Bäst i test: Bästa massagepistolen 2021

Massagepistoler har blivit väldigt populära tack vare deras effektivitet och smidighet. Du kan när som helst få bra punktmassage som mjukar upp, påskyndar återhämtning och minskar muskulära besvär. Med olika massagehuvuden får du stor flexibilitet och kan massera olika muskelgrupper och på olika sätt. Vi har testat de mest populära massagepistolerna för att se vilken som presterar bäst och rekommenderar följande 5 massagepistoler.

Vilken massagepistol är bäst?

I vårt test har vi betygsatt följande punkter:

 • Egenskaper – Vi tittar på antal slag per minut och framför allt slaglängden som påverkar massagens effekt och hur den upplevs. Övriga inställningar är också intressanta, som antal vibrationsnivåer och hur olika massagehuvuden fungerar.
 • Batteri – Batteritiden är i princip alltid tillräcklig för flera massager. Lång batteritid är bekvämt, men inte jätteviktigt då massagepistolen är lätt att sätt på laddning när den inte används.
 • Resultat – Hur känns kroppen efter massage? Vår testpanel testar pistolerna både efter träning och på träningsfria dagar och betygsätter efter hur de upplever att massagen hjälper till med träningsvärk och avslappning.

 1. 1. Flowgun pocket
  9,7/10
  Flowgun pocket
  Bäst i test
  RPM
  2000-3200 rpm
  Slaglängd
  8 mm
  Antal huvuden
  4 st
  Till Butik
  2290 kr
 2. 2. Flowgun massagepistol
  9,5/10
  Flowgun massagepistol
  RPM
  1400 – 3200 rpm
  Slaglängd
  10 mm
  Antal huvuden
  6 st
  Till Butik
  3990 kr
 3. 3. Flowgun Go!
  9,3/10
  Flowgun Go!
  RPM
  1700-2800 rpm
  Slaglängd
  10 mm
  Antal huvuden
  6 st
  Till Butik
  2490 kr
 4. 4. Hyperice HyperVolt Plus
  9,1/10
  Hyperice HyperVolt Plus
  RPM
  2000-3200 rpm
  Slaglängd
  11 mm
  Antal huvuden
  5 st
  Till Butik
  4999 kr
 5. 5. Gymstick Massage Gun
  8,7/10
  Gymstick Massage Gun
  RPM
  1200-2800 rpm
  Slaglängd
  8 mm
  Antal huvuden
  5 st
  Till Butik
  1099 kr

massagepistol koepguid

Köpguide till bäst massagepistol 2021

Massagepistoler har snabbt blivit väldigt populära hos både professionella atleter, vardagsmotionärer och människor med kroniskt smärta eller liknande problematik. Massagepistolerna  är effektiva och prisvärda och resultatet av massage har brett vetenskapligt stöd. De används till allt möjligt från uppvärmning och återhämtning till behandling av smärta och stelhet. När du väljer massagepistol ska du titta på följande områden och egenskaper.

 • massage_pistolSlagen - Slaglängd och antal slag i minuten har båda stor påverkan på hur massagen upplevs och vilken effekt den har. Slaglängden är samma sak som styrkan på massagen, ju längre massagehuvudet rör sig desto hårdare upplevs massagen och desto djupare tar den. Lång slaglängd innebär också större flexibilitet då du kan gå från mjuk till hård massage. Antal slag per minut påverkar intensiteten i massagen. Ett högt antal slag per minut får massagen att kännas väldigt intensiv och ett lägre antal slag ger en mildare massage. Leta efter en pistol med goda valmöjligheter, det är viktigt att kunna variera intensitet och styrka på massagen.
 • volymLjudnivå – Ljudnivån är en ganska viktig aspekt. Du vill kunna lyssna på musik eller prata obehindrat över ljudet från pistolen. Moderna massagepistoler låter sällan mycket, som mest runt 60 dB. Det finns riktigt tysta pistoler som knappt hörs, men i regel gäller att ju kraftigare (och därmed effektivare och mer flexibel) pistol desto högre låter den.
 • batteriBatteritid – Batteritiden är nästan alltid som minst 2 timmar men kan sträcka sig upp till 8 timmar i bästa fall. Om du främst använder massagepistolen hemma så räcker 2 timmar gott och väl men om du tycker om att ta den med dig så kan det vara värt att kika på pistoler med längre batteritid.
 • vågVikt – En massagepistol väger omkring 1 kg. Det finns mini-varianter som väger så lite som 500 gram och mer rejäla apparater på uppemot 1.5 kg. Om du ofta masserar svåråtkomliga ställen så är det bekvämt med en lätt massagepistol, det blir förvånansvärt tungt snabbt att massera med en pistol på över 1 kg. Och om du bär den med dig till gymmet så är det också väldigt smidigt med en liten och lätt pistol.
 • massagepistolMassagehuvuden – Nästan alla massagepistoler har utbytbara huvuden. De olika massagehuvudena har alla olika användningsområden och är anpassade för olika typer av massage och muskelgrupper. Vi rekommenderar att köpa en pistol med minst två huvuden, en för punktmassage och en för allmänmassage.
massagehuvuden

Tips för en lyckad massage

Att använda en massagepistol är inte svårt. Det är inte knepigare än att starta pistolen och börja massera. Men det finns lite tips och tricks som gör massagen mer effektiv. 

check16Läs på om de olika musklerna och muskelgrupperna och lär dig hur de löper längs med kroppen. Då är det lättare att fokusera på rätt muskel.

check11Starta pistolen innan du sätter den mot kroppen för att undvika obehag eller blåmärken.

check12Börja långsamt och höj succesivt. Lyssna på kroppen och massera inte oftare än några minuter per dag till en början.

check13Slappna av i muskeln och låt massagepistolen jobba fritt. Spända muskler kommer att förhindra flera fördelar med massagen.

check1415-30 sekunder räcker om du vill värma upp muskeln inför träning. Och runt 2 minuter brukar vara lagom för återhämtning och behandling av träningsvärk.

check15Pressa inte pistolen mot kroppen, låt den glida fram och tillbaka över den muskel som du masserar. Bra försiktigt att lägga press bara om du känner att du behöver komma åt längre ner i muskeln.

Använd rätt massagehuvud

Liten boll – Förmodligen det vanligaste massagehuvudet. Den lilla kulan är enkel att använda på alla muskelgrupper, små som stora. Den ger en bra punktmassage som tar på djupet.

Stor boll – Perfekt för stora ytor som benmusklerna i framsida och baksida lår. Täcker in en stor yta och masserar både brett och djupt.

Platt huvud – Det platta huvudet tar mindre på djupet och ger istället en bred och skön massage över hela massageytan. Det lämpar sig därför väl till skulderbladen men är bekäm över hela kroppen och gör mindre ont om du skulle råka träffa ben. Nästsista huvudet på bilden ovan.

Gaffel – Gaffeln är särskilt framtagen för ryggraden och nedre ryggen, det förgrenade huvudet gör att du kan massera erector spinae (musklerna som löper längs med ryggraden) utan att träffa kotorna. Vader och nacke går också att massera med gaffeln. Andra huvudet på bilden ovan.

Kula – Det minsta massagehuvudet är kulan eller spetsen och är perfekt för trigger-punkter och intensiv massage. Använd inte detta massagehuvud längre än 10-20 sekunder då det tar väldigt effektivt. Sista huvudet på bilden ovan.

Vanliga frågor om massagepistoler

Vilka fördelar finns det med en massagepistol?

Massage överlag bidrar till en bättre hälsa genom att påverka flera olika områden. Massagepistolen kan bidra till ökad fysisk prestation, snabbare återhämtning, förbättrad blodcirkulation, minskad träningsvärk och generell värk samt stressreducering och bättre sömn. Det finns gott om vetenskapligt stöd som påvisar fördelarna med massage och massagepistoler.

Hur ofta kan jag använda massagepistolen?

Det beror mycket på individen men ett par minuter per muskelgrupp är säkert att massera med pistolen. Om du har särskild problematik som värk eller stelhet så får du trappa upp och känna efter hur din kropp reagerar på massagen. Om du är helt ny så räcker några minuter per muskelgrupp en gång om dagen för att sakteliga trappa upp och massera längre eller oftare.

Är det ofarligt att använda massagepistol?

Om du är frisk och kry och inte masserar för hårt eller länge så uppstår sällan problem. Men det finns situationer då du ska undvika massagepistolen, till exempel vid stukningar, sträckningar och feber.

Kan jag använda massagepistolen om jag är gravid?

Ja, det går att använda massagepistolen men det är väldigt viktigt att du vet hur. Konsultera alltid din läkare innan du provar och läs på ordentligt hur du ska göra och vilka områden du ska undvika. De allra flesta upplever någon form av smärts under graviditeten och massage kan absolut hjälp, men som sagt konsultera läkare, läs på ordentligt och lyssna på din kropp.

Hur fungerar en massagepistol?

Massagepistolen masserar genom att huvudet hastigt slår fram och tillbaka. Detta ökar blodflödet och lossnar på muskelknutar. Massagepistoler kommer med flera olika huvuden som kan bytas ut för att komma åt olika muskelgrupper och triggerpunkter.

Behöver jag en massagepistol

En massagepistol är ett väldigt smidigt verktyg för att värma upp, rehabilitera och massera musklerna. Men det är inget måste, du kan få liknande effekter genom vanlig uppvärmning, foam rolling, och olika återhämtningsmetoder som traditionell massage. Om du har en slant över eller vill satsa extra på träningen så hjälper massagepistolen mycket.

Testvinnare - Bäst Massagepistol

 • Flowgun pocket
 • Flowgun massagepistol
 • Flowgun Go!
 • Hyperice HyperVolt Plus
 • Gymstick Massage Gun
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
20 röster, Genomsnitt: 4.7 / 5
Senast Uppdaterad: 2021-04-09 13:36:16