Bäst i test: Bästa lyftarbältet 2022

Uppdaterad april 2022

Intresset för träning på gym och tyngdlyftning är en tilltagande trend som drar till sig fler utövare. För att prestera bra behöver du givetvis träna hårt, men även ha rätt och bra utrustning. Lyftarbältet, även kallat träningsbälte, är här viktigt eftersom det hjälper dig att fördela trycket runt magen och bålen på ett bättre sätt. Det gör att du kan lyfta tyngre. Eftersom utbudet av lyftarbälten är stort har vi testat flera olika produkter och tagit fram en lista på de 5 mest prisvärda. Det bästa lyftarbältet av dessa blev Better Bodies Weight Lifting Belt. Bältet har hög tålighet, sitter bekvämt och har god passform.

Vårt test av lyftarbälten

Marknaden för träningsutrustning och då även lyftarbälten är idag stor. Det finns flera olika tillverkare och ännu flera märken och modeller. För att kunna avgöra vilket lyftarbälte som är bäst har vi testat flera olika varianter. Av dessa varianter avgjorde vi sedan vilket bälte som levde upp till våra krav och förväntningar. När vi gjorde detta utgick vi från en normal användning av lyftarbältena enligt anvisningarna för varje modell. Punkterna nedan är de viktigaste frågorna som vi utgick ifrån:

 • Belastning – Vilken vikt klarar bältet att du belastar det med? Håller det sig stabilt och stadigt trots hög påfrestning?
 • Kvalitet – Hur är kvaliteten på materialet? Finns det någon risk att sömmarna går upp? Hur tåliga är beslag och band?
 • Bekvämlighet – Hur är träningsupplevelsen med bältet? Gör designen att det sitter skönt och håller hög komfort? Skaver eller klämmer det någonstans? Går lyftarbältet lätt att sätta på sig och ta av?
 • Prisvärdhet – Lever lyftarbältet upp till förväntningarna som vi har för det pris vi betalar? Är bältet dyrt eller billigt sett till liknande produkter?

 1. Better Bodies Weight Lifting Belt

  9,7/10
  "Ett allsidigt bälte med hög komfort".
  Better Bodies Weight Lifting Belt
  Bäst i test
  Material
  Läder
  Längd
  65-115 cm
  Bredd
  10 cm
  Tjocklek
  10 mm
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • 100 % äkta läder
  • Bra stöd och hög komfort
  • Allsidigt träningsbälte som passar de flesta
  Nackdelar
  • Kan kännas obekvämt till en början

  Recension

  Ett av de träningsbälten som vi testat som håller högsta kvalitet sett till priset är Weight Lifting Belt från Better Bodies. Företaget har sedan tidigt 80-tal tillhandahållit träningsutrustning för personer med högre krav och deras träningsbälte lever upp till förväntningarna.

  Passformen på träningsbältet är anatomiskt riktig och sitter både bekvämt och stabilt. Om du är ovan vid träningsbälten kan du dock uppleva att det skaver en aning i början. Knäppningen på bältet är lätt att komma åt och det sitter inte i vägen för träningsrörelserna. Mockamaterialet närmast kroppen ökar komforten och eftersom bältet är helt i läder andas det även och ger bra ventilering. Läder är också ett material som ger bra stöd eftersom det är naturligt hårt och härdigt.

  Vi uppskattade tåligheten som Weight Lifting Belt har och att det passar för flera olika övningar. Det är helt klart ett av de bättre träningsbältena som vi har testat. Nackdelen är att ett konturskuret bälte kan kännas otympligt till en början.

  Läs mer
 2. Gasp Training Belt

  9,5/10
  "Högkvalitativt och välsytt bälte för tunga lyft".
  Training Belt, GASP, large
  Bästa premiumvalet
  Material
  Syntetiskt läder
  Längd
  70-115 cm
  Bredd
  10 cm
  Tjocklek
  10 mm
  Fraktfritt över 799 kr
  14 Dagar öppet köp
  4-10 dagars leverans
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Passar utmärkt för riktigt tunga lyft
  • Ger mycket bra stabilitet och skydd
  • Bra passform och hög komfort
  Nackdelar
  • Något hårt och styvt i början

  Recension

  Om du är en av de personer som lyfter riktigt tunga vikter på gymmet, är Gasp Training Belt ett bra val för att öka din prestation. Träningsbältet är starkt och välsytt med mocka på insidan och syntetiskt läder på utsidan. Designen är inte formanpassad men tack vare att bältet är så pass stadigt och tjockt, sitter det mycket bra runt midjan.

  När vi testade att köra tunga marklyft med Gasp Training Belt satt det som gjutet och gav en mycket bra stabilitet. Det gav aldrig vika, utan höll måttet mycket bra. Sett till priset och kvaliteten är det här ett klart förstahandsval för dig som letar efter ett skönt och gediget träningsbälte. Det är dessutom lätt att ta på sig.

  Läs mer
 3. Pro Nutrition Bodybuildingbälte

  9,2/10
  "Mycket prisvärt och pålitligt träningsbälte".
  Pro Nutrition Bodybuildingbälte
  Mest Prisvärd
  Material
  Läder
  Längd
  71-128 cm
  Bredd
  10 cm
  Tjocklek
  10 mm
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Hög prisvärdhet
  • Mycket bra stöd
  • Lätt att ta av och sätta dit
  • Höga kundomdömen
  Nackdelar
  • Kan skava i början

  Recension

  Träningsbälten som ligger i prisklassen 300 kr, eller under, kan ibland upplevas som att de håller sämre kvalitet än de dyrare modellerna. Detta gäller dock inte bodybuildingbältet från Pro Nutrition. Istället är det här ett bälte som håller en mycket hög kvalitet till ett lågt pris.

  Träningsbältet ger mycket bara stöd vid ryggen och det känns skönt att ha det på sig. Det hindrar inte övningarna, utan underlättar istället. Stoppningen vid ryggen ger extra stabilitet och de tre lagren av läder gör bältet till ett av de mest högkvalitativa och slittåliga som vi testat. Det gör även att bältet klarar de tyngre vikterna bättre än flera andra träningsbälten i samma prisklass.

  Vi upplever att Pro Nutritions bodybuildingbälte är välsytt, har en bra passform, sitter mjukt och skönt samt håller vad det lovar när det gäller stadga och stabilitet. Enda nackdelen är att det kan skava i början, speciellt vid övningar där du böjer dig ned.

  Läs mer
 4. C.P. Sports Powerlifting Lever Belt Black

  9,0/10
  "Ett bälte för hög säkerhet och stabilitet".
  C.P. Sports Powerlifting Lever Belt Black
  Material
  Läder
  Längd
  50-126 cm
  Bredd
  10 cm
  Tjocklek
  10 mm
  Fri frakt över 499 kr
  30 dagars öppet köpt
  1-3 dagars leverans
  Fri frakt över 499 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Möjliggör hög anspänning i magmusklerna
  • Kraftig design med bra snabbspänne
  • Bra vid utmanande övningar
  Nackdelar
  • Passar mindre bra för nybörjare

  Recension

  Med en hög komfort och bra stöd vid tunga lyft är Powerlifting Lever Belt från C.P.Sports ett bra val för dig med höga krav på kvalitet och funktionalitet. Materialet i buffelskinn är både tåligt och slitstarkt och ger extra hög stabilitet eftersom det är sytt i flera lager. Det är även tjockt, vilket ökar användbarheten. Nackdelen med detta är att det kan passa mindre bra för nybörjare som är ovana vid träningsbälten.

  Snabbspännet går att justera i åtta olika lägen för bästa anpassningsbarhet. Fördelen med denna typ av spänne är att det underlättar av- och påsättning av bältet. Du slipper krångla med spännen på baksidan av träningsbältet. Snabbspännen ökar även pålitligheten eftersom det inte ger efter i första taget, även vid tyngre övningar.

  Vi är sammantaget nöjda med Powerlifting Lever Belt eftersom det ger ett bra fördelat tryck och håller en hög kvalitet.

  Läs mer
 5. Gorilla Wear 4 Inch Nylon Belt

  8,8/10
  "Skönt bälte perfekt för nybörjaren".
  Gorilla Wear 4 Inch Nylon Belt
  Material
  Nylon
  Längd
  66-106 cm
  Bredd
  10 cm
  Tjocklek
  6,5 mm
  Fri frakt över 499 kr
  30 dagars öppet köpt
  1-3 dagars leverans
  Fraktfritt över 799 kr
  14 Dagar öppet köp
  4-10 dagars leverans
  Fri frakt över 499 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Mycket bekvämt
  • Passar för nybörjare och mer vana tyngdlyftare
  • Hög kvalitet
  Nackdelar
  • Kan upplevas som lite för mjukt

  Recension

  Träningsbälten i nylon är ofta tunnare än de i läder och passar därför vid lite lättare lyft. Gorilla Wears träningsbälte ger dig som tränar en mycket god komfort eftersom bältet sitter så bekvämt. Ett tunnare bälte har fördelen att det sitter mer slimmat runt midjan. Nackdelen är att det inte alltid klarar lika tunga lyft.

  Gorilla Wear, som grundades på 80-talet, är ett av de mer kända märkena när det gäller träningstillbehör. I vårt test av deras 4 Inch Nylon Belt upplevde vi att kvaliteten var pålitlig och att bältet var ett av de mest bekväma vi använt. Träningsbältet skavde inte på samma sätt som vissa läderbälten kan göra och kanterna ger en mjuk känsla mot kroppen.

  Läs mer

handsome athlete with chain around his neck stands gym looks straight ahead

Köpguide: Hitta rätt lyftarbälte

Att skaffa ett lyftarbälte, eller träningsbälte, är en bra investering eftersom det förenklar din träning och minskar risken för felbelastningar. För att du enklare ska kunna avgöra vilket träningsbälte som är bäst för dig, har vi tagit fram en köpguide. I denna går vi igenom de punkter du bör hålla koll på.

Storlek

Om du ska tävla i styrkelyftsövningar behöver du ett träningsbälte som är 10 cm brett och 13 mm tjockt. Dessa mått är även bra att titta efter trots att du inte tävlar, om du är en mer rutinerad tyngdlyftare.

Tjockleken på ett träningsbälte varierar annars mellan 6,5 mm, 10 mm eller 13 mm.

För övningar som marklyft, knäböj och hacklift bör ett träningsbälte vara 10 cm brett vid ryggen, för att ge rätt stöd.

Längden på flera träningsbälten hamnar mellan 65 och 85 cm för storleken small, 75 till 95 cm för medium och 85 till 105 cm för large. Detta är dock främst riktmärken.

Form

Formen på ett träningsbälte kan variera något beroende på modell. Det finns bälten som har en passform för hela bältesstycket, vilket är vanligast, men även de som är konturskurna.

Konturskurna bälten är ofta bredare framtill för att ge stöd åt magen och extra spänst åt magmusklerna. Detta bidrar till att öka stabiliteten.

Huvudsaken med formen på ett träningsbälte är att den ska hjälpa till med att öka buktrycket så att ryggraden stabiliseras.

Spännen

För att justera storleken och anpassa formen finns stegvis justering med hål och metallspänne, steglös justering med kardborreband och även snabblås.

 • Metallspännen har fördelen att de inte går upp i första taget. Nackdelen är att hålen blir större med tiden när de slits.

 • Kardborreband är bra om du vill ha en snabb av- och påsättning av träningsbältet. Nackdelen är att när de slits sitter de inte lika säkert.

 • Snabblåsen är mycket säkra och går lätt att ta av och sätta på.

Vi rekommenderar någon av de första två varianterna till dig som är ny och den sistnämnda till dig som är mer rutinerad.

Material

De material som används till träningsbälten är plast- eller tygmaterial och läder. Välgjorda plast- eller gummibälten är oftast tillverkade i neopren eller nylon.

 • Neopren: Träningsbälten i neopren har stor motståndskraft och materialet liknar naturgummi.

 • Nylon: Nylonbälten kan vara tunnare men ändå ge bra stöd tack vare materialets egenskaper.

 • Läder: Äkta läder är att föredra om du vill ha ett mycket slitstarkt naturmaterial som dessutom andas.

 • Syntetiskt läder: Denna konstgjorda typ av läder liknar äkta läder men andas inte alltid lika bra.

Utöver materialet i själva bältet bör du även titta på hur pass välgjorda beslagen och spännena är.

Nitarna ska vara starka och kraftiga. Sömmarna i bältet är ofta breda eller förstärkta och tråden är ofta tjock för bästa hållbarhet.

När det gäller rengöring av bältet ska materialet vara lätt att torka av.

Stabilitet & komfort

Det viktigaste för att få bra stabilitet är att storleken och passformen blir rätt, annars kan du i värsta fall skada dig. Även komforten blir sämre.

Ett stabilt träningsbälte ska sitta ganska tajt, men inte för hårt så att du inte kan röra dig. Om bältet bärs på rätt sätt och passar din form och storlek kopplar det ihop bröstkorgen med höften. Detta säkerställer bra stabilitet, eftersom du känner kroppens rörelser bättre med dessa bälten.

För extra hög stabilitet och god komfort finns träningsbälten med mockaklädd insida. Dessa bälten brukar även hålla hög kvalitet. Ett bälte som är för tunt, under 10 mm i tjocklek, gör att bältet inte orkar hålla emot anspänningen när du lyfter tyngre vikter.

Vanliga frågor om lyftarbälten

Hur mycket kostar ett träningsbälte i snitt?

Ett träningsbälte brukar kosta runt 250 eller 400 kr. De dyrare bältena, som ofta är av högre kvalitet, kostar mellan 700 och 1 000 kr.

Behöver jag ett träningsbälte?

Om du utför övningar som innebär tunga lyft, såsom knäböj eller marklyft, kan det vara en bra idé att skaffa ett träningsbälte. Detta ger dig stabilitet runt buken och bålen, vilket i sin tur ger dig mer kraft. Du kan på så vis lyfta tyngre.

När ska jag använda ett träningsbälte?

Ett träningsbälte, eller lyftarbälte, används ofta för mer krävande styrkelyftsövningar där det behövs ett hjälpmedel som balanserar kroppen och gör den stadig. Om du har tränat intensivt under en längre period och kommit upp i vikter som innebär att din kropp behöver stabiliseras, är det dags att skaffa ett träningsbälte. Rekommendationen är att använda ett lyftarbälte när du lyfter 80 % av din maxkapacitet för en styrkeövning en gång.

Vilka fördelar finns med att använda träningsbälte?

De främsta fördelarna med ett träningsbälte är att det:

 • Skyddar ryggkotorna

 • Stabiliserar och balanserar bålen

 • Hjälper till att fördela anspänningen i magen till ryggen

 • Gör att du kan lyfta tyngre vikter med lägre risk för skador

Testvinnare - Bäst Träningsbälte

 • Better Bodies Weight Lifting Belt
 • Gasp Training Belt
 • Pro Nutrition Bodybuildingbälte
 • C.P. Sports Powerlifting Lever Belt Black
 • Gorilla Wear 4 Inch Nylon Belt
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
7 röster, Genomsnitt: 4.7 / 5