Bäst i test: Bästa viktvästen 2022

Uppdaterad april 2022

Om din styrke- eller motionsträning har börjat plana av eller om du bara är ute efter att få snabbare resultat i din viktnedgång är en viktväst ett utmärkt verktyg för att ta träningen till nästa nivå. Du bränner mer kalorier och den gör armhävningarna och chinsen till en utmaning igen. Vi har testat de främsta och mest populära viktvästarna på den svenska marknaden och listat de vi fann vara bäst, där Iron Gym Weight Vest blev utnämnd till bäst i test.

Vårt test av viktvästar

Viktvästar är ganska enkla, de kommer i olika viktklasser med antingen 10, 20 eller 30 kilos maxvikt som går att anpassa efter behov. De finns med antingen sandpåsar eller metallvikter som tyngd, vilket gör sig olika bra i olika lägen. I vårt test av viktvästar använde vi dem under några gym- och styrkelyftarpass. Vi lät testpersonerna prova dem under varierande förhållanden, utförandes varierande övningar. Vi betygsatte produkterna efter följande kriterier:

 • Rörlighet - Hur var rörelsefriheten med viktvästen? Kände vi oss begränsade? Kunde vi utföra alla övningarna fritt och enkelt?
 • Viktfördelning - Hur fördelar västen vikten? Finns det bra fickor/utrymmen för vikterna? Blev det någon snedfördelning av vikten? 
 • Passform - Hur hög komfort hade viktvästen? Satt den skönt, eller var den för trång eller stor? Var den lätt att ta på sig och av sig?
 • Prisvärdhet - Finns det billigare modeller med samma egenskaper? Är västen värd sitt pris?

 1. Iron Gym Weight Vest

  9,7/10
  ”En utmärkt 10kgs väst som ger dig full rörelsefrihet och en bra passform”.
  Iron Gym Weight Vest
  Bäst i test
  Maxvikt
  10 kg
  Typ av vikt
  Sandpåsar
  Antal vikter
  38
  Kg per vikt
  0.26
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Mycket justerbar vikt (38x0.26kg)
  • Bra passform
  • Hindrar inte rörelser
  • Passar all sorts träning
  Nackdelar
  • Inga nämnvärda

  Recension

  Iron Gyms weight vest är ett utmärkt val för dig som vill ta din kroppsträning till nästa nivå. Vare sig du joggar, kör cross-fit eller liknande så kommer denna väst att passa utmärkt. Den har 38 fickor med sandpåsar med väldigt lite vikt i varje, det gör vikten mycket jämnt fördelad och blir därför mer som naturlig kroppsvikt än en tung väst utanpå kroppen. Detta ger västen mycket bra passform och gör det enkelt att röra sig fritt i den. Du kan ha en tightare tröja/t-shirt över för att öka passformen och komforten än mer.

  De två karborrespännena är mycket anpassningsbara och ser till att vikterna inte skumpar för mycket eller skapar obehag. Deras anpassningsbarhet gör att du vare sig du är kvinna eller man kommer kunna använda västen utan problem. det är helt enkelt en fulländad viktväst upp till 10 kg.

  Läs mer
 2. Abilica Weight Vest Flexi

  9,4/10
  ”Enkel, justerbar viktväst, perfekt för utomhusaktiviteter”.
  Abilica Weight Vest Flexi
  Maxvikt
  10 kg
  Typ av vikt
  Sandpåsar
  Antal vikter
  8
  Kg per vikt
  1.25
  Fri frakt över 499 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fri frakt över 99 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Utmärkt komfort & mjuk fodring
  • Bra spännband
  • Enkel att justera (endast 8 vikter)
  • Perfekt för löpning och utegymmandet
  Nackdelar
  • Med färre vikter måste två alltid tas bort för att undvika ojämnt fördelad vikt

  Recension

  Denna väst är verkligen gjord för dig som gillar uteidrott men vill ge dig själv den där extra utmaningen i träningen. Västen är nämligen utformad med reflexer och mycket mjukt fodrad, därför även relativt varm. Den mjuka utfodringen gör att komforten är mycket hög, vilket behövs om man vill göra längre löprundor eller kroppsträning som skumpar mycket. Spännena på västen gör att den sitter stabilt och väldigt anpassningsbara, så du kan känna dig säker på att västen kommer sitta skönt.

  Vikterna är relativt få endast 8 stycken, och placeras i synliga fickor fram eller bak på västen. Det är ganska skönt med endast 8 eftersom det är lättare att justera vikten under träning, vilket inte är lika roligt om det är 30 vikter du har att göra med. Det negativa med detta är att du helst vill ta av två åt gången för att få en jämn fördelning så du måste nästan alltid lägga till 2.5kilo eller ta av 2.5 kilo.

  Läs mer
 3. Casall PRF Weight Vest 10 kg

  9,3/10
  ”Prisvärd viktväst som finns i storlekar anpassade till både kvinnor och män”.
  Casall PRF Weight Vest 10 kg
  Maxvikt
  10 kg
  Typ av vikt
  Järnspån
  Antal vikter
  25
  Kg per vikt
  0.4
  Fri frakt över 495 kr
  30 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fri frakt över 599 kr
  14 dagars öppet köp
  2-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Utmärkt passform
  • Mycket anpassningsbar
  • Finns i storlekar för alla
  • Populär väst
  Nackdelar
  • Rörelsefriheten skulle kunna en gnutta vara bättre

  Recension

  Det här är en prisvärd viktväst från Casall med järnspånspåsar och 25 fickor för utmärkt viktanpassning och fördelning. Den kommer även i två storlekar vilket gör att alla, oavsett längd, kan köpa en viktväst som passar och sitter bra, är du under eller runt 170 cm bör du överväga att köpa den mindre storleken. Vanligen är viktvästar främst anpassade för män tyvärr, så det är kul att se att de tänkt på detta här och gjort en mindre väst. Passformen är verkligen grym, den sitter tight mot kroppen och är den väst som bäst simulerat extra kroppsvikt då den sitter så pass bra utan att vikten skumpar runt.

  Du har stor anpassningsbarhet genom de 25 vikterna och dess fickor, du kan enkelt fördela vikterna jämnt och ofta men succesivt öka vikten. Det är bäst att alltid börja försiktigt med vikt och genom att ha många vikter gör detta anpassningen mycket lättare. Är det något som hade förbättrat produkten skulle det vara att rörelsefriheten var lika bra som listettans. Den är inte på något sätt dålig men du känner av västen om du böjer dig. Man kan nästan se på materialet i bilden vad som menas; det är något ”styvt”.

  Läs mer
 4. Master Fitness Weight Vest Master 20 kilo

  9,0/10
  “Om du behöver mer än 10 kg men fortfarande vill ha bästa rörligheten”.
  Master Fitness Weight Vest Master 20 kilo
  Maxvikt
  20 kg
  Typ av vikt
  Järnspån
  Antal vikter
  27
  Kg per vikt
  0.74
  Frakt från 95 kr
  14 dagars öppet köp
  2-10 dagars leverans
  Fri frakt över 499 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • 1-20 kg utan komforttapp
  • Bra passform
  • Skönt fodrad & löpkompatibel
  Nackdelar
  • Lite krångel med att få ner påsarna i västen

  Recension

  Om du vill gå upp en viktklass eller bara känner att 10 kg inte kommer räcka dig länge men ändå vill behålla en bra rörelsefrihet och kunna löpa med västen är detta ett bra alternativ. Den presterar inte lika bra som en 10kgs väst i detta avseende men är så nära som möjligt och mycket av detta är ju bara på grund utav den ökade vikten. Om du till exempel sysslar med crossfit är detta en utmärkt väst som ger dig mycket anpassningsbarhet och rörelsefrihet.

  Du har 27 påsar på 0.72kg st så vikten i västen går verkligen att välja hur stor utmaningen ska vara och du kan succesivt öka vikten i den. Med så många påsar med relativt hög vikt kan det vara lite krångligt att få ner dem i västen men när de väl är på plats är det inga konstigheter och de ligger tryggt och säkert i västen. Den har egentligen allt en 10kgs väst har funktionsmässigt men erbjuder dig ändå 10kg extra vikt när du inte längre känner att vikten inte längre räcker.

  Läs mer
 5. OMPU Gear Viktväst

  8,8/10
  ”En mycket populär och förvånansvärt komfortabel 30kgs väst”.
  OMPU Gear Viktväst
  Maxvikt
  30 kg
  Typ av vikt
  Järnvikter
  Antal vikter
  30
  Kg per vikt
  1.0
  Fri frakt över 99 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fri frakt över 499 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Utmärkt styrketräningsväst
  • Enkel anpassning med karborrefickor
  • För en järnviktsväst är komforten mycket bra
  Nackdelar
  • Gör sig sämre vid löpning (järnvikter skumpar mer än andra pås-alternativ)

  Recension

  Här är kanske det man främst tänker på när man tänker viktväst. Ser ut lite som en kevlar/militärväst med fickor där vikterna placeras. Med hela 30kg som maxvikt är detta verkligen något för den högpresterande styrketränaren eller crossfit-utövaren. Börja dock alltid med få vikter och arbeta dig succesivt uppåt för att undvika skador. Packa vikterna från botten och jobba dig uppåt för att undvika att de kommer i vägen för varandra.

  Fickorna som vikterna ska ner i är rätt tighta, vilket kan verka jobbigt när vikterna ska ner men gör faktiskt att vikterna sitter bättre och ger en ökad komfort, då det minskar skumpet från vikterna i västen. För att vara en väst med just järnvikter är komforten väldigt bra och skumpet minimalt, så det går absolut att jogga med västen även om andra alternativ självklart alltid kommer vara mer komfortabla än västar med järnvikter. Denna gör sig verkligen utmärkt i mer statisk träning på gym eller i crossfithallen.

  Läs mer

viktvast kopguide

Din köpguide till bästa viktvästen

En av de första sakerna att tänka på när man köper en viktväst är i vilket syfte du främst tänker använda den till. Olika viktvästar passar olika sorters träning, det gör stor skillnad om du tänkte använda den till gymmet, till crossfiten eller om du främst ska löpa med den. Nedan har vi samlat de viktigaste faktorerna när det kommer till viktvästar och vad som passar bäst till vilken sorts träning.

 • weight 4

  Vikt 

  Hur mycket viktvästen klarar spelar självklart stor roll för hur mycket motstånd du kan få i träningen, men har även inverkan på priset. En 10kgs väst kanske låter som väldigt lite men ta på dig en och spring 5km så låter det nog annorlunda. Om du vet med dig, eller har tränat med väst mycket innan kan vi rekommendera dig att köpa en väst för 20/30 kg direkt, speciellt om det är en justerbar väst. Om du precis börjat fundera på en viktväst kan det vara smartare att köpa en på 10kg. De är något billigare och du har då möjlighet att känna efter om en viktväst är något för dig. Tyngre västar brukar vara mer specialinriktade för till exempel styrketräning, läs gärna resterande punkter innan du gör ett val.
 • equal

  Typ av vikt 

  Viktvästar kommer med olika sorters vikter, de vanligaste är: sandpåsar, påsar med järnspån eller mindre järnvikter på cirka 1kg st. Tyngre västar runt 20/30 kg har vanligen många fickor och tar oftast järnvikter eftersom att de vid dessa vikter tar minst plats och gör det lättare att fördela vikterna jämnt, men det gör också västan sämre för konditionsövningar och det påverkar passformen och komforten. Dessa västar är bättre anpassade till styrketräning, det är även därför de har en hög maxvikt. Sandpåsar eller järnspån hittar man oftast i 10kgs västar och några 20kgs västar och de är ofta bättre anpassade för löpning eftersom passformen och komforten är bättre. De funkar alldeles utmärkt för styrketräning också men du kan inte öka vikten på samma sätt.
 • weight 3

  Justerbar vikt 

  De flesta men inte alla västar har justerbar vikt och det är även något vi rekommenderar att du köper. Med justerbar vikt menas helt enkelt att vikterna i västen går att ta bort eller lägga till på västen för att öka eller minska tyngden. Detta är utmärkt eftersom att helt plötsligt lägga till 10-30kg på kroppen ökar riskerna för slitage och skador markant. Du bör börja långsamt och succesivt öka tyngden. Köper du en 10kgs väst kan du till exempel bara börja med några kilo i den och testa dig fram för att sedan öka på, bara en 5kgs ökning i ”kroppsvikt” kommer verkligen ge resultat, så en justerbarväst är högst rekommenderat från vår sida.
 • vest

  Fast vikt 

  Det finns västar som har fast vikt det vill säga att du inte kan justera hur tung västen kommer vara. Även om detta inte är något vi rekommenderar om du aldrig har använt viktväst förut så finns det några fördelar med en fast vikt i västen. Det ligger i utformningen, komforten och passformen. När vikten är fast kan man i designen stället för att fokusera på hur vikter ska kunna tas av och på fokusera på var vikten kan sitta och hur man gör västen så komfortabel och slimmad mot kroppen som möjligt. Ska du ut och springa vill man att extra vikten ska simulera ”kroppsvikt” så mycket som möjligt och inte skumpa runt, utan följa med i kroppens rörelser. Det är den stora fördelen med en fast viktväst, även om flera justerbara västar lever upp till denna effekt någorlunda bra.
 • weight 1

  Passform 

  Passformen är oftast bäst när det kommer till västar med fast vikt eller justerbara västar med sand- eller järnspånsvikter. I det stora hela är 10kgs västar bättre i passformen eftersom du inte behöver allt för många fickor och vikter och designen kan då anpassas bättre efter kroppsformen. För bäst passform bör du titta på hur axelbanden är utformade och vilka slags midjeband det finns. Är det ett eller två midjeband? Är axelbanden anpassningsbara eller inte? Två midjeband ger bättre passform och justerbara axelband likaså. Västar med sandpåsar eller järnspån är också mer flexibla och formar sig bättre efter kroppen när de sätts på och spänns fast och kan oftast användas under jackor.
 • weights

  Komfort 

  Beroende på västens max vikt och vilken slags vikt den använder så kommer det påverka komforten. Liksom med passformen är detta väsentligt för hur skön västen är att använda. Om du vill använda viktvästen för främst löpning rekommenderar vi att du köper en justerbar viktväst med sandpåsar eller järnspån för bäst komfort. Om du främst ska styrketräna eller göra funktionell träning är detta inte lika väsentligt och du kan satsa på en järnviktsväst som du kan få ut maximalt ifrån. Kolla då i stället på hur axelbanden ser ut och vilket slags midjespänne västen har, anpassningsbarheten och bredden på axelbanden ger dig ökad komfort och ser till att västen sitter på plats.

Vanliga frågor om viktvästar

Vilken är den bästa viktvästen?

I vårt test vann Iron Gym Weight Vest eftersom komforten, passformen samt funktionaliteten gör att den passar till de flesta träningsformer. Beroende på dina träningspreferenser så kan det finnas bättre alternativ, läs gärna om våra andra testade produkter och gå gärna igenom vår köpguide för att skaffa dig en uppfattning om vad för slags viktväst du letar efter.

Är viktväst skadligt?

Vitkvästen ska simulera extra kroppsvikt vilket i sig inte är skadligt. Vad som kan vara skadligt är om du kör maxvikt direkt när dina muskler och leder inte anpassat sig för den extra vikten. Det är därför smartast att börja långsamt med låg vikt i västen och succesivt öka på så sätt minimerar du risken för skador och slitage.

Vad är skillnaden mellan olika viktklasser på västarna?

Västarna säljs oftast i 10, 20 och 30 kilos klasser. Det som vanligtvis skiljer dem åt är vilka slags vikter som används och därmed vad västarna passar till för slags träning. Lägre viktvästar såsom 10 kg och vissa 20 kg västar har oftast sandpåsar eller järnspån som vikter och har oftast bättre passform och komfort, vilket gör att de passar bättre till löpträning och kondition. Tyngre västar på 20kg men framförallt 30kg har oftast järnvikter i fickor som skumpar något vid löpträning och gör sig sämre vid löpning men är utmärkt för att maximera styrketräningen.

Vad är en viktväst bra för?

För att höja nivån på din kroppsträning och motion genom att ge dig mer "kroppsvikt". Armhävningar och löpning blir lätt tråkigt i längden när man gjort det länge, genom att öka på din kroppsvikt med en viktväst blir dessa övningar helt plötsligt lika jobbiga som de var första gången. 

Om du vill gå ned i vikt, så ökar även en viktväst kaloriförbrukningen vid alla sorts motion. Var bara försiktig att du inte kör maxvikt direkt för att minimera skaderisken och vänja kroppen vid den extra tyngden, öka succesivt. 

Testvinnare - Bäst Viktväst

 • Iron Gym Weight Vest
 • Abilica Weight Vest Flexi
 • Casall PRF Weight Vest 10 kg
 • Master Fitness Weight Vest Master 20 kilo
 • OMPU Gear Viktväst
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
13 röster, Genomsnitt: 5 / 5