Bäst i test: Bästa vibrationsplattan 2022

Uppdaterad april 2022

Träning med en vibrationsplatta är ett skonsamt men effektivt alternativ för dig som till exempel har skade- eller värkproblem (till exempel artros), men fungerar också som ett utmärkt komplement för dig som antingen hårdtränar och vill tona dina muskler, vill påbörja träningen, gå ned i vikt, eller efter en lång dag vill låta dina muskler slappna av något och öka blodcirkulationen i kroppen. På endast 10-15 minuter kan en vibrationsplatta ge dig en effektiv träning och detta med minimal påfrestning på kroppen. Om du överväger att köpa en vibrationsplatta för dina träningsbehov har vi underlättat ditt val genom att lista 5 av de, inom olika kategorier, bästa på marknaden där FitnessPlate Future 3D blev utsedd till bäst i test.

Vårt test av vibrationsplatta

När det kommer till att välja vibrationsplatta finns det många saker man kan ha i åtanke och längre ner på sidan har vi listat dessa i en köpguide för att underlätta ditt val. Det som vägt tyngst i betygsättningen och i vårt test är följande faktorer:

 • Motorn/hastighetsfrekvens – Vilken slags motor vibrationsplattan har och hur snabbt den kan vibrera, sätter en gräns för hur länge plattan kan förbli en utmaning och hur mycket träning den kan ge dig. Oavsett om du lider av värk eller inte är alltid tanken med rehabilitering och framförallt träning att du ska kunna pusha dig till nya nivåer och med fler hastigheter kan du definitivt göra det.
 • Vibrationstyp/program – Hur plattan vibrerar spelar också roll beroende på vad du är ute efter för sorts träning. Kan plattan både 3D vibrera och oscillera? Om inte vilken slags vibration har den? Finns det programinställningar för olika sorters träningar och rehab?
 • Pris – Priserna skiljer sig vitt mellan olika vibrationsplattorna och detta beror mycket på funktionaliteten och användarvänligheten. Vill man ha det mesta från en vibrationsplatta får man räkna med att det kostar lite men om du har ett specifikt träningsbehov har du möjlighet att spara ganska mycket pengar på ett budgetalternativ.

 1. FitnessPlate Future 3D

  9,7/10
  ”En fulländad vibrationsplatta i mellanprisklassen”.
  FitnessPlate Future 3D
  Bäst i test
  Hastighetsnivåer
  20
  Användarvikt
  120 kg
  Vibrationssort
  Linjär/Oscillerande
  Antal program
  4
  Dimensioner
  75x45x14 cm
  Vikt
  18 kg
  Frakt från 119 kr
  14 dagar öppet köp
  2-5 dagars leverans
  Fördelar
  • Användarvänlig
  • Få men varierande hastigheter
  • Användbara tillbehör
  • Tydlig användarmanual
  Nackdelar
  • Något högljudd

  Recension

  Den här vibrationsplattan erbjuder dig alla nödvändiga funktioner man vill ha i en vibrationsplatta utan att för den delen kosta skjortan. Du har två vibrationstyper vilket gör att den går att anpassa efter vad som känns bekvämt. Tillsammans med de inbyggda programmen kan du anpassa träningen eller rehaben utefter dina behov. Det kan verka som att den har väldigt få hastighetsnivåer i jämförelse med andra alternativ men de 20 som finns erbjuder en stor variation rent hastighetsmässigt och det är faktiskt skönare att byta mellan 20 hastigheter än 100.

  Tillbehör

  Du får med användbara tillbehör, däribland en manual som är lättläslig och erbjuder tips på hur du kan använda plattan för att bäst träna olika delar av kroppen. Du får även med en yogamatta som är användbar både som stöd under plattan när du står på den och som kroppstöd om till exempel armarna tränas på plattan. Den dämpar vibrationerna något vilket är skönt för en nackdel med denna maskin är att den är relativt högljudd. Självklart kommer det även med styrkeband som fästs på plattans främre del.

  Läs mer
 2. WeightWorlds Vibrationsplatta

  9,5/10
  ”Ett helt oslagsbart pris på en förvånadsvärt mångsidig vibrationsplatta”.
  WeightWorlds Vibrationsplatta
  Mest Prisvärd
  Hastighetsnivåer
  16
  Användarvikt
  120 kg
  Vibrationssort
  Oscillerande
  Antal program
  4
  Dimensioner
  56x34x13.5 cm
  Vikt
  10 kg
  Fri frakt över 599 kr
  30 dagars öppet köp
  1-4 dagars leverans
  Fördelar
  • Otroligt prisvärd
  • 4 program & 4 intensitetsnivåer = 16 variationer
  • Populär & välrecenserad produkt
  • Liten & smidig
  • Styrkeband med varierande motstånd
  Nackdelar
  • Något otydlig manual

  Recension

  Det är en egentligen ganska simpel oscillerande vibrationsplatta som ger dig stor variation i program och intensitet till ett otroligt bra pris. Du kan inte få ett bättre pris på en vibrationsplatta som fortfarande är funktionell och effektiv. Det finns 4 olika träningsprogram att välja mellan och 4 intensitetsnivåer som ger dig 16 olika träningsvariationer att välja mellan och det finns dessutom tydliga förslag på övningar som är användbara på plattan.

  Tillbehör

  En av de mest positiva överraskningarna med denna budgetvariant är att den kommer med hela 5 extra styrkeband med varierande motstånd så att du har möjlighet att utmana dig själv och utvecklas i din träning, vilket inte kommer med dyrare alternativ. Du får även med en fjärrkontroll till plattan så att du kan kontrollera den ståendes och inte behöver böja dig ner varje gång någon inställning ska ändras. Är det något med denna produkt är att de har en ganska otydlig manual som inte indikerar vad de olika programmen egentligen gör.

  Läs mer
 3. FitnessPlate-4D

  9,4/10
  ”Komplett premiumprodukt som erbjuder dig alla sorters vibrationer för all sorts träning och värk”.
  FitnessPlate-4D
  Bästa premiumvalet
  Hastighetsnivåer
  60
  Användarvikt
  150 kg
  Vibrationssort
  4 vibrationstyper
  Antal program
  7
  Dimensioner
  79x46x18.5 cm
  Vikt
  21 kg
  Frakt från 119 kr
  14 dagar öppet köp
  2-5 dagars leverans
  Fördelar
  • 4 olika sorters vibrationer
  • Både utmärka tränings & rehab möjligheter
  • Goda externa kundbetyg
  • Hållbara medföljande styrkeband
  Nackdelar
  • Något dyr

  Recension

  Detta är en relativt dyr vibrationsplatta, men om du är i behov av både träning och rehab är detta verkligen värd den investeringen. Det är det kompletta kitet, om du har värkbesvär och problem med vanlig träning är Fitnessplate 4D som gjord för dig. Du kan verkligen skräddarsy vibrationerna efter dina behov och vad som ska tränas genom att variera mellan olika sorters vibrationer, hastigheter och program. Det finns egentligen inget att klaga på förutom den något höga prislappen.

  Tillbehör

  Nästan så nära du kan komma gymkvalité på en vibrationsplatta utan att det ska kosta dig en månadslön. Du får väldigt med två väldigt hållbara och användbara styrkeband som kan ge dig ökat stöd och utmaning i träningen på plattan. Endast 10 minuter på denna platta motsvarar 60 minuters träning i rörelse på gymmet, så du får verkligen ut maximalt med minsta möjliga belastning.

  Läs mer
 4. MiniPlate Vibrationsplatta

  9,0/10
  ”En mycket lättviktigt & smidig vibrationsplatta, perfekt för dig som vill ha en nybörjarvariant”.
  MiniPlate Vibrationsplatta
  Hastighetsnivåer
  99
  Användarvikt
  120
  Vibrationssort
  Oscillerande
  Antal program
  4
  Dimensioner
  56x31x14 cm
  Vikt
  8 kg
  Frakt från 29 kr
  14 dagars öppet köp
  2-4 dagars leverans
  Frakt från 119 kr
  14 dagar öppet köp
  2-5 dagars leverans
  Fördelar
  • Liten & smidig platta
  • Effektiv & prisvärd
  • 99 hastigheter
  Nackdelar
  • Relativt dyrt budgetalternativ

  Recension

  Detta är trend rehab’s budgetvibrationsplatta som är den perfekta nybörjarplattan, som ger dig god variation på hastigheter och program utan att vara alldeles för stor och otymplig. Du kan enkelt ställa fram och ta bort denna platta utan problem med en vikt på endast 8kg och betydligt mindre dimensioner än många andra alternativ. Det är en oscillerande vibrationsplatta vilket gör att de har kunnat pressa ner priset relativt mycket men den erbjuder ändå 4 olika program och hela 99 hastighetsalternativ.

  Tillbehör

  Det ingår både fjärrkontroll och styrkeband med denna vibrationsplatta. Fjärrkontrollen ger dig möjlighet att kontrollera plattan ståendes vilket är skönt om du befinner dig på den och vill ändra program eller hastighet och vill slippa gå av eller böja dig ner för att nå displayen på själva plattan. Styrkebanden som fästs på framsidan kan ge dig en extra utmaning medan du tränar eller ge dig ett något utökat stöd under träningen.

  Läs mer
 5. inSPORTline VibroGym Charles

  8,9/10
  ”En premiumprodukt av gymkvalité; med stor platta & flera vibrationsvarianter”.
  Vibrationsmaskin VibroGym Charles, inSPORTline
  Hastighetsnivåer
  60
  Användarvikt
  120 kg
  Vibrationssort
  4 vibrationstyper
  Antal program
  3
  Dimensioner
  75x75x141 cm
  Vikt
  36 kg
  Fraktfritt över 799 kr
  14 Dagar öppet köp
  4-10 dagars leverans
  Fördelar
  • Vibrationsplatta av gymkvalité
  • Står möjlighet till variation i vibrationer, hastigheter & program
  • Utmärkt för balansträning
  Nackdelar
  • Klumpig och stor

  Recension

  Detta är den sortens vibrationsplatta du hittar på gym. Den har en stor och effektiv platta och har 4 olika sorters vibrationer så oavsett vilken slags träning eller rehab du är ute efter så kommer du kunna anpassa plattan utefter detta. Är det något som är jobbigt med denna platta så är det att den är otymplig om du köper denna är det bäst att du redan har ett område som är gjort som hemma gym för detta är verkligen något som kommer stå ut i inredningen annars och inte gärna något du plockar bort och fram efter varje användning.

  Tillbehör

  Det är en mycket lätthanterlig vibrationsplatta där alla inställningar nås från stående ställning via displayen som är fäst i pelaren där handtagen sitter. Balanshandtag är även något som ingår så att du kan känna att du står stabilt och säkert på plattan, vilket är mycket skönt om detta är vad du är ute efter att förbättra. Självklart kommer även styrke-/motståndsband med för att kunna ge träningen den där lilla extra utmaningen.

  Läs mer

vibrationsplatta 2

Din köpguide till bäst vibrationsplatta

En vibrationsplatta stimulerar dina muskler genom snabba vibrationer, vibrationerna påverkar såväl muskler som fästen, leder, senor och ben. En vibrationsplatta stärker och tonar dina muskler, ger dig bättre balans, ökar blodcirkulationen och förbättrar lymfsystemet samtidigt som det är ett skonsamt och smidigt alternativ för dig med skade- eller värkproblematik (såsom artros). Det finns helt enkelt många anledningar till att investera i en vibrationsplatta, nedan har vi samlat några av de viktigaste aspekterna att fundera över om man bestämt sig för att göra den investeringen.

 • vibration3

  Vibrationstyp 

  Det finns egentligen två sorters vibrationstyper: oscillerande (svängande) och linjär vibration (ibland tre-plans vibration). Flera modeller har programinställningar för båda dessa och vissa är speciellt utformade efter ena eller andra. Specialutformade med endast en vibrationstyp är oftast billigare, speciellt de som bara erbjuder oscillerande vibration, medan de som erbjuder båda vibrationerna och därmed mer variation är dyrare premiummärken. Enkelt uppdelat så brukar oscillerande vibrationsplattor vara mer simpla generella vibrationsplattor som har en gungbrädsliknande vibration och används främst för generell träning och rehab. Medan linjär eller tre-plans vibration ofta har specialprogram för specifika åkommor. Viktigt att tänka på att principen är väldigt lika mellan dessa typer: små, snabba vibrationer stimulerar och tonar dina muskler och ökar blodcirkulationen i kroppen, men vissa skillnader finns.
 • volume2

  Hastigheter 

  Det är alltid viktigt att titta vilka specifikationer som vibrationsplattan har och däribland vilka hastigheter du kan uppnå på vibrationerna eller vilken frekvens den vibrerar i. Detta framgår ofta i Hertz (hz) och en motor med 60Hz kapacitet innebär som mest 60 vibrerationer i sekunden. Det är dock inte säkert att plattan utgår från hertz i sin hastighetsbeskrivning. Det man i så fall kan leta efter är hur många hastighetsinställningar som finns för att få ett hum om hur många olika frekvenser som kan ställas in. I slutändan får man ändå testa sig fram för att hitta något som passar, men desto fler hastighetsinställningar desto mer användbar och utmanande är plattan.
 • whole body vibration

  Storlek/design 

  Storleken har betydelse och även om många av oss skulle föredra mindre maskiner för att de tar upp mindre plats och är enklare att ställa fram och plocka undan, så kommer en mindre maskin leda till mindre funktionalitet och att färre övningar kan genomföras. Desto större plattan är desto mer mångsidig är den. Det är helt enkelt något man får överväga: om man vill ha en smidig maskin som är enkel att ställa undan och som gör sig bra i ett hörn eller om man vill ha en multifunktionell maskin som ger mer träningsmöjligheter men är mer klumpig att ställa undan och står ut mer i inredningen.
 • control2

  Programinställningar 

  Kolla alltid om det finns installerade program i plattan och vilka olika modes som finns. Desto fler desto bättre eftersom det ger dig möjlighet till variation och anpassade program efter särskilda problem eller områden. Du klarar dig långt endast på att ha en vibration och kunna byta hastighet men skräddarsydda program är i längden bättre speciellt om du har specifika problem med lymfsystemet eller lider av artros. Detta går lite hand i hand med vibrationerna och om maskinen har flera olika vibrationer innebär det att den är mer anpassad till varierad träning.
 • tag

  Pris 

  Hur mycket en produkt kostar är alltid viktigt. Skillnaderna i pris på vibrationsplattor är ganska stora från budgetmärken på runt 1000kr till riktiga premiumprodukter på över 10000kr. Självklart är de dyrare mer effektiva och erbjuder dig mest mångsidighet i träning och funktion men med endast en vibrerande platta där hastigheten kan ändras kommer du väldigt långt. Det är i slutändan så att man får överväga vad det är man vill förbättra i sin träning eller vad det är man behöver rehabilitera och se huruvida det räcker med en budgetplatta eller om det kanske krävs en dyrare variant för just dina behov.
 • customer 6

  Externa omdömen 

  För att på något vis kunna skaffa sig ett hum om hur effektiv maskinen är så rekommenderar vi att alltid titta igenom vad för betyg som andra kunder satt och vad för recensioner de skrivit. Det ger dig ofta insyn i hur bra produkten faktiskt är och om det finns några nackdelar med den. Det är det närmaste du kan komma från en objektiv bild av produkten utan att själv testa den. Detta förutsatt att det finns ett flertal satta betyg och recensioner, annars är det risk att de visar en skev bild (antingen för positiv eller negativ).

Vanliga frågor om vibrationsplattor

Vilken vibrationsplatta är bäst?

I vårt test vann FitnessPlate Future 3D eftersom den erbjuder alla de viktigaste funktionerna man ska leta efter i en vibrationsplatta utan att kosta alldeles för mycket. Det finns dock andra alternativ som kan passa dina träningsbehov bättre, läs gärna recensionerna på våra andra topplistade produkter och kolla i vår köpguide efter tips på vad du bör leta efter i en vibrationsplatta.

Fungerar vibrationsplattor?

Ja, de har visat sig effektiva hjälpmedel för invdivider som vill tappa i vikt eller som av en eller annan anledning har svårt med vanlig träning men ändå vill vara i rörelse och stimulera musklerna. Som ett rehabredskap är det utmärkt och ger dig både ökad blodcirkulation och mer effektiv muskelstimulering för individer som har problem med till exempel lymfsystemet eller lider av artros.

Hur länge bör jag använda vibrationsplattan?

Ett rekommenderat träningspass på vibrationsplattor brukar ligga på runt 10-15 minuter och det (beroende på intensiteten och vibrationen) motsvarar mer än dubbla den tiden i vanlig träning. Du kan använda plattan upp till 30 minuter men du bör alltid gå av om du känner obehag eller liknande. Ta det alltid lugnt och börja försiktigt om du lider av värkproblem.

Hur ofta kan jag använda vibrationsplattan?

Allt från några gånger i veckan till varje dag beroende på hur du mår. Du kan till och med använda vibrationsplattan flera gånger om dagen om du vill om du kör kortare pass. 

Testvinnare - Bäst Vibrationsplatta

 • FitnessPlate Future 3D
 • WeightWorlds Vibrationsplatta
 • FitnessPlate-4D
 • MiniPlate Vibrationsplatta
 • inSPORTline VibroGym Charles
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
5 röster, Genomsnitt: 4.4 / 5