Bäst i test: Bästa motionscykeln 2022

Uppdaterad mars 2022

Ett av de smidigaste och skönaste sätten att få den dagliga motionen på är att cykla. Cykling är också ett bra sätt att värma upp inför annan träning och få igång pulsen, samt aktivera kroppen på ett naturligt sätt. För att komma igång på ett bra sätt innan du till exempel ska till jobbet eller ska köra träning hemma, kan alltså ett pass på en motionscykel vara både skönt och nyttigt. Utbudet av motionscyklar är dock stort. Vi har därför testat och utvärderat 5 modeller från olika tillverkare. Den bästa motionscykeln av dessa är Masterfit Motionscykel TP200 , som bland annat håller en hög prisvärdhet och pålitlighet.

Vårt test av motionscyklar

Bra motionscyklar ska vara lätta att använda, ligga bra i pris och framför allt ge dig en variationsrik träning. Den bästa motionscykeln ska vara något utöver detta. Förutom ovanstående ska denna även ha fler användbara funktioner, hålla mycket hög kvalitet och passa flera olika typer av användare. Träningen på den bästa motionscykeln ska vara njutbar. Komforten ska vara god, den ska vara stabil, lättanvänd och ha flera olika justeringsmöjligheter. Nedan har vi sammanfattat de punkter som vi utgått ifrån i vår bedömning.

 • Prisvärdhet – Priset ska motsvara vad du får för motionscykel. Kvaliteten och användbarheten ska inte göra dig besviken. Att betala för mycket pengar för en medioker produkt leder ofta till besvikelse.
 • Kvalitet – Helhetsintrycket och konstruktionen ska hålla en hög nivå. Du ska kunna cykla många mil utan att motionscykeln sviker och går sönder. Vi tittar speciellt på de känsligare delarna som kan slitas hårdare, till exempel pedaler och sadel.
 • Funktioner – Extra funktioner såsom Bluetooth och huruvida det går att ställa in egna program är en klar bonus när det gäller funktionerna. I övrigt ska sådant som puls, hastighet och tid alltid finnas.
 • Syfte – Ska du ha motionscykeln i vardagsrummet, på kontoret eller på gymmet? Motionscykeln ska passa olika syften.

 1. Masterfit Motionscykel TP200

  9,5/10
  "Funktionell modell att ha i vardagsrummet, på kontoret eller i hemmagymmet".
  Masterfit Motionscykel TP200
  Bäst i test
  Träningsprogram
  16 st
  Motståndsnivåer
  32 st
  Vikt svänghjul
  7 kg
  Typ av motstånd
  Servo-magnet
  Mått (LxBxH)
  91 x 58 x 152 cm
  Vikt
  35 kg
  Max användarvikt
  120 kg
  Egna program
  Nej
  Fri frakt över 1000 kr
  30 dagars öppet köp
  4-6 dagars leverans
  Fördelar
  • Hög prisvärdhet
  • Passar de flesta användare
  • Hög komfort med flera justeringsmöjligheter
  Nackdelar
  • Saknar flaskhållare
  • Går inte att ställa in egna program

  Recension

  En motionscykel som håller sig i det övre segmentet när det gäller kvalitet och användarglädje är Masterfit TP200. Modellen har ett stort antal motståndsnivåer, vilka gör att träningen har möjlighet att bli både balanserad och intensiv. Motionscykeln är på så vis också anpassad för dig som har högre krav eller är mer vältränad. Träningsprogrammen är 16 till antalet och dessa ställs in genom att använda displayen. Tyvärr finns det inte någon möjlighet att ställa in egna program. Detta är dock inte helt nödvändigt eftersom variationen med de förinställda varianterna är så pass bra. De är anpassade för såväl nybörjare som rutinerade cyklister.

  Designen på TP200 är tilltalande. Vi behöver inte skämmas för att använda den. Konstruktionen är dessutom stabil. Vi upplevde ingen risk att maskinen lättade från golvet, trots att vi tog i ordentligt när vi testcyklade. På träningsdatorn kan du välja att registrera upp till fyra olika profiler. Profilerna ger en bättre anpassad träning för olika syften och om flera ska samsas om motionscykeln underlättar det också.

  Bland funktionerna som finns hittar vi pulsmätningen. Denna läses av genom att du håller händerna på sensorerna på handtaget. Det kräver ett stadigt grepp för att avläsningen ska vara så träffsäker som möjligt. För att göra det hela enklare och mätningen noggrannare, kan man köpa ett separat bröstbälte för pulsavläsning. Styrets greppyta och gummering är i övrigt tillfredställande, även när du cyklar och har handsvett. Styret går också att reglera genom att vinkla upp eller ned. Sadeln går även den att vinkla och höja och sänka.

  Sammanfattningsvis är vi mer än nöjda med Masterfit TP200. Modellen är stabil, trots att svänghjulet väger 7 kg, och justeringsmöjligheterna gör modellen anpassningsbar för flera typer av motionärer. Monteringen av motionscykeln tog cirka 45 minuter och var överlag enkel att genomföra.

  Läs mer
 2. Abilica Premium UB BT

  9,4/10
  "Motionscykel i premiumklassen med många funktioner och gedigen konstruktion".
  Abilica Motionscykel Premium UB BT
  Bästa premiumvalet
  Träningsprogram
  14 st
  Motståndsnivåer
  31 st
  Vikt svänghjul
  9 kg
  Typ av motstånd
  Elektromagnetiskt
  Mått (LxBxH)
  95 x 51 x 143 cm
  Vikt
  46 kg
  Max användarvikt
  200 kg
  Egna program
  Ja
  Fri frakt över 1000 kr
  30 dagars öppet köp
  4-6 dagars leverans
  Frakt från 95 kr
  14 dagars öppet köp
  2-10 dagars leverans
  Fördelar
  • Många unika funktioner
  • Mycket hög kvalitet
  • Ställ in egen rutt med Google Maps
  • Anslut till mobil eller surfplatta
  Nackdelar
  • Högre pris

  Recension

  En motionscykel av premiummodell bör vara utrustad med flera extrafunktioner, hålla mycket hög kvalitet och kunna göra träningen till en upplevelse. Abilica UB BT uppfyller alla dessa kriterier och gör det dessutom till ett bra pris. Med ett elektromagnetiskt motstånd (EMS) och ett svänghjul på 9 kg, kan du få hög belastning och en mjukare och behagligare träning. EMS är dessutom den variant av motstånd som ger ifrån sig lägst ljudnivå.

  Abilica UB BT är alltså speciellt utformad för dig som har högre krav på din träning. Träningsdatorn har inbyggd Bluetooth för att du lätt ska kunna ansluta din mobil eller surfplatta. Träningsappen iConsole + Training gör att du kan hålla koll på din träningsdata och dina träningsvanor genom att logga in på ditt privata konto. Allt lagras i molnet. Med appen Kinomap går det även att få en eget utformad rutt med gatuvy genom Google Maps. En egenskap som är kopplad till appen är att motståndet anpassas automatiskt efter terrängen.

  Med 32 motståndsnivåer ligger Abilica UB BT i toppskiktet när det gäller att få variation i träningen och flera utmaningar. Konstruktionen av motionscykeln är förstärkt, vilket inte endast gör att livslängden är längre, utan också att den tål en betydligt högre belastning än flera andra modeller. Personer som väger upp till 200 kg kan använda denna modell. Transporthjulen i PVC-plast gör att motionscykeln kan flyttas utan större problem, trots att den väger 46 kg. Om man ska ha den här modell i hemmet, bör den dock alltid stå på ett tåligt underlag till exempel en kraftigare matta.

  Denna motionscykel från Abilica har egentligen endast en nackdel - priset. Sett till kvaliteten du får är detta dock värt att betala om du vill ha en motionscykel i premiumklassen. Det finns betydligt dyrare varianter som inte alltid är värda sitt pris. Abilica UB BT håller en hög prisvärdhet.

  Läs mer
 3. Nordic 205 Motionscykel

  9,2/10
  "Hög kvalitet och användbarhet till ett mycket rimligt pris".
  Nordic 205 Motionscykel
  Mest Prisvärd
  Träningsprogram
  0 st
  Motståndsnivåer
  8 st
  Vikt svänghjul
  6 kg
  Typ av motstånd
  Magnetiskt
  Mått (LxBxH)
  93 x 51 x 135 cm
  Vikt
  22 kg
  Max användarvikt
  110 kg
  Egna program
  Nej
  Fri frakt över 499 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fri frakt över 1000 kr
  30 dagars öppet köp
  4-6 dagars leverans
  Fördelar
  • Mycket bra pris
  • Enkel men kvalitativ modell
  • Lätt att använda
  Nackdelar
  • Inga, sett till pris och vad vi förväntade oss

  Recension

  Om du är ute efter funktionell träning till ett mycket bra pris, är Nordic 205 en modell att överväga. Motionscykeln använder sig av manuellt motstånd, vilket bidrar till det låga priset. Detta drabbar dock inte användbarheten. Svänghjulet tillhör den lägre viktklassen, vilket gör att cykeln passar bäst för lite längre pass. Med motionscykelns 8 motståndsnivåer går det också att reglera till exempel intensiteten i träningen. 8 nivåer är fullt tillräckligt för den som är ute efter en bra vardagsträning.

  De funktioner som finns är bland annat kaloriförbrukning, tid, avstånd och hastighet. Även en nedräkningsfunktion finns. Träningsdatorn är mycket lätt att hantera och displayen är tydlig och logisk. Vi hade dock önskat att den var någon tum större. Pulsen mäts via händerna, när du sätter dem på sensorerna på styret. Några pulsstyrda program finns inte och det går heller inte att göra egna träningsprogram utöver de förinställda.

  Med en vikt på 22 kg är Nordic 205 en lättviktare som går att placera nästan var som helst. En fördel med den lätta konstruktionen är att den inte riskerar att göra några märken i golvet. Den låga vikten till trots, håller motionscykeln en hög stabilitet. Den står stadigt och klarar en användarvikt på 110 kg.

  Om vi ska sammanfatta denna recension kan vi konstatera att Nordic 205 är ett bra budgetval för hemmabruk, eller för att komplettera hemmagymmet. Vi har inget att anmärka på när det gäller kvaliteten, trots att konstruktionen är av det enklare slaget. Alla justeringar och inställningar av styret och sadeln finns för att kunna få ett behagligt motionspass.

  Läs mer
 4. Abilica WinMag Cruise

  9,0/10
  "Stabil och prisvärd motionscykel i mittensegmentet".
  Abilica Motionscykel WinMag Cruise
  Träningsprogram
  12 st
  Motståndsnivåer
  32 st
  Vikt svänghjul
  7 kg
  Typ av motstånd
  Servo-magnet
  Mått (LxBxH)
  95 x 58 x 142 cm
  Vikt
  33 kg
  Max användarvikt
  120 kg
  Egna program
  Nej
  Fri frakt över 1000 kr
  30 dagars öppet köp
  4-6 dagars leverans
  Frakt från 95 kr
  14 dagars öppet köp
  2-10 dagars leverans
  Fördelar
  • Funktionell och pålitlig
  • Prisvärd
  • Stadig konstruktion
  Nackdelar
  • Ingen bakgrundsbelyst display
  • Går inte att ställa in egna program

  Recension

  Motionscykeln Abilica WinMag Cruise är en av de mer prisvärda modellerna i mittensegmentet, när det gäller pris. Detta gör att cykeln passar utmärkt att ha till exempel för hemmaträning. Med ett magnetiskt motstånd, en stor display med tydliga knappar och en stadig konstruktion kommer den inte att göra dig besviken.

  Motståndsnivåerna är 32 till antalet och ställs in på elektronisk väg. Du hittar även 12 förinställda träningsprogram på Abilica WinMag. Antalet program räcker gott för att du ska få en variationsrik träning med stor omväxling. Som ovana cyklister uppskattade vi speciellt nybörjarprogrammen, alltså de träningsprogram som är till för att komma igång på ett så bra sätt som möjligt. Dessa innehöll bra moment för att öka på utmaningen successivt.

  Designen i sig är ingen som sticker ut på något särskilt sätt. Den liknar andra motionscyklars utseende och håller en hög funktionalitet, vilket är det viktigaste. Inställningarna och justeringarna av sadelhöjd och styre går att anpassa så att även du som är upp till 190 cm kan använda motionscykeln utan några problem. Den maximala användarvikten är 120 kg. Sammantaget ligger detta inom intervallet som de flesta motionscyklar hamnar i.

  Funktionerna som finns är bland annat puls, som mäts via händerna, kaloriförbränning, hastighet, tid och avstånd. Dessa bör finnas med på alla motionscyklar, speciellt de som ligger i denna prisklass.

  Sammantaget betraktar vi Abilica WinMag Cruise som ett klart godkänt alternativ för dig som är ute efter en pålitlig och kvalitativ motionscykel till ett vettigt pris. Märket ”Abilica” är dessutom ett av de främsta på marknaden för motionscyklar.

  Läs mer
 5. Titan Life Athlete B55

  8,9/10
  "Robust design med bra funktioner, perfekt för hemmaträningen".
  Titan LIFE TITAN LIFE Athlete B55
  Träningsprogram
  0 st
  Motståndsnivåer
  8 st
  Vikt svänghjul
  9 kg
  Typ av motstånd
  Magnetiskt
  Mått (LxBxH)
  113 x 55 x 143 cm
  Vikt
  39 kg
  Max användarvikt
  120 kg
  Egna program
  Nej
  Frakt från 95 kr
  14 dagars öppet köp
  2-10 dagars leverans
  Fri frakt över 499 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Många funktioner på träningsdatorn
  • Gedigen konstruktion
  • Lätt att justera sadel och styre
  Nackdelar
  • Inga träningsprogram
  • Manuell justering av motståndet

  Recension

  Med ett sportigt utförande och hög användbarhet har Titan Life lyckats bra med motionscykeln Athlete B55. Belastningen på cykeln är magnetisk, vilket gör träningen smidigare och ljudnivån lägre, även när du trampar hårdare och intensivare. Träningsdatorn är mycket lättanvänd, en av de lättaste vi testat, och har flera olika funktioner. Bland dessa hittar vi bland annat avstånd, tid, kalorier, alarm, varvtal, temperatur och kroppsfett.

  Svänghjulet är relativt tungt och vikten ligger på 9 kg. Motionscykeln passar alltså bra för snabbare intervaller med högre motstånd. Tyvärr justeras motståndet i sig manuellt. Vi hade föredragit en elektronisk justering som sköts via träningsdatorn.

  Överlag ser vi att priset är något högt för denna modell. Vi kan hitta liknande motionscyklar till ett något lägre pris, men samtidigt är vi positivt överraskade av kvaliteten och stabiliteten som Athlete B55 håller.

  Cykelns vikt ligger på 39 kg och den klarar en användare som väger upp till 120 kg. Det här ligger inom spannet för var som är att betrakta som normalt för liknande modeller. Med en högre vikt, som denna modell har, ökar stabiliteten och pålitligheten. Mer gedigna motionscyklar har, enligt vår erfarenhet, en tendens att vara av högre kvalitet.

  Vi ser alltså Titan Life Athlete B55 som en bra motionscykel för hemmaträning. Modellen sticker dock inte ut på något mer speciellt sätt, men håller vad den lovar. Du får med andra ord en pålitligt cykel för ett tilltalande pris.

  Läs mer

side view young woman riding exercise bike

Din köpguide till den bästa motionscykeln

Att köpa en motionscykel kräver att man sätter sig in i och tar hänsyn till flera olika delar. Beroende på hur du vill använda motionscykeln, kommer det att variera vad du behöver läsa på om mest. Nedan går vi igenom de viktigaste faktorerna som kan komma att påverka ditt val.

 • weighing machine2

  Cykelns vikt & användarvikt 

  En motionscykel väger ofta från 25 kg upp till cirka 40 kg. Cykelns vikt varierar bland annat med materialet i ramen och vilken typ av svänghjul som används. Vår rekommendation är att skaffa en cykel som inte är för lätt. Runt 30 eller 35 kg är lagom. Detta ökar sannolikheten för att motionscykeln ska vara stabil, utan att för den skull vara för tung att flytta.

  Användarvikten sätts ofta i relation till cykelns egen vikt. Den vikt som en motionscykel klarar brukar variera mellan maximalt 110 kg upp till 200 kg. Här rekommenderar vi runt 140 kg eller mer. En för låg maximal användarvikt som maskinen klarar, riskerar att göra den känsligare för belastningar. Konstruktionen bör vara tillräckligt robust och stadig för att klara dagliga påfrestningar.
 • cycling

  Typ av motstånd 

  Det finns generellt sett fyra olika typer av motstånd som en motionscykel kan använda sig av. Antingen har den ett magnetisk, ett elektromagnetiskt eller ett luftmotstånd, alternativt ett bromsband. Dyrare varianter av motionscyklar använder sig ofta av någon av de två förstnämnda motstånden.

  Ett magnetiskt motstånd är mjukt och jämt och det går lätt att trampa runt. När magneterna rör sig närmare svänghjulet ökar motståndet. Elektromagnetiska motstånd är de mjukaste och finns på de mest högkvalitativa modellerna. Luftmotståndet är mer oregelbundet och inte lika mjukt som de vi nämnt ovan.
 • settings 1

  Svänghjulet 

  Dyrare varianter av motionscyklar har ofta ett tyngre svänghjul. Detta ger en mjukare och jämnare träningsupplevelse. Vi rekommenderar en svänghjulsvikt på 4-6 kg för längre cykelpass. Vid snabba intervaller eller högt motstånd rekommenderar vi 9-15 kg. Var dock medveten om att ett tyngre svänghjul i vissa fall kan slita mer på motionscykeln men beror oftast dock på konstruktionen i sig.

  En motionscykel med hög svänghjulsvikt är inte automatiskt är bäst. Sådant som kinetisk rotationshastighet (rörelseenergin för något som roterar kring en axel) spelar stor roll. Detta ger en effekt på känslan av träningen och på hur motstånden känns. Titta gärna efter modeller som har en högre rotationshastighet. På samma sätt är utväxlingen viktig (kraften i relation till hastigheten). Beroende på konstruktion kan ett mindre och lättare svänghjul ge lika bra, eller bättre, motstånd som ett tyngre.
 • positive vote

  Bekvämlighet & justeringar 

  När det gäller motionscykelns bekvämlighet är sadeln en av de viktigare delarna. Denna ska, förutom att vara skön att sitta på, också minska friktionen mot sätesmusklerna och insidan av låren. En avsmalnad sadel låter dig cykla friare och i högre hastigheter. Styret ska vara justerbart och sitta i lagom höjd för att du ska kunna cykla i olika ställningar, med olika motstånd. Det finns olika utföranden av styren, huvudsaken dock är att de är ergonomiska och har bra greppyta samt flexibla greppmöjligheter.

  Pedalerna ska även de ha ett bra grepp och gärna vara gummerade eller med plastpiggar som hakar i gymnastikskorna. Eftersom pedalerna är en del på motionscykeln som kan slitas lättare, bär dessa vara enkla att byta ut och ha standardgängor. För att pedalerna ska vara anpassningsbara till olika fotstorlekar och ge stabilitet har de så gott som alltid en rem i gummi över foten.
 • code2

  Träningsprogram 

  Moderna motionscyklar har ofta flera olika träningsprogram inlagda i cykelns dator. Dessa varierar i antal, men hamnar ofta mellan 12 och cirka 30 program. Vi rekommenderar åtminstone 6 program eftersom det räcker för de flesta användare. Om det finns möjlighet att ställa in och göra egna program är det en fördel som gör motionscykeln mer anpassningsbar och flexibel. I programmen brukar sådant som olika motstånd, pauser och intervall vara inkluderade. Genom att skapa egna program kan du också enklare bestämma belastningen själv.
 • screen ratio

  Display & funktioner 

  Displayen bör vara en tydlig LCD-skärm som går lätt att torka av och rengöra. Storleken på denna får gärna vara runt 4 eller 5 tum. De inställningar som ska gå att göra är de för distans, hastighet, tid, program, kalorier och puls. Gällande storleken på displayen, så är dessa många gånger större på dyrare modeller av motionscyklar. Snabbknapparna, som ofta finns runt skärmen, hjälper dig att reglera sådant som hastighet och motstånd effektivare. Även nödstoppet finns ofta här, antingen som knapp eller som spak.

  Bland funktionerna som bör finnas på en motionscykel hittar vi pulsen, som är en av de viktigaste. Denna mäts vi sensorer i handtaget, eller med ett bälte fäst runt bröstet, beroende på motionscykelmodell. En del träningsprogram innehåller även pulskontroll. Vi rekommenderar denna funktion för en bättre träning, eftersom motståndet då regleras automatiskt beroende på vilket syfte som programmet har.
 • sound2

  Ljudnivå 

  Ljudet från en motionscykel är ofta ett svagt susande. Ljudnivån och typen av ljud är dock beroende av vilken typ av svänghjul det är. En högre hastighet på cyklingen kan också ge ett högre ljud. Stabilare modeller ger ofta ett lägre ljud eller är så gott som tysta. Motionscyklar med magnetiska eller elektromagnetiska svänghjul ger lägst ljudnivå ifrån sig. Eftersom dessa typer av belastningsreglering är så mjuka kommer även ljudet att vara lägre. Enklare motionscyklar kan i värsta fall ge ifrån sig ett rasslande ljud. Detta tyder dock på att något är fel, eller att cykeln behöver underhållas genom till exempel smörjning.

Vanliga frågor om motionscyklar

Behöver jag underhålla min motionscykel?

Du bör med jämna mellanrum titta över din motionscykel så att skruvar och muttrar är åtdragna. Även svänghjulet ska torkas av och eventuellt smörjas, på vissa modeller. Titta i bruksanvisningen eller på tillverkarens hemsida.

Finns det risker med att använda en motionscykel?

Risken för att skada sig när man använder en motionscykel är låg. Har du en dålig position eller cyklar med full kraft utan att vara uppvärmd finns det en viss risk för sträckningar. Med sunt förnuft kommer de allra flesta att klara sig utan större bekymmer.

Vad är skillnaden mellan en motionscykel och en spinningcykel?

En spinningcykel tål överlag hårdare träning än en motionscykel. Motionscyklar är till för uppvärmning och rehabilitering, även om de mer kvalitativa modellerna tål både hårdare och intensivare träning.

Testvinnare - Bäst Motionscykel

 • Masterfit Motionscykel TP200
 • Abilica Premium UB BT
 • Nordic 205 Motionscykel
 • Abilica WinMag Cruise
 • Titan Life Athlete B55
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
16 röster, Genomsnitt: 4.8 / 5