Bästa Takfläkten 2024

Av: Lukas Gustavsson • Senast uppdaterad:
Förbättra hemmets komfort och energieffektivitet med den perfekta takfläkten.
Takfläkt - Bäst i test
Betyg Bild Namn Pris Läs mer
betyg 4,7 Starluna Auraya takfläkt svart ek Starluna Auraya takfläkt svart ek
Pris
2199 kr
Till butik
betyg 4,5 Texa Design Orion takfläkt Texa Design Orion takfläkt
Pris
1528 kr
Till butik
betyg 4,4 Takfläkt Milana Takfläkt Milana
Pris
1199 kr
Till butik
betyg 4,1 Casafan Classic Flat 103cm Casafan Classic Flat 103cm
Pris
3149 kr
Till butik
betyg 4,1 Starluna Torulim takfläkt, styrbar Starluna Torulim takfläkt, styrbar
Pris
3799 kr
Till butik
Se alla testvinnare

Takfläkt är en praktisk lösning för att förbättra luftcirkulationen i ett rum. Genom att effektivt cirkulera luften kan takfläktar bidra till en svalare känsla under varma sommardagar och även hjälpa till att sprida värme under kalla vintermånader. Takfläktar är också ett energieffektivt alternativ till luftkonditioneringssystem, vilket kan hjälpa till att minska energiförbrukningen och därmed minska elräkningarna. Oavsett om du vill hålla ett rum svalt, sprida värme jämnt eller bara skapa en behaglig atmosfär, är en takfläkt ett utmärkt tillskott till hemmet.

Att hitta den rätta takfläkten kan dock vara en utmaning, givet det stora urvalet på marknaden. Efter noggranna tester och utvärderingar kan vi stolt påstå att Starluna Auraya är den bästa takfläkten. Den kombinerar både stil och funktionalitet, och erbjuder hög prestanda utan kompromisser. Dess eleganta design och tysta drift gör den till ett perfekt tillskott till alla hem. Oavsett dina specifika behov kommer Starluna Auraya att leverera överlägsna resultat och förbättra komforten i ditt hem.

Bäst i Test 24 är gratis att använda och kommer alltid att vara det. Om du uppskattar vårt arbete kan du stödja sidan genom att klicka på någon av våra köplänkar. Om du genomför ett köp via dessa länkar får vi en liten provision från återförsäljaren. Detta hjälper oss att fortsätta tillhandahålla noggrann information och utföra fler produkttester för att hjälpa dig hitta de bästa produkterna på marknaden.
takflkt dd790e074c54409ff

De 5 bästa Takfläktarna 2024

 1. Starluna Auraya takflaekt svart ek Bäst i test: 4,7/5
 2. Texa Design Orion takfläkt Bästa neutrala design: 4,5/5
 3. Takflaekt Milana Bästa billiga: 4,4/5
 4. Casafan Classic Flat 103cm Mest minimalistiska: 4,1/5
 5. Starluna Torulim takflaekt styrbar Mest sofistikerade: 4,1/5
 1. Bäst i test Starluna Auraya takfläkt svart ek

  Elegant takfläkt i svart ek med effektiv luftcirkulation och tyst drift.
  Vårt betyg
  4,7/5
  Prestanda:
  5,0/5
  Design:
  4,4/5
  Ljudnivå:
  4,7/5
  Till butiken
  (Lamp24)

  Starluna Auraya takfläkt i svart ek är en toppklassprodukt i sin prisklass. Den rymliga diametern på 130 cm, kombinerat med en höjd på 38,5 cm, gör att den passar bra i rum upp till 25 m². Takfläktens design är både elegant och modern, med en slående färgkontrast mellan svart och ljust trä. Materialkvaliteten är utmärkt, med robust stål och MDF samt glas. Den kan inte dimmas och det medföljer ingen ljuskälla men glödlampan är utbytbar vilket ger användaren möjlighet att anpassa belysningen efter behov.

  Funktionellt sett erbjuder Starluna Auraya en rad imponerande egenskaper. Den har framåt- och backdrift, vilket gör det möjligt att styra luftflödet efter behov. Med den medföljande fjärrkontrollen kan du enkelt styra rotationen och belysningen. Fläkten har också ett relativt lågt ljudnivå vid olika hastigheter, vilket gör den till en diskret funktion i ditt hem eller kontor. Effekten varierar mellan 10 och 48 watt, vilket innebär att den är energieffektiv jämfört med många andra modeller på marknaden.

  Även om priset på 2199 kr kanske verkar dyrt för en takfläkt, är Starluna Auraya takfläkt svart ek väl värt investeringen då den kombinerar både form och funktion på ett utmärkt sätt. Med sitt eleganta utseende, sin effektiva luftcirkulation och sin tysta drift är den lämplig för alla som vill förbättra sitt inomhusklimat utan att göra avkall på stil. Med tanke på alla dessa faktorer ger vi Starluna Auraya takfläkt svart ek ett betyg på 4,7 av 5.

  Fördelar

  • Passar bra i rum upp till 25 m²
  • Elegant och modern design
  • Utmärkt materialkvalitet
  • Har framåt- och backdrift
  • Energieffektiv

  Nackdelar

  • Kan inte dimmas
  • Ljuskälla medföljer inte
  • Relativt högt pris
  Produkten finns att köpa här:
  2199 kr
 2. Bästa neutrala design Texa Design Orion takfläkt

  Elegant takfläkt med belysning, tyst drift och tre hastighetsinställningar.
  Vårt betyg
  4,5/5
  Prestanda:
  4,6/5
  Design:
  4,1/5
  Ljudnivå:
  4,8/5
  Till butiken
  (Lampgallerian)

  Texa Design Orion är inte bara en takfläkt, utan även en belysningslösning, vilket gör den till ett praktiskt och estetiskt tillägg till ditt hem. Den har en stilren och neutral design som gör att den passar in i de flesta inredningsstilar. Att installera och montera den är relativt enkelt, med tydliga instruktioner som följer med produkten. Spottarna är riktbara och belysningen är avtagbar, vilket ger extra flexibilitet i användning.

  När det kommer till funktion är Orion fläkten mycket effektiv. Den har tre hastighetsinställningar som regleras genom ett metallsnöre, vilket ger användaren möjlighet att anpassa fläktens hastighet efter behov och komfortnivå. Det bör dock noteras att fjärrkontrollen inte ingår, så om du vill ha möjlighet att dimra ljuset från fläkten behöver du köpa detta som ett separat tillbehör.

  Orion fläkten har fått positiva recensioner när det gäller ljudnivå. Den är tyst även vid högre hastigheter, vilket innebär att du kommer att kunna njuta av svalka utan störande buller. När det gäller energieffektivitet är informationen något begränsad, men dess maximala effekt är 3x35W vilket tyder på en rimlig energiförbrukning. Sammanfattningsvis är Texa Design Orion takfläkt en högkvalitativ, funktionsrik och estetiskt tilltalande produkt som ger bra värde för pengarna.

  Fördelar

  • Stilren och neutral design
  • Enkel installation och montering
  • Riktbara och avtagbara spottar
  • Tre hastighetsinställningar
  • Tyst även vid högre hastigheter

  Nackdelar

  • Fjärrkontroll ingår inte
  • Begränsad information om energieffektivitet
  Produkten finns att köpa här:
  1528 kr
 3. Bästa billiga Takfläkt Milana

  Prisvärd fläkt med belysning, anpassningsbar design och åretruntfunktion.
  Vårt betyg
  4,4/5
  Prestanda:
  4,5/5
  Design:
  4,4/5
  Ljudnivå:
  4,3/5
  Till butiken
  (Lamp24)

  Starluna Takfläkt Milana är en prisvärd och effektiv fläkt som samtidigt fungerar som en belysning. Designmässigt är den mycket flexibel då två set av blad medföljer, ett i silver och ett vitt, vilket innebär att utseendet kan anpassas efter eget tycke. Dessutom är höjden, diametern och bredden väl balanserade, vilket gör att den passar in i rum upp till 15m². Materialvalen är också tilltalande med kombinationen av MDF, glas och metall, vilket ger den en modern och tidlös look.

  När det gäller funktion är det tydligt att Starluna Takfläkt Milana är praktiskt designad för att vara användbar året runt. Fläkten kan rotera både till höger och vänster, vilket innebär att den kan användas både på sommaren för att cirkulera luft och på vintern för att trycka ner varm luft från taket. Dessutom finns det tre olika hastighetslägen att välja mellan, vilket gör att du kan anpassa luftflödet efter dina behov.

  Trots dess effektivitet är driften inte störande då ljudnivån är låg även vid högsta hastighet. Energieffektiviteten är också bra med 43/30/20 watt för de olika hastighetsinställningarna. Ett annat plus är den integrerade belysningen som gör att du inte behöver en extra ljuskälla, vilket kan spara både energi och utrymme. Sammantaget får Starluna Takfläkt Milana ett högt betyg för sin funktionalitet, design och prisvärdhet.

  Fördelar

  • Prisvärd och effektiv.
  • Anpassningsbar design.
  • Passar i rum upp till 15m².
  • Året-runt funktion med rotationsmöjlighet.
  • Låg ljudnivå vid drift.

  Nackdelar

  • Kan vara mindre effektiv än dyrare modeller.
  • Ingen fjärrkontroll inkluderad.
  Produkten finns att köpa här:
  1199 kr
 4. Mest minimalistiska Casafan Classic Flat 103cm

  Unikt designad, energieffektiv takfläkt med låg profil.
  Vårt betyg
  4,1/5
  Prestanda:
  4,3/5
  Design:
  4,1/5
  Ljudnivå:
  3,9/5
  Till butiken
  (Lampgallerian)

  Casafan Classic Flat 103cm är en distinkt och unikt designad takfläkt som definitivt fångar ögat. Dess låga profil, endast 17cm hög, gör den särskilt lämplig för rum med lågt i tak. Även om den kanske inte passar alla inredningsstilar, är dess minimalistiska och platta utformning attraktiv på sitt eget sätt. Att den saknar fjärrkontroll kan vara ett minus för vissa, men andra kan uppskatta det enkla snöret för att reglera hastigheterna.

  När det gäller funktion presterar Casafan Classic Flat väl. Med tre hastighetsinställningar har du tillräckligt med alternativ för att anpassa luftcirkulationen efter dina behov. Med en hastighet på mellan 8-47W, ger den god prestanda utan att förbruka för mycket energi. Dock borde potentiella köpare notera att det inte finns någon timerfunktion eller andra extra bekvämlighetsfunktioner.

  Ljudnivån är ett viktigt kriterium när det kommer till takfläktar och Casafan Classic Flat sköter sig bra inom detta område. Vid lägre hastigheter är fläkten nästan ljudlös, vilket gör den till en bra kandidat för sovrum eller andra tysta utrymmen. På högre hastigheter ökar ljudnivån något, men är fortfarande hanterbar. Slutligen är energieffektiviteten hos denna fläkt tillfredsställande, om än inte imponerande. Det finns inga specifika energisparlägen, men fläktens låga energiförbrukning innebär att den fortfarande är relativt billig att köra.

  Fördelar

  • Unik och minimalistisk design
  • Låg profil, passar lågt i tak
  • Tre hastighetsinställningar
  • Energiförbrukning mellan 8-47W
  • Låg ljudnivå vid lägre hastigheter

  Nackdelar

  • Saknar fjärrkontroll
  • Ingen timerfunktion eller extra bekvämlighetsfunktioner
  Produkten finns att köpa här:
  3149 kr
 5. Mest sofistikerade Starluna Torulim takfläkt, styrbar

  Högkvalitativ, funktionell och elegant takfläkt med god energieffektivitet.
  Vårt betyg
  4,1/5
  Prestanda:
  4,1/5
  Design:
  4,0/5
  Ljudnivå:
  4,2/5
  Till butiken
  (Lamp24)

  Baserat på de utvärderingar vi genomfört kan vi konstatera att Starluna Torulim takfläkt, styrbar, är en högkvalitativ produkt som levererar i flera viktiga aspekter. När det kommer till design är fläkten utmärkt med sin mörka järn och träkonstruktion, vilket ger den ett sofistikerat och elegant utseende. Den passar väl in i moderna inredningsstilar och kan utan problem bli en stilig detalj i rummet. Med sina 130 cm i diameter och 45 cm i höjd är den väl lämpad för rum upp till 20m².

  Funktionaliteten är även den över förväntan. Fläkten har förmågan att både cirkulera luft framåt och bakåt, vilket betyder att den kan användas effektivt både under sommar- och vintermånaderna. Med fem olika hastighetsnivåer och en timerfunktion, styrs enkelt med den medföljande fjärrkontrollen, kan du anpassa fläktens prestanda efter dina specifika behov. Ljudnivån på 53 dB(A) är acceptabel och bör inte vara störande i de flesta miljöer.

  Även om Starluna Torulim takfläkt inte är den mest prisvärda på marknaden, erbjuder den god valuta för pengarna med tanke på dess höga kvalitet och prestanda. Energieffektiviteten är imponerande med en strömförbrukning på endast 38/24/16/10/5 watt beroende på hastighetsinställning och en standby strömförbrukning på 0,48 W. Sammantaget ger vi Starluna Torulim takfläkt, styrbar, ett betyg på 4,1 av 5 och rekommenderar den för dem som söker en prestandastark och attraktiv takfläkt för deras hem eller arbetsplats.

  Fördelar

  • Sofistikerad och elegant design
  • Fungerar både framåt och bakåt
  • Fem olika hastighetsnivåer
  • Lätt att styra med fjärrkontroll
  • God energieffektivitet

  Nackdelar

  • Högre pris jämfört med konkurrenter
  • Acceptabel men hörbar ljudnivå
  Produkten finns att köpa här:
  3799 kr
testvinnarna

Jämför de 5 vinnarna i testet

Se hur våra bästa produkter jämför sig med varandra här. Vill du sortera dem? Bara klicka på en rubrik i tabellen!

Takfläkt Prestanda Design Ljudnivå Totalbetyg Pris
Starluna Auraya takfläkt svart ek 5,0/5 4,4/5 4,7/5 Betyg 4,7 / 5
4,7 / 5
Bästa pris
2199 kr
Texa Design Orion takfläkt 4,6/5 4,1/5 4,8/5 Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Bästa pris
1528 kr
Takfläkt Milana 4,5/5 4,4/5 4,3/5 Betyg 4,4 / 5
4,4 / 5
Bästa pris
1199 kr
Casafan Classic Flat 103cm 4,3/5 4,1/5 3,9/5 Betyg 4,1 / 5
4,1 / 5
Bästa pris
3149 kr
Starluna Torulim takfläkt, styrbar 4,1/5 4,0/5 4,2/5 Betyg 4,1 / 5
4,1 / 5
Bästa pris
3799 kr
viktiga faktorer för att välja rätt takfläkt

Så hittar du bästa takfläkt

Att välja rätt takfläkt kan vara en komplex uppgift, eftersom det finns många olika modeller och märken att välja mellan. Det finns dock vissa kriterier som är viktiga att tänka på när man ska välja den bästa takfläkten. Dessa kriterier hjälper till att säkerställa att du får en produkt som uppfyller dina specifika behov och förväntningar. Nedan följer en genomgång av dessa kriterier.

Fläktens storlek

Det första att tänka på är storleken på fläkten. Takfläktar finns i olika storlekar, vilket påverkar både hur mycket luft de kan cirkulera och hur mycket utrymme de tar upp i rummet. Större fläktar kan cirkulera mer luft, men de tar också upp mer utrymme och kan därför vara mindre lämpliga för mindre rum. Det är viktigt att mäta rummet noggrant och överväga hur mycket utrymme du är villig att avsätta för fläkten innan du gör ditt val.

Design och estetik

En annan viktig faktor att tänka på är designen och estetiken. Takfläkten kommer att vara synlig i rummet, så det är viktigt att den passar med rummets övriga inredning. Det finns takfläktar i en mängd olika stilar, från moderna och minimalistiska modeller till mer traditionella och utsmyckade alternativ. Färg, material och finish är också viktiga aspekter att överväga när det gäller estetik.

Ljudnivå

Ljudnivån är ett annat kriterium att ta hänsyn till. Vissa takfläktar kan vara ganska högljudda, vilket kan vara störande, särskilt om de ska användas i sovrum eller andra rum där tystnad är viktig. Det är därför en bra idé att kontrollera ljudnivån för fläkten innan du köper den. Många tillverkare anger ljudnivån i decibel (dB) i produktinformationen.

Energiförbrukning

Energiförbrukningen är också en viktig faktor att beakta. En energieffektiv takfläkt kan hjälpa till att hålla ner elräkningarna, särskilt om du planerar att använda fläkten mycket. Det är också bra för miljön. Många moderna fläktar är utrustade med energisparlägen och andra funktioner som hjälper till att minimera energiförbrukningen.

Funktioner och inställningar

En annan viktig aspekt att tänka på är vilka funktioner och inställningar fläkten har. Vissa fläktar har flera hastighetsinställningar, vilket gör det möjligt att anpassa luftflödet efter dina behov. Andra funktioner kan inkludera en fjärrkontroll, en timer, en omvänd funktion (som gör att fläkten kan användas för att sprida värme, från exempelvis en luftvärmepump,  under vintermånaderna) och inbyggd belysning. Alla dessa funktioner kan bidra till att göra fläkten mer bekväm och praktisk att använda.

Användarrecensioner

Slutligen är det alltid en god idé att titta på användarrecensioner innan du köper en produkt. Användarrecensioner kan ge dig en bra uppfattning om hur produkten fungerar i praktiken, och de kan också ge dig värdefull information om eventuella problem eller frågor som andra användare har stött på. Observera dock att recensioner bör tas med en nypa salt, eftersom olika människor har olika erfarenheter och åsikter.

takflakt

Hur använder man en takfläkt?

Takfläktar kan vara ett utmärkt sätt att förbättra luftcirkulationen i ett rum och skapa en mer behaglig inomhusmiljö. Men för att få ut det mesta av din takfläkt är det viktigt att veta hur man använder den korrekt. Här är några viktiga punkter att tänka på när du använder din takfläkt.

Förstå fläktens rotationsriktning

En viktig aspekt av att använda en takfläkt korrekt är att förstå dess rotationsriktning. De flesta takfläktar har två rotationsriktningar - en för sommaren och en för vintern. Under sommaren ska fläkten rotera moturs för att skapa en svalkande effekt genom att blåsa ner luft. Under vintern ska fläkten rotera medurs för att hjälpa till att distribuera varm luft jämnt i rummet. Att byta rotationsriktning vid rätt tidpunkt kan göra stor skillnad för komforten i hemmet.

Använd rätt hastighet

En annan viktig faktor att tänka på är fläkthastigheten. Olika hastigheter passar för olika situationer. På varma dagar kanske du vill ha fläkten på högsta hastighet för att maximera den svalkande effekten. På kallare dagar kan det vara bättre med en lägre hastighet för att sprida värmen mer effektivt utan att skapa en kall drag. De flesta takfläktar har flera hastighetsinställningar, så experimentera med dem för att hitta den som passar bäst för dina behov.

Underhåll och rengöring

För att hålla din takfläkt i bästa skick är det viktigt att rengöra den regelbundet. Dammapansamlingar på fläktbladen kan göra fläkten mindre effektiv och orsaka obalanser som kan leda till ojämn drift eller oljud. En mjuk trasa eller dammvippa brukar vara tillräckligt för att hålla bladen rena. Se också till att kontrollera och åtstrama alla lösa skruvar och fästen regelbundet för att förebygga onödigt slitage.

Utnyttja extra funktioner

Många takfläktar kommer med extra funktioner som kan bidra till ökad komfort och bekvämlighet. Detta kan inkludera saker som inbyggd belysning, fjärrkontroller, timers och olika luftflödesmönster. Genom att lära dig hur dessa funktioner fungerar och när det är bäst att använda dem kan du maximera din takfläkts potential.

Säkerhetsföreskrifter

Slutligen, glöm inte bort säkerheten. Se till att din takfläkt är korrekt installerad och säkert fäst i taket för att förhindra skador eller olyckor. Använd aldrig en fläkt som verkar instabil eller som gör onormala ljud. Om du har små barn, se till att fläkten är installerad på en höjd där de inte kan nå den, och lär dem att det är farligt att leka med fläkten. Och kom ihåg att alltid stänga av fläkten innan du rengör den.

Vem har nytta av en takfläkt?

Takfläktar kan vara en utmärkt lösning för många olika sorters människor och miljöer. De erbjuder både praktiska och estetiska fördelar som kan göra dem till ett värdefullt tillskott till många hem och arbetsplatser. Här är några exempel på vem som kan dra nytta av att ha en takfläkt.

 • Hushåll i varma klimat: För de som bor i varma klimat, kan en takfläkt vara en ovärderlig lösning för att hålla hemmet svalt utan att behöva förlita sig helt på luftkonditionering. Genom att cirkulera luften kan takfläktar göra ett rum känns svalare och mer bekvämt, vilket kan vara en lättnad under de varma sommarmånaderna. Dessutom kan användningen av en takfläkt i stället för luftkonditionering resultera i betydande energibesparingar.
 • Hushåll med energieffektivitetsmål: För de som är intresserade av att minska sitt energiförbruk, är takfläktar ett utmärkt alternativ. Takfläktar använder generellt sett mindre energi än luftkonditioneringssystem, vilket kan hjälpa till att minska elräkningarna och minska hushållets koldioxidavtryck. Vissa moderna takfläktar är också utrustade med energisparlägen och andra funktioner som ytterligare minskar energiförbrukningen.
 • Hushåll i kallare klimat: Trots vad många tror, kan takfläktar också vara användbara i kallare klimat. Många takfläktar har en omvänd funktion som gör att de kan användas för att sprida värme jämnt i rummet under de kalla vintermånaderna. Detta kan bidra till att skapa en mer behaglig inomhusmiljö och kan även hjälpa till att minska uppvärmningskostnaderna.

Å andra sidan kan människor som bor i mycket små utrymmen eller i hem med mycket låga tak kanske inte har lika stor nytta av takfläktar. I dessa fall kan en golv- eller bordsfläkt vara ett mer praktiskt alternativ. Dessutom, om du bor i en lägenhet eller ett hus där installation av en takfläkt inte är möjlig eller tillåten, kanske du behöver leta efter andra sätt att förbättra luftcirkulationen.

vanliga frågor om Takfläkt

FAQ: Vanliga frågor om Takfläkt

Är takfläktar energieffektiva?

Ja, takfläktar är generellt sett mycket energieffektiva, särskilt jämfört med luftkonditioneringssystem. De använder mindre elektricitet och kan hjälpa till att minska ditt hem energiförbrukning och därmed energikostnaderna. Dessutom kan de också bidra till att minska belastningen på ditt hem luftkonditioneringssystem genom att cirkulera den kylda luften mer effektivt, vilket i sin tur kan förlänga systemets livslängd. Det är dock viktigt att komma ihåg att energieffektiviteten kan variera mellan olika modeller och märken av takfläktar.

Kan jag installera en takfläkt själv?

Om du är händig och bekant med hemreparationer och elarbete, kan du kanske installera en takfläkt på egen hand. Det är dock viktigt att notera att installation av en takfläkt innebär arbete med el och höjder, vilket kan vara farligt om det inte görs korrekt. Om du inte känner dig bekväm med att göra installationen själv, är det bästa alternativet att anlita en professionell elektriker eller installatör. Detta kan hjälpa till att säkerställa att installationen görs på ett säkert och korrekt sätt.

Hur ofta behöver jag rengöra min takfläkt?

Rengöring av din takfläkt bör göras regelbundet för att hålla den i bästa skick. Hur ofta detta behöver göras kan variera beroende på faktorer som hur mycket damm det finns i ditt hem och hur ofta fläkten används. Generellt sett kan det vara bra att damma av fläktbladen minst en gång i månaden. En mer grundlig rengöring, inklusive att torka av bladen med en fuktig trasa, kan göras ett par gånger om året eller vid behov.

Kan jag använda min takfläkt utomhus?

Vissa takfläktar är designade för att kunna användas utomhus, till exempel på en veranda eller uteplats. Dessa fläktar är speciellt konstruerade för att tåla fukt och temperaturförändringar. Om du planerar att installera en fläkt utomhus, se till att den är märkt som outdoor eller indoor/outdoor. Använd aldrig en inomhusfläkt utomhus, eftersom det kan leda till skador på fläkten och potentiellt också vara farligt.

Varför vibrerar min takfläkt?

Om din takfläkt vibrerar eller gungar kan det bero på flera olika saker. Det kan vara att fläkten inte har installerats korrekt, att bladen är obalanserade eller att något har fastnat i fläkten. Om du märker att din fläkt vibrerar, bör du stänga av den och kontrollera att alla delar är ordentligt åtdragna och att bladen inte är skadade. Om problemet kvarstår, kan det vara bäst att kontakta en professionell för att undersöka saken.

Kan jag använda min takfläkt året runt?

Ja, takfläktar kan vara användbara året runt. På sommaren kan de hjälpa till att cirkulera kall luft och skapa en svalkande effekt. På vintern kan du använda omvänd funktionen (om din fläkt har en sådan) för att cirkulera varm luft som har samlats vid taket ner till golvnivå. Detta kan bidra till en mer jämn temperatur i rummet och kan även hjälpa till att minska uppvärmningskostnaderna.

Vilken storlek på takfläkt ska jag välja?

Storleken på takfläkten du bör välja beror på storleken på rummet där den ska installeras. Som en allmän regel gäller att större rum kräver större fläktar för att effektivt cirkulera luften. Många tillverkare och återförsäljare erbjuder guider som kan hjälpa dig att bestämma vilken storlek på fläkt som passar bäst för ditt specifika rum. Kom också ihåg att ta hänsyn till takhöjden när du väljer en fläkt.

Vilka produkter är relaterade till takfläktar?

Det finns flera produkter som är relaterade till takfläktar och kan vara av intresse om du är på jakt efter sätt att förbättra luftkvaliteten och temperaturen i ditt hem. Här är några av de mest relevanta produkterna:

 • Luftrenare: En luftrenare är en apparat som renar luften i ett rum genom att filtrera bort föroreningar, allergener och damm. Detta kan vara särskilt användbart i hem med allergiker eller astmatiker, eller i områden med dålig luftkvalitet.
 • Portabel AC: En portabel AC är en flyttbar luftkonditionering som kan användas för att kyla ner specifika rum i ditt hem. Detta kan vara ett bra alternativ om du inte har central luftkonditionering, eller om du vill kyla ner ett rum utan att kyla ner hela huset.
 • Fläkt: En fläkt är en enklare och ofta billigare lösning för att cirkulera luft och skapa en svalkande effekt. Fläktar finns i många olika storlekar och modeller, från små bordsfläktar till stora golvfläktar.
 • Brandvarnare: En brandvarnare är en viktig säkerhetsfunktion i alla hem. Medan det kanske inte verkar direkt relaterat till takfläktar, kan båda bidra till att skapa en säkrare och mer bekväm inomhusmiljö.
 • Infravärmare: En infravärmare kan vara ett bra komplement till en takfläkt för att skapa en behaglig inomhustemperatur under de kallare månaderna. Infravärmare värmer upp objekt snarare än luften, vilket kan skapa en mer behaglig värme.
Det finns också andra produkter som kan vara relaterade till takfläktar, såsom luftfuktare, värmepumpar och luftkonditioneringssystem, men dessa är inte produkter som vi för närvarande skriver om.

Om vårt test

Att hitta den bästa takfläkten kräver noggranna tester och utvärderingar. Vi har testat ett flertal takfläktar på marknaden för att ta reda på vilken som verkligen ger mest värde för pengarna. Testerna har utförts under olika förhållanden, och vi har tagit hänsyn till flera viktiga parametrar som effektivitet, ljudnivå, energiförbrukning, design och pris. Här nedan beskrivs vårt tillvägagångssätt i detalj.

 • Effektivitet: Hur effektiv är fläkten i att cirkulera luft? Hur snabbt kan den kyla ner ett rum?
 • Ljudnivå: Hur mycket ljud gör fläkten när den är igång? Är ljudnivån acceptabel även på högsta hastigheten?
 • Energiförbrukning: Hur mycket energi förbrukar fläkten vid olika hastigheter? Är den energieffektiv jämfört med andra modeller på marknaden?
 • Design: Är fläktens design attraktiv? Passar den in i en mängd olika inredningsstilar?
 • Pris: Är priset rimligt med tanke på fläktens prestanda och kvalitet? Ger den valuta för pengarna?

Sammanfattningsvis har vi på Bäst i Test 24 genomfört en grundlig utvärdering av takfläktar för att ge dig den information du behöver för att göra ett informerat val. Vi hoppas att våra tester och recensioner hjälper dig att hitta den takfläkt som bäst uppfyller dina behov och förväntningar.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
50 röster, Betyg: 4.6 / 5
lukas2
Lukas Gustavsson
Expert inom hem & hushåll

Lukas Gustavsson är en hängiven skribent som älskar allt som har med hem och hushåll att göra. Hans intresse för inredning och hushållsapparater började när han flyttade till sitt första egna hem och ställdes inför alla de val och beslut som hör hemmafriden till. Den resan tände en gnista som sedan dess har vuxit till en brinnande passion.

Med en imponerande kunskapsbank och en naturlig förmåga att förmedla praktiska tips, har Lukas hjälpt otaliga individer att förvandla sina hem till trivsamma och funktionella utrymmen. Hans skrivande återspeglar en äkta kärlek för ämnet och ett uppriktigt engagemang för att dela med sig av sina insikter.