Bäst i test: Bästa takfläkt 2023

Uppdaterad 3 mars 2023

En takfläkt är som en fläkt för ett helt rum. Att kontinuerligt kunna få små pustar av vind gör mycket för välmåendet under sommarhalvåret, men något som många inte har tänkt på är att takfläktar även gör nytta på vinterhalvåret. Som bekant stiger varm luft uppåt men genom att ha en takfläkt kan man blåsa ner den varma luften och få en mer balanserad värme på luften i rummet på vintern. Takfläkten har åter blivit populär, inte bara på grund av de praktiska egenskaperna men också som ett designval. Vi har testat ett flertal takfläktar med tanke på både praktiska funktioner och estetik, och kommit fram till att den takfläkt som presterat bäst är Texa Design Cetus stål/ek.

Testvinnare - Bästa Takfläkt 2023

Här får du en snabb överblick över de bästa Takfläktarna 2023:

 • Bäst i test: Texa Design Cetus stål/ek
 • Bästa billiga: Texa Design Orion takfläkt
 • Bästa premiumvalet: Westinghouse Techno II LED takfläkt
 • Westinghouse Industrial stål 122cm

De 4 bästa Takfläktarna i September 2023

 1. 1. Texa Design Cetus stål/ek- Bäst i test

  9,4/10
  ”Tystgående och stilren takfläkt som går att köpa med eller utan lampa”.
  Texa Design Cetus stål/ek
  Bäst i test
  Diameter
  132 cm
  Höjd
  23 cm
  Effekt
  32 W
  Belysning
  Nej
  Fjärrkontroll
  Ja
  Luftflöde
  Hög
  Ljudnivå
  Max 45 dB
  Material
  Stål / ek
  Fri frakt över 500 kr
  365 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Låg ljudnivå
  • Kommer i 4 stilrena färger
  • Reversibel funktion
  • 6 olika hastigheter med fjärrkontroll
  Nackdelar
  • Lampa finns men köps separat

  Recension

  Texa design har här gjort en mycket diskret och stilren takfläkt, som erbjuder dig fläktning i 6 olika hastigheter. Du kan välja från en nästan helt tyst låg hastighet till väldigt hög hastighet som trots farten är förvånansvärt tyst den med. Det kan mycket bero på den dynamiska designen och en diameter på endast 132 cm, men vad det än är så är det en mycket effektiv och samtidigt tyst fläkt. Den kan hålla dig sval under de varma sommarmånaderna och en jämn värme i rummet under vintertid, med en reversibel funktion som gör att du kan välja mellan att trycka ner eller dra upp luften.

  Det finns lampa att köpa till fläkten, men tyvärr köps den separat så om du är i behov av en lampa är detta ingen omöjlighet. Lampan är dimbar ner till 50 % och fästs i mitten på fläktens undersida. Lampan kommer i 3 olika färgval och går att kombinera med de olika varianterna av fläktar som erbjuds. Så oavsett hur ditt hus eller lägenhet ser ut finns det både fläkt och lampa som passar in.

 2. 2. Texa Design Orion takfläkt- Bästa billiga

  9,3/10
  ”En prisvärd takfläkt i klassisk stil”.
  Texa Design Orion takfläkt
  Bästa billiga
  Diameter
  132 cm
  Höjd
  31 cm
  Effekt
  75 W
  Belysning
  Ja
  Fjärrkontroll
  Ingår ej
  Luftflöde
  Hög
  Ljudnivå
  Max 45 dB
  Material
  Trä / Stål
  Fri frakt över 500 kr
  365 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Tystgående
  • Prisvärd
  • 3 olika färgkombinationer
  Nackdelar
  • Ingen fjärrkontroll

  Recension

  Orion är en mycket populär fläkt och verkligen urtypen av takfläkt, med 5 fläktvingar och spot-lampor som aktiveras med metallsnören. Det ger hela fläkten en mer tilltalande design och stil samtidigt som de fem bladen effektivt rör om i rummets luft. Dessutom är fläkten väldigt tyst, så den kommer verkligen inte vara något störande moment och det lilla ljud den ger ifrån sig döljs enkelt av tv eller liknande om man har den i vardagsrummet. Fläkten kommer i 3 stycken olika färgkombinationer som kan väljas utefter hur ditt hem är inrett.

  Den största negativa aspekten här är att det inte ingår någon fjärrkontroll och att fläkt och lampor styrs direkt från metallsnörena i fläkten. Så vill man byta hastighet eller reglera lamporna är det från snörena detta sker, vilket kan anses vara ett litet störningsmoment om man har satt sig till rätta och inte vill röra på sig, men skiljer sig ju inte mycket från vanliga lampknappar eller vanliga bordsfläktar. Lamporna ingår men själva glödlamporna (ljuskällorna) gör inte det.

 3. 3. Westinghouse Techno II LED takfläkt- Bästa premiumvalet

  9,2/10
  ”Stor och anpassningsbar fläkt som håller värmen uppe eller nere i även stora rum”.
  Westinghouse Techno II LED takfläkt
  Bästa premiumvalet
  Diameter
  182 cm
  Höjd
  34 cm
  Effekt
  35 W
  Belysning
  Ja
  Fjärrkontroll
  Ja
  Luftflöde
  Hög
  Ljudnivå
  Max 51 dB
  Material
  Stål
  Fri frakt över 500 kr
  365 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Stor & effektiv
  • Anpassningsbar och reversibel fläkt
  • Dimbar LED-lampa
  Nackdelar
  • Relativt dyr

  Recension

  Westinghouse är ett marknadsledande varumärke inom fläktar och deras Techno II takfläkt visar tydligt på varför. Det är en ganska stor fläkt med 182cm diameter, men det gör att även stora rum kan hållas svala på sommaren och varma på vintern. För att vara så pass stor är fläkten ändå relativt tystlåten, det finns tystare alternativ men det är inte många decibels skillnad. Det finns 6 olika hastigheter och kan reversiblas för användning året om.

  Den kommer både med Inbyggd LED-lampa och fjärrkontroll. Lampan är dimbar och liksom fläkten kontrolleras från fjärrkontrollen. Fjärrkontrollen är mycket enkel att förstå sig på och det är enkelt att kontrollera både lampa och fläkt utan problem. Det är en relativt dyr takfläkt men för dess funktionalitet och storlek är det nästan förväntat. Vill du ha ut det mesta du kan ur en fläkt är detta ett väldigt bra alternativ, särskilt om det är ett relativt stort rum som fläkten skall placeras i.

 4. 4. Westinghouse Industrial stål 122cm

  8,6/10
  "Om det bara är takfläkten du är ute efter är detta ett verkligt prisvärt alternativ”.
  Westinghouse Industrial stål 122cm
  Diameter
  122 cm
  Höjd
  36 cm
  Effekt
  55 W
  Belysning
  Nej
  Fjärrkontroll
  Ingår ej
  Luftflöde
  Medel
  Ljudnivå
  Max 58 dB
  Material
  Krom / nickel
  Fri frakt över 500 kr
  365 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Prisvärd
  • Fjärrkontroll går att installera
  Nackdelar
  • Ingen lampa

  Recension

  Det här är en takfläkt och inget annat. Det tillkommer inga lampor eller liknande med denna modell och därför hålls även priset nere ganska mycket. En annan anledning till att det är ett prisvärt alternativ är att det inte ingår någon fjällkontroll och att fläkten styrs med klassiskt metallsnöre. Dock går det att köpa till och installera en fjärrstyrning med kontroll till denna fläkt, så om det är en viktig punkt för dig så är det en möjlighet. Det kostar ungefär 600kr och kommer med intuitiva instruktioner, så priset höjs inte avsevärt för den lyxen.

  Det är en industrifläkt i kromad stil och är förvånansvärt kraftfull utan att vara onödigt högljudd. Det finns 3 hastigheter, som kontrolleras från ett metallsnöre och där går det även att reversibla fläkten så att du kan använda fläkten året om, antingen för att ge en bättre värmefördelning på vintern eller för att ge en svalare känsla i rummet på sommaren.

takflakt

Din köpguide till bäst takfläkt

För att en takfläkt ska kunna göra under måste det vara rätt takfläkt till rätt rum. Den ska inte bara passa in i rummet utan också kunna tillfredsställa de behov som man köpte den för. Genom att läsa igenom guiden nedan kommer man att lära sig det viktigaste för att kunna göra ett informerat val.

 • ljudniva2

  Ljudnivå 

  Det mesta som rör sig på något sätt kommer också ge ljud ifrån sig, och så är det även med en takfläkt. Jämfört med traditionella fläktar är en takfläkt mycket tystare samtidigt som den kan flytta runt på mer luft, tack vare dess stora blad. Beroende på hastighetsinställningar kan en takfläkt låta allt ifrån 20-45 dB, vilket skulle kunna jämföras med hur högt ett kylskåp låter. Det är med andra ord ett väldigt dovt ljud som lätt smälter in i bakgrunden och är något som det måste fokuseras på för att det ska höras tydligt. Är man väldigt känslig för ljud brukar de lägsta hastighetsinställningarna väldigt tysta.
 • vindpust

  Luftflöde 

  Luftflöde har att göra med hur mycket luft som passerar takfläkten. Desto mer luft som en takfläkt orkar med att förflytta, desto starkare pustar kan man få till i rummet. Genom att bladen är konstruerade på ett modernt och smart sätt kan man ibland hitta en takfläkt som både är tystare och har möjligt att flytta runt på mer luft. Skillnaderna är oftast inte allt för stora men det finns ingen förlust i att få mer för pengarna i fall det är möjligt. De flesta takfläktar har ett luftflöde som ligger kring 200 kubikmeter per minut.
 • material5

  Estetik & material 

  En takfläkt placeras oftast i mitten av ett rum och blir således en mittpunkt som får en hel del blickar på sig. När en takfläkt väl är igång är det svårt att se annat än mittpunkter som är helt still, men ibland är takfläkten också avstängd. Takfläktar kan komma i flera olika sorters material, några vanliga är trä, plast och metall. Metall är materialet som brukar åldras bäst och inte påverkar allt för mycket av solens strålar. Även trä håller bra så länge man tar hand om det och ibland smörjer in trät med en lämplig olja. Plast är svårt att ta hand om och blir med tiden bräckligt och missfärgat av solen.
 • lampa

  Lampor 

  Vissa takfläktar kommer också med lampor vilket känns väldigt naturligt eftersom det är i uttaget för en taklampa man oftast monterar takfläkten, och skulle inga takfläktar ha belysning skulle det bli mörkt i många rum. Här finns det dock alternativ, vissa har lampor medan andra inte har det. En del takfläktar har väldigt tydliga, utstickande lampor men det finns också takfläktar som har subtila lampor som inte syns särskilt tydligt innan de slås på.
 • verktyg3

  Montering 

  Monteringen är i de flesta fall riktigt enkel och är inte mycket svårare än att montera en taklampa. Däremot är placeringen och vikten något man får fundera kring. En takfläkt kan i många fall vara en hel del tyngre än en vanlig taklampa och kräver därför också att vettiga pluggar och skruv används. Vissa takfläktar kommer också med begränsningar om hur mycket taket får luta innan det blir bekymmer med taklampans funktionalitet och kullager för att den ska fungera problemfritt. Ett helt plant tak är alltid att föredra, men flera modeller klarar ändå av lutningar på 20° vilket är relativt mycket såvida man inte bor i en takvåning med väldigt grova vinklar.
 • fjarrkontroll

  Smarta funktioner & fjärrkontroll 

  Smarta funktioner är något som dyker upp i den ena produkten efter den andra, men något som inte har kommit till takfläktarna ännu. Det är något som på sikt kommer att komma men i dagsläget får man nöja sig med en medföljande fjärrkontroll som i många fall följer med. Med de lite billigare modellerna får man ibland nöja sig med att använda lampknappen vars eluttag takfläkten många gånger är kopplad till.

Vårt test av takfläktar

Något som många irriterar sig på hos vanliga fläktar är ljudnivån. En takfläkt har den stora fördelen att kunna ha väldigt stora blad eftersom utrymme oftast finns uppe i taket. Större blad gör att fläkten kan rotera långsammare men fortfarande få till ett högt luftflöde. I köpguiden längre ner har vi utvecklat kring det viktigaste att känna till inför ett köp men det som testerna främst har utgått ifrån är följande:

 • Ljudnivå - Får man ett obehagligt surr i hela rummet när takfläkten är på kommer takfläkten främst bara bli en prydnad som inte används, eller en lampa. Ljudet får inte vara för högt och gärna smälta in i bakgrunden.
 • Luftflöde - Desto mer luft som en takfläkt kan flytta på desto mer vindar kommer den att skapa. Ibland vill man har starkare vindar och ibland svagare, därför är det också viktigt med flera olika lägen.
 • Montering - Även om monteringen bara görs en gång är det alltid ett stort plus om den är enkel. Är det enkelt att montera takfläkten och vilka krav finns för att få montera den specifika takfläkten?
 • Övrigt - Har takfläkten en fjärrkontroll eller någon sorts belysning? Om den har det, hur fungerar dessa?

Vanliga frågor om takfläktar

Vilken takfläkt är bäst?

När allting har vägts samman i de praktiska testerna är det Texa Design Cetus stål/ek som har korats till bäst takfläkt 2023. Utöver det praktiska där Texa Design Cetus stål/ek presterar över förväntan är den också estetisk tilltalande vilket är ett stort plus. 

Hur fungerar en takfläkt?

En takfläkt fungerar precis som en vanlig fläkt, bara att en takfläkt är mycket större. En elektrisk motor driver bladen som i sin tur flyttar runt på luft som ger en svalkande effekt på sommaren, och i vissa fall en värmande effekt på vintern genom att pressa ner den varma luften från taket.

Är det svårt att montera en takfläkt?

Monteringen av en takfläkt ligger i samma svårighetsnivå som en normal taklampa. En borrmaskin och skruvar brukar vara det enda som behövs för att montera takfläkten säkert. I manualen som följer med vid ett köp framgår det alltid exakt det som behövs för att få jobbet gjort.  

Låter en takfläkt mycket?

En takfläkt låter i många fall mindre än en vanlig bordsfläkt. Eftersom en takfläkt däremot är mycket större kan den snurra långsammare och därför låta mindre, men ändå se till att det fläktar mer i rummet. 

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
42 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5