Bästa Hanteln 2023

Av: Robin Johansson • Senast uppdaterad:
Hitta dina perfekta hantlar för effektiv hemträning och optimala resultat.
Hantlar - Bäst i test
Betyg Bild Namn Pris Läs mer
betyg 4,7 Recoil Hantelpaket Järn Recoil Hantelpaket Järn
Pris
2311 kr
Till butik
betyg 4,5 Gymstick Adjustable Dumbbell Set Gymstick Adjustable Dumbbell Set
Pris
799 kr
Till butik
betyg 4,3 Recoil Hexagonhantlar inkl. ställ Recoil Hexagonhantlar inkl. ställ
Pris
6175 kr
Till butik
betyg 4,2 Bowflex Selecttech 552i Bowflex Selecttech 552i
Pris
3699 kr
Till butik
betyg 4,0 Iron Gym Adjustable Dumbbel Set Iron Gym Adjustable Dumbbel Set
Pris
979 kr
Till butik
Se alla testvinnare

Hantlar är ett oumbärligt verktyg för den som vill träna hemma och bygga upp styrka, uthållighet och muskeldefinition. Dessa vikter kommer i alla former och storlekar, med olika vikter för att passa alla från nybörjaren till den erfarne atleten. De är enkla att använda, kräver minimalt med utrymme och kan användas för att utföra en mängd olika övningar, vilket gör dem till en verkligt mångsidig träningsutrustning. Oavsett om du vill förbättra ditt överkroppsstyrka, toning eller bara hålla dig i form, kan hantlar vara det du behöver för att ta ditt hemträningsprogram till nästa nivå.

I vår jakt på att hitta de bästa hantlarna på marknaden, har vi granskat och testat ett stort antal produkter. Efter noggranna överväganden har vi kommit fram till att Recoil Hantelpaket Järn är det bästa hantlarna. Dessa hantlar imponerade oss med sin robusta konstruktion, balanserade vikt och komfortabla grepp. De erbjuder en utmärkt kombination av kvalitet och prisvärdhet, vilket gör dem till ett utmärkt val för alla som letar efter pålitliga träningsredskap för hemmabruk.

Bäst i Test 24 är gratis att använda och kommer alltid att vara det. Om du uppskattar vårt arbete kan du stödja sidan genom att klicka på någon av våra köplänkar. Om du genomför ett köp via dessa länkar får vi en liten provision från återförsäljaren. Detta hjälper oss att fortsätta tillhandahålla noggrann information och utföra fler produkttester för att hjälpa dig hitta de bästa produkterna på marknaden.

De 7 bästa Hantlarna 2023

 1. Byggbart Hantelset - 2 X 29,5kg Järn Bäst i test: 4,7/5
 2. Gymstick Justerbart Hantelset 15kg Bästa premiumvalet: 4,5/5
 3. Hexagonhantlar 3kg-15kg med Ställ Mest mångsidiga: 4,3/5
 4. Bowflex SelectTech 552i Justerbar Hantel 2-24 kg Bästa justerbarheten: 4,2/5
 5. Iron Gym Adjustable Dumbbell Set Bästa prisvärda: 4,0/5
 6. Hantelpaket 2x Hantlar 34kg Gummi - Recoil Bästa för företagsgymmet: 3,9/5
 7. Iron Gym Fixed Hex Dumbbell Bästa billiga: 3,8/5
 1. Bäst i test Recoil Hantelpaket Järn

  "Robust hantelset med justerbar vikt och bekvämt, halkfritt grepp."
  Vårt betyg
  4,7/5
  Vikt:
  4,9/5
  Grepp:
  4,8/5
  Hållbarhet:
  4,9/5
  Justering:
  4,5/5
  Komfort:
  4,5/5
  Till butiken
  (Gymkompaniet)

  Recoil Hantelpaket Järn är ett prisvärt, robust och anpassningsbart hantelpaket som ger utmärkt värde för pengarna. Det är tillverkat av högkvalitativt järn, vilket gör det mycket hållbart och motståndskraftigt mot svett och slitage. Viktskivorna är lätta att sätta på och ta av, vilket gör det enkelt att justera vikten enligt personliga träningsbehov. Dessutom bidrar hantlarnas bekväma och halkfria grepp till en säker och effektiv träningsupplevelse.

  En annan framstående egenskap hos dessa hantlar är deras utmärkta balans. Oavsett hur mycket vikt som läggs till eller tas bort, förblir hantlarna stadiga och välbalanserade, vilket minimerar risken för skador och maximerar effektiviteten i din träning. Dessutom fungerar Recoil Hantelpaket Järn inte bara för styrketräning, utan även för uthållighetsträning, vilket gör det till en mångsidig del av din träningsutrustning.

  Sammanfattningsvis, om du letar efter ett prisvärt, hållbart och flexibelt hantelpaket som kan anpassas efter dina specifika träningsbehov, är Recoil Hantelpaket Järn definitivt ett bra val. Med dess utmärkta materialkvalitet, lättjusterade vikt, bekväma grepp och fantastiska balans, ger detta hantelpaket riktigt bra värde för pengarna.

  Fördelar

  • Högkvalitativt och hållbart järnmaterial.
  • Lättjusterade viktskivor.
  • Bekvämt och halkfritt grepp.
  • Utmärkt balans.
  • Mångsidig för styrka och uthållighetsträning.

  Nackdelar

  • Högre pris jämfört med vissa alternativ.
  • Kan vara tungt för nybörjare.
  Produkten finns att köpa här:
  2311 kr
 2. Bästa premiumvalet Gymstick Adjustable Dumbbell Set

  "Högkvalitativ justerbar hantel med smart design och robust konstruktion."
  Vårt betyg
  4,5/5
  Vikt:
  4,9/5
  Grepp:
  4,2/5
  Hållbarhet:
  4,7/5
  Justering:
  4,4/5
  Komfort:
  4,4/5
  Till butiken
  (Gymgrossisten)

  Gymstick Adjustable Dumbbell Set imponerar stort i vårt test, och förtjänar med rätta vårt betyg 4,5/5. Med en smart konstruktion och viktjusterbarhet upp till 15 kilo, är denna hantel ett utmärkt val för både nybörjare och avancerade träningsutövare. Hantelns material håller hög kvalitet, vilket bidrar till dess robusthet och hållbarhet. Den klarar svett och slitage mycket bra, vilket tyder på att den kommer hålla länge, även vid regelbunden användning.

  En av de största fördelarna med Gymstick Adjustable Dumbbell Set är dess viktjusterbarhet. Det är oerhört enkelt att justera vikten på hanteln, vilket gör den mycket anpassningsbar till olika träningsformer. Vi var också imponerade av greppet på hanteln - det är bekvämt och halkfritt, även när händerna är svettiga. Greppets design påverkar inte hantelns balans negativt, vilket gör den lätt att använda vid olika övningar.

  Med tanke på priset på 799 kr, anser vi att Gymstick Adjustable Dumbbell Set ger ett utmärkt värde för pengarna. Det är en högkvalitativ, robust och flexibel hantel som passar till en mängd olika träningsformer, från styrketräning till uthållighetsträning. Förvaringen är dessutom väldigt praktisk med det välkonstruerade caset, vilket gör den lätt att ta med. Sammantaget är Gymstick Adjustable Dumbbell Set ett utmärkt val för alla som söker en prisvärd, högkvalitativ och anpassningsbar hantel.

  Fördelar

  • Hög kvalitet och robust konstruktion
  • Enkel viktjustering upp till 15 kg
  • Bekvämt, halkfritt grepp
  • Utmärkt värde för pengarna
  • Praktisk förvaring med medföljande case

  Nackdelar

  • Kan vara tung för nybörjare
  • Priset kan vara högt för vissa användare
  Produkten finns att köpa här:
  799 kr
 3. Mest mångsidiga Recoil Hexagonhantlar inkl. ställ

  "Högkvalitativa, hållbara hantlar med ställ för mångsidig träning."
  Vårt betyg
  4,3/5
  Vikt:
  4,5/5
  Grepp:
  4,7/5
  Hållbarhet:
  4,2/5
  Justering:
  4,1/5
  Komfort:
  4,1/5
  Till butiken
  (Gymkompaniet)

  Recoil Hexagonhantlar inkl. ställ är ett högkvalitativt hantelset som erbjuder en förstklassig träningsupplevelse. Med robusta och hållbara material är dessa hantlar byggda för att tåla intensiv användning och svett. De gummerade ändarna är inte bara skonsamma mot underlaget, men bidrar även till hantlarnas övergripande hållbarhet. Dessutom ger den hexagonformade utformningen en extra fördel då den förhindrar hantlarna från att rulla bort när de ställs ner.

  Trots att hantlarna inte erbjuder justerbar vikt, vilket kan vara en nackdel för vissa, innehåller detta paket sex par hantlar i olika vikter. Detta ger användaren en bred viktintervall att välja från, vilket passar olika träningsnivåer och övningar. Hantelstället som ingår är dessutom mycket praktiskt och tar minimalt med utrymme. Greppet på dessa hantlar är bekvämt och halkfritt, vilket bidrar till en säker och effektiv träning.

  När det gäller balans, presterar Recoil Hexagonhantlar utmärkt. De är välbalanserade och denna balans påverkas inte när man byter mellan olika vikter. Vi har funnit att dessa hantlar fungerar bra för en mängd olika träningsformer, från styrketräning till uthållighetsträning. Med ett pris på 6099 kr, ger Recoil Hexagonhantlar inkl. ställ bra värde för pengarna med tanke på den höga kvaliteten, hållbarheten och mångsidigheten de erbjuder.

  Fördelar

  • Högkvalitativa och hållbara material.
  • Hexagonform som förhindrar rullning.
  • Sex par hantlar i olika vikter.
  • Inkluderat hantelställ sparar utrymme.
  • Bekvämt, halkfritt grepp.

  Nackdelar

  • Inte justerbar vikt på hantlarna.
  • Högre pris jämfört med andra produkter.
  Produkten finns att köpa här:
  6175 kr
 4. Bästa justerbarheten Bowflex Selecttech 552i

  "Robust och justerbar hantel för anpassad och effektiv träning."
  Vårt betyg
  4,2/5
  Vikt:
  4,4/5
  Grepp:
  4,3/5
  Hållbarhet:
  4,4/5
  Justering:
  4,0/5
  Komfort:
  4,0/5
  Till butiken
  (Gymgrossisten)

  Bowflex Selecttech 552i är en topprankad justerbar hantel i vårt test, med ett betyg på 4,2 av 5. Den största fördelen med denna hantel är dess viktkapacitet och viktjusterbarhet. Med 15 olika viktalternativ, som sträcker sig från 2 kg till 24 kg, erbjuder den maximal flexibilitet och anpassningsförmåga för alla träningsnivåer. Dessutom möjliggör det enkla justeringssystemet snabba och smidiga viktändringar, vilket gör det möjligt att variera intensiteten i träningen med minimalt avbrott.

  Hanteln är också imponerande när det gäller sin konstruktion och design. Den är robust och hållbar, vilket bevisar att den är byggd för att tåla intensiv användning över tid. Handtagets premium-grepp ger ett säkert och bekvämt grepp, vilket gör hanteln lätt att hantera även under svettiga träningspass. Ytterhöljet minimerar ljudnivån under övningarna, vilket bidrar till en mer behaglig träningsupplevelse.

  Slutligen ger Bowflex Selecttech 552i ett utmärkt värde för pengarna, med tanke på dess höga kvalitet och mångsidighet. Trots det något högre priset är denna hantel ett kostnadseffektivt alternativ för de som vill ha en komplett uppsättning hantlar men har begränsat utrymme. Dessutom är tillägget av en träningsapp ett stort plus, eftersom den ger användaren tillgång till ett brett urval av övningar, vilket ytterligare förbättrar hantelns anpassningsförmåga och funktionalitet.

  Fördelar

  • Hög viktkapacitet och viktjusterbarhet
  • Robust och hållbar konstruktion
  • Handtag med premium-grepp
  • Låg ljudnivå under användning
  • Tillägg av träningsapp

  Nackdelar

  • Något högre pris jämfört med andra hantlar
  • Kan vara otymplig för vissa övningar
  Produkten finns att köpa här:
  3699 kr
 5. Bästa prisvärda Iron Gym Adjustable Dumbbel Set

  "Flexibelt och hållbart hantelset med justerbar vikt för hemmaträning."
  Vårt betyg
  4,0/5
  Vikt:
  4,5/5
  Grepp:
  3,8/5
  Hållbarhet:
  4,2/5
  Justering:
  3,8/5
  Komfort:
  3,8/5
  Till butiken
  (Svenskt Kosttillskott)

  Iron Gym Adjustable Dumbbel Set är ett prisvärt hantelset som passar utmärkt för hemmaträning. Setet innehåller två hantlar med justerbar vikt, vilket gör det enkelt att anpassa träningen efter dina behov. Hantlarna är gjorda av robust material, vilket garanterar en god hållbarhet. Det medföljer även viktskivor med en totalvikt på 15 kg, vilket ger en bra viktintervall att välja mellan. Detta gör att hantelsetet kan användas för både styrketräning och uthållighetsträning.

  Greppet på hantlarna är inte bara bekvämt, utan också halkfritt, vilket är fördelaktigt när händerna blir svettiga under träning. Detta bidrar till att hantlarna känns säkra att använda och minskar risken för skador. Balansen i hantlarna är också bra och påverkas inte negativt när vikten justeras. Däremot kan det ta lite tid att byta viktskivor, vilket kan vara en nackdel om du vill snabbt växla mellan olika övningar.

  Även om Iron Gym Adjustable Dumbbel Set kanske inte har samma höga kvalitet som vissa dyrare alternativ på marknaden, så ger det ändå ett utmärkt värde för pengarna. Den justerbara vikten, det bekväma greppet och den goda balansen gör detta till ett bra val för alla som vill kunna träna effektivt hemma. I kombination med det överkomliga priset, gör det Iron Gym Adjustable Dumbbel Set till ett bra val för både nybörjare och mer erfarna träningsentusiaster.

  Fördelar

  • Prisvärt hantelset
  • Justérbar vikt
  • God hållbarhet
  • Bekvämt, halkfritt grepp
  • Bra balans i hantlarna

  Nackdelar

  • Tidskrävande att byta viktskivor
  • Lägre kvalitet jämfört med dyrare alternativ
  Produkten finns att köpa här:
  979 kr
 6. Bästa för företagsgymmet Recoil Hantelpaket Gummi

  "Robusta, justerbara hantlar med bekvämt grepp och bra balans."
  Vårt betyg
  3,9/5
  Vikt:
  3,9/5
  Grepp:
  3,8/5
  Hållbarhet:
  3,5/5
  Justering:
  4,2/5
  Komfort:
  4,2/5
  Till butiken
  (Gymkompaniet)

  Recoil Hantelpaket Gummi får vårt betyg 3,9/5. Detta hantelpaket består av två robusta hantlar med gummerade viktskivor som ger en tystare och mjukare inramning i träningsrummet. Hantlarnas vikt kan enkelt justeras genom att ta bort eller lägga till viktskivorna, vilket gör dessa hantlar oerhört anpassningsbara för olika träningsnivåer och övningar. Dessutom ligger hantlarnas grepp bekvämt i handen, vilket ger en säker och stabil känsla under träningen.

  En mindre nackdel med denna produkt är dock fördelningen av vikterna i paketet, som enligt en användarrecension kunde vara mer logiskt och proportionellt fördelade. En annan synpunkt från en användare gäller låset som håller fast vikterna på hantlarna, speciellt när de är fullt lastade med 35 kg. Det finns en oro att låset kanske borde vara större för att säkerställa att vikterna sitter säkert på plats.

  Sammanfattningsvis är Recoil Hantelpaket Gummi ett prisvärt och högkvalitativt val för både hemma- och företagsgymmet. Trots några mindre designmissar erbjuder dessa hantlar bra anpassningsmöjligheter, bekvämt grepp och robust konstruktion. Om du letar efter ett pålitligt hantelpaket som kan anpassas efter dina träningsbehov, är Recoil Hantelpaket Gummi definitivt värt att överväga.

  Fördelar

  • Robusta och hållbara hantlar
  • Gummerade viktskivor för tystare träning
  • Justering av vikter för anpassade övningar
  • Bekvämt grepp för stabil träning
  • Passar både hemma- och företagsgymmet

  Nackdelar

  • Ologisk fördelning av vikterna
  • Låset kan vara otillräckligt vid full belastning
  Produkten finns att köpa här:
  2938 kr
 7. Bästa billiga Iron Gym Fixed Hex Dumbbell

  "Prisvärda, robusta hantlar med bra grepp och balans."
  Vårt betyg
  3,8/5
  Vikt:
  4,1/5
  Grepp:
  4,1/5
  Hållbarhet:
  4,0/5
  Justering:
  3,4/5
  Komfort:
  3,4/5
  Till butiken
  (Svenskt Kosttillskott)

  Iron Gym Fixed Hex Dumbbell är ett tillägg till hemmagymmet som inte bara är praktiskt utan också prisvärt. Vid en första anblick är dessa hantlar robusta och hållbara, tillverkade för att tåla regelbunden användning. Det hexagon-formade designen minimerar risken att de rullar iväg och det inbyggda överdraget i vinyl skyddar golvet från skador. Med vikter på 2, 4 och 6 kg kan dessa hantlar passa alla från nybörjare till mer erfarna tränare, vilket gör dem till en mångsidig del av träningsutrustningen.

  Viktjusterbarheten saknas dock hos dessa hantlar, vilket kan begränsa deras användning för några användare. Att ha fasta vikter innebär att du behöver köpa flera set för att kunna utföra olika övningar med olika motståndsnivåer. Trots detta, greppet är komfortabelt och ger en säker känsla, även med svettiga händer, vilket gör dessa hantlar till ett bra val för intensiva träningspass.

  Sammanfattningsvis är Iron Gym Fixed Hex Dumbbell ett bra val för de som letar efter prisvärda och hållbara hantlar för hemmaträning. De har vissa begränsningar när det gäller justerbarhet av vikt, men deras kvalitet och design kompenserar för detta. Oavsett om du är nybörjare eller mer erfaren tränare, kan dessa hantlar hjälpa dig att uppnå dina träningsmål.

  Fördelar

  • Praktiskt och prisvärt
  • Robust och hållbart material
  • Hexagon-form minimerar rullning
  • Golvskyddande vinylöverdrag
  • Mångsidigt viktval för olika tränare

  Nackdelar

  • Saknar viktjusterbarhet
  • Kräver flera set för olika övningar
  Produkten finns att köpa här:
  399 kr
testvinnarna

Jämför de 7 vinnarna i testet

Se hur våra bästa produkter jämför sig med varandra här. Vill du sortera dem? Bara klicka på en rubrik i tabellen!

Hantlar Totalbetyg Pris
Byggbart Hantelset - 2 X 29,5kg Järn Betyg 4,7 / 5
4,7 / 5
Bästa pris
2311 kr
Gymstick Justerbart Hantelset 15kg Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Bästa pris
799 kr
Hexagonhantlar 3kg-15kg med Ställ Betyg 4,3 / 5
4,3 / 5
Bästa pris
6175 kr
Bowflex SelectTech 552i Justerbar Hantel 2-24 kg Betyg 4,2 / 5
4,2 / 5
Bästa pris
3699 kr
Iron Gym Adjustable Dumbbell Set Betyg 4,0 / 5
4,0 / 5
Bästa pris
979 kr
Hantelpaket 2x Hantlar 34kg Gummi - Recoil Betyg 3,9 / 5
3,9 / 5
Bästa pris
2938 kr
Iron Gym Fixed Hex Dumbbell Betyg 3,8 / 5
3,8 / 5
Bästa pris
399 kr
viktiga faktorer för att välja rätt hantlar

Så hittar du bästa hantlar

Att hitta de bästa hantlarna kan vara en utmaning, eftersom det finns så många olika typer och märken att välja mellan. Det är inte bara vikten som spelar roll, utan även andra faktorer som design, material och pris. För att hjälpa dig att göra det bästa valet har vi listat några av de viktigaste kriterierna att tänka på när du letar efter hantlar.

Vikt

Den första och mest uppenbara faktorn att överväga när du letar efter hantlar är vikten. Om du är nybörjare kan det vara en bra idé att börja med lättare vikter och gradvis öka som din styrka förbättras. Om du däremot är en erfaren träningsutövare kan du behöva tunga hantlar för att utmana dig själv och fortsätta att bygga muskler. Det kan också vara värt att överväga justerbara hantlar, som låter dig ändra vikten efter behov.

Material

Material i hantlarna är också en viktig faktor att tänka på. Hantlar tillverkas vanligtvis av järn, stål eller gummi. Järn och stål är mycket slitstarka och kan klara av tunga vikter, men de kan också vara tunga att hantera och kan skada golv om de tappas. Gummi är lättare och mindre benägna att skada golv, men de kanske inte är lika tåliga som metallhantlar.

Form

Formen på hantlarna kan också påverka hur bekväma och effektiva de är att använda. Vissa människor föredrar traditionella runda hantlar, medan andra föredrar hexagonala eller fyrkantiga former som inte rullar runt på golvet. Formen kan också påverka hur hantlarna balanseras i handen, så det är viktigt att prova olika former för att se vad som känns bäst för dig.

Grepp

Ett bra grepp är avgörande när du tränar med hantlar. Ett grepp som är för smalt kan göra det svårt att hålla hantlarna stadigt, medan ett grepp som är för brett kan göra det obekvämt att utföra vissa övningar. Greppet bör också vara tillräckligt texturerat för att förhindra att hantlarna glider ur handen när du svettas.

Pris

Priset på hantlar kan variera mycket beroende på märke, material och vikt. Även om det kan vara frestande att gå för de billigaste alternativen, kom ihåg att kvalitet ofta kostar mer. Det kan vara värt att investera i högkvalitativa hantlar som kommer att hålla länge och ge dig en bättre träningsupplevelse.

Användarrecensioner

Även om det är viktigt att göra din egen forskning, kan användarrecensioner vara en mycket användbar resurs när du letar efter hantlar. Genom att läsa recensioner kan du få en bättre uppfattning om hur hantlarna presterar i praktiken, hur hållbara de är, och om de lever upp till tillverkarens löften. Var dock försiktig med att ta alla recensioner med en nypa salt, eftersom inte alla recensioner är lika tillförlitliga.

Garanti

Sist men inte minst, kolla in garantin som kommer med hantlarna. En bra garanti kan ge dig extra sinnesro och skydda din investering om något skulle gå fel. Se till att du förstår villkoren för garantin innan du köper hantlarna.

kvinna haller i hantlar

Hur använder man hantlar?

Att använda hantlar korrekt är avgörande för att maximera dina träningsresultat och för att minska risken för skador. Det finns en mängd olika övningar du kan göra med hantlar, allt från grundläggande bicepcurls till mer komplexa övningar som involverar flera muskelgrupper. Här är några viktiga punkter att tänka på när du använder hantlar.

Uppvärmning

Innan du börjar träna med hantlar är det viktigt att du värmer upp ordentligt. En god uppvärmning ökar blodflödet till musklerna och gör dem mer flexibla, vilket minskar risken för skador. Du kan börja med lite lätt cardio, som att gå eller jogga på plats, följt av några dynamiska sträckövningar för de muskelgrupper du planerar att träna.

Form och teknik

När du lyfter hantlar är det avgörande att du har rätt form och teknik. Detta innebär att hålla ryggen rak, att inte svinga vikterna och att kontrollera rörelsen både på vägen upp och på vägen ner. Om du inte är säker på hur en övning ska utföras, kan det vara en god idé att konsultera en tränare eller titta på instruktionsvideor online.

Val av vikt

Att välja rätt vikt för dina hantlar är också mycket viktigt. Generellt sett bör du använda en vikt som är tillräckligt tung för att du ska känna att du arbetar hårt mot slutet av dina set, men inte så tung att du inte kan upprätthålla god form. Om du är nybörjare kan det vara en bra idé att börja med lättare vikter och gradvis öka när din styrka förbättras.

Varierade övningar

Hantlar är otroligt mångsidiga och kan användas för att träna nästan alla muskelgrupper i kroppen. För att få mest möjliga nytta av din hantelträning, se till att inkludera en mängd olika övningar i ditt träningsprogram. Detta hjälper till att se till att alla dina muskler får en bra träning och att du inte utvecklar obalanser genom att överträna vissa muskler och försumma andra.

Återhämtning

Slutligen, kom ihåg att återhämtning är en viktig del av alla träningsprogram. Detta innebär att ge dina muskler tid att återhämta sig mellan träningspassen. Återhämtning innefattar även saker som att äta rätt, dricka mycket vatten och få tillräckligt med sömn. Om du inte ger dina muskler tid att återhämta sig, kan du hamna i överträning, vilket kan leda till minskade träningsresultat och en ökad risk för skador.

LÄS MER: Bästa Lyftarbälte

Vem har nytta av hantlar?

Hantlar är ett fantastiskt träningsredskap som kan ge fördelar för många olika människor, oavsett deras nuvarande konditionsnivå eller träningsmål. Här är några grupper av människor som särskilt kan dra nytta av att träna med hantlar.

 • Nybörjare: För dem som är nya till styrketräning, erbjuder hantlar ett utmärkt sätt att börja. De är enkla att använda, och du kan börja med lätta vikter och gradvis öka när din styrka förbättras. Hantlar ger också möjlighet att träna en mängd olika muskelgrupper, vilket gör det lätt att skapa ett välbalanserat träningsprogram.
 • Erfarna tränare: Även för de som redan är erfarna med styrketräning, kan hantlar erbjuda en hel del fördelar. De kan användas för att lägga till variation i din träning, utmana dina muskler på nya sätt och hjälpa dig att bryta igenom träningsplatåer. Dessutom, eftersom du behöver stabilisera vikten själv när du tränar med hantlar, kan de också hjälpa till att förbättra din balans och koordination.
 • Äldre personer: För äldre personer kan styrketräning med hantlar vara ett effektivt sätt att förbättra muskelstyrka, balans och flexibilitet, vilket kan hjälpa till att förhindra fall och andra skador. Dessutom kan regelbunden styrketräning hjälpa till att förhindra förlust av benmassa, vilket är ett vanligt problem bland äldre.

Å andra sidan, personer som har specifika skador eller medicinska tillstånd kanske inte gynnas av hantelträning. Om du har problem med leder, muskler eller ben, eller om du är gravid, bör du rådfråga en läkare eller fysioterapeut innan du börjar med hantelträning. Det är också viktigt att notera att hantlar inte är det enda träningsredskapet där ute - beroende på dina specifika mål och behov, kanske du finner att andra typer av utrustning, som maskiner eller motståndsband, är mer lämpliga för dig.

LÄS MER: Yogamatta bäst i test

vanliga frågor om Hantlar

FAQ: Vanliga frågor om Hantlar

Är hantlar bra för nybörjare?

Ja, hantlar är utmärkta för nybörjare. De är enkla att använda och du kan börja med lättare vikter och gradvis öka när din styrka förbättras. Hantlar ger också möjlighet att träna en mängd olika muskelgrupper, vilket gör det lätt att skapa ett välbalanserat träningsprogram. Dessutom, eftersom du behöver stabilisera vikten själv när du tränar med hantlar, kan de också hjälpa till att förbättra din balans och koordination.

Kan jag bygga muskler med bara hantlar?

Ja, det är absolut möjligt att bygga muskler med bara hantlar. Faktum är att hantlar kan vara särskilt effektiva för detta ändamål eftersom de tvingar dig att stabilisera vikten själv, vilket kan engagera fler muskelfibrer. För att bygga muskler behöver du dock se till att du kontinuerligt utmanar dig själv genom att öka vikten eller antalet repetitioner över tid.

Hur ofta ska jag träna med hantlar?

Det beror på dina specifika mål och din nuvarande konditionsnivå, men generellt sett kan det vara bra att sikta på två till tre styrketräningspass per vecka. Det är också viktigt att ge dina muskler tid att återhämta sig mellan träningspassen. Ett bra riktmärke är att vänta minst 48 timmar innan du tränar samma muskelgrupp igen.

Är hantlar bättre än maskiner?

Det finns fördelar med både hantlar och maskiner, och vilket som är bäst för dig beror på dina specifika mål och behov. Hantlar kan ge en mer naturlig rörelse och engagera fler muskelfibrer, eftersom du behöver stabilisera vikten själv. Maskiner kan dock vara lättare att använda för nybörjare och kan vara ett bättre val för dem som har specifika skador eller medicinska tillstånd.

Kan jag träna hela kroppen med hantlar?

Ja, du kan definitivt träna hela kroppen med hantlar. Med rätt övningar kan du träna allt från ben och rumpa till armar, rygg och axlar. Detta gör hantlar till ett mycket mångsidigt träningsredskap som kan hjälpa dig att skapa ett välbalanserat träningsprogram.

Vilken vikt ska jag börja med när jag tränar med hantlar?

Om du är en nybörjare, är det en bra idé att börja med lättare vikter. En bra tumregel är att börja med en vikt som du kan lyfta för 12-15 repetitioner med god form. När du kan göra mer än 15 repetitioner utan att bli trött, kan det vara dags att öka vikten.

Är hantelträning säkert?

Ja, hantelträning är generellt sett säkert om den görs korrekt. Det är dock viktigt att använda rätt form och teknik för att minska risken för skador. Om du är osäker på hur en övning ska utföras, kan det vara en god idé att konsultera en tränare eller titta på instruktionsvideor online.

Är hantlar effektiva för viktminskning?

Ja, hantlar kan vara effektiva för viktminskning. Styrketräning, som hantelträning, kan hjälpa dig att bygga muskler, och ju mer muskelmassa du har, desto fler kalorier bränner du, även när du är i vila. Kombinera dock din hantelträning med regelbunden kardiovaskulär träning och en hälsosam kost för bästa resultat.

Om vårt test

Vi ville ta reda på vilka hantlar som ger bäst värde för pengarna, i förhållande till kvalitet, hållbarhet och prestanda. Vår testprocess var omfattande och vi använde oss av flera olika metoder för att bedöma varje hantelset. Vi undersökte material, viktjusterbarhet, grepp och balans samt hur väl de passar för olika träningsformer.
 • Material: Vilket material är hantlarna gjorda av? Är de robusta och hållbara? Hur påverkas de av svett och slitage?
 • Viktjusterbarhet: Är hantlarnas vikt justerbar? Om ja, hur enkelt är det att justera vikten? Finns det en bred viktintervall att välja mellan?
 • Grepp: Hur bekvämt är greppet på hantlarna? Är det halkfritt, även när händerna är svettiga? Påverkar greppets design hantelns balans?
 • Balans: Är hantlarna välbalanserade? Påverkas balansen när vikten justeras?
 • Anpassning till olika träningsformer: Hur väl passar hantlarna för olika träningsformer? Fungerar de lika bra för styrketräning som för uthållighetsträning?

Sammanfattningsvis, vårt test av hantlar var omfattande och grundlig. Vi har noggrant undersökt och bedömt varje aspekt av hantlarna för att säkerställa att vi ger en rättvis och noggrann bedömning av deras prestanda. Med vårt test kan du vara säker på att du väljer hantlar som inte bara är prisvärda, utan också av hög kvalitet, hållbara och lämpliga för dina träningsbehov.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
24 röster, Betyg: 4.7 / 5
robban
Robin Johansson
Expert inom träning & hälsa

Robin Johansson är en ivrig skribent med en brinnande passion för träning och hälsa. Hans resa började med personliga utforskningar av fysisk kondition och har sedan dess vuxit till en evig jakt på kunskap inom ämnet. Robin är alltid ivrig att lära sig mer och dela med sig av sina insikter.

Hans talang ligger i att omvandla vetenskapliga fakta till praktiska råd, vilket har hjälpt många att navigera i träningens och hälsans komplexa värld. Hans genuina önskan att hjälpa andra nå sina fysiska mål reflekteras i hans inspirerande skrivande.