Bäst i test: Bästa airfryer 2023

Uppdaterad 3 mars 2023

Airfryers, luftfritös eller varmluftfritös, är en relativt ny produkt på den svenska marknaden som markant ökat i efterfrågan med den enkla anledningen att det är ett snabbt, kostnadseffektivt och mer nyttigt sätt att fritera mat på. I stället för att koka upp stora mängder olja för att få krispiga pommes eller friterade kycklingen, så använder en airfryer en kombination av varmluft och ungefär en sked olja. Detta ger ett nyttigare resultat, med samma goda smak och det med bara en sked olja istället för en liter. Det finns många airfryers på marknaden och vi har därför gjort ett test där vi jämfört några av den svenska marknadens olika varianter där Varmluftsfritös Airfryer AF200 Svart tog hem titeln som bäst airfryer 2023.

Testvinnare - Bästa Airfryer 2023

Här får du en snabb överblick över de bästa Airfryers 2023:

 • Varmluftsfritös Airfryer AF200 Svart - Bäst i test
 • Philips Avance Collection Airfryer XXL - Bästa premiumvalet
 • Rubicson Varmluftsfritös - Bästa billiga
 • ActiFry Genius
 • Easy Fry Airfryer Compact

De 5 bästa Airfryers i Juni 2023

 1. 1. Varmluftsfritös Airfryer AF200 Svart- Bäst i test

  9,5/10
  "En stilren, effektiv och innovativ fritös som levererar ett perfekt slutresultat".
  Varmluftsfritös Airfryer AF200 Svart
  Bäst i test
  Antal program
  6 st
  Kapacitet
  2.5 liter
  Temp. intervall
  60-200°C
  Effekt
  1400 W
  Fri frakt över 499 kr
  30 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fri frakt över 499 kr
  100 dagars öppet köp
  0-4 dagars leverans
  Fördelar
  • Stort utrymme för en liten fritös
  • Smidig touch-skärm
  • 5 grader temperaturintervall
  • Lätt att rengöra
  Nackdelar
  • Lämpar sig bäst för färdig mat som pommes

  Recension

  Varmluftfritösen AF200 från Caso är en elegant, lättanvänd och effektiv fritös. Hela fritösen mäter 34 x 28 x 31 cm vilket gör den smidig att förvara utan att kompromissa om kapaciteten. Med ett utrymme på 2.5 liter så kan du fritera förvånansvärt mycket mat för en förhållandevis liten fritös. Fritösen är tillverkad av värmeresistent plast, med en insida av rostfritt stål. AF200 ger ett väldigt jämnt och fint resultat, all mat får ungefär samma fritering tack vare den moderna varmluftsteknologin.

  Du väljer enkelt inställningar med en intuitiv touch-panel och LCD-display. Temperaturen kan justeras mellan 60 och 200 grader med intervaller på 5 grader. Du kan också välja mellan sex olika program som ser till att bland annat pommesen blir perfekt. Timern kan ställas in på mellan 1 och 60 minuter och fritösen stängs automatiskt av om den inte har används på ett tag.

  Se tillverkarens produktpresentation nedan

 2. 2. Philips Avance Collection Airfryer XXL- Bästa premiumvalet

  9,3/10
  "Generöst med tillagningsutrymme och ett fantastiskt resultat".
  Philips Avance Collection Airfryer XXL
  Bästa premiumvalet
  Antal program
  5 st
  Kapacitet
  3.0 liter
  Temp. intervall
  80-200°C
  Effekt
  2225 W
  Gratis frakt
  365 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Gratis frakt
  365 dagars öppet köp
  2-5 dagars leverans
  Frakt från 29 kr
  14 dagars öppet köp
  2-4 dagars leverans
  Fördelar
  • Fantastiska kundbetyg
  • Enkel att rengöra och använda
  • Stort utrymme för fritering
  Nackdelar
  • Ganska högt pris

  Recension

  Philips Avance Collection Airfryer XXL är en airfryer I premiumklass med generöst utrymme för tillagning av mat. Du kan få plats med en hel kyckling och kan därmed grilla och fritera mat för en hel familj. Fritösen styrs enkelt från den digitala skärmen där du kan välja mellan flera olika matlagningsprogram för att få lika bra resultat varje gång.

  Airfryern från Philips använder sig av teknologi som reducerar fett i maten som tillagas men bibehåller krispighet och smak. Varmluften cirkulerar i mycket hög hastighet vilket driver fett ur maten samtidigt som tillagningen blir jämn och fin.

  Rengöringen har gjort väldigt enkel. Inte bara slipper du olja som i en traditionell fritös, Philips Avance Airfryer XXL separerar fett till en löstagbar behållare för smidig rengöring. Korgen kan diskas i maskin och har ett borttagbart galler för att minimera smuts och matrester på svåråtkomliga ställen.

  Philips Avance Airfryer XXL är en mycket populär produkt och enligt oss en av de bästa luftfritöserna på marknaden. Den är rejält tilltagen i storlek, okomplicerad att använda och rengöra samt levererar ett jämnkrispigt resultat på allt du kan tänka dig vilja fritera.

  Se tillverkarens produktpresentation nedan

 3. 3. Rubicson Varmluftsfritös - Bästa billiga

  9,0/10
  "Liten och billig fritös som levererar bra pommes men har vissa begränsningar vid övrig matlagning".
  Rubicson Airfryer fritera utan olja
  Bästa billiga
  Antal program
  -
  Kapacitet
  0.8 liter
  Temp. intervall
  80-200°C
  Effekt
  1000 W
  Fri frakt över 300 kr
  30 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Mycket bra pris
  • Lätt att förvara
  • Enkel att använda
  • Säkerhetstimer
  Nackdelar
  • Friterar viss mat ojämnt
  • Litet utrymme för fritering

  Recension

  Rubicson Varmluftfritös är en otroligt billig airfryer. Den har vissa brister men färdigmat som pommes får en god krispighet och den passar perfekt för dig som vill testa en airfryer utan att spendera flera tusen. Rubicson Varmluftfritös rymmer 2 liter eller 400 gram vilket lämpar sig för två personer, eller för rätter som är tänkta som tilltugg. Den har en non-stick-beläggning vilket gör den lätt att tvätta ur och hålla ren.

  Pommes fungerar väldigt bra i fritösen, men ofärdig mat som kyckling blir tyvärr ojämnt tillagad. Det hjälper att skaka om under tillagning men resultatet blir inte helt jämnt. Fritösen låter nästan ingenting och osar mycket lite, ganska stor skillnad mot de dyrare och ofta större fritöserna.

  Vi uppskattar Rubicson Varmluftfritös tack vare det mycket låga priset i kombination med ett förvånansvärt bra resultat (på vissa rätter!). Fritösen är liten och tar nästan inte upp någon plats i köket och lämpar sig perfekt för dig som bor lite mindre.

 4. 4. ActiFry Genius

  8,9/10
  "Snygg fritös med många program, men prislappen är hög".
  ActiFry Genious Airfryer Varmluftsfritös 1,2 kg Svart
  Antal program
  9 st
  Kapacitet
  2.2 liter
  Temp. intervall
  70-220°C
  Effekt
  1500 W
  Fri frakt över 499 kr
  100 dagars öppet köp
  0-4 dagars leverans
  Fördelar
  • Många tillagningsprogram
  • Snygg touch-skärm
  • Enkel att diska
  Nackdelar
  • Dyr

  Recension

  Actifry Genius är en elegant fritös med stort utrymme för fritering och tillagning av mat. Den är stor nog för upp till fem personer och passar utmärkt till den större familjen. Actifry inte bara ser förstklassig ut, den tillagar maten riktigt bra också. Med actifry ställer du in program efter vad du vill laga för mat så löser fritösen resten. Det är inte bara varmluften som roterar utan actifry rör även om i maten för att den ska bli så jämnt tillagad som möjligt.

  Med non-stick-beläggning och maskindiskvänliga delar är fritösen verkligen lätt att ta hand om och hålla ren. Det är ett stort plus att allt flyter på smidigt i vardagen, för vi alla vet att komplicerade delar på apparater som bara får handdiskas är en tidsförlust vi inte behöver.

  Med ett snyggt yttre så är det inga problem att låta fritösen stå framme, men tyvärr så är den ganska otymplig. De flesta airfryers är höga, men Actifry tar plats på längden vilket är smidigt när du använder den men den tar upp mycket plats.

  Actifry Genius får höga betyg av oss då den är enkel att börja använda och ger samma fina resultat oavsett vad du tillagar, kött, fisk, grönsaker eller pommes. Den har också en riktigt bra varmhållningsfunktion som behåller krispigheten i upp till 20 minuter efter tillagning. Därtill har fritösen en stilfull design och en lättillgänglig app med över 300 recept.

  Se tillverkarens produktpresentation nedan

 5. 5. Easy Fry Airfryer Compact

  8,6/10
  "En liten, smidig och lättanvänd airfryer till bra pris".
  OBH Nordica Easy Fry Compact Digital airfryer
  Antal program
  6 st
  Kapacitet
  1.6 liter
  Temp. intervall
  80-200°C
  Effekt
  1200 W
  Fri frakt över 499 kr
  365 dagars öppet köp
  2-3 dagars leverans
  Fri frakt över 499 kr
  100 dagars öppet köp
  0-4 dagars leverans
  Fördelar
  • Stilren design
  • Billig
  • Smart touchpanel för inställningar
  Nackdelar
  • Ganska liten

  Recension

  Easy Fry Compact Digital är en lite mindre och kompakt airfryer. Den lämpar sig för två personer eller för att tillaga tilltugg som pommes till flera. Tack vare den kompakta designen så är den lätt att förvara och passar även dig som bor lite mindre. Även om storleken är mindre så är möjligheterna stora. Med timerfunktion, brett temperaturintervall och flera förinställda program så kan du fritera, grilla och rosta flera olika livsmedel med krispigt och jämntillagat resultat.

  Den höga, slanka och lackerade airfryern gör sig bra på köksbänken men kan vara lite bökig att förvara på grund av sin höjd på 35 cm. Touch-panelen ovantill är enkel att förstå och använda. Du väljer program med ett tryck och justerar temperatur och ställer in timer med pilarna. Samtliga löstagbara delar går bra att köra i maskinen. På det hela taget är det en smidig liten fritös som vi rekommenderar till dig som vill testa en airfryer utan att investera allt för mycket.

air fryer guide2

Din köpguide till bäst airfryer

Att behöva städa ur en fritös, köpa ny olja och torka av halva köket är oftast anledning nog till att bara låta fritösen stå oanvänd. Men med den senaste varmluftstekniken visar det sig om och om igen att airfryers presterar minst lika bra som traditionella fritöser, och helt utan nämnda nackdelar. Därtill är airfryern mer hälsosam, i och med att fettinnehållet i maten minskar med hela 90 %. Men en airfryer behöver leva upp till vissa krav, vi går här i köpguiden in på funktioner och egenskaper som vi tycker är viktiga att undersöka när du väljer modell

  • utrymme

   Utrymme

   En av de viktigaste detaljerna i en Airfryer är hur stor utrymmet för tillagningen är. Om du bor själv kan du spara mycket pengar på att köpa en mindre airfryer, men vi skulle trots allt rekommendera de större modellerna, man vet aldrig när man få besök, vill göra en extra matlåda eller två eller liknande. Med mer plats löper du mindre risk att inte få plats med det du vill tillaga. Om du har familj rekommenderar vi verkligen att skaffa en stor airfryer, det sparar på mycket huvudbry.
  • fryer5

   Effekt

   Effekten har störst betydelse när det kommer till de större luftfritöserna. En airfryer med ett stort utrymme behöver högre effekt för att leverera krispig och genomfriterad tillagning. Men inverkan av effekten avtar ju mindre utrymme airfryern har. Vi rekommenderar att din airfryer har minst 1000 W i effekt och gärna uppåt 1500 W för att slippa bekymmer vid de större volymerna om mycket ska tillagas. 

  • funktioner

   Funktioner

   Vissa modeller har omrörning vilket gör att mat såsom pommes kommer roteras och inte ligga still i airfryern. Detta ger en jämnare fritering och värmefördelning även om vi inte märkt något större problem med de som saknar denna funktion. Det finns även på de dyrare modellerna fettborttagningsteknik som gör nyttighetsfaktorn än bättre (vilket ju är en primär anledning att skaffa en airfryer). Eftersom du själv oljar maten är detta en bra funktion för då nyttjar maskinen bara den nödvändiga oljan och tar bort det överflödiga och på så sätt blir krispet bättre och maten nyttigare. I längden är ett dyrare pris värd denna funktion
  • inställningar

   Inställningar

   Dyrare modeller har ofta speciella inställningar beroende på vad du ska tillaga vilket gör att du själv måste tänka mindre och kan lita på att maskinen gör sitt. Med fler inställningar och lägen desto enklare blir matlagningen men det brukar också göra att det tar lite längre tid att förstå sig på maskinen också och det höjer också ofta priset rätt mycket. Airfryers är trots allt mer eller mindre en varmluftsugn i miniatyr så att ställa in värme och tid är egentligen allt du behöver för att kunna lyckas. Vill du ha skräddarsydda program så rekommenderar vi en airfryer som annonserar mycket om inställningar och olika tillagningar.
  • display

   Display

   De flesta, förutom de allra billigaste versionerna kommer med display som indikerar värme, tid och inställningar. Ju bättre displayen är desto enklare är airfryern att förstå sig på speciellt i början. Vissa har endast timer vilket gör att du själva måste vara säker på vilka inställningar som är satta. Om displayen dessutom är touch underlättar det ditt jobb än mer. Inställningar och display går ofta hand i hand och vi rekommenderar att du tar en titt på hur tydlig displayen är. Det brukar vara en bra indikator på hur lätthanterlig maskinen är.
  • wifi

   App

   Dyrare versioner kommer ofta med en app som tillåter dig att hålla koll på maten men ger dig också stor möjlighet att söka recept och tips på hur airfryern bäst används. Det finns förvånansvärt mycket som går att tillaga i en airfryer och på olika sätt så att ha en app som ger tillgång till massvis med recept och inspiration ser vi bara som något positivt. Även om det till synes kan verka väldigt överflödigt.
  • tillbehör

   Tillbehör

   De flesta och vanligaste airfryers kommer med ett uttagbart utrymme där maten läggs om de inte gör det så kan tillkomma många tillbehör såsom formar, roteringsbehållare, rotisseri osv. Med de flesta kan du dock förvänta dig en manual och kanske en receptbok som medkommande i köpet. De flesta airfryers har inte många tillbehör men de dyrare alternativen från de mest välkända märkena brukar ha flera användbara tillbehör så det kan vara värt att tänka på när man ska göra sitt köp.
  • rengöring

   Rengöring

   Att diska är inte speciellt roligt. Nästan alla airfryers med uttagbar behållare är väldigt enkla att diska och har ofta non-stick-beläggning, det blir inte värre än att diska vilken bunke som helst. Om du däremot köper en airfryer som inte har detta brukar diskningen bli lite mer jobbig och flera saker kan behöva diskas. De flesta airfryers har dock diskmaskinskompatibla tillbehör. Det du ska leta efter är just diskmaskinsmöjlighet och non-stick om du vill minimera rengöring.

 

Vårt test av airfryers

När det kommer till airfryers så finns det ett antal faktorer som varierar ganska mycket mellan modeller och märken. Allt från pris, till storlek, till funktionalitet. Vissa modeller är helt automatiserade medan andra kräver en del manuellt arbete innan man får avnjuta den friterade måltiden. I vår köpguide längre ner på sidan kan du läsa mer i detalj vilka faktorer som är värda att tänka på innan man köper en airfryer. I vårt test har dessa varit viktiga men stort fokus har legat på följande aspekter:

 • Smak - Det viktigaste är trots allt att man uppnår den där friterade känslan och smaken som man förväntar sig. Om ens pommes eller kyckling inte känns friterade efteråt så har ju hela konceptet förfallit.
 • Funktioner & program - Hur många färdiga program finns det och hur väl fungerar dessa? Tillagas det som stoppas i airfyern som det ska eller blir det bättre att ta tid själv? 
 • Storleken - Hur mycket mat får man när man friterar? Friterad mat är en favorit hos barn och har man en familj vill man gärna göra pommes till alla utan att behöva göra 5 omgångar.
 • Pris - Vad får man för pengarna? Är det märket som kostar eller funktionen och kvalitén?

Vanliga frågor om airfryers

Vad är en airfryer?

En airfryer är som en liten och snabb varmluftsugn som du med minimala mängder olja kan uppnå samma friterade yta på som med en vanlig fritös som kan kräva flera liten olja. De är alltså mer hälsosamma och sparar dig pengar i olja.

Gör en airfryer maten nyttigare?

Ja! Låt dig dock inte luras. Pommes är fortfarande inte det nyttigaste alternativet hur du än tillagar dem, men med en airfryer använder du minimalt med olja så tillskillnad från en vanlig fritös kan man kanske anse det som ett nyttig alternativ.

Måste airfryern värmas upp innan användning?

Det är vad som rekommenderas men om du stoppar i maten direkt är tillagningstiden knappt märkbar. Det är ju en väldigt liten varmluftsugn och alla modeller vi testat värms upp på ett kick.

Hur mycket får plats i en airfryer?

Detta varierar rätt mycket mellan olika märken och modeller. Du kan inte räkna med att laga mat till ett fotbollslag men beroende på storleken kan du räkna med att kunna göra en rätt till 2-5 personer beroende på hungernivån. Med tanke på hur snabbt tillagningen brukar vara i en airfryer kan vi ändå rekommendera att göra maten i omgångar. Att trycka ner för mycket ger bara sämre resultat på maten som hamnar i mitten.

Hur diskar jag en airfryer?

I de flesta modellerna är innanmätet urtagbart och går att stoppa i diskmaskinen eller handdiskas. Läs dock alltid manualen för att se till att du gör rätt, stoppa inget i diskmaskinen innan du vet att du kan göra det. Själva maskineriet kan oftast tvättas så som man tvättar en mikrovågsugn.

Vilken airfryer är bäst?

I vårt test vann Varmluftsfritös Airfryer AF200 Svart! Men beroende på storleken på din familj eller mage kan andra modeller passa dig bättre. Lever du till exempel själv finns det mindre modeller som du kan spara mycket pengar på.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
38 röster, Genomsnitt: 4.6 / 5