Bäst i test: Bästa hantlar 2023

Uppdaterad 2 mars 2023

Att träna med hantlar är ett av dom smidigaste sätten att få stor variation på övningar  samtidigt som man inte behöver gå upp i orimligt höga vikter för att det ska bli tungt. Marknadens utbud är stort och därför har vi testat flera olika sorters hantlar i olika prisklasser. Är hantlar med en fast vikt alltid bättre, eller är det byggbara eller ställbara hantlar man ska satsa på? I vårt test blev Iron Gym 15kg Adjustable Dumbbell Set den bästa hanteln.

Testvinnare - Bästa Hantlar 2023

Här får du en snabb överblick över de bästa Hantlarna 2023:

 • Iron Gym 15kg Adjustable Dumbbell Set - Bäst i test
 • Bowflex SelectTech 552i Justerbar Hantel 2-24 kg - Bästa premiumvalet
 • Gymleco PU Rund Hantel
 • Iron Gym Fixed Hex Dumbbell
 • Titan LIFE Titan Life Hantel

De 5 bästa Hantlarna i Juni 2023

 1. 1. Iron Gym 15kg Adjustable Dumbbell Set- Bäst i test

  9,5/10
  "En god blandning av prisvärdhet och funktionalitet".
  Iron Gym 15kg Adjustable Dumbbell Set
  Bäst i test
  Total maxvikt
  15 kg
  Antal hantlar
  2
  Justerbar vikt
  Ja
  Ytmaterial
  Plast
  Fri frakt över 499 kr
  30 dagars öppet köp
  1-4 dagars leverans
  Fördelar
  • Justerbara vikter
  • Hög kvot mellan vikt och pris
  • Bra grepp
  • Robusta
  Nackdelar
  • Inga nämnvärda sett till priset

  Recension 

  Hantlarna Adjustable Dumbbell Set från Iron gym är precis det man kan förvänta sig från ett par helt vanliga, justerbara hantlar. Det som dock gör dessa hantlar attraktiva är priset. Man får en bra kvot mellan pris och vikt, och att det går att sätta alla viktplattor på en och samma stång gör att man kan få en hantel att väga upp till 15 kg. Fördelar man istället vikterna på de båda hantlarna landar vikten på 7,5 kg per hantel.

  Hanteln är klädd med ett mjukare plastmaterial vilket gör att de inte skramlar speciellt mycket, varken vid användning eller när de ställs ifrån. Låset som håller viktplattorna på plats är mjukt och smidigt, men det kan bli en del snurrande om man ofta ska ändra vikter.

  För vissa kommer maxvikten på 15 kg för en hantel inte att räcka, men sett till priset verkar det billigaste alternativet vara att köpa två stycken av dessa hantelpar och justera om vikterna. Hantlarna har inga direkt nackdelar utan man får det man betalar för. Det är inte de tyngsta hantlarna, men det reflekteras också av priset!

 2. 2. Bowflex SelectTech 552i Justerbar Hantel 2-24 kg- Bästa premiumvalet

  9,3/10
  "Den överlägset smidigaste i sin viktklass, 15 hantlar i ett".
  Bowflex SelectTech 552i Justerbar Hantel 2-24 kg
  Bästa premiumvalet
  Total maxvikt
  24 kg
  Antal hantlar
  1
  Justerbar vikt
  Ja
  Ytmaterial
  Plast
  Fri frakt över 499 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Extremt lätt att snabbt byta vikter
  • Tar lite plats sett till variationsmöjligheterna
  • Gummibelagd yta för att dämpa ljud och smällar
  Nackdelar
  • Väldigt dyr

  Recension

  Den ställbara Bowflex SelectTech 552i hanteln sticker ut en hel del. Priset är högt och det är bara en hantel som fås vid köp, så vad är det som gör hantel dyr? Smidigheten.

  Hanteln kommer i ett ställ och ser väldigt tung ut, och det är den med sina 24 kg i max vikt. Det som gör hanteln smidig är hur lätt det är att öka och sänka vikten. Med en ratt på varsin sida om hanteln ställer man in vilken vikt man vill ha, och när man sedan lyfter hanteln lossnar viktplattorna som inte behövs. När man är klar eller vill byta vikt, ställer man bara hanteln i stället och vrider på ratten gen.

  Greppet i hanteln är av grovt mönstrad gummi vilket gör att ett riktigt bra grepp fås. I de lägre vikterna kan man öka vikten med så lite som 1 kg, medan efter 10 kg är den minsta ökningen på 2 kg. Totalt går det att ställa in 15 olika vikter mellan 2 och 24 kg.

  Detta är en riktigt dyr hantel men vill man spara plats och kunna ha ett stort antal hantlar att jobba med, får man här ett allt i ett paket.

 3. 3. Gymleco PU Rund Hantel

  9,0/10
  "En av de mest stabila i handen".
  Gymleco PU Rund Hantel
  Total maxvikt
  5 - 40 kg
  Antal hantlar
  2
  Justerbar vikt
  Nej
  Ytmaterial
  Plast
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Finns i ett stort spann av olika vikter
  • Robusta & stabila
  • Riktigt bra grepp
  • Mjuk gummiyta runt vikten
  Nackdelar
  • Går inte att justera vikten
  • Går att få högre vikt per krona

  Recension 

  Hantelparet PU Rund Hantel tillverkad av Gymleco är en klassisk hantel och väldigt lik de man brukar hitta på olika gym. Vikten går tyvärr inte ändra vilket gör att man i vissa fall får köpa flera uppsättningar av olika vikter om man inte klarar av att göra sina övningar med samma vikt. Däremot kan man köpa de fasta hantlarna från så lite som 5 kg upp till 40 kg. Man kommer med andra ord hitta en vikt som passar.

  Den räfflade metallen ger ett riktigt bra grepp som även behålls när handen börjar bli lite svettig. Ytan har ett mjuk gummimaterial för att skydda omgivningen. Hanteln känns riktigt stabil och avsaknaden av variationsmöjligheter gör att den känns robust när inga små metalljud från lösa delar kan höras när man gör sina övningar.

  Hanteln är något dyrare sett till sin vikt än vissa andra modeller. En del av detta kompenseras dock upp med att dessa är lätta att jobba med, ger ett riktigt bra grepp och har en skyddande yta som är väldigt tjock.

 4. 4. Iron Gym Fixed Hex Dumbbell

  8,9/10
  "Givna hantelparet för funktionsträning hemma".
  Iron Gym Fixed Hex Dumbbell
  Total maxvikt
  4 - 12 kg
  Antal hantlar
  2
  Justerbar vikt
  Nej
  Ytmaterial
  Plast
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Sexkantiga till formen
  • Helt belagd i plast
  • Utmärka för lättare övningar
  Nackdelar
  • Är man enbart ute efter höga vikter finns det billigare alternativ

  Recension 

  De sexkantiga, lite lättare hantlarna från Iron gym är väl värda sitt pris. Dessa hantlar från 2 till 6 kg per hantel som säljs parvis passar utmärkt till hemmet och till lättare övningar. Den sexkantiga formen gör att man enkelt kan ställa ifrån sig hantlarna snabbt och göra vissa övningar emellan utan att hantlarna rullar iväg, för att sedan fortsätta med hantlarna igen.

  Hantlarna är helt och hållet belagda med ett mjukare material, även på greppytan. Hade vikterna varit mycket större hade det kunnat bli bekymmer med greppet. Nu är det istället inga som helst problem. Även vid svettiga hemmapass sitter en hanteln stabilt i handen.

  Är man ute efter funktionella övningar som kräver smidiga hantlar är dessa utmärkta. Tar man enbart hänsyn till pris per vikt finns det billigare alternativ, men när man tar hänsyn till helheten blir valet attraktivt.

 5. 5. Titan LIFE Titan Life Hantel

  8,7/10
  Titan LIFE Titan Life Hantel
  Total maxvikt
  15 kg
  Antal hantlar
  1
  Justerbar vikt
  Ja
  Ytmaterial
  Metall
  Fri frakt över 499 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Riktigt god greppyta
  • Bra kvot mellan vikt och pris
  • Går att justera vikten
  Nackdelar
  • Kan låta en hel del
  • Bara ytor i metall

  Recension 

  Detta är en hantel som det skriker old school gym om. Med hanteln från Titan Life vill man att det ska skramlas och höras. Hanteln säljs styckvis och har en max vikt om 15 kg. Som med de flesta andra hantlar där man kan justera vikten har även denna ett snurrlås som kan likas vid en mutter.

  Alla ytor på hanteln, inklusive viktplattorna är av metall vilket gör att det kan låta en hel del om man inte har spänt åt muttern, eller slänger ner hantlarna i golvet. Greppet är däremot helt utmärkt.

  Ser man enbart till pris och vikt ligger denna hantel riktigt bra till. Det som inte är lika bra, men i vissa fall en personlig preferens är att alla ytor som sagt är av metall. Det går att få liknande hantlar i samma vikt, men som även har en mjukare gummiyta. Har man inget problem med den metalliska ytan kommer hanteln att prestera bra.

kvinna haller i hantlar

Din köpguide till bäst hantlar

En hantel är i stora drag en produkt man kan köpa med ögonen, ser det bra ut kommer det att vara bra. Vill man däremot göra det bästa möjliga valet kan det vara värt att känna till att det finns tre sorters olika hantlar. Vi går igenom skillnaderna med de olika sorterna, men lyfter även upp andra punkter som kan ha betydelse beroende på vad man är ute efter.

Fasta hantlar

Fasta hantlar är de man vanligtvis ser på gymmet. Vikten på dessa går inte att ändra och de är relativt billiga sätt till vikten. Dessa hantlar skramlar eller låter inte överhuvudtaget eftersom det inte finns några lösa delar som går emot varandra. De känns ofta väldigt stabila och robusta i handen. Fasta hantlar kan bli väldigt dyra i längden om man vill gå upp i vikt eftersom man i sådana fall kommer att behöva köpa ett helt nytt par av tyngre hantlar varje gång man vill öka vikten.

Byggbara & justerbara hantlar

Byggbara, eller justerbara hantlar som de också kallas är ett av de smidigare alternativen. Dessa har en liten stång som man sedan själv trär på den vikten man vill träna med. Viktplattorna hålls på plats med ett stopp eller en mutter. Justerbara hantlar är också billiga och ger en stor frihet i val av vikter. Vill man öka ännu mer i vikt kan man i vissa fall enbart köpa till fler viktplattor, eller en till uppsättning av samma hantlar och ta viktplattorna från den nya uppsättningen. Dessa hantlar kan skramla ibland om man inte skruvar åt muttern hårt, men har få övriga nackdelar.

Ställbara hantlar

Ställbara hantlar är en relativt ny typ av hantel. Ställbara hantlar har flera viktplattor i hanteln som enkelt kan kopplas loss med en ratt på sidan beroende på vilken vikt man vill köra med. Istället för att behöva skruva loss flera muttrar från hantlar och byta plattor, kan man göra samma sak på ett par sekunder. Ställbara hantlar kommer vanligtvis med en hållare där de bortkopplade viktplattorna står, och där man kan ställa hanteln när man är klar. Dessa är de absolut smidigaste hantlarna, men väldigt dyra. Eftersom det också finns flera rörliga delar är risken större att något går sönder jämfört med fasta eller byggbara hantlar som inte har lika mycket mekanik i sig.

Vikt & pris

När man vet vilken sorts hantel man behöver är vikten sett till priset en av de viktigaste faktorerna. Priset kan skilja sig mycket och ibland nästan med det dubbla utan att den dubbelt så dyra hanteln har några märkbara förbättringar. Kvaliteten brukar dock inte skilja särskilt mycket mellan olika modellerna eftersom de flesta hantlar är uteslutande av metall och robusta. Framkommer inga tydliga skillnader tenderar de billiga hantlarna prestera precis lika bra som de dyrare.  

Ytmaterial

För att hantlarna inte ska bli orimligt stora är alla tyngre modeller gjorda av metall. Vissa har dock ett skyddande hölje av plast eller av ett annat mjukare material. Poängen med det skyddande höljet är dels att få ner ljudnivån från smällar som kan uppkomma när hanteln far i golvet, men också för att skydda ytan som hanteln far ner i. Tunga hantlar som har ett skyddande hölje brukar vara en del dyrare än de utan. När det kommer till lättare hantlar brukar de flesta ha en mjukare yta utan att vara dyrare.

Grepp

De flesta hantlar har idag ett bra grepp. Vissa kommer med en greppyta av gummi medan andra har en räfflad metallyta. Tänker man använda sina hantlar över en väldigt lång tid kommer gummiytan sakta men säkert att nötas ner. Den räfflade metallytan kommer att ha bättre egenskaper mot nötning, och det är inte ovanligt att 10 – 20 år gamla hantlar fortfarande sitter bra i handen.

Vårt test av hantlar

Beroende på vilka sorters övningar man främst kommer att utföra kommer vissa hantlar att passa mycket bättre än andra. När vi har testat och jämfört hantlarna har vi jämfört dessa med hantlar inom samma kategori. Sedan har hantlarna blivit bedömda enligt följande kriterier:

 • Vikten – Hur förhåller sig vikten gentemot priset?
 • Funktion – Vad har hanteln för funktioner? Går det att ändra vikten och hur smidigt är det?
 • Material – Nästan alla hantlar är gjorda av metall, men hur är ytmaterialet? Har hanteln en skyddande yta av ett mjukare material för att dämpa oljud och skydda golvet från smällar?
 • Grepp – Är greppytan tillräckligt grov för att man ska kunna få ett bra grepp, även när man börjar bli svettig?
 • Prisvärdhet – Hur prisvärd är hanteln när allting vävs samman?

Vanliga frågor om hantlar

Vilka hantlar är bäst?

Enligt våra tester blev hantlarna Iron Gym 15kg Adjustable Dumbbell Set de som gjorde bäst ifrån sig sett till priset. Detta är ett par hantlar som passar en stor målgrupp och som ger en stor flexibilitet med sina vikter som går att justera.

Hur tunga hantlar ska jag ha?

Hur tunga hantlar man ska ha beror helt på vilken övning man ska göra och vad man har för mål. Vanliga riktlinjer är att ett få antal reps kommer att snabbare bygga styrka, medan ett stort antal reps snarare utvecklar uthålligheten.

Varför ska man träna med hantlar?

Hantlar är ett utmärkt sätt att även träna små muskler som hjälper till med stabilitet och balans. Träning enbart i maskiner brukar leda till att en hög styrka kan uppnås, men enbart i väldigt kontrollerade miljöer.

Hur mycket kostar hantlar?

Hantlar kan kosta allt ifrån ett par hundralappar till flera tusen kronor. Det som till störst del påverkar priset om inga specialfunktioner finns är hur tunga hantlarna är. Desto tyngre, desto dyrare.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
20 röster, Genomsnitt: 4.7 / 5