Bäst i test: Bästa träningsbänken 2022

Uppdaterad februari 2022

Ett av de viktigaste redskapen du behöver för att uppgradera ditt hemmagym är en bra träningsbänk. En träningsbänk ger dig en stabil grund för en mängd olika övningar som bänkpress, hantelrodd, flera arm- och axelövning men även stretching och funktionella övningar. Det finns generellt sett två typer av träningsbänkar; den ställbara och den fixerade. Den fixerade är optimal för tunga pressar, medan den ställbara är mycket anpassningsbar och passar till i princip alla övningar. Träningsbänken kan komma med flera tillbehör som ställningar för biceps- och lårcurl eller situps. Läs mer om våra toppval nedan och vad du ska tänka på innan du köper en träningsbänk.

Vårt test av träningsbänkar

Vi har valt att koncentrera oss på den klassiska plana träningsbänken, både fixerade och ställbara. Vi har i detta test inte inkluderat specifika curlbänkar, bänkar fixerade till rack eller liknande. En bra träningsbänk ska ge dig en stabil bas och underlätta för dig att hålla korrekt form. Det är bänken främsta uppgift; göra träningen säker och därmed effektiv. Vi har testat en rad olika bänkar och utgått från följande kriterier vid betygsättningen:

 • Stabilitet - Bänken ska stå stabilt på golvet och ge en stadig grund att till exempel pressa ifrån. Den ska absolut inte vara vinglig i sidled, vilket kan vara ett problem om fötterna är för smala. Och heller inte ha varken för smal eller bred sittyta. En för smal bänk gör det svårt att placera skuldrorna rätt vid pressar och en för bred bänk kan göra det svårt att få till fotplaceringen.
 • Komfort - Bekväm med absolut inte mjuk letar vi efter. Vadderingen ska dämpa men inte skapa instabilitet. Generöst vadderade bänkar blir svåra att ligga helt still och stadigt på. Komfort handlar också om hur lätt bänken är att flytta på, hjul fram- eller baktill underlättar positionering av bänken.
 • Flexibilitet - Om bänken är ställbar så ser vi gärna att den går att justera från decline, alltså negativ lutning, till helt upprätt och med flera steg däremellan. Många vinklar att ställa bänken i gör att du kan hitta din sweet spot i alla övningar och träffa muskeln helt rätt eller få exakt det stöd du behöver.

 1. Black Bench III fold

  9,7/10
  "Högkvalitativ bänk med lång livslängd, hög flexibilitet och god stabilitet".
  Black Bench III fold
  Bäst i test
  Typ
  Ställbar
  Storlek
  141 x 47 x 46 cm
  Vikt
  35 kg
  Viktkapacitet
  250 kg
  Lägen ryggstöd
  10 lägen
  Decline
  Ja
  Frakt från 95 kr
  14 dagars öppet köp
  2-10 dagars leverans
  Fördelar
  • Många lägen för ryggen
  • Riktigt stabil
  • Lätt att förvara
  • Bra dämpning i dynan
  • Inkl. fotstöd
  Nackdelar
  • Tung bänk

  Recension

  Black Bench III fold är en färdigmonterad träningsbänk med stor flexibilitet. Den är inte bara justerbar i tio lägen utan kan även helt fällas ihop för att enkelt kunna förvaras. Den har ram-monterade hjul vilket underlättar förflyttning.

  Ryggstödet går att fälla från decline till 90 grader med totalt tio olika lägen, sitsen är även den justerbar. Tack vare fotstöden kan du pressa negativt utan att riskera att glida ner på ryggstödet. Fotstödet möjliggör även sit-ups.

  Bänken väger 35 kg men är ändå lätt att hantera tack vara hjulen baktill. Vikten gör även bänken stadig, och i kombination med breda fötter (som vid behov kan fästas i golvet) så får du omatchad stabilitet. Träningsbänken håller mycket god kvalitet och livslängden är mycket god, därtill hanterar den 250 kg. Masterfitness Black Bench III återfinns ofta på kommersiella gym och atletklubbar, men tack vare det överkomliga priset så lämpar den sig även utmärkt för hemmagymmet.

  Läs mer
 2. Träningsbänk Black, Master

  9,5/10
  "En perfekt budgetbänk, hög maxvikt och ganska många justeringsmöjligheter".
  Träningsbänk Black, Master
  Mest Prisvärd
  Typ
  Ställbar
  Storlek
  125 x 70 x 47 cm
  Vikt
  20 kg
  Viktkapacitet
  200 kg
  Lägen ryggstöd
  5 lägen
  Decline
  Nej
  Frakt från 95 kr
  14 dagars öppet köp
  2-10 dagars leverans
  Fraktfritt över 799 kr
  14 Dagar öppet köp
  4-10 dagars leverans
  Fördelar
  • Riktigt bra pris
  • Lättmonterad
  Nackdelar
  • Vi hade gärna sett fler ryggstödslägen
  • Tappar en del stabilitet vid höga vikter

  Recension

  Masterfitness erbjuder många olika bänkar i olika prisklasser. Träningsbänken Black erbjuder mycket av vad en träningsbänk egentligen kan erbjuda. Den går att fälla ihop för enkel förvaring samt justera från decline (negativ lutning) till fullt upprätt, 90 graders-läge. Den saknar hjul för enkel förflyttning men väger ganska lite så det är inget större bekymmer.

  Med fem olika lägen får du en hel del flexibilitet i lutningen, men vi hade gärna sett ett par till lägen för att optimera bänken. Sitsen går att fälla upp ett läge för att bättre passa de lutade lägena. Bänken har en maxvikt på 200 kg men den tappar stabilitet vid de riktigt tunga lyften. Om du regelbundet hanterar hantel- eller skivstångspressar på runt 100 kg eller mer så bör du välja en bänk med större fokus på stabilitet. Med det sagt så passar Masterfitness Black utmärkt till de flesta hemmagym, få av oss har som ambition att tävla i styrkelyft och då behöver du sällan mer kvalitet än vad Masterfitness Black erbjuder.

  Läs mer
 3. Nordic Fighter HD Utility Bench

  9,4/10
  "Premiumbänk i toppkvalitet".
  Nordic Fighter HD Utility Bench
  Bästa premiumvalet
  Typ
  Ställbar
  Storlek
  133 x 67 x 45 cm
  Vikt
  22 kg
  Viktkapacitet
  280 kg
  Lägen ryggstöd
  12 lägen
  Decline
  Nej
  Frakt från 95 kr
  14 dagars öppet köp
  2-10 dagars leverans
  Frakt från 29 kr
  14 dagars öppet köp
  2-4 dagars leverans
  Fördelar
  • Många justeringsmöjligheter
  • Optimal stabilitet
  • Bekväm och dämpande dyna
  Nackdelar
  • Skrymmande att förvara

  Recension

  Nordic Fighter HD Utility är bänken för dig som lyfter tungt, eller planerar att ha bänken tills dess att du gör det. Den är tillverkad i stål och har en rejäl ram med stabila fötter, en tjock och dämpande dyna samt många inställningar för att hitta rätt vinklar.

  Med 12 lägen för ryggstödet och 4 för sittdynan så kommer du definitivt att hitta optimal vinkel för dina pressar, flyers och roddar. Bänken är lättmonterad och enkel att flytta tack vara hjul och handtag som sitter i ramen.

  Allt på bänken är genomtänkt och det märks att den är designad och tillverkad av personer som är väl medvetna om vad som krävs vid träning. Sitsen är bekväm och har rätt form och storlek för att ge rejält stöd utan att vara ivägen. Avståndet mellan sits och ryggdyna är optimalt, inget glapp som försvårar vid till exempel hantelrodd eller ger sviktande stabilitet vid lutande pressar.

  Läs mer
 4. Justerbar Planbänk Fold FB100

  8,9/10
  "Mycket stadig bänk som tar minimalt med plats ihopfälld".
  Justerbar Planbänk Fold FB100, inSPORTline
  Typ
  Fixerad
  Storlek
  120 x 38 x 47 cm
  Vikt
  14 kg
  Viktkapacitet
  250 kg
  Lägen ryggstöd
  -
  Decline
  Nej
  Frakt från 29 kr
  14 dagars öppet köp
  2-4 dagars leverans
  Fraktfritt över 799 kr
  14 Dagar öppet köp
  4-10 dagars leverans
  Fördelar
  • Stabil även uppåt 200 kg belastning
  • Går att fälla ihop
  • Justerbara ben
  Nackdelar
  • Ganska dyr

  Recension

  Fold FB100 är en flexibel planbänk från inSportline. Den går att fälla ihop för att enkelt kunna förvaras och benen är höj- och sänkbara. Den går att justera mellan 39 cm och 47 cm i höjd vilket öppnar upp för en mer anpassad träning. Höjdjusteringen möjliggör bättre stöd vid rodd, både klassiskt hantelrodd och sälrodd. Det gör också att du får en anpassningsbar höjd för step-ups, split squat och liknande benövningar.

  Bänken hanterar 250 kg vilket gör den stabil även för tunga övningar. Ramen är i stål och hela konstruktionen är mycket robust, men bänken väger bara 14 kg. Den låga vikten i kombinationen med att benen går att fälla in gör att bänken är mycket lätt att flytta på och förvara.

  Läs mer
 5. Masterfit Weight Bench

  8,7/10
  "Många ryggstödsjusteringar, god stabilitet, men bökig design för sätet".
  Masterfit Weight Bench
  Typ
  Ställbar
  Storlek
  137 x 57 x 123 cm
  Vikt
  24 kg
  Viktkapacitet
  250 kg
  Lägen ryggstöd
  7 lägen
  Decline
  Nej
  Fri frakt över 1000 kr
  30 dagars öppet köp
  4-6 dagars leverans
  Fördelar
  • Många ryggstödsjusteringar
  • Enkel att förflytta
  • Bekväm dyna
  Nackdelar
  • Ram och fötter är i vägen i fullt upprätt läge
  • Ganska dyr

  Recension

  Masterfit Weight Bench är en stabil och högkvalitativ träningsbänk som uppfyller de allra flesta träningsbehov, vare sig du är nybörjare eller erfaren. Bänken justeras enkelt mellan sju olika steg och går från plan till fullt upprätt. När du justerar ryggstödet så glider sittdynan med, det är en lite annorlunda design som fungerar helt okey. Det kan vara något störande att ha själva basen och bänkens fötter i vägen när du fäller upp ryggstödet. Den traditionella designen där ryggstödet fälls utan att sittdynan flyttar på sig tycker vi är bättre.

  Med det sagt så är dynan och bänken i sin helhet mycket stabil och viktkapaciteten är riktigt hög. Därtill har bänken ett hantelställ undertill, fiffigt för hemmagymmet! Priset ligger helt i linje med kvaliteten, en bänk för dig som vill ha lång livslängd utan att behöva betala allt för mycket.

  Läs mer

traningsbank guide

Köpguide: välj rätt träningsbänk

Valet av träningsbänk behöver inte vara särskilt svårt. Det handlar om dina träningspreferenser och budget. Utbudet är väldigt stort så det är lätt att hitta en bänk som passar dig. Det viktigaste är att den är stabil, gärna gå att justera ryggstödet i olika vinklar och ha ett överkomligt pris. 

 • Funktion – En träningsbänk kan ha flera olika funktioner. Den som varit på ett gym vet att det finns mängder av olika träningsbänkar, från de klassiska plana bänkpressbänkarna till ställbara bänkar, curlbänkar och incline-bänkar för lutande pressar, med mera. En ställbar bänk passar enligt oss bäst för de flesta, då får du tillgång till en stor variation av övningar och anpassning.
 • Vikt – Vikten på bänken säger något om dess stabilitet. En bänk som inte väger så mycket kan lätt bli vinglig, framför allt vid tyngre lyft eller vid snedbelastning som vid hantelrodd. Men en tung bänk är å andra sidan krångligare att flytta runt på. En träningsbänk väger någonstans mellan 15 och 25 kg.
 • Viktkapacitet – Viktkapacitet, eller maxvikt, är helt enkelt den totala vikten som bänken är tillverkad för att klara. Tänk på att detta inkluderar användaren. En maxvikt på under 150 kg är därför för lite tycker vi. Uppåt 200 kg är ett bra mått att ta sikte på, då kan du använda bänken länge utan att begränsa dina styrkeframsteg pga. låg maxvikt på träningsbänken.
 • Mått – Måtten på bänken spelar större roll än vad man tror. Bredden på fötterna ska vara ganska generös för att ge en stabil grund, och längden på dynan ska vara tillräcklig för dig att ligga stabilt på med hela kroppen från knän till huvud. Bredden på dynan ska också vara tillräcklig för att få plats med båda skuldrorna på för att ge dig en bra bas vid tunga pressar.
 • Lutning och nivåer – När det kommer till antalet inställningar för ryggstödet på ställbara bänkar så är fler bättre. Då kan du hitta det perfekta läget för olika övningar. Vanligtvis är spannet på lägen fem till tio. Fem duger, men fler är bättre. Det är viktigt att bänken går att ställa helt i 90 grader, helt upprätt alltså för att kunna pressa ovan huvudet på ett korrekt sätt. Vi uppskattar bänkar som har ett decline-läge, alltså negativ lutning. Det möjliggör övningar som negativa pressar, om du inte använder dig av negativa pressar så behöver du inte köpa en bänk med decline.
 • Pris och kvalitet – Priset står oftast i relation till kvaliteten på bänken. De dyraste bänkarna håller generellt mycket hög kvalitet, men på en nivå som gemene man knappast behöver. Om du inte väger 100 kilo och bänkar det dubbla så behöver du ingen premiumbänk. Däremot bör alla undvika de riktiga budgetbänkarna, de som kostar under tusenlappen och har en maxvikt på 100 kg. De är nästan alltid instabila och rangliga och en maxvikt på 100 kg tar dig inte särskilt långt. Om du väger 80 kg så har du alltså 20 kg tillgodo, det är vad en skivstång väger.

Vanliga frågor om träningsbänkar

Vilken är den bästa träningsbänken?

Black Bench III fold är bäst i test 2022. En robust, prisvärd bänk som direkt lyfter kvaliteten i hemmagymmet. Bänken är ställbar i flera lägen och lätt att flytta runt utan att kompromissa om stabiliteten, även vid tunga lyft.

Vad använder jag träningsbänken till?

Oftast används bänken för olika pressar, både med hantlar och skivstång. Men bänken är också ett utmärkt stöd för rodd, pullover och olika arm- och axelövningar. Du kan också utföra kroppsviktsövningar mot bänken, som armhävningar i olika variationen och diverse ben- och höftövningar.

Hur mycket kostar en träningsbänk?

Det finns bänkar för under tusenlappen, men de är ofta rangliga och otillförlitliga om du tränar kontinuerligt. Runt 1500-2000 kronor får du mycket kvalitet för pengarna. Övre prisklasser är bara värda att titta på om du verkligen tar träningen seriöst och ofta använder tunga vikter eller kräver särskilda funktioner.

Behöver jag köpa en träningsbänk?

En träningsbänk är en mycket bra investering om du vill ha ett seriöst hemmagym. Det är ofta det första steget många tar från att ha några hantlar och en foam roller till att verkligen kunna träna seriöst hemma. Träningsbänken öppnar upp så många möjligheter att det är svårt att vara utan den när du väl köpt en.

Testvinnare - Bäst Träningsbänk

 • Black Bench III fold
 • Träningsbänk Black, Master
 • Nordic Fighter HD Utility Bench
 • Justerbar Planbänk Fold FB100
 • Masterfit Weight Bench
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
7 röster, Genomsnitt: 4.4 / 5