördelar, inklusive förbättrad immunfunktion och starkare skelett och tänder. Dessutom har studier visat att den kan hjälpa till med fertilitet, vilket kan vara särskilt användbart för de som försöker bli gravida genom IVF. Det har inte rapporterats några biverkningar, vilket tyder på att produkten är säker att använda på lång sikt.

  När det gäller priset är Healthwell Vitamin D3 5000 IE mycket prisvärd. Med tanke på dess höga kvalitet och effektivitet, erbjuder den definitivt ett bra värde för pengarna. Sammantaget ger vi Healthwell Vitamin D3 5000 IE ett betyg på 4,7/5. Den levererar på alla fronter - innehåll, dosering, effektivitet, säkerhet och pris - och vi skulle definitivt rekommendera den till alla som letar efter ett högkvalitativt D-vitamin tillskott.

  Fördelar

  • Hög dos av D-vitamin
  • Innehåller naturligt fett för bättre upptag
  • Fri från onödiga tillsatser
  • Lämplig för vegetarianer och veganer
  • Användare rapporterar märkbara hälsofördelar

  Nackdelar

  • Produkten kan vara svår att hitta i butik
  • Inte lämplig för dem med fårullallergi
  Produkten finns att köpa här:
  169 kr
 2. Mest prisvärda Core Vitamin D3 5000 IE

  "Högkoncentrerat D-vitamin tillskott med kolin för förbättrad hälsa."
  Vårt betyg
  4,5/5
  Dosering:
  4,4/5
  Kvalitet:
  4,6/5
  Pris:
  4,5/5
  Till butiken
  (Svenskt Kosttillskott)

  Core Vitamin D3 5000 IE med kolin är ett högkoncentrerat kosttillskott som imponerar på många fronter. Produkten innehåller vitamin D3 och kolinbitartrat, vilka båda har flera hälsofördelar. Vitamin D3 bidrar till att reglera kalciumbalansen och stärker immunsystemet, medan kolinbitartrat bidrar till normal fettomsättning och bibehåller normal leverfunktion. Produkten är fri från onödiga tillsatser och är lämplig för de flesta användare. Dock bör vegetarianer och veganer vara medvetna om att kapselskalet är tillverkat av bovint gelatin.

  När det gäller dosering erbjuder Core Vitamin D3 5000 IE en mycket stark dos av 5000 IE per kapsel, vilket är betydligt mer än många andra produkter på marknaden. Detta gör det till ett utmärkt val för personer som behöver boosta sina D-vitaminnivåer snabbt. Många användare har rapporterat märkbara hälsofördelar efter att ha börjat ta detta tillskott, inklusive ökad energi och förbättrad humör. Dock bör man alltid konsultera en läkare innan man börjar ta ett så högt koncentrerat tillskott.

  Slutligen, när det gäller pris, är Core Vitamin D3 5000 IE ett mycket prisvärt alternativ. För bara 135 kr får du 120 kapslar, vilket räcker för fyra månaders användning om du tar en kapsel om dagen. Med tanke på produktens höga kvalitet och effektivitet, anser vi att detta är ett utmärkt värde för pengarna. Med ett genomsnittligt betyg på 4,76 av 5 baserat på 123 recensioner, är det tydligt att vi inte är de enda som uppskattar denna produkt.

  Fördelar

  • Högkoncentrerat kosttillskott
  • Innehåller både vitamin D3 och kolin
  • Bidrar till normal fettomsättning
  • Stark dos på 5000 IE per kapsel
  • Prisvärt alternativ

  Nackdelar

  • Kapselskalet tillverkat av bovint gelatin
  • Kräver läkarkonsultation för hög dosering
  Produkten finns att köpa här:
  169 kr
 3. Bästa naturliga Holistic D3-Vitamin 5000 IE

  "Ett effektivt och högkvalitativt D-vitamintillskott från naturlig källa."
  Vårt betyg
  4,3/5
  Dosering:
  4,1/5
  Kvalitet:
  4,4/5
  Pris:
  4,4/5
  Till butiken
  (Svenskt Kosttillskott)

  Den första faktorn vi analyserade var innehållet i Holistic D3-Vitamin 5000 IE. Produkten utmärker sig genom att den utvinns från fårullsfett, vilket gör den till en naturlig källa till D-vitamin. Dessutom innehåller den inga onödiga tillsatser och är lämplig för vegetarianer, tack vare det vegetabiliska kapselskalet. Dock kan den inte konsumeras av veganer på grund av ursprunget för D-vitaminet.

  När det gäller dosering, levererar varje kapsel en kraftfull dos av 5000 IE D-vitamin, vilket motsvarar 2500% av det dagliga rekommenderade intaget. Detta gör den till en utmärkt produkt för dem som behöver en högre dos av D-vitamin, men det är viktigt att inte överskrida den rekommenderade dosen. Effektiviteten är bekräftad av användarrecensioner, där produkten har fått full pott med 5/5 stjärnor.

  Säkerheten för långvarig användning av Holistic D3-Vitamin 5000 IE verkar vara god, med inga rapporterade biverkningar. Vad gäller priset, kostar produkten 229 kr för 90 kapslar, vilket ger ett pris per portion på ca 2,54 kr. Detta kan anses vara något i det övre prissegmentet. Sammantaget får Holistic D3-Vitamin 5000 IE ett betyg på 4,3/5 i vårt test, vilket gör den till en stark rekommendation för de som söker ett högkvalitativt och effektivt D-vitamintillskott.

  Fördelar

  • Naturlig källa till D-vitamin
  • Innehåller inga onödiga tillsatser
  • Lämplig för vegetarianer
  • Hög dos av D-vitamin
  • Höga användarrecensioner

  Nackdelar

  • Kan inte konsumeras av veganer
  • Risk för överdosering
  Produkten finns att köpa här:
  229 kr
 4. Bästa budgetvalet Body Science Vitamin D

  "Högkvalitativt, effektivt och prisvärt D-vitamintillskott från Sverige."
  Vårt betyg
  4,2/5
  Dosering:
  4,0/5
  Kvalitet:
  3,9/5
  Pris:
  4,7/5
  Till butiken
  (MM Sports)

  Body Science Vitamin D är ett högkvalitativt D-vitamintillskott som innehåller 50 µg D3-vitamin per kapsel. Detta motsvarar 1000% av det dagliga referensintaget enligt EU. Produkten är tillverkad i Sverige och är fri från onödiga tillsatser, vilket gör den till ett rent och effektivt kosttillskott. Dessutom innehåller den inga animaliska ingredienser, vilket gör den lämplig för både vegetarianer och veganer.

  Effektiviteten av Body Science Vitamin D verkar vara mycket hög, med många användare som rapporterar märkbara hälsofördelar. Detta inkluderar förbättrad muskelfunktion, stärkt immunsystem och bibehållen normal benstomme. Dessutom är produkten säker att använda på lång sikt, med inga rapporterade biverkningar. Doseringen är också lätt att justera, vilket gör det enkelt att anpassa intaget efter individuella behov.

  Med ett pris på 89 kr för 100 kapslar är Body Science Vitamin D också mycket prisvärt. Med tanke på produktens höga kvalitet och effektivitet, erbjuder den definitivt ett bra värde för pengarna. Sammantaget får Body Science Vitamin D ett imponerande betyg på 4,2/5 i vårt test, vilket gör den till en utmärkt produkt för alla som söker ett pålitligt och effektivt D-vitamintillskott.

  Fördelar

  • Högkvalitativt D-vitamintillskott
  • 1000% av dagligt referensintag
  • Inga onödiga tillsatser
  • Säker för långtidsanvändning
  • Prisvärd

  Nackdelar

  Produkten finns att köpa här:
  89 kr
 5. Bästa kundbetyg GAAM Vitamin D

  "Högkvalitativt D-vitamin tillskott med stark dosering och minimala tillsatser."
  Vårt betyg
  4,0/5
  Dosering:
  4,1/5
  Kvalitet:
  3,9/5
  Pris:
  4,0/5
  Till butiken
  (Proteinbolaget)

  GAAM Vitamin D är ett kosttillskott som imponerar med sitt innehåll. Med en dos på 100 mikrogram (4000 IU) per tablett, erbjuder det en hög nivå av D-vitamin, vilket är fördelaktigt för dem som behöver ett starkare tillskott. Produkten är fri från gluten och kommer i tablettform, vilket gör den lätt att ta. Den innehåller också minimala tillsatser, vilket ger en ren och kvalitativ produkt. Dock är det inte specificerat om produkten är lämplig för veganer eller vegetarianer.

  När det gäller effektivitet har GAAM Vitamin D fått mycket positiva recensioner från användare, med ett genomsnittligt betyg på 5/5 baserat på 26 recensioner. Användare rapporterar att de märker en ökning av deras välmående och en förstärkning av deras immunsystem. Dessutom hjälper produkten till med upptaget av mineraler i kroppen, vilket kan bidra till förbättrad hälsa och fitness. Det finns dock ingen specifik information om hur snabbt produkten börjar verka.

  Prismässigt är GAAM Vitamin D prisvärt med ett pris på 79 kr för 100 tabletter. Detta ger en låg kostnad per dos, vilket gör det till ett ekonomiskt val för dem som söker ett kraftfullt D-vitamin tillskott. Säkerheten verkar vara väl hanterad, med tydliga instruktioner för dosering och förvaring. Inga oönskade biverkningar har rapporterats. Sammantaget, baserat på dess innehåll, effektivitet och pris, är GAAM Vitamin D ett utmärkt alternativ för dem som söker ett högkvalitativt D-vitamin tillskott.

  Fördelar

  • Hög dos D-vitamin per tablett
  • Fri från gluten
  • Minimala tillsatser
  • Positiva recensioner från användare
  • Prisvärt och ekonomiskt alternativ

  Nackdelar

  • Oklart om lämplig för veganer/vegetarianer
  • Ingen information om produktens verkanstid
  Produkten finns att köpa här:
  89 kr
 6. Bästa veganska XLNT Sports D-vitamin

  "Högkvalitativt, veganskt D-vitamintillskott med bra prisvärde."
  Vårt betyg
  3,9/5
  Dosering:
  3,9/5
  Kvalitet:
  4,1/5
  Pris:
  3,7/5
  Till butiken
  (MM Sports)

  XLNT Sports D-vitamin får ett betyg på 3,9/5 i vårt test, vilket gör det till en väl presterande produkt. En av de mest framstående aspekterna av denna produkt är dess innehåll. Detta D-vitamin är 100% veganskt och plantebaserat, vilket gör det till ett utmärkt alternativ för veganer och vegetarianer. Varje dos innehåller 50 µg D-vitamin, vilket är en tillräcklig mängd för att tillgodose det dagliga behovet. Dessutom kommer produkten i en förpackning med 100 vegetabiliska kapslar, vilket ger ett bra värde för pengarna.

  När det gäller effektiviteten av XLNT Sports D-vitamin, finns det tyvärr inga användarrecensioner att hänvisa till. Men med tanke på att produkten innehåller D3-vitamin, som är lättast för kroppen att absorbera, kan vi anta att produkten är effektiv. På säkerhetsfronten finns det ingen information om rapporterade biverkningar. Men som alltid rekommenderas användare att följa den rekommenderade dosen och konsultera en läkare om de har några hälsorelaterade frågor.

  Slutligen, när det gäller priset, kostar XLNT Sports D-vitamin 89 kr för 100 kapslar. Med tanke på att varje kapsel ger den rekommenderade dagliga dosen av D-vitamin, erbjuder produkten ett bra värde för pengarna. Dessutom är det prisvärt jämfört med andra D-vitaminprodukter på marknaden. Sammantaget är XLNT Sports D-vitamin ett bra val för dem som letar efter ett högkvalitativt, veganskt och prisvärt D-vitamintillskott.

  Fördelar

  • 100% veganskt och plantebaserat.
  • Innehåller 50 µg D-vitamin per dos.
  • Förpackning med 100 vegetabiliska kapslar.
  • Innehåller lättabsorberat D3-vitamin.
  • Prisvärt jämfört med andra produkter.

  Nackdelar

  • Inga användarrecensioner tillgängliga.
  • Saknad information om eventuella biverkningar.
  Produkten finns att köpa här:
  42 kr
 7. Bästa dagliga dos Star Nutrition Vitamin D3

  "Ett prisvärt D-vitamin kosttillskott med hög dosering."
  Vårt betyg
  3,8/5
  Dosering:
  4,1/5
  Kvalitet:
  4,0/5
  Pris:
  3,3/5
  Till butiken
  (Gymgrossisten)

  Star Nutrition Vitamin D3 är ett kosttillskott som erbjuder en rejäl dos av D-vitamin, vilket är särskilt viktigt för oss som bor i Norden där solljus kan vara en bristvara. Vid en närmare titt på produktens innehåll ser vi att den innehåller 50 μg D-vitamin per kapsel, vilket är mer än tillräckligt för att täcka det dagliga behovet. Produkten är också fri från onödiga tillsatser, vilket är ett plus. Dock är det oklart om produkten är lämplig för vegetarianer och veganer, vilket kan vara en nackdel för vissa konsumenter.

  När det gäller dosering är det enkelt att justera intaget efter individuella behov då den rekommenderade dosen är endast en kapsel om dagen. Detta gör det också smidigt och bekvämt att ta kosttillskottet. När det kommer till produkten effektivitet och säkerhet, rapporteras det att D-vitamin bidrar till normal muskelfunktion, underhåll av skelettet och ett fungerande immunförsvar. Dock finns det inga specifika uppgifter om hur snabbt effekten infaller eller eventuella biverkningar, vilket hade varit önskvärt för en mer fullständig bedömning.

  Slutligen, när vi ser på priset på Star Nutrition Vitamin D3, kan vi konstatera att det är prisvärt. Med 90 kapslar per förpackning, vilket räcker i cirka 3 månader, erbjuder produkten ett bra värde för pengarna. Sammantaget får Star Nutrition Vitamin D3 ett betyg på 3,8 av 5 i vårt test. Det är ett bra val för de som behöver komplettera sin kost med D-vitamin, men det skulle vara mer tilltalande om det fanns mer information tillgänglig om produkten, särskilt när det gäller lämplighet för vegetarianer och veganer samt eventuella biverkningar.

  Fördelar

  • Rejäl dos av D-vitamin.
  • Fri från onödiga tillsatser.
  • Enkel dosering.
  • Bekvämt att ta.
  • Prisvärt.

  Nackdelar

  • Oklart om lämplig för vegetarianer/veganer.
  • Ingen information om eventuella biverkningar.
  Produkten finns att köpa här:
  89 kr
testvinnarna

Jämför de 7 vinnarna i testet

Se hur våra bästa produkter jämför sig med varandra här. Vill du sortera dem? Bara klicka på en rubrik i tabellen!

D-vitamin Dosering Kvalitet Pris Totalbetyg Pris
Healthwell Vitamin D3 5000 IE 4,9/5 4,3/5 4,9/5 Betyg 4,7 / 5
4,7 / 5
Bästa pris
169 kr
Core Vitamin D3 5000 IE+ 4,4/5 4,6/5 4,5/5 Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Bästa pris
169 kr
Holistic D3-vitamin 5000 IE 4,1/5 4,4/5 4,4/5 Betyg 4,3 / 5
4,3 / 5
Bästa pris
229 kr
Body science D-vitamin 4,0/5 3,9/5 4,7/5 Betyg 4,2 / 5
4,2 / 5
Bästa pris
89 kr
GAAM Vitamin-D 100 caps 4,1/5 3,9/5 4,0/5 Betyg 4,0 / 5
4,0 / 5
Bästa pris
89 kr
Xlnt sports Vegan D-vitamin 3,9/5 4,1/5 3,7/5 Betyg 3,9 / 5
3,9 / 5
Bästa pris
42 kr
Star Nutrition Vitamin D3 4,1/5 4,0/5 3,3/5 Betyg 3,8 / 5
3,8 / 5
Bästa pris
89 kr
viktiga faktorer för att välja rätt d-vitamin

Så hittar du bästa d-vitamin

Att hitta det bästa D-vitaminet kan vara en utmaning, eftersom marknaden är full med olika märken och produkter som alla hävdar att de är bäst. Men med rätt kunskap och förståelse för vad man ska leta efter, blir sökandet betydligt enklare. Här är några kriterier att ha i åtanke när man jämför olika D-vitamintillskott.

Dosering

En av de viktigaste faktorerna att titta på när man väljer ett D-vitamintillskott är doseringen. Det rekommenderade dagliga intaget av D-vitamin varierar beroende på ålder, kön och allmänna hälsotillstånd. I de flesta fall rekommenderas en daglig dos på 800-1000 IE (Internationella Enheter) för vuxna. Vissa individer, som äldre personer och personer med vissa hälsotillstånd, kan behöva högre doser. Det är därför viktigt att välja ett tillskott som erbjuder rätt dos för dina specifika behov.

Form

D-vitamin kommer i två huvudformer: D2 och D3. D2 kommer från växter medan D3 kommer från djur, inklusive människor. Forskning har visat att D3 är mer effektivt för att höja och bibehålla tillräckliga D-vitamin-nivåer i blodet, så det är bäst att välja ett tillskott som innehåller D3.

Biologisk tillgänglighet

Biologisk tillgänglighet är ett uttryck för hur lätt kroppen kan ta upp och använda ett näringsämne. Vissa former av D-vitamin är lättare för kroppen att ta upp än andra. Till exempel absorberas D-vitamin som är löst i olja bättre än D-vitamin i tablettform. Så om du väljer ett D-vitamintillskott i kapsel- eller droppform, se till att det är oljebaserat.

Tillsatta ingredienser

Många D-vitamintillskott innehåller också andra ingredienser, som kalcium, magnesium eller vitamin K2. Vitamin D3 och K2 har visat sig har särskilt goda synergieffekter. Dessa kan vara fördelaktiga eftersom de hjälper till med absorptionen av D-vitamin. Men det är också viktigt att vara medveten om eventuella tillsatta ingredienser som du kanske vill undvika, som onödiga fyllnadsmedel eller allergiframkallande ämnen.

Kvalitet och renhet

Kvaliteten och renheten hos ett D-vitamintillskott är också viktiga faktorer att överväga. Titta efter produkter som har testats av en oberoende tredje part för att säkerställa att de innehåller vad de hävdar och att de inte innehåller skadliga föroreningar. Det är också en god idé att välja produkter som är tillverkade enligt Good Manufacturing Practices (GMP) för att säkerställa hög produktkvalitet.

Användarrecensioner

Slutligen kan användarrecensioner vara en värdefull källa till information när du väljer ett D-vitamintillskott. Även om individuella erfarenheter kan variera, kan övergripande trender i recensioner ge en bra indikation på hur väl ett tillskott fungerar i praktiken. Titta efter tillskott med mestadels positiva recensioner och läs igenom några av dem för att få en känsla av vad andra användare tycker om produkten.

d vitamin kopguide

Hur använder man D-vitamin på rätt sätt?

För att få ut mesta möjliga av ditt D-vitamintillskott är det viktigt att du vet hur och när du ska ta det. Här är några viktiga punkter att tänka på när du använder D-vitamin.

Ta D-vitamin med mat

D-vitamin är fettlösligt, vilket betyder att det absorberas bättre i kroppen när det tas med mat, speciellt mat som innehåller fett. Om du tar ditt D-vitamin på fastande mage kan du kanske inte få ut maximal effekt av det. Så, för bästa möjliga absorption, ta ditt D-vitamintillskott med ett måltid som innehåller någon form av fett, som oljor, nötter eller avokado.

Undvik att ta D-vitamin på kvällen

Forskning tyder på att D-vitamin kan störa sömnen om det tas för sent på dagen. Detta beror på att D-vitamin kan minska produktionen av melatonin, hormonet som reglerar sömn. För att undvika potentiella sömnproblem, ta ditt D-vitamintillskott under morgonen eller tidig eftermiddag.

Överväg att ta D-vitamin med K2

Vitamin K2 spelar en viktig roll i kroppens användning av D-vitamin. Det hjälper till att se till att kalcium, som D-vitamin hjälper kroppen att absorbera, går till rätt ställen, som dina ben och tänder, istället för att avlagras i blodkärlen. Om du tar ett D-vitamintillskott, kan det vara värt att överväga att ta det med ett K2-tillskott för optimal effekt.

Undvik att överdosera D-vitamin

Även om det är viktigt att få tillräckligt med D-vitamin, är det också möjligt att få för mycket. Överdosering av D-vitamin kan leda till en rad hälsoproblem, inklusive njursten, förkalkning av blodkärlen och hjärtproblem. För att undvika detta, håll dig till den rekommenderade dosen på ditt D-vitamintillskott och prata med din läkare om du funderar på att ta mer.

Överväg din soltid

En av de bästa källorna till D-vitamin är solen. Om du spenderar mycket tid utomhus i solen, kanske du inte behöver ett lika högt D-vitamintillskott. Å andra sidan, om du spenderar mycket tid inomhus eller bor på en plats med lite solljus, kan du behöva ett högre tillskott. Tänk på din soltid när du bestämmer vilken dos av D-vitamin som är rätt för dig.

d vitamin fordelar

Vem har nytta av D-vitamin?

D-vitamin spelar en viktig roll i många kroppsfunktioner, och nästan alla kan dra nytta av att säkerställa att de får tillräckligt med detta viktiga vitamin. Men det finns vissa grupper av människor som kan ha särskilt stor nytta av D-vitamin. Här är några exempel:

 • Äldre människor: Med åldern minskar hudens förmåga att producera D-vitamin från solljus. Dessutom kan äldre människor tillbringa mer tid inomhus och få mindre sol. Detta kan leda till att de inte får tillräckligt med D-vitamin. Ett tillskott kan hjälpa äldre människor att upprätthålla hälsosamma D-vitaminnivåer, vilket är viktigt för benhälsa och immunfunktion.
 • Människor med mörk hud: Människor med mörk hud har mer melanin, vilket minskar hudens förmåga att producera D-vitamin från solljus. Detta betyder att människor med mörk hud har en högre risk för D-vitaminbrist och kan dra nytta av ett tillskott.
 • Människor som bor på platser med lite solljus: Människor som bor på platser där det är lite sol under stora delar av året, som i norra Europa, kan ha svårt att få tillräckligt med D-vitamin från solljus ensamma. Ett D-vitamintillskott kan hjälpa dessa människor att upprätthålla hälsosamma D-vitaminnivåer.

Med det sagt, det finns vissa människor som kanske inte behöver ett D-vitamintillskott. Till exempel, om du tillbringar mycket tid utomhus i solen och äter en kost rik på D-vitaminrika livsmedel, kanske du redan får tillräckligt med D-vitamin. Dessutom bör människor med vissa hälsotillstånd, som njursjukdom eller vissa typer av cancer, undvika D-vitamintillskott eftersom de kan öka kalciumnivåerna i blodet till farliga nivåer. Som alltid bör du prata med din läkare innan du börjar ta ett nytt tillskott.

vanliga frågor om D-vitamin

FAQ: Vanliga frågor om D-vitamin

Vad är D-vitamin bra för?

D-vitamin spelar en viktig roll i många kroppsfunktioner. Det hjälper kroppen att absorbera kalcium, vilket är nödvändigt för att upprätthålla starka och hälsosamma ben. D-vitamin stödjer också immunsystemet och kan hjälpa till att skydda mot vissa typer av sjukdomar, inklusive hjärtsjukdomar och vissa typer av cancer. Dessutom kan tillräckliga nivåer av D-vitamin bidra till att förbättra humöret och minska risken för depression.

Hur får jag i mig D-vitamin?

Det finns tre huvudsakliga sätt att få i sig D-vitamin: genom exponering för solljus, genom kosten och genom kosttillskott. När huden utsätts för solljus kan den producera D-vitamin. Vissa livsmedel, som fet fisk, äggulor och berikade mejeriprodukter, innehåller också D-vitamin. Men eftersom det kan vara svårt att få tillräckligt med D-vitamin genom solljus och kost ensamma, kan det vara bra att ta ett D-vitamintillskott, särskilt under vintermånaderna.

Vad är tecknen på D-vitaminbrist?

Tecken på D-vitaminbrist kan variera men inkluderar ofta trötthet, svaghet, smärta i benen, ryggen eller musklerna, humörsvängningar och depression. I mer allvarliga fall kan D-vitaminbrist leda till skelettsjukdomar som rakit hos barn och osteomalaci (mjuka ben) hos vuxna. Om du tror att du kan ha D-vitaminbrist, bör du prata med din läkare. De kan beställa ett blodprov för att mäta dina D-vitaminnivåer. Det finns speciella kosttillskott med D-vitamin anpassade för barn.

Hur mycket D-vitamin ska jag ta?

Den rekommenderade dagliga dosen av D-vitamin varierar beroende på ålder, kön och hälsotillstånd. För de flesta vuxna ligger den rekommenderade dagliga dosen mellan 800 och 1000 IE (Internationella Enheter). Vissa personer, som äldre människor och personer med vissa hälsotillstånd, kan behöva högre doser. Du bör alltid följa doseringsanvisningarna på ditt D-vitamintillskott och prata med din läkare om du är osäker på hur mycket du ska ta.

Kan jag ta för mycket D-vitamin?

Ja, det är möjligt att ta för mycket D-vitamin. Även om D-vitaminöverdos är relativt sällsynt, kan det leda till en rad hälsoproblem, inklusive njursten, förkalkning av blodkärlen och hjärtproblem. Symptom på D-vitaminöverdos kan inkludera illamående, kräkningar, svaghet och frekvent urinering. Om du upplever dessa symptom och tror att du kan ha tagit för mycket D-vitamin, bör du söka medicinsk hjälp omedelbart.

Kan jag ta D-vitamin på fastande mage?

D-vitamin är fettlösligt, vilket betyder att det absorberas bäst när det tas med mat, speciellt mat som innehåller fett. Om du tar D-vitamin på fastande mage kanske du inte får maximal effekt av det. Därför rekommenderas det att ta D-vitamin med ett måltid som innehåller fett.

Kan jag ta D-vitamin innan jag lägger mig?

Forskning har visat att D-vitamin kan störa sömnen om det tas för sent på dagen. Detta beror på att det kan minska produktionen av melatonin, hormonet som reglerar sömn. För att undvika potentiella sömnproblem bör du ta ditt D-vitamintillskott under morgonen eller tidig eftermiddag.

Är D-vitamin samma sak som solkräm?

Nej, D-vitamin och solkräm är inte samma sak. Solkräm är en produkt som du applicerar på huden för att skydda den från skadliga UV-strålar från solen. D-vitamin är ett näringsämne som kroppen behöver för en rad funktioner, inklusive benhälsa och immunfunktion. Även om kroppen kan producera D-vitamin när huden utsätts för solljus, blockerar solkräm UV-strålarna och kan därför minska kroppens förmåga att producera D-vitamin. Därför kan det vara bra att ta ett D-vitamintillskott, särskilt om du regelbundet använder solkräm eller tillbringar mycket tid inomhus.

Vilka är de mest relaterade produkterna till D-vitamin och vad används de till?

Det finns flera produkter som är relaterade till D-vitamin, både direkt och indirekt. Här är några av de mest relevanta:

 • Vitamin D3 + K2: Detta är ett kosttillskott som kombinerar D-vitamin och K2-vitamin. D-vitamin bidrar till normalt upptag och utnyttjande av kalcium och fosfor, medan K2-vitamin bidrar till att kalcium fördelas rätt i kroppen. Du kan läsa mer om detta i vår jämförelse av Vitamin D3 + K2.
 • Multivitamin: Multivitaminer är kosttillskott som innehåller en blandning av olika vitaminer och mineraler. De kan vara ett bra alternativ för de som vill säkerställa att de får i sig alla nödvändiga näringsämnen, inklusive D-vitamin. Kolla in vår recension av de bästa multivitaminerna för mer information.
 • Omega-3: Omega-3 är en typ av fettsyra som är viktig för hjärnans funktion och hjärt-kärlhälsa. Vissa studier tyder på att det kan finnas en koppling mellan D-vitamin och omega-3, men mer forskning behövs för att bekräfta detta. Vi har en utförlig guide om Omega-3 på vår hemsida.
 • Proteinpulver: Även om proteinpulver inte direkt relaterar till D-vitamin, kan det vara en viktig del av en hälsosam kost. Protein är nödvändigt för att bygga och reparera vävnader i kroppen. Vår recension av proteinpulver kan hjälpa dig att hitta det bästa alternativet för dig.
 • Magnesium: Magnesium är ett mineral som är viktigt för många processer i kroppen, inklusive reglering av D-vitamin. Du kan läsa mer om detta i vår jämförelse av magnesiumtillskott.

Det finns också andra relaterade produkter som vi inte skriver om, som kalciumtillskott, zinktillskott och probiotika, som alla kan påverka eller påverkas av D-vitaminstatus.

 

Innehaller D vitaminer

Om vårt test

I vårt omfattande test av D-vitamin har vi strävat efter att ge en så bred och rättvis bedömning som möjligt. Vi har tagit hänsyn till en rad olika faktorer, och använt oss av flera olika metoder för att kunna bedöma kvaliteten på de olika D-vitaminprodukterna. Vi har dessutom tagit hänsyn till olika individers behov och preferenser, för att kunna rekommendera produkter som passar så många som möjligt.

 • Innehåll: Vilken mängd D-vitamin innehåller produkten? Är det tillräckligt för att uppfylla de rekommenderade dagliga intagen? Finns det andra ingredienser i produkten och vad är deras funktion?
 • Kvalitet: Varifrån kommer råvarorna? Hur är produktionsprocessen? Har produkten genomgått några kvalitetstester?
 • Pris: Vad kostar produkten per dos? Är priset rimligt i förhållande till kvaliteten och innehållet?
 • Användarvänlighet: Är produkten lätt att ta? Finns det några speciella instruktioner för användning? Är förpackningen praktisk och miljövänlig?
 • Biverkningar: Har produkten några kända biverkningar? Hur vanliga är de? Är de allvarliga?

I slutändan har vi sammanställt all denna information för att kunna ge en omfattande och opartisk bedömning av varje D-vitaminprodukt. Vi hoppas att detta kommer att vara till hjälp för dig när du ska välja vilken D-vitamin som är bäst för just dig.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
84 röster, Betyg: 4.5 / 5
robban
Robin Johansson
Expert inom träning & hälsa

Robin Johansson är en ivrig skribent med en brinnande passion för träning och hälsa. Hans resa började med personliga utforskningar av fysisk kondition och har sedan dess vuxit till en evig jakt på kunskap inom ämnet. Robin är alltid ivrig att lära sig mer och dela med sig av sina insikter.

Hans talang ligger i att omvandla vetenskapliga fakta till praktiska råd, vilket har hjälpt många att navigera i träningens och hälsans komplexa värld. Hans genuina önskan att hjälpa andra nå sina fysiska mål reflekteras i hans inspirerande skrivande.