Bäst i test: Bästa kollagen 2023

Uppdaterad 26 januari 2023

Den viktigaste byggstenen i kroppen är protein. Protein bygger celler och bildar enzymer som reglerar mängder med funktioner i kroppen. Runt 30 % av kroppens protein består av kollagen och är därmed en enormt viktig beståndsdel i vår kropp. Kollagen är främst känd för sin goda effekt på hud, naglar och hår. Vi har undersökt flera olika kosttillskott med kollagen och listar här de 5 bästa tillskotten med kollagen.

Testvinnare - Bästa Kollagen 2023

Här får du en snabb överblick över de bästa Kollagen 2023:

 • Core Collagen Pro - Bäst i test
 • Healthwell Collagen Pulver - Bästa billiga
 • Vitaprana Pure Collagen
 • Vitaprana Collagen Beauty
 • Healthwell QURE Collagen

De 5 bästa Kollagen i Juni 2023

 1. 1. Core Collagen Pro- Bäst i test

  9,6/10
  "För den som vill maximera effekterna från kollagen".
  Core Collagen Pro
  Bäst i test
  Typ
  Pulver
  Mängd
  340 g
  Pris / portion
  7,97 kr
  Kollagen / portion
  7500 mg
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Stora mängder kollagen
  • Flera andra ingredienser som maximerar effekten från kollagen
  • God smak (citron)
  • Lättlöslig
  Nackdelar
  • Finns billigare alternativ om man enbart är ute efter kollagen

  Recension

  Kollagenet i Core Collagen Pro från uppskattade Svenskt kosttillskott innehåller en spännande mix av flera aktiva ämnen för att både optimera upptaget i kroppen och för att ge ytterligare goda effekter. Tillskottet kommer i pulverformat och just för att innehållet inte enbart består av kollagen, utan även MSM (metylsulfonylmetan-svavelförening) och kondroitinsulfat är förpackningen på 340 g något större än flera andra kollagenprodukter.

  Utöver kollagen får man som sagt på köpet även en riklig mängd MSM som hjälper till med att hålla skelettet, brosk, samt senor och hud i gott skick. Produkten ger inte den absolut högsta mängden kollagen sett till priset, men med tanke på att man även får andra aktiva tillskott samtidigt som mängden kollagen fortfarande är hög förblir Core Collagen Pro ett prisvärt alternativ.

  Det finns flera som inte uppskattar hur kollagen smakar i sitt naturliga tillstånd, men med detta tillskott är inte det något problem. Smaken som kollagenet kommer i är citron och man har lyckats väldigt väl med att få kollagenet att smaka gott, något som också bekräftas från den stora antalet positiva kundrecensioner.

 2. 2. Healthwell Collagen Pulver- Bästa billiga

  9,3/10
  "Ett förmånligt kollagentillskott som lätt tas upp av kroppen".
  Healthwell Collagen Pulver
  Bästa billiga
  Typ
  Pulver
  Mängd
  204 g
  Pris / portion
  4,73 kr
  Kollagen / portion
  5000 mg
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Stor mängd kollagen per portion och pris
  • God upptagningsförmåga
  Nackdelar
  • Hade varit trevligt med olika smakalternativ

  Recension

  Är man ute efter att få en hög mängd kollagen sett till pris och portion är Healthwells Collagen Pulver ett av alternativen som kan tillfredsställa det behovet. Tillskottet innehåller nästan uteslutande ren kollagen med en liten mängd vitamin C.

  Kollagenet i tillskottet är ett så kallat hydrolyserat kollagen. Det innebär kortfattat att kollagenet har delats upp i en mycket mindre beståndsdel än vanligt och effekten från detta är att upptagningsförmågan från kroppens sida förhöjs. Som bekant kommer en kropp aldrig att kunna tillgodogöra sig alla aktiva ämnen som finns i ett tillskott till hundra procent oavsett tillskott, men att underlätta det så gott det går är ett steg i rätt riktning.

  Kollagenet har inte smaksatts på något speciellt sätt utan man har istället försökt dölja kollagenets naturliga, något märkliga smak. Sedan den nya formulan för Healthwells Collagen pulver lanserades har smaken blivit än mer neutral och upplösningsförmågan ökats.

 3. 3. Vitaprana Pure Collagen

  9,1/10
  "Det gröna alternativet där miljö och klimat alltid står i fokus".
  Vitaprana Pure Collagen
  Typ
  Pulver
  Mängd
  300 g
  Pris / portion
  6,65 kr
  Kollagen / portion
  4650 mg
  Fri frakt över 99 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fri frakt över 499 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Ett miljömedvetet val
  • Hög renlighet
  Nackdelar
  • Finns billigare alternativ

  Recension

  Vitaprana uppmuntrar alltid till hållbarhet i sina produkter vilket också kan ses i deras kollagenpulver. Detta kollagen har ett något högre pris än sina konkurrenter, men vill man värna om något viktigt brukar priset bli högre, men för en god sak. Kollagenet i produkten kommer enbart från vildfångad torsk och från regioner med hållbart fiske.

  Mängden kollagen sett till pris och portion är fortfarande inte orimligt hög på något sätt utan ger faktiskt ett rimligt värde för pengarna. Smaken kan upplevas som något artificiell men blandar man ut det med en dryck som har stark smak, exempelvis någon juice eller kaffe fungerar kollagenet bra även till smaken.

 4. 4. Vitaprana Collagen Beauty

  8,7/10
  "Det potenta kollagenet i ett smidigt kapselformat".
  Vitaprana Collagen Beauty
  Typ
  Kapsel
  Mängd
  90 kapslar
  Pris / portion
  29,90 kr
  Kollagen / portion
  2500 mg
  Fri frakt över 99 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fri frakt över 499 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Kapselformat
  • Hög effektivitet
  • Går enkelt att ta med vid resor
  Nackdelar
  • Riktigt högt pris per portion

  Recension

  Många kollagenprodukter kommer i pulverformat, men föredrar man av någon anledning kapslar istället är Collagen Beauty från Vitaprana det givna valet. Mängden kollagen per 3 kapslar som är den dagliga dosen uppgår enbart till 2500 mg som kan anses något lågt. Pris per portion blir också väldigt högt men det finns givetvis en anledning till både den "låga" dosen och det höga priset per daglig portion. I kollagenet har den aktiva ingrediensen Verisol använts som framställs genom en noggrannare process än många andra kollagenprodukter. Resultatet är ett effektivare kollagen som ger högre effekt och upptagningsförmåga.

 5. 5. Healthwell QURE Collagen

  8,6/10
  "Ett högkvalitativt kollagen med flera extra tillskott för goda resultat".
  Healthwell Inflamin Collagen Premium
  Typ
  Pulver
  Mängd
  360 g
  Pris / portion
  13,30 kr
  Kollagen / portion
  5000 mg
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Stort antal aktiva ämnen utöver kollagen
  • Hög effektivitet
  • Löses upp lätt
  Nackdelar
  • Högt pris

  Recension

  Healthwell QURE är Healthwells premiumserie men enbart produkter som håller extra hög kvalitet. Produkten Inflamin+Collagen är inget undantag där en snabb titt på näringsinnehållet avslöjar en hel del ingredienser utöver kollagen. Fördelen med produkten är den stora mängden aktiva ämnen som alla på ett eller annat sätt ska ge liknande eller samma effekter som kollagenet. Nackdelen blir tyvärr priset. Är man däremot specifikt ute efter det stora antalet ämnen som finns i produkten och kan på så sätt slippa att ta andra kosttillskott blir det istället ett bra alternativ sett till priset.

  Smaken som pulvret kommer i är äpple, men sett till att det är en produkt från en premiumserie hade det varit spännande med fler smaker eller en naturell smak för att enklare kunna blandas in i valfri dryck. Pulvret mixar bra med vatten och slinker lätt ner i halsen utan några som helst problem.

collagen girl

Köpguide till kollagen

Kollagenet är en av kroppens viktigaste byggstenar och majoriteten av de som tar eller tagit ett kollagentillskott har upplevt en tydlig förbättring i hud-, hår- och nagelhälsa. Kollagen är faktiskt viktig för all bindväv och dess hälsa i kroppen. Exempel på bindväv är t.ex. brosk, ben, muskelvävnader och senor, så appliceringsområdet och fördelarna med ett kollagentillskott är alltså väldigt brett. Vi kan inte rekommendera detta tillskott nog. När det kommer till vilken produkt du ska välja har vi nedan samlat några saker att hålla utkik efter när du ska köpa kollagentillskott.

 • contentsInnehåll
  När det kommer till innehållet i produkten ska du först och främst kolla så att det är en riklig mängd kollagen i produkten. Du vill helst ha en produkt som innehåller åtminstone 50 % kollagen. Det finns dock andra ingredienser såsom MSM och C-vitamin som aktivt förstärker effekterna av kollagentillskottet och som därför också är värda att hålla utkik efter.

  MSM är organiskt svavel som likt kollagen också är en viktig beståndsdel i kroppens bindväv och förstärker effekterna av kollagenet. C-vitamin är en antioxidant som minskar oxidativ stress vilket bryter ner celler i kroppen och hjälper kroppen att bygga upp kollagen. Är du vegetarian eller vegan är det viktigt att du kollar på ursprunget av kollagenet i produkten, eftersom det många gånger är antingen marint eller bovint, dvs från fisk eller ko som kollagenet utvunnits från.
 • riskPris och Dosering
  Priset kan framstå som att det är ganska vitt skilt mellan produkterna, och priset per portion är faktiskt relativt varierande. Vad som är viktigt att tänka på innan ett förhastat beslut utefter pris / portion görs, är att produkterna har olika doseringar. Flera produkter som framstår som billigare per portion skall tas mer än en gång per dag medans dyrare alternativ ofta intas endast en gång om dagen. Detta påverkar priset per dag ganska mycket och du borde alltid se över doseringen innan du tar ett beslut om vilken produkt som är mest prisvärd.

  Överskrid inte rekommenderad dosering, och om du är gravid eller ammar, har hjärtproblem eller högt blodtryck borde du undvika att ta kollagentillskott. Vid osäkerhet rådslå alltid med läkare.
 • customer satisfaction2Kundnöjdhet
  När du letar efter tillskott är det alltid bra att vända sig till produktens betyg och kommentarer från andra konsumenter. Kollagen är ett ganska välanvänt tillskott så recensioner och betyg brukar det finnas gott om och säger en hel del om kvalitén och effekterna av produkten. Det är alltid rekommenderat att se över betyg och recensioner på produkter du funderar över att köpa.
 • betasinnet2Effekt
  Kollagen används främst för att förbättra hud, hår och nagelhälsan. För att förebygga och skydda mot rynkor om du främst är ute efter en förbättring av hudens hälsa, så är alla produkter med högt innehåll av kollagen något för dig. Om du främst är ute efter bättre funktion i muskler, ben och leder så borde du titta mer på kombinationer av MSM och kollagen i produkten.
 • taster2Smak
  Kollagen har en ganska speciell smak som inte alla uppskattar. Att antingen leta efter någon sort som är smaksatt med t.ex. citron kan hjälpa att dölja smaken, annars kan man dricka den i ett te eller i en kopp buljong. Om man har svårt för smaken eller är petig med smaker överlag så kan kollagen i kapsel vara lösningen.

Vårt test av kollagen

Kroppen producerar konstant nytt kollagen, men vi bryter också snabbt ner det och det kan därför vara bra av att ta tillskott med kollagen. Tillskotten med kollagen kan vara både animaliska eller vegetabiliska och komma från flera olika källor som nötdjur eller fisk. Vi har testat flera olika kollagentillskott för att ta reda på hur de skiljer sig och vilka som utmärker sig, följande punkter är en stor del av vår bedömning:

 • Innehåll - Vi har enbart testat produkter med hydrolyserat kollagen, en form som är lätt för kroppen att ta upp. Vi ser gärna också att produkten innehåller vitamin C, något som höjer kollagenproduktionen.
 • Smak - Kollagen kan vara mycket svårt att få i sig för vissa, det kan krävas en del experimenterande med både smaker och drycker att blanda i. Kosttillskott finns ju till för att snabbt och bekymmerslöst få i sig extra näringsämnen, då måste smak och konsistens vara sådan att det lätt går ner.

Vanliga frågor om kollagen

Vad är kollagen?

Kollagen är kroppens vanligast förekommande protein och är den huvudsakliga byggstenen i all kroppens bindväv.

Hur ofta kan jag ta kollagentillskott?

Följ doseringarna på tillskotten! Kollagen kan oftast tas dagligen.

Har kollagen några biverkningar?

Nej, inga som identifierats åtminstone. Kollagen kan användas dagligen och kontinuerligt.

Hur tag jag kollagen?

Kollagen kommer vanligen i pulverformat, då är det bara att blanda med vatten och dricka. Smaken kan vara lite speciell, så vi rekommenderar att blanda det i ett te eller en buljong. Vissa kollagenprodukter kommer som kapslar och då är de bara att svälja med ett glas vatten.

Kan jag ta kollagen om jag är vegan?

Det finns veganska produkter men var försiktig, majoriteten av kollagenprodukter är animaliska.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
17 röster, Genomsnitt: 4.1 / 5